Nizozemská Eredivisie - preview 27. kola

11.03.2011, 08:59, aktualizováno 13.03.2011, 08:44
Previews
PSV hraje v Nijmegenu a bude si chtít minimálně udržet náskok před Twente, které doma přivítá Venlo. Rozjetý Feyenoord hostí Bredu, Ajax zavítá do Tilburgu a De Graafschap po obědě přivítá Den Haag...
BV De Graafschap - ADO Den Haag  (neděle 12:30)
Haag je doopravdy zatím bezpochyby největším překvapením nynějšího ročníku. Stále čeří příčky v horní polovině tabulky a velmi nadějně vypadá jeho účast v play off o Evropskou ligu. Své aktuální postavení bude chtít upevnit také v duel s De Graafschapem.

Do jarní časti sezóny vstoupil Haag čtyřmi vítězstvími v řadě a ráznými kroky zdolával v tabulce jednu překážku za druhou. Velmi rychle se tak probojoval až na čtvrtou příčku, ovšem je velmi nepravděpodobné, že by mohl jít ještě výše. Před sebou má totiž ambiciózní Ajax, na který ztrácí aktuálně šest bodů, a tak je jeho útok na amsterdamský celek hodně nepravděpodobný.

V posledních týdnech už navíc nebyl Haag tolik suverénní. Během minulého víkendu sice totálně zničil Nijmegen a vyhrál 5:1, předtím ale nestačil na Bredu a doma daroval bod zvedajícímu se Feyenoordu. Venku ovšem umí být svěřenci trenéra van den Broma hodně nebezpeční. Dokázat to budou chtít i nyní.

De Graafschap nemá ambice umístit se na některé z pozic zaručující play off, a tak v jeho táboře panuje velká spokojenost a klid. Z aktuálního čtrnáctého místa má na sestupové pozice náskok osm bodů, který může v tomto zápase ještě navýšit, takže rozhodně nemusí hrát pod nějakým velkým tlakem.

Záchranu by tedy měl De Graafschap uhrát bez větších problémů, stále však má šanci v tabulce vystoupat výše. Reálně může bojovat až o deváté místo. Musel by ale zlepšit svou formou. Na jaře totiž dosud vyhrál jen dvakrát. Kouči Kalezičovi dělá největší radost především výborně fungující defenzíva, která zaznamenala oproti podzimu výrazné zlepšení.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.85 - 3.40 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Willem II - AFC Ajax  (neděle 14:30)
Ajax se své šance na titul stále nevzdává, i když rozhodně není nikterak velká. Jeho taktika je prostá - musí vyhrávat a věřit v zaváhání svých soupeřů. Na půdu Willemu si tak jede pochopitelně pro tři body. Trapas v podobě nějakého zaváhání nehodlá dopustit.

Prioritou pro amsterdamský celek je bezpochyby domácí soutěž. I v Evropské lize by sice velmi rád uspěl, jenže jeho naděje na postup z osmifinále se po čtvrteční domácí prohře od Spartaku Moskva řádně zmenšila. V Eredivisie si ale začíná Ajax vést opět velmi dobře. Vítězství nad Venlem sice vydřel s vypětím všech sil, poté však uhrál cennou bezgólovou remízu v Eindhovenu, minulý týden naopak rozstřílel doma Alkmaar 4:0.

K takto vysokému výsledku dospěl i bez kanonýra Mounira El Hamdaouiho, který byl nedávno přeřazen do rezervy. Oficiálně jsou za tímto krokem kouče De Boera nepřesvědčivé výkony marockého reprezentanta, mnozí fanoušci ale tomu příliš nevěří. Spekuluje se totiž, že bývalý nizozemský reprezentant a El Hamdaoui si příliš nesedli a mají mezi sebou spory. Ať je to tak či onak, jedno je téměř jisté - 26leté hvězda bude i na půdě Willemu zřejmě chybět.

V Tilburgu se tak radují, jelikož mají o jeden problém k řešení méně. I přesto je ale všem jasné, že Ajax přijede v roli velkého favorita a bude chtít svého soupeře zesměšnit pořádným gólovým přídělem. Ovšem zatím je patrné, že Willem na jaře už nepředvádí tak marné výkony, jak tomu bylo během podzimu.

Od zimní přestávky dosáhl na vítězství dokonce již ve dvou případech. Především na domácí půdě umí vystrčit drápky. Naposledy se o tom mohl přesvědčit Heerenveen, který po první půli vedl o dvě branky, ale nakonec odjížděl s porážkou 3:4.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.75 - 6.00 - 1.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Feyenoord Rotterdam - NAC Breda  (neděle 14:30)
Fotbalisté Feyenoordu už v tuto chvíli zažehnali krizi a po delší době se nemusejí bát o záchranu. Svěřenci kouče Maria Beena totiž vyhrávají jeden duel za druhým a postupně se posouvají už do horních pater tabulky. V tuto chvíli jim patří třináctá pozice se ziskem jednatřiceti bodů a pokud zvládnou sobotní vystoupení, posunou se ještě o něco výše a hlavně před konkurenční Bredu. Ta je jedenáctá a má o jen dva body více.

Breda se na jaře zatím trápí a pokud to s ní takhle půjde dál, může klesnout hluboko do dolních pater Eredivisie. Breda ze sedmi ligových duelů dokázala zvítězit pouze jednou, a to překvapivě nad rozjetým Den Haagem. V úvodu jarní části ještě remizovala s Nijmegenem, jinak ale vypadla v poháru s Ajaxem a na domácí scéně nestačila postupně též na Ajax, Venlo, Heerenveen, PSV Eindhoven a naposledy na favorizované Twente.

Má tak za sebou přeci jen o něco těžší los a hlavně je mistrem překvapení. Feyenoord ve své výtečné formě však opravdu vstupuje do utkání jako favorit. V minulých pěti ligových kolech vybojoval slušných jedenáct bodů, a to na své cestě naprosto jasně deklasoval Groningen 5:1, posledně si k tomu odvezl velmi cenné tři bod z půdy silného Heerenveenu. Na stánku De Kuip se oba výběry potkaly loni v dubnu a zápas skončil bezbrankovou remízou.

Kouč Been chce hlavně zadostiučinění pro diváky. "Naší největší motivací je bojovat za fanoušky. Ti si totiž za svojí podporu opravdu zaslouží dobrý fotbal," uvádí s nadšením v očích. Oproti minulému klání by měl v sestavě přivítat už gólmana Roba van Dijka, ovšem kvůli rodinným důvodům nebude ještě k dispozici Erwin Mulder. Karetní trest po páté žluté si musí odpykat Diego Biseswar.

"NAC se rozhodně snaží hrát dobrý fotbal, ale není v takové formě. Breda vyhrála pouze jednou. Naším cílem je připsat si do tabulky tři body a svého soupeře přeskočit," uvedl zřejmý plán Been.

Trenér hostů Gert Aandewiel ví o síle soupeře, avšak rozhodně nehází předčasně flintu do žita. "Domácí hrají v poslední době opravdu skvěle a pět neprohraných utkáních v řadě je toho důkazem. Jenže letos na De Kuip vyhráli i jiné týmy, tak proč ne my?" uvedl Aandewiel. V sestavě se musí obejít bez Robberta Schildera, Milanoa Koenderse a Ferne Snoyla, otazník navíc visí nad účastí Tima Gilissena a Anthony Lurlinga.
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Van Dijk - Swerts, De Vrij, Vlaar, De Cler - Meeuwis, Wijnaldum, Leerdam - Simon, Castaignos, Ryo.
NAC Breda - pravděpodobná sestava:
Ten Rouwelaar - Fehér, Luijckx, Penders, Janse - Kolkka, Boussaboun, Gorter, Gudelj, Lurling - Amoah.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.48 - 4.20 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Twente - VVV Venlo  (neděle 14:30)
Rozjeté Twente čeká relativně snadné utkání. Na domácí půdě totiž přivítá o záchranu bojující VVV Venlo.

Domácí celek z Enschede by velmi rád potrápil první PSV. Twente hájí momentálně druhou příčku a na vedoucí PSV ztrácí tři body. Twente si tak nemůže dovolit zaváhat v žádném z utkání. Zaváhání však nic nenasvědčuje. Enschede má momentálně famózní formu, kterou ukazuje nejen na domácí scéně, ale i na té evropské. Poslední kolo Twente vyzvalo na domácí půdě Bredu, kterou zdolalo lehce 2:0. Poslední duel tohoto celku však datujeme do tohoto čtvrtka, kdy si to Twente rozdalo v rámci utkání Evropské ligy s ruským Zenitem Petrohrad. Očekával se vyrovnaný duel, ovšem hráči Enschede si se svým soupeřem pohráli a do odvety si povezou solidní vítězství 3:0.

"Daří se nám, ovšem o to více litujeme dřívějších zaváhání. Nyní se však musíme soustředit sami na sebe a neohlížet se na ostatní. Evropská liga a Eredivisie jsou dvě soutěže a obě máme skvěle rozjeté. Bylo by vážně skvělé získat minimálně jednu trofej," prohlásil trenér Michel Preud'Homme a naznačil, že rozhodně bude Twente bojovat o triumf v jedné či druhé soutěži.

Přesným protipólem Twente je hostující VVV Venlo. To se totiž nachází na druhé pozici, ale od konce a momentálně hájí pozice zaručující baráž o udržení. Ani momentální forma VVV není nijak oslnivá. Poslední čtyři utkání Venlo hned třikrát prohrálo a jen jednou dokázalo zvítězit, a to doma proti Excelsioru (1:0). Poslední utkání hráči VVV nezvládli. Na půdě Vitesse vládli domácí a Venlo odjíždělo s porážkou 0:2.

"Momentálně se nám nedaří a vypadá to, že se budeme muset připravit na boje o udržení v baráži. Nesmíme však nic podcenit, Willem II se totiž nebezpečně přiblížil a nás od přímého sestupu dělí pouhých pět bodů. Proti Twente by byla remíza opravdovým úspěchem," nechal se slyšet trenér hráčů VVV Venlo Willy Boessen.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.16 - 6.75 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NEC Nijmegen - PSV Eindhoven  (neděle 16:30)
NEC padá tabulkou níž a níž a právě v časech, kdy Nijmegen postrádá formu, přijíždí pro tři body favorizovaný PSV Eindhoven.

Domácímu celku z Nijmegenu se nedaří. Remízové období v minulém kole vystřídala hořkost porážky a to ne jen tak ledajaká. Na půdě ADO Den Haag totiž NEC své utkání fatálně nezvládlo a odjelo zpět do Nijmegenu s debaklem 1:5. Vedení Nijmegenu ovšem neprokazuje žádnou nervozitu. Od sestupových vod dělí NEC rovných deset bodů a na pohárové příčku už je to také velká dálka.

"Nedaří se. Ovšem není to krize. V utkáních nejsme pokaždé horším týmem, ale chybí nám i štěstí. Poslední duel však skončil tragicky, hráli jsme opravdu špatně a já věřím, že jsme si z toho vzali ponaučení. Proti PSV bude remíza krásný úspěch a já věřím, že je možné jí vybojovat," prohlásil trenér Nijmegenu Wiljan Vloet.

To PSV je na tom jinak. Aktuální první pozice a náskok tří bodů na pronásledující Twente hřeje hráče, vedení i fanoušky opravdu silně. Dále šlo PSV také v Evropské lize, což dělá radost hlavně vedení a šéfům finančních prostředků. Poslední utkání na domácí scéně sehrálo PSV na půdě Excelsioru, kde vedlo a v samotném závěru inkasovalo z pokutového kopu na 2:2. Utkání ovšem nabídlo infarktový konec, když ve třetí minutě nastavení PSV strhlo vítězství na svou stranu a těsně zvítězilo 3:2. Poslední duel pak odehrál eindhovenský celek tento čtvrtek, když v rámci Evropské ligy vyzval skotský velkoklub Rangers. Po nudném fotbale se oba celky rozešly smírně 0:0.

"Jsme první, ovšem stačí sebemenší zaváhání a můžeme být druzí. Twente je rozjeté a my se musíme koncentrovat až do posledního kola. Nyní nás čeká nevyzpytatelný Nijmegen, ovšem já jsem přesvědčen, že si jedeme pro tři body," prohlásil sebevědomě trenér Fred Rutten.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.75 - 4.10 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Heracles Almelo - SBV Excelsior  (sobota 18:45)
Heracles doma bude bojovat o jedenáctou pozici proti o záchranu bojujícímu Excelsioru.

Domácí celek prakticky nemá o co se bít. Jediné, co jej může tížit, je postavení v tabulce a to by si moc rádi hoši z Almela vylepšili. Aktuálně totiž hájí Heracles dvanáctou pozici a od pohárové Evropy jej dělí stejný počet bodů jako od sestupových vod. Almelo tak může hrát uvolněně a to se podepisuje i na jejich výkonech. Za poslední dvě utkání totiž Heracles nastřílel neuvěřitelných deset branek. Naposledy si to Almelo rozdalo na půdě Groningenu, kde až překvapivě lehce zvítězilo 4:1.

"V tabulce se nenacházíme zrovna na lichotivých místech, ovšem nemáme co ztratit. V utkáních se snažíme odevzdat maximum a pomáhá nám to. Nemáme co ztratit a z posledních třech utkáních jsme vytěžili krásných sedm bodů. Nyní nás čeká Excelsior, který bojuje o záchranu. Bude to těžký souboj, ale věřím, že zvítězíme," prohlásil trenér domácích.

To Excelsior má jiné problémy. Nachází se totiž momentálně v sestupových vodách a moc rád by se z nich odpoutal. Šestnáctá pozice totiž není nic příjemného, ovšem Excelsior dělí od dalšího místa propastných šest bodů. Ani forma SBV není nijak závratná. Poslední utkání sice Excelsior zvládl avšak na domácí půdě jen těsně podlehl silnému PSV těsně 2:3.

"Nedaří se nám, ovšem nic není ztraceného. Do konce ještě nějaký ten čas zbývá a já věřím, že ještě nějaké body nasbíráme. Nyní jedeme do Almela, kde nás čeká velmi těžké utkání, ovšem Heracles nemá o co hrát. Věřím, že moji hráči budou dostatečně motivováni," nechal se slyšet trenér SBV Excelsior Pastoor.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.36 - 4.75 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Roda JC - AZ Alkmaar  (sobota 19:45)
Fotbalisté Alkmaaru budou chtít napravit zaváhání z minulého kola na půdě Ajaxu a co nejdříve se jistě chtějí osamostatnit na čtvrté příčce. Prozatím ztrácejí na čtvrtý Den Haag dva body, což rozhodně není nijak hrozivé manko. Ovšem Alkmaar se mohl po minulém zápase přiblížit i třetímu Ajaxu na rozdíl pouhých tří bodů, jenže na jeho půdě jasně prohrál 0:4 a proto se naopak ztráta vyšplhala na téměř nedostižných devět korálků.

Alkmaar prozatím zažívá průměrnou sezónu, v Evropské lize překvapivě skončil už v základní skupině, avšak stále se pere alespoň v lize. Před prohrou s amsterdamským celkem se střídaly lepší výsledky s horšími. Alkmaar třeba deklasoval Venlo 6:1 a doma porazil favorizované Enschede 2:1, avšak dokázal také prohrát na půdě nováčka z Excelsioru (1:2) a doma utržit debakl 0:4 od konkurenčního PSV Eindhoven.

Výborný podzim Rody se lehce zasekl a nyní přeci jen zažívá horší období. V minulých čtyřech duelech sice neprohrála, jenže také jen jednou zvítězila. Zatím jí patří sedmé místo, bude to ale ještě boj. Hodně cenný je nerozhodný výsledek 2:2 s Ajaxem a následná vysoká výhra 4:1 na půdě Groningenu. Ovšem na druhou stranu mrzí nedávné dvě remízy 1:1 s De Graafschapem a v Utrechtu. Alkmaaru se na půdě Rody daří, minule zvítězil 4:2, předtím soupeře zdolal 2:0.

Kouč Alkmaaru Gertjan Verbeek v tuto chvíli hodně míchá sestavou kvůli zraněním a karetním trestům. Mimo hru bude kvůli disciplinárnímu prohřešku Graziano Pelle v utkání s Ajaxem, který hraje před přestupem do italské Parmy svůj poslední půl rok v dresu AZ. Hrát by neměl kvůli problémům s pravým kotníkem ani gólman Sergio Romero, problémy s krkem nedovolí nastoupit Joey Didulicovi. Po zranění kotníku už ale na lavičce začne Maarten Martens, karetní trest si odpykal Pontus Wernbloomn a měl by hrát od začátku.

Verbeek dobře ví, na co si má dát před sobotním duelem pozor. "Roda hraje velmi komplexně a je silná v přechodu do útoku. V tomto ohledu si musíme dávat pozor na Ruuda Vormera, který umí vymyslet neskutečné přihrávky. Další hrozbou pro nás bude Mads Junker, jenž sází jeden gól za druhým," vytyčuje hlavní zbraně Rody. Oproti minulému střetnutím hlásí Verbeek ještě jednu změnu v sestavě, vykartovaného Stijna Schaarse nahradí Nick Viergever.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.20 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SBV Vitesse - SC Heerenveen  (sobota 20:45)
Zatím to vypadá, že i letošní sezóna bude v kronikách Heerenveenu označena za nepříliš povedenou. Ambiciózní celek totiž stále paběrkuje ve středu tabulky a je dost možné, že opět nezasáhne ani do play off o Evropskou ligu. Své šance se ale ještě nevzdává a bude bojovat až do konce. I proto chce uspět na půdě Vitesse, které na něj nyní čeká.

Když před sezónou přišel na lavičku Srdíček kouč Ron Jans, dostal za úkol vytáhnout tým do popředí tabulky. Jenže po loňském bídném ročníku se toho příliš nezměnilo. Heerenveen střídá úspěšné výsledky s neúspěšnýma, a tak jeho aktuální devátá pozice není žádným překvapením.

Těch nepovedených výsledků ale začíná v jeho případě povážlivě přibývat. Na jaře Heerenveen prohrál v rovných pěti případech z dosavadních sedmi duelů. Především v posledních týdnech skutečně hořel. Nejprve dostal doma lekci od Alkmaaru, poté ztratil zápas ve Willemu a během minulého víkendu daroval tři body také Feyenoordu. Nyní má tedy o důvod více, proč svou neúspěšnou sérii za každou cenu přerušit.

To Vitesse může po dlouhé době opět nastoupit k zápasu bez obrovského tlaku, který na něj byl po většinu sezóny vyvíjen. V minulém kole totiž přehrálo Venlo a udělalo dost možná rozhodující krok k záchraně. Na šestnáctý Excelsior má totiž nyní už šestibodový náskok, což pro něj vypadá velmi nadějně.

Úplně v klidu ale rozhodně být nemůže, což si kouč Ferrer moc dobře uvědomuje. I proto své svěřence burcuje, aby se vydali na sto procent také tentokrát, kdy to bude opět potřeba. Vitesse se totiž v minulých měsících proti Heerenveenu vůbec nedařilo. Všechny poslední tři vzájemné duely prohrálo a velmi nerado by připustilo i čtvrté zaváhání v řadě.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.40 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Utrecht - FC Groningen  (pátek 20:45)
Ještě nedávno byl Groningen v pozici, kdy proháněl celky na čele tabulky. Nyní ale fanoušci jen nevěřícně kroutí hlavami nad bídnými výsledky, kvůli kterým padá tabulkou stále níž a níž. Svůj propad se bude snažit zastavit, případně alespoň zbrzdit v duelu s Utrechtem, což ale rozhodně není žádný jednoduchý soupeř.

Fotbalisté ze severu Nizozemska zažívají hodně bídné jaro. Zatímco po první polovině sezóny sváděli tvrdý souboj s Ajaxem o třetí místo, nyní na něj už ztrácí propastných osm bodů. Dokonce je přeskočil také Den Haag, a tak je hodně pravděpodobné, že se Groningen bude muset letos opět spokojit pouze s play off o Evropskou ligu.

Pokud ale bude pokračovat v nastoleném trendu jako v minulých kolech, asi jen těžko si dokáže své aktuální postavené udržet. Na výhru čeká Groningen již dlouhá čtyři kola, když hned třikrát prohrál. Nebyly to však jen tak obyčejné porážky. Od Rody i Heraclesu schytal před vlastními fanoušky ostudné debakly 1:4, na půdě Feyenoordu dokonce inkasoval ještě o jednu branku navíc a odjížděl s výsledkem 1:5.

Utrecht si je pochopitelně bídné formy svého soupeře moc dobře vědom, a proto toho bude chtít využít ve svůj prospěch. Také on potřebuje vítězství jako sůl. Bez porážky je už sice výborných osm zápasů v řadě, ovšem z posledních šesti ligových duelů pokaždé bral pouze bod za remízu! Naposledy se rozešel smírně s Rodou. Není tedy divu, že mu patří až osmá pozice, i když kouč du Chatinier by si pochopitelně představoval umístění na vyšších patrech tabulky.

Groningen a Utrecht se potkávají velmi často. Od roku 2007 na sebe pokaždé narazily v play off o evropské poháry. Třikrát se radovali svěřenci kouče Huistry, zatímco Utrecht uspěl pouze jedinkrát. Prohrál také první letošní vzájemný zápas.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.75 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven26176369:2457
2.FC Twente26166450:2754
3.AFC Ajax26157451:2252
4.ADO Den Haag26136752:3845
5.FC Groningen26135853:4244
6.AZ Alkmaar26127738:3243
7.Roda JC261011545:3541
8.FC Utrecht26108842:3438
9.SC Heerenveen26971047:4034
10.NAC Breda261041235:4634
11.NEC Nijmegen26711841:4532
12.Heracles Almelo26871144:4531
13.Feyenoord Rotterdam26871135:4331
14.BV De Graafschap26791026:4430
15.SBV Vitesse26771232:4428
16.SBV Excelsior26641631:5122
17.VVV Venlo26512023:5716
18.Willem II26251927:7211

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (14)

Přidat komentář
Stiksxx

Pěkný a vyrovnaný duel. Bud remíza nebo 2:1

Reagovat
AjaxFans

Těžký match na tipování.

Reagovat
Stiksxx

jojo

Reagovat
tulen

velmi tazky zapas ale uz gronigern musi najst opat forum .. verim im - tip 2

Reagovat
tulen

formu

Reagovat
AjaxFans

Pěkný kurz na tip 20.

Reagovat
tulen

zakladne ostavy neviete nahodou?

Reagovat
tulen

zakladne ostavy neviete nahodou?

Reagovat
Stiksxx

Souboj střelců.Který z nich dovede svůj tým ke třem bodům? Domácí Tim Matavz nebo hostující Ricky van Wolfswinkel?

Reagovat
Stiksxx

A nejsem třeba takhle náhodou idiot?? Dyt jsem to napsal obráceně.. až ted mi to přišlo nějaký divný Tímto se i omlouvám fanouškům Utrechtu a Groningenu...Jdu se zahrabat pod zem.

Reagovat
fantomas

Zaberte už!

Reagovat
tulen

skoda ... mi pride, ze uz dostali dost faciek, mohli by sa uz spamatat

Reagovat
smazaný uživatel

neznáte někdo důvod, proč nehraje bony?

Reagovat
smazaný uživatel

taky se celkem divím, ale nevím. Nebývá ani na lavce..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele