Eredivisie - preview 32. kola: Feyenoord má na dosah titul

12.05.2023, 10:04, aktualizováno 14.05.2023, 09:44
Previews
Dávid Hancko (© AFP)

Poslední krok k zisku titulu se chystá udělat Feyenoord, rotterdamský klub potřebuje zvládnout duel proti Go Ahead Eagles. V případě nezdaru bude večer fandit Sittardu.

SBV Vitesse - Cambuur Leeuwarden

neděle 12:15

Vitesse rozhodně nemůže být spokojeno se svými výkony v tomto ročníku a tři kola před koncem stále bojuje jen o záchranu, šance na pohárové příčky je v jeho případě definitivně ztracena. SBV má totiž na kontě pouhých jednatřicet bodů a je až třinácté, před šestnáctou barážovou příčkou Exceslioru navíc drží pouhý tříbodový náskok. Nyní se však hodlá přiblížit k udržení prvoligové licence proti beznadějně poslednímu Cambuuru.

Svěřenci trenéra Phillipa Cocuho se poslední dobou přeci jen trochu zvedli a až do minulého kola třikrát za sebou neprohráli, neboť porazili Go Ahead (2:1) i Nijmegen (4:1) a následně se rozešli smírně bez branek s Excelsiorem. Naposledy zavítali do Sittardu, kde plnili úlohu velkých favoritů, ale po špatném výkonu překvapivě prohráli 0:2. V tuto chvíli tedy nutně potřebují zabrat a vzhledem k soupeři se s ničím jiným než s tříbodovým ziskem ani nepočítá.

Hosté totiž po nadějném začátku začali upadat a dostali se do obrovské krize, kterou jednoduše nepřekonali. V dosavadním průběhu získali pouhopouhých šestnáct bodů a jsou úplně poslední osmnáctí s dvoubodovým mankem na sedmnáctý Groningen. V jednatřiceti kolech zvítězili čtyřikrát, momentálně prohráli sedmkrát za sebou a v minulém kole definitivně přišli o naději na záchranu po porážce 0:3 v Utrechtu.

Výběr z Arnhemu navíc porazil svého nedělního soupeře šestkrát za sebou, v tomto ročníku si s ním poradil hladce po výsledku 3:0. Cocu se nově musí obejít bez útočníka Buitinka (přetržený křížový vaz), dlouhodobě na marode zůstává Davy Pröpper. Klub z Leeuwardenu postrádá Virgíniu, Mauluna, Pichela, Van der Watera, Van der Meera i Gullita.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.31 - 5.54 - 10.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Groningen - AFC Ajax

neděle 14:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 12.90 - 6.89 - 1.22

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - Go Ahead Eagles

neděle 16:45

Feyenoord v tomto ligovém ročníku dělal postupné krůčky a předváděl vyrovnané výkony po celou dobu, nyní v nedělním utkání 32. kola má situaci ve svých rukách a po šestileté přestávce má obrovskou šanci získat mistrovský titul. Tři kola před koncem totiž drží osmibodový náskok před druhým PSV, a pokud dokáže porazit podceňované Go Ahead, tak na stadionu De Kuip mohou naplno vypuknout bujaré oslavy.

Rotterdamský celek v dosavadním průběhu celé sezóny nepotkala jediná větší krize a na rozdíl od svých protivníků prohrál v jednatřiceti duelech pouze jednou, k tomu hned třiadvacetkrát vyhrál. Momentálně bodoval v Eredivisii naplno již jedenáctkrát za sebou, přičemž porazil Ajax (3:2) i Alkmaar (2:1). Před týdnem sehrál důležité městské derby se zachraňujícím se Excelsiorem a porazil ho po výsledku 2:0.

"Máme před sebou tři pokusy, jak získat titul, a všichni pevně věříme, že se nám to povede už teď v nedělí. Chybí nám poslední krok a ten je nejtěžší, na druhou stranu jsme v dobré pohodě a s našimi skvělými fanoušky chceme oslavovat. Sehráli jsme dobrou sezónu, v Evropské lize se dostali do čtvrtfinále a v národním poháru do semifinále. Go Ahead bude klást odpor, ale my jsme odhodlání ho za každou cenu porazit," řekl natěšeně domácí stratég Arne Slot.

Go Ahead se delší dobu zachraňovalo a vypadalo to, že by mohlo mít problémy až do samotného konce, nicméně v minulých třech duelech získalo sedm bodů za dvě výhry nad Waalwijkem (3:2) i Fortunou (2:0) a remízu s Groningenem (1:1). Díky sobotnímu nerozhodnému bezbrankovému výsledku Heerenveenu s Excelsiorem si tak definitivně zajistilo udržení prvoligové licence i pro příští ročník a v současnosti tedy nemá o co hrát.

Hosté mají na kontě sedmatřicet bodů a jsou jedenáctí, za osmým Heerenveenem zaostávají o bodů pět. Feyenoord porazil Go Ahead pětkrát po sobě, v tomto ročníku zvítězil v Deventeru v divokém poměru 4:3. Slot nemůže využít služeb Traunera, Wålemarka a Benita, jasný outsider postrádá Linthorsta, Markela, Oppegårda a Naubera.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.16 - 8.26 - 18.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - FC Emmen

neděle 20:00

Alkmaar se na konci tohoto ročníku musí vyrovnat s velmi náročným programem, jelikož jako jediný z nizozemských celků bojuje na ligové scéně a také se snaží proklouznout do elitní trojky v Eredivisii. AZ má za sebou úvodní čtvrteční bitvu semifinále Konferenční ligy s anglickým West Hamem (v Londýně prohrál nejtěsnějším poměrem 1:2), a teď bude plnit úlohu jasného favorita proti Emmenu.

Domácí výběr doposud posbíral jednašedesát bodů a patří mu čtvrtá pozice. Před pátým Twente momentálně drží tříbodový odstup a teď může téměř definitivně odrazit jeho nápor, naopak na třetí Ajax stále ztrácí dva body. Právě s tímto protivníkem se utkal před týdnem v Amsterdamu a rozešel se s ním smírně bez branek, předtím hladce zdolal Waalwijk i Fortunu shodným poměrem 3:0.

FC se naopak po celou dobu nachází v problémech a bude mít co dělat, aby udrželo prvoligovou licenci i pro nadcházející ročník. V současnosti má na kontě osmadvacet bodů a náleží mu šestnáctá barážová příčka, za patnáctým Excelsiorem zaostává o jediný bod. V tuto chvíli je sice jasné, že přímo do druhé ligy nesestoupí (desetibodový náskok před Groningenem), ale nevyzpytatelné baráži se určitě chce za každou cenu vyhnout.

Domácí trenér Pascal Jansen již počítá s uzdraveným Danim de Witem, jenž může zažít obnovenou premiéru od konce ledna, naopak mimo hru bude vykartovaný Hatzidiakos a na marodce se nacházejí Westerveld s Martinsem Indim. Emmen přijede bez Vose, Hardevelda, Ruie Mendese, Güçlüa, Kieftenbelda a Liedera. V podzimním vzájemném měření sil obou nedělních rivalů dominovalo AZ (3:0).

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.15 - 9.82

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Fortuna Sittard

neděle 20:00

PSV ani v tomto ligovém ročníku pravděpodobně nezíská ligový titul, na druhou stranu má dobře našlápnuto k tomu, aby obsadilo druhé příčku a zajistilo si tak předkolo milionářské Ligy mistrů. Eindhovenský celek doposud posbíral osmašedesát bodů a za vedoucím Feyenoordem zaostává o téměř nedostižných osm bodů, naopak před třetím Ajaxem si vtvořil pětibodový odstup a ten v každém případě bude chtít uhájit.

Domácí celek ještě živí teoretickou naději na prvenství v Eredivisii, ale ve třech zbývajících kolech by musel vyhrát a zároveň doufat, že Feyenoord získá maximálně bod, což vzhledem k jeho formě není příliš reálné. Naopak pokud v nedělním střetnutí 32. kola porazí Fortunu a Ajax nevyhraje v Groningenu, tak ho o druhou pozici nikdo nepřipraví. PSV letos získalo dvě trofeje, neboť podruhé v řadě ovládlo Superpohár i KNVB Bekker po výhrách nad Ajaxem.

Svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye momentálně zvítězili v nejvyšší nizozemské soutěži pětkrát po sobě. V polovině března remizovali s Vitesse (1:1), od té doby postupně porazili Nijmegen (4:2), Excelsior (4:0), Volendam (3:2), Ajax (3:0) a před týdnem také Spartu (1:0). "Teď jsou před námi poslední tři utkání, a i když titul je hodně daleko, tak naším cílem je vždy vyhrát a skončit na solidním druhém místě. Fortuna nebude mít co ztratit a pokusí se nás překvapit," řekl Van Nistelrooy se spokojeným výrazem.

Hosté i přes avizované finanční problémy mají blízko k tomu, aby si zajistili prvoligovou příslušnost i pro příští sezónu. Díky týden staré výhře nad konkurenčním Vitesse (2:0) se v tabulce nacházejí na dvanácté příčce s pětatřiceti body a k definitivní jistotě jim stačí uhrát jediný bod. Na podzim se oba soupeři rozešli smírně po výsledku 2:2. PSV postrádá Obispa, Fofanu, Saibariho a Mauro Júniora, klub ze Sittardu nenasadí Buitinka.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 10.40 - 23.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Volendam - Sparta Rotterdam

sobota 18:45

Nováček z Volendamu dělal v této sezónu postupné krůčky a těsně před koncem základní části má šanci na to, aby si udržel prvoligovou licenci i pro příští ročník. Doposud totiž posbíral třicet bodů a momentálně mu patří čtrnáctá příčka, přičemž před šestnáctou barážovou pozicí Excelsioru drží dvoubodový odstup. Nyní ho čeká překvapení letošního ročníku z Rotterdamu, Spartě totiž náleží vynikající šesté místo s třiapadesáti body.

FC se rozjíždělo pomaleji a zdálo se, že se sestupu do druhé ligy nevyhne, ale od začátku tohoto ročku začalo pravidelně bodovat a tři kola před koncem je jisté, že přímo o patro níže nespadne. V posledních pěti zápasech ale získalo jen čtyři body, neboť překvapivě remizovalo s Utrechtem (0:0) a porazit dokázalo poslední Cambuur (2:0). V předchozím kole zavítalo do Waalwijku a po hrubých chybách v defenzívě prohrálo vysoko 1:4.

Hosté naopak mají zajištěné dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy a v tuto chvíli nemají tak velkou motivaci jako jejich sobotní rival. Před sedmým Utrechtem totiž drží pětibodový náskok a za pátým Twente zaostávají o stejný počet bodů, teď se tak budou chtít co nejlépe připravit na nadstavbovou část. Před týdnem přivítali favorizované PSV a podlehli mu nejtěsnějším poměrem 0:1.

Volendam má svému protivníkovi rozhodně co vracet, neboť od roku 2016 ho neporazil pětkrát za sebou, v této sezóně prohrál v Rotterdamu 0:4. Domácí lodivod Wim Jonk by měl mít k dispozici kompletní kádr, hostující stratég Maurice Steijn nenasadí pouze Meissena.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.54 - 3.68 - 2.64

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - SBV Excelsior

sobota 20:00

Heerenveen se ve druhé polovině tohoto ročníku lehce zasekl, stále však drží reálnou naději na dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy, a nyní se k němu bude chtít přiblížit proti podceňovanému Excelsioru. Hosté v této sezóně bojují o záchranu a tři kola před koncem se jednoznačně chtějí vyhnout baráži. V tuto chvíli mají na kontě osmadvacet bodů a jsou na šestnácté pozici, za patnáctým Emmenem však zaostávají jen vinou horšího skóre.

SC má na kontě jednačtyřicet bodů a je deváté o skóre za osmým Waalwijkem, a právě o poslední postupové místo se bude chtít rvát až do samotného konce. V posledních týdnech přeci jen stabilizovalo své výkony, jelikož ze šesti utkání posbíralo deset bodů. Porážky sice utrpělo od dobře hrající Sparty (0:4) a překvapivě také od Emmenu (2:3), předtím si ale poradilo s Volendamem (2:1) i Groningenem (2:0) a uplynulý víkend zvládlo klíčový souboj v Nijmegenu (3:2).

SBV se taktéž nenachází v úplně nejhorší formě a až do minulého kola prohrálo v pěti utkáních jen jednou s PSV (0:4). Předtím vyzrálo na Go Ahead (2:1) s Cambuurem (4:1) a cenný bod za bezbrankovou remízu získalo a Twene i Utrechtem. Minule v městském derby přivítalo vedoucí celek Eredivisie Feyenoord a po statečném výkonu mu podlehlo 0:2.

Ve vzájemných zápasech mají dlouhodobě navrch "Srdíčka", protože s Excelsiorem neprohráli šestkrát po sobě a k tomu hned pětkrát vyhráli, v této sezóně v Rotterdamu uspěli nejtěsnějším poměrem 1:0. Domácí lodivod Kees van Wonderen nemůže počítat s vykartovaným Van Ottelem, na marodce se k tomu nacházejí van Aken, Zaal, Van Beek a brankář Noppert. Hosté přijedou bez Markela, Feina, Besuijena i Donkora.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.51 - 4.46 - 6.37

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

FC Utrecht - RKC Waalwijk

sobota 21:00

Utrecht i v tomto ročníku patří k adeptům na pohárové příčky a tři kola před koncem je jasné, že ho znovu čeká dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy. FC kvůli nevyrovnanosti výkonů patří sedmé místo s osmačtyřiceti body a právě před osmým Waalwijkem drží náskok téměř nedostižných sedmi bodů. V tuto chvíli navíc zaostává za pátou Spartou o bodů pět a toto manko rozhodně nebude lehké stáhnout, RKC se navíc nachází v dobrém rozpoložení.

Domácí celek v posledních čtyřech zápasech nestačil jen na vedoucí Feyenoord, když v Rotterdamu prohrál 1:3. Předtím si však poradil s předposledním Groningenem (2:1) i silným Twente (1:0) a minule se vrátil na vítěznou vlnu v Leeuwardenu, když místní Cambuur odsoudil k jistému sestupu do druhé ligy po bezproblémové výhře 3:0. Hosté v tuto chvíli bojují o konečné osmé místo s Heerenvenem.

Stejně jako jejich favorizovanější konkurent mají na kontě jednačtyřicet bodů a na rozdíl od Utrechtu tedy mají o motivaci postaráno. Po důležité výhře nad Groningenem (2:1) sice nezvládli dohrávku v Deventeru s Go Ahead (2:3) a následně prohráli i v Alkmaaru (0:3), nicméně uplynulý víkend zabrali s nováčkem z Volendamu a porazili ho 4:1.

Poslední tři vzájemné duely obou sobotních protivníků vítěze neměl, v této sezóně skončilo utkání nerozhodně po výsledku 2:2. Dánský trenér Utrechtu Michael Silberbauer určitě nenasadí vykartovaného Bootha, na marodce dlouhodobě zůstává Hendriks a jistotu startu nemá ani duo Raatsie - Warmerdam. RKC zřejmě přijede bez Bel Hassaniho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 4.44 - 5.48

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

FC Twente - NEC Nijmegen

pátek 20:00

Twente ještě po matematické stránce může útočit na třetí nebo čtvrtou pozici, čili na přímý postup do předkol evropských pohárů, spíše mu ale do konce sezóny půjde o to, aby udržel co možná nejvýhodnější postavení do následného play-off, tedy páté místo. Doma nyní přivítá v páteční předehrávce Nijmegen, který se naopak pokusí do první osmičky ještě probojovat.

Hosté ztrácejí na strategickou osmou příčku tři body, pokud se tak budou chtít svěřenci trenéra Rogiera Meijera přiblížit téhle metě, budou muset v Enschede zvítězit. Především ovšem nesmějí zapsat takový výpadek jako před týdnem proti Heerenveenu. Nejenže měli velmi dobře nakročeno k vítězství, dokonce ztratili aspoň remízu, a to v závěrečných pasážích hry.

Domácí přitom z papírového hlediska představují tvrdší kalibr, než byla naposledy Srdíčka. Twente má v rámci celé Eredivisie druhou nejlepší bilanci na vlastním hřišti, z patnácti utkání ještě neprohrálo, jedenáctkrát se radovalo z vítězství. Z tohoto pohledu se jeví pro NEC toužebná výhra, jež by ho srovnala bodově právě s Heerenveenem a Waalwijkem, jako nesmírně náročný úkol.

Parta kouče Rona Janse je rozhodně pasována do role favorita. "Myslím, že náš soupeř má velmi zajímavý tým. Má technicky zdatné hráče, pozičně hraje moc dobře. Letos opravdu velmi často remizoval,” připomněl statistiku rekordních čtrnácti plichet u mužstva z Gelderlandu domácí lodivod. "Rádi hrajeme v pátek večer. Je příjemné, když vyhrajete. Můžete hned v sobotu zápas probrat, potrénovat a pak v klidu sledovat ostatní. Nejprve ovšem musíme udělat, co je nutné, a to je získat tři body.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.94 - 7.16

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
31
23
7
1
75 : 28
76
2
PSV Eindhoven
31
21
5
5
82 : 35
68
3
AFC Ajax
31
18
9
4
79 : 32
63
4
AZ Alkmaar
31
18
7
6
59 : 32
61
5
FC Twente
31
15
10
6
54 : 26
55
6
Sparta Rotterdam
31
15
8
8
50 : 34
53
7
FC Utrecht
31
13
9
9
49 : 45
48
8
RKC Waalwijk
31
11
8
12
50 : 53
41
9
SC Heerenveen
31
11
8
12
39 : 47
41
10
NEC Nijmegen
31
8
14
9
41 : 37
38
11
Go Ahead Eagles
31
9
10
12
43 : 51
37
12
Fortuna Sittard
31
10
5
16
37 : 56
35
13
SBV Vitesse
31
7
10
14
36 : 50
31
14
FC Volendam
31
8
6
17
37 : 65
30
15
FC Emmen
31
6
10
15
29 : 54
28
16
SBV Excelsior
31
8
4
19
27 : 68
28
17
FC Groningen
31
4
6
21
29 : 61
18
18
Cambuur Leeuwarden
31
4
4
23
21 : 63
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Arnar Resmusonn

16:45 na Arena Sport. Rád se podívám letošní stabilita Feyenoordu je úžasná a oslava titulu hned po zápase před úžasným publikem, bude pro celý tým "třešnička" sezóny

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele