Události Bundesligy: Dortmund? Nikoliv. Pravým vyzyvatelem Bayernu je Gladbach

20.02.2023, 14:06
Názory a komentáře
Lars Stindl (© AFP)

V Mönchengladbachu už sice nechytá Yann Sommer (34), přesto klub z Porýní dál zůstává postrachem Bayernu. Mnichované, na něž se v tabulce nově dotáhli Union s Dortmundem, nevyzráli na Borussii v posledních čtyřech střetnutích. Vzájemné duely tedy alespoň vzdáleně připomínají velkolepé bitvy obou mančaftů ze 70. let.

Pohledné rychlé akce plné vertikálních přihrávek zdobí Hříbata vcelku pravidelně. Obzvlášť proti Bayernu se ale stávají účinnou zbraní. A tak Gladbach tímto způsobem zase jednou rozcupoval soupeřovu obranu na kousky. Skóroval třikrát, gólů ale mohl přidat ještě víc.

Jistě, Borussii do značné míry pomohlo vyloučení stopera Bavorů Dayota Upamecana, jenž v souboji lehce zavadil o nohu unikajícího krajana Alassana Pléy. Mnozí fanoušci Roten si myslí, že sudí Tobias Welz vynesl přísný rezultát. Možná zde ale svůj part sehrála také pomyslná fotbalová kompenzace. V lednu totiž Upamecano se štěstím unikl červené kartě v Lipsku, kdy po vyloučení volali snad všichni kromě hlavního arbitra. Nyní nastala spornější situace, paradoxně však s přísnějším verdiktem.

Po ztrátě jednoho z obránců postavil trenér Julian Nagelsmann čtyřčlennou defenzivu. Přesto zůstala zadní řada Bayernu děravá. Jelikož si krajní beci João Cancelo s Alphonsem Daviesem libují v ofenzivních výpadech, zůstávali Daley Blind s Benjaminem Pavardem proti přesile často sami. To logicky nedělalo dobrotu.

Nepomohlo ani to, že bránu Mnichovanů tentokrát hájil Yann Sommer. Právě on dříve v barvách Gladbachu děsil útočníky Roten. Po přestupu Bayernu se ale zbavil vítězné aury a zařadil se k poraženým. Klub je asi skutečně víc než hráč.

Hříbata na FCB jednoduše umí. Ne vždy, pořád ale zvládnou Bayern porazit častěji než kterýkoli jiný bundesligový mančaft. O ligový trůn sice Gladbach nebojuje, avšak bilanci proti hegemonovi německého fotbalu mu může každý závidět.

Jediný pravý Klassiker

Nějakých deset let dozadu začalo vedení Bundesligy častěji užívat název Klassiker. Šlo o pojmenování zápasu mezi tehdy nejlepšími německými týmy, tedy Bayernem a Dortmundem, které našlo inspiraci ve válkách Barcelony s madridským Realem. Zatímco ve Španělsku se umně prodával souboj Messi vs. Ronaldo, Němci lákali na kouzelnou atmosféru, která utkání těžkých vah na stadionech provázela.

Aura Klassikeru zůstala do dnešních dnů, už ale nezáří tak silně jako dřív. Dortmund je dnes pro Mnichovany poměrně snadným soustem, nerozlišitelným od jiných. BVB již Bayern, který sbírá jeden titul za druhým, dávno neprohání. Dá se tedy ještě vůbec hovořit o Klassikeru?

Nu... vlastně ano. Stačí za bojácný Dortmund dosadit odvážný Gladbach. Absence boje o první místo sice zůstane, alespoň však přibude možnost napínavé bitvy, na jejímž konci se nutně nemusí radovat favorit. Potkávání Hříbat s Mnichovany však nabízí ještě jeden historický rozměr.

Statistiky zápasu Mönchengladbach - Bayern (©Opta by Stats Perform)

Němečtí nostalgici by totiž za Klassiker tak jako tak označily spíše střety Bayernu s Gladbachem, a nikoliv s Dortmundem. Odkázali by se přitom na 70. léta, kdy trofej pro mistra Německa pendlovala mezi Bavorskem a Porýní. Barvy Mnichovanů tehdy hájili Sepp Maier, Franz Beckenbauer nebo Gerd Müller, Hřibata se zase spoléhala na Bertiho Vogtse, Güntera Netzera či Juppa Heynckese. Všichni jmenovaní sbírali ve svých klubech domácí i evropské trofeje, v reprezentaci pak tvořili kostru mužstva, které v rychlém sledu získalo tituly mistrů Evropy i světa.

Z tohoto historického pohledu tedy existuje jediný pravý Klassiker. A Dortmund v něm nehraje žádnou roli.

Gól kola

BVB však v tomto textu přece jen dostane řádný prostor, a to díky Karimu Adeyemimu. Předsezonní posila Schwarzgelben je po zimní přestávce k nepoznání. Zatímco na podzim se hledala a herně celkem trápila, nyní táhne svůj celek od jedné výhry k druhé.

Adeyemi skóroval ve všech posledních čtyřech zápasech, do nichž zasáhl, včetně úvodního osmifinále Ligy mistrů proti Chelsea. Řádění 21letého křídelníka neunikla ani berlínská Hertha, která přitom do nedělního utkání vstoupila odvážně. Pak ji ale zlomila Adeyemiho patička, kterou opora Dortmundu nasměrovala do brány pokus Marca Reuse. O několik minut později zase stejný hráč utekl zadákům BSC a předložil gólovou přihrávku Donyellu Malenovi.

Při druhé akci se však německý reprezentant s bolestivou grimasou chytil za stehno a posléze musel střídat. Fanoušci Dortmundu nyní doufají, že se nejedná o nic vážného. Adeyemi tak na hřišti strávil jen něco přes půlhodinu. Přesto postavil základy pro další tříbodový zisk BVB.

Hráč kola

Porážky Bayernu v Gladbachu využili vedle Dortmundu také další pronásledovatelé. Konečně zabralo i Lipsko, které po dvou bodových ztrátách nemělo potíže s Wolfsburgem.

O první ze tří tref Rudých býků se ve Volkswagen Areně postaral Emil Forsberg, jenž se zpoza pokutového území pohotově opřel do balónu. Brankář Wolfsburgu Koen Casteels neměl proti ráně švédského záložníka šanci. Míč zaplaval k tyči, od níž se odrazil za Casteelsova záda.

Forsberg vsítil svůj třetí gól v probíhající sezoně Bundesligy a doufá, že se Lipsku opět začne dařit. Zvlášť, když RB zase může počítat s klíčovým Christopherem Nkunkuem, který je po zranění znovu fit.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
21
12
7
2
61 : 21
43
2
Borussia Dortmund
21
14
1
6
44 : 27
43
3
Union Berlín
21
13
4
4
35 : 24
43
4
SC Freiburg
21
12
4
5
34 : 31
40
5
RB Lipsko
21
11
6
4
43 : 26
39
6
Eintracht Frankfurt
21
11
5
5
42 : 29
38
7
VfL Wolfsburg
21
8
6
7
38 : 29
30
8
Borussia Mönchengladbach
21
8
5
8
38 : 35
29
9
1. FSV Mainz 05
21
8
5
8
33 : 34
29
10
Bayer Leverkusen
21
8
3
10
35 : 35
27
11
Werder Brémy
21
8
3
10
31 : 41
27
12
1. FC Köln
21
6
8
7
32 : 34
26
13
FC Augsburg
21
7
3
11
26 : 36
24
14
VfB Stuttgart
21
4
7
10
26 : 36
19
15
TSG Hoffenheim
21
5
4
12
29 : 40
19
16
VfL Bochum
21
6
1
14
24 : 51
19
17
Hertha BSC
21
4
5
12
25 : 40
17
18
Schalke 04
21
2
7
12
14 : 41
13

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (3)

Přidat komentář
8lampard8

Ten tweet gladbachu

Reagovat
Seydou Doumbia

dobrý trolling ne že ne

Reagovat
m.sali

podobně jako United vs Brentford jako názvy teamů! EF BETA sucks ass!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele