FORTUNA:LIGA - preview 4. kola nadstavby

05.07.2020, 08:38, aktualizováno 05.07.2020, 08:38
Previews
Sparta v týdnu získala pohár a nyní chce stvrdit své konečné třetí místo v tabulce, stačí k tomu porazit Jablonec, případně čekat na ztrátu Liberce v souboji se Slavií. Baník Ostrava ještě může pomýšlet na pátou příčku a dnes potřebuje porazit Plzeň...
O titul
Slovan Liberec - Slavia Praha  (neděle 17:00)
Fotbalisté Slavie již tři kola před koncem nadstavbové části obhájili ligový titul a zbývající průběh si určitě chtějí užít. Nyní zavítají na půdu Liberce, kterému jde naopak stále o hodně. Severočeši se potýkají s nesmírně náročným programem, neboť ve středu sehráli finálový zápas národního poháru se Spartou a po smolné porážce 1:2 tak ještě nemají evropské poháry jisté. V tuto chvíli se nacházejí na čtvrtém místě tabulky s jednapadesáti body.

Svěřenci kouče Pavla Hoftycha zaostávají za třetí Spartou o pět bodů, před pátým Jabloncem mají náskok jediného bodů. V tuto chvíli je nemine případné play-off o 2. předkolo EL, nicméně cílem je obsadit čtvrté místo, které stoprocentně zaručuje 3. předkolo. "Pohárová cesta skončila. Musíme zregenerovat a dát do závěru sezony všechno. Blíží se konec, vidíme cíl. Doufám, že najdeme poslední zbytky síl a budeme úspěšní," řekl Jakub Pešek.

Sedmadvacetiletý záložník se ještě krátce vrátil k pohárovému duelu se Spartou, ve kterém dostal svůj tým do vedení pět minut po změně stran. "Musíme pogratulovat soupeři. Chci pochválit hlavně kluky, finále jsme odmakali. Je to ale hořké, hořké, hořké," dodal Pešek zklamaně. Slovan na ligové scéně neprohrál dvakrát za sebou, po remíze 1:1 v Jablonci dokázal naposledy zvládnout klíčové střetnutí s ostravským Baníkem a zdolal ho 2:1. Pokud Slavii porazí a Jablonec zároveň prohraje na Spartě, tak už o kýžené čtvrté místo nepřijde.

Slavia v podstatě nemá o co hrát, na druhou stranu se ještě o jeden individuální úspěch může postarat. O krále střelců totiž bojuje chorvatský útočník Petar Musa, jenž má na kontě 13 ligových zásahů stejně jako Lukáš Budínský z Mladé Boleslavi. Tento nedělní duel navíc pro něj bude mít speciální náboj, jelikož právě v dresu Liberce odehrál podzimní část sezóny. Pražané naposledy přivítali Jablonec a uštědřili mu debakl po výsledku 4:0.

Domácí postrádají Chaluše s Hybšem, po dohodě s klubem se na trávník nepodívá duo Hromada - Băluţă. Trest za vyloučení se Spartou bude odpykávat Rondić a kvůli dvěma žlutým kartám nejsou k dispozici ani Koscelník s Kuchtou. Jindřich Trpišovský se dlouhodobě musí obejít bez Hovorky, Kúdely a Olayinky, jistotu startu dále nemají Holeš s Oscarem. V obou letošních vzájemných kláních vyhrála Slavia (3:0 a 1:0).

"Atmosféra v týmu je znatelně uvolněnější. I přes to, v jaké jsme pozici, víme, o co hrajeme a pro koho hrajeme. To je pro nás zásadní. Šanci asi dostanou hráči, kteří toho v sezoně tolik neodehráli. Stejně jako proti Jablonci ale nechceme složení týmu úplně rozbít. Do Liberce se vždy těšíme, protože to není jednoduché prostředí. Soupeř má před sebou dvě klíčová kola, ve kterých může zabojovat o Evropu a určitě na nás bude připraven," řekl pro klubové stránky asistent trenéra Jaroslav Köstl.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Fukala, Kačaraba, Karafiát, Mikula - Malinský, Alibekov, Mara, Beran, Pešek - Mashike Sukisa.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Frydrych, Takács, Bořil - Traoré, Ševčík - Hellebrand, Stanciu, Hilál - Musa.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.08 - 3.53 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Baník Ostrava - Viktoria Plzeň  (neděle 17:00)
Nejhůře postavený celek ve skupině o titul z Ostravy se v posledním domácím utkání sezóny utká s druhou Plzní. Baníku již v podstatě o nic nejde a tak se veškerá pozornost bude soustředit na konec kariéry Milana Baroše. Zvlášť z toho důvodu, že ani hostující Viktoria již nemá o co hrát.

Ještě dva zápasy - a pak už utrpení Baníku skončí. Kouč Luboš Kozel sice staví mužstvo podle vlastních představ, avšak otázkou zůstává, jak má budovaný tým vlastně vypadat. Doposud totiž byly k vidění jen minimální náznaky změn, u kterých lze navíc spekulovat, zda jsou krokem k lepšímu. Mnohými proklínaná nadstavba pak alespoň nastaví Kozlovi zrcadlo, aby viděl, v čem Slezané zaostávají za ligovou elitou, načež by v nové sezóně konečně mohl ukázat pokrok.

Naposledy Baník klopýtl v Liberci a jeho čekání na výhru se protáhlo na pět zápasů. "Bylo to pro nás zklamání. Čekali jsme o sto procent lepší výkon. Byli jsme málo odvážní a průbojní v poslední třetině hřiště. Nevytvořili jsme si šanci. Kombinovali jsme možná ve středu pole, ale tím nikoho přehrajete. Soupeř nás předčil v rychlosti přímočarosti, nasazení a rychlosti. Musí to být podstatně lepší, musí tam být vidět touha po vítězství," uznal Kozlův asistent Ivan Kopecký.

Proti Plzni by měli Slezané zabrat už jen pro to, aby osladili rozlučku ostravské legendy Milana Baroše s kariérou. Osmatřicetiletý kapitán Baníku oznámil své rozhodnutí v pátek a v neděli jej čeká poslední představení na domácí půdě.

Hostující Viktoria už může pojmout závěr nadstavby vyloženě rekreačně. Západočeši již ztratili šanci na titul a z druhého místa je již také nikdo nesesadí. I přes nakonec neúspěšnou honbou za první Slavií si družina lodivoda Adriána Guľy zaslouží obdiv. Plzeň za celé jaro prohrála jen ve dvou soutěžních utkáních a ukázala, že v příštích letech se klidně může vrátit na ligový trůn.

I bez nutnosti bodovat chtějí Západočeši ve Vítkovicích uspět. "Je to náš poslední venkovní zápas a těšíme se na něj. Na jaře jsme vyhráli spoustu utkání a rádi bychom v tom pokračovali. Chceme sezonu dohrát dobře a pohodu si odnést na dovolenou a pak i na začátek přípravy. Rozhodně to jen nedohráváme. Uděláme maximum, abychom přivezli tři body," ujistil zkušený obránce David Limberský, jenž před nedávnem prodloužil s Viktorií smlouvu.

Do Slezska s plzeňskou výpravou neodcestuje záložník Jan Kopic, který v minulém kole proti Spartě uviděl červenou kartu a kvůli disciplinárnímu trestu pro nějž sezóna již skončila. Zdravotní problémy sužují dalšího středopolaře Pavla Buchu i útočníka Jeana-Davida Beauguela a o jejich nasazení se teprve rozhodne. Baníku bude scházet vykartovaný forvard Tomáš Smola a marodi Martin Fillo s Danielem Holzerem.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Reiter, Procházka, Svozil, Stronati, Fleišman - Potočný, Jirásek, Jánoš, Kuzmanovič - Baroš
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Limberský - Kalvach, Čermák, Hořava - Kayamba, Chorý, Mihálik
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.16 - 3.49 - 2.28
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - FK Jablonec  (neděle 17:00)
Sparta, která je ještě plna dojmů z vítězství v národním poháru, přivítá na svém hřišti Jablonec. Zatímco domácím už takřka o nic nejde, hosté musí ještě zápasit o místenku v evropských pohárech, kterou dost možná nebudou mít jistou ani po konci bitev ve skupině o titul.

Těžko lze pro hráče Sparty najít nějakou speciální motivaci v dohrávce nejvyšší soutěže. Letenští na svoji jarní metu dosáhli ve středu, kdy ovládli MOL Cup, díky čemuž jim na ligovém umístění až tolik nezáleží. Navíc třetí místo mají prakticky jisté - nedělní soupeř z Jablonce už Pražany kvůli horšímu postavení po základní části určitě nepředběhne a nepravděpodobný je takový scénář i v podání čtvrtého Liberce. Severočeši totiž ztrácí na Spartu pět bodů, navíc mají před sebou těžké duely proti Slavii a Plzni.

Letenští si navíc na Jablonec mohou v klidu věřit. Poslední výhra zeleno-bílých v nejvyšší soutěži na ulici Milady Horákové je již hodně vousatá a datuje se do roku 2007. Také v probíhajícím ročníku dopadl první duel na Letné dle očekávání, přesně řečeno poměrem 2:0 ve prospěch Pražanů. Vzpomínaný zápas okořenil na straně Severočechů stoper Jiří Váňa, jenž tehdy ve třiceti letech zažil ligový debut. Listopadová odveta na jablonecké Střelnici již přinesla napínavější podívanou a nakonec skončila remízou 2:2.

To však bylo ještě v době, kdy Sparta pod vedením dnes již bývalého kouče Václava Jílka strádala a Severočeši zase pravidelně brali body. V současnosti je situace zcela opačná. Zatímco letenští se pod vedením Václava Kotala rozjeli, Jablonec trenéra Petra Rady stagnuje a v době "pokoronavirové" se trápí. Zeleno-bílí doplácí na marodku i bídnou formu tahounů a hrozí, že jim účast v předkolech Evropské ligy proklouzne mezi prsty.

Aktuálně sídlí Severočeši na páté pozici, a pokud na ní setrvají, čeká je nepříjemné finále s vítězem dvojzápasu Bohemians-Mladá Boleslav. "Sparta se v současnosti zvedla. Její vítězná série svědčí o tom, že se to tam stabilizovalo. Vyhráli trofej, nějaká euforie to je, ale hraje se až v neděli a jsou to profíci. Na tohle se nemůžeme ohlížet. Oproti Slavii tam musí být větší nasazení, míň strachu," burcuje Rada před seancí na Letné.

Na marodce Jablonce momentálně figurují stoper Jakub Jugas a trio záložníku Vladimir Jovović, Vojtěch Kubista a Dominik Pleštil. Proti Spartě navíc nemůže nastoupit její kmenový obránce Dominik Plechatý, jenž na Střelnici hostuje. Nejisté jsou navíc starty gólmanské jedničky Vlastimila Hrubého s pravým bekem Lukášem Holíkem.

Sparta má v tomto směru menší starosti, nicméně ani Kotal nepracuje se zcela kompletním kádrem. Zranění nepustí do hry zadáky Davida Lischku se Semihem Kayou a mimo hru je nadále také křídelník Srdjan Plavšić, který už alespoň začal trénovat.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Heča - Vindheim, Štetina, Costa, Hanousek - Karlsson, Kanga, Trávník, Karabec, Hložek - Tetteh
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Macháček, Štěpánek, Jeřábek, Krob - Hübschman - Matoušek, Považanec, Kratochvíl, Sýkora - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.55 - 6.53
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha33256266:1181
2.Viktoria Plzeň33226564:2472
3.Sparta Praha33168963:4056
4.Slovan Liberec331561254:4451
5.FK Jablonec331481147:4850
6.Baník Ostrava331291246:4245

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (358)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele