Eredivisie - souhrn 30. kola: Feyenoord znovu blíže k titulu

21.04.2023, 21:58, aktualizováno 23.04.2023, 21:59
Komentáře a souhrny
Luuk de Jong (© AFP)

Feyenoord si poradil s Utrechtem a udělal další krok k titulu. PSV Eindhoven zdolal Ajax a posunul se na druhé místo. Twente mělo na dosah výhru nad Spartou, v nastavení ale inkasovalo a bere jen bod, hodně vidět byl Václav Černý. Sestup Cambuuru z Eredvisie začíná být čím dál reálnější. V páteční předehrávce nestačil na nováčka z Volendamu...

AZ Alkmaar - RKC Waalwijk 3:0

23.04.2023 20:00

Góly: 8. Sven Mijnans, 50. Mayckel Lahdo, 63. Myron van Brederode

Alkmaar ve čtvrtek sehrál velmi náročnou odvetu čtvrtfinále Konferenční ligy s belgickým Anderlechtem, kdy na trávníku strávil více jak 120 minut a nakonec slavil postup do semifinále díky úspěšnému penaltovému rozstřelu, nicméně v tomto nedělním utkání nebyl úbytek fyzických sil vůbec znát. AZ totiž proti Waalwijku dominovalo a po jasné výhře 3:0 si upevnilo čtvrté místo tabulky.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena si v tuto chvíli vytvořili dostatečný sedmibodový náskok před pátou Spartou a za třetím Ajaxem navíc zaostávají už jen o body dva. RKC naopak po neúspěšné středeční dohrávce 25. kola v Deventeru s místním Go Ahead (2:3) prohrálo podruhé za sebou a v tabulce zůstává na osmé pozici s osmatřiceti body o skóre před devátým Heerenveenem.

Přitom svěřenci trenéra Josepha Oostinga začali velmi dobře a již po necelých sedmi odehraných minutách rozvlnili síť, avšak jejich branka nakonec nebyla uznána. Naopak domácí se dostali do důležitého vedení z následné akce. Po parádním pasu Sugawary vyskočil nejvýše do vzduchu záložník Sven Mijnans a svou hlavičkou zamířil přímo k pravé konstrukci. Přesně po čtvrthodině hry chtěl navýšit náskok favorita pozdější střelec Mayckel Lahdo, ale v tomto případě orazítkoval svým projektilem jen tyč.

Alkmaar se přeci jen uklidnil pět minut po změně stran. Lahdo obdržel finální pobídku na pravou strany šestnáctky od aktivního Mijnanse a nekompromisní ranou pod břevno překonal naprosto bezmocného brankáře Pereiru - 2:0. O osudu tohoto střetnutí bylo definitivně rozhodnuto v 63. minutě, jelikož gólový účet uzavřel Myron van Brederode pohotovou přízemní střelou doprostřed branky z hranice brankového území.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - FC Utrecht 3:1

23.04.2023 16:45

Góly: 15. Sebastian Szymański, 54. Santiago Giménez, 82. Alireza Jahanbakhsh - 89. Bas Dost

Feyenoord ve čtvrtek nedotáhl do úspěšného konce odvetu čtvrtfinále Evropské ligy s italským soupeřem AS Řím o po porážce v prodloužení byl z evropských pohárů pro letošek vyřazen, ovšem na ligové scéně neohroženě kráčí za svým cílem a teď mu schází jen malý kousek k tomu, aby po šesti letech znovu usedl na nizozemský trůn. V nedělním utkání 30. kola totiž porazil Utrecht 3:1 a před druhým PSV udržel pohodlný osmibodový náskok.

Svěřenci trenéra Arneho Slota prohráli v této sezóně pouze jednou a to právě v Eindhovenu s PSV. Doposud posbírali úctyhodných třiasedmdesát bodů a k jistotě ligového titulu potřebují ve zbývajících čtyřech kolech vybojovat pět bodů, což rozhodně je v jejich silách. Utrecht naopak nenavázal na týden staré vítězství s Twente (1:0) a v tabulce zůstává na sedmé pozici s pětačtyřiceti body, před osmým Waalwijkem je v současnosti o bodů sedm.

Domácí na sobě nedali znát žádnou únavu a od samého začátku na trávníku dominovali. Hned svou první větší možnost přesně po odehrané čtvrthodině přetavili ve vedoucí gól, neboť Pedersen odvedl skvělou práci na pravé straně šestnáctky a poté uvolnil osamoceného polského šplímachra Sebastiana Szymańského, jenž bombou nakonec propálil zasahujícího brankáře Barkase.

Rotterdamský favorit v následujícím průběhu ubral a ve zbývajícím průběhu první půle si nic dalšího nevypracoval, avšak ihned po změně stran měl opět navrch. Mexický útočník Santiago Giménez sice napoprvé neměl potřebné štěstí a v 51. minutě těsně minul pravou tyč, nicméně o tři minuty později se po dělovce kapitána Kökçüa a zákroku Barkase dostal k dorážce hlavou z bezprostřední blízkosti a bez potíží rozvlnil síť.

Utrecht se mohl vrátit zpět do hry o bodový zisk zhruba v polovině druhého dějství, jenomže ve stoprocentní pozici selhal řecký ostrostřelec Douvikas, jelikož v pádu trestuhodně přestřelil zcela odkrytou branku. Feyenoord definitivně rozhodl o důležitém tříbodovém zisku v 82. minutě. Íránský forvard Alireza Jahanbakhsh se totiž opřel do odraženého balónu z hranice pokutového území a parádně se trefil do pravé šibenice.

Poté se zápas spíše dohrával, Utrecht alespoň zaznamenal český úspěch minutu před koncem základní hrací doby. Na rozdíl dvou branek snížil zkušený Bas Dost svou devátou ligovou trefou tohoto ročníku, protože po pasu Klaibera z pravého křídla usměrnil míč z první přesně k protější konstrukci.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - Fortuna Sittard 2:0

23.04.2023 14:30

Góly: 17. Willum Þór Willumsson, 75. Xander Blomme

Celek z Deventeru se ještě před týdnem nacházel v těsné blízkosti sestupového pásma, ale nyní dokázal zvítězit na ligové scéně podruhé za sebou a v tuto chvíli ještě může zabojovat o pohárové příčky. Po skalpu Waalwijku (3:2) i Fortuny (2:0) se posunul na desáté místo Eredivisie se šestatřiceti body a za osmým Waalwijkek zaostává o pouhé dva body, naopak klub ze Sittardu klesl na dvanácté místo s dvaatřiceti body.

Svěřenci španělského trenéra Julia Velázqueze prohloubili svou krizi, protože prohráli již potřetí za sebou a k tomu opět neskórovali, velmi nelichotivé skóre 0:9 si za rámeček určitě nedají. Fortuna si tedy komplikuje svou cestu za záchranou, protože před šestnáctou barážovou pozici Excelsioru už je o pouhé čtyři body. Domácí vstoupili do nedělního zápasu lépe a krátce po odehrané čtvrthodině se mohli uklidnit díky zásahu Willuma Willumssona.

Čtyřiadvacetiletý islandský záložník se po rohovém kopu z pravé strany a několika následných odrazech nejlépe zorientoval před brankou a z bezprostřední blízkosti nakonec dorazil míč do sítě za záda brankáře Pandura. Domácí chtěli navýšit náskok ve 28. minutě, jenomže okamžitou střelu Linthorsta na poslední chvíli zablokoval dobře postavený Embaló.

Go Ahead mělo navrch také po změně stran a hned několikrát se musel blýsknout Pandur, domácí přeci jen přidali druhý rozhodující gól v 75. minutě. Skórovat totiž dokázal teprve dvacetiletý belgický záložník Xander Blomme, jenž při čtvrtém startu v nejvyšší nizozemské soutěži zaznamenal svou premiérovou trefu, když ani ne po dvou minutách strávených na hřišti vypálil ze čtrnácti metrů a zavěsil přímo do bližší šibenice.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - AFC Ajax 3:0

23.04.2023 14:30

Góly: 13. Luuk de Jong, 54. Xavi Simons (pen.), 78. Luuk de Jong

Jasným šlágrem 30. kola Eredivisie byl souboj mezi PSV s Ajaxem a tentokráte měl jasného vítěze. Domácí celek od samého začátku působil na trávníku mnohem živějším dojmem a díky třem trefám zvítězil snadno po výsledku 3:0. V tabulce nizozemské nejvyšší soutěže se proto posunul na druhé místo o tři body právě před AFC, naopak za vedoucím Feyenoordem stále zaostává o bodů osm.

Amsterdamský gigant teď ztrácí na rotterdamského rivala téměř nedostižných jedenáct bodů. Oba soupeři se spolu znovu utkají za týden ve finále národního poháru právě v Rotterdamu na stadionu De Kuip a pro Ajax to bude poslední šance, jak v této sezóně získat alespoň jednu trofej. AFC totiž čtyři kola před koncem dobře ví, že počtvrté v řadě ligový titul s největší pravděpodobností neobhájí a navíc si výrazně zkomplikovalo i boj o předkolo Ligy mistrů.

Svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye potvrdili skvělou formu z poslední doby a do důležitého vedení se dostali již po necelé čtvrthodině hry. Ústřední postavou tohoto zápasu se stal zkušený kanonýr Luuk de Jong, jenž otevřel gólový účet po skvělém pasu Bakayoka z pravého křídla a prudké hlavičce z hranice brankového území přímo pod břevno. Hosté se v následujícím průběhu snažili vyrovnat, ale v ofenzivní fázi byli naprosto bezzubí.

Naopak PSV hrálo velmi trpělivě a čekalo na svou další šanci, která přišla zhruba šest minut po změně stran. Těsně předtím po rychlém brejku tři na tři pálil o pár decimetrů vedle levé konstrukce Branthwaite, ihned na to po špatné rozehrávce Ajaxu ve středu hřiště si seběhl za jeho defenzívu rychlonohý Xavi Simons a vyběhnutý brankář Rulli ho evidentně podrazil, rozhodčí Gözübüyük tak bez váhání ukázal na penaltový puntík.

Nabídnutou možností nepohrdl právě Simons, který s naprostým přehledem zamířil po zemi do protipohybu bezmocného Rulliho - 2:0. Hosté od tohoto okamžiku přidali a vyrovnat mohli krátce po hodině hry, nicméně rána Taylora z dobrých dvaadvaceti metrů pouze orazítkovala levou tyč. Domácí pak hráli ve velké pohodě a o svém úspěchu definitivně rozhodli v 78. minutě.

Dvaatřicetiletý Luuk de Jong totiž vsítil svůj druhý gól tohoto střetnutí a zároveň již dvanáctou trefu v tomto ligovém ročníku, neboť po fantastické práci Simonse na levé straně obdržel finální pobídku před prázdnou branku a tu z bezprostřední blízkosti neminul.

Více informací k zápasu

FC Twente - Sparta Rotterdam 3:3

23.04.2023 12:15

Góly: 22. Joshua Brenet, 65. Dirk Abels (vl.), 67. Václav Černý - 32. Tobias Lauritsen, 42. Tobias Lauritsen, 90+1. Shurandy Sambo

Nedělní program 30. kola Eredivisie otevřela nesmírně dramatická přestřelka mezi pohárovými kandidáty Twente a Spartou, ovšem i přes šest vstřelených gólů vítěz znám nebyl. Domácí Twente i díky jedné brance a jedné asistenci českého útočníka Václava Černého vedlo téměř až do samotného závěru o jednu trefu, jenže v první nastavené minutě zařídil konečný nerozhodný výsledek 3:3 Shurandy Sambo, který byl posléze vyloučen.

Domácí celek tak nedokázal odčinit předchozí zaváhání v Utrechtu (0:1) a v tabulce zůstává na šesté příčce o bod právě za rotterdamským rivalem, naopak za čtvrtým Alkmaarem již zaostává o propastných osm bodů. Hosté teď ztrácejí na AZ sedm bodů a v tuto chvíli to tedy vypadá, že na oba celky čeká dodatečné play-off o Konferenční ligu. Úvodní dvacetiminutovka tohoto střetnutí nic zásadního nepřinesla, poté z ničeho nic udeřilo FC.

Černý byl po centru z levé strany napoprvé zablokován, nicméně poté našel svým načechraným pasem Joshuu Breneta a jeho pohotová hlavička zapadla přímo k pravé tyči. Hosté se však v žádném případě nevzdali a o deset minut později srovnali krok. Prosadit se dokázal norský kanonýr Tobias Lauritsen, jenž po centru Verschuerena téměř od brankové čáry předvedl dostatečný důraz mezi dvěma protihráči a zblízka hlavou rozvlnil síť.

Pětadvacetiletý útočník dokonce otočil vývoj utkání necelých pět minut před přestávkou, jelikož po rohovém kopu z levé strany se opřel do odraženého balónu z pěti metrů a poslal ho přímo do bližší šibenice. Twente po změně stran přitlačilo a v rozmezí 65. - 67. minuty znovu vedlo. Rotterdamský klub si druhou branku vsítil sám, protože bránící Dirk Abels po další akci Černého a závěrečné střele z dvanácti metrů chtěl odkopnout balón do bezpečí, ale smolně ho nasměroval do vlastní sítě.

Neuběhly ani další tři minuty a právě Černý zaznamenal rozdílovou branku. Svůj jubilejní desátý ligový zásah tohoto ročníku Eredivise přidal krásnou skákavou střelou z hranice pokutového území přímo k vzdálenější konstrukci - 3:2. Twente si od tohoto okamžiku hlídalo těsný náskok a zdálo se, že se výsledek měnit nebude, avšak v poslední možnou chvíli skóroval obránce Sambo.

Ten po přímém volném kopu Vita van Crooije ze střední vzdálenosti do horní tyčky stál ve správnou chvíli na správném místě a svou dorážku umístil z bezprostřední blízkosti nad bezmocného gólmana Unnerstalla. Sambo byl sice vzápětí vyloučen po druhé žluté kartě za nevhodnou reakci směrem k domácím fanouškům, nicméně svěřence trenéra Maurice Steijna to mrzet nemuselo.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - SBV Excelsior 0:0

22.04.2023 21:00

Góly: -

Celek z Arnhemu se v předchozích dvou kolech musel obejít bez svého trenéra Phillipa Cocuho, který nedávno podstoupil operaci slepého střeva, nicméně v tomto sobotním utkání 30. kola ho jeho hráči příliš nepotěšili. Po dvou předchozích výhrách se totiž nedokázali prosadit proti zachraňujícímu se Excelsioru a s bezbrankovou remízou nemohou být spokojeni. V tabulce i proto zůstávají na třináctém místě s jednatřiceti body.

Rotterdamský klub naopak navázal na předchozí úspěch s Go Ahead (2:1) a získal nesmírně cenný bod, i přesto klesl na šestnáctou barážovou příčku s osmadvaceti body o skóre za patnáctý Emmen. První poločas tohoto duelu příliš zajímavých momentů nenabídl a za zmínku stojí jen šance Kozlowskiho zhruba deset minut před přestávkou, jehož bombu z hranice šestnáctky famózně odvrátil nad svou branku pozorný gólman Van Gassel.

Domácí po změně stran přidali a v rozmezí 49. - 51. minuty si vytvořili hned dvě dobré možnosti ke skórování. Po rohovém kopu z pravé strany se chtěl prosadit aktivní Kozlowski, který hlavičkoval ze sedmi metrů, ale jeho oblouček orazítkoval bližší tyč. Ihned na to po vynikající práci Manhoefa na levém křídle stanul stejný hráč zcela zapomenut před hostujícím strážcem, jenže tváří v tvář ho nepropálil.

Vitesse v následujícím průběhu jen marně dobývalo branku Excelsioru a téměř až do samotného konce se k ničemu nebezpečnému nedostalo. O svém úspěchu přeci jen mohlo rozhodnout v první nastavené minutě, ovšem volej Isimata-Mirina proletěl o decimetry vedle levé konstrukce. V domácím dresu zůstal jen na lavici náhradníků český obránce Tomáš Hájek.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - FC Emmen 2:3

22.04.2023 18:45

Góly: 21. Sydney van Hooijdonk, 59. Sydney van Hooijdonk (pen.) - 47. Ole Romeny, 75. Ole Romeny, 90+1. Ole Romeny

Heerenveen nedokázal potvrdit úlohu favorita proti zachraňujícímu se Emmenu a přes poločasové vedení i další dvě trefy kanonýra Sydneyho van Hooijdonka prohrál 2:3. SC sice v zápase dvakrát vedlo o jednu branku, ale v dresu FC zažil úžasný večer forvard Ole Romeny, který díky hattricku za pouhých čtyřiačtyřicet minut zařídil svému celku nesmírně důležité tři body.

Svěřenci trenéra Keese van Wonderena tak opět ztratili v boji o play-off Konferenční ligy a v tabulce zůstávají na devátém místě s osmatřiceti body, hosté naopak poskočili na patnáctou příčku s osmadvaceti body, i když před šestnáctou barážovou pozicí Excelsioru jsou jen díky příznivějšímu skóre. Van Hooijdonk skóroval hned osmkrát z předchozích šesti odehraných utkání a s patnácti trefami se dokonce vyhoupl na čelo tabulky střelců celé Eredivisie.

Svůj výběr dostal do vedení krátce po dvaceti odehraných minutách, když po hezké akci na pravé straně a následné finální přihrávce Olssona na nic nečekal a z první zavěsil přímo k pravé tyči mimo dosah brankáře Van der Harta. Ve zbývajícím průběhu první půle již k ničemu nebezpečnému nedošlo, do druhého dějství vstoupil mnohem lépe Emmen a ani ne po dvou odehraných minutách nečekaně vyrovnal.

Teprve dvaadvacetiletý Romeny obdržel vynikající pas Antonisseho z levého křídla a v brankovém území snadno uklidil balón ze tří metrů pod levou šibenici. Heerenveen si však vzal zpět ztracený náskok po necelé hodině hry. Te Wierik totiž po přímém volném kopu zbytečně zatáhl za dres Van Amersfoorta a rozhodčí Van der Laan po přezkoumání videozáznamu ukázal na penaltový puntík.

K němu se postavil právě Van Hooijdonk a s přehledem zamířil k pravé konstrukci do protipohybu Van der Harta. Hosté však podruhé vyrovnali v 75. minutě, neboť po špatné rozehrávce SC chtěl odkopnout míč do bezpečí Bochniewicz, jenže trefil jen důrazného Romenyho a balón vzápětí zapadl k bližší tyči. Když už se zdálo, že se nerozhodný výsledek měnit nebude, tak Romeny ve druhé nastavené minutě zkompletoval svůj hattrick pohotovou hlavičkou z bezprostřední blízkosti po fantastickém centru střídajícího Assehnouna.

Více informací k zápasu

FC Volendam - Cambuur Leeuwarden 2:0

21.04.2023 20:00

Góly: 39. Damon Mirani, 90. Damon Mirani

Poslední tým Eredivisie Cambuur nezvládl ani páteční předehrávku 30. kola na půdě nováčka z Volendamu a po porážce 0:2 je téměř jisté, že po dvou letech strávených mezi elitou poputuje zpět o patro níže. Celek z Leeuwardenu totiž stále má na kontě pouhých šestnáct bodů a čtyři kola před koncem zaostává za šestnáctým Emmenem o téměř nedostižných devět bodů. Naopak FC se k vytoužené záchraně výrazně přiblížilo.

Domácí celek totiž přerušil svou třízápasovou sérii bez vítězství a se třiceti body si upevnil čtrnácté místo v tabulce, před šestnáctým Emmenem si momentálně vytvořil nadějný pětibodový náskok. Přitom svěřenci trenéra Sjorse Ulteeho byli v úvodu zápasu aktivnější a během úvodní čtvrthodiny si vytvořili dvě slibné příležitosti, ale Jacobs nejprve mířil těsně vedle levé tyče a poté Hoedemakers uklidil svůj volej o kousek nad břevno.

Volendam se dostal z ničeho nic do důležitého vedení ve 39. minutě. Šestadvacetiletý obránce Damon Mirani se po rohovém kopu z pravé strany pověsil do vzduchu a i přes zákrok brankáře Ruitera nadvakrát dopravil balón do sítě. Domácí chtěli navýšit svůj odstup od soupeře ve čtvrté nastavené minutě první půle, ovšem Mirani po rohovém kopu mířil příliš vysoko.

Výběr vedený koučem Wimem Jonkem lépe vstoupil do druhého dějství a podruhé skóroval po necelé hodině hry, avšak úspěšný pokus Daryla van Mieghema přeci jen nebyl uznán kvůli milimetrovému ofsajdu. Stejný hráč opět zahrozil v 65. minutě, jenže tentokráte ho brilantním zákrokem vychytal gólman Stankovič. FC mělo navrch také ve zbývajícím průběhu a druhou uklidňující trefu přidalo v poslední minutě základní hrací doby, neboť podruhé v tomto střetnutí skóroval hlavou Mirani po výtečně zahraném rohu Eitinga.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
30
22
7
1
73 : 28
73
2
PSV Eindhoven
30
20
5
5
81 : 35
65
3
AFC Ajax
30
18
8
4
79 : 32
62
4
AZ Alkmaar
30
18
6
6
59 : 32
60
5
Sparta Rotterdam
30
15
8
7
50 : 33
53
6
FC Twente
30
14
10
6
51 : 26
52
7
FC Utrecht
30
12
9
9
46 : 45
45
8
RKC Waalwijk
30
10
8
12
46 : 52
38
9
SC Heerenveen
30
10
8
12
36 : 45
38
10
Go Ahead Eagles
30
9
9
12
42 : 50
36
11
NEC Nijmegen
29
7
14
8
38 : 34
35
12
Fortuna Sittard
30
9
5
16
35 : 56
32
13
SBV Vitesse
30
7
10
13
36 : 48
31
14
FC Volendam
30
8
6
16
36 : 61
30
15
FC Emmen
30
6
10
14
29 : 51
28
16
SBV Excelsior
30
8
4
18
27 : 66
28
17
FC Groningen
29
4
5
20
28 : 59
17
18
Cambuur Leeuwarden
30
4
4
22
21 : 60
16

Zbývající zápasy

25.04. 15:00
FC Groningen - NEC Nijmegen

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
Arnar Resmusonn

Twente vs Sparta super zápas. Ikdyž jsem přál domácím a ta oslava gólu na 3:3 byla hloupá tak jsem si ho jako fanda užil. Čekalo se asi víc od obran obou týmů...no překvápko. Černý válec! Forma dokonalá a nedivím se, že po všech leteche, kdy se mu lepila smůla na paty ( zranění) chce využít formy a přestoupit jinam.

Reagovat
AjaxFans

Wat een kut wedstrijd

Reagovat
afc ajax

Asi tak, môžme bojovať o 3.miesto.

Reagovat
Salfovic

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele