Nizozemská Eredivisie - preview 15. kola

20.11.2010, 09:29, aktualizováno 21.11.2010, 08:24
Previews
Willem II zatím získal jenom dva body a s rozšířením svého konta to bude mít složité i dnes, hraje totiž v Heerenveenu. Feyenoord venku ještě nevyhrál a tentokráte cestuje do Groningenu, který naopak doma ještě neprohrál. Utrecht hostí Nijmegen, Den Haag přivítá Bredu...
SC Heerenveen - Willem II  (neděle 14:30)
Willem zůstává stále beznadějně poslední a role otloukánka ligy se jen tak nezbaví. Všichni soupeři berou ve vzájemném zápase s ním jedině plný počet bodů a ani Heerenveen nebude v tomto kole výjimkou.

Po třinácti zápasech má Tilburg na svém kontě stále pouhé dva body, a tak není divu, že jej už nyní všichni odsuzují k sestupu. Jedině výrazné zlepšení nebo velké zimní posílení kádru jej může alespoň částečně spasit, aby si v letošním ročníku neuřízl ostudu.

Dosud však nebyl Willem schopný uhrát jedinou výhrou. V posledních dvou zápasech měl k tomu ale výborné příležitosti. Jenže před dvěma týdny podlehl doma jednoznačně 1:4 Venlu, během minulého víkendu pro změnu nebyl jeho duel s De Graafschapem dohrán kvůli nepříznivému počasí. Tentokrát se mu ale příliš nadějí na zisk bodového výsledku nedává.

Heerenveen je totiž jasným favoritem a bez větších potíží by měl svou roli potvrdit. V minulých zápasech navíc nabral solidní formu a konečně začíná stoupat tabulkou směrem vzhůru. Současné osmé místo jej z pochopitelných důvodů příliš neuspokojuje, a tak chce utkání s Willemem zvládnout a udělat další krok směrem dopředu.

A pokud předvede výkon podobný těm v posledních zápasech, neměl by mít problém vydolovat tři body. V minulém kole sice jen remizoval ve Feyenoordu, před tím však slavil dvě vítězství. Nejprve zdolal Excelsior, následně také Almelo.

"Zápas proti Tilburgu pro nás bude ideálním testem. Chceme předvést dobrý výkon a po celých devadesát minut se snažit hrát útočný fotbal," prohlásil plán Heerenveenu kouč Ron Jans, jenž má po delší době opět několik důvodů ke spokojenosti.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 8.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - NAC Breda  (neděle 14:30)
Dosavadní výkony Haagu jsou jedno obrovské překvapení. ADO se touží za každou cenu vyhnout bojům o záchranu a zatím mu to jde více než dobře. Svou výbornou formu z minulých týdnů bude tentokrát chtít potvrdit doma proti Bredě.

Z posledních deseti ligových zápasů prohrál Haag pouze ve dvou případech, což je na jeho poměry vynikající číslo. Navíc se mu podařilo vytěžit osmnáct bodů a nyní tak drží uspokojující sedmou příčku, která by jej na konci ročníku poslala do play off o Evropskou ligu.

Sezónu má tedy Haag rozjetou skutečně velmi dobře. Otázkou ale je, jak dlouho mu aktuální forma vydrží. Podle většiny odborníků by však měl ale pomalu opět začít klesat níže. Tuto teorii ovšem bude pochopitelně chtít v utkání s Bredou vyvrátit a na konto si připsat další cenné vítězství.

Breda však přijede do Haagu ve výborném rozpoložení. Za vše může hodně nečekané vítězství z minulého kola. NAC totiž doma porazil do té doby vedoucí Twente. Přitom ještě deset minut před koncem prohrával, pak ale zaúřadovali Boussaboun a Amoah a tři body brala Breda. Tento výsledek pochopitelně způsobil v Nizozemsku velký ohlas.

Jenže venku předvádí letos svěřenci trenérů Karelse a Aandewiela hodně bídné výkony. V šesti zápasech nebyli schopni ani jednou vyhrát, uhráli pouze remízu s Vitesse a z celé Eredivisie jsou v tomto ohledu úplně nejhorší. Mají tedy o důvod víc na tom v Haagu něco změnit a napravit si svou reputaci.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.60 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Groningen - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Groningen bojuje o fotbalovou Evropu. Nyní se mu do cesty postaví tápající Feyenoord Rotterdam.

Domácí Groningen celkem zvládl vstup do soutěže. Díky němu se drží na solidní čtvrté pozici se stejným bodovým ziskem jako slavný Ajax Amsterodam a v tomto minisouboji zaostává pouze díky horšímu skóre. Poslední utkání Groningenu se uskutečnilo na půdě Heraclesu. Tam Groningen zajížděl po třech zápasech bez ztráty bodu a věřil si i na další vítězství. Almelo však svého soupeře k ničemu nepustilo a Groningen tak prohrál potupně 0:3.

"Daří se nám, ovšem nesmíme to zakřiknout. Vždy, když se o tom bavíme, tak příjde nečekaná porážka. Proti Feyenoordu budeme možná menší favoriti, avšak právě Rotterdam bude muset ukázat, že fotbal hrát umí. Má co vracet svým fanouškům, a tak vím už teď, že to bude velice těžké utkání," prohlásil trenér domácího celku.

Feyenoord na tom není opravdu moc dobře. Loňská zpackaná sezona jako by se opakovala a klub se nachází na třinácté pozici. Když vezmeme v potaz porážku v desátém kole vysoko 0:10 od PSV, tak je jasné, že to v týmu nebude nijak růžové. Poslední zápas tým z Rotterdamu odehrál doma proti Heerenveenu a po devadesáti minutách se oba celky rozešly smírně 2:2.

"Proti Groningenu nebudeme favorité, to je jasné. Oni bojují o Evropu, my však bojujeme o čest. Musíme bojovat," prohlásil krátce trenér Mario Been.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.35 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Utrecht - NEC Nijmegen  (neděle 16:30)
Souboj ze středu tabulky nás čeká na půdě Utrechtu, kam přijede konkurenční Nijmegen.

Domácím vyšel začátek sezony, ovšem poté přišli standardní průměrné výkony. Ty poslaly celek z Utrechtu na aktuální jedenácté místo. Poslední tři zápasy však nevyšly podle představ. Porážka od Den Haagu vystřídala porážka od PSV. Třetí duel se prozměnu vůbec neodehrál. V minulém kole totiž na půdě Rody se hrát nemohlo kvůli nepřizpůsobivému terénu.

"Čeká nás důležité utkání proti sousedovi z tabulky. Nijmegen je kvalitní celek. Věřím, že nám pomůže domácí prostředí," nechal se slyšet trenér Utrechtu.

Nijmegen je na tom o stupínek lépe. Nachází se momentálně na desáté pozici se stejným počtem bodů jako jeho soupeř z Utrechtu. Posledních pět utkání hráčům Nijmegenu docela vyšlo. Ani jednou nepoznali přemožitele, ovšem pouze dvakrát se radovali z vítězství. Naposledy si to Nijmegen rozdal s Den Haagem na domácí půdě a utkání skončilo remízou 1:1.

"Proti Utrechtu to bude těžké. Bodově jsme na tom stejně a do karet nám hraje jen lepší skóre. Oni budou doma, takže to bude těžké. Věřím však, že minimálně bod si odvezeme," prohlásil trenér hostů.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.72 - 3.70 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Excelsior - VVV Venlo  (sobota 18:45)
Excelsior se nachází v hluboké krizi, což dokazuje také jeho propad do pásma sestupu. I proto pro něj bude nynější duel s předposledním Venlem nesmírně důležitý. Za každou cenu chce vyhrát.

Fotbalisté z Rotterdamu se dlouhodobě trápí. Vstup do sezóny jim vyšel velmi dobře a leckdo začal dokonce věřit, že by v letošním ročníku nemuseli hrát pouze o záchranu, jak bylo v létě předpovídáno.

Jenže následně přišel velký výkonnostní pokles. Excelsior už nebyl schopný vyhrát rovných devět kol v řadě. Jeho poslední vítězství nad Heraclesem je tak staré více než dva měsíce. V posledních týdnech navíc nepřál Excelsioru ani los. Vždyť před týdnem se utkal například s Eindhovenem, před tím naopak čelil vedoucímu Twente. V obou zápasech podle očekávání prohrál.

Venlo je na tom ovšem ještě hůř. Na svém kontě má dokonce o dva body méně nežli Excelsior. Proto mu nyní patří předposlední příčka, pádu až na samý chvost tabulky se ale podle všeho příliš obávat nemusí, jelikož u Willemu rozhodně nic nenasvědčuje nějaké výrazné změně.

V minulém kole si uřízlo Venlo pořádnou ostudu. V nesmírně důležitém utkání totiž vysoko prohrálo - od zvedajícího se Vitesse doma obdrželo rovných pět branek. Stejnou sumu gólů vstřelil Venlu před jeho vlastními diváky v nedávném utkání také Groningen. Defenzíva týmu kouče Jana van Dijka tedy nepředvádí zrovna ideální výkony.

Excelsior i Venlo se v letech minulých potkaly v řadě případů, většinou v rámci druhé nejvyšší nizozemské ligy. O poznání úspěšněji si vedlo Venlo, které vyhrálo mimo jiné také poslední vzájemný duel, v němž se radovalo z výsledku 2:1.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.40 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Twente - AZ Alkmaar  (sobota 19:45)
Že jsou fotbalisté Twente přeci jen k poražení předvedla v minulém kole Breda, které se jednoduše na favority daří. Enschede si tak před důležitým utkáním v Lize mistrů chce spravit náladu tento víkend, nic lehkého ho ale nečeká. Narazí totiž na Alkmaar, který v posledním kole chytil druhý dech a vystoupal tabulkou strmě vzhůru. Díky skvělému výkonu je už pátý s pouze šestibodovým mankem na Twente.

Alkmaar totiž v předchozím kole dokázal před vlastními fandy zdolat Ajax a po vynikajícím výkonu zaslouženě získal všechny tři body po výhře 2:0. Mrzet ho tak mohou zbytečně ztráty z předchozích kol. Na půdě Arnhemu totiž vybojoval pouze bod, když nezvládl konec zápasu a v nastaveném čase inkasoval. Navíc na půdě nováčka z De Graafschapu dokonce nebodoval vůbec a nebýt těchto ztrát, byl by v přímém souboji o mistrovský titul.

Nyní se už ale může téměř kompletně soustředit na domácí soutěž, ze skupiny Evropské ligy má totiž minimální šanci postoupit. Na stánku v Enschede to ale nebude mít lehké, září hlavně v domácím prostředí a z cizích stánků si odváží body sporadicky. Twente před prohrou v Bredě drželo šestizápasovou šňůru vítězství. A to ještě prohrálo brankou v nastaveném čase, ještě deset minut před koncem dokonce vedlo.

S Alkmaarem má před domácím publikem skvělé vzájemné zápasy, třikrát v řadě vyhrálo, naposledy po přestřelce 3:2. Kouč AZ Gertjan Verbeek nemůže počítat s Johannem Bergem Gudmundssonem (zraněné koleno) a Erikem Heijblokem (poraněná noha), kvůli karetnímu trestu nebude k dispozici ani Pontus Wernbloom a Hector Moreno. Naopak do zápasu by už mohli zasáhnout alespoň jako náhradníci Maarten Martens, Simon Poulsen či Charlison Benschop.

Kouč Verbeek považuje Twente za kvalitnějšího soupeře, než byl Ajax. "Twente hraje doma, bude chtít za každou cenu napravit zaváhání s Bredou a má i lepší formu, než má v současnosti Ajax," chválí soka. "Forma Bryana Ruize a Thea Janssena roste každým zápasem, budou největší hrozbou," doplňuje mírné obavy.

Hostující šéf Michel Preud'homme má až na Dwighta Tiendalliho a Barta Buysse k dispozici kompletní výběr. "Utkání Alkmaaru s Ajaxem jsem viděl a musím bohužel říct, že mě jeho hra nepřekvapila. Domácí hráli skvěle, byl jsem jejich výkonem opravdu nadšený. Dokonce si troufám tvrdit, že jsem sledoval prozatím nejlepší zápas celé Eredivisie," klání se soupeři Preud'homme.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.62 - 3.75 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
BV De Graafschap - Roda JC  (sobota 19:45)
De Graafschaap sice jako nováček nepředvádí nijak špatné výkony, ovšem i tak se nachází těsně nad hranicí sestupu a bude muset ještě hodně bojovat. Nyní narazil na celkem těžké soupeře, a proto ve dvou posledních kolech prohrál, přerušil tak svou čtyřzápasovou šňůru zápasů bez prohry. Nyní úplně bez šancí nebude, favorizovaná Roda totiž nemá příliš dobrou formu a postupně se propadá tabulkou.

Oba celky v minulém kole žádné body dostat nemohly. De Graafschap nedohrál duel na půdě Tilburgu, když se utkání muselo v 56. minutě přerušit kvůli silnému dešti. A právě na ze stánku v Tilburgu se nějaké ty bodíky čekají, v tabulce se může o nějaký ten stupínek posunout. Kvůli špatnému stavu hrací plochy se odložil duel Rody s Utrechtem na tuto středu, i ona tedy může myslet na více bodů. Nyní má ideální možnost napravit předchozí zaváhání.

Ostatní favorité totiž také kupí chyby a díky nim se může brzy dostat dokonce do boje o titul. Oba sobotní protivníci jsou tak relativně odpočatí. Roda se tedy naposledy představila v národním poháru před deseti dny, když zdolala Deventer. Domácí nezvládli před dvěma týdny klání s Nijmegenem a po ostudném výkonu padli před vlastními fanoušky v poměru 1:4. Předtím navíc nestačili ani na Bredu a mají tedy co napravovat. Minulý vzájemný duel s Kerkrade na jejich stadionu skončil remízou 1:1.

Roda třikrát v řadě za sebou remizovala a bod by jí proto určitě nestačil. "Pochopitelně jsme zklamaní, že proti Nijmegenu a Feyenoordu jsme nedokázali udržet nadějné vedení. Avšak viděl jsem také spoustu pozitivních věcí. Vždy to byl z naší strany opravdu dobrý výkon a vítězné časy se určitě zase vrátí. Nejvíce nám v zápasech chyběl Jimmy Hempte, bez kterého je těžší předvádět naší hru," objasnil současnou situaci v klubu kouč Harm van Veldhoven.

Kouč De Graafschapu Darije Kalezič dobře ví, jakou úlohu budou jeho svěřenci v duelu zastávat. "Původně jsme chtěli změnit náš herní systém, ale asi zůstaneme u toho starého. Roda je skvělý tým, jen jednou prohrála. Moc bychom chtěli, aby přišla její druhá porážka. Jenže sami dobře víme, že vzhledem k její skvělé defenzívě a dlouhému odpočinku by se to zřejmě rovnalo senzaci," objektivně uvádí Kalezic.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.25 - 2.35
více informací
SBV Vitesse - Heracles Almelo  (sobota 19:45)
Arnhem i Heracles v současnosti bojují ve druhé polovině tabulky a na první pohled by se tak mohlo zdát, že budou hrát jen o záchranu. Ovšem to je možná chyba lávky. Heracles totiž v posledním utkání naprosto obrátil svůj herní projev a sbírá jeden úspěch za druhým. Arnhem po úvodním smrtícím losu začal narážet na rovnocenné soupeře a je vidět, že výsledky i herním projevem nad některými výrazně vyčnívá.

Arnhem je nyní čtrnáctý se třinácti body. V předchozím kole v důležitém souboji na půdě Venla předvedl naprosto famózní výkon a soupeře přehrál v poměru 5:1. A to Venlo i přes špatné období rozhodně nečekalo. Předtím navíc Vitesse postoupilo v národním poháru po výhře 3:0 a jeho morálka je tak vskutku skvělá. Arnhem neprohrál třikrát v řadě, a to se utkal s houževnatým Nijmegenem, s velikánem z Alkmaaru a silným Groningenem.

Heracles na tom byl špatně po prohře s Ajaxem. Následně nestačil v lize na Heerenveen a z národního poháru vypadl ostudně po prohře 3:5 na hřišti neznámého Achilles. Jenže v minulém kole šokoval všechno odborníky. Využil domácího prostředí a po dobré produktivitě zdolal Groningen, který byl do té doby naprosto suverénní. Oba celky se naposledy utkaly loni v říjnu, hosté v Arnhemu vyhráli zaslouženě 2:0.

Předtím ale domácí zvítězili čtyřikrát v řadě a nyní budou šance obou výběrů vyrovnané, Heracles totiž předvádí velmi špatné výkony na cizích stáncích. Získal letos pouze jeden bod ze sedmi utkání, naopak před vlastními fandy jich posbíral hned čtrnáct.

Kouč Heraclesu Peter Bosz nebude mít k dispozici kompletní sestavu. Kvůli zranění prstu visí otazník nad startem Alexandera Banninka, žaludeční problémy možná na trávník nepustí ani Marka Vejinoviče. "Marko byl v nemocnici a zatím bere antibiotika, jeho situace se lepší," zhodnotil jeho zdravotní stav Bosz.

Ze sobotního soupeře má Bosz velký respekt. "Vitesse má spoustu hráčů s kvalitními individuálními schopnostmi. Pokud soupeři půjčíme míč, můžeme se dostat do problémů. My ale chceme předvést naší hru, cílem je být na hřišti dominantní," řekl na závěr kouč z nastupující generace.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.60 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - PSV Eindhoven  (sobota 20:45)
Ajax a Eindhoven, dva největší kluby nizozemské Eredivisie, si to v 15. kole opět rozdají mezi sebou. Tentokrát bude mít jejich vzájemný duel skutečně obrovský náboj.

Amsterdamští borci se dostali po řadě nepřesvědčivých výkonů v tabulce až na třetí příčku. Jejich sen o titulu tak dostal vážné trhliny, které se budou zalepovat jen hodně ztěžka.

Situace tedy rozhodně není v případě svěřenců kouče Jola ideální. Pokud by navíc ani tentokrát nevyhráli, dostali by se pod ohromný tlak. To ale pochopitelně nechce Ajax za žádnou cenu dopustit a proti svého dlouholetému rivalovi bere jedině plný počet bodů. Všem je však jasné, že jej nečeká nic jednoduchého.

To připouští také ofenzivní záložník Urby Emanuelson. "Porážku proti PSV si nemůžeme dovolit, i když mají silný tým a v současné době také dobrou formu," poznamenal nizozemský rychlík. "Každopádně v posledních dvou letech jsme je porazili a měli bychom na to navázat," dodal Emanuelson.

Eindhoven se zatím víceméně drží předsezónního plánu a po dvou neúspěšných pokusech by rád na konci ročníku opět slavil zisk titulu. Jenže veledůležitý souboj s Twente nezvládl, a proto se chce svým fanouškům odvděčit alespoň bodovým výsledkem z půdy Ajaxu.

"Před tímto důležitým zápasem se cítíme dobře," řekl trenér hostů Fred Rutten. "I proto toužíme v Amsterdamu uhrát dobrý výsledek. Tlak navíc bude vyvíjen především na soupeře, který potřebuje nutně vyhrát," uzavřel Rutten.

Ten má velkou výhodu také v tom, že nemusí nyní řešit žádné velké problémy s absencemi. Jistě nenastoupí jen disciplinárně potrestaný Jagoš Vukovič. O startu Orlanda Engelaara se ještě rozhodne. Po dvouzápasové stopce se ale vrací kanonýr Jonathan Reis.

Na druhé straně barikády na tom nejsou o moc hůř. Diváci určitě neuvidí zraněného náhradního brankáře Kennetha Vermeera a záložníka Nicolase Lodeira. Hrát dále nemůže také zkušený stoper André Ooijer, jenž dostal za červenou kartu z minulého utkání disciplinární trest. Thimotheé Atouba je sice už zdravotně v pořádku, pořád mu ale chybí zápasová praxe.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.50 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven14103143:1233
2.FC Twente1494126:1131
3.AFC Ajax1483333:1627
4.FC Groningen1483327:2027
5.AZ Alkmaar1474319:1325
6.Roda JC1366123:1624
7.ADO Den Haag1464424:2422
8.SC Heerenveen1455422:2020
9.NAC Breda1462618:2020
10.NEC Nijmegen1454525:2319
11.FC Utrecht1361621:1919
12.Heracles Almelo1443724:2415
13.Feyenoord Rotterdam1434719:2913
14.SBV Vitesse1434716:2613
15.BV De Graafschap1334616:2913
16.SBV Excelsior1432917:2911
17.VVV Venlo14301115:319
18.Willem II13021112:382

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (16)

Přidat komentář
Stiksxx

Mno....Tak bodík mi bude stačit a bude dokonce luxusní když Twente zaváhá.a že zaváhá. Doufám, že Ajax nezklame a opět naváže na poslední dvě kola. Tři body by byly velice kráááásnééé.

Reagovat
smazaný uživatel

sa velmi tesim na tento zapas..treba zabojovat a odputat sa od twente..verim vo vyhru..

Reagovat
Stiksxx

také

Reagovat
Pinturicchio

Chlapi, bude dnes hrát Džuščák? Že bych na něj kouknul.

Reagovat
Stiksxx

měl by

Reagovat
smazaný uživatel

Lets Go Twente, dáme dole švábov.

Reagovat
smazaný uživatel

švábi jsou v Rotterdamu když už..

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, Feyenoord, my sme hrali s AZ, ale tak ich voláte len vy pokial sa pamätám.

Reagovat
smazaný uživatel

Dzudzak by mohol o5 zničiť Ajax s takými výstavnými kusmi ako minulý rok

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
smazaný uživatel

Douglas Redka

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý den, musí být ke každému článku z Eredivisie fotka toho teplouše? Děkuji redakci za odpověď.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele