Evropská liga - souhrn prvních zápasů osmifinále

09.03.2023, 20:43, aktualizováno 09.03.2023, 23:02
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Manchesteru United (© AFP)

Manchester United v úvodním osmifinále zvítězil 4:1 nad Betisem a výrazně nakročil do čtvrtfinále. Juventus si poradil s Freiburgem a náskok do odvety si zajistily rovněž Sevilla, AS Řím a Leverkusen. Arsenal remizoval v Lisabonu se Sportingem 2:2, zatímco Union Berlín třikrát dotáhl manko proti Royale Union s konečným výsledkem 3:3...

Juventus FC - SC Freiburg 1:0

09.03.2023 21:00

Góly: 53. Ángel Di María

Vítězně rozehrál osmifinále Evropské ligy jeden ze spolufavoritů Juventus. Italský gigant udolal jedinou brankou Ángela Di Marii Freiburg a do odvety si veze náskok. Utkání bylo hodně svázané taktikou a nabídlo jen minimum vyložených příležitostí.

Osmifinále Evropské ligy dalo vzniknout italsko-německou konfrontaci, ve které je favoritem Juventus. Pro slavný celek je celkové vítězství v Evropské lize nesmírně důležité, aby si zajistil místenku do Ligy mistrů.

Juventus začal úvodní partii na vlastním stadionu opatrně a v prvním poločase sledovali diváci takticky svázanou bitvu. Italové měli o trochu více navrch, ale už po 24. minutách musel Allegri poprvé sáhnout ke střídání, když se mu zranil obránce Alex Sandro. Na plac šla ztělesněná zkušenost v podobě Leonarda Bonucciho, nicméně změny v defenzivě už po několika minutách nejsou nikdy vítanou záležitostí.

Největší a také jediná příležitost prvního poločasu přišla ve 33. minutě, ovšem na zadní tyči nedokázal hlavičkovat přesně stoper Bremer. Freiburg jinak držel ofenzivní hvězdy "Staré dámy" zkrátka a minimálně v tomto časovém úseku odvedl dobrou defenzivní práci.

Juventus musel o přestávce přidat a Allegri osvěžil hru příchodem talentovaného Fagioliho. Domácí se skutečně dočkali prvního gólu v 54. minutě, byť obraz hry byl víceméně stejný. Kostić výborně odcentroval a hvězdný Argentinec Di María hlavou nedal Flekkenovi žádnou šanci.

Vedoucí branka "Starou dámu" trochu uchlácholila a Freiburg vytasil drápky. Lucas Höler dokonce napálil balón do sítě a překonal Szczęsného, jenomže v neprospěch bundesligového celku zasáhl VAR a díky odhalené ruce branku neuznal. Pro Juve to nicméně bylo velké varování a duel v žádném případě ještě nebyl rozhodnutý.

Freiburg ještě přitápěl a Juventus se čím dál více ocital pod tlakem, ovšem hosty do ničeho výrazného nepustil. Domácí bez problému zvládli i závěr zápasu včetně nastavení a nakonec zvítězili nejtěsnějším rozdílem 1:0, který jim dává větší šance na postup do čtvrtfinále. Freiburg ale není bez šance a v Německu čeká "Starou dámu" ještě pořádná šichta.

Více informací k zápasu

Manchester United - Real Betis 4:1

09.03.2023 21:00

Góly: 6. Marcus Rashford, 52. Antony, 58. Bruno Fernandes, 84. Wout Weghorst - 32. Ayoze Pérez

Manchester musel o víkendu skousnout potupnou porážku 0:7 s konkurenčním Liverpoolem a před tímto čtvrtečním utkáním osmifinále EL se tedy nenacházel v lehké situaci, ovšem i přes nerozhodný první poločas zabral v tom druhém a díky třem trefám zvítězil vysoko 4:1. Do odvety ve Španělsku hrané za týden si tedy odváží tříbrankový náskok a muselo by dojít k senzaci, aby mezi osmičku nejlepších nakonec nepostoupil.

Rudí Ďáblové vstoupili do tohoto duelu naprosto skvěle a hned svou první větší možnost ani ne po šesti odehraných minutách přetavili ve vedoucí gól. Těsně předtím sice nebyla uznána trefa Wouta Weghorsta kvůli těsnému ofsajdu, ale ihned na to se po rychlém přečíslení zmocnil odraženého míče Marcus Rashford a po chytré kličce ho z osmi metrů nechytatelně uklidil přímo pod břevno.

V následujícím průběhu byl nejvíce vidět střelec závěrečné branky Weghorst, nicméně krátce po čtvrthodině hry srazil jeho pokus do zámezí bránící Luiz Felipe a po necelé odehrané půlhodině pálil stejný hráč po centru Antonyho těsně nad. Hosté z ničeho nic prorazili ve 32. minutě. O překvapivé vyrovnání se postaral Ayoze Pérez, jenž po elegantním zpracování Juanmiho a následném centru na pravou stranu šestnáctky zkusil štěstí z mírného úhlu a s pomocí vzdálenější konstrukce rozvlnil síť.

Betis dokonce mohl v samém závěru první půle otočit vývoj, jelikož brankář De Gea vyrobil obrovskou minelu při rozehrávce, avšak Ayoze Pérez ji tentokráte nepotrestal a jeho tečovaná střela z úhlu se odrazila od protější tyče k odkopávajícímu Lisandru Martínezovi. Svěřenci nizozemského trenéra Erika ten Haaga vstoupili do druhého dějství s mnohem větší aktivitou a po sedmi minutách si vzali zpět ztracený náskok.

Teprve třiadvacetiletý brazilský špílmachr Antony si po přihrávce Bruna Fernandese navedl balón blíže do středu před hranici pokutového území a svou fantastickou střelu usměrnil přesně pod levou šibenici. Neuběhlo ani dalších šest minut a Manchester dokázal uklidnit Bruno Fernandes, který si po rohovém kopu Shawa z levé strany seběhl k přední tyči a razantní hlavičkou překonal naprosto bezmocného gólmana Brava - 3:1.

Domácí od této chvíle podnikali jeden útočný výpad za druhým. Za dalších pět minut se neprosadil Antony, neboť svůj lob poslal o decimetry nad horní tyčku, vzápětí napravil své podklouznutí Luiz Felipe a ve vyložené možnosti zablokoval na poslední chvíli Weghorsta. Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem neuspěl ani agilní Anthony tváří v tvář proti Bravovi.

Jasný favorit přeci jen přidal čtvrtý zásah v 82. minutě. Zaslouženého gólu se dočkal Weghorst, protože po zpětné nahrávce Pellistriho, tvrdé ráně McTominaye a výborném zákroku Brava zblízka dorážel míč do poloprázdné branky.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Fenerbahçe SK 2:0

09.03.2023 21:00

Góly: 56. Joan Jordán, 85. Erik Lamela

Seville se dlouho nedařilo proniknout skrz obranné valy tureckého soupeře, ale nakonec si s Fenerbahçe poradila. Do jeho sítě se postupně trefili dva střídající hráči, Joan Jordán a rovněž Argentinec Érik Lamela.

Sportovní ředitel Sevilly, známý úspěšný prodejce talentů, pár hodin před utkáním komentoval současnou nelichotivou situaci a mimo jiné řekl, že je jeho klub v obrovských potížích a že on osobně zažívá takovou bolest a takový stres, jaký by nepřál ani nejhoršímu nepříteli. A Sevilla ho dnes chtěla podržet, protože v LaLize se tento populární klub enormně trápí.

A trápil se i v dnešním utkání. Po většinu prvního poločasu Sevilla ukazovala, že její špatná forma není náhodná. Nedařila se jí konstruktivní fáze, její útoky byly zoufale nepřesné a tureckému soupeři nedělalo větší potíže hrát se Španěly vyrovnanou partii. Hosté navíc mohli jít do vedení. Stačilo, kdyby ve 28. minutě norský útočník King trefil míč sám před brankářem trochu líp. Takto ale nechal vyniknout jen gólmana Dmitroviće.

První půle byla plná zoufalých nepřesností na straně Sevilly a zmařených šancí hostí. Jako třeba ve 45. minutě, těsně před koncem prvního poločasu. Tehdy se Joshua King probil k hlavičce, jenže mířil při tom těsně nad domácí branku.

Pak se ale domácímu trenérovi Jorgemu Sampaolimu povedl majstrštyk. Poslal do hry hned po změně stran Jordána a 28letý záložník se mu rychle odvděčil tím nejlepším možným způsobem. Bryan Gil mu přihrál míč na hranu vápna a Jordán se krásnou ranou i s mírnou tečí Williama prosadil! Po delší době bez šancí se navíc prosadil z dorážky úspěšný Lamela a Sevilla doma vyhrála nad Fenerbahçe 2:0 a před odvetou si vybudovala jasně lepší pozici.

Více informací k zápasu

Šachtar Doněck - Feyenoord Rotterdam 1:1

09.03.2023 21:00

Góly: 79. Jaroslav Rakickyj - 88. Ezequiel Bullaude

Feyenoord přijížděl do Varšavy jako mírný favorit a proti ukrajinskému Šachtaru byl i lepším týmem, ovšem nakonec mohl být rád, že si odvety přiváží nadějnou remízu 1:1, neboť ještě zhruba pět minut před závěrečným hvizdem prohrával. Domácí výběr hrál od samého začátku ze zabezpečené obrany a jeho plán mu vycházel, i přesto však v samém závěru inkasoval.

Úvodní poločas probíhal v hodně opatrném duchu a za celých pětačtyřicet minut nepřinesl jedinou větší možnost. Teprve krátce po změně stran začal hrozit současný nizozemský lídr. V 51. minutě totiž Idrissi posunul míč na levou stranu Hartmanovi, který ho dokázal dostat před branku a tam se musel blýsknout brankář Trubin proti střele z bezprostřední blízkosti v podání skluzujícího Danila.

Ihned na to vyzkoušel své štěstí z hranice pokutového území íránský útočník Jahanbakhsh, avšak jeho pohotová střela z hranice šestnáctky proletěla o decimetry vedle bližší tyče. Hosté pokračovali v aktivitě i nadále a v 64. minutě je dělilo od skórování jen několik centimetrů, neboť po dalším skvělém pasu Hartmana hlavičkoval Danilo a jeho oblouček dokázal Trubin na brankové čáře famózně jednoruč odvrátit ke svým spoluhráčům.

Celek z Doněcku nečekaně udeřil zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem. K rohovému kopu z levé strany se postavil Sudakov a svým centrem našel Jaroslava Rakickyjho, jenž v předklonu hlavou přehodil marně se natahujícího gólmana Wellenreuthera. Svěřenci trenéra Arneho Slota od této chvíle ještě více přidali a srovnat se jim povedlo v 88. minutě.

Teprve dvaadvacetiletý argentinský záložník Ezequiel Bullaude přišel na trávník o dvě minuty dříve a hned zařídil nerozhodný výsledek přesnou hlavičkou z hranice brankového území. V nastaveném čase ještě dokázal skórovat hlavičkující Geertruida, nicméně jeho zásah nebyl uznán kvůli ofsajdu.

Více informací k zápasu

AS Řím - Real Sociedad 2:0

09.03.2023 18:45

Góly: 13. Stephan El Shaarawy, 87. Marash Kumbulla

Římané si poradili s Realem Sociedad až nečekaně snadno a kromě toho, že Španěly k ničemu nepustili, jim dali dvě branky. Tu první hned po třinácti minutách vstřelil El Shaarawy a skóre pro domácí velmi příznivé uzavřel na konci utkání Kumbulla.

Trenér José Mourinho před utkáním poznamenal, že jeho AS snad ani nemohlo dostat horšího soupeře a že se na Realu Sociedad jen těžko hledají nějaká slabá místa. To Španělé samozřejmě kvitovali a jeli do Říma s vědomím, že mají minimálně padesátiprocentní šanci na postup, navíc odvetné utkání hrají před vlastními fanoušky.

AS od začátku velmi dobře bránilo a potvrzovalo, že Olimpico je pro něj velkou oporou a pevností. Navíc zvládalo i protiútoky. Nechalo La Real hrát a ve třinácté minutě samo vyrazilo do akce. Paulo Dybala táhl útočnou akci AS po straně, nahrál do vápna Tammymu Abrahamovi a čerstvý otec našel centrem na zadní tyč Stephana El Shaarawyho. Hráč s končícím kontraktem si hodně hlasitě řekl o nový, když ve stylu ninjy doklepl míč do sítě!

Real se ale nezalekl ani nepříznivého stavu ani plného Olimpica ženoucího svoje gladiátory do bitvy a postupně si získával pevnou půdu pod nohama. Po dvaceti minutách si vzal míč na starosti Takefusa Kubo a krásnou ranou trefil pravou tyč Patríciovy brány! Delší dobu se pak oba týmy přetahovaly o míč bez větších šancí, až tři minuty před koncem první půle brankáře Remira dostihl Abraham a jen tak tak, že mu Paulo Dybala odražený míč neposlal zpátky do brány.

Do druhé půle už v domácím dresu nastoupil stoper Marash Kumbulla, který vystřídal zraněného Llorenteho, někdejšího hráče právě Realu Sociedad. Po změně stran se La Real ukazoval jako aktivnější celek, ale dlouho si nedokázal vypracovat větší šanci. V 56. minutě tvrdě vypálil Rico a brankář Patrício vyrážel konečky prstů na roh.

Po hodině hry pálil v rychlosti Andrea Belotti jen do tyče. Přeci jen si ale AS dokázalo vytvořit další šanci na druhou branku. Tři minuty před koncem usměrnil Dybalův rohový kop do hostující sítě právě střídající Marash Kumbulla, který razantní hlavičkou překonal Remira.

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - Ferencvárosi TC 2:0

09.03.2023 18:45

Góly: 10. Kerem Demirbay, 86. Edmond Tapsoba

Německý Bayer potvrdil úlohu mírného favorita proti maďarskému překvapení z Budapeště a díky dvěma trefám si odváží do odvety celkem nadějný výsledek 2:0. V tomto čtvrtečním utkání navázal na ligový úspěch s berlínskou Herthou (4:1) a dostává se tedy do dobré formy. Již po necelých deseti odehraných minutách ho poslal do vedení Kerem Demirbay a těsně před koncem zvýšil náskok obránce Edmond Tapsoba.

Oba čeští krajánci v dresu domácího celku začali na lavici náhradníků. Adam Hložek přišel na trávník v 71. minutě a těsně před druhým gólem orazítkoval tyč, Patrick Schick se dostal do hry minutu před vypršením základní hrací doby. Svěřenci španělského trenéra Xabiho Alonsa od samého začátku kontrolovali průběh a hned svou první větší možnost z 10. minuty přetavili v důležitou vedoucí branku.

Devětadvacetiletý záložník s tureckými kořeny Demirbay si narazil balón s Wirtzem a pak svou bombou z hranice pokutového území překonal plachtícího brankáře Dibusze. Hosté se od této chvíle osmělili a nečekaně srovnat chtěli po pětadvaceti odehraných minutách, ale ve vyložení pozici selhal Zachariassen a z bezprostřední blízkosti pouze napálil břevno. Od tohoto okamžiku tempo hry výrazně opadlo a nic podstatného se nedělo.

Teprve v 86. minutě se zrodila další velká šance a i v tomto případě byla gólová. Dvacetiletý Hložek se postavil k přímému volnému kopu z více jak pětadvaceti metrů a svým krouceným projektilem trefil levou tyč, dorážející Tapsoba pak přelstil ofsajdovou past a hlavou bez potíží dorazil míč do zcela prázdné branky. Ferencváros alespoň mohl zmírnit svou prohru v nastaveném čase, jenže Zachariassen ani napodruhé neuspěl a s jeho přízemním pokusem si poradil připravený gólman Hrádecký.

Více informací k zápasu

Sporting CP - Arsenal FC 2:2

09.03.2023 18:45

Góly: 34. Gonçalo Inácio, 55. Paulinho - 22. William Saliba, 62. Hidemasa Morita (vl.)

Odveta na Emirates Stadium zůstává otevřená. Sporting totiž uhrál v prvním zápase s Arsenalem remízu 2:2, která dává do druhého zápasu naději oběma týmům. Jako první na Estadio Josého Alvalade udeřil Arsenal, ale Sporting dvěma góly otočil, což Gunners nenechali bez reakce a srovnali.

Osmifinále Evropské ligy proti sobě postavilo dva zvučné celky - Sporting Lisabon a Arsenal FC. Favoritem byl londýnský celek, ale v Portugalsku ho čekala hodně složitá práce. Mikel Arteta udělal oproti ligovému zápasu s Bournemouthem hned sedm změn a vstup Arsenalu do utkání byl minimálně rozpačitý. Hned v 5. minutě Sporting výrazně zahrozil, když obrana Gunners pustila do šance Pedra Gonçalvese a ten z vyložené pozice zakončoval vedle.

Hosté to přečkali a ve 22. minutě sami udeřili. Po rohovém kopu zůstal William Saliba trestuhodně nebráněný a ze vzduchu hlavou překonal brankáře Adána.

Aktuálně vedoucí tým Premier League se uklidnil a brzy mohl vedení zdvojnásobit. Oleksandr Zinčenko vyslal na Adána tvrdou ránu, jenomže přesně do středu branky, kde byl brankář připravený.

Také Sporting potřeboval získat jistotu na balónu a po půlhodině hry nejprve protáhl Turnera Inácio a o chvíli později vstřelil stejný muž vyrovnávací branku. Gonçalo Inácio zůstal stejně jako Saliba úplně volný a při rohovém kopu hlavou srovnal. Do konce prvního poločasu si oba týmy vypracovaly ještě jednu velkou příležitost. Štiplavou a přesnou střelu Marcuse Edwardse vytěsnil Turner a na druhé straně nebezpečně hlavičkoval Xhaka. Adán udržel balón na brankové čáře a poločasový stav 1:1. V nastavení ještě vyrobil hrubku Turner, nicméně Sporting jí využít nedokázal.

I druhý poločas sliboval ofenzivní podívanou a krátce po hvizdu se to potvrdilo. Ve 48. minutě odvedl dobrou práci pro Martinelliho Zinčenko a prvně jmenovaný Adána nepřehodil. Jako první se ve druhé půli prosadili hráči Sportingu. Gonçalvesovu střelu v 55. minutě Turner vyrazil a s bezprostřední dorážkou okamžitě přispěchal João Paulo Fernandes! Sporting se poprvé v utkání dostal do vedení.

Nebylo to však na dlouho, protože Arsenal okamžitě přepnul na vyšší rychlostní stupeň a o sedm minut později vyrovnal. Nejprve ve velké šanci neuspěl Martinelli, když se sice zbavil Adána, ale pak si předkopl balón a nestihl správně zakončit. Vzápětí zkoušel technický obstřel Fernandes a této možnosti musel Sporting později litovat. V 62. minutě si totiž vstřelil vlastní gól Hidemasa Morita, jenž si srazil Xhakovu střelu za Adánova záda - 2:2.

Obě strany ztratily veškeré zábrany a pustily se do útoku. Hlavičku Tomijasa zneškodnil Adán. Arsenal měl územní převahu a přeci jenom o něco více navrch, ale rozhodnout lisabonské střetnutí nedokázal. Remíza 2:2 dává do odvety naději oběma celkům, byť o trochu blíže má k postupu Arsenal.

Více informací k zápasu

Union Berlín - RU Saint-Gilloise 3:3

09.03.2023 18:45

Góly: 42. Josip Juranović, 69. Robin Knoche, 89. Sven Michel - 28. Victor Boniface, 58. Yorbe Vertessen, 72. Victor Boniface

Německému Unionu se poslední dobou přestalo dařit v ofenzívě, nicméně teď v úvodním osmifinále Evropské ligy s neoblíbeným belgickým soupeřem měl spíše problémy v defenzivní fázi. Se stejným protivníkem se utkal již v základní skupině a získal s ním tři body (0:1, 1:0), v tabulce za ním zaostal o jediný bod a kvůli druhému místu nakonec musel podstoupit náročné play-off o nejlepší šestnáctku.

V tomto čtvrtečním duelu s ním hned třikrát prohrával o jednu branku, ale konečnou remízu 3:3 zařídil v předposlední minutě základní hrací doby střídající Sven Michel. RU tak v odvetě hrané za týden bude mít mírnou výhodu, avšak postupové šance jsou naprosto otevřené. Domácí favorit vstoupil do tohoto střetnutí mnohem aktivněji a v úvodní čtvrthodině si vytvořil hned dvě velké možnosti ke skórování.

Nejprve se po centru z levého křídla opřel do míče Becker a svým skákavým pokusem nechal vyniknout brankáře Morise, poté hostující strážce předvedl další famózní zákrok i proti přesně umístěné hlavičce Behrense. Saint-Gilloise z ničeho nic udeřilo po necelé půlhodině hry. Do vedení ho dostal Victor Boniface, jenž se v obležení tří protihráčů opřel do balónu z necelých pětadvaceti metrů z otočky a jeho tečovaný projektil zaplachtil do vzdálenější šibenice.

Svěřenci trenéra Urse Fischera na sebe nenechali čekat s odpovědí příliš dlouho a zhruba pět minut před přestávkou vyrovnali. K přímému volnému kopu z dvaadvaceti metrů se postavil Josip Juranović a nádherným obstřelem kolem zdi zamířil do bližšího spodního růžku. RU si poprvé vzalo zpět svůj ztracený náskok v 58. minutě, jelikož Yorbe Vertessen využil zaváhání soupeře při rozehrávce ve středu hřiště a po finální pobídce Lapoussina bezpečně překonal brankáře Rønnowa.

Ovšem o jedenáct minut později bylo podruhé v zápase srovnáno. Přesně v polovině druhé půle totiž zahrál nešťastně rukou ve vlastní šestnáctce hlavičkující Burgess a k nařízené penaltě se postavil Robin Knoche. Ten ji sice neproměnil a Moris ho brilantně vychytal, jenže míč vyrazil právě jen k exekutorovi pokutového kopu a třicetiletý obránce pak zcela prázdnou branku už neminul.

Neuběhly ani další tři minuty a podruhé se prosadil aktivní Boniface, protože po nahrávce Nieuwkoopa stanul zcela sám před Rønnowem a chladnokrevně ho překonal přízemní střelou - 2:3. Union to rozhodně nezabalil a v 89. minutě potřetí srovnal. Michel si po dvanácti minutách strávených na trávníku obhodil běžícího protihráče a ze středu šestnáctky se trefil po zemi přímo k pravé konstrukci.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Klasická připravenost komentátorů ČT. Werghorst už za United gól vstřelil pane Vlašku. Ale tak když výplata přijde kdykoliv, proč se zodpovědně připravovat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele