Události Bundesligy: Dortmund v Mnichově opět zklamal. Müller ukázal svou výjimečnost

04.04.2023, 16:56
Názory a komentáře
Oslavy hráčů Bayernu (© AFP)

Německý fotbal nabídl o prvním dubnovém víkendu řadu zajímavých střetnutí. V Porýní se hrálo derby mezi Kolínem a Mönchengladbachem, ve čtvrté nejvyšší Regionallize na sebe zase narazili městští rivalové z Lipska, Lokomotive a Chemie. To hlavní se ale pochopitelně odehrálo v Mnichově. Byť průběh utkání asi řadu diváků zklamal. A nestalo se tak poprvé.

Osudový moment ze 13. minuty sobotního šlágru nechtěl vidět nikdo. Dokonce ani příznivci Bayernu, přestože jejich oblíbenému týmu pomohl. Po nevídané hrubce brankáře Dortmundu Gregora Kobela se totiž sledovaný duel proměnil v jednostrannou partii. Už zase.

Je dost trpké, že zrovna Kobel se významně podepsal pod porážku BVB. Přitom právě švýcarský gólman je zásadní personou, která Borussii drží ve hře o titul. A ostatní to dobře ví. "Gregor je hlavním důvodem, díky němuž jsme před cestou do Mnichova byli na čele tabulky," hájil svého svěřence v pozápasovém rozhovoru pro televizi ESPN kouč Dortmundu Edin Terzić.

Jenže nic naplat. Kobel, jehož kvalitu nedávno dobře poznala i londýnská Chelsea ve čtvrtfinále Ligy mistrů, si svou slabou chvilku vybral v tu nejhorší možnou chvíli. Schwarzgelben se po tomto karambolu zcela sesypali. Do půlhodiny inkasovali ještě dvakrát, načež klidně mohli na trávník hodit bílý ručník.

A tak se opět vede diskuze o tom, zda má vůbec smysl nazývat souboje mezi Bayernem a Borussií hlavním tahákem bundesligové sezóny, když obzvlášť v Mnichově končí vzájemná klání vcelku pravidelně debaklem hostů.

Müller ještě není za zenitem

Není však třeba celou sobotní seanci zcela shazovat. Některé výkony si obzvlášť zaslouží vypíchnout. Vynikající střetnutí odehrál stoper FCB Matthijs de Ligt. Do jedenáctky renomovaného magazínu Kicker se dostalo také ofenzivní trio Mnichovanů Leroy Sané, Kingsley Coman a Thomas Müller.

Zářil zejména poslední jmenovaný, jenž se do přestávky dvakrát prosadil z předbrankového prostoru, po změně stran zase elegantně přenechal Saného přihrávku pro skórujícího Comana. Po letním odchodu Roberta Lewandowského do Barcelony se přitom mohlo zdát, že zkušený Müller už k sobě nemá mezi mladými útočnými puškami ideálního parťáka. Avšak na Dortmund se protřelý bojovník dokázal ideálně nahecovat.

Müller v sobotu především prokázal, že na výběr místa má pořád vskutku vynikající čich. "V takových zápasech doufáte, že se dostanete do situací, které mohou týmu pomoct. Měl jsem před bránou několik dobrých momentů. Pracovali jsme opravdu tvrdě," pochvaloval si 33letý "Raumdeuter".

Věšet hlavy definitivně nemusí ani druhá strana. Poražený Dortmund se sice v bundesligové tabulce propadl na druhé místo, avšak jestliže zvládne následující ligový mač proti Unionu Berlín, čeká jej do konce sezony poměrně schůdný los. Zato Bayern ještě čeká v předposledním kole silné Lipsko. Šance na titul z pohledu Borussie tedy nadále žije.

Možná jde o pouhé chytání stébla tonoucím. Nic jiného ale BVB momentálně nezbývá. V soubojích s Bayernem totiž nadále tahá za výrazně kratší konec.

Hráč kola

Zřejmě ne mnoho pozorovatelů Bundesligy čekalo, že si bude Jérôme Roussillon po odchodu z Wolfsburgu říkat o větší pozornost. Ve vlčí smečce nechtěný Francouz se však chytil v Unionu. Usazuje se v základní sestavě a nyní proti Stuttgartu odehrál svůj dost možná nejlepší zápas v dresu Köpenicker.

Zadáci Berlíňanů se tradičně soustředili především na defenzivu. Zvlášť, když za sebou postrádali obvyklou brankářskou jedničku Frederika Rönnowa, jehož kvůli zranění nahradil Lennart Grill. Ve druhém poločase se však přece jen začali hnát i více dopředu. Platilo to především o krajních becích servírujících centry do pokutového území.

Roussillon vymyslel hned dva takové pasy, po nichž Union udeřil. Nejprve jeho pobídku z levé strany na zadní tyč zužitkoval Sheraldo Becker, po dalším centru v 65. minutě zase vznikl před bránou Stuttgartu zmatek, po němž skóroval Kevin Behrens.

Již 30letý Roussillon má nyní dobře našlápnuto k tomu, aby ze základní jedenáctky Köpenicker definitivně vytlačil konkurenta na post levého beka Nika Giesselmanna. A taky k tomu, aby se stal jedním z nejlepších zimních bundesligových přestupů.

Gól kola

Střetnutí mezi Schalke a Leverkusenem se kvůli úmrtí domácího fanouška smutně zapsalo do historie Bundesligy. Příznivci klubu z Gelsenkirchenu se navíc nedočkali ani jisté (byť samozřejmě pořád velmi slabé) náplasti v podobě příznivého výsledku. Z Porúří si totiž do nedalekého Porýní odvezli všechny tři body hostující Werkself.

Leverkusen k výhře vykročil až po bezbrankové první půli. Pět minut po změně stran shrábnul odražený balón stoper Edmond Tapsoba. Ten narýsoval vynikající kolmici za obranu Schalke na Moussu Diabyho, jenž se chvíli předtím zlobil na Jeremieho Frimponga, neboť ten v solidní příležitosti zvolil místo přihrávky na Diabyho neúspěšné zakončení. Přesto se Francouz po prvotním rozhořčení nezachoval jako sobec a předložil míč Frimpongovi. Nizozemský krajní bek tentokrát nenastřelil gólmana soupeře Ralfa Fährmanna, nýbrž zakončil do odkryté části brány.

Pohledný byl též druhý gól Werkself, kdy se po svižné kombinaci s Diabym a Aminem Adlim prosadil mrštný Florian Wirtz, jenž při svém pohybu do pokutového území posadil na zadek nebohého Lea Greimla. Po nabytí dvoubrankového vedení už Leverkusen uhájil příznivý výsledek a díky čtvrté ligové výhře v řadě doráží na šestý Frankfurt.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
26
16
7
3
76 : 29
55
2
Borussia Dortmund
26
17
2
7
57 : 35
53
3
Union Berlín
26
15
6
5
41 : 28
51
4
SC Freiburg
26
13
8
5
39 : 35
47
5
RB Lipsko
26
13
6
7
49 : 33
45
6
Eintracht Frankfurt
26
11
8
7
47 : 37
41
7
Bayer Leverkusen
26
12
4
10
48 : 40
40
8
1. FSV Mainz 05
26
11
7
8
43 : 36
40
9
VfL Wolfsburg
26
10
9
7
46 : 34
39
10
Borussia Mönchengladbach
26
8
8
10
40 : 44
32
11
Werder Brémy
26
9
4
13
40 : 50
31
12
FC Augsburg
26
8
5
13
34 : 47
29
13
1. FC Köln
26
6
10
10
33 : 44
28
14
VfL Bochum
26
8
2
16
28 : 57
26
15
TSG Hoffenheim
26
7
4
15
35 : 46
25
16
Hertha BSC
26
5
7
14
31 : 49
22
17
Schalke 04
26
4
9
13
21 : 48
21
18
VfB Stuttgart
26
4
8
14
29 : 45
20

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (2)

Přidat komentář
fenixLFC

otazka na fans bundesligy- ako nebezoecni su away fans herthy? je v pohode zohnat si listok do ich away sektora na zapas s bayernom? nie som fan bayernu ale ci mam cakat nejake riziko alebo nieco podobne?

Reagovat
Werkrider

Já byl na Herthu venku v Cologne a Gladbachu a byli v pohodě. Kamarád je ale fanda Herthy a mluví Německy. A tyto stadiony mají asi nejhorší dostupnost, jede se tam kyvadlově tramvají nebo busem a jeli jsme speciálním spojem pro away fans. Stačí mít modrou šálu a lahváče v ruce :D

Na Bayern bych se do away fans sectoru Herthy nebál, parkuje se u stadionu, tak se vyhneš transferům. Akorát bych si stoupnul někde na kraj sektoru.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele