Kvalifikace ME 2012 - souhrn úterních zápasů

29.03.2011, 21:02, aktualizováno 29.03.2011, 22:45
Komentáře a souhrny
V dnešních kvalifikačních duelech se dařilo favoritům. Češi přemohli 2:0 Lichtenštejsko, ve stejné skupině uspěli i Španělé. Švédsko porazilo Moldavsko a Turecko Rakousko. Izrael doma zvítězil nad Gruzií, nad Lucemburskem uspělo Rumunsko. Nizozemci po bláznivé přestřelce udolali Maďary a střílela i Belgie. Remízy se zrodily v Estonsku a Severním Irsku.
Skupina A

Belgie - Ázerbájdžán 4:1

29.03.2011 20:45

Góly: 12. Jan Vertonghen, 32. Timmy Simons (pen.), 45+1. Nacer Chadli, 74. Jelle Vossen - 16. Ruslan Abişov

Belgičané ukázali, že to s postupem do baráže myslí vážně a na domácím hřišti nedali sebemenší šanci reprezentaci Ázerbajdžánu. Utkání skončilo jednoznačným výsledkem 4:1 pro domácí. V tabulce je nyní Belgie druhá o bod před Tureckem, které má však zápas k dobru. Ázerbajdžán definitivně ztratil šanci na boj o postup. První je nedostižné Německo.

Roli favorita potvrzovala domácí Belgie od samého začátku utkání. Už ve 12. minutě přišel úvodní gól, který vstřelil hlavou Jan Vertonghen po centru Stevena Defoura - 1:0. Druhá trefa na sebe nenechala dlouho čekat, ale překvapivě se jednalo o trefu vyrovnávací. Vůbec první výlet Ázerbajdržánu za polovinu soupeře skončil gólem. Rohový kop Mahira Khukurova přištál přímo na kopačce Ruslana Abushova, který nekompromisní ranou propálil domácí obranu i s gólmanem Mignoletem - 1:1.

Velikou šanci skórovat měl útočník Jelle Vossen, který se dvakrát za sebou ocitl v zajímavé střelecké příležitosti, ale poprvé hlavičkoval v záklonu a podruhé naopak nepřesně. Jeho zaváhání tak napravil ve 32. minutě Timmy Simons. Belgie totiž zahrávala pokutový kop za faul jednoho z hostujících obránců a zmiňovaný Simons si s touto situací poradil na výbornou a poslal domácí znovu do vedení.

V závěru poločasu mohli domácí Belgičané vstřelit klidně další tři góly, protože šance přicházely jako na běžícím páse. Ujala se však pouze pozice Nacera Chadliho z nastaveného času prvního dějství. Ten inkasoval bezchybnou kolmici od Axela Witsela a přízemní střelou zvýšil už na 3:1. Za tohoto stavu se odcházelo do kabin.

Také do druhého dějství vstoupili aktivněji domácí fotbalisté, ale úvodních dvacet minut bylo spíše přehlídkou ofsajdů než pořádných akcí. V 64. minutě přišel na hřiště za domácí Eden Hazard místo Dembelého a hned se uvedl parádní individuální akcí, která ale bohužel pro něj skončila zblokovanou střelou.

O deset minut později zasadili Belgičané poslední hřebíček do rakve Ázerbajdžánu. Střídající Hazard připravil pozici pro útočníka Vossena a ten bez problémů zvýšil už na 4:1. V závěru utkání měl ještě jednu zajímavou šanci domácí Witsel, ale gólman Agayev byl tentokrát pozorný a zamezil pátému gólu ve své síti. Zápas skončil zaslouženým vítězstvím domácí Belgie v poměru 4:1.

Více informací k zápasu

Turecko - Rakousko 2:0

29.03.2011 19:30

Góly: 28. Arda Turan, 78. Gökhan Gönül

Turci ve veledůležitém utkání porazili na své půdě Rakousko a posunuli se tak na druhé místo za Němce ve skupině A. Na Belgii a právě Rakousko mají díky dnešní výhře náskok dvou bodů.

Začátek utkání patřil domácím borcům, kteří v bouřlivé atmosféře na svého soupeře vlétli. Altintop, Yilmaz a Hakan Balta se v úvodních minutách předvedli dobrými střelami, které však neměli gólové parametry.

Český rozhodčí Pavel Královec se v prvním dějství moc nezapotil, jelikož obě mužstva předváděla především fotbal, nikoli demoliční četu. Také za hosty se dvěma dobrými pokusy prezentoval David Alaba, který byl hodně při chuti, a šla přes něj většina akcí rakouského výběru.

Na první branku si diváci museli počkat do osmadvacáté minuty. Na hranici malého pokutového území se míč dostal k Turanu Ardovi, který se příliš nerozpakoval a poslal Turky do vedení. Na stadionu zavládla doslova euforie.

Do konce prvního poločasu už ale tempo hry převzali hostující fotbalisté, kteří ale branku Volkana Demirela nijak neohrozili. Začátek druhého poločasu patřil opět domácím fotbalistům. Zejména záložníci Arda Turan a Mehmet Ekici se starali o to, že tempo hry neopadlo a naopak Turci ještě více zvyšovali svou aktivitu.

Po hluché pasáži hry přišel jako blesk z čistého nebe druhý gól utkání. Semih Senturk se na vápně velice rychle otočil s míčem, přesnou přihrávkou našel Gokhana Gonula a ten nedal hostujícímu brankáři Machovi nejmenší šanci - 2:0.

Po tomto momentu bylo jasné, že domácí mají utkání jasně ve svých rukách a mohou se porazit pouze sami. Poslední desetiminutovka patřila Rakušanům. Ti si díky svému tlaku vysloužili dokonce pokutový kop. Ale Stefan Maierhofer nechal vyniknout domácího brankáře Demirela. Když se neujala ani střela Hoffera, bylo jasné, že tři body zůstanou v Turecku a tak se také stalo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo550017:115
2.Belgie631214:910
3.Turecko53028:69
4.Rakousko52129:87
5.Ázerbájdžán41033:133
6.Kazachstán50050:140
Skupina C

Severní Irsko - Slovinsko 0:0

29.03.2011 20:45

Góly: -

V důležitém souboji o druhé místo ve skupině C se více věřilo Slovincům, ovšem ti nakonec vítězit nedokázali a proti papírově slabším Severním Irům získali ze dvou utkání jen jeden bod. Ovšem domácí naposledy prohráli v Srbsku a předtím naprosto nečekaně jen remizovali s Faerskými ostrovy, proto se po pěti odehraných utkáních stále nacházejí až na pátém místě tabulky s jedinou výhrou (právě ve Slovinsku) na kontě.

Severní Irsko je jedním z nejnevyzpytatelnějších celků celé kvalifikace, o čemž svědčí také naprosto šokující remíza s Itálií. Nyní se domácí zaměřili především na obranu a proti soupeři, který na tom není v ofenzívě nijak růžově, udrželi potřetí z pěti utkání nulu na vlastním kontě. Na druhou stranu se svěřencům trenéra Nigela Worthingtona nepodařilo bez zraněné hvězdy Kyla Laffertyho využít žádné šance. A to jich opravdu bylo dost.

V celkovém důsledku se ale bod proti Slovinsku počítá, Severní Irsko má před sebou celkem přijatelný los. Hosté vstoupili do duelu aktivněji a na úvod to z pětadvaceti metrů zkusil Josip Iličič, ovšem gólman Lee Camp předváděl po celý duel skvělý výkon a vyrazil jeho ránu mimo. Hned na to zkusil mířenou střelou rozvlnit síť Marko Šuler, jenže i jeho dokázal Camp vychytat. Poté do 20. minuty tlačili Severní Irové.

Ovšem až do konce úvodního dějství se dostalo na koně Severní Irsko a celkově si vskutku vytvořilo vážnější možnosti. Utkání hodně ovlivnilo zranění Iličiče, kterého po necelé půl hodině hry musel vystřídat Zlatan Ljubijankič. Nejaktivnějším mužem v dresu hostů byl Šuler, který občas prorazil útočné výpady soupeře. Severní Irsko si totiž vytvářelo jeden náznak šance za druhou, jenže nedokázalo se dostat do žádné stoprocentní možnosti.

V červnovém utkání se Slovinsko popere o důležité tři body na půdě Farských ostrovů a určitě bude chtít vylepšit svou útočnou produktivitu z úterního zápasu. Ztráta bodů by v neskutečně vyrovnané konkurenci rapidně snížila šance na druhé barážové místo. Severní Irové se utkají se stejným soupeřem na začátku srpna a mají jasno. Chtějí protivníkovi vrátit neúspěch a před vlastními fandy zvítězit, další kolaps by je asi připravil o nějaké lepší vyhlídky.

Více informací k zápasu

Estonsko - Srbsko 1:1

29.03.2011 20:30

Góly: 84. Konstantin Vassiljev - 38. Marko Pantelić

V kvalifikační skupině C bude souboj o druhou pozici opravdu hodně krutý. Rozdíl mezi druhým Slovinskem a pátým Severním Irskem je pouze dvoubodový. Slovinci i Srbové mají na kontě osm bodů, jenže na rozdíl od dotírajícího Estonska a Severního Irska také duel k dobru. Vedoucí Itálie si díky zaváhání ostatních protivníku drží pětibodový náskok, který se bude stahovat už velmi těžko. Nyní Srbové přišli o důležité tři body šest minut před koncem.

Výběr z balkánského poloostrova se dostal do vedení sedm minut před přestávkou zásluhou Marka Panteliče, ovšem houževnatý outsider v závěru na svého soupeře zatlačil a díky trefě Konstantina Vassiljeva nakonec vybojoval velmi důležitý bod. Nyní je tak Estonsko čtvrté se sedmi korálky na kontě a má oproti oběma soupeřům před sebou klání k dobru. Srbové byli po většinu zápasu lepší, jenže nedokázali využít své velké šance.

Srbové téměř v celém utkání drželi míč na svých kopačkách a soupeře nepouštěli do ničeho nebezpečného. Jediným mužem v estonském dresu, který přinášel nebezpečí, byl Vassilijev. Ten se pokusil dvakrát ohrozit gólmana Zeljko Brkicče z dálky, jenže srbský strážce svatyně neměl s jeho pokusy větší problémy. Srbsko se trefilo ve 38. minutě, když konečně zužitkovalo svůj tlak. Útočník řeckého Olympiakosu Pireus vsítil svůj desátý reprezentační gól z bezprostřední blízkosti, když dorážel odražený balón do volné klece.

Srbové se snažili pojisti výsledek v druhém dějství, jenže se jim to nedařilo především kvůli fantastickému gólmanovi Sergeji Parejkovi. Nejvíce se blýskl přesně čtvrthodinu před závěrečným hvizdem, kdy zlikvidoval stoprocentní pokus bývalého útočníka Manchesteru United Zorana Tošiče na brankové čáře. Vyrovnávací trefa se urodila po naprosto nevinném faulu Milana Biševače ve vzdálenosti pětadvaceti metrů od Brkičovy branky.

K přímému volnému kopu se ale postavil sebevědomý Vassilijev a z jediné vážnější šance svého celku vytěžil maximum. Balón totiž přenádherně zakroutil do vzdálenějšího rohu a Brkič pouze zaplachtil vzduchem. Srbové se už na výrazný tlak nezmohli a opařeni touto ranou se do gólové možnosti již nedostali. V zářijovém klání na půdě Severního Irska budou mít šanci složit reparát, na půdě nevyrovnaného reprezentačního výběru je čeká však velmi obtížná zkouška.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie541011:113
2.Slovinsko62227:48
3.Srbsko62228:98
4.Estonsko52127:67
5.Severní Irsko51313:36
6.Faerské ostrovy50143:161
Skupina D

Rumunsko - Lucembursko 3:1

29.03.2011 19:45

Góly: 24. Adrian Mutu, 68. Adrian Mutu, 78. Ianis Zicu - 22. Lars Gerson

Rumunsko si v polovině úvodního dějství zadělalo na velký problém a ostudu, nakonec ale dokázalo vybojovat povinné vítězství a udržet si tak reálnou naději alespoň na druhé barážové místo. Domácí zvítězili v této kvalifikační skupině vůbec poprvé, avšak na tři body se vskutku pořádně natrápili. Hrdinou zápasu se stal bývalý dopingový hříšník Adrian Mutu, který nejprve srovnal stav a poté dokázal otočit na 2:1, domácí poté ještě náskok pojistili.

Lucembursko se dostalo do vedení ve 21 .minutě, jenže tento stav nevydržel ani tři minuty a Mutu vrátil utkání do nerozhodných vod. Poté fotbalový trpaslík dlouho držel nadějný stav, jenže v půlce druhého dějství pokořil houževnatou obranu soupeře a zajistil tak svému výběru výhru. Necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem upravil na konečných 3:1 Ianis Zicu. Lucembursko je tak poslední šesté s jedním získaným bodem proti Bělorusku.

Hned první vážnější akce skončila vedoucí trefou. Po faulu Gabriela Muresana zahrával přímý volný kop Mario Mutsch a poslal krásný pas na Larse Christiana Krogha Gersona. Ten se krásně na hranici vápna uvolnil a střelou do horního rohu zmrazil všechny fanoušky na domácím stánku. Nicméně šok netrval dlouho a Mutu okamžitě dostal příznivce do extáze. Po centru Muresana zprava zamířil úspěšný ofenzivní hráč z voleje přímo do dolního rohu - 1:1.

Hosté byli frustrovaní rumunskou hrou. Domácí sice drželi balón na kopačkách, jenže nedokázali si vytvořit moc vyložených příležitostí. Teprve v 68. minutě unikl na pravém křídle střídající Gabriel Torje a poslal měkoučký centr na hlavu playera italské Florentiny, který tak přidal svůj druhý zásah v sezóně. Hosté mohli okamžitě odpovědět, avšak brankář Ciprian Tatarusanu dokázal fantasticky vyrazit nad břevno pokus Daniela Da Moty z bezprostřední blízkosti.

Jenže poté už opět kontrolovalo hru Rumunsko a v 78. minutě se radovalo z třetí branky. Po rohovém kopu Razvana Rata vyskočil nejvýše Zicu a úspěšnou hlavičkou pokořil gólmana Jonathana Jouberta. Ten se musel vytáhnout několik minut před závěrečným hvizdem, když na brankové čáře neskutečně vyrazil konečky prstů střelu Muresana. Hosté ale rozhodně neudělali ostudu a v příštích letech se s nimi opravdu musí počítat více a více.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Francie54018:112
2.Bělorusko52213:18
3.Albánie52214:48
4.Bosna a Hercegovina42116:47
5.Rumunsko51225:65
6.Lucembursko60151:111
Skupina E

Nizozemsko - Maďarsko 5:3

29.03.2011 20:30

Góly: 13. Robin van Persie, 61. Wesley Sneijder, 73. Ruud van Nistelrooy, 78. Dirk Kuijt, 81. Dirk Kuijt - 46. Gergely Rudolf, 50. Zoltán Gera, 75. Zoltán Gera

V divoké přestřelce nakonec domácí Holanďané ukořistili tři body za vítězství 5:3. Musíme však poznamenat, že hostující Maďaři odehráli skvělé utkání a navíc domácí fotbalisté ukázali, že stále nejsou nepřemožitelnou mašinou.

Začátek utkání patřil jasně domácímu favoritovi, který si chtěl připsat šestou výhru v kvalifikaci. Úvodní tlak se mu vyplatil, zúročil ho už ve třinácté minutě. Heitinga našel ve vápně útočníka londýnského Arsenalu Robina van Persieho a ten otevřel skóre utkání.

Amsterdam Arena už očekávala, že se dočká další skvělého utkání svého výběru. Jenže domácí fotbalisté přestali po pětadvaceti minutách naprosto hrát, a tak otěže utkání převzali hostující Maďaři. Velice nebezpečně střílel dvakrát Rudolf, ale branku bohužel pro hosty netrefil.

Krátce před poločasem už byl tlak hostí doslova drtivý, domácí se vůbec nedostávali do kombinace. Maďaři vlétli do druhého poločasu doslova jako uragán a bylo na nich vidět, že cítí šanci s tímto utkáním něco udělat.

Byla odehrána pouhá minuta, když Dzsudzsak našel mimo vápno Gergelyho Rudolfa a ten svou střelou vyrovnal. Brankář Vorm určitě v tomto momentu nevypadal úplně nejlépe. Navíc další šok přišel o čtyři minuty později. Zoltan Gera se dobře zorientoval v šestnáctce a k překvapení všech v Amsterdamu poslal Maďary do vedení 2:1.

Až po tomto momentu domácím došlo, že si zahrávají s ohněm a měli by s utkáním začít hodně rychle něco dělat. Taktovku převzalo hlavně duo Van der Vaart a Wesley Sneijder. S nimi velice dobře kombinoval ještě Afellay, který byl do této doby prakticky neviditelný.

V 60. minutě bylo srovnáno. Sneijder se ve vápně uvolnil a přesnou umístěnou střelou na přední tyč překonal hostujícího gólmana Martona Fulopa. Začínalo se opět od začátku. Holanďané však neudělali tu chybu jako po první brance, kdy přestali hrát, ale snažili se stále dostávat svého soupeře pod tlak a donutit ho tak k chybám.

O deset minut později už byli opět šťastnější domácí fotbalisté. Zabiják Ruud van Nistelrooy dostal ve vápně dost prostoru, aby stihl se zorientovat a přesně zamířit - 3:2. Jenže hosté se nedali. Dzsudzsak našel na druhé straně totálně volného Zoltana Geru a ten srovnal na 3:3. Divočejší zápletku nemohl vymyslet ani nejlepší autor detektivek.

Gólové hody pokračovaly. Ibrahim Afellay našel svým centrem Dirka Kuyta, ten se dlouho nerozpakoval a Holanďané opět vedli - 4:3. Své vedení pojistili domácí o dvě minuty později, kdy se po spolupráci Sneijdera a Kuyta trefil druhý jmenovaný a svojí druhou brankou v utkání stanovil konečný výsledek 5:3.

Zbytek utkání už si Holanďané pohlídali a připsali si tak šestou výhru v kvalifikaci na ME 2012. Potvrdili tak, že jsou naprosto suverénním mužstvem, které také po stříbrném mistrovství světa myslí na mety nejvyšší.

Více informací k zápasu

Švédsko - Moldavsko 2:1

29.03.2011 19:00

Góly: 30. Mikael Lustig, 82. Sebastian Larsson - 90+2. Alexandru Suvorov

Národní tým Švédska potvrdil na domácím hřišti proti Moldavsku roli favorita a po ne úplně přesvědčivém výkonu dokázal vyhrát těsně 2:1. Díky tomuto vítězství si Švédsko drží v tabulce skupiny E třetí pozici s 9 získanými body ze tří zápasů. Šance na boj o baráž se naopak ztenčila pro reprezentaci Moldavska.

Švédsko se díky vítězství dotáhlo na bod za druhé Maďarsko. Severský celek má však dvě utkání k dobru a dá se tak očekávat, že se dostane před Maďary. Nedostižné je pouze první Holandsko, které má nyní na čele šestibodový náskok. Reprezentace Moldavska má z pěti zápasů zisk šesti bodů a prakticky už nemá moc šancí vybojovat alespoň baráž.

Domácí tradičně začali hrou na jednoho klasického útočníka a Zlatan Ibrahimovič byl na hrotu nejnebezpečnějším hráčem Švédska. I přesto se mu gól v utkání vstřelit nepodařilo, ale šancí na jeho vstřelení měl několik. V úvodní půlhodině vystřelil Ibrahimovič na branku Namasca hned pětkrát. Jeho nejnebezpečnější pokus v úvodní půlhodině se odehrál ve 21. minutě, ve které přízemní střelou z hranice pokutového území jen těsně minul levou tyč branky hostí.

Největší hvězda tak byla nahrazena kupodivu obráncem. Ve 30. minutě centroval před branku Kim Kallstrom a na jeho balón si naskočil pravý bek Švédů Mikael Lustig, který přesnou hlavičkou uklidil balón do brány - 1:0. Hosté si v prvním dějství příliš zajímavých událostí nevypracovali. Za zmínku stojí snad jen střela Frunzy z 39. minuty, ale gólman Isaksson nemohl mít s jeho pokusem problémy.

Závěr poločasu mohl konečně patřit Ibrahimovičovi. Domácí zahrávali pokutový kop právě díky faulu na švédského ostrostřelce. Na značku pokutového kopu si balón postavil sám postižený a ani tentokrát nedokázal skórovat. Gólman Namasco vystihl stranu a jeho penaltu chytil. Do kabin se tak šlo za stavu 1:0 pro domácí.

Druhý poločas velmi připomínal druhé dějství zápasu mezi Českou republikou a Lichtenštejnskem. Domácí se snažili útočit do bránícího Moldavska a nedokázali se prosadit přes přehuštěný střed hřiště a po stranách se také nedařilo. Hosté spoléhali na rychlé protiútoky, ale ty také nepřicházely a tak se jednalo pro diváky o velmi nudnou pětačtyřicetiminutovku.

Za zmínku stojí střela Alexandra Suvorova ze 72. minuty, kterou pořádně vystrašil domácí obecenstvo, ale chyběl ji metr. Zajímavou příležitost měl také Kim Kallstrom, ale jeho akci zmařil pomezní rozhodčí, který signalizoval údajný ofsajd, který podle opakovaného záběru nebyl.

Pojistka v podobě druhého gólu přišla až v 82. minutě. Zlatan Ibrahimovič se uvolnil přes jednoho z hostujících obránců a naservíroval přesnou kolmici na Sebastiana Larssona, který bez problémů uklidil balón k tyči a zvýšil na 2:0. Hosté však stihli do konce utkání odpovědět. V 90. minutě unikl ofsajdové pasti nejaktivnější hráč Moldavska Alexandr Suvorov a dokázal snížit na 2:1. To už však na dělbě bodů nic nezměnilo a Švédsko získalo všechny tři za vydřené vítězství.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko660021:518
2.Švédsko430111:59
3.Maďarsko630315:139
4.Moldavsko52036:56
5.Finsko410310:63
6.San Marino50050:290
Skupina F

Izrael - Gruzie 1:0

29.03.2011 19:05

Góly: 59. Tal Ben Chaim

Gruzie nedokázala navázat na nečekanou výhru nad Chorvatskem a na půdě Izraele neuspěla, situace se ve skupině proto začíná pořádné zamotávat a na první místo si tak brousí zuby hned čtyři celky. Rozdíl mezi čtvrtou Gruzií a prvním Řeckem jsou totiž pouhé dva body. I když je pravdou, že Izrael i Gruzie mají o duel více než favoriti z Řecka a Chorvatska. Izrael proto v březnových bojích uspěl naplno v obou důležitých utkáních a jeho naděje žije.

Izrael v sobotním klání zdolal po menších problémech Lotyšsko, nyní si před vlastními fandy poradil také s Gruzií. Nejdůležitější vystoupení ho čekají doma s Řeckem a v Chorvatsku, tři cenné korálky potřebuje také získat z půdy Malty i houževnatého Lotyšska. Naděje Gruzie s devíti korálky na kotě opět mírně klesly a proto s nachlup stejnými soupeři jako Izrael bude muset posbírat více než jen polovinu bodů z možných dvanácti.

V opatrném úterním zápase rozhodla o vítězství domácích jedna trefa, kterou vsítil Tal Ben Haim po necelé hodině hry. Izrael byl po většinu utkání aktivnější. Do úvodní možnosti se probojoval Maor Buzaglo, jeho pokus dokázala na poslední chvíli zlikvidovat gruzínská legenda Kakha Kaladze. Hned na to hlavičkoval těsně vedle Lior Rafaelov. O pár minut později se znovu ukázal Buzaglo, jenže gólman Nukri Revishvili neměl s jeho pokusem příliš velké potíže.

Po čtvrthodině se musel ale také na druhé straně mezi třemi tyčemi vytáhnout brankář Dudu Aouate, který po přímém volném kopu Zuraba Khizanishviliho vyrazil kolem tyčky hlavičkový pokus Alexandera Amisulashviliho. Deset minut před pauzou vyslal povedenou střelu domácí záložník Rafaelov, gólman Revishvili však dobře držel svůj výběr. Ještě do přestávky pálil z přímého volného kopu z pětadvaceti metrů nad branku jeho spoluhráč Bibras Natkho.

Gruzie si vytvořila největší tlak v úvodní čtvrthodině po změně stran, jenže pokusy Jaba Kankavy a Otara Martsvaladzeho zneškodnil brankář Aouate. Pouhých šest minut na hřišti pobyl střídající Ben Haim a dokázal za tak krátkou chvíli rozhodnout tolik důležité střetnutí. Po kombinaci s Buzaglem poslal balón po zemi do sítě - 1:0. Gruzie si ve zbývající půlhodině vytvořila nějaké možnosti a mohla srovnat, jenže se jí to už nepovedlo a domu se proto vrací s prázdnou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Řecko53205:211
2.Chorvatsko53118:210
3.Izrael63128:610
4.Gruzie62314:39
5.Lotyšsko51134:74
6.Malta50051:100
Skupina I

Litva - Španělsko 1:3

29.03.2011 20:45

Góly: 57. Marius Stankevičius - 19. Xavi, 70. Tadas Kijanskas (vl.), 83. Juan Mata

Mistři světa ze Španělska definitivně ukázali, kdo je pánem skupiny, v níž hraje také česká reprezentace. Ve velmi těžkém terénu na půdě Litvy dokázalo Španělsko vybojovat zaslouženou výhru 1:3 a v čele tabulky si tak zanechalo šestibodový náskok před druhým Českem. Litva se čtyřmi body má stále šanci bojovat o baráž.

Na začátku utkání si Španělé nejprve stále zvykali na zdejší podmínky a řada přihrávek byla nepřesných. I přesto měli favorité ze Španělska balón stále na svých kopačkách a Litevci prakticky pouze běhali za míčem. Vše se změnilo v úvodní gól, který přišel překvapivě už v 19. minutě. Villa přihrál do středu Xavimu a ten díky tečované střele dokázal přelobovat gólmana Karcemarskase - 0:1.

Domácí zkoušeli odpovědět ve 23. minutě střelou Semberase, ale jeho pokus o metr minul levou tyč branky Ikera Casillase. Další šance mistrů světa přišla o pár minut později a znovu ji připravil David Villa tentokrát pro Javiho Martinéze, který ale přízemní střelou trefil pouze střed branky Litvy.

Španělé byli i nadále podle očekávání aktivnějším celkem, ale na velmi nelichotivém povrchu jim mnoho kombinací nevycházelo podle jejich představ. Brejky ze strany Litvy se také neujaly větší nebezpečností a první poločas se tak dohrál za stavu 0:1 pro Španělsko.

Velmi nebojácně vstoupili domácí do druhého poločasu a bylo vidět, že ne úplně ideální povrch více vyhovuje jejich stylu. Španělé se nemohli dostat v úvodu poločasu do hry a dokonce přišel vyrovnávací gól, který padl v 57. minutě. K odraženému balónu se dostal Marius Stankevičius a dalekonosnou ranou k tyči vyrovnal na 1:1.

Hostující favorit se ale nenechal vyrovnávací brankou zaskočit a znovu přepnul na vyšší výkonnostní stupeň. V 70. minutě se na levé straně uvolnil střídající Juan Mata a nacentroval nebezpečný balón před branku Litvy. Tam se domácí obránce Kijanskas snažil zabránit vniknutí balónu za něj, ale nešikovně si ho srazil do vlastní sítě - 1:2.

Střídání se Vicente del Bosquemu opravdu povedlo a v 83. minutě už to bylo 1:3 pro hosty. David Silva uvolnil kolmou přihrávkou skvěle hrajícího Juana Matu a ten zařídil další gól. Tentokrát se trefil sám, když poslal balón pod gólmana domácích. Mata dal také výsledku zápasu konečnou podobu a mistři světa si tak připsali do tabulky další tři body.

Více informací k zápasu

Česko - Lichtenštejnsko 2:0

29.03.2011 17:30

Góly: 3. Milan Baroš, 70. Michal Kadlec

Svůj úkol sice česká reprezentace splnila, žádná pastva pro oči to ale nebyla. Proti Lichtenštejnsku Češi vybojovali výhru 2:0, což proti tomuto soupeři určitě není žádný velký úspěch. Gólově se prosadili Milan Baroš a Michal Kadlec.

Trenér Bílek udělal před dnešním duelem hned dvě změny oproti minulému klání se Španělskem. V záloze se nově objevil mladý středopolař Jan Morávek, místo v útoku naopak zaujal kanonýr David Lafata a vytvořil tak údernou dvojici společně s Milanem Barošem.

Úvod zápasu vyšel české reprezentace skutečně na jedničku. Už po pouhých třech minutách šla totiž do vedení. Rosický svou přihrávkou šajtlí vyslal do šance Baroše, ten si míč zpracoval do běhu a výbornou střelou z hranice vápna překonal gólmana Jehleho. Vedení mohl zanedlouho pojistit David Lafata, jenž dostal v pokutovém území dostatek prostoru, avšak zajímavé možnosti využít nedokázal. Střela mu očividně příliš nesedla a Jehle míč se štěstím zkrotil.

Během šestnácté minuty vznikl v pokutovém území Lichtenštejnska obrovský závar, v němž měla trojice českých fotbalistů šance pojistit vedení. Nejblíže byl bezesporu Jan Morávek, který z pár metrů napálil svou dělovkou břevno. Hned z protiútoku ovšem málem udeřili hosté. Do jasné gólovky se hnal Frick, naštěstí jej ale dostihl Hubník a odzbrojil. O malou chvíli později naopak pálil nepřesně Beck a domácí defenzíva si tak vybrala svou slabší chvilku.

Jenže tím to neskončilo. Ve 29. minutě přišla další chyba Čechů. Nejprve ve středu hřiště přišel o míč Morávek, následně předvedl hrůzostrašný obranný zákrok Hubník a dovolil tak jít Ernemu do šance. Vše vyřešil až Tomáš Sivok. Před přestávkou se svěřencům trenéra Bílka už skórovat nepovedlo. Především obranná čtyřka, v čele se stoperem Romanem Hubníkem, prožila doopravdy bídné úvodní dějství a měla v kabině o čem přemýšlet.

Po změně stran začali čeští reprezentanti aktivně a podle očekávání se drželi po většinu času na polovině Lichtenštejnska, i přesto ale nebyli schopni nic kloudného vymyslet. Silně podceňováni hosté totiž rozhodně nepůsobili jako fotbalový trpaslík, který je předem odsouzen k fotbalové potupě.

Jeden z mála okamžiků, který by stál za zmínku, přišel v 63. minutě. Zpoza šestnáctky napřáhl Jaroslav Plašil, ale Jehle dokázal míč lapit. Zanedlouho naopak hlavičkoval nepřesně po rohovém kopu Tomáš Sivok. Až 69. minuta přinesla konečně zajímavou gólovou příležitost. Plašil vrátil výborně míč Barošovi, který měl na kopačce druhý gól utkání, jenže nakonec nastřelil pouze břevno.

O pár sekund později už bylo v Českých Budějovicích přeci jen veseleji. Kadlec si naskočil na centr Plašila od rohového praporku a hlavou poslal míč za záda Jehleho. Poté však předváděná hra žádné zajímavé momenty nenabídla. V závěru si už český výběr pouze hlídal své vedení a snažil se neinkasovat. To mu také vyšlo, ale diváci určitě odcházeli ze stadiónu značně roztrpčeni.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko550015:515
2.Česko53026:39
3.Skotsko41124:54
4.Litva41123:64
5.Lichtenštejnsko40041:100

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (117)

Přidat komentář
One-Real

Xabi, teď ještě Javi pojď.

Reagovat
Rssa

Pique je dneska za španělského Hubníka

Reagovat
smazaný uživatel

česko...co je to za patvar

Reagovat
smazaný uživatel

si byl asi dlouho na chaloupce vid pernicku, kdyz si o tom doted neslysel

Reagovat
smazaný uživatel

používá se to dlouho...ale nesouhlasím s tím..jsme snad Česká republika a ne Česko

btw. úplně se vytratil vznešený název Bohemia, radši se prezentujem paskvilem jako je Česko...naše hrdost mizí v dál =)

Reagovat
smazaný uživatel

No co, stejně tak se píše třeba Slovensko apod. Prostě je zbytečně zdlouhavé a v textu rušivé psát celý název i s republikou, každý ví, o co jde, stejně jako každý ví celý název toho a toho státu.

Reagovat
C-M@ster

Morava a Slezsko není žádný "Česko".

Reagovat
smazaný uživatel

No mně upřímně jako Moravákovi označení Česko vůbec nevadí. Pro mě je to prostě zkráceně Česká republika, stejně jako třeba Slovensko je Slovenská republika. Horší je, když někdo řekne Čechy, to už je historická část území a to pak jsou hádky do krve. Ale kvůli Česku nevidím důvod se čílit.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak.

Reagovat
smazaný uživatel

mně to žíly taky nějak extra netrhá, ale prostě mi to nesedí

Slovensko, Polsko, Maďarsko, Německo...to jo, na to jsem zvyklej, ale Česko?!...prostě Česká republika, nic jako Česko totiž neexistuje a i když je to pohodlná zatím pohodlná zkratka, za pár let může klidně hrát prim a o České republice se bude bavit jako o něčem vzdáleném a minulém

mě když se někdo zeptá, odkud jsem, tak jedině z České republiky, ale to je každýho boj...hlavně, abychom vyhrávali ty zápasy kurva

Reagovat
smazaný uživatel

A čo to je? Nemecko?

Reagovat
smazaný uživatel

To skore ma Cesko impozantni, obzvlaste kdyz dvakrat hralu s evropskym trpaslikem

Reagovat
blaugrana

Absencia Dona v strede zálohy je viac než citeľná. Xavi nemá s kým zakombinovať.

Reagovat
SunFells

Tak Peršan možná zase na marodce

Reagovat
Azza

Jen to ne.

Reagovat
Jajinek

Nemůžu si pomoct, ale to rozestavení a typová sestava Itálie se mi dnes líbí daleko více než ve Slovinsku.

Reagovat
smazaný uživatel

Mutu

Reagovat
smazaný uživatel

Nistelrooy krása ještě jeden !!!

Reagovat
Rssa

Stanka...to byl gól

Reagovat
blaugrana

Nj., horšie je, že padol po kikse od gerarda.

Reagovat
F.Torres

Doufám že Španělé nastoupí v podobné sestavě i ČR

Reagovat
One-Real

Maďarsko jděte do ,,,,,,,,,,,

Reagovat
One-Real

Ajéééééééééééééééééééééé

Reagovat
smazaný uživatel

já mám handicap a už je to 5-3

Reagovat
smazaný uživatel

4-3 to je match

Reagovat
smazaný uživatel

Geraaa!

Reagovat
Side

Kuyt, sice to asi nechtěl ale paráda To je aspoň match, ne ta naše parodie na fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

5:3

Reagovat
smazaný uživatel

Staremu Weissovi to je*e Hamšikovi dobre je*e Ďurivovi to dobre je*e Vittekovi dobre je*e Hippovi to je*e Škrtelovi to silno je*e Šebovi to je*e Kopúnkovi dobre je*e...

Reagovat
afc ajax

hlavne že ty si čistý

Reagovat
smazaný uživatel

Typický slovenský fanoušek. vyhry jsou tvoje a porážky jsou hráčů.

Reagovat
minoLFC

to je rytmusak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
blaugrana

Necháš Jana! On má ambície preraziť Holywoode!

Reagovat
smazaný uživatel

skôr som len parafrázoval http://www.youtube.com/watch?v=runQo_hRRrs

Reagovat
smazaný uživatel

Litva do baráže určitě si to zaslouží. Přehrává i španělsko

Reagovat
smazaný uživatel

parádá už se z toho složili

Reagovat
niflheim

Litva gól

Reagovat
niflheim

dokonce druhý

Reagovat
smazaný uživatel

estonsko

Reagovat
smazaný uživatel

To snad ani není trávník v té Litvě

Reagovat
smazaný uživatel

V té litvě hrajou na bažine mi to připadá

Reagovat
blaugrana

A aj napriek tomu vie Xavi, Silva a Mata vykúzliť tiky-taka.

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda všetkých 10 zápasov mi vyšlo a 1400 Kč je doma!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Lescott je ale lama

Reagovat
tomasinho

Někteří hráči i když odvedou občas dobré výkony v klubu, jsou pak v repre špatní. Barry je v City dobrý a v repre tragický, dneska snad nejhorší na hřišti. Milner byl mimo, nejlepší hráč asi Cahill.

Reagovat
smazaný uživatel

Co Jar-Jar Binks, jak hral?

Reagovat
tomasinho

Kdo to?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
tomasinho

To má být Carroll?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
tomasinho

Tak možná bych řekl, že hrál trošku hůř než proti Francii, pokud jsi viděl. Ještě jde poznat, že není v úplně top formě, ale tak své si v podstatě uhrál, pár hlaviček vyhrál, dal pěkný gól levačkou. Rozhodně byl prospěšnější než Defoe na hrotu sám.

Reagovat
smazaný uživatel

Mel by je Capesnik vyzkouset oba vedle sebe, podle me je to pro Albion idealni dvojice. No aspon dal gol a nebude ho nikdo kritizovat.

Reagovat
tomasinho

Jo, zkusit by se to mělo. Jenže on je tak snad ani nedá, když bude furt hrát Shrek a k němu někdo jiný na hrot. Navíc prý Capello chce upustit od 4-4-2, ve Walesu i dneska to bylo takové flexibilní 4-3-3.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, to vim, ale ani jeden z tech zapasu sem radsi nevidel, takze nemuzu soudit. Capello mi ten Albion uz uplne zhnusil

Reagovat
herbage

Naopak, pod ním se snaží hrát alespoŇ trošku fotbal. Jenže předělat návaky těch nekopů, to dá hodně práce. Jediný fotbalový je tam pak Wilshere, to se pak těžko pracuje

Reagovat
stas87

a neni to jedno?ci uz nakopavana alebo kombinacie?stejne to ms ci me anglicko nevyhraje..

Reagovat
tomasinho

Wilshere, který byl dnes naprosto jalový, stejně jako celý střed zálohy. Fotbaloví hráči tam jsou a že by pod Capellem hráli nějaký fotbal? To už i za Svena se hrálo lépe.

Reagovat
herbage

Dnešní zápas jsem neviděl, ale nějaké závěry z něj nemá cenu dělat. Proti Walesu hráli také špatně, a Wilshere byl při tom o parník nejlepší hráč. Jenže otázka je, co od hráče požadujete. Co jsem proti Walesu koukal, tak Jack se pořád nabízel, ale zbytek týmu nebyl schopen kombinace na dva tři doteky a přesně do nohy. Naopak hráči to tahali často po lajnách a prd z toho. Jejich jediný štěstí bylo, že Wales jsou ještě větší dřeváci

Reagovat
tomasinho

Tak dneska to bylo dáno i tím, že hrál ultratragický Barry a neviditelný Milner. I tak se kombinovat dalo. Kažopádně příště musí hrát Parker. Pokud by hrál Parker-Wilshere-Gerrard, byl bych spokojen.

Reagovat
herbage

Tak bych tu zálohu viděl také

Reagovat
herbage

Hart - Richards/Johnson, Cahill, Terry, A.Cole - Wilshere, Parker, Gerrard/Lampard - Walcott, Carroll, Rooney s tím, že Rooney by proti silnějším soupeřům hrál na hrotu sám a na levý kraj zálohy by se stáhnul Gerrard. Takhle to už pod Capellem hráli a dalo se na to pěkně koukat

Reagovat
smazaný uživatel

Ach jo, tvuj nazor bych fakt nepostradal.

Reagovat
tomasinho

Reagovat
tomasinho

No právě, já jsem v sobotu viděl asi 25 minut, než mi kleknul přenos, dneska to bylo v TV a v Miami pršelo, tak jsem se podíval. Ale celkem bída. Ještě bych poznamenal, že z ofenzivy se mi nejvíce líbil asi Downing. Hodně vířil, nabíhal si, hrál spíše zprava.

Reagovat
herbage

To máš tedy hodně slabé požadavky na hráče. Vířit, nabíhat si a hrát zprava bych myslím také dokázal

Reagovat
tomasinho

Tak z té bídy byl fakt nejvíc aktivní, nejvíc se hýbal, nabízel se a občas v první půli dal i dobrou kolmici. Celkově ta ofenziva byla slabá, jak jsem psal, zaujal mě jen Cahill, odebral spoustu balonů.

Reagovat
herbage

Tak všechny nároďáky na druhý zápas b-tým, takže menší sehranost šlo čekat. Vždyť proti Walesu hráli jen Hart, Wilshere a Young, jinak komplet nová sestava

Reagovat
tomasinho

Komplet nová určitě, ale třeba trio Milner, Downing, Young se zná z Villy a mají nějaké ty individuální kvality na to, aby nehráli jako dneska. S vyjímkou Downinga, ten byl jednooký mezi slepými v ofenzivní činnosti.

Reagovat
herbage

Milner je slabý hráč pro Mancity i repre

Reagovat
tomasinho

To myslím ani nemá cenu s tebou řešit, máš na něj trošku jiný názor.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak diky

Reagovat
tomasinho

Reagovat
smazaný uživatel

A co vubec Jarvis?

Reagovat
tomasinho

Tak Jarvis byl u míče asi jen třikrát, jednou pokazil, jednou se uvolnil a obránce mu pak srazil centr na roh, který si pak i kopnul. Celkově slabý výkon zálohy, jak Barry, tak Wilshere byli slabí, o Milnerovi škdoa mluvit, ten musí být na křídle.

Reagovat
smazaný uživatel

Tvl a Hart odchytal letos uz padesaty soutezni zapas, a to je teprve konec brezna. Aspon ze uz vypadli z EL a repre uz ceka jen jeden zapas, ale i tak skonci na takovych 63 zapasech.

Reagovat
tomasinho

Tak to je pořádná porce no, dneska měl dobré zákroky, akorát dvakrát špatně odkopl a byl z toho málem gól. Ale reflex jako vždy super. A trochu zklamal Jagielka, i když v 2. půli hrál beka.

Reagovat
smazaný uživatel

Dokonce 51.

Reagovat
Kaze

Tak podle mě je přímo vzorový příklad Lamps. Minulou sezonu dal spoustu gólů, tuny asistencí, prostě klíčový hráč. A na MS si troufám tvrdit, že kdyby hrál ve středu jen Gerrard a nezranil se Ferda, takové semifinále by snad zvládli

Reagovat
tomasinho

Tak jasně, Lampard je v tomhle nekorunovaným králem. Snad nastoupí příště zase Parker, sledovat Barryho s Lampardem, to by mě asi klepla pepka.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč hraje Kazachstán kvalifikaci ME?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože je členem UEFA.

Reagovat
smazaný uživatel

OK, chápu ještě Rusko, ale tohle.. No budiž..

Reagovat
smazaný uživatel

stejně jako Turecko, Izrael, Azerbadžán

Reagovat
smazaný uživatel

jenže tyhle státy(alespoň první dva jmenované)mají s Evropou společnou historii, i když geograficky leží v Asii(nepočítám ten prd Turecka v Evropě). Zajímalo by mě, podle jakých pravidel se tohle řídí..

Reagovat
Shevchenko

Kazachstán z části leží v Evropě.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak říká kolega nade mnou, i Kazachstán je částečně v Evropě. Euroasijská hranice není úplně jasná a jsou minimálně 2 různé varianty (viz nejvyšší vrchol Evropy pro někoho Mt. Blanc, pro někoho Elbrus) a pokud stát alespoň jakoukoliv částí patří do Evropy, může si vybrat, kde chce hrát. A je jasné, že tyhle státy si radši zahrají evropskou než asijskou kvalifikaci.

Reagovat
smazaný uživatel

díky za vysvětlení

Reagovat
smazaný uživatel

Však Kazachstánm dříve hrál v asijské zóně.

Reagovat
stas87

kurva to to srbija nemohla udrzat?hmm ze by madari skusali hrat to co hrali pred cca 60 rokmi?

Reagovat
smazaný uživatel

dirk

Reagovat
smazaný uživatel

přiběh, mrknul, přihrál. Teda skóroval, chci říct

Reagovat
Counter

Kuyt A Robin zraněný, že mě to vůbec překvapuje...

Reagovat
tomasinho

Dal nějaký extra gól?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
tomasinho

Krásně.

Reagovat
tulen

Wilshere ako kapitan

Lescott -

Ghana -

Cahill -

Caroll -

Zapas Anglicko - Ghana

Reagovat
smazaný uživatel

Carroll*

Reagovat
tulen

tak Carroll, ospravedlnujem sa ...

Reagovat
herbage

Wilshere byl kapitán?

Reagovat
tomasinho

Nebyl, kapitán byl Barry.

Reagovat
tulen

myslel som na tie spekulacie co boli pred zapasom

Reagovat
herbage

To se ale týkalo Arsenalu

Reagovat
tulen

no neviem, mne sa zda, ze niektory ludia ho uz aj do repre pasovali za kapitana (samozrejme iba na tento priatelak, ale aj tak sa mi to nepaci)

Reagovat
blaugrana

Tak Holandsko vs Maďarsko bomba. Takto by mal vyzerať zápas, totálna ofenzíva z oboch strán, radosť pozerať. Ľutujem, že som dal prednosť zápasu Litva vs Španielsko.

Reagovat
smazaný uživatel

100. pro irskou repre

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vodka

a jejich postup do baráže na úkor rusů...

Reagovat
stas87

takze slovensko prve a irsko 2?

Reagovat
smazaný uživatel

Jejich primy postup na ukor Rusu

Reagovat
smazaný uživatel

100. pro ČR

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak.

Reagovat
Tomanatura

Docela špaténka. Chyběli tomu Messi, Di Maria a Lavezzi. Útočníci bohužel ukázali, že Teveze s Aguerem jen tak nevystrnadí.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Takže to nemá cenu stahovat? Díky.

Reagovat
Tomanatura

Ne, byly tam jen dve tutovky (Sosa, Pastore), jinak plno nepresnosti a v druhe pulce skoro vubec nic. Osobne me vic zaujali Kostaricani, B. Ruiz byl asi hrac zapasu. Z Argentincu se mi libil snad jen Banega.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Díky. Když jsem viděl pravděpodobné sestavy, tak mě to vůbec nelákalo, navíc přátelák a ještě k tomu v nejhorší možný čas

Reagovat
smazaný uživatel

Žádné velké překvapení se nakonec nekonalo. Ale výsledky naší repre a Švédska se čekaly gólově výraznější. Na víc si určitě myslelo Srbsko v Tallinu a velká škoda, že Severní Irsko jen remizovalo. Kvalifikační dvojutkání ale vůbec nevyšlo Rakousku, zatímco Španělsko potvrdilo svoji dominanci.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele