Evropská liga - preview prvních zápasů osmifinále

09.03.2023, 08:37
Previews
Dávid Hancko (© AFP)

Evropská liga dnes načne osmifinálovou část a nouze rozhodně nebude o zajímavé duely. Manchester United si potřebuje napravit reputaci a od Betisu rozhodně nedostane nic zadarmo, AS Řím poprvé změří síly s Realem Sociedad, na Juventus čeká Freiburg, Leverkusen hostí Ferencváros a Arsenal se představí v Lisabonu...

AS Řím - Real Sociedad

čtvrtek 18:45

Římané mají za sebou zvládnuté utkání s Juventusem a to by je mohlo nakopnout vstříc dalšímu úspěchu. Proti španělským soupeřům se jim ale dlouhodobě nedaří, což budou chtít napravit v duelu s Realem Sociedad. Celek ze San Sebastiánu potřebuje najít dobrou formu, která se mu začala vyhýbat.

AS Řím vyhrál premiérový ročník Konferenční ligy a jeho dalším velkým cílem je bezpochyby zopakování úspěchu i o level výš. Cesta na vrchol Evropské ligy je ale pořádně dlouhá a hned dalším protivníkem Vlků se stane soupeř z neoblíbeného Španělska. A s těmito týmy nemají Vlci opravdu vůbec dobré zkušenosti. Najde se samozřejmě pár výjimek, jako například legendární obrat v Lize mistrů s Barcelonou a slavné vítězství 3:0, ale jinak jde o bilanci víc než špatnou.

AS Řím se utkal se španělskými oponenty celkem ve 39 případech, ale vyhrát dokázal jen třináctkrát. Poražen odcházel už jednadvacetkrát a dostal při tom 62 branek, zatímco sám jich dal o devatenáct méně. Pod vedením kouče Mourinha se nicméně AS učí zvládat náročné zápasy přeci jen lépe než dřív. V Evropské lize se ho naposledy týkalo předkolo vyřazovací fáze a po prvním utkání museli Giallorossi doma otáčet. Proti Salzburgu to ovšem zvládli víc než obstojně a po brankách Belottiho s Dybalou postoupili.

Jenže pak v lize opět nezvládli potvrdit dobrý výkon a zcela vybouchli s Cremonese, pro něhož se jednalo o vůbec první ligovou výhru v sezoně! Vlci se z toho každopádně brzy oklepali a hned v dalším kole si připsali plný počet bodů. Porazili totiž slavného soka z Turína, Juventus pokořila jediná trefa obránce Manciniho, který se po změně stran trefil parádně. Domácí tak dál zůstávají v boji o Ligu mistrů, patří jim čtvrtá příčka.

Ta by naopak neměla minout právě La Real, který se usadil na skvělém čtvrtém místě LaLigy. Faktem ale je, že spíš dosud čerpá z fantastického podzimu, protože poslední dobou se baskickému týmu moc nedaří. Už ve třech ligových duelech se mu nepovedlo zvítězit, dvakrát z toho jen remizoval a za posledních šest utkání si připsal tři body v jediném případě. Čisté konto v nich udržel pouze dvakrát, mimo jiné minule proti patnáctému Cádizu.

Římané doma nebudou kompletní, protože se ještě neuzdravil záložník Darboe a Solbakken pro jistotu není zapsaný na soupisce pro poháry. Menší zranění si z minulého kola Serie A odnesl Pellegrini, avšak ten by měl být přítomen. Problémem by mohla být absence vykartovaného stopera Ibañeze. Hosté přijedou bez Elustonda a taky Sadiqa, bývalého hráče právě AS Řím, který se na začátku sezony ošklivě zranil. Do herního tempa se bude chtít dostat rekonvalescent David Silva.

AS Řím - pravděpodobná sestava:
Rui Patricio - Mancini, Smalling, Llorente - Karsdorp, Cristante, Matić, Spinazzola - Dybala, Pellegrini - Abraham

Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Remiro - Gorosabel, Zubeldia, Le Normand, Rico - Méndez, Zubimendi, Merino - Kubo - Oyarzabal, Sørloth

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.41 - 2.90 - 3.75

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Bayer Leverkusen - Ferencvárosi TC

čtvrtek 18:45

Leverkusen letos rozhodně neprožívá úplně nejpovedenější sezónu a teď se jí pokusí alespoň částečně zachránit. Loni v Bundeslize obsadil skvělé třetí místo a probojoval se přímo do základní skupiny, ovšem k elitní čtyřce má v tuto chvíli poměrně daleko. Nyní v osmifinále Evropské ligy bude plnit úlohu favorita proti maďarskému mistrovi z Budapeště, nicméně Ferencváros na podzim šokoval a bez šance na úspěch určitě není.

Bayer v dosavadním průběhu německé nejvyšší soutěže posbíral pouhých jednatřicet bodů a nachází se až na devátém místě. Na druhou stranu mu generálka na tento čtvrteční duel vyšla, neboť po dvou prohrách zabral proti zachraňující se Hertě a i díky asistenci střídajícího českého útočníka Patrika Schicka ji porazil 4:1. Domácí oproti svému soupeři museli sehrát play-off o osmifinále EL a na postupu se hodně nadřeli.

S Monakem totiž nejprve prohráli 2:3, pak ale stejným poměrem vyhráli na jeho půdě a také kvůli proměněnému pokutovému kop Schicka uspěli v dramatickém penaltovém rozstřelu. "V žádném případě si nemyslím, že by Ferencváros byl o mnoho slabším soupeřem než Monako. V lize předvádí suverénní výkony a i na evropské scéně ukázal, že dokáže porazit kohokoli," prohlásil španělský trenér Xabi Alonso s velkou dávkou respektu.

Hosté kráčí v maďarské lize za jednoznačnou obhajobou titulu, protože mají na kontě padesát bodů a před druhým týmem Kecskeméti TE drží obrovský čtrnáctibodový náskok, i když o víkendu pouze remizovali s Mezőkövesdem po výsledku 1:1. Oba nadcházející protivníci na sebe narazili v předloňském ročníku Evropské ligy a v základní skupině se podělili po třech bodech, jelikož Bayer nejprve prohrál 0:1 a poté v odvetě zvítězil 2:1.

Hosté letos v základní skupině H zaskočili všechny favority včetně Monaka a s deseti body nečekaně skončili první díky lepší bilanci vzájemných utkání. Xabi Alonso nově nemůže využít služeb Frimponga. Na marodce se dále nacházejí Aranguiz, Palacios, brankář Lunev i vykartovaný Andrich, jistotu startu dále nemá Bakker. Naopak v základní jedenáctce by se znovu měl objevit Adam Hložek, Schick pravděpodobně začne na lavici náhradníků. Hosté zřejmě nenasadí Bešiče, Owusua a Sagala.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.60 - 10.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Sporting CP - Arsenal FC

čtvrtek 18:45

Hodně náročný úkol stojí před fotbalisty Sportingu, které po postupu přes dánský Midtjylland čeká v osmifinále Evropské ligy lídr anglické Premier League Arsenal. Zatímco Sporting má za sebou jednu z nejhorších sezón posledních let, Arsenal má po devatenácti letech největší šanci na zisk titulu.

Už tento samotný fakt naznačuje, kdo je favoritem nejenom prvního zápasu hraného v Lisabonu, ale také celého kola. Sporting se totiž v této sezóně opravdu trápí. Po letním prodeji opor nedokázal soupisku dobře doplnit a neúspěchy sbírá na domácím poli i tom evropském.

V lize Sportingu po předloňském titulu a loňském druhém místě patří až čtvrtá pozice, a do poslední třetiny ligové sezóny vstupuje s výraznou bodovou ztrátou na své rivaly. Brzy vypadl také v národním poháru a svou největší šanci na trofej ztratil ve finále Ligového poháru, kde nestačil na Porto.

Jeho cesta evropskými poháry letos také není tak úspěšná jako před rokem. Loni touto dobou totiž hrál v osmifinále Ligy mistrů, které mu zůstalo letos zapovězeno. Sporting totiž po dvou výhrách na úvod základních skupin získal už jen jeden bod a propadl se na třetí místo, které ho odkázalo do Evropské ligy.

Proti dánskému Midtjyllandu to v úvodním zápase v Lisabonu vypadalo, že i v Evropské lize dokráčí Sporting k nečekaně brzkému konci. Remízu 1:1 zachránil portugalskému týmu až v nastaveném čase jeho kapitán Coates. V odvetě pak už i díky nedisciplinovanosti soupeře utkání ovládl a vyhrál 4:0. Na dobré rozpoložení z posledního zápasu na evropské scéně navázal také v domácí soutěži. Poslední dva ligové zápasy proti Portimonense a Estorilu vyhrál bez inkasovaného gólu.

To vše ale nemá na působivá představení Arsenalu v současné sezóně. Mikel Arteta do své třetí kompletní sezóny na lavičce Gunners vstoupil tou správnou nohou a dotáhl je až na čelo prestižní Premier League. O domácí pohárové trofeje už sice Arsenal nezabojuje, ale v boji o tu nejcennější je nyní největším favoritem.

V minulé sezóně se tým po dvou osmých místech v Premier League propracoval alespoň na pátou pozici a v té letošní odstartoval velkou jízdu. Jejím výsledkem je, že Arsenal má pětibodový náskok na čele před obhájcem Manchesterem City a dobré výkony ukazoval také v evropských pohárech.

Skupinu Evropské ligy, ve které se představil po roční pauze od pohárů, s Eindhovenem, Curychem a Bodø/Glimt ovládl, a proto se vyhnul prvnímu kolu vyřazovacích zápasů. Evropskou formu si sice tak v minulých týdnech ověřit nemohl, ale naopak jí zcela naplno ukazoval v Anglii. V posledních čtyřech zápasech Premier League vyhrál, ačkoliv v tom posledním víkendovém s Bournemouthem prohrával o dva góly, ale vývoj utkání zvrátil a vyhrál 3:2.

Právě takový velký obrat dokazuje sílu letošního Arsenalu, který je úplně jiný, než když se oba soupeři potkali před pěti lety. Tehdy dva zápasy v základní skupině Evropské ligy nenabídl nikterak zábavnou podívanou. Zápas v Londýně skončil bez branek a lisabonský duel ovládl díky jedinému gólu v zápase Arsenal. Z dnešních sestav ale do dvojutkání zasáhli na straně Sportingu pouze Coates a Cabral a na straně Arsenalu zase Xhaka, Elneny, Holding a Smith Rowe.

Z těchto jmenovaných v základní sestavě do zápasu zasáhne s největší pravděpodobností jen Coates a Xhaka. Naopak stoprocentně do něj nezasáhne u domácích zraněný Braganca a potrestaný Ugarte. Arsenal zase do hry určitě nepošle zraněnou trojici Trossard, Elneny a Jesus, ke kterým se přidal nemocný Tierney.

Sporting CP - pravděpodobná sestava:
Adan; Inacio, Coates, St. Juste; Esgaio, Tanlongo, Morita, Reis; Edwards, Paulinho, Goncalves.

Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Turner; White, Saliba, Gabriel, Zinchenko; Xhaka, Jorginho; Saka, Odegaard, Nelson; Martinelli.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.79 - 3.19 - 2.22

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Union Berlín - RU Saint-Gilloise

čtvrtek 18:45

Před pár lety znali oba kluby lépe jen fotbaloví fajnšmekři. Dnes už si jeden z Unionů zahraje minimálně čtvrtfinále Evropské ligy. Bude se z postupu radovat ten berlínský, jenž šokuje také německou Bundesligu, nebo ten z Bruselu, který zdatně oprašuje někdejší slávu?

Už ve skupinové fázi na sebe "Köpenicker" a Saint-Gilloise narazili. V obou utkáních slavili výhru hosté a vždy po výsledku 1:0 ve prospěch vítězů. Uniony zkrátka něco spojuje. Dlouhé roky o nich víceméně nikdo nevěděl, nyní ale ve svých zemích patří mezi přední celky. V německé Bundeslize drží 1. FC skvělé třetí místo, v belgické Jupiler Pro League se zase královský klub z Bruselu pohybuje na druhé příčce.

Vzájemné osmifinálové klání začne v Berlíně. Jelikož domácí skončili ve skupině D druzí, museli už na rozdíl od belgického soka absolvovat jedno vyřazovací klání, v němž si poradili s nizozemským Ajaxem. K postupu přes mužstvo z Amsterdamu pomohl dobrý výkon na stadionu An der Alten Försterei, na němž mužstvo kouče Urse Fischera hodlá tentokrát ubránit také Saint-Gilloise.

Oba Uniony se však podobají nejen svým příběhem, ale také herně, takže bude těžké, aby jeden toho druhého zaskočil. "Ve skupinovém zápasy tady na Alten Försterei velmi dobře bránili a téměř nás nepouštěli do šancí. Celkově jsou velmi kompaktním a dobře organizovaným týmem a hrají stylem, který je velmi podobný tomu našemu," ví lodivod domácích Fischer.

Köpenicker si ve čtvrtek budou muset poradit bez absentujícího levého beka Jérôma Roussilona, dál marodí také maďarský záložník András Schäfer. Hosté z Belgie by měli dorazit v kompletním složení vyjma zraněného německého útočníka Dennise Eckerta Ayensy.

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rønnow - Doekhi, Knoche, Leite - Juranović, Thorsby, Khedira, Haberer, Gießelmann - Siebatcheu, Becker

RU Saint-Gilloise - pravděpodobná sestava:
Moris - Sykes, Burgess, Van Der Heyden - Lapoussin, Lynen, Teuma, Amani, Adingra - Vertessen, Boniface

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.33 - 5.97

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Juventus FC - SC Freiburg

čtvrtek 21:00

Jednoho protivníka ze skupiny G už Juventus skolil, teď jej čeká druhý. Po Nantes prověří sílu turínského mužstva Freiburg, jenž by v EL rád udržel stoprocentní bilanci. "Juve" však patří mezi největší favority v celé soutěži a jeho hráči by jistě rádi došli až do finále.

Cesta z Freiburgu do Turína trvá několik hodin a lze k ní využít i mezistátní autobusovou linku (sám autor těchto řádků má s jejím použitím zkušenosti). Dlouhá vzdálenost nicméně není něčím, na co by oba týmy nebyly zvyklé. Ostatně kouč freiburských "Breisgauer" Christian Streich se po víkendovém utkání v Mönchengladbachu pousmál nad tím, že do řady německých měst cestuje jeho družina ještě delší čas.

Čtvrteční putování do Itálie ale SCF poněkud zhořklo, a to ještě před samotnou výpravou. Příznivci německého klubu, jimž je turínský sektor hostí očividně malý, se na stadion chtěli dostat i jiným způsobem. Konkrétně skrze pořízení členství v turínském oddílu. To ovšem Juventus zamítl a oznámil, že takto pořízené vstupenky německých fanoušků nebude akceptovat. O svár mezi mužstvy je tak postaráno před samotným výkopem.

V souboji o čtvrtfinále bude chtít Freiburg demonstrovat svou sílu v Evropské lize. Podzimní fází soutěže prošel jako nůž máslem a s řeckým Olympiakosem, francouzským Nantes ani ázerbájdžánským Karabachem neměl ve skupině G větší potíže. Juventus, donedávna hegemon italské Serie A, ale zřejmě bude těžším oříškem k rozlousknutí.

Breisgauer však chtějí ve svém evropském tažení dál pokračovat. "Ve fotbale je vždy šance. V jiných sportech ji menší týmy tolik nemají. Je to jedna ze záhad naší hry" zamýšlel se Streich před střetnutím na severu Itálie.

Ze slov Streicha lze usoudit, že v osmifinále favorizuje Juventus. Lze to pochopit. "Stará dáma" sice ve své zemi přišla o dominantní postavení, stále ovšem patří mezi kvalitní mančafty. A to i přesto, že se na podzim nedokázala prokousat do play-off Ligy mistrů. S evropskými poháry mají její hráči rozhodně víc zkušenosti než fotbalisté SCF.

Juventus sice přes Nantes postoupil do osmifinále nakonec celkem hladce, rád by ale tentokrát zvládl lépe domácí zápas. "Chceme položit pevné základy pro odvetu. Freiburg je fyzicky silný, v Německu je pátý a v Evropě neporažený. Musíme si dávat pozor, jinak si to zkomplikujeme podobně jako proti Nantes. Musíme zvítězit, o jeden nebo o dva góly. Nebude to snadné," neskrýval se za prázdné fráze trenér Juve Massimiliano Allegri.

Starou dámu může těšit, že její marodka se pomalu vyprazdňuje. Fit už jsou středopolaři Paul Pogba s Fabiem Mirettim i křídelník Federico Chiesa, z důležitých hráčů tak zůstává zraněný pouze útočník Arkadiusz Milik. Freiburg dál postrádá dlouhodobě absentujícího forvarda Daniel-Kofiho Kyereha, naopak středopolař Ritsu Doan překonal nemoc a může se v Turíně ukázat.

Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Szczęsny - Danilo, Bremer, Bonucci - Cuadrado, Fagioli, Locatelli, Rabiot, Chiesa - Di María - Vlahovič

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Flekken - Kübler, Ginter, Lienhart, Günter - Eggestein, Höfler - Doan, Gregoritsch, Grifo - Höler

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 3.85 - 6.81

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Manchester United - Real Betis

čtvrtek 21:00

Rudí Ďáblové letos prožívají zvláštní sezónu, ovšem až na několik zaváhání mohou být se svým celkovým působením spokojeni. V Premier League se nacházejí na nadějné třetí pozici s devětačtyřiceti body a po dvou letech se mohou vrátit do Ligy mistrů, teď je ale čeká duel v osmifinále Evropské ligy a po víkendovém vystoupení na ligové scéně rozhodně mají co napravovat.

Manchester United totiž zavítal k očekávanému duelu na Anfield Road a proti tápajícímu soupeři chtěl získat tři body. Nicméně místo toho selhal ve všech ohledech a utrpěl největší debakl v historii vzájemných zápasu, jelikož inkasoval hned sedmkrát a ani jednou neskóroval. "Porážky k fotbalu patří, i když ta s Liverpoolem samozřejmě hodně bolí. Na druhou stranu to byla teprve druhá prohra z předchozích třiadvaceti utkání a musíme jí hodit za hlavu," má jasno domácí stratég Erik ten Hag.

Jeho svěřenci sehráli pikantní souboj v play-off o nejlepší šestnáctku EL s jiným španělským týmem Barcelonou a nakonec dokázali postoupit po úvodní remíze 2:2 a následné výhře 2:1. Teď je zřejmě nečeká nic jednoduchého, protože Betis momentálně neprohrál čtyřikrát za sebou a ve víkendově generálce zaskočil rekordmana v počtu triumfů na MS klubů Real Madrid, když získal cenný bod za bezbrankový nerozhodný výsledek.

Výběr vedený chilským trenérem Manuelem Pellegrinim je v La Lize pátý s jednačtyřiceti body a za čtvrtým Realem Sociedadem zaostává o pouhé tři body, účast ve skupinové fázi příštího ročníku Ligy mistrů tak rozhodně není nereálná. Hosté na podzim v EL suverénně ovládli základní skupinu C, neboť ani jednou neprohráli a se šestnácti body skončili první se šestibodovým náskokem před druhým AS Řím.

Oba čtvrteční rivalové se spolu ještě nikdy ve své historii neutkali a na Betis tedy čeká opravdu velká výzva. "S Liverpoolem jsme dostali lekci a všichni věříme, že se do budoucna poučíme, zápas jsme bohužel nezvládli po psychické stránce. Pokud chceme pravidelně získávat velké trofeje, tak musíme předvádět zcela jiné výkony. V tuto chvíli se pokusíme sebrat všechny síly a plně se soustředíme jen na duel s Betisem," doplnil Ten Hag odhodlaně.

Třiapadesátiletý nizozemský stratég se musí dlouhodobě vypořádat s početnou marodkou, na které se nacházejí Eriksen, Greenwood, Martial a Van Beek, na trávníku se možná neobjeví ani Casemiro s Linedelöfem. Sevillský klub postrádá zraněné duo Fekir - Cruz, na soupisku k tomu vůbec nebyl zařazen Montoya. "Manchester se letos prezentuje dobrými výkony, vyřadit dokázal třeba i Barcelonu, a každý útočný výpad je pro jakýkoli tým obrovskou hrozbou," vyjádřil se sportovní ředitel Betisu Alexis Trujillo.

Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Wan-Bissaka, Maguire, Martínez, Malacia - Sabitzer, McTominay - Sancho, Fernandes, Garnacho - Rashford

Real Betis - pravděpodobná sestava:
Bravo - Sabaly, Felipe, Pezzella, Miranda - Carvalho, Rodriguez - Canales, Rodri, Pérez - Iglesias

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.97 - 8.45

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Sevilla FC - Fenerbahçe SK

čtvrtek 21:00

Ve čtvrtek v podvečer se znovu rozhoří boj o prestižní postup v Evropské lize a jednu takovou bitvu uvidí i Estadio Ramón Sánchez Pizjuán. Domácí Sevilla se v lize abnormálně trápí a bude si chtít zlepšit náladu proti silnému soupeři z Turecka.

Sevilla uvidí střet dvou týmů s naprosto odlišnou formu. Zatímco turecký celek se v lize nachází na skvělém druhém místě, Sevilla pořádně tápe. Když přejela doma PSV Eindhoven a nakonec ho vyřadila z pohárové cesty, její trenér Jorge Sampaoli si dost možná musel myslet, že se konečně obrací karta a že Sevilla zase začne vyhrávat. Jenže to se nestalo.

Odvetu v Nizozemsku Sevilla vůbec nezvládla a postoupila po nervózním představení jen s velkým štěstím. Pak prohrála v lize i s Osasunou, ale to ještě nebyl ten největší šok. Ten nastal až v minulém kole, kdy obranu Sevilly vyzkoušelo Atlético Madrid. A pohled to byl vskutku žalostný. Během druhé půle dostala družina z Andalusie hned čtyři branky, celkově inkasovala šestkrát. Byl z toho velký debakl pohárového účastníka.

Dvě zaváhání v řadě znamenaly pro Sevillu opět pád až do pásma sestupu, momentálně jí patří až sedmnácté místo. Dostat za tři soutěžní duely jedenáct gólů, na to na jihu Španělska prostě nejsou zvyklí. Dobrou zprávou je alespoň návrat Fernanda, Lamely a taky Gudelje, kteří si odpykali své karetní tresty a budou připraveni do utkání zasáhnout.

Po dlouhé době se zase k tréninku vrátil belgický útočník Michy Batshuayi, který by mohl dostat pár minut aspoň jako hráč z lavičky. Trenéra Jorgeho Jesuse netrápí žádné další absence, měl by postavit co možná nejsilnější tým. Sevilla má s jeho výběrem své zkušenosti. A nejsou příliš pozitivní, vždyť při posledním měření sil dokázalo Fenerbahçe svého protivníka po penaltách vyřadit z Ligy mistrů.

Teď se oba potkávají v nižší soutěži, kterou má každopádně Sevilla dobře prozkoumanou. Turecký celek má za sebou dlouhou pauzu způsobenou samozřejmě tragickým zemětřesením, které zasáhlo celou zemi. Tamní liga už se nicméně zase rozjela, Fenerbahçe se mimochodem naposledy povedlo porazit Kayserispor.

Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Bounou - Nianzou, Fernando, Gudelj - Navas, Jordán, Rakitić, Acuña - Gil, Torres - En-Nesyri

Fenerbahçe SK - pravděpodobná sestava:
Bayindir - Kadioglu, Akaydin, Szalai, Lincoln - Guler, Arao, Rossi - Crespo - Valencia, King

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.47 - 4.17

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Šachtar Doněck - Feyenoord Rotterdam

čtvrtek 21:00

Šachtar se v obtížné politické situaci snaží dobře reprezentovat svou zemi v evropských pohárech, a i přes mnoho změn v sestavě za poslední rok se mu to celkem daří. Nyní se totiž probojoval už do osmifinále Evropské ligy a v papírově vyrovnaném dvojzápase s nizozemským lídrem Feyenoordem bude dokonce usilovat o nejlepší osmičku. Nejprve začne v azylu v polské Varšavě a do odvety si bude chtít přivézt co nejlepší výsledek.

Svěřenci chorvatského trenéra Igora Jovičeviče by chtěli získat mistrovský titul a je jasné, že je nic jednoduchého nečeká. V tuto chvíli jsou sice na prvním místě se ziskem šestatřiceti bodů, jenže druhé Dnipro je druhé jen vinou horšího skóre a například čtvrté Dynamo Kyjev ztrácí na celek z Doněcku pouhých šest bodů. Ukrajinský gigant předvedl ve čtvrteční generálce famózní ofenzivní výkon a Metalistem Charkov a na jeho půdě ho deklasoval vysoko 7:0.

Proti rotterdamskému protivníkovi ho však určitě nečekaná jednoduchý úkol, neboť celek vedený trenérem Arnem Slotem hraje od samého začátku velmi organizovaně, po šesti letech má šanci usednout na nizozemský trůn a může tedy sesadit suverénní Ajax. V dosavadních čtyřiadvaceti utkáních vybojoval velmi solidních pětapadesát bodů a právě před amsterdamským rivalem drží náskok tří bodů.

Oproti Šachtaru se o víkendu poměrně trápil a zachraňující se Groningen porazil nejtěsnějším poměrem 1:0, přičemž oslabenému soupeři dal rozdílovou banku až zhruba pět minut před závěrečným hvizdem. "Šachtar sice přišel o několik velkých opor, i přesto ale hraje nesmírně sebevědomě a šance na čtvrtfinále jsou podle mě naprosto vyrovnané. Máme za sebou náročný program, avšak síly nám rozhodně neubyly a jsme stoprocentně připraveni," prohlásil Slot optimisticky.

Zatímco Feyenoord postoupil přímo do osmifinále EL díky vítězství v základní skupině F, tak Šachtar po svém sesunu z Ligy mistrů sehrál dvojzápas s francouzským Rennes a nakonec se radoval až po úspěšném penaltovém rozstřelu. Oba čtvrteční rivalové na sebe naposledy narazili ve skupinové fázi LM v roce 2017 a v obou případech se radoval Šachtar (3:1 a 2:1). Ten momentálně postrádá Kornilenka se Švedem, hosté přijedou bez Timbera, Wålemarka a brankářské jedničky Bijlowa.

Šachtar Doněck - pravděpodobná sestava:
Trubin - Konoplja, Bondar, Rakitckij, Mychajličenko - Bondarenko, Stepanenko, Djurašek - Zubkov, Sudakov - Traoré

Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Wellenreuther - Pedersen, Geertruida, Hancko, Hartman - Wieffer, Kökcü - Jahanbakhsh, Dilrosun, Idrissi - Giménez

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.30 - 3.47 - 2.21

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
dave30

To, že Patrik teprve nabírá zápasový rytmus chápu. Ale může mi někdo vysvětlit, proč v poslední době Adam převážně zahřívá lavičku? Žádné zranění jsem nezaznamenal...

Reagovat
Hasan Šáš

ten rytmus nabírá už měsíc a půl a jako nevim jesli ho těma minutkama vůbec někdy nabere, leda až bude u Turka

Reagovat
dave30

Po zranění byl poprvé v sestavě 16.2. Takže jsou to teprve 3 týdny. Nehrál 3 a půl měsíce. Myslím, že není kam spěchat. U Turka ho vidí maximálně někdo, kdo nemá Patrika hodně rád...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele