NĚMECKO SE PROBOUZÍ

18.01.2005, 00:30
Aktuality
Jarní část 1. Bundesligy začíná tento pátek soubojem prvního Bayernu Mnichov s Hamburkem. Je tedy nejvyšší čas připomenout si, jak si vedly jednotlivé týmy na podzim a s jakými ambicemi jdou do druhé poloviny...

1. Bayern Mnichov – 34 bodů
Bavorský velkoklub sice okupuje nejvyšší příčku, ale do formy hodné svého jména se dostal až nějakých pět kol před koncem podzimu. Naštěstí pro kouče Magatha si Bayern celkem pohodlně pohlídal postup do osmifinále Ligy mistrů, kde ho čeká Arsenal. K oporám zatím patřili i hráči, od kterých se to příliš nečekalo. Peruánec Guerrero dokonale nahradil zraněného krajana Pizarra a svou efektivitou dokonce zastínil věhlasného Makaaye. Naopak letní posily se dosud příliš neadaptovaly, snad s výjimkou Lucía. Frings se na hřišti spíše hledá, Hašemian většinou sedí na lavičce a Görlitze brzdí zranění. Opravdovým lídrem je kapitán Michael Ballack, kterému nečekaně sekundoval zkušený Scholl. Ke svým dlouholetým kumpánům se navíc v zimě vrátil z Marseille další velezkušený hráč, obránce Lizarazu. Naopak brankář Kahn si ne a ne odpustit pravidelně přicházející kiksy. Nejslavnější německý klub ale má rozhodně kádr na to, aby uspěl jak v Lize mistrů, tak v domácí soutěži.
Tip na umístění: 1. místo.

2. Schalke 04 – 34 bodů
Až Ralf Rangnick dokázal probudit spící Růženku z Gelsenkirchenu. Manažer Assauer byl na letním přestupovém tradičně hodně aktivní a Jupp Heynckess dostal k dispozici opravdu kvalitní hráče. Jenže renomovaný kouč opětovně nepřesvědčil a na jeho místo se postavil mladý Rangnick. Jako mávnutím kouzelného proutku se Schalke stalo útočným týmem s dobře fungující obranou, z čehož vyplynula série šesti vyhraných zápsasů. S04 rázem převzalo od Wolfsburgu pozici týmu, který má nejvíc potrápit Bayern. V obraně září dvojice noviců Bordon, Krstajič. Útok táhne neúnavný Asamoah a Aílton se konečně začíná dostávat do loňské formy. Ovšem největší hvězdou je brazilský tvůrce hry Lincoln. Když se k nim přičte spolehlivý brankář Rost a z Mohuče přícházející dravý záložník Azaouagh, má Schalke zaděláno na úspěch nejen v lize, ale i v poháru UEFA, kde narazí ve 3. kole na Šachťor Doněck.
Tip na umístění: 2. místo.

3. VfB Stuttgart – 31 bodů
Trenéra Magatha nahradil v létě Matthias Sammer a zcela podle očekávání vsadil na důslednou obranu. Defenziva Vfb sice zatím nefunguje tak dobře jako loni, přesto patří k nejlepším v Německu. Pilířem obrany je "dědek" Soldo (mimochodem nejlepší hráč v poli podle hodnocení Kickeru). Se zbytkem obrany už to tak slavné není, nikdo zatím plnohodnotně nezacelil ztrátu Bordona. Je to ovšem způsobeno i častými zraněními prakticky všech zadáků, výjimkou není ani navrátilec Babbel. Rovněž brankář Hildebrand nepůsobí tak jistým dojmem, jak jsme byli zvyklí.V záloze trochu zaostal za očekáváním Hleb, i když výkony z posledních kol už signalizovaly návrat ke skvělé loňské fazoně. V útoku byla citelně znát dlouhodobá ztráta Kuranyiho. Meißner dával góly jen doma, Tiffert nedal ani jeden, Szabics byl též zraněný, jen Cacau si udržel loňský podzimní standard. O důležitosti Kuranyiho svědčí jednoduchá statistika: 12 zápasů – 8 gólů + několik přihrávek. Rovněž Stuttgart bude válčit i ve fotbalové Evropě. Soupeřem ve 3. kole Poháru UEFA je AC Parma.
Tip na umístění: 3. místo.

4. VfL Wolfsburg – 30 bodů
Asi nejpříjemnější překvapení dosavadního průběhu ligy. Koncern VW sice již nějakou dobu dodává peníze, ale až letos vychází útok na nejvyšší příčky. Wolfsburg se dlouhou dobu pohyboval na úplné špici tabulky, poté přišla menší krize, kterou se ale podařilo překonat a se čtvrtým místem panuje všeobecná spokojenost. Družina trenéra Geretse se opírá o brankáře Jentzsche, který už začíná pokukovat po reprezentačním dresu. V obraně jsou ještě značné mezery, ovšem na záložní řadu je slyšet skoro jen samá chvála. Thiam zatím předvádí nečekané ofenzivní schopnosti, D'Alessandro si odehraje svoje (pokud se necítí ukřivděný, nebo se nenechá hloupě vyloučit) a Martin Petrov, na to je radost pohledět. Tento Bulhar svému týmu prakticky sám vyhrál svou rychlostí několik zápasů. Nejvýraznější stopu zanechal v domácím zápase proti Mohuči. Čtyři góly v jednom zápase dokáže dát málokterý záložník. V útoku se po smolném začátku chytil Brdarič a s Klimowiczem tvoří nebezpečné duo. Jediná výtka míří k divákům. Přestože jejich tým dlouho vedl ligu, nedostavili se nikdy v tak hojném počtu, aby se na světelné tabuli objevil kouzelný nápis vyprodáno.
Tip na umístění: 5. místo.

5. Werder Brémy – 28 bodů
Werder se chlubí nejlepším útokem, ovšem útočná síla by mohla být ještě větší. S Aíltonem odešlo i jeho loňských 28 branek a jeho náhrada, Miroslav Klose, jich nasázela zatím 10. O důvěru trenéra Schaafa se dělí rovnoměrně Klose, Klasnič a Valdez. Čtvrtým do party byl Řecký hrdina Charisteas. Tomu ale nepomohl ani hattrick do sítě Freiburgu a v zimní pauze putoval do Ajaxu Amsterdam za velmi slušných 5 milionů euro. Brémští nepůsobili většinou herně vůbec špatně, jenže často selhávali v koncovce. Proto mají ztrátu na vedoucí Bayern a Schalke šest bodů, což jsou zbytečné remízy či těsné prohry ze zápasů, ve kterých byli lepší. Kromě ztráty Aíltona je citelně znát horší forma špílmachra Micouda, který někdy není na hřišti vůbec vidět. Ani obrana nepůsobí nejjistějším dojmem, na čemž se podepisuje poměrně častá obměna obranné čtyřky. Dojem průměrnosti ovšem rázně zahání představení z Ligy mistrů. Po domácím zápase s Valencií se hosté velice zlobili na nasimulovanou penaltu. Odvetu však Werder zvládl na jedničku a o oprávněnosti postupu do čtvrtfinále nemohl pochybovat nikdo. Navíc osmifinálový soupeř z Lyonu je k poražení.
Tip na umístění: 4. místo.

6. Hertha Berlín – 28 bodů
Jediný zástupce hlavního města v nejvyšší soutěži pilně střádal body z cizích hřišť. Hertha vyhrála na Schalke, ve Wolfsburgu, z Bayernu odvezla bod, na hřištích soupeřů je se 17 body z devíti zápasů nejlepší v lize. Před vlastními fanoušky ale naopak patří k nejhorším. Problém vězí hlavně v útoku, nic na tom nemění ani šestigólová kanonáda proti Gladbachu. Stejně jako loni se nedaří prosadit se Bobičovi a Wichniarkovi. Útočné duo proto většinou tvoří Rafael s Gilbertem. Tento mladý útok v sobě skrývá velký potenciál a v Berlíně si od nich hodně slibují.V záloze hraje velmi dobře Niko Kovač s Bastürkem, oporou obranných řad je reprezentant Friedrich, který musel stejně jako Bastürk překonat dlouhodobější zranění. V závěru podzimu zazářila naplno hvězda brazilského záložníka Marcelinha. Hlavně díky jeho výkonům začala Hertha stoupat směrem k pohárovým příčkám. Pro konečné umístění, zajišťující evropské poháry je hlavně potřeba vyvarovat se herních výkyvů.
Tip na umístění: 7. místo.

7. Hannover 96 – 28 bodů
Dalším příjemným překvapením je tým Hannoveru. Trenéru Lienenovi se daří s kádrem plným mladých a neznámých hráčů předvádět pohledný fotbal a dosahovat dobrých výsledků. V bráně vše jistí Enke, největším jménem je zkušený obránce Tarnat, který dokáže soupeře zaskočit fantastickým centrem za obranu. Záloha pracuje pod taktovkou Krupnikoviče a vedle něj vyrůstá ve velkého hráče Daniel Stendel. Od začátku sezóny podává dobré výkony a jeho sebevědomí vyletělo prudce nahoru, Hannover se tedy o něj může opírat. V útoku hraje stabilně Christiansen, přestože pro tým není moc užitečný. Často "hamouní" a neproměňuje šance. Dalším útočníkem je Jiří Štajner, ale jeho pozice je trochu záhadná. I když nikdy nezklamal, nemá jistotu, zda do zápasu vůbec zasáhne. Navíc se uzdravil Idrissou, který před ním pravděpodobně bude dostávat přednost.
Tip na umístění: 9. místo.

8. Bayer Leverkusen – 26 bodů
Trenéra Augenthalera prozatím zachránily od vyhazovu pouze dobré výkony v Lize mistrů. I když situace není vůbec zoufalá. Díky vyrovnanosti tabulky se Bayer (stejně jako kdokoli jiný) může rychle vydrápat hodně nahoru. O tom, že na to bezpochyby má, ukázal například skvělými výkony proti Bayernu, či Realu Madrid v Lize Mistrů. V ní se v osmifinále střetne s Liverpoolem. Nejlepšími střelci jsou s osmi góly Berbatov a Voronin. Od bulharského kanonýra se podobný příděl očekával, zato výkony Voronina jsou příjemným překvapením. Pro Leverkusen je to však velmi potřebné, jelikož další kanonýr, Franca, se dostal během podzimu totálně z formy a na základní sestavu zdaleka neměl. Dalším překvapením je Polák Krzynowek. Drobný záložník se v novém týmu skvěle adaptoval a levá strana patří jemu. Velkou neznámou byl Roque Junior, který na předchozích štacích doslova vybouchl. V Německu se však našel a podává solidní výkony. Bayer má tedy všechny předpoklady pro postup vzhůru.
Tip na umístění: 6. místo.

9. Hamburger SV – 25 bodů
Po špatném začátku, který odnesl vyhazovem kouč Topmöller, se na lavičku posadil Thomas Doll a HSV začal stoupat do klidných vod středu tabulky. V obraně se tyčí jako vysoký stožár Belgičan van Buyten, který je nepostradatelný před vlastní bránou, stejně jako na druhé straně při hlavičkování. Navíc překvapil proměněným přímým kopem. Jaká škoda, že z Hamburku v létě odešel Tomáš Ujfaluši, s van Buytenem by vytvořili skvělou dvojici. V záloze jezdí jako motorová myš Boulahrouz, rozvahu jí dávají zkušení Beinlich a Barbarez. K stabilním členům patří i David Jarolím. Barbareze, kterého stáhl Doll do zálohy, nahradil Mpenza a nevede si úplně špatně. Jeho nejčastějším partnerem je Romeo. Největší útočná hvězda se ale zatím na hřišti neobjevila. Benjamin Lauth, který přišel v létě z Mnichova 1860, totiž ještě nevyléčil své zranění. Zranění také trápilo dlouholetou oporu Wickyho, ale ten se již dostává do své formy.
Tip na umístění: 8. místo.

10. Arminia Bielefeld – 24 bodů
Velká spokojenost panuje v Bielefeldu. V kádru tohoto nováčka bychom před začátkem sezóny marně hledali jediné velké jméno, někteří hráči to však během podzimu změnili. Delron Buckley, odložený útočník z Bochumi, se díky své pohotovosti letos zařadil k nejlepším kanonýrům a Arminia na něj hodně spoléhá. Dalším zjevením je Patrick Owomoyela. Úplně neznámý obránce hrál tak dobře, že ho trenér Klinsmann povolal k reprezentačnímu turné po Asii. Do Owomoyelova repertoáru totiž patří častá podpora útoku a nebezpečné hlavičky. Výborný dojem trochu kazí několik individuálních kiksů z posledních zápasů. Jeho parťákem v obraně je Petr Gabriel, který si počíná stejně dobře. Ke své neústupnosti dokonce zařadil i přesnou rozehrávku a hře Bielefeldu to jde k duhu. K oporám patří rovněž brankář Hain a útočník Vata, z jehož hry hodně těží Buckley. Jisté místo v sestavě má i Skela, jenže má velký problém. Nedokáže zatím dát gól ani z té nejvyloženější šance.
Tip na umístění: 10. místo.

11. FSV Mainz 05 – 22 bodů
Kouzla mladého trenéra Kloppa přestávají fungovat a Mohuč pomalu klesá do spodních pater tabulky. Po osmém kole se nováček dokonce vyhříval na třetí příčce, daleko reálnější je udržet současné umístění. Zimní přestávka přišla akorát včas, z posledních tří zápasů Mohuč nezískala ani bod. I z tohoto týmu na sebe upozornili leckteří hráči. Brankáře Wacheho chtěl v zimě přetáhnout neúspěšně Dortmund. To Schalke bylo se svými námluvami s Mimounem Azaouaghem o poznání úspěšnější. Dravý záložník s kohoutem na hlavě už je v kádru S04. Dalšími známými postavami jsou střelec Benjamin Auer a záložník Babatz, jemuž se díky jeho tvrdé střele přezdívá "Bum bum" Babatz. Před začátkem sezóny se nenašel snad nikdo, kdo by netipoval Mohuč na sestup. Momentální vzdálenost od sestupu je osm bodů a podle předvedených výkonů je záchrana reálná, k čemuž se budou všemi snažit všemi silami přispět fanoušci, kteří vždy vyprodají dvacetitisícový stadionek.
Tip na umístění: 13. místo.

12. 1. FC Norimberk – 21 bodů
I v Norimberku mohou být celkem spokojeni. Po zápase s Wolfsburgem, kterému uštědřili výprask 4:0, však přišla šňůra devíti zápasů bez vítězství. Dojem opět napravil až poslední podzimní zápas a tři body přivezené z Mohuče. Přestože je Norimberk dvanáctý, má aktivní skóre. 28 vstřelených gólů není špatná vizitka, ale kdyby v týmu nebyl jeden hráč, klesl by jejich počet téměř na polovinu. Tím jedním hráčem je samozřejmě Marek Mintál. Slovenský reprezentant nasázel z pozice ofenzivního záložníka dvanáct gólů, z toho dvakrát dokázal vstřelit hattrick. Dokonale tak zastínil útočníky Schrotha s Vittekem. Hned se také začalo hovořit o zájmu z Anglie, ale přestup vypadá reálně nejdřív v létě. V obraně má stálé místo i Marek Nikl, největší oporou zadních řad je však brankář Schäfer. Aby se udržel v klidném středu tabulky, musí Norimberk hlavně zlepšit hru doma, kde ztrácí příliš mnoho bodů.
Tip na umístění: 14. místo.

13. 1. FC Kaiserslautern – 21 bodů
Tradičnímu účastníkovi bylo nejhůř po deseti kolech, kdy se nacházel na úplném dně tabulky. Trenéra Jaru zachránil zápas s Bielefeldem, ve kterém sice byli hosté lepší, ale gól nedali. Naopak v závěru dvakrát mířil přesně domácí Teber. Od této chvíle se Lautern vzchopil a předvádí výkony, které by měly stačit k záchraně. Tu by mohlo zkomplikovat dlouhodobé zranění brankáře Wieseho, jeho zástupce Ernst nemá takovou výkonnost. K tahounům mužstva patří Polák Kosowski, který konečně začíná naplňovat očekávání. Největší hvězdou měl být navrátilec Jancker, ale chybí mu štěstí v koncovce. Proto se nejvíc mluví o malém Zandim. Ferydoon Zandi táhne s Kosowskim ofenzivu Ďáblů z Betzenbergu a je ztělesněním světlých zítřků, o kterých věrní fanoušci stále mohou jen snít.
Tip na umístění: 15. místo.

14. Borussia Dortmund – 18 bodů
Propadák sezóny. Nečekalo se, že by Dortmund měl bojovat o mistrovský titul, ale boj o záchranu před sezónou nečekal ani ten největší pesimista. Loňské šesté místo byl neúspěch, po kterém musel odejít Matthias Sammer. Nahradil do Bert van Marvijk a je téměř zázrak, že ještě nebyl odvolán. Hráči sice všude chválí jeho tréninky a demokratický přístup, jenže na hřišti se za něj moc nervou. Nejlepším hráčem podzimu byl bez debat brankář Weidenfeller. Za děravou obranou si na nedostatek práce nemohl stěžovat a v kritických situacích obstál. Děravé obraně šéfoval zkušený Wörns a příliš nestíhal, vše snad změní návrat Christopha Metzeldera po dlouhatánské pauze. BVB vstřelil pouhých 17 gólů, z toho Ewerthon a Koller po šesti. Příliš se nedaří ani Tomáši Rosickému, který se zdaleka neprosazuje tak, jako v reprezentaci. Vyznamenání zaslouží mladíci Kruska nebo Kollmann, na nichž také díky stále široké marodce stojí osud vestfálské chlouby.
Tip na umístění: 12. místo.

15. Borussia Mönchengladbach – 17 bodů
I v Mönchengladbachu panuje rozčarování. Kromě dokončení domácího stánku se vedení dalo i do nebývalého nakupování. Neuville měl sice skvělý začátek, ale po trestu za gól rukou už nebyl na hřišti ani poloviční, Ziegeho trápila zranění a Kampa také nebyl oporou, na kterou se dá spolehnout. Další nováčci se prosadili ještě míň. To se týká i Milana Fukala, který také laboroval se zraněním. V průběhu ligy dokončil Gladbach největší nákup – z Ostravy přišel Marek Heinz. Ani on však zatím zdaleka nehraje podle svých možností. K nejlepším naopak patří další dva Češi. Václav Svěrkoš se se svou drzostí dokáže prosadit a Ivo Ulich nastupuje stabilně v záloze. Oba mají ale ještě co zlepšovat. Vzhledem k výsledkům nebylo překvapením, že byl odvolán trenér Fach. Krátkodobě ho úspěšně nahradil Willy Reiman, ale vedení se rozhodlo angažovat trenéra s velkým jménem. Dick Advocaat ale zatím Borussii moc nepomohl. V Gladbachu nepropadají panice a v přípravě se hlásilo několik hráčů známých jmen. Wesley Sonck (Ajax) stál 4 miliony eur, dalšími novými tvářemi jsou Jörg Böhme (Schalke), Bernd Thijs (Trabzonspor), Craig Moore (Glasgow Rangers) a brankář Kasey Keller (Tottenham).
Tip na umístění: 11. místo.

16. Vfl Bochum – 14 bodů
Zatím největší propad oproti loňské sezóně. A to o celých jedenáct příček. Bylo téměř jisté, že Bochum páté místo nemůže zopakovat, ale sestupové starosti před sezónou nikdo neočekával. Tým trenéra Neururera navíc smolně vypadl z Poháru UEFA, když dostal gól v poslední minutě. Citelně je znát zejména ztráta střelce Hašemiana. Vratislav Lokvenc ho začal nahrazovat až v posledních kolech, předtím se musel dokonce vyrovnat s nepřízní fanoušků. Další Čech, Filip Trojan, mohl pomýšlet na místo Paula Freiera, který odešel do Leverkusenu, ale ani on, ani nikdo jiný ho zatím nedokázal plnohodnotně nahradit. V loňském roce také trhal rekordy brankář Duijnhooven se svou neprůstřelností. Letos však překonat obranu Bochumi není velký problém, na čemž má určitě svůj podíl i on. Tým okolo kapitána Wosze má na záchranu, ale musí zlepšit hlavně defenzivu.
Tip na umístění: 16. místo.

17. Hansa Rostock – 11 bodů
Kdeže ty loňské sněhy jsou – to platí pro poslední tři mužstva tabulky, Hansu nevyjímaje. Nejhorším zážitkem pro fanoušky bylo prvních sedm domácích zápasů, ve kterých Rostock nezískal ani bod. Sérii ukončil až Dortmund, který si odvezl pouze remízu. Přitom na soupeřových hřištích si Hansa nevedla úplně špatně, deset bodů je velice solidních. Příčina špatných výsledků je jednoduchá: neuvěřitelné individuální chyby a střelecká nemohoucnost. Tu sice na chvíli spravil Allbäck, jenže po neproměněné penaltě upadl do podprůměru i on a další forvardi Madsen a di Salvo nejsou pro soupeře příliš velkým nebezpečím. Největším zklamáním jsou výkony Reného Rydlewicze. Loni vůdce a neúnavný tahoun, letos hráč bez jiskry, kterého vůbec není vidět. S ním se svezlo celé mužstvo. Zatím nepomohl ani obligátní lék. Výměna trenéra byla neodvratná a Jörgu Bergerovi, který nahradil Juriho Schlünze, se už alespoň podařilo získat bod na domácím hřišti.
Tip na umístění: 17. místo.

18. SC Freiburg – 11 bodů
To ve Freiburgu záchranářské starosti asi museli očekávat. V létě nepřišel jediný známý fotbalista a je to znát. Tým tvoří tradičně hráči ze všech koutů světa a příliš to mezi nimi neklape. Nůž na krku má asi trenér Finke. U mužstva je už mnoho let a měl s ním většinou slušné výsledky. Je však pravděpodobné, že když se situace nezlepší, bude si muset hledat jiné angažmá. Jenže tým může mít nejlepšího trenéra, ale když dělají hráči chyby jako v žáčcích, nezmůže s tím nic ani on. Brankář Golz by mohl vyprávět, jaké minely vytváří hráči před ním. Svůj standard odvádí pouze malá skupina. Ofenzivní vozba Cairo, Jašvili, Coulibaly nehraje špatně, jenže příliš často trefuje brankovou konstrukci. Vůbec se nedaří Tankovi a většině obrany. Proto Finke dává šanci Aogovi a dalším mladým hráčům. Skromný klub tak pravděpodobně čeká smutný konec sezóny.
Tip na umístění: 18. místo.

Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Andy D´Alessandro neměl do toho německa chodit, takhle to nebude nikdy ten hráč co zářil na 20kách. Že Brémy zvládly v pohodě odvetu ve Valencii? měli spíš štěstí, klidně mohli inkasovat, navíc nám ty prasata v prvním matchi zranili snad 3 hráče. Kde hraje ten mladej krajní německej obránce co zářil na Euru? A jak se jmenuje? Sonck je hodně dobrej hráč, snad jim to se Svěrkym pújde

Reagovat
smazaný uživatel

Phillip Lahm - VFB Stuttgart - jestli se nepletu

Reagovat
HOST*Gladbach

Bojim se aby se vůbec Svěrkoš dostal na hřiště. přednost asi dostanou Neuville a Sonck, a je tam ještě Heinz.

Reagovat
smazaný uživatel

No uvidime, vcera hral a hral dobre. Skoda, ze mu Oli nemuze aspon jednou nahrat, zrout jeden! Ale jeste je ve hre Sverkosuv prestup do Ruska, tak uvidime... Heinz to bude mit hodne tezky, Bohme je hodne dobry a v utoku je az 4.hracem v poradi.. Snad se prosadi aspon nalevo v zaloze. Spatnou pozici ma i Ulich. No jo, Gladbach uz neni co byval, tolik posil...

Reagovat
HOST*

Kolig golu dal Alessandro a Valdez?

Reagovat
HOST*aa

mrtě

Reagovat
smazaný uživatel

Obe Borussie pujdou nahoru, o tom zadna, bo horsi to uz byt nemuze Gladbach ma na klidny stred a v pristi sezone snad i na pohary, Dortmundu verim mene, ale i on to dotahne na prostredek tabulky. Kdyby se jo darilo, tak by mohla jedna Borussia hrat o pohary uz letos, spis ta z Gladbachu

Reagovat
HOST*jules

Přesně tak, příští rok snad obě pudou do evropy.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele