JAKO NA KOLOTOČI (VI)

21.08.2004, 01:36
Aktuality
Náš každotýdenní Kolotoč se točí kosmickou rychlostí! Tolik událostí, přestupů, zápasů! A tak využijte kratičké zastávky a rychle si nastupte! Dozvíte se mnoho nového z posledního týdne ve fotbalovém světě. Točí se s námi například Figo, Naybet, Flachbart, Couto, Figo, Amoroso... A spolu s nimi i startující nizozemská a anglická liga!

Další veterán se rozhodl odejít z reprezentace své země a dá se říci, že se tato "nemoc" šíří jako epidemie. Tentokráte se jedná o Luíse Figa, který ve svých 31 letech, po 110 startech v dresu s číslem 7 a 31 reprezentačních gólech oznámil: "Je čas odpočinku, cítím se unaven, nejsem zde na věčné časy. Nikdy jsem neodmítl reprezentovat Portugalsko, ale přišla ona chvíle rozhodnutí. Bylo to moc a moc těžké, ale po dnešním rozhovoru s Luisem Felipem Scolarim jsem došel k závěru ukončit mou reprezentační kariéru." Figo nastoupil za "Áčko" Portugalska poprvé 12. října 1991 proti Lucembursku. Na svém osobním kontě má start na třech mistrovstvích Evropy a na MS 2002. Patnáct let hrál za různé výběry a vyrostl v jednoho z nejlepších fotbalistů současnosti. V roce 1989 pomohl k zisku titulu mistra Evropy v kategorii do 16 let, byl rovněž jedním ze základních pilířů oné zlaté generace, která vyhrála juniorské mistrovství světa v roce 1991 hrané na domácí, portugalské, půdě.

Tottenham Hotspur je velice spokojen s angažováním Noureddine Naybeta z Deportiva La Coruña. Marocký reprezentant již nenastoupil za Depor v prvním zápase předkola Ligy Mistrů v Dublinu. Poslední podrobnosti a změny ve smlouvě a Primera División se stala minulostí, přítomnost se jmenuje Premiership. Spurs zaplatili 1 milión eur, obránce mužstva "gallego" měl smlouvu až do června 2005. Naybet začal svou kariéru v rodné Casablance za WAC. Získal 3 tituly mistra Maroka a vyhrál také africkou obdobu Ligy mistrů v roce 1992. Rok hrál za FC Nantes a dva roky za Sporting v Portugalsku, kde s tímto týmem nad hlavu zdvihl národní pohár. Deportivu La Coruña pomohl k zisku prvního titulu mistra Španělska v roce 2000, o 2 roky později společně získali Copa del Rey po výhře nad Realem Madrid. Naybet byl vyloučen v semifinále posledního ročníku Ligy Mistrů s Portem.

Tohoto fotbalistu jistě poznají všichni věrní Sparťani. Jen ten dres bude Jan Flachbart oblékat jiný. Jeho novým klubem se stal FC Zenit Petrohrad a je již třetí posilou obrany tohoto ruského celku. Egidijus Majus a Martin Škrtel přišli v rámci letních přestupů již dříve. Náš krajan začínal v Bohemians, loni ho Sparta poslala na hostování do Jablonce. Ve 26 letech má za sebou 94 ligových startů a hrál rovněž Ligu mistrů proti Chelsea a Laziu. Petrohrad vede ruskou ligu a jeho trenérem je Vlastimil Petržela. Ale na mezinárodním poli to není ono, v prvním zápase Poháru UEFA podlehl 1:3 rakouskému Paschingu.

Francisco Farinós se objevil v Mallorce a podepsal smlouvu na 2 roky. Přichází z Interu Milán, kam se dostal v roce 2000 z Valencie za 15 miliónů. Ale v Itálii se mu vůbec nedařilo, a tak ho z týmu "neoazurra" s klidem poslali na hostování do Villarrealu. Na San Siro se vrátil ještě jednou, odehrál 16 utkání, skončila mu smlouva a balil kufry znovu. "Je to pro mne velice speciální den, Mallorka si mě všimla, posílila moji sebedůvěru a dala mi šanci hrát znovu doma, ve Španělsku," řekl na první tiskové konferenci. Vše má jeden háček - právo na hráče získá Mallorka až od druhé sezóny.

Levante UD, nováček španělské ligy, dosáhl hostování Fabia Celestiniho z Olympique Marseille na 1 rok. Osmadvacetiletý záložník do Marseille přišel v roce 2002, ale moc si nezahrál. Jeho sen se rozplynul ihned po změně trenéra, kdy José Anigo vystřídal Allaina Perrina. Ve finále Poháru UEFA proti Valencii seděl rovněž na střídačce. Celestini reprezentoval Švýcarsko ve 31 zápasech a po EURO 2004 oznámil svůj odchod z národního celku.

O jeden rok déle zůstane Fernando Couto v Laziu a bude hrát, mimo Serie A, také Pohár UEFA. "Vždy jsem tvrdil, že Lazio má u mne přednost. Mluvil jsem s novým prezidentem klubu Claudiem Lotitem a podepsali jsme smlouvu, která mne velice uspokojila. Nyní myslím jen na první zápas ligy proti AC Milán!" Fernando Couto (35) dosáhl úspěchů jak v Portugalsku s FC Porto, tak ve Španělsku, kde hrál za Barcelonu. V roce 1998 se objevil na Olympijském stadiónu v Římě a ve vitríně se začaly objevovat trofeje za zisk Poháru vítězů, ligy a dvou italských národních pohárů. Reprezentoval ve 110 zápasech Portugalsko.

Marcio Amoroso zanechal definitivně Dortmund minulosti a podepsal španělské Málaze. Zatím na jeden rok, ale bude-li se mu dařit, může být smlouva prodloužena o další dvě sezóny. Třicetiletý Brazilec odešel z klubu Kollera a Rosického v dubnu, když si na Westfalenstadionu s technickým ředitelem Borussie Michaelem Maierem řekli, co si jeden o druhém myslí. A protože již z mládí víme, že maminka a pan ředitel mají vždycky pravdu, musel Amoroso odejít. Nesehrál od svého zranění v září loňského roku jediné utkání, ale i tak je jeho bilance úctyhodná. Od té doby, co v roce 2001 přišel z Parmy do Dortmundu za 25 miliónů eur, dal v Bundeslize v 59 zápasech 28 branek. Hrál rovněž v Udinese Calcio, Guarani FC a CR Flamengo v Brazílii a v japonském Tokyo Verdy.

Antonio Núňez do Liverpoolu sice přišel, viděl, ale nezvítězil. Vazy v koleně nevydržely Benítezovy tréninkové dávky, a tak si na start za Liverpool bude muset nyní počkat minimálně jeden měsíc. Núňez, který na Anfield Road přišel jako součást transakce Liverpool – Owen - Real, se stačil jen představit a vyfotit... Opravdu smolné zahájení...


Ajax je opět favoritem Eredivisie v Holandsku a tuto roli chce splnit. Zatímco největší soupeři, Eindhoven a Feyenoord, přišli o klíčové hráče, Ajax má stejný kádr jako v minulé sezóně, nebudeme-li počítat odchod Jelle Van Dammeho, Petri Pasanena a možný přestup Hatema Trabelsiho. Ale co dnes trenéra Ronalda Koemana nejvíce zajímá je, jak vedle sebe postavit dva výborné středopolaře, jakými bezesporu jsou Rafael van der Vaart a Wesley Sneijder.

To Eindhoven má zcela jiné starosti, jelikož ztratil hned celou útočnou trojici: Arjena Robbena, Mateju Kežmana a Dennise Rommedahla. Snad přeci jen trochu optimismu pro fanoušky druhého celku loňské ligy přinesla jména jejich náhradníků: Gerald Sibon z Heerenveenu, jihoameričané Jefferson Farfán a Alex, právě tak jako DaMarcus Beasley z USA. Ale hlavní posilou se stává Phillip Cocu, který se do Nizozemska vrací po svém působení v Barceloně. Doplní ho Csaba Fehér, který přišel jako nástupce Marka van Bommela. Ten se ale na poslední chvíli rozhodl v Eindhovenu zůstat. Odešel také gólman Ronald Waterreus, na místo v brance jsou zde tři adepti: Heurelho da Silva Gomes, Nathan Coe a Edwin Zoetebier. Guus Hiddink se stal technickým ředitelem a taktovku od něj převzali Fred Rutten a René Eykelkamp.

Ruud Gullit se vrací do Feyenoordu, tentokráte jako trenér. Po odchodu Berta van Marwijka se Gullit pokusí dovést tento tým k zisku prvního titulu od roku 1999, ale příznivci Feyenoordu se budou muset obrnět doslova svatou trpělivostí. Robin van Persie si to namířil do Arsenalu, Kees van Ponderen se zase rozloučil s fotbalovou kariérou. Bart Goor, Gábor Babos, Pascal Bosschaart, Romeo Castelen, Karim Saïdi a Gerson Magraõ jsou jména posil, a tak bude mít Gullit z čeho vybírat.

Heerenveen skončil na 4. místě a po sezóně se rozloučil s veteránem na trenérském místě. Dvacet let vedl tento celek Foppe de Haan, nahradil ho Gert-Jan Verbeek. Těžko říci, zda se mu povede zopakovat loňský úspěch po odchodu Sibona, Richarda Knoppera, Hanse Vonka a Erika Edmana. Youssouf Hersi, Tomasz Rzasa a Denis Calincov se o to, jako nováčci, pokusí.

Aspirantem na titul, nebo alespoň na znepříjemnění života Ajaxu, bude AZ Alkmaar (Kew Jaliens, Joris Mathijsen a Tarik Sektioui).

Vitesse Arnhem zase koupil Richarda Knoppera, Abubakari Yakubu, Stijna Vrevena a... Igora Gluščeviče...!


"Někdy vyhraješ a někdy to skončí nerozhodně". To je nápis na dresech Arsenalu, které si hráči oblékli po zisku titulu v Premiership 2003/04. Arsenal naposledy prohrál v lize před více než rokem a rád by tuto sérii prodloužil. Patrick Vieira bude i letos u toho! Nabídku Realu Madrid kapitán "Gunners" odmítl a dodal: "Moje láska k Arsenalu a kořeny, které jsem zde zapustil, mi nedovolují odejít z tohoto klubu!" Odchod Vieiry do Realu mohl mít dopad snad ještě větší, než Abrahamovičova štědrost při nákupech pro Chelsea, nebo příchod José Mourinha na Stamford Bridže...

Tento trenér londýnské Chelsea si nyní může vybírat z přestupů za 136 miliónů eur, což je částka vyšší, než si mohly dovolit za nákupy zaplatit ostatní celky Premiership dohromady! Útočník Didier Drogba (36 miliónů) vyčnívá nad ostatní, nesmíme ovšem zapomenout ani na Ricarda Carvalha, který byl jen o 6 miliónů levnější a našeho Petra Čecha, který se zase stal jedním z nejdražších brankářů historie.

Na druhé straně Wenger byl mnohem skromnější, pravděpodobně donucen nákladnou stavbou "nového" Ashburton Grove, a Sir Alex Ferguson se poohlédl do vlastního "béčka". Manchester tak koupil jen Gabriela Heinzeho za 10,5 miliónů eur a Alana Smithe, který byl o pár stovek levnější. A právě posledně jmenovaný byl snad jediným světlým bodem na jinak velice nevýrazném výkonu Manchesteru ve finále Community Shield, kde dal gól a alespoň zmírnil prohru s Arsenalem na 1:3. Podle Fergusona to bylo nejhorší zahájení sezóny od doby, kdy tým začal trénovat. Bez devíti hráčů základní sestavy pak sice dokázali vyhrát v Bukurešti nad Dinamem 2:1, ale hned na to přišla prohra 0:1 na Chelsea v zahajovacím zápase anglické ligy.

José Mourinho se postavil do čela nových zahraničních trenérů a manažerů, kteří se na ostrovech začínají prosazovat. Rafael Benítez, Jacques Santini, Frank Arnesen, to jsou další z jmen, jejichž nositelé mohou psát novou historii fotbalu v Anglii.

Liverpool asi žádá od Beníteze mnohem víc, než je schopen z týmu dostat, do 3. místa, ale výhra nad Grazer AK, dva góly Stevena Gerrarda, který se rozhodl prodloužit smlouvu, to přeci jen dodává jistou dávku optimismu do zahájení sezóny. Odchod Owena do Realu Madrid budou muset fandové reds překousnout, Djibril Cissé (21 miliónů) se ho pokusí nahradit. Milan Baroš dostal velkou šanci, věřme, že ji využije.

Zajímavé bude jistě sledovat boj o postup do evropských pohárů, který v tomto roce dostal nový náboj dramatičnosti. Jsou zde zejména Newcastle United, kde se naposledy představuje Bobby Robson jako trenér, Birmingham City a Middlesbrough, který mohutně posiloval na svou letošní evropskou pohárovou premiéru, Aston Villa je dalším z kandidátů, zatímco Charlton Athletic je zde na překvapení, zejména po letním úspěchu manažera Alana Curbishleyho, kterému se povedlo přivést Dennise Rommedahla a Danny Murphyho.


A pro dnešek je toho točení, nebo kolotočení, opravdu dost. Událo se toho ve fotbale mnohem, mnohem více. Ale všeho moc škodí, a tak si zase něco necháme na příště. Fotbalový kolotoč se bude ale točit dál. A to je pro nás, milovníky nejkrásnějšího sportu na světě, moc a moc dobře!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (6)

Přidat komentář
HOST*yarda

Článek fajn jako vždy. Ad Flachbart - Sparta je skutečný MISTR na to, jak vytahat hráče z Bohemky, u sebe je zk..vit a poslat zase jinam (Flachbart, Hartig, Kouba,...)

Reagovat
HOST*Honza

neni tam nahodou u toho Farinose trochu popletene jmeno Interu? neoazzurra? nema tam byt Nerazzurri....

Reagovat
HOST*yarda

Hm, italštinu sice moc neovládám, ale mělo by...Jak se těšíte na Barcelonu?

Reagovat
smazaný uživatel

Strašně moc !!!!

Reagovat
HOST*Honza

tak, uz vime vysledek, z pohledu AC 1:2... bohuzel prohra, ale byl to jen pratelak! jen je skoda, ze se ten zapas nikde nevysilal. mohlo to byt zajimave!!! dnes se losuje CL AC je spolu dalsimi it. tymy v druhem kosi, diky neuspokojivym vysledku hlavne v minulem roce - rysuji se velmi zajimave souboje ve skupinach FORZA MILAN

Reagovat
alegre

Tak jo......

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele