Na prahu 3. předkola LM: Co jsou zač soupeři Plzně a Sparty?

27.07.2015, 08:42
Profily, historie
Zaujalo nás
Poprvé po dlouhých šesti letech se česká nejvyšší soutěž může na prahu 3. předkola Ligy mistrů pochlubit rovnou dvěma želízky v ohni. Na podzim 2009 pražská "S" navzdory optimistickým prognózám selhala, teď se postup čeká minimálně od Plzně. Jací jsou ale ve skutečnosti oba soupeři Viktorie se Spartou?

Třetí předkolo Ligy mistrů samozřejmě není tím rozhodujícím krokem; i v případě úspěchu by ještě daný český klub musel projít dalším sítem, respektive obstát v papírově silnější konkurenci.

Samotná přítomnost dvou českých celků v této fázi milionářské soutěže je ovšem na každý pád osvěžující a svým způsobem povzbudivá; navíc pádné argumenty lze vyslovit ve prospěch postupu Plzně i Sparty.

Viktoria čelí izraelskému Maccabi Tel Aviv, který loni v Evropě ošklivě vyhořel, a ani doma se mu pořádně nevěří. Pražany zase čeká soupeř s neblahými vnějšími vlivy - CSKA Moskva čelí krizi ruské měny a dosud nijak neposílilo.

Takový je nicméně pouze hrubý náčrt, který ke všemu odkrývá jenom jednu stranu mince.

O vytvoření mnohem komplexnějších profilů obou překážek českých vyslanců se pokoušíme na následujících řádcích i s exkluzivní pomocí dvou expertů na izraelskou, respektive ruskou kopanou...


Maccabi Tel Aviv FC

Izraelská kopaná je běžnému českému fanouškovi možná až podivuhodně vzdálená; ačkoliv jde o součást UEFA, čili fotbalové Evropy, jen složitě se jeden brání ‘asijskému’ feelingu.

To má přirozeně své opodstatnění. Kvůli probíhající válce v pásmu Gazy ostatně Maccabi Tel Aviv loni muselo veškeré své domácí zápasy na mezinárodní scéně odehrát v kyperském azylu, pročež také trapně ztroskotalo na Arisu Tripolis ještě před branami skupinové fáze Evropské ligy.

Faktem nicméně zůstává, že při pohledu pod pokličku - který mi v rozsáhlé komunikaci přes e-mail i Skype laskavě umožnil izraelský žurnalista a korespondent BBC Raphael Gellar - prakticky nelze nenabýt dojmu, že pokud jediný z většiny židovský stát na světě něco skutečně posouvá do fotbalové Evropy, je to právě tento klub notně csaplárovského, tedy západního střihu...

Postavení klubu na domácí scéně

Maccabi Tel Aviv je historicky mimořádně úspěšným izraelským celkem s 21 mistrovskými tituly na kontě, ovšem jeho aktuální série tří po sobě jdoucích titulů nacházela své kořeny v hutné krizi. V létě 2013 byli žlutí opětovně korunováni přesně po uplynutí jedné dekády sucha a jen rok po ostudném finiši na sedmé příčce.

Taková náhlá změna se přitom nemohla obejít bez impulsu. Už roku 2011 klub odkoupil velký hokejový fanda Mitch Goldhar, který stojí třeba za příchodem známého řetězce Wal-Mart do jeho rodné Kanady, a jenž se právě po nejhorším umístění Maccabi v dlouhém sedmiletém horizontu rozhodl se situací něco dělat.

Dnes tedy sice Goldhar v Izraeli platí spíše za opatrného investora, kterému Gellar během naší konverzace opakovaně vyčítá minimální ambice při podepisování cizinců, avšak to nic nemění na tom, že schopnými a progresivně uvažujícími lidmi se obklopit rozhodně umí.

Za přestupy například v Tel Avivu už po tři roky z pozice sportovního ředitele zodpovídá někdejší solidní fotbalista a syn legendárního Johana, Jordi Cruyff; zrovna loni potom Goldhar přesvědčil k návratu do byznysu Martina Baina, bývalého dlouholetého výkonného ředitele tehdy ještě úspěšných glasgowských Rangers (2005-2011).

O dobrém Kanaďanově přehledu dále svědčí i výběr talentovaných trenérů: během čtyř let se u kormidla vystřídali čerství čtyřicátníci Óscar García (o něhož v lednu jevila zájem Barcelona) a Paulo Sousa (dnes Fiorentina), nebo bývalý Benítezův asistent ve Valencii a Liverpoolu Pako Ayestarán.

Tyhle všechny nyní následuje 46letý Slaviša Jokanović - odměřený, nekompromisní Srb, který je nesmazatelným písmem podepsán pod nakopnutím nováčka anglické Premier League z Watfordu, a jenž má být zárukou doposud chybějící kontinuity na trenérské lavici.

Právě neustálé trenérské rošády jsou jednou z mála vad na dominantní telavivské značce, která loni na domácí půdě dokázala vyhrát cenný treble. Dokonce tak cenný, že se to do té doby v téhle nejsložitější kombinaci (liga + národní pohár + ligový pohár) nikomu nepodařilo.

Další kaňkou na fungování Maccabi Tel Aviv je záhy venkovní forma. Na druhou stranu, ačkoliv žlutí na cestách netriumfovali od začátku února (tři ligové výjezdy a vrchem ten nedávný na Maltu), domácí nejvyšší soutěž tak jako tak opanovali s luxusním šestibodovým náskokem.

I přes menší klopýtání tedy Maccabi Tel Aviv v současnosti platí za domácího titána na slovo vzatého. Z okolních klubů, ale i ze zahraničí si v jednom kuse stahuje ty nejvybroušenější izraelské diamanty - zpravidla buď současné, nebo alespoň bývalé reprezentanty - a může se tak opřít o nevídaně koncentrovanou domácí kvalitu.

Proto je taky v Maccabi na denním pořádku zuřivá rotace, neboť i tamější střídající hráči by s prstem v nose hráli základ kdekoliv jinde v Ligat ha'Al. Rozdíly v kvalitě jednotlivých nositelů žlutého trikotu jsou vskutku stěží viditelné.

Vcelku vzato by se tak klidně dalo říct, že by si Izrael vlastně nemohl přát lepšího reprezentanta v Evropě. To bychom však museli benevolentně ignorovat samotné výsledky Maccabi na mezinárodních kolbištích, kde se v nedávné době lépe dařilo spíše konkurentům telavivského suveréna.

Mimoto už ale Maccabi Tel Aviv dělá Izraeli jedině dobrou reklamu, a jaksi 'evropsky' se chová ve všech možných ohledech - od stravovacích návyků až po propracované PR. Tím se koneckonců Maccabi stává de facto přesným opakem Beitaru Jeruzalém jakožto jediného prvoligového zástupce hlavního města.

Zatímco Guš Dan (celá metropolitní oblast Tel Avivu) je tím nejhustěji osídleným a opravdu progresivním centrem země, v Jeruzalému se střetávají silné nacionalistické vlny zionistů s Palestinci a následkem toho je pak i Beitar silně rasistickým klubem. Jeho nechvalně proslulá fanouškovská skupina La Familia se právě ocitá v problémech (naprostý evergreen), což dohnalo k rezignaci i samotného vlastníka klubu, jehož dres dosud stále ještě nenavlékl jediný Arab...

Fanouškovská základna

Jakmile dojde na kopanou, jsou Izraelci obecně nesmírně vášnivými cestovateli - to je třeba hned úvodem vypíchnout. Ze všech států, které se zpříma nepodílely na loňském mistrovství světa, pouze z Kanady vycestovalo do Brazílie více nadšenců než z Izraele (cca 12 tisíc). Dokonce i tradiční účastnické země jako Španělsko nebo Itálie tehdy zaostávaly.

Samotné Maccabi Tel Aviv se potom těší spolu s Beitarem Jeruzalém zdaleka největší podpoře v zemi a počet věrných příznivců se prý pohybuje někde mezi 500 tisíci a jedním milionem.

V závislosti na množství uvolněných lístků pak Raphael Gellar očekává rovněž slušnou návštěvu města Plzně; je si přitom jist tím, že se na západ Čech sjedou zástupci početné židovské diaspory v Praze, a z hlavních tribun tak doplní cestující kotel o 500-600členném fanouškovském jádru.

Fandové ze žluté části Tel Avivu jsou prý jinak v zásadě věrnou sebrankou, která se ale bohužel musí týden co týden vměstnávat na zastaralý, i na izraelské poměry prťavý Bloomfield Stadium s kapacitou 14 tisíc diváků.

V tomto směru jde fotbalové Maccabi poněkud na úkor toho basketbalového, které využívá největší arénu v zemi (pro 11 tisíc) a své podporovatele také pravidelně odměňuje finiši v evropské top5.

Nůžky mezi oběma populárními sporty se každopádně pomalu zavírají a rovněž fotbalový oddíl například mimoděk benefituje z odlivu nejlepších Izraelců do severoamerické NBA, kde následně roste cizinecká legie příznivců Maccabi Tel Aviv jako celku.

Finanční síla klubu

Jak by se asi dalo čekat, pod dohledem podnikatele-miliardáře ze zámoří Maccabi Tel Aviv finančně nijak nestrádá. Klub do značné míry spolupracuje s Dětským fondem Organizace spojených národů (UNICEF) a několika velkými společnostmi.

Samozřejmostí je dále provoz nejlepší mládežnické akademie v zemi, na kterou se v Tel Avivu vynakládají podstatně větší prostředky než na správu seniorského mančaftu. Dohromady akademie Maccabi působí na třech různých místech v druhém největším izraelském městě a čítá více než 700 chráněnců.

Aktuální podoba soupisky A-týmu nese stopy investic ve výši zhruba 20-25 milionů euro a elitní hráči Maccabi navíc pobírají cca 800 až 900 tisíc euro ročně, což pro lepší představu odpovídá možná tak pětinásobku gáže Limberského, Mahmutoviće i nejlepších sparťanů.

Formace, herní styl a klíčoví hráči

Maccabi Tel Aviv praktikuje klasické rozestavení 4-3-3, jež může v závislosti na roli hvězdného Erana Zahaviho morfovat do ještě klasičtějšího 4-2-3-1.

Loni ve všech soutěžích 29gólový, navýsost spolehlivý kanonýr, který se dokázal prosadit v 18 ligových střetnutích v řadě (!!), je schopný nastoupit prakticky kdekoliv, odkud je možné zaútočit a zaskórovat. Zahavi obstojí v roli klasické devítky (kde ho dosud převážně využíval nově příchozí Jokanović), dříve však hrával spíše pod ní na pozici trequartisty, případně z kraje.

Spolu s Talem Ben Haimem II, primárně levým křídelníkem, si Zahavi dozajista bude volně vyměňovat pozice a mást tak hlavy všem obráncům. Pokud se tedy plzeňská stoperská dvojice Procházka-Hubník plánuje chovat podobně dezorientovaně jako v pátek proti Slavii, mělo by být o zábavu postaráno.

Ofenzivní vozba obecně představuje suverénně největší zbraň Maccabi a čistě teoreticky by ještě mohla doznat změn. Slaviša Jokanović nedávno otevřeně kritizoval vedení za nedostatek posil, přičemž stále usiluje o návrat stoupající komety arabské kopané Moanese Daboura. Rodák z Nazaretu ve 23 letech válí za curyšské Grasshoppers a ve švýcarské lize údajně patří k trojlístku nejobávanějších forvardů.

Níže ve hřišti již postupně nacházíme nedostatky. Záložní trojice, či double pivot, se totiž stará primárně o bohapustou cirkulaci balonu beze stopy pořádné invence. Herní strategie Maccabi, kterou Gellar nazývá "velmi, velmi nudnou", byla loni obecně založená v první řadě na snaze vlastního soka 'upřihrávkovat', a to navíc zpravidla v poměrně nízkém tempu.

Právě od Jokanoviće - jehož Watford se letos na jaře vyznačoval mimo jiné smrtícími brejky - se teď v Izraeli patrně bude očekávat načrtnutí nějakého toho užitečného plánu B, ale i zpevnění defenzívy. O to se má zasadit čerstvě přivedený Avi Rikan, defenzivní středopolař, který po dvě sezony utvářel základy hry švýcarského FC Curych, a eventuálně i 33letý veterán Tal Ben Haim, jehož zkušenosti z Chelsea se projeví přinejhorším na větším počtu prodaných permanentek.

V návaznosti na početné zastoupení Španělů v trenérském ansámblu potom také hráčský kádr Maccabi Tel Aviv čítá alespoň dva jižany - jak na stopera Carlose Garcíu, tak na brankáře Juana Pabla je přitom tradičně velké spolehnutí. Obdobně jako nigerijský záložník Nosa Igiebor však ani tito Španělé nepředstavují žádnou vzrušující zahraniční kvalitu, která dle Gellara Maccabi tak zoufale schází k řádné konkurenceschopnosti v širším měřítku...

Předpokládaná sestava: Juan Pablo - Spungin, Ben Haim, García, Ben Harush - Mitrović, Igiebor, Rikan (Alberman) - Zahavi, Ben Basat, Ben Haim II.


PFK CSKA Moskva

Jeden by řekl, že CSKA Moskva nemusíme českému fanouškovi vůbec představovat. Sama Sparta mu čelila sotva před pěti lety a na podzim 2013 pak téměř na chlup stejné mužstvo otestovala také Plzeň.

Jenže tehdy CSKA bohužel zaujalo hlavně rasistickými výlevy některých fanoušků a následnými výtržnostmi v Praze, které ústily v zadržení 15 nejaktivnějších osob, a takové události nyní v rámci příprav na vzájemné měření sil Sparty a Armějců nevyhnutelně diktují průvodní tón všech článků z dílny českých médií. A to přece není fér...

Postavení klubu na domácí scéně

Moskevské CSKA plní na ruské klubové scéně dosti zvláštní úlohu. Zatímco konkurenční Spartak si skrze napojení na odbory, název odvozený od římského hrdiny-otroka a líbivou kopanou z 80. let (které mimochodem CSKA z většiny strávilo o patro níž) vysloužil nálepku 'klubu prostého lidu', Armějci se takové kladné image nikdy ani nepřiblížili.

CSKA Moskva vždy bylo armádním klubem a s takovou výchozí pozicí se holt srdce neutrálních diváků vyhrávají jen těžko. Spartak sice měl v určitém období hodně blízko ke Stalinovi (fandil mu např. sám vůdcův syn), nijak konkrétně ovšem ze vztahu ke státu nikdy netěžil. Proto když mezi lety 1992 a 2001 rovnou devětkrát opanoval nejvyšší soutěž, přála mu to takřka celá federace.

Naproti tomu CSKA si v sovětské éře pořádalo soukromé 'drafty', během nichž si hravě zajišťovalo služby top hráčů z okolí, a během druhé světové války využilo armádních konexí, aby jeho zaměstnanci nemuseli do bitvy. Jestliže tedy na frontách padli hned tři Spartakovci a vesměs celý mančaft se musel po válce kompletně revitalizovat, Armějci bezprostředně po obnově míru urvali hned pět titulů ze šesti možných.

Po rozpuštění Sovětského svazu se již samozřejmě červenomodří z takových výhod nikdy netěšili, třebaže určitý podíl v klubu nadále drželo alespoň ministerstvo obrany. Dnešní pověst CSKA jako jednoho z nejstabilnějších, nejlépe zajištěných ruských celků je tedy odrazem něčeho docela jinačího než výpomoci státu.

Moskvané především disponují famózní sítí skautů, kteří do kabiny zalevno přivádí vlivné Brazilce (Daniel Carvalho, Vágner Love) i Afričany (Chidi Odiah, Seydou Doumbia), a obecně operuje v pozoruhodně úsporném režimu. To dosvědčuje hlavně fakt, že loni a předloni CSKA po necelé dekádě znovu oslavilo dva po sobě jdoucí tituly i přesto, že Zenit vycházel z dvaapůlkrát většího rozpočtu.

Uplynulá sezona už takovým úspěchem nebyla a CSKA se divže ani neprodralo do Ligy mistrů. Na druhou stranu, když si jeho druhé místo porovnáme s dalšími celky z hlavního města - sestoupivším Torpedem, sedmým Lokomotivem, šestým Spartakem a o poháry dodatečně obraným Dinamem - výsledný dojem přece jen není až tak zlý.

Samozřejmě, i Armějce zasáhla rublová krize, kvůli níž muselo CSKA v zimě akutně prodat kanonýra Doumbiu (nyní vábeného zpět na hostování), jenže tuhle ztrátu se už loni v létě podařilo s předstihem naředit ziskem uvolněné dvojice Eremenko-Natcho. Oba tyto šikovné podpisy zase jedině dokládají efektivní vedení klubu, za které zodpovídá Jevgenij Giněr.

Jeho nezastírané přátelství s Romanem Abramovičem i neprokázaná nařčení z korupčních praktik sice mohou být leckomu pomyslným trnem v oku, ovšem při pohledu na všude kolem krachující kluby různého formátu (Anži, Dinamo, Nalčik, Alania...) je zkrátka nutno před ukrajinským rodákem alespoň decentně smeknout...

Fanouškovská základna

Ruskou fotbalovou scénou nyní opět otřásá skandál spojený s rasistickým urážením hráče černé pleti, a pravdou je, že čisté jako lilie v tomto ohledu není ani CSKA. Jak už jsme si připomněli v úvodu, problémy tu s ním byly vpravdě nezanedbatelné, události ze sezony 2013/14 však alespoň přispěly k většímu tlaku na potížisty z řad ultras a situace se změnila k lepšímu.

CSKA sice bylo loni na podzim opět trestáno po incidentu v Římě, to už ale byla z velké části na vině i neschopná italská policie, a krom toho - právě po onom výstupu v Itálii došlo ke spuštění bezprecedentní kampaně #CSKAFansAgainstRacism.

"Fanoušci CSKA proti rasismu" je ohromně záslužná i rozšířená iniciativa hlavně proto, že cílí na ruskou společnost jako celek (a za svůj neoficiální symbol pojala 86letou babičku s bannerem), její zástupci vedou konstruktivní diskuze s vybranými zástupci ultras, a kampaň neustálým sdílením příspěvků podporuje rovněž oficiální klubový účet na Twitteru.

Sami zakladatelé hnutí jsou dnes v důsledku příjemně překvapeni obrovskou publicitou a doufají v obecné zlepšení situace. Zároveň se patrně nemohou dočkat ani přestěhování z Chimek zpět do Moskvy - i takový skromnější sen se však ukazuje být během na nezdravě dlouhou trať.

Dočasná aréna CSKA byla zbudována přesně před 10 lety a roku 2008 ji otevřel duel dvou dnes již neexistujících mužstev, FC Saturnu a domácích Chimek. Později si stánek na předměstí hlavního města začalo pronajímat moskevské Dinamo a počínaje rokem 2010 rovněž CSKA, které mimoto třeba naši Plzeň na podzim 2013 hostilo až v 640 kilometrů vzdáleném Petrohradu.

Pro Armějce se ovšem nejedná o zcela výjimečný stav věcí, ba naopak - pro skupinovou fázi inauguračního ročníku Ligy mistrů (1992/93) si CSKA po senzačním vyřazení obhájců z Barcelony muselo coby druhý domov osvojit odlehlé Německo...

Finanční síla klubu

Jak už bylo nastíněno výše, CSKA historicky neplatí za žádný velkoklub s napěchovanými kapsami. Zatímco Rudá armáda napříč sovětskou érou s velkou radostí a starostí opečovávala své hokejové a basketbalové druhy, fotbalové CSKA v otázce rozpočtu rok co rok zaostávalo za zbylými moskevskými značkami - což platí vlastně i pro většinu tohoto tisíciletí.

Razantní, ale nikterak dlouhodobá změna poměrů nastala v březnu 2003, kdy moskevský celek podepsal lukrativní tříletou smlouvu se Sbneftem; společností, kterou pomáhal přetvořit v titána ropného světa jistý Roman Abramovič. Ze sponzorských darů ve výši 1,5 milionu amerických dolarů ročně se CSKA ze dne na den přehouplo přes 50milionovou hranici a do tak kapsy strčilo dokonce i tehdejší kontrakt Manchesteru United s Vodafonem.

Lehce kontroverzní partnerství Giněra s Abramovičem, během něhož se oba pánové naprosto běžně scházeli na tribunách londýnského Stamford Bridge, každopádně netrvalo příliš dlouho a v tuhle chvíli se už CSKA opět soustředí hlavně na spoření.

V důsledku se vicemistr jako jeden z mála ruských klubů nenachází poblíž porušení pravidel Finanční Fair Play UEFA (kvůli čemuž sousední Dinamo přišlo o Evropskou ligu), a pokud zrovna nemusí, tak své prasátko radši nerozbíjí. Vlastně, nesahá po něm ani v okamžicích, kdy by to bylo docela záhodno - jako třeba teď, po ztrátě Doumbii a při urgentní potřebě oživit stárnoucí zadní linii.

To na druhou stranu neznamená, že by Armějci najednou zosobňovali nějakou chudou veličinu, ačkoliv tedy dle informací ruského serveru Sport RBC loni ani jeden ze zaměstnanců CSKA nespadal do dvacítky nejlépe placených hráčů Premier Ligy.

Co se ještě platů týče, nabízí se zmínit, že v Rusku loni po vzoru severoamerických soutěží nahlas uvažovali o zavedení platového stropu. Návrh vzešel přímo z parlamentu, takzvané Dumy, a i když doteď nedošla realizace, ze stolu tato idea smetena ještě tak úplně nebyla.

Platový strop by navíc v ruském prostředí nebyl žádnou novinkou. Jeden takový se už dříve schválil pro účely druhé nejvyšší soutěže, kde se však omezení týkají pouze individualit - fotbalistů a trenérů - a se žádným souhrnným stropem pro klubové výplatní pásky se již dále nepočítá.

Konkrétně generální ředitel CSKA Roman Babajev se dále u příležitosti loni rozpoutané diskuze vyjádřil ve prospěch stanovení horního limitu pro gáže výhradně domácích hráčů mladších 21 let.

Formace, herní styl a klíčoví hráči

Úvodem se sluší poznamenat, že pokud by si Sparta někde měla brát příklad s ohledem na svůj nově cepovaný systém 3-5-2, měla by to být právě ruská metropole. Stejný, lehce neortodoxní herní plán totiž CSKA přesně před 10 lety přinesl senzační triumf v Poháru UEFA; a tehdejší Gazzajevův výklad formace se třemi stopery byl přitom ve své podstatě hodně odlišný od toho z dílny Zdeňka Ščasného.

Tenkrát ještě čerstvý padesátník Valerij Gazzajev na daném rozestavení začal pracovat již úvodem 90. let ve Vladikavkazu, teprve v Moskvě však nalezl tu pravou podpěru ve dvojici rázných středopolařů Rahimić - Aldonin (jejíž obdobu ve Spartě zaboha nenajdete). Oba ‘hrotoví’ útočníci Olić s Vágnerem Lovem se navíc frekventovaně rozbíhali do křídel (oba, nikoliv jen Krejčí) a dokonale si sedli také s brazilským playmakerem Danielem Carvalhem.

Dnes už se CSKA pod vedením Leonida Sluckého, vytipovaného nástupce Fabia Capella v čele ruské reprezentace, profiluje přeci jen odlišně. Roku 2005 se v Moskvě preferoval fyzický, přímočarý styl hry; naopak takticky vzdělanější Sluckij své CSKA v posledních šesti letech vede k trpělivější hře a vysokým procentům držení míče.

Leccos ovšem zůstalo zachováno.

Branku pro CSKA nadále střeží mnohdy (přehnaně) kritizovaný Igor Akinfejev; dnes již s kapitánskou páskou na rukávu a více než 130 ligovými nulami na kontě. Před ním potom stále operují Vasilij Berezuckij a Sergej Ignaševič, pořád ještě nejlepší stopeři v zemi. A snad jediný, kdo se po přechodu na klasičtější schéma se čtyřmi zadáky stáhl do pozadí, to je druhá polovička dvojčat Berezuckých - univerzálnější Alexej.

Z novějších tváří je třeba hned úvodem zmínit pravého beka Mária Fernandese, hlavního adepta na přesun do prestižnějších končin. Západním pozorovatelům bude jistě imponovat hrstka startů za brazilskou reprezentaci, stejně jako vyvážený herní profil s důrazem na rozumnou podporu ofenzívy.

Další zajímavé tváře nacházíme v záložní řadě. Bebras Natcho je nadmíru produktivním záložníkem, jenž rozehrává přímé i pokutové kopy, a umně rozdává pasy na jakoukoliv vzdálenost. Pokud CSKA vždy rádo diktuje tempo hry ze středu pole, určitá eliminace Natcha by pro něj v tomto směru znamenala naprosto zásadní komplikaci.

V šikovném Izraelci, jehož bratranec Amir mimochodem působí v barcelonském béčku, získalo CSKA skutečný poklad; navíc poklad jedině posílený obnovenou kazaňskou spoluprácí s Finem Romanem Eremenkem.

Když v sezoně 2012/13 Rubin došel až do čtvrtfinále Evropské ligy, kde nehezky potrápil favorizovanou Chelsea, tandem Eremenko-Natcho dohromady asistoval u osmi gólů. A instrumentálními postavami jsou i v červenomodrém dresu. Oba se loni v rámci všech soutěží dostali až na hranici 20 'kanadských bodů': Natcho zaznamenal 14 branek a 10 přesných nahrávek, jeho kolega se trefil 13krát a k tomu sedm gólů připravil.

Vepředu se potom pohybují dva relativně náladoví šikulové - 'věčný talent' Alan Dzagojev, kterému se v poslední době konečně podařilo znovu nalézt pozbyté sebevědomí, a někdejší Fergusonův objev pro Manchester United, Srb Zoran Tošić.

Oba jmenovaní jsou schopní tvořit hru i zakončit, rádi cestují do středu hřiště, a snad ještě raději natahují z větší dálky, což jim umožňuje mimo jiné pravidelné nastupování se silnější nohou dovnitř pole. Střelba z většího odstupu je dále rovněž Natchovou a Wernbloomovou oblíbenou disciplínou, a jde tedy zároveň o silnou i slabou stránku tohoto CSKA.

"Mají hodně hráčů s dobrou střelou, ale vzhledem k nedostatku sebevědomých a schopných útočníků často prostě jen pálí z dálky namísto toho, aby se snažili dostat blíž k bráně. Proto záložníci tak často skórují, ovšem v zápasech, kde jim chybí štěstí v koncovce, rázem nastává problém,” vysvětluje mi šéfredaktor stránky Russian Football News Toke Møller Theilade.

Již výše se potom Theilade dotýká jednoho z pouhých dvou všedních dilemat Sluckého při skládání zahajovací jedenáctky. V tom prvním kráčí o obsazení postu levého beka, kde Nababkin se Ščennikovem představují zcela vyrovnané alternativy (oba ligové zápasy nicméně načínal prvně jmenovaný), a to druhé se potom vztahuje právě k pozici hrotového útočníka.

"(Ahmed) Musa disponuje rychlostí a technickým nadáním vhodným k terorizování obran, ale není přirozeným zakončovatelem. (Carlos) Strandberg je zase silný chlapík, ale stále je ještě moc nezkušený a nevyspělý (jde o ročník 1996 - pozn. red.) na to, aby si po delší dobu udržel dobrou výkonnost,” rozlišuje mezi oběma kandidáty Møller Theilade.

Favoritem na místo v základní sestavě je v tuto chvíli určitě Nigerijec Musa, kterého si můžete pamatovat z loňského mistrovství světa, kde skóroval proti Argentině. Příznivci CSKA mu jsou pro změnu velmi vděční za to, že svému týmu v úvodním kole této sezony jedinou brankou utkání vystřelil tři body ze šlágru s Rubinem.

Předpokládaná sestava: Akinfejev - Fernandes, Ignaševič, V. Berezuckij, Nababkin (Ščennikov) - Natcho, Wernbloom - Tošić, Eremenko, Dzagojev - Musa.

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Pro Limberského je vyřazení s Maccabi největší zklamání kariéry
06.08.2015, 10:54
Plzni podle trenéra Koubka chyběla odvaha, zklamaly ho i opory
06.08.2015, 09:38
Rozhodčí byl tragický, řekl Ščasný po vyřazení Sparty s CSKA
05.08.2015, 23:02
Profesorský výkon se vymstil, Plzeň si Ligu mistrů nezahraje
05.08.2015, 22:37
Červená to nebyla a měli jsme mít penaltu, prohlásil Dočkal
05.08.2015, 22:02
Sparta ztratila dvoubrankové vedení a přenechala postup CSKA
05.08.2015, 20:41
Všechno je otevřené, tvrdí před odvetou s Plzní trenér Maccabi
05.08.2015, 08:52
Odveta s CSKA bude nahoru dolů, myslí si trenér Sparty Ščasný
04.08.2015, 22:48
Trenér Koubek věří, že malou produktivitu si tým vybral na Dukle
04.08.2015, 21:12
Lafatu před odvetou s CSKA trápí horko, radši by hrál v dešti
04.08.2015, 19:48
Plzeňští nechtějí v odvetě s Maccabi spoléhat na remízu
04.08.2015, 14:46
Plzeň bude doma hájit postup proti nevyzpytatelnému Maccabi
04.08.2015, 10:52
Sparta bude v předkole LM proti CSKA hájit nadějnou remízu
04.08.2015, 09:13
Jsme lepší tým, než jsme předvedli, mrzelo trenéra Maccabi
29.07.2015, 11:26
Procházkovi ke gólovým přihrávkám pomohly nové kopačky od Hubníka
29.07.2015, 10:38
Koubek pochválil hráče za zvládnutí taktických pokynů
29.07.2015, 09:06
Ščasný byl rád, že změny v sestavě Spartě pomohly
28.07.2015, 22:52
Bičík chytil penaltu a doufá, že se dočká vysněné Ligy mistrů
28.07.2015, 22:20
Plzeň vyhrála v Tel-Avivu a do odvety půjde s náskokem
28.07.2015, 21:29
Sparta si veze z Moskvy nadějně vyhlížející remízu 2:2
28.07.2015, 20:10
Můžeme být pro Plzeň nebezpeční, varuje trenér Jokanovič
28.07.2015, 09:39
Limberský pohárovou minulost neřeší, má před sebou novou výzvu
27.07.2015, 22:24
Pro trenéra CSKA je prý Sparta velkou neznámou
27.07.2015, 21:58
Matějovský s CSKA naposledy prohrál, teď věří v lepší výsledek
27.07.2015, 18:07
Sparta jde na CSKA, Ščasný chystá změny v sestavě
27.07.2015, 13:37
Plzeň jde do boje o Ligu mistrů, v cestě stojí izraelský šampion
27.07.2015, 10:45
CSKA Moskva varuje před projevy rasismu v utkání se Spartou
21.07.2015, 20:52

Komentáře (375)

Přidat komentář
Largo

Skvělá analýza Tome!

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Barm@n

Reagovat
smazaný uživatel

Bude to zajimavé

,jinak dobrá práce

Reagovat
smazaný uživatel

redakce "Fanouškovská základna" a resi se tam rasismus

Reagovat
smazaný uživatel

A co jako zrovna tady? Vždyť to naopak pro ČSA vyznívá pozitivně...

Reagovat
smazaný uživatel

#CSKAFansAgainstRacism

Reagovat
smazaný uživatel

Cska

Reagovat
fantomas

Resi se tam rasismus z jinyho uhlu, nez je v ceskych mediich bezny.

Reagovat
smazaný uživatel

hlavně jsi tam maximálně objektivni

Reagovat
smazaný uživatel

židi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Židi do toho

Reagovat
smazaný uživatel

Tady bych ten výrok nějak rozvinul, aby jsi nebyl za šovinistu

Reagovat
Spalovač šancí

Já se pohybuji pouze ve fotbalových mezích

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Riviera Kid

Náhodou, zidi jsou největší fanoušci. Z vlaku rovnou do kotle.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Spalovač šancí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Neuro

jsem jediný komu tady nesedí nějak čas toho to komentu?

Reagovat
Rarášek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Looool

Reagovat
Milan.B

Reagovat
mojmira

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mickey mouse

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
iamek

Genialni

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
tnt03

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
OTASi

Reagovat
F.Torres

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ritchie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
diskoschlampe

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
Spalovač šancí

A poslouchají ozbrojený doprovod

Reagovat
TheAdy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
STR

Hláška roku

Reagovat
Spalovač šancí

Jenom škoda, že ještě nedodal "a nebojí se vzít na fotbal rodinu i s dětmi"

Reagovat
smazaný uživatel

hlaskou roku by podle me nemel byt stary vtip..

Reagovat
Spalovač šancí

Když je nově podaný

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě tak trapný. Takový opravdu až trapně dětský "vtípek".

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PavlíčeQ

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
TheAdy

Reagovat
Tomoro

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Když člověk jen trochu vnímá souvislosti, je to ten nejtragičtější humor. Ono to je vtipný (mně taky cukaly koutky) , ale pak se mi vybavily záběry na ty vlaky a ... prostě ne.

Reagovat
kardous

Reagovat
Infi

Reagovat
Svatej

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pedro-pedro

Hezky sepsáno

Reagovat
fabec1222

Tel Aviv - Plzeň = 1:1

CSKA - Sparta = 3:0

Jablonec - Kodaň = 2:2

Liberec - Shmona = 1:0

Reagovat
pedro-pedro

Nesouhlasím s Libercem ani Jabloncem ale s tipem na výsledek týmů v Lm by se v zásadě souhlasit dalo

Reagovat
cetto

Liberec má lepší formu než Plzen i Sparta, podle mě by mohli vyhrát i větším rozdílem. Jablonci by se uř po těch letech konečně mohlo začít dařit, navíc je to podle mě v současnosti nejkvalitnější český tým, takže věřím v postup. No Plzen podle mě v Avivu rupne, ukáže se, že spoléhat na Hubníka fakt není ideální, a že stárnoucí kádr už potřebuje radikální řez. No a Sparta..ta v současné situaci snad ani nic uhrát nemůže, absolutně na to nemá

Reagovat
Bex5

nejkvalitnější český tým má Jablonec? Aha .... dobře, nebudu Ti to brát

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas až na Plzeň, ta by měla i tak Izraelce přejet.

Reagovat
Rarášek

Tel Aviv - Plzeň = 0:5

CSKA - Sparta = 1:4

Jablonec - Kodaň = 4:2

Liberec - Shmona =3:1

Reagovat
Riviera Kid

Reagovat
vinetou

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
tnt03

Reagovat
smazaný uživatel

Kde žijete?

Reagovat
smazaný uživatel

V Praze.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Když jsem byl mladší a jezdil ještě na vodu na Otavu, tak jsem se ptal slečen jestli by nechtěly na https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0uka%C4%8Dka Ale chápu, že pro dnešní mladou generaci je víc cool Rakousko...

Reagovat
smazaný uživatel

Tam jsem byl, ještě je poblíž Onen svět, taky skvělej název

Reagovat
smazaný uživatel

a též zde funguje základna Bílý orel (dříve penzion Na Šukačce), kterou mají v nájmu skauti

Reagovat
smazaný uživatel

Koncová dopravní cedule jejich obce musí působit hodně smutně.

Reagovat
Largo

Reagovat
Riviera Kid

Wow, je tam asi vlhko,co.

Reagovat
smazaný uživatel

Strašný vidláci, oba dva

Reagovat
smazaný uživatel

Nechci nic řikal, ale byl jsem tam je to strašně hnusný město... 2 krámy a mega obrovská hnusná cementárna a vlaky "Kunda Express" jako udělal jsem si fotečku u značky a jeli jsme dál

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

snad si tam nejel jenom kvuli tomu nazvu mesta..

Reagovat
smazaný uživatel

jel no neřikej, že bys nechtěl fotku u značky "Kunda" a fotky vlaku který jede jako šnek a má tam napsáno "Kunda Express" a v tom krámu měli jen pití za 4€ a jídlo, který vypadalo, že by snědlo dřív mě než já to jídlo

Reagovat
smazaný uživatel

tak to respekt.. srat se takovou dalku jenom kvuli fotce

Reagovat
smazaný uživatel

jako nebyl jsem tam jen kvůli fotce ale byl jsem na tripu Litva Lotyšsko Estonsko a nepodívat se do tohoto města by byla chyba mám i tričko a je to nejvíc naštěvované město českými turisty a estonci se furt diví proč, když je tam jenom blbá cementárna jinak doporučuju se podívat do těchto zemí jediný co bylo blbý, je to, že slovo angličtina lidem 30+ nic neřiká a domluvit se je těžký, ale na estonsku je hezké, že když výjdeš na největší horu tam u nich vidíš celý Estonsko a to ta hora má když to přeženu 250 metrů nad zemí

Reagovat
smazaný uživatel

no hele tyhle konciny urcite nejsou pro me.. ale jinak zajimavy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Vždyť ta cementárna nevypadá hnusně... a ta hráz je taky pěkná.

Reagovat
smazaný uživatel

Tys tam byl taky?

Reagovat
db18

Ne, v odkazu od eRw!na jsou fotky...

Reagovat
smazaný uživatel

jako znamej tam byl taky... asi to je docela navstevovana lokalita od cechu

Reagovat
db18

...tak jako, kdybych byl na dovolený v Estonsku, tak se tam asi taky sjedu podívat.

Reagovat
smazaný uživatel

to je asi něco jako na ta indická modelka Rani Srani, na facebooku má tak 90% všech svých fanoušků z česka

Reagovat
smazaný uživatel

dneska to tu jede

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

spíš by mi sralo, že maj moravskou vlajku..

Reagovat
Bex5

tam jsem byl .... zajížďka 200km, ale stálo mi to za to

Reagovat
fantomas

Reagovat
OTASi

Tel Aviv - Plzeň = 1:1

CSKA - Sparta = 3:1

Jablonec - Kodaň = 3:1

Liberec - Shmona = 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Tel Aviv - Plzeň 2:2

CSKA - Sparta 4:0 CSKA je niekde inde

Jablonec - Kodaň 0:3 neviem kdo by tie góly dal

Liberec - Šmona 2:0

Reagovat
kubys

Reagovat
smazaný uživatel

Romero v United

Reagovat
Spalovač šancí

To bude zajímavý souboj dvou systému 3-5-2

Reagovat
kilobyte

cska nehraje 352

Reagovat
Spalovač šancí

však sparta taky ne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Plzen vyhraje,Sparta remizuje

Reagovat
smazaný uživatel

Impuls ven!

Reagovat
Rarášek

Ty s tím teď budeš otravovat jako Counter s EUROfotbal (-.-) ?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo! XD

Reagovat
smazaný uživatel

"Taková náhlá změna se přitom nemohla obejít bez impulsu."

Reagovat
cetto

PaaaPaaaaaa Evropo...

Reagovat
smazaný uživatel

Vy se tam vrátíte, neboj

Reagovat
smazaný uživatel

CSKA - Sparta 2:1

Maccabi - Pilsen 2:2

Reagovat
cetto

Jen taková věc k zamyšlení. Nosa Igiebor, reprezentant Nigerie, velice talentovaný středopolař, šel před rokem z Betisu do Maccabi za EUR 280 000. To je v přepočtu nějakých 7,5 mil Kč. Není to první takový přestup kvalitního a talentovsaného hráče za pár drobných. Tak si říkám - proč se takové hráče nesnaží přívést i naše kluby? Místo toho vyhodí Plzen 20 mega za Tecla. Vždyt aji ten Stratil byl dražší než Igiebor...

Reagovat
fantomas

Mně by v tomhle hodně zajímalo, jak český kluby skautujou obecně. Protože cizince tu máme, i z obskurnějších zemí, ale často to vypadá, jako by se oni českym celkum sami hlásili, namísto toho aby je prvně objevili skauti.

Reagovat
Kang & Kodos

Třeba Paixaa jsme objevili přes twitter.

Reagovat
smazaný uživatel

skauting po cesku

Reagovat
fantomas

Reagovat
Rarášek

Konečně byl ten twitter taky k něčemu dobrej.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Všechno na doporučení, Bosňáci jdou přes Plíška, velká část Afričanů a hráčů z maďarský ligy jde přes Ščasnýho. Kukece do Baníku doporučil Svěrkoš, Steinhofera do Sparty Kováč, Picaulta z US, do Sparty Čontofalský apod. Zbytek sem přijedou nabídnout přímo jejich agenti. Žádný jiný skauting prakticky neexistuje, maximálně někdo zkoukne videa na youtube.

Reagovat
fantomas

To je strasne amatersky.

Reagovat
smazaný uživatel

+Hapal sem údajně doporučij Costu a Piaxaa.

Reagovat
smazaný uživatel

no vida, jeste polska spojka Hapal, tak to nakonec neni u nas tak hrozny, jak by se mohlo zdat

Reagovat
smazaný uživatel

Tojo, máme všude svý lidi

Reagovat
smazaný uživatel

prostě amatérismus největší úrovně

Reagovat
smazaný uživatel

oni to berou jako risk.. pritom mnohem vetsi risk sou ruzny Kopicove, Teclove apod za dvacet mega..

Reagovat
smazaný uživatel

to je jednoduchy, cz kluby nemaji skauty, vsak zahranicni posily k nam chodi jen na zaklade doporuceni agentu

Reagovat
fantomas

No vida.

Reagovat
smazaný uživatel

jedinou vyjimkou je snad jen Plisek, kterej k nam posilal Bosnaky, ale co ten ted dela netusim

Reagovat
Posledni Kovboj

snad by v Bosne mel dokonce mit akademii ci co

Reagovat
smazaný uživatel

Posílá je sem dál a ne jen Bosňáky..

Reagovat
Kily

případně si kluby někoho vyhlédnou v jednom nebo dvou zápasech díky tomu, že proti nim podá dobrý výkon v předkolech evropských pohárů, jako Malakjan proti Plzni

Reagovat
smazaný uživatel

na tuhle variantu jsem zapomnel, stejne tak to bylo u Sabaly

Reagovat
Error

Nebo u Mingazowa. O Fataiovi Sparta taky určitě ví jen kvůli hattricku Liberci.

Reagovat
smazaný uživatel

nebo dokonce v vzájemném přípravném zápasu, jako Schranz z Trnavy.

Reagovat
smazaný uživatel

Jenze, nejde jen o cenu hrace, vzdyt ta dokonce muze byt nulova. Jde taky o platy. A mas to napsany i v clanku: "elitní hráči Maccabi navíc pobírají cca 800 až 900 tisíc euro ročně, což pro lepší představu odpovídá možná tak pětinásobku gáže Limberského, Mahmutoviće i nejlepších sparťanů. "

On takovej Ari ze Spartaku do Krasnodaru, taky prestupoval za milion euro. Takze ho klidne Plzen koupit mohla, ale asi by mu tezko davala plat 3 mega euro.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak taková nula typu Shala má plat 600 tisíc měsíčně.

Reagovat
smazaný uživatel

No je to 280 000 euro rocne. Zajimalo by me kolik napriklad bere ten Nosa Igiebor.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha. A to je u nás nejlíp placenej hráč. Podle mě míň než ve Spartě.

Reagovat
smazaný uživatel

Shala je nejlepsi zaloznik ligy (mozna Matejovsky mu muze konkurovat)

Reagovat
smazaný uživatel

Shala je nezpackanější a nejdražší přestup ligy.

Reagovat
smazaný uživatel

uz vam jeste ukaze

Reagovat
fantomas

Ale korun

Reagovat
smazaný uživatel

Furt je nejlíp placenej hráč ve Spartě a troufám si říct i v lize. O to je to smutnější. Otava s Impulzem ven!

Reagovat
smazaný uživatel

Shala ma asi 450k.. treba takovej Dockal a Matejovsky maj podle me vic..

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, Shala má 600 a bere nejvíc právě.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo to říkal?

Reagovat
smazaný uživatel

Mádl a redaktoři Sportu, že jsme z něj udělali nejlépe placeného hráče.

Reagovat
db18

No jo, jenže redaktoři Sportu si myslí, že Švenger šel do Příbrami po konci smlouvy...

Reagovat
smazaný uživatel

My za něj dostali peníze?

Reagovat
Rarášek

Právě, že tam jenom hostuje ..

Reagovat
smazaný uživatel

TY VOLE NÉÉÉÉÉÉÉÉÉ my se tohodle odpadu nikdy nezbavíme.

Reagovat
Rarášek

Žádnej odpad, top golman

Reagovat
cetto

Tak on svýho času fakt patřil mezi nejlepší v lize. Btw nemáte ted těch ligovývh golmanů nějak moc? Jste vychovali Bičíka, Švengera, Holého, Grigara..ještě dvojku Štěcha. Ještě někdo je ze Sparty?

Reagovat
Rarášek

Tak to netušim.. Ale je pravda, že golmanu se vychovalo dost, a pak většina odešla. Takže vlastně půlce ligy chytali sparťani no (s nadsázkou)

Reagovat
Kang & Kodos

Špit, Hrubeš, Rada.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Aleš Hruška určitě, Tomáš Holý byl u nás asi 3 roky v juniorce a v béčku a pak taky pár let Hrubeš ze Slavie.

Reagovat
smazaný uživatel

Kozacik, Grigar

Reagovat
smazaný uživatel

jestli to je pravda, tak nechapu proc ho po prvnim zapase odstrelili.. asi maj ty prachy u kouli no

Reagovat
fantomas

No však to at si klidně je, ale tady šlo o srovnání Sparta/Plzeň - Maccabi.

Reagovat
smazaný uživatel

Z tebe se fakt stává antisparťan

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Nestává, jen se mi fakt nelíbí praktiky a současný stav Sparty a odmítám podléhat naivnímu optimismu. Navíc Shala byl fakt průser.

Reagovat
smazaný uživatel

hrac, o kteryho mely zajem tymy jako Legie, PAOK, Newcastle apod nemuze bejt pruser pokud dostane prostor.. problem bude nekde jinde

Reagovat
smazaný uživatel

Nevěřím, že kdyby chtěli Shalu Newcastle s PAOKem, tak skončí u nás.

Reagovat
Spalovač šancí

sparta přeplatila zbývající dva

Reagovat
smazaný uživatel

Což je blbost.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Samozřejmě to blbost je, ale to je problém sparty, že ...

Reagovat
smazaný uživatel

Zatim to fakt průser nebyl.

Reagovat
db18

...a to si nedávno bránil Hřebíka vlastním tělem.

Reagovat
smazaný uživatel

To bráním, taky letos vyhrála mládež ve čtyřech kategoriích titul. Hřebík nemá na áčko vliv.

Reagovat
smazaný uživatel

tomu snad neveris, ze na acko nema vliv

Reagovat
smazaný uživatel

A jakej by měl?

Reagovat
smazaný uživatel

pomerne velkej.. viz. Krejci

Reagovat
Kang & Kodos
Reagovat
smazaný uživatel

''Marge, chce prásknout, že tu máme fet.''

Reagovat
db18

Reagovat
fantomas

Reagovat
db18

Reagovat
cetto

Kdyby bral dejme tomu 3x víc než Tecl, tak teprv za 2-3 sezony by se ty částky vynaložený za oba tyto hráče vyrovnaly. Pokud by se prosadil, tak by to byla výhra a po těch 3 letech by ho mohli zpeněžit do ciziny. Pokud by se neprosadil, tak by po roce mohl jít někam na východ a byl by to stále menší provar než ten Tecl..

Reagovat
stas87

Na kvalitnch cudzincov musis mat najprv kontaktov.Taktiez je asi uz dneska nutnost tahat hracov cez agentury.V Trencine si La Ling spravil kontaktov po svete,v Afrike(Nigeria)v juznej amerike(Brazilia,Argentina) a potom sem tahal hracov.V Trencine sa v podstate chytii vsetci hraci,co po testoch podpisali zmluvu.Nedavno podpisali nejakeho 17 rocneho jamajcana a ten si tu ani nekopol do lopty a vraj ho okamzite kupila Chelsea..co je na tom pravdy neviem.Takze to chce dvihnut a vystrci hlavu z prdele a vyrazit do sveta,nasbierat kontaktov a cakat.

Reagovat
smazaný uživatel

Nekoupili jsme ho, byla to jen spekulace.

Reagovat
stas87

Ale pomerne zaujimava spekulacia.Na to,ze za Trencin neodohral nic a uz vraj prejavila zaujem Chelsea znamena,ze to robime dobre.

Reagovat
smazaný uživatel

No my ho ani nechtěli právě.

Reagovat
stas87

Tak ja som po tom nepatral,len som snad cital nadpis u toho clanku.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole!

Reagovat
Ferguson6

Podľa zástupcov Trenčína už sú tí hráči prakticky v Chelsea, chýbajú detaily

Reagovat
fantomas

Slovan tedka přivedl mladýho kluka z Boky Juniors na delší hostování s opcí. To je třeba přesně věc, na kterou se českej klub nikdy nezmůže, což je škoda.

Reagovat
smazaný uživatel

Neboj, Otava přivede nějakýho perspektivního Slováka, jehož budeme pokládat za zraněnýho zatímco on bude doma grilovat a pít pivo.

Reagovat
smazaný uživatel

pride mi, ze sou tady vsichni posrany z hracu z JA. pritom to sou ty nejlepsi fotbalisti na svete a nerikej mi, ze by nebyli schopny nekoho treba z druhy ligy v ARG nebo BRA vzit.. nebo treba z prvni ligy v URG, tam sou totalne bez financi..

Reagovat
cetto

No před nějakými dvěma lety hrála Uruguay tuším že fináme nějakých mistrovství U20 a ti hráči se pak rozutekli do Evropy. Někdo šel do Interu Milano, ale šli aji třeba do druhý italský. Nevěřím, že tam bere víc, než by měl ve Spartě

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
stas87

Slovan tu tiez mal mat vraj najdrahsieho hraca ligy..a ten odohral snad dva zapasy a zranil sa.Potom koniec,tak nejak to vraj bolo. Slovan ma teraz pomerne dost slovakov v kadri a menej legionarov.Ta cesta cudzincov moze byt zaujimava,je to samozrejme risk ale v TN to vychadza a v KE balkanci sa z väcsej casti taktiez presadili.ZA to ma postavene na slovakoch..a vlastne Sparta s Plznou tiez.

Reagovat
smazaný uživatel

To byl Peltier, ne?

Reagovat
stas87

Nejaky brazilcan,fakt ale neviem ako to s nim bolo.To ti povedia slovanisti.

Reagovat
smazaný uživatel

Vitor nebo tak nějak.

Reagovat
stas87

A este jednu vec si je treba uvedomit-ti cudzinci v Trencine hraju moderny,atraktivny a kombinacny futbal.Teda to,co je normalne a bezne na zapade a co dlhodobo prinasa vysledky a tituly.Letos so Steauou Trencin horsi nebol,len opät sa nevyvaroval individualnych chyb a skratov jedincov.Ja teda nechcel nijako zhadzovat Spartu ale prave u nej nevidim to,s cim by mala uspiet v poharovej europe.Trencin hra timovo a nespolieha sa na individuality,to Sparta hej.Tak aby sa nestalo,ze sem pride cudzinec a nezapadne uplne dobre lebo nebude individualne prevysovat zvysok ligy.

Reagovat
cetto

Tak Trenčín zas potom nemá zázemí, historii a kvalitu ligy na to, aby ty hráče byl schopen udržet. Takže to jsou sice skvělý vstupní dveře pro cizince do Evropy, ale samotnej Trenčín tím furt dokola jen vychovává hráče pro lepší kluby

Reagovat
stas87

Tak to nema ani Sparta,ze jo.Ak Trencin tak Sparta su prave pre tieto hviezdicky len brana do lepsich lig.Mozno ze by v tej Sparte ostali o pol roka dlhsie ako v Trencine..ale to je vsetko.Sak v Trencine vedia,ze su len tranzitny klub.To Sparta si hra na nieco viacej ale v nej ostavaju len ceski hraci a cudzinci z nej idu skorej prec.

Reagovat
smazaný uživatel

paráda

Reagovat
Spalovač šancí

Stačila expreska

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rarášek

lol, 6.2 na výhru Sparty

Reagovat
smazaný uživatel

Rozbij prasátko a dej to za všechny drobný, co máš !

Reagovat
Milan.B

vyhraje 20 korun

Reagovat
Rarášek

62

Reagovat
Milan.B

bohatier budes

Reagovat
smazaný uživatel

Dá k tomu Malmo a bude mít možná i přes sto vočí.

Reagovat
Rarášek

za 8.2 proč bych to tam nedal, žejo

Reagovat
smazaný uživatel

To je vono ! Jen to dej !

Reagovat
smazaný uživatel

tak to bude slusnej kurz i na 02

Reagovat
Rarášek
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rarášek

Franta jak nějákej americkej mafián

Reagovat
smazaný uživatel

jo a Tymmi je jeho dealer cracku

Reagovat
Aik29

:D

Reagovat
smazaný uživatel

krása

Reagovat
smazaný uživatel

Nase nejvetsi zbran ke kontumacni vyhre 0:3

Reagovat
Rarášek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
frantamlad

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Greny

Reagovat
Spalovač šancí

A pak to doma projedete na penalty jako Liberec

Reagovat
smazaný uživatel

Takový trapas se už snad nikdy nebude opakovat.

Reagovat
smazaný uživatel

My bysme byli tak hodny a obetovali bysme se a vyhuceli jsme na Letny Musu..

Reagovat
Spalovač šancí

To by bylo zajímavé, co by potom rozhodovalo o postupu. Asi větší bučení kotle hostujícího týmu (analagie k away-goals)

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodoval by hod bananem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

A házel by kotel na opičáky, nebo opičáci na kotel?

Reagovat
smazaný uživatel

všichni na Hulka

Reagovat
STR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheAdy

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Ale v USA taky mlátějí černochy

Reagovat
smazaný uživatel

Tam je rovnou střílej.

Reagovat
Spalovač šancí

To je ještě lepší. Aspoň nemusí řešit kontumace

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheAdy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
tnt03

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
bayern987

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
diskoschlampe

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PavlíčeQ

Reagovat
TheAdy

Reagovat
Bex5

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jezis

Reagovat
smazaný uživatel

Preco nedavaju spartu v tv? Myslim, ze je to ovela atraktivnejsi zapas.

Reagovat
db18

Bosák se chtěl asi podívat spíš do Tel Avivu, než do Moskvy.

Reagovat
smazaný uživatel

To bude komentovat z Prahy. Nemají prý moc prachy na tyhle výlety.

Reagovat
smazaný uživatel

v CR je ted Plzen protezovana

Reagovat
hefy

Reagovat
smazaný uživatel

Na ČT by měla být odveta, chtějí vysílat oba týmy

Reagovat
smazaný uživatel

plzeň je mistr, tak logicky má v tv přednost

Reagovat
Spalovač šancí

Židi mají fanoušky celosvětově, Rusové pouze v Rusku ... a Karlových Varech

Reagovat
smazaný uživatel

A na novinkách!

Reagovat
Spalovač šancí

tam nechodím, takže neznám

Reagovat
smazaný uživatel

Ani já, ale tamní proruský a prokomoušský diskuse jsou legendární.

Reagovat
smazaný uživatel

A nejen tam :(

Reagovat
db18

btw. na CSKA - Sparta by si měl v pohodě sehnat HD stream přes Sopcast a ještě nebudeš muset poslouchat tragédy z čt

Reagovat
kubys

Tak se budeš dívat na NTV+ přes acestream no...

Reagovat
smazaný uživatel

Impulz ven!

Reagovat
Rarášek

Nejlepší je, jak to u každýho článku střídáš. Jednou Impuls, pak Impulz

Reagovat
smazaný uživatel

Matení nepřítele!

Reagovat
smazaný uživatel

''Haló, tady Impulsovi! Jaké je naše dnešní heslo?''

''Plichta 0:0 v Jihlavě při herním projevu tak špatném, že by se za něj styděla i Slavia.''

''Ano, to je správná odpověď! Vyhráváte los 4. předkola EL, Zdeňku!''

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
db18

Reagovat
PavlíčeQ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Spalovač šancí

Proč vyhazuješ Mitche Goldhara?

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Nemá rád slávisty.

Reagovat
Spalovač šancí

to se divím

Reagovat
kubys

Nikdo nemá rád Slávisty...ani Ajax.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to jako vážně?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Bulvár

Reagovat
Spalovač šancí

Na tom není nic překvapivého. Přece jen je sparta plzeňskou farmou

Reagovat
REPLIKATOR

hovada

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheAdy

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
OTASi

Když si vzpomenu jak nás Ben Haim motal když jsem hráli s Hapoelem a dám si to dohromady s dosavadní formou našich obránců, tak na mě jdou mdloby

Reagovat
smazaný uživatel

A jeste k tomu clanku, by me zajimalo, ze kteryho zdroje ma autor ty platy. 6,4 mega pro Doumbiu, a 5 pro Musu, kdyz nejlip placenym hracem v Premier lize je Hulk se 7 mega a na druhym miste je Garay s 5.

Viz. http://sport.rbc.ru/article/240716/ z roku 2014

Kde je Doumbia na 27 s 2,6 mega a Musa ma £ 1 704 690

Tak WTF?

Reagovat
fantomas

http://www.celebritiesmoney.com/ahmed-musa-salary-net-worth-striker-right-wing-of-cska-moscow/

Vypadalo to tak rozpracovaně, že sem tomu hravě uvěřil. A ono to možná nakonec vyjde, při vztahu eura/libry a dolaru.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ja hlavne neumim cist, a nevsim si toho ze je to v dolarech. Ale stejne to nevychazi. 6,4 milionu dolaru asi 5 mega euro a ne 2,4. A 1,7 mil liber je asi 2,4 mil euro, coz se taky nerovna 5 mlionum dolaru.

Reagovat
fantomas

Tak hlavně Musa si podle všeho letos hodně polepšil.

Reagovat
fantomas

Ale upravil sem to teda, tenhle zdroj bude asi informovanější. Dík.

Reagovat
smazaný uživatel

Fantík je převlečenej impuls!

Reagovat
fantomas

Reagovat
Spalovač šancí

Řešíme tu ptákoviny a přitom Camus hlásí návrat do Troyes a Sartre do Paříže

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkná práce Fantomasi.

Jenom menší opravy:

- Odiah je/byl fail, to fakt není žádný vlivný Afričan

- Gazzajev je/byl takticky jinde než Sluckij, ne naopak viz. jeho triumf s Alanií hned po postupu do první ligy.

- Ten triumf z UEFY stál na spolupráci Carvalho-Vágner, ale dál hlavně na naprosto fantastickém Žirkovovi na levé straně. Právě díky němu to fungovalo i dozadu. Jinak ten přesun útočníků na křídla, tam si nejsem jistý, ale přijde mi to fakt podivný, když na křídlech operoval Žirkov a Krasič.

- Akinfejev je v Rusku a hlavně u Armějců za boha, kritizovaný je možná pár primitivy tady díky nepovedenému MS

- Platy jsou fakt nějaké divné

- Nejlepším střelcem z dálky v týmu je podle mě nezmíněný Wernbloom (ciz. třeba teď dvě břevna proti Kazani)

- Složení stoperů je největší šance Sparty na postup, ti dva hrajou spolu pořád dokola fakt jenom díky svým statusům a tomu, že je fanoušci milujou.

- Musa za celou sezonu na hrotu dokáže dát klidně 15 branek a to je pořád lepší a lepší. Když byl Seydou zraněný a hrál tam, tak dal snad 13 za sezonu? Minule pak 11. A to hrál sem tam ještě na křídle. Stranberg bude hvězda.

- Dál už nevím, ještě možná to, že je ostudu, že CSKA pořád nemá vlastní stadion a pořád se komplikuje situace s pozemky v "ruském" stylu, čti, že Giněr je asi moc chamtivý, aby už někoho pořádně uplatil.

Reagovat
smazaný uživatel

tak plazovej fotbal uz hrat muzou https://www.youtube.com/watch?v=GBfpv9sU2HI

Reagovat
smazaný uživatel

On vás furt trénuje Sluckij? Ten tam je tak 10 let, ne?

Reagovat
kubys

Je tam sotva 6 let...

Reagovat
fantomas

Odiaha nikdo neoznačuje za bůhvíjakou oporu, ale hráč se 150+ ligovými starty a pevnym místem v základní sestavě během toho runu Pohárem UEFA samozřejmě v zásadě vlivnou součástkou týmu je.

Co já vim, tak Gazzajev kladl důraz na efektivitu a přímočarost, Sluckij si v teorii víc "vyhraje", a proto bych ho řadil výš. To, co ty přičítáš Gazzajevovi k dobru, neni tak uplně otázka taktiky.

O Akinfejevovi mám teda z Ruska jinačí info. Samozřejmě, že pro Armějce je za boha.

Reagovat
fantomas

Jo, a Krasić v rozhodující fázi tý poutě Pohárem UEFA jen střídal, hlavně sem to ale myslel tak, že Vágner i Olić pracovali na většim prostoru a roztahovali hru, jinými slovy - ani jeden z nich se nechoval jako Paixao.

Reagovat
smazaný uživatel

A viděl jsi stopery Sparty? Ve složení Hybš-Holek-Mareček?

Reagovat
Spalovač šancí

Copak stopeři, ale Vácha. Proti Jihlavě hrál děsně vytaženej, proto stopeři byli velmi blízko u sebe. CSKA bude stačit při zisku míče vykombinovat střed hřiště a přesunout míč rychle na křídlo a budou chodit sami na brankáře.

Reagovat
božský John

Carvalho-Vagner

Byl jsem na semifinale, kdyz doma rozjebali Parmu, to byl koncert

Reagovat
Elliasson

Wermb i Natcho jsou na tom podobně, ale jinak máš pravdu.

Hlavně ten stadion mě štve. Snad ho budeme mít co nejdřív, abychom měli podobně skvělou atmosféru, jakou letos mívá Spartak na Otkrityie Areně.

Reagovat
jaris7

Moc hezkej článek. Škoda, že sparta na razaila zrovna na CSKA. Chtěl bych v LM oba český kluby. Ale proti CSKA fandit nemohu. Takže CSKA do toho!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Máme to stejné, jako proti Židům taky fandit nemohu. Takže Maccabi

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby Sparta dostala rumuny, tak bych mel problem

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Spalovač šancí

V tom případě by to bylo asi jasný, ne? Bližší košile než kabát.

Reagovat
Elliasson

Správně!!!

Reagovat
Pokahontas

Vperjod Armějci!

Reagovat
Elliasson

Reagovat
twerp

Docela úsměvné, že jeden hráč CSKA má stejný plat, jako všichni hráči Sparty dohromady.

Reagovat
cetto

A zároven si za měsíc vydělá víc, než já dokážu za celej život

Reagovat
fantomas

@Yokhin 8m8 minutes ago

According to unsurprising reports, Leonid Slutsky is the new #Russia coach until the end of the qualifiers. He will stay at #CSKA, of course

A je to tady

Reagovat
smazaný uživatel

demence

Reagovat
smazaný uživatel

Super clanek

Reagovat
smazaný uživatel

Tí hajzli z Izraelu pred 3 rokmi vyradili vtedy nabitú Žilinu ktorá predviedla parádny výkon. Plzeň ich pomstí!

Reagovat
Pokahontas

za článeK!

Přesně takové jsou nejpřínosnější-věcné a analytické,zaměřené na fotbal a ne na bulvární okolnosti okolo á la ČTK....Jen více takových!

Pouze drobná poznámka: CSKA je rodu mužského,nikoliv středního Centrální Sportovní KLUB Armády)

Reagovat
fantomas

Psát "ten CSKA" mi přijde hrozně nepřirozený a zní mi to vyloženě dementně. Zkratky by se imo měly nahlížet uplně zvlášt.

Reagovat
fantomas

Nebo akronymy teda, ne zkratky.

Reagovat
monty25

Já narážím na stejný problém u USK (Univerzitní Sportovní Klub). Většina lidí taky říká "USK vyhrálo" apod.

Reagovat
Shevchenko

Však je to správně.

Reagovat
pepinho2

ten Hyský to tady fakt čte zdravíme

Reagovat
fantomas

Co řikal?

Reagovat
monty25

Že elitní hráči Maccabi pobírají 800 až 900 tisíc euro ročně...

Reagovat
fantomas

Reagovat
pepinho2

a dokonce dodal i to, že je to až 5x více než mají nejlepší Češi doma

Reagovat
Hokaido

hned jak to vyslovil, tak jsem si vybavil tenhle článek. Takže zdravíme Martine

Reagovat
Znalec

podle mě je to jasnej Oblomov

Reagovat
smazaný uživatel

Tak aspon si o tom tymu neco zjisti z nejakych zdroju, co je na tom ? rozhodne lepsi nez aby vykladal hlouposti jako Karoch,Vlasek a spol.

Reagovat
fantomas

Však jo, žádná kritika

Reagovat
F.Torres

jo, po tej větě to bylo hnedka jasný, ale zase na druhou stranu, kde jinde než tady, chceš čerpat informace o klubech ze SL a jejich soupeřích?

Navíc si myslím, že není jedinej, určitě i pár fotbalistů tady mají účty nebo to minimálně čtou...

Reagovat
Hokaido

to určitě, chachaři tenkrát vyprávěli, že tady snad byl aktivní Bary

Reagovat
Kang & Kodos

Doufám, že Vácha, Hroššo a Fenin

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele