Nizozemská Eredivisie - preview 19. kola

17.12.2010, 08:05, aktualizováno 19.01.2011, 08:31
Previews
Jarní program nizozemské ligy startuje trochu netradičně, a sice čtyřmi dohrávkami posledního podzimního, tedy devatenáctého kola. Počasí neumožnilo odehrát například souboj rivalů Ajaxu s Feyenoordem. Twente hostí Heracles, Alkmaar přivítá Nijmegen a Venlo hraje s Utrechtem.
VVV Venlo - FC Utrecht  (středa 18:45)
Od osmi hodin se na stadionu De Koel utkají Venlo a Utrecht. Domácí celek má velké problémy a bojuje o záchranu, ke které má ovšem dosti daleko. Pokud chce přeci jenom pomýšlet na udržení, neměl by v domácím prostředí proti Utrechtu zaváhat, ovšem bude to hodně složité.

VVV Venlo, jak zní přesnější název tohoto klubu, nasbíralo v dosavadním průběhu Eredivise pouze šestnáct bodů a je na předposledním místě. Hůře už je na tom akorát poslední Willem II. Domácí celek přitom dokáže hrát vyrovnanou partii, ale solidní výsledek ve velké většině případů nedokáže udržet, příkladem může sloužit domácí střetnutí proti AZ Alkmaaru, kdy o výhře rozhodl až Graziano Pellè minutu před koncem! A takovýchto případů je víc.

Hráči Venla teď každopádně potřebují zabrat a získávat body. V této fázi soutěže má každý bod cenu zlata - hraje se totiž o holé přežití v Eredivisi. Venlo ztrácí na patnácté Vitesse osm bodů.

Hostujícímu Utrechtu se jistě dýchá lépe, ale ani u něho to není úplně růžové. Desátá příčka a náskok deseti bodů před sestupovými vodami je dostatečný, avšak nesmí se usnout na vavřínech. Ve hře dokonce zůstávají i evropské poháry, ale dosáhnout na ně bude složitý úkol. Před přestávkou se Utrecht rozloučil s Evropskou ligou remízou na Liverpoolu a postupem do dalšího kola ligového poháru. Proti Venlu nastoupí hosté bez Kellera, který definitivně odešel do Švýcarska, naopak novou smlouvu obdržel Erik Cummins.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.75 - 3.40 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Twente - Heracles Almelo  (středa 18:45)
Twente si v minulém kole uřízlo pořádnou ostudu a má tedy nyní co napravovat. Na domácí půdě přivítá Heracles, a tak všichni očekávají, že bez problémů vybojuje povinné tři body. Splní Enschede tento očekávaný scénář nebo se diváci dočkají dalšího nečekaného výsledku? Odpověď dostaneme během středečního večera.

Na zápas s Heerenveenem se snažili všichni v Twente během zimní přestávky co nejrychleji zapomenout. Na Abe Lenstra Stadion totiž svěřenci trenéra Preud'Homma utrpěli hodně potupný debakl 2:6. Jejich obrana přitom patřila před tímto duelem mezi nejlepší v lize, nyní už ale něco podobného o sobě říct nemůže.

I přes tento silně nepovedený výsledek ale stále zůstává Twente v přímém kontaktu s čelem tabulky. Na první Eindhoven, který má však zápas navíc, nově ztrácí čtyři body, a tak po nynější dohrávce může být situace opět hodně vyrovnaná.

Od Heraclesu v tomto zápase nikdo neočekává žádné zázraky. Do Enschede totiž přijede v pozici jasného outsidera a jakýkoliv bodový výsledek by byl považován za úspěch a zároveň velké překvapení.

Almelo totiž na Twente neumí. V posledních letech s ním většinu vzájemných zápasů prohrálo. Ten poslední sice dovedlo k bezbrankové remíze, před tím ovšem hned v šesti případech nezískalo ani bod, přičemž vstřelilo během těchto duelů pouhé tři branky. Nějaké gólové hody se neočekávají ani tentokrát.

Twente totiž určitě bude chtít vstoupit do jarní části vítězně a odstartovat velkolepou jízdu za druhým titulem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - Feyenoord Rotterdam  (středa 20:45)
Jarní část nizozemské Eredivisie je tu! Zajímavé utkání si pro nás připravil slavný Ajax Amsterdam, který na své půdě přivítá tápající Feyenoord Rotterdam.

Domácí celek nezažívá zrovna skvělou sezonu. Amsterodamští se krčí "až" na čtvrté pozici a k vysněné Lize mistrů a hlavně k titulu nemají zrovna nejblíže. Na první Twente ztrácí propastných šest bodů a proto bude muset celek pod vedením Franka de Boera sáhnout po svém maximu. Poslední ligový duel Ajaxu se datuje 12. prosince minulého roku, ve kterém zajíždl Amsterodam na půdu Vitesse. Po devadesáti minutách se mohl hostující tým radovat, když odjížděl s nějtěsnějším možným vítězstvím - 0:1.

"Máme silný tým, ovšem čeká nás plno práce. Jsme čtvrtí, šest bodů není mnoho, ale ani málo. Před námi je výborné Twente či PSV. Doplňuje je kvalitní Groningen. Nesmíme zaváhat a musíme hrát namaximum, nejlépe již toto kolo proti Feyenoordu Rotterdam," prohlásil někdejší slavný hráč a nynější trenér Frank de Boer.

To Feyernoord Rotterdam má jiné starosti. V posledních duelech sice tým pod vedením Mario Beena začal vítězit, ovšem i přesto se stále nachází na nelichotivé třinácté pozici. Cílem vedení a hráčů je probojovat se v průběhu jarní části do první desítky, případně atakovat první sedmičku, která zaručuje boje o Evropskou ligu. V posledním utkání si to Feyenoord rozdal na domácí půdě s Excelsiorem, kterého dokázal porazit těsně 1:0.

"Máme smělé plány, víme to. Ovšem bez ambicí by to nešlo. Musíme bojovat pro fanoušky, zaslouží si to. Nyní nás čeká těžký soupeře, který chce bojovat o titul a my mu musíme ukázat, že body nerozdáváme zadarmo. Bude bojovat a věřím, že utkání bude opravdovým lákadlem pro fotbalového fanouška," nechal se slyšet Mario Been, trenér Feyenoordu Rotterdam.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.25 - 9.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - NEC Nijmegen  (středa 20:45)
Fotbalisté Alkmaaru by jistě rádi promluvili do bojů o příčky zaručující start v Lize mistrů. Aktuálně na tuto pozici ztrácejí pět bodů, což není tolik. Otázkou však je, jak se týmu po zimní přestávce povede. Nijmegen je jedenáctý, a na půdě AZ nebude favoritem.

Alkmaar sice nevstoupil do letošní Eredivise zrovna nejlíp, avšak postupem dokázal nabrat slušnou formu a zapojil se do bojů o Evropské poháry. Celkově ale být spokojen nemůže, ligový pohár i Evropská liga jsou fuč, a tak nezbývá než se maximálně soustředit na Eredivisi.

To Nijmegen měl zakončení podzimní části sezony v radostnějším duchu. Sice skončil v tabulce na horším místě, nicméně před Vánocemi nadělil svým fanouškům povinnou výhru nad Willemem II 3:1. Dobrou vlastností Nijmegenu je, že pravidelně boduje. V letošní sezoně si například odvezl bod ze hřiště slavného Ajaxu Amsterdam. Na začátek druhé poloviny sezony je ale čeká těžký zápas na půdě Alkmaaru.

Vzájemná bilance hovoří ve prospěch Alkmaaru, ovšem Nijmegen dokázal úspěšné AZ několikrát výrazně potrápit. Vždyť zhruba před rokem skončilo utkání mezi těmito soupeři výhrou Nijmegenu - hrálo se na půdě AZ.

Trenér AZ Gertjan Verbeek přišel o zimní přestávce o Swertse, který odešel na hostování do Feyenoordu Rotterdam. Naopak z hostování se vrací mladík Toine van Huizen, nepředpokládá se, že by měl ihned zasáhnout do sestavy. Chybět bude určitě Brett Holman, jenž reprezentuje Australii na asijském šampionátu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.25 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PSV Eindhoven - Roda JC  (neděle 14:30)
Eindhoven stále vládne Eredivisie a o svou vedoucí příčku by před Vánocemi jen velmi nerad přišel. Zbývající dva zápasy chce tedy za každou cenu vyhrát, ovšem hned na začátek jej čeká nepříjemný protivník v podobě Rody.

Podzim sice nevyšel PSV zrovna ideálně, rozhodně ale nemusí smutnit, jelikož letošní ročník je zatím velmi vyrovnaný, a tak má i přes řadu zbytečných ztrát všechny protivníky srovnané pěkně za sebou.

Poslední domácí zápas před zimní přestávkou bude hodně výjimečný. Fanouškům se totiž naposledy představí hvězdný záložník Ibrahim Afellay, který už co nevidět přestoupí do Barcelony. Příznivci PSV tak přijdou o nejvýraznější osobnost svého celku. "Bude to Ibrahimova rozlučka, a tak doufám, že alespoň dobře dopadne," prohlásil trenér Rutten.

"Jinak ale samozřejmě budeme chtít ukázat, že si zasloužíme být v čele tabulky. Rok 2010 chceme zakončit co nejvýš a s výhrou nad Rodou v kapse," dodal Rutten. Ten se bude muset obejít akorát bez zkušeného středopolaře Orlanda Engelaara, jenž je pod disciplinárním trestem. Start Wilfrieda Boumy je pro změnu zatím nejistý. Po zranění se naopak vrací Stanislav Manolev.

Závěr října a většina listopadu Rodě moc nevyšel. Hned pětkrát v řadě nebyla schopná dovést zápas do vítězného konce. I přesto ale ztrácí na Eindhoven jen šest bodů a stále tak může myslet na ty nejvyšší příčky, avšak pochopitelně i současné páté místo je pro ní obrovským úspěchem.

Roda navíc rozhodně nemusí cestovat na Philips Stadion s poraženeckou náladou, jelikož v posledních třech zápasech se opět výrazně zvedla. Nejprve zdolala silný Groningen, poté uhrála remízu s Den Haagem a v dohrávce 17. kola rozstřílela pro změnu předposlední Venlo. V letošním ročníku navíc zatím prohrála pouze dvakrát.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.25 - 9.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - BV De Graafschap  (sobota 18:45)
Svým fanouškům dal Heerenveen předčasný vánoční dárek už minulý týden, kdy nečekaně rozstřílel na domácí půdě Twente. Nyní hostí soupeře naprosto jiného kalibru a nebere nic jiného než vítězství.

V posledních týdnech čekali na Heerenveen samí nelehcí protivníci. Po vysoké výhře 5:0 nad Willemem se postupně střetl s Alkmaarem, Utrechtem a posledně s již zmiňovaným Twente. I přes tento složitý los ale dokázal vytěžit uspokojivé čtyři body. Jenže ty jej nikam výrazně neposunuly. Heerenveen stále okupuje pouze příčky ve středu tabulky, což rozhodně nebyl jeho předsezónní plán.

Zatím ovšem rozhodně není v jeho případě nic ztracené a po pár vydařených výsledcích může bojovat o přední místa tabulky. Vždyť na vedoucí Eindhoven prozatím ztrácí jedenáct bodů a situace za ním je velmi vyrovnaná. I proto Srdíčka tři body proti De Graafschapu doopravdy potřebují, pokud chtějí vystoupat výš.

Ovšem všichni si moc dobře uvědomují, že je nebude čekat nic snadného. De Graafschap je sice nováček, zatím však předvádí poměrně dobré výkony a vše nasvědčuje tomu, že by se mohl letos vyhnout sestupovým starostem. Od šestnáctého Excelsioru je vzdálený rovných šest bodů a podobný odstup by si pochopitelně rád držel po většinu sezóny.

V posledních týdnech ale jeho výkony nebyly zrovna nejlepší. Za vše mohli především hodně nepříjemní soupeři. Nejprve přišel nerozhodný výsledek se zvedajícím se Vitesse, poté De Graafschap podlehl Twente, v minulém kole se ale vytáhl a vybojoval bezbrankovou remízu s vedoucím Eindhovenem, což je skutečně senzační a hodně nečekaný počin.

Na Heerenveen navíc svěřenci trenéra Kaleziče vcelku umí. Z poslední pěti vzájemných zápasů brali hned třikrát vítězství. Jednou se jim dokonce povedlo vyhrát také venku. První letošní duel sezóny pro změnu dovedli do závěrečního hvizdu za příznivého skóre 3:2.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.55 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NAC Breda - SBV Vitesse  (sobota 19:45)
Breda snad konečně dokázala ustálit své výkony, proto se v tabulce nachází na sedmé příčce a rozhodně ještě může výrazně promluvit do bojů o přímou účast v pohárové Evropě. Ve vyrovnané tabulce totiž ztrácí na vedoucí PSV deset bodů a pokud jí vydrží současná forma, tak útok na titul není úplně nereálný. Nyní má před sebou dalšího papírového outsidera z Arnhemu a jistě chce nechat všechny tři body doma.

Domácí možná lehce doplatí na to, že v těchto těžkých podmínkách dohrávali duel v Excelsioru, ovšem v posledním ligovém kole roku budou všichni hráči chtít ze sebe dostat to nejlepší. Breda z minulých pěti klání vyhrála hned čtyřikrát a dokonce získala cenné skalpy Twente a PSV, což se povede málokterému celku. Nicméně zbytečné ztráty z předchozích duelů právě uzemňují holandský celek v tabulce níže. Naposledy Breda doma zdolala Utrecht 3:1.

Hosté letos rozhodně nejsou tipováni na sestup a proti slabším mančaftům mají většinou navrch, občas dokáží překvapit i nějaký celek z vyšších pater tabulky. Arnhem nedávno deklasoval Venlo, poté si odvezl všechny body také z půdy Heraclesu a bod si na konto připsal proti De Graafschapu. V posledních dvou kolech narazilo Vitesse na těžké soky a prohře 1:4 s Groningenem a 0:1 s Ajaxem se nikdo nemůže divit.

Hostům se v Bredě navíc příliš nedaří, v posledních dvou duelech zde utrpěli porážky 0:4 a 0:2. Kouč domácích John Kerleese ví, že toto bude hodně důležitý zápas. "Nemáme na výběr. Pokud se chceme dotáhnout na čelo Eredivisie, tak musíme vyhrát. Věřím, že náš tým má velkou sílu a může dosáhnout velkých cílů," hýří optimismem. "Arnhem má kvalitní kádr, pozor si musíme dát především na jeho zálohu," dobře ví sebevědomý kouč.

Avšak úplně snadnou úlohu mít nebude, ve středečním klání s Excelsiorem totiž utrpěli mírně zranění Leonardo s Fehérem a jejich start je proto nejistý. Zdravotní problémy má kanonýr Matthew Amoah, jenž má poraněné stehno. Kvůli zranění se možná na trávník nepodívají ani Jens Janse, Anthony Lurling a Ferne Snoyl, karetní trest si musí odpykat John Luijckx. "Terén by měl být připraven, odklízení sněhu šlo dobře," nebojí se Karleese na závěr špatného počasí.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.78 - 3.40 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Excelsior - FC Groningen  (sobota 19:45)
Groningen se může alespoň do zítřka dostat na první místo tabulky, v cestě mu stojí domácí Excelsior.

Domácí celek zažil povedený vstup do sezony. To však netrvalo dlouho a poté se začala platit nováčkovská daň. Nyní hájí Excelsior šestnáctou příčku, která zaručuje utkání v baráži o udržení. Poslední utkání Excelsioru v minulém kole se odehrálo na domácí půdě. Na té vyzval celek pod vedením Alexe Pastoora přijíždějící Bredu, která potvrdila formu a snadno zvítězila 3:1.

"Je to špatné, co si budeme povídat. Teď nás k tomu všemu čeká Groningen, který zažívá opravdu skvělé období. Zápas to bude dobrý, ale těžký. Bod by pro nás byl opravdový úspěch," nechal se slyšet Pastoor.

To Groningen opravdu zažívá něco jiného. Aktuální třetí pozice se ztrátou pouhých dvou bodů na první PSV. To navíc hraje své utkání až zítra, tudíž se Groningen v případě vítězství může posunout až na vrchol tabulky. To je pro hráče Pietera Huistry opravdová motivace. V posledním kole prolomili střídavou formu, při které vítězství střídala porážka a dokázali podruhé v řadě zvítězit. Na domácí půdě k tomu všemu vyzvali AZ Alkmaar a vyprovodili jej snadno s porážkou 2:0.

"Excelsioru se nedaří, ovšem nemůžeme čekat snadné utkání. Bude to těžké, ale my musíme zvítězit. Věřím svým hráčům," prohlásil krátce trenér třetího celku tabulky Huistra.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.95 - 3.60 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
ADO Den Haag - Willem II  (sobota 20:45)
ADO Den Haag ze středu tabulky si to v dnešním duelu rozdá s beznadějně posledním Willemem II. Bude to pro domácí tak snadná záležitost, jak to na první pohled vypadá?

Domácí Den Haag momentálně hájí desátou příčku a na první sedmičku, která zaručuje boje o Evropskou ligu, ztrácí pouhé tři body. I proto budou muset domácí k tomuto zápasu přistoupit zodpovědně a bojovat o všechny body. Poslední utkání ADO bylo na stadioně Rody, která má dobrou formu. Den Haag však dokázal s Rodou držet krok a vybojovat remízu 1:1.

"Zatím je to dobré. Střed tabulky je fajn. Postupem času se doufám vypracujeme o něco výše. Nyní musíme bezpodmínečně zvítězit," prohlásil záložník Ricky van den Bergh.

To Willem II je na tom opravdu špatně. Aktuální pozice nenahrává žádným pěkným vyhlídkám. Poslední místo a zisk pouhých čtyř bodů. To Tilburgu jednoznačně ukazuje, kudyže se budou jeho cesty ubírat příští sezonu. Minulé kolo svedlo dohromady NEC Nijmegen a právě Willem II. Na hostujícím hřišti nedokázali hráči z posledního celku nic předvést a prohráli celkem snadno 1:3.

"Nedaří se nám. Každý zápas je pro nás těžký. Čekáme jen na odrazový můstek. Snad příjde brzy," prohlásil smutně trenér potápějícího se Tilburgu Gert Heerkes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.50 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven18115250:1838
2.FC Twente18114335:2137
3.FC Groningen18113435:2236
4.AFC Ajax18105337:1735
5.Roda JC1888231:2132
6.AZ Alkmaar1895425:1832
7.NAC Breda1892728:2729
8.SC Heerenveen1876536:2627
9.FC Utrecht1882830:2626
10.ADO Den Haag1875629:2926
11.NEC Nijmegen1865731:3323
12.BV De Graafschap1856721:3321
13.Feyenoord Rotterdam1855823:3320
14.Heracles Almelo1854930:3419
15.SBV Vitesse1845920:3217
16.SBV Excelsior18431120:3415
17.VVV Venlo18311417:4010
18.Willem II18041415:494

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (29)

Přidat komentář
Stiksxx

Bude to velmi zajímavý zápas..doufám že ho zvládneme..

Reagovat
smazaný uživatel

odloženo švábi mají štěstí..

Reagovat
AjaxFans

Hmm,však máme zatahovácí střechu

Reagovat
afc ajax

však ano

Reagovat
smazaný uživatel

asi kvůli dopravě a bezpečnosti fanoušků jako v anglii..

Reagovat
smazaný uživatel

co vím tak v západní Evropě ten sníh moc silničáři neřeší a raději se vše uzavře škoda! Tak mrknem aspoň na trápendo PSV

Reagovat
Stiksxx

to je vidět, že u nás jsou schopný lidi, který se uměj držet plánu.

Reagovat
AjaxFans

Ou,drsná sražka.To jeho řvaní šlo slyšet,jakdyby měl od sebe 2 metry mikrofon

Reagovat
smazaný uživatel

chudák Reis to byl hnus, úplně otočený koleno . Nejspíš ma po sezoně.

Reagovat
smazaný uživatel

jinač berem i 0

Reagovat
smazaný uživatel

Chudák Jonathan

Reagovat
fantomas

Reagovat
Stiksxx

a já to neviděl. hrozný?

Reagovat
smazaný uživatel

dobre,ze si nevidel..chudak..dufam,ze sa nespusti a zabojuje so zranenim..a nech uz je naspat,lebo s trapnym bergom toho vela nepovyhravame..

Reagovat
Stiksxx

právě že by se Berg aspon mohl chytnout si myslim..on špatnej nebude akorát neměl šanci se pořádně ukázat..ted tam byl od 17. minuty a dal gol a ještě jeden mohl dát.

Reagovat
smazaný uživatel

ved to,ze mohol dat aj dva-tri,ale nedal...je to spalovac..ja budem len rad,nech sa rozstriela a pomoze nam do konca sezony,ale potom nech uz ide..proste mi nesedi..ale to je moj nazor len..

Reagovat
Stiksxx

neni tam pro něj místo no..tim stylem jak hrajem,ale podle mě špatný není

Reagovat
AjaxFans

Vždycky meleš a naráz tos neviděl

Reagovat
Stiksxx

já se radši učil na zkoušku zase by mi tekly nervy

Reagovat
smazaný uživatel

snad to dnes ten mladej útok zvládne!

Reagovat
Stiksxx

koho tam máte?

Reagovat
smazaný uživatel

v základu bude Sulejmani, De Jong, Ebecilio na lavce Cvitanich a Lukoki... navíc bude chybět Urby. Záloha bude muset hodně podporovat. Škoda Luise a Mounira byla by to asi jiná střelnice

Reagovat
miky10

jak to tipuješ objektivně?

Reagovat
smazaný uživatel

vůbec nevím jak na tom Feye po pauze je, ale 3 body by měli zůstat doma asi těsná výhra

Reagovat
AjaxFans

furt stejně,v liši

Reagovat
smazaný uživatel

Co je s Luisem ? a taky by me zajimal Lodeiro jestli uz je zdravej a jestli bude na jare u vas nebo nekde hostovat nevis ?

Reagovat
Stiksxx

Luis má stopku ještě asi na 4 zápasy.dostal jich 7

Reagovat
AjaxFans

Lodeiro zatím ukázal jen jak si lámat nohy Nejspíš pude někam na hostovačku zatím.

Reagovat
Stiksxx

hmmm.zajímavéé..tak abyste neklopýtli..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele