základní část, 30. kolo
23.04.2023 14:30 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Luuk de Jong (© AFP)

Ajax po jasné porážce v Eindhovenu téměř jistě přišel o šanci obhájit mistrovský titul

Jasným šlágrem 30. kola Eredivisie byl souboj mezi PSV s Ajaxem a tentokráte měl jasného vítěze. Domácí celek od samého začátku působil na trávníku mnohem živějším dojmem a díky třem trefám zvítězil snadno po výsledku 3:0. V tabulce nizozemské nejvyšší soutěže se proto posunul na druhé místo o tři body právě před AFC, naopak za vedoucím Feyenoordem stále zaostává o bodů osm.

Amsterdamský gigant teď ztrácí na rotterdamského rivala téměř nedostižných jedenáct bodů. Oba soupeři se spolu znovu utkají za týden ve finále národního poháru právě v Rotterdamu na stadionu De Kuip a pro Ajax to bude poslední šance, jak v této sezóně získat alespoň jednu trofej. AFC totiž čtyři kola před koncem dobře ví, že počtvrté v řadě ligový titul s největší pravděpodobností neobhájí a navíc si výrazně zkomplikovalo i boj o předkolo Ligy mistrů.

Svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye potvrdili skvělou formu z poslední doby a do důležitého vedení se dostali již po necelé čtvrthodině hry. Ústřední postavou tohoto zápasu se stal zkušený kanonýr Luuk de Jong, jenž otevřel gólový účet po skvělém pasu Bakayoka z pravého křídla a prudké hlavičce z hranice brankového území přímo pod břevno. Hosté se v následujícím průběhu snažili vyrovnat, ale v ofenzivní fázi byli naprosto bezzubí.

Naopak PSV hrálo velmi trpělivě a čekalo na svou další šanci, která přišla zhruba šest minut po změně stran. Těsně předtím po rychlém brejku tři na tři pálil o pár decimetrů vedle levé konstrukce Branthwaite, ihned na to po špatné rozehrávce Ajaxu ve středu hřiště si seběhl za jeho defenzívu rychlonohý Xavi Simons a vyběhnutý brankář Rulli ho evidentně podrazil, rozhodčí Gözübüyük tak bez váhání ukázal na penaltový puntík.

Nabídnutou možností nepohrdl právě Simons, který s naprostým přehledem zamířil po zemi do protipohybu bezmocného Rulliho - 2:0. Hosté od tohoto okamžiku přidali a vyrovnat mohli krátce po hodině hry, nicméně rána Taylora z dobrých dvaadvaceti metrů pouze orazítkovala levou tyč. Domácí pak hráli ve velké pohodě a o svém úspěchu definitivně rozhodli v 78. minutě.

Dvaatřicetiletý Luuk de Jong totiž vsítil svůj druhý gól tohoto střetnutí a zároveň již dvanáctou trefu v tomto ligovém ročníku, neboť po fantastické práci Simonse na levé straně obdržel finální pobídku před prázdnou branku a tu z bezprostřední blízkosti neminul.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele