Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2012

skupina I
29.03.2011 17:30 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Gólové hody se nekonaly. Češi vydřeli proti Lichtenštejnsku chabou výhru 2:0

Svůj úkol sice česká reprezentace splnila, žádná pastva pro oči to ale nebyla. Proti Lichtenštejnsku Češi vybojovali výhru 2:0, což proti tomuto soupeři určitě není žádný velký úspěch. Gólově se prosadili Milan Baroš a Michal Kadlec.

Trenér Bílek udělal před dnešním duelem hned dvě změny oproti minulému klání se Španělskem. V záloze se nově objevil mladý středopolař Jan Morávek, místo v útoku naopak zaujal kanonýr David Lafata a vytvořil tak údernou dvojici společně s Milanem Barošem.

Úvod zápasu vyšel české reprezentace skutečně na jedničku. Už po pouhých třech minutách šla totiž do vedení. Rosický svou přihrávkou šajtlí vyslal do šance Baroše, ten si míč zpracoval do běhu a výbornou střelou z hranice vápna překonal gólmana Jehleho. Vedení mohl zanedlouho pojistit David Lafata, jenž dostal v pokutovém území dostatek prostoru, avšak zajímavé možnosti využít nedokázal. Střela mu očividně příliš nesedla a Jehle míč se štěstím zkrotil.

Během šestnácté minuty vznikl v pokutovém území Lichtenštejnska obrovský závar, v němž měla trojice českých fotbalistů šance pojistit vedení. Nejblíže byl bezesporu Jan Morávek, který z pár metrů napálil svou dělovkou břevno. Hned z protiútoku ovšem málem udeřili hosté. Do jasné gólovky se hnal Frick, naštěstí jej ale dostihl Hubník a odzbrojil. O malou chvíli později naopak pálil nepřesně Beck a domácí defenzíva si tak vybrala svou slabší chvilku.

Jenže tím to neskončilo. Ve 29. minutě přišla další chyba Čechů. Nejprve ve středu hřiště přišel o míč Morávek, následně předvedl hrůzostrašný obranný zákrok Hubník a dovolil tak jít Ernemu do šance. Vše vyřešil až Tomáš Sivok. Před přestávkou se svěřencům trenéra Bílka už skórovat nepovedlo. Především obranná čtyřka, v čele se stoperem Romanem Hubníkem, prožila doopravdy bídné úvodní dějství a měla v kabině o čem přemýšlet.

Po změně stran začali čeští reprezentanti aktivně a podle očekávání se drželi po většinu času na polovině Lichtenštejnska, i přesto ale nebyli schopni nic kloudného vymyslet. Silně podceňováni hosté totiž rozhodně nepůsobili jako fotbalový trpaslík, který je předem odsouzen k fotbalové potupě.

Jeden z mála okamžiků, který by stál za zmínku, přišel v 63. minutě. Zpoza šestnáctky napřáhl Jaroslav Plašil, ale Jehle dokázal míč lapit. Zanedlouho naopak hlavičkoval nepřesně po rohovém kopu Tomáš Sivok. Až 69. minuta přinesla konečně zajímavou gólovou příležitost. Plašil vrátil výborně míč Barošovi, který měl na kopačce druhý gól utkání, jenže nakonec nastřelil pouze břevno.

O pár sekund později už bylo v Českých Budějovicích přeci jen veseleji. Kadlec si naskočil na centr Plašila od rohového praporku a hlavou poslal míč za záda Jehleho. Poté však předváděná hra žádné zajímavé momenty nenabídla. V závěru si už český výběr pouze hlídal své vedení a snažil se neinkasovat. To mu také vyšlo, ale diváci určitě odcházeli ze stadiónu značně roztrpčeni.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (588)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele