Eredivisie - souhrn 32. kola: Feyenoord potvrdil titul

12.05.2023, 22:08, aktualizováno 14.05.2023, 22:02
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Feyenoordu (© AFP)

Feyenoord má po jasné výhře nad Go Ahead Eagles v kapse svůj 16. mistrovský titul a první od roku 2017. Tři body mají rovněž PSV Eindhoven a Alkmaar. Sittard Václav Černý patří k nejlepším hráčům letošní sezony nizozemské ligy a potvrdil to i proti Nijmegenu - křídelník Twente jednu branku dal, na dvě přihrál a měl velký podíl na triumfu 4:0...

AZ Alkmaar - FC Emmen 5:1

14.05.2023 20:00

Góly: 13. Sven Mijnans, 15. Myron van Brederode, 23. Tijjani Reijnders, 28. Sam Beukema, 45+1. Jordy Clasie - 50. Richairo Živković

Alkmaar po náročném semifinále Konferenční ligy v Londýně s West Hamem (1:2) si spravil náladu na ligové scéně a před čtvrteční odvetou si s chutí zastřílel, jelikož zachraňujícího se soupeře deklasoval vysoko 5:1. Domácí favorit tak navázal na bezbrankovou remízu s Ajaxem a v posledních čtyřech ligových duelech získal deset bodů. V tuto chvíli se prozatím posunul na třetí místo Eredivisie se čtyřiašedesáti body o bod před čtvrtý Ajax.

AZ tak dvě kola před koncem reálně usiluje o konečnou třetí příčku, protože na druhé PSV stále ztrácí téměř nedostižných pět bodů. Hosté si naopak znovu zkomplikovali boj o záchranu, neboť se nacházejí na šestnácté barážové pozici s osmadvaceti body a za patnáctým Excelsiorem zaostávají o bod. Svěřenci trenéra Pascala Jansena měli duel naprosto pod kontrolou od samého začátku a všech pět gólů stihli nasázet již během úvodního poločasu.

První větší možnost se zrodila po necelých třinácti odehraných minutách a hned byla gólová. Prosadit se dokázal teprve třiadvacetiletý záložník Sven Mijnans, jenž si na levé straně šestnáctky zpracoval prudký pas Jordyho Clasieho a z mírného úhlu překvapil brankáře Van der Harta střelou k bližší tyči. Neuběhly ani další dvě minuty a rozdíl ve skóre byl dvoubrankový díky trefě Myrona van Brederodeho.

Ten se po centru z pravého křídla a zpětné nahrávce nejlepšího střelce týmu Pavlidise opřel do balónu ze čtrnácti metrů a s pomocí pravé konstrukce ho uklidil za záda dívajícího se Van der Harta. Alkmaar dominoval na trávníku i v následujícím průběhu a třetí trefu přidal přesně v polovině úvodního dějství, když Sam Beukema po přímém volném kopu Reijnderse lehce tečoval míč a poslal ho přímo k protější tyči.

Ani v tuto chvíli kanonáda favorita neskončila, protože ve 28. minutě se podruhé v tomto klání prosadil Beukema. Tentokráte si po rohovém kopu z levé strany v podání Van Brederodeho udělal dostatek prostoru před hranicí brankového území a hlavou rozvlnil síť - 4:0.

AZ uzavřelo svůj gólový účet v nastaveném čase první půle. O pátý gól se postaral Clasie razantní dělovkou z pětadvaceti metrů do levého spodního růžku. Domácí po změně stran výrazně ubrali a nic zásadního si nevypracovali, naopak Emmen se alespoň dočkal čestného úspěchu v 50. minutě po přesném přízemním pokusu Richaira Živkoviće k bližší konstrukci.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Fortuna Sittard 2:1

14.05.2023 20:00

Góly: 25. Luuk de Jong, 83. Xavi Simons - 4. Paul Gladon

Eindhovenský celek získal v tomto ročníku již dvě trofeje, jelikož ovládl národní pohár i Superpohár. Po podvečerním vítězství Feyenoordu nad Go Ahead (3:0) sice definitivně přišel o naději na ligový titul, nicméně teď předvedl psychickou odolnost proti houževnatě hrající Fortuně a i přes nepříznivý vývoj nakonec zvítězil 2:1. V tabulce si tedy pojistil současnou druhou příčku s jednasedmdesáti body.

Domácí výběr zaostává dvě kola před koncem za Feyenoordem o nedostižných osm bodů, avšak před třetím Ajaxem si stále udržel pohodlný pětibodový náskok a jen naprostý kolaps ho ještě může připravit o druhé místo zaručující kvalifikaci Ligy mistrů. Celek ze Sittardu i přes porážku může slavit, neboť je s pětatřiceti body dvanáctý a před šestnáctou barážovou pozicí Emmenu udržel potřebný sedmibodový odstup.

Přitom svěřenci španělského trenéra Julia Velázqueze začali naprosto skvěle a hned svou první vážnější akci již po necelých čtyřech odehraných minutách přetavili ve vedoucí gól. Prosadit se dokázal zkušený jednatřicetiletý útočník Paul Gladon, jenž se po centru z pravé strany a prudké zblokované hlavičce opřel do míče zády k brance a z hranice brankového území ho akrobaticky poslal do levé šibenice.

PSV od tohoto okamžiku výrazně přidalo a srovnat mohlo za dalších osm minut, jenomže elegantní zakončení patičkou v podání Luuka de Jonga skvěle vyškrábl do zámezí připravený brankář Pandur. Stejný hráč se přeci jen dočkal kýženého zásahu ve 25. minutě.

Těsně předtím nebyla na opačné straně uznána branka Iñiga Córdoby, který si po krkolomném výkopu gólmana Beníteze zpracoval balón rukou, z následné akce skóroval právě Luuk de Jong přesnou hlavičkou zblízka k přední tyči po nádherném pasu Tezeho z pravého křídla. Domácí po změně stran marně dobývali defenzívu Fortuny, avšak v 82. minutě rozhodl o jejich úspěchu hvězdný Xavi Simons, když se z osmnácti metrů nechytatelně trefil do pravého horního růžku.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - Go Ahead Eagles 3:0

14.05.2023 16:45

Góly: 15. Oussama Idrissi, 18. Santiago Giménez, 54. Igor Paixão

Feyenoord dotáhl do úspěšného konce skvěle rozehranou sezónu a po nedělním utkání s Go Ahead si definitivně zajistil titul, který získal poprvé od roku 2017. Svěřenci kouče Arneho Slota usedají na nizozemský trůn zcela zaslouženě, v dosavadních dvaatřiceti zápasech jen jednou prohráli a hned čtyřiadvacetkrát zvítězili. A před závěrečnými dvěma koly tedy udrželi nedostižný osmibodový náskok před druhým PSV.

Rotterdamský celek tak může být se svým působením naprosto spokojen, protože se navíc probojoval až do čtvrtfinále Evropské ligy a v národním poháru prošel do semifinále. Hráči k tomu dali Slotovi nejlepší možný dárek k jubilejnímu stému startu v nizozemské nejvyšší soutěži ve funkci hlavního trenéra. Celek z Deventeru po jasné porážce 0:3 nemusí smutnit, vždyť si již před tímto duelem definitivně zajistil záchranu i pro nadcházející sezónu.

Domácí favorit nic nepodcenil od samého začátku a hned svou první větší možnost přesně po odehrané čtvrthodině přetavil v důležitou vedoucí branku. Prosadit se dokázal sedmadvacetiletý útočník s marockými kořeny Oussama Idrissi, jenž si po vynikající kolmici Wieffera přehodil míč na svou pravačku a z mírného úhlu překonal naprosto bezmocného brankáře De Langeho.

Neuběhly ani další tři minuty a o osudu tohoto střetnutí rozhodl mexický forvard Santiago Giménez. Ten se po obločku Igora Paixãa zbavil bránícího Idzese a i v pádu nekompromisně zavěsil přímo pod břevno kolem dívajícího se strážce Go Ahead.

Domácí hráli od této chvíle ve velké pohodě a třetí uklidňující zásah přidali devět minut po změně stran, neboť aktivní Paixão po vynikající otočce napřáhl z hranice šestnáctky a jeho překrásný technický pokus zaplachtil přímo do vzdálenější šibenice. Pak se už nic zásadního nepřihodilo, a velkolepé oslavy na stadionu De Kuip tedy vypukly naplno.

Více informací k zápasu

FC Groningen - AFC Ajax 2:3

16.05.2023 15:00

Góly: 38. Florian Krüger, 87. Laros Duarte - 18. Dušan Tadić (pen.), 68. Brian Brobbey, 81. Jurriën Timber

Fanoušci jistě sestupujícího Groningenu podruhé za sebou předčasně ukončili ligové střetnutí, když v neděli s Ajaxem zaházeli hrací plochu dýmovnicemi a zápas byl nejprve asi na patnáct minut přerušen, a když se po návratu na trávník situace neuklidnila, tak stejně jako s Nijmegenem bylo utkání ukončeno. Tento duel se proto znovu dohrával v úterý bez diváků a amsterdamský gigant nakonec uspěl nejtěsnějším poměrem 3:2.

AFC se díky tomuto tříbodovému zisku vrátilo na třetí příčku se šestašedesáti body a udrželo si naději na druhé místo PSV, za kterým momentálně zaostává o pět bodů, před čtvrtým Alkmaarem opět drží dvoubodový odstup. FC naopak zůstává předposlední sedmnácté s pouhými osmnácti body a před posledním Cambuurem má dvoubodový náskok. První část se odehrála v neděli a všichni aktéři stihli do přerušení pouhých devět minut.

Do dohrávky vstoupil mnohem lépe favorit, jelikož bránící Laros Duarte krátce po odehrané čtvrthodině nedovoleně atakoval ve vlastní šestnáctce Wijndala a rozhodčí Manschot bez váhání nařídil pokutový kop, který bezpečně proměnil zkušený srbský špílmachr Dušan Tadič přízemní střelou do levého spodního růžku. Amsterdamský gigant však poté polevil a FC se dočkalo překvapivého vyrovnaní necelých deset minut před přestávkou.

Prosadit se dokázal čtyřiadvacetiletý německý útočník Florian Krüger, jenž se po hezké akci na pravé straně opřel do odraženého balónu z deseti metrů a svou bombou z mírného úhlu překonal gólmana Rulliho. Ajax se po změně stran dlouho nemohl prosadit, nicméně přesně v polovině druhého dějství si vzal zpět ztracený náskok po centru na pravou stranu šestnáctky a následné finální nahrávce Kuduse před poloprázdnou branku, kterou zužitkoval nabíhající Brian Brobbey.

Svěřenci trenéra Johna Heitingy definitivně rozhodli o svém úspěchu v 81. minutě. Třetí a poslední gól favorita přidal obránce Jurriën Timber, neboť po skvěle zahraném přímém volném kopu Tadiče z levého křídla zmátl všechny bránící protihráče a prudkou hlavičkou z pěti metrů nedal šanci na úspěch brankáři Leeuwenburghovi.

Groningen se poté ještě nevzdal a za dalších šest minut snížil na rozdíl jediné branky. Naději na bodový zisk vykřesal aktivní Duarte, když si po nahrávce Suslova navedl balón před hranici pokutového území a kroucenou střelou ho usměrnil k vzdálenější konstrukci kolem plachtícího Rulliho. Výběr vedený koučem Dennisem van der Reem se však ve zbývajícím průběhu již na nic dalšího nezmohl.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - Cambuur Leeuwarden 2:0

14.05.2023 12:15

Góly: 56. Bartosz Bialek, 61. Bartosz Bialek

Vitesse po dvou předchozích nezdarech zvládlo klíčový duel v boji o záchranu s jistě sestupujícím Cambuurem a po výhře 2:0 si prakticky zajistilo udržení prvoligové licence i pro příští ročník, i když definitivní jistotu ještě zatím nemá. V tuto chvíli se nachází na třináctém místě se ziskem čtyřiatřiceti bodů a před šestnáctou barážovou pozicí Emmenu drží náskok šesti bodů, ve dvou zbývajících duelech tedy potřebuje vybojovat alespoň bod.

Celek z Leeuwardenu naopak zůstal beznadějně poslední osmnáctý se šestnácti body a v Eredivisii prohrál již poosmé v řadě. Domácí se však v úvodu trápili a již po necelých dvou odehraných minutách mohli nečekaně inkasovat, avšak po centru z levého křídla a následné prudké hlavičce selhal u levé konstrukce stojící Van Kaam a balón trestuhodně nasměroval mimo branku.

Svěřencům trenéra Phillipa Cocuho dlouhou dobu nevycházely útočné výpady a až do konce prvního poločasu se k ničemu zajímavému nedostali, obrázek hry se příliš neměnil ani krátce po přestávce. Nicméně SBV přeci jen rozhodlo o svém důležitém vítězství dvěma trefami Bartosze Bialeka v rozmezí pěti minut.

Teprve jednadvacetiletý polský forvard se nejprve prosadil v 56. minutě, když se po vynikajícím pasu Manhoefa z pravého křídla zjevil v brankovém území a z první bez potíží rozvlnil síť. Svou druhou a poslední trefu přidal krátce po hodině hry, jelikož pojistil náskok svého celku technickou střelou z dvanácti metrů přímo k levé tyči. Klub z Arnhemu si sice zkomplikoval svou v situaci v 66. minutě po vyloučení Carlense Arcuse (dvě žluté karty), ale SC si ani v početní výhodě vůbec nic nebezpečného nevypracovalo.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - RKC Waalwijk 2:0

13.05.2023 21:00

Góly: 60. Anastasios Douvikas, 90+3. Zakaria Labyad

Utrecht v neděli potvrdil úlohu favorita proti Waalwijku a díky vítězství 2:0 je zcela jasné, že hůře než sedmý neskončí, naopak ještě může zabojovat o šestou pozici, jelikož za Spartou zaostává o pouhé dva body. RKC nedokázalo navázat na minulé snadné vítězství s Volendamem (4:1) a zkomplikovalo si boj o dodatečné play-off Konferenční ligy, protože kleslo na deváté místo a na osmý Heerenveen ztrácí jeden bod.

FC mělo navrch od samého začátku a po necelé čtvrthodině hry mohlo jít do vedení, avšak Sander van de Streek poslal svou dělovku ze středu pokutového území o kousek vedle pravé tyče. Domácí chtěli jít do vedení přesně po dvaceti odehraných minutách, jelikož se ve vlastní šestnáctce dopustil nedovoleného zákroku Shawn Adewoye a rozhodčí Oostrom tedy nařídil pokutový kop.

K němu se postavil pozdější řecký střelec Anastasios Douvikas, který však v tuto chvíli selhal a jeho přízemní pokus do pravého spodního růžku vyrazil ke svým spoluhráčům famózní brankář Vaessen. V následujícím průběhu hlavičkoval stejný hráč o pár decimetrů nad břevno a výsledek prvního poločasu se tedy neměnil.

Krátce po změně stran se opět vytáhl Vaessen proti ráně Bozdogana, Utrecht přeci jen rozhodl o svém úspěchu v 60. minutě. Douvikas převzal parádní přihrávku od Toornstry a z mírného úhlu ze sedmi metrů zamířil po zemi do protipohybu dívajícího se strážce RKC. Hosté se i přes viditelnou snahu na žádný odpor nezmohli a naopak v nastaveném čase inkasovali podruhé, neboť se prosadil střídající Zakaria Labyad přesnou střelou k bližší konstrukci po rohovém kopu Bozdogana z pravé strany.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - SBV Excelsior 0:0

13.05.2023 20:00

Góly: -

Heerenveen po důležitém vítězství v Nijmegenu (3:2) nedokázal podruhé za sebou potvrdit úlohu favorita proti zachraňujícímu se Excelsioru a po nezáživném průběhu s ním pouze remizoval v bezbrankovém poměru. Kvůli porážce Waalwijku v Utrechtu (0:2) se sice posunul na osmé místo zaručující dodatečné play-off Konferenční ligy, ovšem se ziskem dvaačtyřiceti bodů je právě před devátým RKC o jediný bod.

Naopak SBV získalo velmi důležitý bod v boji o záchranu, protože se posunulo na kýženou patnáctou pozici s devětadvaceti body o bod před šestnáctou barážovou příčku Emmenu. Sobotní utkání probíhalo od samého začátku v opatrném duchu a mnoho vyložených možností nenabídlo. Domácí sice měli častěji míč ve svém držení, nicméně defenzívu rotterdamského rivala ničím nepřekvapili.

V prvním poločase se dostali k jedinému vážnějšímu ohrožení hostující branky krátce po odehrané půlhodině, ale slabou skákavou střelu Nunnelyho z mírného úhlu s přehledem ukryl ve svém náručí pozorný brankář Van Gassel. Hosté v závěrečných deseti minutách přidali a vypracovali si dvě velmi solidní příležitosti, jenže závěrečné střely byly na poslední chvíli zablokovány.

Ihned po změně stran musel vytáhnout první dobrý zákrok domácí gólman Mous a poté oba celky i přes střeleckou snahu netrefovaly prostor tří tyčí. V samém závěru chtěl rozhodnout o překvapivém vítězství Excelsioru střídající Lamprou, nicméně po vynikajícím sólu jen vyprášil rukavice připraveného Mouse.

Více informací k zápasu

FC Volendam - Sparta Rotterdam 2:1

13.05.2023 18:45

Góly: 37. Xavier Mbuyamba, 90+1. Xavier Mbuyamba - 5. Koki Saito

Hráči Volendamu dokázali odčinit nedávný kolaps ve Waalwijku (1:4) a nyní ve velmi důležitém střetnutí 32. kola zaskočili favorizovanou Spartu, i když od samého začátku prohrávali. Díky dvěma trefám Xaviera Mbuyamby totiž otočili vývoj a radují se z klíčového vítězství 2:1, díky kterému mají na dosah udržení prvoligové licence. Nováček letošního ročníku se posunul na čtrnácté místo s třiatřiceti body a před šestnáctou barážovou příčkou Emmenu si vytvořil téměř nedostižný pětibodový náskok.

Rotterdamský celek naopak prohrál podruhé za sebou a celkově nezvítězil potřetí v řadě, v Eredivisii mu proto stále patří šestá příčka s třiapadesáti body a před sedmým Utrechtem už je o pouhé dva body. Přitom svěřenci trenéra Mauriceho Steijna měli naprosto skvělý vstup do tohoto sobotního utkání a již po necelých pěti odehraných minutách vedli, když japonský útočník Koki Saito obdržel vynikající kolmici na levou stranu od Namliho a pak nekompromisně zavěsil do protější šibenice.

Domácí se však postupem času stále častěji dostávali do hry a zhruba deset minut před přestávkou se dočkali kýženého vyrovnání. Teprve jednadvacetiletý obránce Mbuyamba si po rohovém kopu Twigta z pravé strany udělal dostatek prostoru k hlavičce před hranicí brankového území a balón poslal přímo k levé tyči kolem dívajícího se gólmana Olije. Po změně stran převládala na trávníku taktická stránka, Volendam se mohl dostat do vedení krátce po odehrané hodině.

Na levé straně šestnáctky stanul volný Murkin, jenž ale na Olije nevyzrál, hostující strážce si vzápětí poradil i s dorážkou Van Mieghema a pak Murkin trestuhodně pálil příliš vysoko. Výběr vedený koučem Wimem Jongem přeci jen rozhodl o svém úspěchu v první nastavené minutě, neboť Mbuyamba přidal svůj druhý zásah tohoto střetnutí po rohovém kopu Eitinga a opět hlavou uklidil míč do pravého horního růžku.

Více informací k zápasu

FC Twente - NEC Nijmegen 4:0

12.05.2023 20:00

Góly: 38. Václav Černý, 61. Virgil Misidjan, 76. Virgil Misidjan, 83. Ricky van Wolfswinkel

Twente i v páteční předehrávce 32. kola jasně ukázalo, že to se zopakováním čtvrtého místa z předešlé sezóny myslí smrtelně vážně, a nyní bez větších potíží porazilo Nijmegen vysoko po výsledku 4:0. Již podvanácté v tomto ligovém ročníku skóroval český útočník Václav Černý, který vsítil vedoucí gól svého týmu a prosadil se potřetí za sebou, další dvě branky favorita přidal Virgil Misidjan a jednou skóroval i nestárnoucí Ricky van Wolfswinkel.

FC si tedy upevnilo páté místo tabulky se ziskem osmapadesáti bodů a za třetím Alkmaarem zaostává o hratelné tři body. NEC si naopak znovu zkomplikovalo boj o pohárovou Evropu, protože prohrálo podruhé v řadě a s osmatřiceti body mu stále náleží desátá pozice. Celek z Enschede měl navrch od samého začátku a první větší možnost si vypracoval po necelých osmi odehraných minutách, ale Misidjan mířil z vyložené pozice příliš vysoko.

Neuběhly ani další dvě minuty a gólový účet chtěl otevřít Ugalde, jenže jeho přízemní střelu z otočky skvěle vyrazil před sebe pozorný gólman Cillessen. Domácí se přeci jen dočkali zaslouženého vedení ve 38. minutě. Pětadvacetiletý rodák z Příbrami využil parádního zpětného centru aktivního Misidjana a prudkou hlavičkou z deseti metrů zamířil přímo do pravého spodního růžku.

Černý spolu s Misidjanem řádili také po změně stran a krátce po hodině hry si své role vyměnili. Český krajánek tentokráte po rychlém brejku našel fantastickou šajtlí za obranou soupeře právě rozběhnutého Misidjana a ten zakončil svůj samostatný únik přesnou přízemní střelou k levé tyči. Stejný hráč se podruhé prosadil o čtvrthodinu později, jelikož si navedl balón blíže do středu hřiště a z hranice šestnáctky usměrnil míč do sítě s pomocí vzdálenější tyče - 3:0.

Gólový účet tohoto střetnutí uzavřel v 83. minutě Van Wolfswinkel, neboť si po brilantně zahraném přímém volném kopu Černého z levého křídla seběhl do brankového území a z první pokořil naprosto bezmocného Cillessena. Černý tak zakončil tento zápas s úchvatnou bilancí 1+2, druhý český zástupce v dresu Twente Michal Sadílek taktéž nastoupil v základní jedenáctce a odehrál dvaaosmdesát minut.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
32
24
7
1
78 : 28
79
2
PSV Eindhoven
32
22
5
5
84 : 36
71
3
AZ Alkmaar
32
19
7
6
64 : 33
64
4
AFC Ajax
31
18
9
4
79 : 32
63
5
FC Twente
32
16
10
6
58 : 26
58
6
Sparta Rotterdam
32
15
8
9
51 : 36
53
7
FC Utrecht
32
14
9
9
51 : 45
51
8
SC Heerenveen
32
11
9
12
39 : 47
42
9
RKC Waalwijk
32
11
8
13
50 : 55
41
10
NEC Nijmegen
32
8
14
10
41 : 41
38
11
Go Ahead Eagles
32
9
10
13
43 : 54
37
12
Fortuna Sittard
32
10
5
17
38 : 58
35
13
SBV Vitesse
32
8
10
14
38 : 50
34
14
FC Volendam
32
9
6
17
39 : 66
33
15
SBV Excelsior
32
8
5
19
27 : 68
29
16
FC Emmen
32
6
10
16
30 : 59
28
17
FC Groningen
31
4
6
21
29 : 61
18
18
Cambuur Leeuwarden
32
4
4
24
21 : 65
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
JacoBee

12+10 a pátý nejlepší střelec v lize

Reagovat
Kiwi-21

9 vytvořených šancí a 5 zisků míče v zápase

Má opravdu fantastickou formu

Reagovat
Basty

Ostuda ten Gronigen , ať táhne do Eerste divize

Reagovat
AjaxFans

Proč? Tradiční klub a Ered. přijde o jedno derby

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele