základní část, 32. kolo
16.05.2023 15:00 CET
2 : 3
(1:1)

Reportáž

Brian Brobbey (© AFP)

Ajax zvládl dohrávané utkání v Groningenu a vrátil se na třetí místo Eredivisie

Fanoušci jistě sestupujícího Groningenu podruhé za sebou předčasně ukončili ligové střetnutí, když v neděli s Ajaxem zaházeli hrací plochu dýmovnicemi a zápas byl nejprve asi na patnáct minut přerušen, a když se po návratu na trávník situace neuklidnila, tak stejně jako s Nijmegenem bylo utkání ukončeno. Tento duel se proto znovu dohrával v úterý bez diváků a amsterdamský gigant nakonec uspěl nejtěsnějším poměrem 3:2.

AFC se díky tomuto tříbodovému zisku vrátilo na třetí příčku se šestašedesáti body a udrželo si naději na druhé místo PSV, za kterým momentálně zaostává o pět bodů, před čtvrtým Alkmaarem opět drží dvoubodový odstup. FC naopak zůstává předposlední sedmnácté s pouhými osmnácti body a před posledním Cambuurem má dvoubodový náskok. První část se odehrála v neděli a všichni aktéři stihli do přerušení pouhých devět minut.

Do dohrávky vstoupil mnohem lépe favorit, jelikož bránící Laros Duarte krátce po odehrané čtvrthodině nedovoleně atakoval ve vlastní šestnáctce Wijndala a rozhodčí Manschot bez váhání nařídil pokutový kop, který bezpečně proměnil zkušený srbský špílmachr Dušan Tadič přízemní střelou do levého spodního růžku. Amsterdamský gigant však poté polevil a FC se dočkalo překvapivého vyrovnaní necelých deset minut před přestávkou.

Prosadit se dokázal čtyřiadvacetiletý německý útočník Florian Krüger, jenž se po hezké akci na pravé straně opřel do odraženého balónu z deseti metrů a svou bombou z mírného úhlu překonal gólmana Rulliho. Ajax se po změně stran dlouho nemohl prosadit, nicméně přesně v polovině druhého dějství si vzal zpět ztracený náskok po centru na pravou stranu šestnáctky a následné finální nahrávce Kuduse před poloprázdnou branku, kterou zužitkoval nabíhající Brian Brobbey.

Svěřenci trenéra Johna Heitingy definitivně rozhodli o svém úspěchu v 81. minutě. Třetí a poslední gól favorita přidal obránce Jurriën Timber, neboť po skvěle zahraném přímém volném kopu Tadiče z levého křídla zmátl všechny bránící protihráče a prudkou hlavičkou z pěti metrů nedal šanci na úspěch brankáři Leeuwenburghovi.

Groningen se poté ještě nevzdal a za dalších šest minut snížil na rozdíl jediné branky. Naději na bodový zisk vykřesal aktivní Duarte, když si po nahrávce Suslova navedl balón před hranici pokutového území a kroucenou střelou ho usměrnil k vzdálenější konstrukci kolem plachtícího Rulliho. Výběr vedený koučem Dennisem van der Reem se však ve zbývajícím průběhu již na nic dalšího nezmohl.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele