Nizozemská Eredivisie - preview 12. kola

30.10.2010, 09:56, aktualizováno 31.10.2010, 08:49
Previews
Roda hraje s beznadějně posledním Willemem II a očekává se její snadná výhra. Úspěch se čeká rovněž od Alkmaaru, ten ale bude mít proti Feyenoordu daleko složitější situaci. Den Haag přivítá Utrecht, Nijmegen hostí Vitesse...
ADO Den Haag - FC Utrecht  (neděle 12:30)
Den Haag se v této fázi sezóny v žádném případě nevyhrabe z téměř "nelidského" losu a bude rád, když proti celkům z horní poloviny tabulky získá alespoň nějaký ten bodík. Zatím se pro něj sezóna vyvíjí hodně dobře, a pokud proti rovnocenným soupeřům bude sbírat tři body, může se pohodlně vyhnout souboji o záchranu a klidně se dokonce poprat o střed tabulky či o kvalifikaci o Evropskou ligu. Nicméně proti Utrechtu rozhodně může něco získat.

Utrecht sice dokáže překvapit největší favority, ale ani totální selhání nejsou u jeho výkonů žádnou výjimkou. Zatím však Utrecht chce klidně myslet na boj o titul, v současnosti je šestý s devatenácti body s minimálním odstupem za nejbližšími celky. První PSV se sice mírně vzdálilo, sezóna je ale ještě hodně dlouhá. Hosté vyhráli na domácí scéně dvakrát v řadě, z minulých čtyř zápasů získali celkem deset bodů. Naposledy doma zdolali Excelsior 2:0.

Den Haag si připsal poslední tři body taktéž v domácím prostředí proti Exceslioru, jenže následovaly dvě porážky. U obou proher Den Haag neudělal v žádném případě žádnou ostudu. Na půdě Twente dokonce dvakrát vedl, jenže poté favorizované Twente kopalo penaltu a dostalo se na koně. Naposledy Den Haag prohrál na stánku Euroborg proti Groningenu a také vedl, jenže úvodní čtvrthodina druhé půle naděje na bodový zisk pohřbila.

Oba protivníci se naposledy utkali loni a Utrecht zvítězil těsně 1:0, o rok dříve se soupeři rozešli smírně bez branek. I nyní se čeká opatrné klání s minimem branek. Utrecht se dlouhodobě spoléhá na kvalitní obranu, kterou řídí obranné zkušené duo Alje Schut a Jan Wuyts. Avšak možná je nečeká lehká práce, Den Haag totiž hrozí doslova atomovou zbraní. Je jí třetí nejlepší útočník Eredivisie Dmitrij Bulykin.

Ten doposud zaznamenal osm branek a hlavně on stojí za úspěšným tažením Den Haagu. V dresu Utrechtu je ale také střelec, který se trefil již desetkrát. Ricky van Wolfswinkel se dělí o prvenství s El Hamdaouiem z Ajaxu, ovšem narozdíl od Bulykina už vsítil pět branek z penalt. Den Haag se musí obejít bez záložníků Dannyho Buijse a Aleksandara Rankoviće, mimo je též brankář Robert Zwinkels. Navíc jistotu startu nemá ani právě Bulykin, jehož trápí podkolenní šlacha. Bez něj by se šance Den Haagu snížili skoro na polovinu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.60 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
NEC Nijmegen - SBV Vitesse  (neděle 12:30)
Vedení Vitesse po poslední porážce odvolalo kouče Thea Bose a nahradilo jej bývalým španělským reprezentantem Albertem Ferrerem. Ten zažije svou premiéru proti nepříjemnému Nijmegenu.

40letý Ferrer dosud nikde nepůsobil v roli hlavního kouče, a tak všechny zajímá, co vlastně na lavičce arnhemského klubu předvede. Jedno je ale jisté, na nějakou "dobu hájení" může zapomenout, jelikož Vitesse potřebuje co nejrychleji opět začít vyhrávat, jinak se může dostat do velkých problémů. Vždyť po jedenácti kolech má na kontě pouhých osm bodů, což se pochopitelně s kladným ohlasem nesetkalo.

Nyní navíc Vitesse rozjelo novou sérii proher. Ta v současnosti trvá už tři zápasy. Kromě špatné pracující obrany se ale bude muset Ferrer vypořádat také s nevýrazným útokem. Vitesse totiž vstřelilo dosud jen deset branek, což je v ofenzivně laděné Eredivisie poměrně málo.

To Nijmegen podobné problémy nemá. Vždyť jenom útočník Björn Vleminckx má kupříkladu na svém kontě už osm branek. Svou výbornou formu bude chtít pochopitelně ukázat i v tomto kole a v tabulce střelců opět poskočit nahoru.

Po řadě několika nepříliš uspokojivých výsledků se začíná Nijmegen podle všeho opět rozjíždět. V předminulém kole zdolal favorizovaný Groningen, během týdne dokonce zaskočil také Rodu, proti které dokázal vyválčit bezgólovou remízu. Ta bude mít v letošním ročníku určitě velkou cenu.

Vitesse je úhlavní rivalem Nijmegenu, a tak obě strany pochopitelně berou vzájemný duel smrtelně vážně. Nikdo nechce za žádnou cenu prohrát. V minulosti už došlo během těchto vyhrocených derby několikrát k výrazným výtržnostem, i proto se nyní pečlivě připravuje také nizozemské policie.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.30 - 3.95
více informací
AZ Alkmaar - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Feyenoord dokázal v minulém kole napravit alespoň částečně neskutečný debakl v duelu s PSV a v domácím prostředí zdolal Venlo. Nicméně zatím se příliš radovat nemůže, Venlo přeci jen bude zřejmě bojovat o záchranu a Feyenoord by rád hrál ve vyšších patrech. Nyní na něj čeká opravdová zkouška ohněm, na půdě Alkmaaru se čtvrtému celku loňského ročníku Eredivsie příliš nevěří. Alkmaar totiž chce bojovat minimálně o Evropsko ligu.

Jenže ani Alkmaar nemá v současnosti nijak obdivuhodnou formu a s osmnácti body na kontě okupuje až sedmou příčku. Na vedoucí PSV ztrácí již devět bodů a je zřejmé, že na boj o titul to zatím nevypadá. Naposledy Alkmaar překvapivě prohrál na půdě nováčka De Graafschapu a nachází se v mírné krizi. V Evropské lize totiž naposledy v domácím prostředí podlehl ukrajinskému Dinamu Kyjev 1:2 a s jeho postupem to vypadá všelijak.

Feyenoord v minulém kole přerušil sérii sedmi zápasu bez vítězství a poradil si tedy s Venlem. Na kontě má ale jen jedenáct bodů a stále mu proto patří až patnáctá pozice. Nyní by jistě rád využil slabší formy soupeře. Na stánku AZ oba soupeři většinou předvádějí vyrovnané souboje s minimem branek. Ve dvou posledních se rozešli smírně po remízách 1:1 a 0:0 a i přes rozdílné tabulkové postavení se čeká vyrovnaný duel také teď.

"Pracujeme na tom, abychom se dostali z krize co nejdříve. Zápas s Venlem ukázal příznivcům i kritikům, že můžeme stoupat vzhůru. Díky této výhře se nám alespoň částečně dostalo klidu," odfoukl si po cenné výhře kouč domácích Mario Been. Kromě výkonnostního hlediska je také důležité, že se nyní ukázal na scéně nový investor klubu Pim Blokland a alespoň částečně pokryl rostoucí dluhy Feyenoordu.

I v tomto hledisku vidí Mario Been velké pozitivum na psychiku hráčů. "Určitě to všem pomůže. Všichni jistě budou vnímat lepší atmosféru a nebude na nich ležet tak velký tlak, což je pro mladý výběr důležité," myslí si Been. V utkání s Alkmaarem si věří, dobře však ví, co je potřeba dodržet. "AZ je opravdu tvrdý oříšek. Pokud však dodržíme taktické pokyny a nenecháme si vštípit jeho hru, můžeme uspět. Povzbuzení po zápase s Venlem je velké," dodává Been závěrem.
AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Romero - Marcellis, Moisander, Moreno, Klavan - Wernbloom, Falkenburg, Schaars - Holman, Jonathas, Martens.
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Van Dijk; Leerdam (Martins Indi), De Vrij, Bahia, De Cler - El Ahmadi, Bruins, Mokotjo - Schaken, Castaignos, Wijnaldum.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Roda JC - Willem II  (neděle 14:30)
Rozjetá Roda přivítá na domácím stadionu trápící se Willem II.

Roda je v aktuální sezoně rozjetá. Kontrast vůči minulé sezoně je značný. Kerkrade se netrápí u dna tabulky a momentálně bojuje o evropské poháry. Roda je v nynější době usídlena na páté pozici, když z jedenácti duelů okusila pouze jedinkrát hořkost porážky. Naposledy si to JC rozdalo doma s Nijmegenem, po nundém utkání si oba celky body rozdělily za remízu 1:1.

"Utkání proti Nijmegenu nebylo nejlepší, ovšem nic se neděje. Nyní máme před sebou utkání s Willemem II. Těm se nedaří, a tak vidím zisk tří bodů jako samozřejmost," prohlásil sebejistě trenér domácího celku Harm van Veldhoven.

Ten se tolik nemýlil. Willem II zažívá momentálně horzivou sezónu. Za jedenáct kol získal pouze jediný bod za remízu proti Vitesse. Poslední porážka v minulém kole přišla od obhájce titulu z Twente. To na domácí půdě Tilburgu dokázalo snadno vyhrát 3:1.

"Nedaří se nám. Nemám k tomu co dodat. Každé utkání je pro nás těžké. Věřím však, že přijde zápas, ve kterém se nám zadaří a blýskne nám na lepší zítřky," smutně prohlásil trenér Tilburgu Gert Heerkes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.28 - 4.80 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VVV Venlo - FC Groningen  (sobota 18:45)
Venlo se v letošní sezóně hodně trápí a zatím to vypadá, že se tentokráte bude muset výrazně bát o prvoligovou příslušnost. V dosavadních jedenácti kolech získalo pouhých šest bodů za dvě domácí vítězství, hodně to skřípe především na venkovních stáncích. Tam totiž Venlo jako jediný tým celé Eredivisie nezískalo ani bod a skóre 2:14 hovoří za vše. Nyní ho nečeká lehká práce ani na vlastním stánku, Groningen se totiž chce za každou cenu udržet v popředí tabulky.

Poslední zápasy se Groningenu povedly střídavě. V tabulce klesl na páté místo a první PSV odskočilo už na šest bodů. Nicméně zatím není třeba panikařit, díky minulému zápasu se opět může dostat na vítěznou vlnu. Groningen prohrál na půdě Nijmegenu 2:3 a určitě ho ztráta proti nevyzpytatelnému soupeři mrzela, v domácím prostředí si však následně náladu vylepšil. Dokázal zdolat velké překvapení letošního ročníku Den Haag, který mu šlapal na paty.

Venlo čeká na výhru i na body čtyři utkání v řadě, los k němu ale opravdu příliš milosrdný nebyl. Na půdě Eindhovenu a Heerenveenu se body vskutku získávají velmi těžko, to samé platí pro domácí zápas s favorizovaným Alkmaarem. Jediné "tabulkově" hratelné utkání se zdálo být na stánku De Kuip, jenže do té doby zdecimovaný Feyenoord si potřeboval spravit náladu po duelu s PSV a proto soupeři nadělil tři branky a získal celkem laciné tři body.

Oba soupeři se naposledy utkali loni v srpnu, Venlo uhrálo cenný bod po remíze 2:2. Nicméně o rok dříve muselo zkousnout hořkou porážku 2:5, mírnými favority jsou hosté i tentokráte. V domácím dresu by mohli po zranění nastoupit Alex Nkume, Ahmed Musa a Jorge Chula, kouč Jan van Dijk tak má po delší době na výběr.

Groningen se nemůže spolehnout na Nicklase Pedersena (podkolenní šlacha), nahradit by ho měl Oluwafemi, jenž se vrátil po zranění. Mimo je také Shkodran Metaj (kotník) a Tom Hiariej (svalové problémy). "Venlo je opravdu silný tým. Minule jsme předvedli dobrý výkon a chceme v tom pokračovat. Musíme opět předvést naší agresivní a odvážnou hru, jinak si z Venla těžko odvezeme všechny body," ví své trenér Groningenu Pieter Huistra.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.75 - 3.30 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
NAC Breda - BV De Graafschap  (sobota 19:45)
V rámci utkání 12. kola na sebe narazí domácí Breda a hostující celek z De Graafschapu.

Domácí Breda se aktuálně nachází na desáté pozici, což není pro ambiciózní vedení zrovna dobrá zpráva. O to horší to je po posledním odehraném utkání na půdě Heraclesu. Breda na půdě loňského překvapení usilovala o bod. Celé utkání se však dostalo pod kontorlu domácího celku a Breda nakonec odjela domů s výpraskem 1:4.

"Momentálně se nám nedaří, nezažíváme dobré období. Po povedeném začátku přišly tři porážky v řadě, což se na psychice týmu podepsalo. Teď nás čeká domácí utkání s De Graafschapem, který, jak naposledy ukázal, umí zahrát velká utkání," prohlásil trenér domácího celku Gert Aandewiel.

Na druhé straně ovšem stojí De Graafschap. Ten se pomalu zvedá, když od porážek došel přes remízy až k vítězství. Po třech nerozhodných utkáních totiž přišlo velké utkání na domácí půdě proti AZ Alkmaar. Domácí jako outsider neměli co ztratit a podle toho také do zápasu naskočili. Utkání se však vyvíjelo podle domácích představ, a tak po závěrečném hvizdu na tabuli svítil pro domácí příznivý výsledek 2:1.

"Paráda! Jinak nemohu utkání s AZ popsat. Vyšlo nám to a nyní musíme toto kouzelné vítězství potvrdit. Breda je silná, ovšem není neporazitelná. Nedaří se jí a právě proto věřím v náš úspěch," nechal se slyšet trenér De Graafschapu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.10 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Heracles Almelo - AFC Ajax  (sobota 19:45)
Náprava za nepovedený výkon na půdě Excelsioru byla v případě Ajaxu úspěšná. Svěřenci trenéra Jola se sice museli proti Heerenveenu pořádně ohánět, svůj úkol ale splnili. Za žádnou cenu však nesmí polevit ani proti Heraclesu.

Amsterdamští fotbalisté se dostali do podobné role jako v loňské sezóně. Opět mají své úhlavní konkurenty před sebou a musí pravidelně vyhrávat a věřit, že Twente i Eindhoven občas zaváhají.

Ajax zatím výbornými výkony táhne především kanonýr Mounir El Hamdaoui, který sice do hlavního města zamířil teprve v létě, i přesto ale od začátku válí. Na svém kontě má už rovných deset branek a zatím zastiňuje také hvězdného Luise Suáreze.

To obránce Toby Alderweireld takové štěstí nemá. V loňském ročníku byl zvolen nejlepším talentovaným hráčem Ajaxu, jenže v poslední době zahřívá jen lavičku. Přednost začal dostávat velezkušený André Ooijer. "Nemusíte sice s trenérem vždy souhlasit, ale musíte respektovat jeho rozhodnutí," prohlásil Alderweireld, který si ze své aktuální pozice příliš těžkou hlavu nedělá. Kouče Jola se ale bude pochopitelně snažit opět co nejrychleji přesvědčit o svých kvalitách.

V Heraclesu po hodně dlouhé době konečně panuje dobrá nálada. Almelo se totiž v úvodu značně trápilo, z ničeho nic ale šlo výrazně nahoru. V minulých třech duelech vytěžilo hned sedm bodů. Především poslední výhra v poměru 4:1 nad Bredou určitě kouče Bosze potěšila nejvíce.

Dá se tedy říci, že má Heracles v současné době výbornou formu, kterou bude chtít využít i proti Ajaxu. Jenže historie mu moc naděje nedává. Za posledních pět let se tyto dva týmy potkaly hned desetkrát a v osmi případech se ze zisku tří bodů radoval Ajax, dvakrát vzájemný zápas vítěze nepoznal.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.25 - 4.40 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SBV Excelsior - SC Heerenveen  (sobota 19:45)
Nováčkovské nadšení už podle všeho v táboře Excelsioru opadlo, a tak tým trenéra Pastoora jde tabulkou rychle směrem dolů. Výsledkový propad bude chtít v tomto kole zastavit doma proti Heerenveenu, který však nezastírá, že si jede pro tři body.

Start do sezóny byl v případě maličkého klubu z Rotterdamu skutečně fantastický. Deset bodů po úvodních pěti kolech asi nečekali ani ti nejoptimističtější příznivci. Excelsior byl totiž považován, lépe řečeno stále je, za jednoho z outsiderů nynějšího ročníku.

V posledních týdnech si prožil jedno velké trápení. Na výhru čeká již téměř dva měsíce, konkrétně rovných šest zápasů. Až na hodně nečekanou remízu s Ajaxem toho během té doby moc nepředvedl. V minulém kole nestačil na Utrecht a v tabulce se propadl na 14. místo. Stále se však drží před městským rivalem z Feyenoordu. Otázkou ale je, jak dlouho mu to ještě vydrží.

Heerenveen totiž cestuje na půdu Excelsioru jedině pro vítězství. Jenže svou sílu prozatím ukazoval pouze na domácím trávníku. Venku dosud uhrál jen dvě remízy, které rozhodně nejsou nejčerstvější. Poslední tři zápasy mimo svůj stadión totiž nezvládl a pokaždé prohrál. Postupně nestačil na De Graafschap, Groningen a během nynějšího týdne také Ajax.

Tentokrát se mu ale dávají slušné šance. Na Excelsior to vcelku mí. Za poslední dva roky se sice oba celky ani jednou nesetkaly, před tím ale Heerenveen svého soupeře hned dvakrát pořádně ztrapnil. V předposledním utkání vyhrál 2:5, doma následně potupil Excelsior ještě vyšším debaklem 0:5.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.25 - 3.25 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PSV Eindhoven - FC Twente  (sobota 20:45)
Netřeba představovat v tuto chvíli tři největší favority na zisk mistrovského titulu, společně s Ajaxem by si to právě toto duo mělo rozdat o nejcennější trofej. PSV v současnosti vévodí tabulce se sedmadvaceti body a doposud v jedenácti kolech ještě neprohrálo. Nicméně Twente je oním druhým celkem, který ještě neokusil porážku. V tabulce patří obhájci titulu druhé místo s deficitem dvou bodů na Eindhoven, proto se vskutku čeká souboj na ostří nože.

Eindhovenu se v současnosti daří také v Evropské lize, kde výrazně nakročil k postupu ze skupiny. Po třech kolech má na kontě sedm bodů a stačí mu už opravdu málo. V lize drží sérii čtyř výher v řadě. Z poslední doby stojí za zmínku vysoké vítězství nad Feyenoordem 10:0, které obletělo celý svět. Naposledy si favorit odvezl všechny tři body ze hřiště Arnhemu, když zvítězil 2:0. Nyní ho čeká mnohem těžší oříšek.

Twente musí zvládat kromě obhajoby titulu také Ligu mistrů a zatím to úplný propadák není. V těžké skupině zisk dvou bodů ze tří kol sice nevěští postup do další fáze, ovšem pokračování na evropské scéně by to přeci jen být mohlo. Hosté v domácí soutěži zvítězili stejně jako jejich sobotní soupeř čtyřikrát v řadě. Ve vloženém kole otočili vývoj s Tilburgem z 0:1 na 3:1, předtím dotáhli náskok Den Haagu a zvítězili nakonec těsně 3:2.

Oba soupeři hrají na Philips Stadium velmi vyrovnaně, minulá tři střetnutí skončila remízou, naposledy v poměru 1:1. Kvalitu vzájemných zápasů vyzdvihuje také kouč PSV Fred Rutten. "Loni to byl vrchol sezóny pro oba kluby, zápas měl obrovskou kvalitu," pochvaloval si Rutten. Největším otazníkem v kádru PSV bylo, jestli nastoupí Ibrahim Afellay a také Stanislav Manolev. Podle slov kouče by se na trávníku objevit mohli. "Oba se cítí dobře. Afellay snad hrát bude, u Manoleva uvidíme až v den zápasu," prozradil Rutten.

Kouč hostů Michel Preud'homme musí zrovna před tímto zápasem řešit početnou marodku. Vedle dlouhodobě vyřazených Emira Bajramiho, Barta Buysse a Nickyho Kuipera by nyní neměli hrát ani Dwight Tiendalli (poraněné koleno) a Wout Brama (poraněná podkolenní šlacha). "Bohužel nenastoupíme v nejsilnější sestavě, ale ostatní hráči často nastoupili i na jiných, než na svých pozicích," má jen mírné starosti se složením sestavy. "PSV je skvělý mančaft a disponuje kvalitou na každém postu. Je favoritem, proto bude tlakem," skromně uvedl Preud'homme.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.30 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven1183037:827
2.FC Twente1174022:825
3.AFC Ajax1173129:1224
4.Roda JC1164120:1322
5.FC Groningen1163220:1321
6.FC Utrecht1161420:1619
7.AZ Alkmaar1153314:1118
8.ADO Den Haag1143421:2315
9.NEC Nijmegen1142520:2114
10.NAC Breda1142513:1714
11.SC Heerenveen1134415:1613
12.BV De Graafschap1134415:2313
13.Heracles Almelo1133518:1712
14.SBV Excelsior1132614:2111
15.Feyenoord Rotterdam1132615:2411
16.SBV Vitesse1122710:248
17.VVV Venlo112097:206
18.Willem II1101109:321

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

PSV 3:1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AjaxFans

No nevím nevím 3 :1 . Ale fotbal to bude výborný

Reagovat
afc ajax

x

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
Stiksxx

postačí prostě 1.

Reagovat
AjaxFans

Heracles super první poločas,nakonec dostali nasypáno ale. Rasmusův gól,excelent

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele