Nizozemská Eredivisie - preview 24. kola

18.02.2011, 09:12, aktualizováno 20.02.2011, 08:27
Previews
Den Haag má výtečnou formu a potvrdit jí bude chtít proti Feyenoordu. PSV Eindhoven hraje doma s Bredou a bude hájit první místo před Twente, které přivítá Nijmegen. Ajax změří síly s Venlem, Vitesse s De Graafschapem...
ADO Den Haag - Feyenoord Rotterdam  (neděle 12:30)
Den Haag je opravdu největším překvapením sezóny a zatímco loni hrál pouze o záchranu, letos by se měl prát o kvalifikaci o pohárové příčky a pokud mu forma vydrží, tak dokonce i o přímou účast v Evropské lize. Ztráta na titul přitom též není příliš velká, ovšem to by museli být domácí ve zbytku sezóny stoprocentní. Nyní narazí na největší zklamání sezóny, Feyenoord je totiž těsně nad hranicí sestupu a musí se bát o prvoligovou příslušnost.

Den Haag sehrál na jaře čtyři utkání a připsal si v nich plný počet dvanácti bodů, k tomu má skóre 12:2 a je v tuto chvíli suverénně nejlepším celkem Eredivisie v jarní části sezóny. Minule jasně doma přehrál Venlo 3:0, předtím díky brance v nastaveném čase vyhrál na Philips Stadium nad vedoucím PSV Eindhoven, na začátku dominoval nad Heerenveenem v poměru 3:1 a na půdě Excelsioru dokonce 5:1.

To forma Feyenoordu má úplně opačný směr, i když rotterdamský výběr si dokázal v předchozím klání připsat důležité tři body po domácí výhře nad Heraclesem. Jenže v úvodních utkáních roku 2011 to byla vskutku bída a hosté získali jen dva body ze čtyř střetnutí. Nicméně svěřencům kouče Maria Beena se na půdě pátého celku tabulky daří, vyhráli na jeho stánku předchozí dva duely a předtím uhráli divokou remízu 3:3.

Kouč Mario Been si dobře uvědomuje, jakou má nedělní soupeř sílu. "Den Haag je opravdu skvělý tým, ovšem my rozhodně jedeme do Haagu s vírou, že vyhrajeme," povzbuzuje. Navíc věří, že jeho svěřenci chytí po předchozí výhře druhý dech. "Celý zápas s Heraclesem sice nebyl úplně optimální, ovšem v prvním poločase jsem měl z naší hry dobrý pocit," je alespoň lehce spokojen zlepšeným výkonem i produktivitou.

Been už může počítat s uzdraveným záložníkem Leroyem Ferem, ten ale nebude hrát od začátku. "Rozhodl jsme se, že ho nechám ještě na lavičce," vysvětlil trenér. Been navíc dobře ví, na co si u soupeře musí dávat pozor. "Dmitrij Bulykin vsítil patnáct gólů v devatenácti zápasech, skvěle ho doplňuje Jens Toornstra a také duo František Kubík - Wesley Verhoek má obrovskou kvalitu," závěrem obdivuje klíčové hráče.
ADO Den Haag - pravděpodobná sestava:
Coutinho - Ammi, Derijck, N'Toko, M. Piqué - Radosavljevič, Immers, Toornstra - Verhoek, Bulykin, Kubík.
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Mulder - Swerts, Vlaar, De Vrij, De Cler - Meeuwis, Wijnaldum, Leerdam - Biseswar, Castaignos, Ryo.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.50 - 3.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - VVV Venlo  (neděle 14:30)
Ajax bude toužit po udržení třetí příčky před dotírajícím Groningenem. V dnešním utkání totiž vyzve o záchranu bojující VVV Venlo.

Domácí celek z Amsterodamu by si velice rád udržel třetí místo a zachoval si tak naděje na boj o milionářskou Ligu mistrů. K tomu však bude musel naplno bodovat ve většině následujících utkáních. Ajaxu hraje do karet perfektní forma. V posledním ligovém utkání sice jen remizoval na půdě Rody 2:2, ovšem tento čtvrtek dokázal perfektně zvládnout utkání Evropské ligy proti Anderlechtu, který Ajax perfektně přehrál a zvítězil na jeho hřišti 3:0.

"Musíme udržet třetí místo za každou cenu. Nyní nás čeká domácí utkání s Venlem, který se bude chtít bít o vítězství, věřím však, že jsme a budeme lepší. Věřím, že zvítězíme," nechal se slyšet trenér Ajaxu Frank de Boer.

Venlo je ve zcela jiné pozici než jeho dnešní soupeř. O záchranu bojující VVV se trápí na aktuálním 17. místě v tabulce a porážka střídá porážku. Poslední ligové utkání Venlo hrálo na půdě Den Haagu, který dokázal svého soupeře přehrát a porazit jej snadno 3:0.

"Nedaří se nám, ovšem věřím, že se zachráníme. Chybí nám trocha štěstí. Willem II se k nám nepříjemně přibližuje a my musíme začít hrát jako o život. Teď proti Ajaxu však buďme realisté, bod by byl ohromným úspěchem," prohlásil trenér VVV Venlo.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.08 - 9.00 - 16.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Vitesse - BV De Graafschap  (neděle 14:30)
Vyrovnaný duel slibuje domácí utkání SBV Vitesse. To na svém stadionu přivítá BV De Graafschap.

Domácí celek letos nepředvádí takové výkony jako minulý rok. Aktuální patnáctá pozice hovoří za vše. Navíc dělí SBV pouhé tři body od sestupových vod. Vitesse potřebuje v každém utkání naplno bodovat. V posledním ligovém duelu si to Vitesse rozdalo s kvalitním Twente. To však na domácí půdě nedovolilo překvapení a díky jedné brance zvítězilo 1:0.

"Nedaří se nám a já nechápu proč. Jasným úkolem je se zachránit a musíme pro to udělat cokoliv. Čeká nás celkem přijatelný soupeř a já věřím, že nám pomůže domácí prostředí," prohlásil trenér SBV Ferrero.

To De Graafschap je ve zcela jiné pozici. Nachází se v takzvaném mrtvém středu, ve kterém nemá prakticky šanci vybojovat pohárovou Evropu a od sestupových pozic jej dělí dostatečný počet bodů. Přesto však musí hráči BV vyhrávat, protože týmy seřazené za ním ztrácí minimální množství bodů a jakákoliv ztráta může celou tabulkou zamíchat. Poslední duel odehrál De Graafschap proti silnému Groningenu a uhrál na domácí půdě cennou remízu 1:1.

"Proti Groningenu jsme odehráli dobré utkání. Nyní nás čeká Vitesse, které hraje o záchranu a potřebuje vyhrát. My ovšem také potřebujeme body a tak věřím, že se o to kvalitně popereme. Čekám těžký duel, který by mohl diváka bavit," nechal se slyšet trenér BV.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.72 - 3.60 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Twente - NEC Nijmegen  (neděle 14:30)
Twente zažívá opět velmi úspěšnou sezónu a kromě toho, že útočí na titul, tak se mu daří i v Evropské lize. Po výhře 2:0 na půdě ruského Rubinu Kazaň je jeho postup téměř stvrzen. Enschede navíc dokázalo uhrát takto dobrý výsledek v patnáctistupňovém mrazu na umělé trávě v Moskvě, to svědčí o velmi dobré pohodě a slušné formě.

Enschede je v tabule na druhém místě o skóre za Eindhovenem a před dotírajícím Ajaxem má náskok pěti bodů. V poslední době domácí nijak neoslňovali brankovými koncerty, avšak získávali cenné body a to se počítá v první řadě. Naposledy dokázalo Twente zdolat Vitesse 1:0 a má vskutku impozantní formu. Z celkových sedmi utkání na jaře vyhrálo Twente šestkrát a jednou remizovalo na půdě Utrechtu, postoupilo též v poháru přes PSV.

Nijmegen je brán za remízového krále Eredivisie, chuť porážky skoro nezná a výhry jen o něco více. V jarní části dokázal hned čtyřikrát získat bod a teprve naposledy doma s nováčkem z Excelsioru poprvé urval tři cenné body za výhru 2:0. V tabulce mu patří desátá pozice s třiceti body. Celkově NEC remizovalo hned devětkrát a společně s Rodou vévodí v této statistice celé soutěži.

Na stánku De Grolsch Veste se hostům daří střídavě. Minule prohráli těsně 1:2, předtím uhráli remízu 1:1 a i nyní se čeká vcelku vyrovnané střetnutí, neboť Nijmegen letos ještě nepoznal hořkost porážky. Kouč Twente Michel Preud'homme věří, že únava nebude hlavním aspektem nedělního výkonu. "Byl to pro nás potěšující výsledek, atmosféra v týmu je dobrá. Důležité bude udržet koncentraci," vidí hlavní klíč k úspěchu.

Navíc ho těší, že současné výkony přitahují i diváky. "Po čtvrtečním návratu z Moskvy přijeli fanoušci až na letiště, bylo to od nich opravdu hezké gesto," váží si jejich přízně. Do zápasu nemůže Preud'homme poslat zraněného Dwighta Tiendalliho a vykartovaného Roberta Rosalese. Dále upozorňuje na největší hrozbu protivníka. "Björn Vleminckx je podle mého nejlepším útočníkem Eredivisie. A když hraje takový hráč v celku okolo středu tabulky, je to opravdu fenomenální player," chválí belgického hráče, zároveň také ale upozorňuje na jeho nesmírné kvality.

Nijmegen se chystá udělat pouze jednu změnu. Lorenzo Davids nahradí vykartovaného Remyho Amieuxe. "Je hodně malá pravděpodobnost, že svého soupeře dokážeme přehrát. Samozřejmě i Twente má své slabiny, ale musíme počkat na jeho chyby. Bez organizované hry uspět nemůžeme," vidí zřetelně šance na úspěch kouč NEC Wiljan Vloet.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 5.00 - 7.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - NAC Breda  (neděle 16:30)
PSV bojuje o titul, doma přivítá o poháry bojující Bredu.

PSV aktuálně hájí první příčku tabulky. Přesto je však nuceno hrát na maximum, dotírající Twente totiž ztrací na PSV pouze lepší skóre. Eindhoven je ovšem na velmi dobré vítězné vlně. Ta se ukázala poslední ligový duel v Alkmaaru, kde PSV jasně přejelo domácí AZ a zvítězilo poměrem 4:0. Dobrý výsledek uhrálo PSV také v Evropské lize, kde cestovalo na půdu francouzského Lille a do odvety si tak přivezlo solidní výsledek 2:2.

"Daří se nám, ovšem musíme bojovat až do konce. Zaváhání by při současné formě Twente znamenalo naší smrt," prohlásil trenér PSV Rutten.

Breda má ovšem jiné problémy. Aktuálně se jí nedaří a desáté místo pravděpodobně uhájí pouze při zaváhání Nijmegenu s Twente. Série tří porážek v řadě, však psychiku hráčů značně narušila. Naposledy vyzvala Breda "srdíčka" z Heerenveenu, která dokázala poměrně snadno vyhrát 0:2.

"Nedaří se nám, ovšem nesmíme spadnout do kolen. Momentálně musíme najít motivaci a bojovat. Věřím, že to dokážeme. Čeká nás silný soupeř a to první PSV, ovšem ani to není neporazitelné," prohlásil trenér NAC John Karelse.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.12 - 7.75 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Excelsior - Willem II  (sobota 18:45)
Tento zápas bude pro obě strany nesmírně důležitý, jelikož Willem i Excelsior potřebují nutně zvítězit, aby přiživily své naděje na záchranu. Je tedy jasné, že si ani v nejmenším nebudou nic darovat a tvrdě půjdou za ziskem tří bodů, které mohou mít na konci ročníku cenu zlata.

Oba dva celky se v nynější době pohybují v těch nejspodnějších patrech tabulky. Zatímco Excelsior má ještě reálnou šanci sestupové pozice nadobro opustit, Tilburg bude rád, když vůbec obsadí jednu z barážových pozic. Moc nadějně to ale nevypadá, jelikož na předposlední Venlo v současnosti ztrácí pět bodů, což je při jeho aktuální úspěšnosti skutečně hodně vysoká cifra.

Do Rotterdamu ale pocestuje Willem posilněn vcelku uspokojivými výsledky. Na jaře totiž ze čtyř zápasů vybojoval hned čtyři body, což je přesně polovina obsahu jeho aktuálního konta. Svou dosavadní jedinou výhru si připsal v utkání proti Vitesse. V minulém kole pro změnu uhrál doma cennou remízu s Utrechtem. Byl dokonce blízko vítězství, v nastaveném čase ovšem inkasoval a musel se spokojit pouze s nerozhodným výsledkem.

Pokud letos Excelsior boduje, je to zpravidla před vlastními fanoušky. Je tedy pochopitelné, že to bude chtít potvrdit také nyní. Po dlouhé době půjde do zápasu s označením favorita. O to bolestivější by bylo jakékoliv bodové zaváhání. Excelsioru se po zimní přestávce příliš nedaří. Ze čtyř zápasů prohrál hned třikrát. Na druhou stranu si ale připsal neočekávanou výhru proti Alkmaaru, který v minulém domácím klání vyprovodil s výsledkem 2:1.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.60 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - AZ Alkmaar  (sobota 19:45)
Fotbalisté Heerenveenu nevstoupili do jarní části sezóny v nikterak oslnivé formě a proto v tabulce spadli až ne devátou pozici, nejlepší pětka jim začíná pomalu a jistě utíkat. Alkmaar alespoň částečně plnil úlohu favorita v prvních třech utkáních a sbíral cenné body, v minulém duelu na vlastním stánku však totálně vyhořel a musel zkousnout krutou porážku 0:4 od konkurenčního PSV Eindhoven. Nyní má šanci na reparát.

Heerenveen hned na úvod druhé části sezóny podlehl na půdě Den Haagu 1:3, následně nestačil v domácím prostředí na Groningen a podlehl drtivým výsledkem 1:4. Ovšem v minulých dvou střetnutích se jeho výkon pozitivně alespoň trochu ustálil, o čemž svědčí bezbranková remíza s Nijmegenem a také velmi cenná výhra 2:0 na hřišti Bredy. Proto má oproti soupeři mírnou psychickou výhodu.

Alkmaar k tomu před prohrou s Eindhovenem nedokázal udolat ani trápícího se nováčka z Excelsioru a daroval mu tři body po výsledku 1:2, pět získaných bodů z pěti klání tak rozhodně není nijak dobrý počin. Oba celky se spolu utkaly na stánku Abe Lenstra předloni v srpnu a hosté si odvezli vítězství 2:0, předtím se zrodil velmi divoký výsledek a oba protivníci se nakonec rozešli smírně 3:3. Nyní se ovšem čeká mnohem taktičtější utkání.

Kouč hostí Gertjan Verbeek dokázal v duelu s PSV hledat i pozitiva. "Závěrečná půlhodina byla z našeho hlediska celkem slušná a rádi bychom takhle hráli po celý průběh v Heerenveenu. Lépe jsme dokázali kontrolovat hru a zaujmout věští prostor na hřišti," říká. V sestavě se kvůli osobním důvodům musí obejít bez Bretta Holmana, karetní trest si musí odpykat Niklas Moisander.

Kromě nich se na marodce dlouhodobě nacházejí důležitý gólman Sergio Romero, jehož trápí poraněný kotník. Kvůli problémům s krkem nebude hrát ani Joey Didulica, novinkou je poraněný prst Ragnara Klavana. Otazník visí nad startem Maartena Martense, který si přivodil v zápase s PSV zranění kotníku, naopak trest už vypršel Marcellisovi a ten by se měl objevit v základní sestavě. "Předvádíme dobrou hru, ale nedokážeme sbírat body," vidí Verbeek jediný vážný problém současného týmu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.30 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Groningen - Roda JC  (sobota 20:45)
Letošní sezóna prozatím vychází Groningenu skutečně na jedničku. Tým vedený trenérem Pietrem Huistrou nepřestává udivovat skvělými výkony a stále bojuje o ty nejpřednější pozice v tabulce. Nic na tom nehodlá měnit ani nyní, kdy doma přivítá Rodu.

Sice se očekávalo, že Groningen bude letos bojovat v horní polovině tabulky, ovšem aktuální pouze šestibodová ztráta na první místo určitě nejednoho odborníka překvapila. Nyní patří "zelenobílým" čtvrtá pozice, rozhodně ale není vyloučeno, že nemohou vystoupat ještě výš. Týmy před Groningenem totiž nemají v nynějším ročníku zrovna nejoptimálnější formu a poměrně často se dopouštějí ztrát.

Toho pochopitelně budou chtít na severu Nizozemska využít, a tak touží za každou cenu Rodu porazit. "Musíme se soustředit na naše silné stránky a snažit se dostat soupeře pod tlak," prohlásil stručně taktiku trenér Huistra.

Ten musí řešit poměrně velké problémy se sestavením útočné řady. Mimo hru je totiž stoprocentně ofenzivní záložník Koen van den Laak a Gonzalo Garcia-Garcia. K tomu všemu drobné zdravotní problémy trápí také nejlepšího střelce Tima Matavze a Nicklase Pedersena, jejichž starty jsou v ohrožení.

To Roda sice podobné starosti s obsazením základní jedenáctky nemá, na druhou stranu jí ale trápí nepříliš dobré výsledky z posledních týdnů. Do jarní části sice vstoupila výhrou nad Heraclesem, jenže od té doby, už tři utkání v řadě, čeká na další tříbodový úspěch. Po dvou prohrách sice během minulého víkendu vyválčila cennou remízu s Ajaxem, i přesto ale klesla až na sedmou příčku a hned za svými zády má řadu nebezpečných pronásledovatelů.

Když se zadíváme do historie, zjistíme, že Roda proti Groningenu příliš častokrát nevyhrává. Letos se jí to sice doma povedlo, ovšem její poslední výhra z venku nad tímto soupeřem je stará už téměř osm let.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.65 - 4.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Utrecht - Heracles Almelo  (pátek 20:45)
Utrecht sice na jaře zatím neprohrává, i přesto ale v poslední době příliš důvodů k radosti mít nemůže. O důležité vítězství bude tentokrát usilovat v domácím utkání s Heraclesem.

Po zimní přestávce sice dokázali svěřenci trenéra Du Chatiniera získat devět bodů v pouhých pěti utkáních, což je pochopitelně velmi dobrá statistika, jejich nadšení ale hodně kalí fakt, že jich bez problémů mohlo být i více. Po výhrách nad Venlem a Ajaxem se totiž vítězná mašina Utrechtu nečekaně zadrhla a už tři zápasy v řadě čeká na další zářez.

I proto bral aktuálně osmý celek Eredivisie pouze bod za remízu v De Graafschapu, nerozhodně se rozešel také v domácím klání s Twente a ani jeho zápas s Willemem vítěze nepoznal. Právě po tomto duelu byli utrechtští hráči pochopitelně značně rozčarování, jelikož na půdu posledního celku jeli bezpochyby pro vítězství. Mají tak o důvod více, proč nyní složit úspěšně reparát a udělat další důležitý krok v boji o pohárové pozice.

To Heracles má poněkud odlišné starosti. Stále se mu totiž nedaří nějak výrazně vzdálit sestupovým příčkám, a proto potřebuje body jako sůl. Sice není ohrožen přímo, ale každé zaváhání by mohlo mít pro něj velmi neblahé následky, zvlášť když má za svými zády týmy, které chtějí v co nejrychlejší době vystoupat minimálně do středu tabulky.

V neprospěch Almela hrají také statistiky z letošních venkovních zápasů. Heracles totiž mimo svůj stadión sehrál už dvanáct duelů a bral pouze dvakrát remízu. Na vítězství nedosáhl ani jednou. V posledních letech se mu navíc nedařilo ani v zápasech na půdě Utrechtu, a proto je pochopitelné, že do zápasu půjde v roli outsidera, který může jedině překvapit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.53 - 3.75 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven23155362:2150
2.FC Twente23155346:2450
3.AFC Ajax23136446:2245
4.FC Groningen23135550:2944
5.ADO Den Haag23125643:3241
6.AZ Alkmaar23107634:2737
7.Roda JC2399539:3236
8.FC Utrecht23105839:3135
9.SC Heerenveen2397744:3334
10.NAC Breda23941031:3831
11.NEC Nijmegen2379738:3830
12.BV De Graafschap2368923:4026
13.Heracles Almelo23661133:4224
14.Feyenoord Rotterdam23661127:4024
15.SBV Vitesse23571127:3822
16.SBV Excelsior23541425:4719
17.VVV Venlo23411822:5413
18.Willem II23151722:638

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
didosh

Místo té Holandské bych dal Argentinskou nebo Brazilskou a nebo obojí......

Reagovat
Losinho

EUROfotbal.cz

Reagovat
AjaxFans

N.A.S.R.A.T

Reagovat
FC Porto FC

přesně tak !!!!!!! a ještě vyšoupnout nějakou Corgon ligu a dát Portugalskou

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele