Události Bundesligy: Kimmichova provokace, kraslice v Gladbachu a nájezd "Horníků"

10.04.2023, 21:56
Názory a komentáře
Nelson Weiper (© AFP)

Bundesligou se prohnaly Velikonoce. Jak největší křesťanský svátek ve fotbalovém Německu probíhal? Ve Freiburgu se provokativně slavila pomsta, Dortmund zase uhlídal berlínského milovníka ovoce. Ze sedadel zvedala bláznivá koncovka utkání v Mohuči, v Mönchengladbachu zase na hřišti přistála malovaná vajíčka a region Kraichgau si podmanili "Horníci".

V čele bundesligové tabulky dál zůstává mnichovský Bayern. Ten ve středu těžko skousával vyřazení z německého poháru, avšak pouhé čtyři dny nato vrátil Freiburgu porážku. Radost z toho měl zejména Joshua Kimmich, který po závěrečném hvizdu zaťatými pěstmi neskrývaně provokoval fanoušky klubu z Bádenska-Württemberska.

Středopolař Bavorů to okamžitě schytal od hráčů Freiburgu, i poté ale ještě chvíli dráždil. "Měl by se radovat z bodů a neprovokovat fanoušky soupeře. Je to nesportovní a zbytečné," řekl na adresu Kimmicha záložník soupeře Nicolas Höfler. Druhý den se každopádně kapitán Bayernu za své chování omluvil. "Nechal jsem se unést, neměl bych to dělat. Lze říct, že to bylo nesportovní," přiznal Kimmich v neděli.

Druhý sobotní šlágr tolik emocí nevyvolal, byť o vítězi duelu mezi Dortmundem a Unionem se rozhodovalo až v závěru. Díky střídajícím hráčům měla nakonec více štěstí domácí Borussia. Rozhodující trefu střetnutí zařídili Marco Reus s Youssofou Moukokoem, kteří přitom do kolbiště vstoupili až v průběhu druhé půle. Hosté z Berlína se na Westfalenstadionu prosadili jen jednou. Skóroval Kevin Behrens, naopak nejlepší střelec mužstva Sheraldo Becker tentokrát mlčel.

Reprezentant Surinamu vyvolal pozornost alespoň po závěrečném hvizdu, kdy si jej na rozhovor pozval reportér americké televize ESPN Archie Rhind-Tutt. Ten před několika měsíci objevil při toulkách Berlínem obchod, v němž právě Becker nakupuje ovoce a zeleninu. Nyní dostal zvídavý novinář příležitost tuto informaci ověřit přímo u útočníka Unionu. "Myslím, že tak dvakrát nebo třikrát týdně zde nakoupím ovoce, které mně dodává hodně energie," přiznal Becker, jenž během zábavného rozhovoru zároveň prohlásil, že mezi jeho nejoblíbenější plody patří hrušky a hrozny.

Čtyřgólový závěr a protest fanoušků

V sobotu ovšem bavila i další střetnutí. V Mohuči se sice na úvodní branku čekalo 85 minut, pak ale diváci v Porýní-Falci viděli hned čtyři přesné zásahy. Ludovic Ajorque potvrdil, že s jeho lednovým příchodem mohou být v Mohuči spokojeni. Radost jim dělá také mladík Nelson Weiper. Na trefy obou jmenovaných však odpověděli Jens Stage a nejlepší střelec soutěže Niclas Füllkrug. Nezaujatý fanda tak měl i v souboji FSV s Brémami nakonec o zábavu postaráno.

Co pozorovat bylo též na velikonoční neděli. Její program zahájil zápas mezi Mönchengladbachem a Wolfsburgem, během něhož se na trávníku objevily barevné kraslice. Nešlo ovšem o žádnou křesťanskou oslavu. Příznivci domácích "Fohlen" totiž naházením vajec na hřiště vyjádřili svou nespokojenost na tím, že Gladbach až příliš často hraje své bundesligové mače v různé dny a v různý čas. Kotel Borussie by častěji preferoval výkop v tradiční sobotní dobu, tedy v 15:30. Tentokrát však Fohlen chutnala i neděle, neboť Gladbach přemohl Wolfsburg po výsledku 2:0.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
27
17
7
3
77 : 29
58
2
Borussia Dortmund
27
18
2
7
59 : 36
56
3
Union Berlín
27
15
6
6
42 : 30
51
4
RB Lipsko
27
14
6
7
50 : 33
48
5
SC Freiburg
27
13
8
6
39 : 36
47
6
Bayer Leverkusen
27
13
4
10
51 : 41
43
7
Eintracht Frankfurt
27
11
8
8
48 : 40
41
8
1. FSV Mainz 05
27
11
8
8
45 : 38
41
9
VfL Wolfsburg
27
10
9
8
46 : 36
39
10
Borussia Mönchengladbach
27
9
8
10
42 : 44
35
11
Werder Brémy
27
9
5
13
42 : 52
32
12
1. FC Köln
27
7
10
10
36 : 45
31
13
FC Augsburg
27
8
5
14
35 : 50
29
14
TSG Hoffenheim
27
8
4
15
37 : 46
28
15
VfL Bochum
27
8
2
17
30 : 60
26
16
VfB Stuttgart
27
5
8
14
32 : 47
23
17
Hertha BSC
27
5
7
15
31 : 50
22
18
Schalke 04
27
4
9
14
21 : 50
21

Stejné skóre svítilo na světelné tabuli i po konci posledního utkání 27. kola. V něm se na domácí půdě představil Hoffenheim, v hledišti se ovšem nezdálo, že by celek z regionu Kraichgau hrál na svém stadionu. Hned polovinu z dostupných sedadel totiž obsadili fanoušci Schalke. Zhruba 15 tisíc věrných vskutku ukázalo, co znamená loajalita, za kterou nicméně nebyli odměněni přívětivým výsledkem.

Bundesliga opět ukázala, že píše různorodé příběhy. A že právě kvůli nim stojí za to nejvyšší německou soutěž sledovat.

Hráč kola

Chybí Patrik Schick? Nevadí. Leverkusen i tak šlape. V Bundeslize zvítězil pětkrát za sebou a dělá vše pro záchranu zprvu nedobře rozehrané sezony. Nyní už Bayer může směle pomýšlet na kvalifikaci do evropských pohárů. A dost možná se ještě probojuje i do nejprestižnější Ligy mistrů.

Při absenci Schicka střílí góly vícero hráčů "Werkself". Daří se také Amine Adlimu, který usiluje o to, aby se nastálo propracoval do základní sestavy. Ve 27. kole si trenér Leverkusenu Xabi Alonso musel výkon svého svěřence pochvalovat. Stejně tak se Adli líbil novinářům. Dostal se do jedenáctky kola magazínu Kicker i televizního programu Sportschau.

Proti Frankfurtu se aktivní Francouz připletl hned do několika šancí Bayeru a jednu z nich sám proměnil. V desáté minutě si píchl míč za Evana Ndicku, načež jej nezastavil ani Kristijan Jakič. A vstřelenému gólu nezabránil ani gólman Eintrachtu Kevin Trapp, jehož Adli překonal zakončením pod břevno.

Gól kola

Asi největší ohlas z letních posil Bayernu vyvolal alespoň zprvu příchod Sadia Maného. Za vůbec nejlepší lze ovšem s klidem označit nákup Matthijse de Ligta. Na jaře už si Mnichované hru bez nizozemského stopera v podstatě ani neumí představit.

Podobně jako Adli se také De Ligt dostal do nejlepší sestavy Kickeru i Sportschau. A to i za jeho gól ve Freiburgu, kterým rozhodl sobotní duel. Obránce Bavorů se šest minut po změně stran dostal k míči za pokutovým územím soupeře, načež do balonu bez váhání práskl. De Ligtova pumelice se nakonec stočila k tyči mimo dosah brankáře SCF Flekkena.

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (1)

Přidat komentář
Rudnevs

Pre Schalke smutna domaca prehra. Ale tak aspon viem, kde Sheraldo kupuje ovocie.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele