Eredivisie - preview 30. kola: PSV Eindhoven - Ajax

21.04.2023, 09:19, aktualizováno 23.04.2023, 09:27
Previews

V neděli jdou do akce těžké váhy a nejsledovanějším zápasem bude ten v Eindhovenu, kde PSV hostí Ajax. Feyenoord by to proti Utrechtu měl mít přece jenom o něco jednodušší, doma hrají i Twente a Alkmaar.

FC Twente - Sparta Rotterdam

neděle 12:15

Před začátkem tohoto ročníku by jen málokdo tipoval, že Twente a Sparta budou těsně před koncem bojovat o čtvrtou příčku zaručující přímý postup do evropských pohárů, nicméně tato prvotní utopie se opravdu stala skutečností. Celek z Enschede navazuje na loňský úspěšný ročník a v tuto chvíli je šestý s jednapadesáti body, právě za svým nedělním protivníkem zaostává o jediný bod a na čtvrtý Alkmaar ztrácí šest bodů.

Rotterdamský výběr překvapuje nizozemskou veřejnost svými výkony od samého začátku této sezóny a jen ti nejvěrnější fanoušci doufali, že si udrží skvělou formu až do samotného konce. V dosavadním průběhu posbíral parádních dvaapadesát bodů, v předchozích šesti duelech nestačil pouze na vedoucí Feyenoord (1:3) a k tomu hned pětkrát zvítězil. Na konto si například připsal velmi cennou výhru v Alkmaaru (1:0) a minule rozprášil ambiciózní Heerenveen (4:0).

Celek z Enschede naopak předvádí ve druhé polovině tohoto ročníku nevyrovnané výkony. Stejně jako Sparta sice zdolal AZ (2:1), ale jinak pouze remizoval bez branek se zachraňujícím se Excelsiorem a uplynulý víkend i kvůli třem neuznaným gólům prohrál v Utrechtu (0:1). "V žádném případě si nemyslím, že bychom hráli špatně, jenže nás trápí koncovka a v tomto ohledu se musíme zlepšit. Sparta hraje úžasně a vzájemného utkání se tak nemůžeme dočkat," prohlásil natěšeně trenér FC Ron Jans.

Oba rivalové už nyní mají prakticky zajištěné dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy a rozhodně je reálné, že na sebe ještě v brzké době narazí. Ke konci podzimní části se spolu rozešli smírně po výsledku 1:1. Jans zřejmě opět zařadí do základní jedenáctky svého nejlepšího střelce Václava Černého, minimálně na lavici náhradníků by měl začít i uzdravený druhý český krajánek Michal Sadílek. Na marodce naopak zůstávají Bruns s Hilgersem, hosté postrádají Vriendse a pravděpodobně i De Guzmána s Meissenem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.35 - 7.17

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací

Go Ahead Eagles - Fortuna Sittard

neděle 14:30

Zabrali v pravou chvíli. Hráči Go Ahead Eagles v dohrávce 25. kola proti Waalwijku urvali v závěru tři body na svou stranu a podnikli dost důležitý krok v boji o záchranu. Nemají ovšem ani zdaleka vyhráno, i když přímé sestupové pozice jsou vlastně daleko. Pořád jim totiž není dostatečně vzdálená barážová pozice, takže by nebylo od věci uspět také v duelu s Fortunou.

Svěřenci trenéra Julia Velázqueze po devětadvaceti odehraných ligových zápasech zaostávali za Go Ahead Eagles jen o bod. Od půlky března si každopádně procházejí jakousi menší krizí, která notně oslabila jejich postavení ve středu tabulky. Pomalu a jistě začínají mít zase starosti se záchranou, lépe řečeno na barážovou příčku nevzhlíží s žádným velkým odstupem. Abychom byli konkrétnější, padl celek ze Sittardu čtyřikrát z předchozích pěti případů.

To mužstvo z Deventeru ve středu přerušilo svou krátkou šňůru tří utkání bez výhry. Znovu se jim tak dýchá o něco lépe. "Fortuna má v kádru dost hráčů, kteří jsou ofenzivně kreativní. Dobře působí ve středu hřiště a také disponuje slušným brankářem,” hodnotil soupeře domácí lodivod René Hake. "Naposledy jsme ho na jeho hřišti porazili. Prakticky krátce poté ale přišla na řadu fáze, kdy často bodoval, byl v pořadí nad námi. Teď už jsme ho však předehnali,” pochvaloval si.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.68 - 3.73

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

PSV Eindhoven - AFC Ajax

neděle 14:30

30. kolo Eredivisie nabídne nesmírně důležitý šlágr dvou úhlavních konkurentů Ajaxu s PSV a půjde opravdu o hodně, protože při případné výhře Feyenoordu nad Utrechtem ztratí méně úspěšný celek reálnou šanci na zisk mistrovského titulu. Oba dva soupeři se spolu utkají příští neděli ve finále národního poháru a určitě se tedy budou chtít dobře naladit. Favorit se hledá jen velmi těžko, Ajax i PSV totiž mají na kontě shodný počet bodů.

Amsterdamský i eindhovenský tým vybojovaly v dosavadních devětadvaceti ligových duelech dvaašedesát bodů a hostující výběr se nachází na druhé pozici jen díky lepšímu skóre. Oba navíc zaostávají za vedoucím Feyenoordem o propastných osm bodů a není příliš pravděpodobné, že jeden z nich ještě rotterdamského rivala připraví o vytoužený titul po dlouhých šesti letech.

Svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye neprohráli jedenáctkrát za sebou a z toho pouze dvakrát remizovali. V tuto chvíli naplno bodovali v Eredivisii třikrát po sobě, před týdnem i přes komplikace zvítězili na půdě nováčka z Volendamu nejtěsnějším poměrem 3:2. Na nadcházejícího konkurenta se jim poslední dobou daří, protože ho zdolali třikrát v řadě, v tomto ročníku uspěli ve 13. kole po výsledku 2:1.

Ajax i PSV netradičně brzy vypadly z evropských pohárů a delší dobu se mohou soustředit na domácí scénu. Hosté v předchozích šesti případech prohráli jen s Feyenoordem (2:3) a překvapivý nerozhodný výsledek zaznamenali v Deventeru s Go Ahead (0:0), od té doby si však postupně poradili s Fortunou (4:0) i Emmenem (3:1) a v semifinále KNVB Beker se radovali na stadionu de Kuip s Feyenoordem po vítězství 2:1.

Domácí lodivod nemůže využít služeb marodů Obispa s Mwenem, na trávník se pravděpodobně nepodívají ani Fofana s Maurem Júniorem. "Na toto utkání se všichni nesmírně těšíme a cítíme velké vzrušení, neboť nás příští týden čeká i finále poháru. Ajax jsme v této sezóně už dvakrát porazili, ale náš soupeř má obrovské kvality a jsem si jistý, že nám v důležitou chvíli bude chtít neúspěchy vrátit," prohlásil Van Nistelrooy s opatrností v hlase.

Jeho protějšek John Heitinga se musí obejít bez důležitého mexického obránce Álvareze, který si bude odpykávat trest za žluté karty, na hřišti se určitě neobjeví ani Kudus, Rensch či Kaplan. "PSV stabilně předvádí skvělé výkony a momentálně se nachází v úžasné střelecké formě. Všichni fanoušci se rozhodně mají na co těšit a já pevně doufám, že naše příznivce nezklameme, bitvu o obhajobu titulu jsme totiž v žádném případě ještě nevzdali," uvedl Heitinga optimisticky.

PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Benítez - Tete, Ramalho, Boscagli, Van Aanholt - Til, Gutiérrez, Veerman - Bakayoko, De Jong, Simons

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Rulli - Sanchéz, Timber, Bassey, Wijndal - Klaassen, Grillitsch, Taylor - Berghuis, Tadič, Bergwijn

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.84 - 2.96

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

Feyenoord Rotterdam - FC Utrecht

neděle 16:45

Feyenoord ve čtvrtek neoplatil AS Řím porážku z loňského finále Konferenční ligy. A na poli Evropské ligy s tímto soupeřem opětovně vypadl. Nutno ovšem podotknout, že po lítém boji, určitě se nejednalo o žádnou jednoznačnou záležitost ve prospěch I Giallorossi. Teď si budou chtít domácí spravit náladu v utkání Eredivisie, kde směřují za titulem, a to proti Utrechtu.

Rotterdamskému klubu zbývají podniknout poslední kroky k tomu, aby v nizozemské nejvyšší soutěži urval toužebné prvenství. Po devětadvaceti odehraných kolech ho oddělovalo od druhého Ajaxu a třetího PSV už osm bodů, navíc se oba tihle rivalové představí v nedělním šlágru kola, a jeden z nich tak zase body ztratí. Pro domácí by byla opravdu velká škoda, kdyby své současné moc dobré počínání již nedotáhli do úspěšného konce.

Musejí zkrátka skousnout co nejdříve hořký konec v evropských pohárech a soustředit se plně na nizozemskou scénu. Pořád je ještě práce jen rozdělaná, stále nemá výběr De club aan de Maas úplně vyhráno. "Jsem přesvědčený, že se kluci rychle vzpamatují. Zase se těší na nové výzvy,” ubezpečoval Arne Slot, kouč Feyenoordu.

Ten mimochodem své svěřence za předchozí nezdar v žádném případě nehanil. Ba naopak, hlásal spíše slova chvály. "Myslím si, že jsme hráli dobře, hodně jsme bojovali. Ten zápas byl nesmírně těžký. A nakonec rozhodla individuální kvalita Paula Dybaly,” hodnotil. "Naši fanoušci mohou být na můj tým pyšní. Bylo by hezké, kdyby projevili vděčnost teď v neděli proti Utrechtu. Přál bych si, aby nás podporovali od první minuty, protože právě tak nám mohou pomoci nejvíce.”

Hosté se už pomalu a jistě připravují na posezónní play-off o postup do pohárové Evropy. Svěřenci trenéra Michaela Silberbauera mají poměrně daleko k výhodnější šesté příčce, na druhou stranu mají dostatečný náskok na osmou i devátou. Takže z té skupiny, která hraje po skončení ročníku o účast v evropských pohárech, by neměli být vyřazeni, pokud si tedy celou situaci sami zásadně nepokazí. Do Rotterdamu odcestují v určitě dobré náladě, v posledních dvou kolech totiž skolili Groningen a Twente.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.39 - 9.07

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

AZ Alkmaar - RKC Waalwijk

neděle 20:00

Alkmaar se před několika týdny dostal do obrovské krize a tím definitivně přišel o reálnou naději na ligový titul, nicméně od uplynulého víkendu se opět dostává do očekávané formy a na ní bude chtít navázat i proti nevyzpytatelnému Waalwijku. Jasný favorit tohoto střetnutí se v tuto chvíli nachází na čtvrtém místě tabulky se sedmapadesáti body a za druhým Ajaxem i třetím PSV zaostává o bodů pět, před pátou Spartou naopak drží pětibodový odstup.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena prožívali nepříjemné chvilky od poloviny března do poloviny dubna, kdy ve čtyřech případech hned třikrát prohráli a jen jednou remizovali. Před týdnem se však chytili v Sittardu po hladkém vítězství 3:0 nad místní Fortunou a nedávno zvládli i čtvrtfinálovou odvetu Konferenční ligy, jelikož s belgickým Anderlechtem bleskově smazali dvoubrankové manko a nakonec slavili v penaltovém rozstřelu.

AZ navíc ve čtvrtek vytvořilo nový národní rekord v počtu vyhraných zápasů v evropských pohárech během jedné sezóny, jelikož jich má na kontě už třináct a žádnému jinému nizozemskému klubu v historii se něco podobného nepovedlo. Alkmaar k tomu zlomil i prokletí v penaltové loterii, protože nizozemský klub v penaltách v rámci evropských pohárů uspěl po dlouhých patnácti letech, když PSV v sezoně 2007/2008 vyřadilo Tottenham.

RKC prozatím bojuje o dodatečné play-off Konferenční ligy, doposud posbíralo osmatřicet bodů a je deváté o skóre před devátým Heerenveenem. Ve středu sehrálo dohrávku 25. kola v Deventeru a po divokém průběhu utrpělo porážku 2:3 s místním Go Ahead. Domácí zdolali svého nadcházejícího soupeře třikrát po sobě, letos na stadionu AFAS uspěli po výsledku 3:1. Hosté by měli nastoupit v nejsilnějším možném složení, naopak Jansen postrádá Karlssona a možná i Dekkera, Daniho de Wita, Westervelda či Martinse Indiho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.08 - 8.55

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

SC Heerenveen - FC Emmen

sobota 18:45

Heerenveen pět kol před koncem základní části Eredivisie stále bojuje o pohárové příčky a nyní se může posunout na osmé místo tabulky, jelikož bude plnit úlohu favorita proti zachraňujícímu se Emmenu. "Srdíčka" doposud posbírala osmatřicet bodů a právě za osmým Waalwijkem zaostávají jen vinou horšího skóre. Hosté mají na kontě o třináct bodů méně a patří jim až šestnáctá barážová pozice.

Domácí celek až do uplynulého kola stabilizoval výkonnost a ve třech ligových duelech získal solidních sedm bodů, neboť porazil Volendam (2:1) i předposlední Groningen (2:0) a k tomu získal nesmírně cenný bod na půdě favorizovaného Alkmaaru (1:1). Nicméně předchozí víkendový souboj mu vůbec nevyšel a na půdě rozjeté Sparty prohrál 0:4. Na podzim v Emmenu taktéž nepředvedl optimální výkon a vybojoval pouze bod za bezbrankovou remízu.

Hosté se již delší dobu nacházející na hranici sestupového pásma a po minulém kole se do něj vrátil kvůli výhře konkurenčního Excelsioru nad Go Ahead (2:1). Svěřenci trenéra Dicka Lukkiena však ztrácejí právě na patnácté SBV dva body a z jejich strany rozhodně není nic ztraceno. Od začátku dubna totiž nabrali druhý dech a porazili poslední Cambuur (2:0), pak se rozešli smírně s Nijmegenem (0:0) a až teprve naposledy prohráli v Amsterdamu s Ajaxem (1:3).

V dresu Heerenveenu momentálně řádí útočník Sydney van Hooijdonk, jenž v dosavadním průběhu ligové sezóny nasázel hned třináct branek a v posledních šesti odehraných zápasech vsítil úctyhodných sedm gólů. Kouč Heerenveenu Kees van Wonderen nemůže nasadit Haliloviće, Van Akena, Van Beeka ani brankáře Nopperta. Jeho protějšek Lukkien se musí vypořádat s ještě početnější marodkou, na které zůstávají Hoesen, Scholte, Rui Mendes, Güçlü, Hardeveld, Kieftenbeld i Lieder.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 3.85 - 5.43

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Groningen - NEC Nijmegen

sobota 20:00

Groningen prožívá zřejmě nejhorší sezónu za posledních dvacet let a pět kol před koncem letošního ročníku to vypadá, že po hodně dlouhé době sestoupí do druhé ligy. Tradiční klub nepřetržitě působí mezi nizozemskou elitou od roku 2000, jenže teď se nachází na sedmnáctém sestupovém místě s pouhými sedmnácti body a na šestnáctou barážovou pozici Emmenu již ztrácí propastných osm bodů.

Groningen tak nyní má jednu z posledních možností, jak vykřesat reálnou naději na záchranu a s Nijmegenem ho v žádném případě nečeká nic jednoduchého. Hostující výběr se totiž o udržení prvoligové licence příliš strachovat nemusí, protože mu patří desátá pozice s pětatřiceti body a ještě naopak může zabojovat o pohárové příčky, neboť za osmým Waalwijkem zaostává jen o body tři. Nijmegen se zaslouženě pyšní neoficiálním titulem remízového krále celé soutěže.

Svěřenci trenéra Rogiera Meijera totiž v dosavadních devětadvaceti zápasech vybojovali hned čtrnáct nerozhodných výsledků a v tomto ohledu nemají žádnou konkurenci. Domácí momentálně prohráli na ligové scéně šestkrát za sebou, uplynulý víkend těsně nestačili na Waalwijk (1:2). NEC se poslední dobou taktéž příliš nedaří a z tří minulých utkání získalo jediný bod, naposledy jasně nestačilo na zvedající se Vitesse (1:4).

Oba soupeři se spolu utkali v tomto ročníku hned ve 4. kole a vítěz znám nebyl (1:1). Domácí lodivod Dennis van der Reese se musí obejít bez dvojice Blokzijl - Abraham, nově navíc přibyla na marodku brankářská jednička Verrips. Hosté postrádají Roefse, Verdonka, De Wolfa a možná i Tannaneho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.69 - 3.38 - 2.65

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

SBV Vitesse - SBV Excelsior

sobota 21:00

Vitesse bylo před začátkem tohoto ročníku považováno za jednoho z možných adeptů na přímý postup do evropských pohárů, nicméně ještě před několika týdny se až nebezpečně blízko nacházelo u sestupové zóny a teprve v posledních kolech ukázalo, že do druhé ligy spadnout nehodlá. Momentálně vyhrálo na ligové scéně dvakrát za sebou a díky tomu se posunulo na třinácté místo tabulky se třiceti body.

Celek z Arnhemu se přitom v předchozích dvou kolech musel obejít bez svého trenéra Phillipa Cocuho, který podstoupil operaci slepého střeva, teď se však vrací na lavičku svého týmu a hodlá prodloužit úspěšnou sérii. "Jsem moc rád, že se nám v důležitou chvíli začalo dařit a pevně doufám, že to nesouvisí s mou nepřítomností. Konečně jsme začali dávat góly a já věřím, že v tom budeme pokračovat i proti Excelsioru," prohlásil Cocu s úsměvem.

Výběr z Rotterdamu taktéž bojuje o záchranu od druhé poloviny této sezóny a se sedmadvaceti body je patnáctý, sestupové pásmo dokázal opustit až díky minulé těsně výhře nad Go Ahead (2:1). Předtím od poloviny ledna přehrál jen beznadějně poslední Cambuur (4:1). Domácí si naposledy snadno poradili s Nijmegenem (4:1) a předtím porazili Go Ahead (2:0). Vzhledem k porážce 1:3 ve 2. kole v Rotterdamu navíc mají svému protivníkovi rozhodně co vracet.

Cocu do tohoto duelu nemůže nasadit Davyho Pröppera, jeho protějšek Marinus Dijkhuizen se musí vypořádat s mnohem početnější marodkou. Na ni nově přibyl záložník Fein, dlouhodobě mimo hru zůstávají Nieuwpoort, Markelo, Awoudja, Besuijen i Donkor.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.91 - 7.18

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Volendam - Cambuur Leeuwarden

pátek 20:00

Páteční předehrávka 30. kola nejvyšší nizozemské soutěže přinese velmi zajímavý souboj o záchranu, ve kterém bude plnit úlohu favorita nováček z Volendamu. Ten od začátku ledna tohoto roku zabral a momentálně mu patří čtrnácté místo se sedmadvaceti body, před šestnáctou barážovou pozicí Emmenu však drží pouhý dvoubodový odstup. Nyní tak nutně potřebuje vyhrát proti soupeři, který už je jednou nohou ve druhé lize.

Celek z Leeuwardenu prožívá velmi náročnou sezónu a pět kol před koncem je vysoce nepravděpodobné, že se mezi elitou udrží. V dosavadních devětadvaceti duelech získal pouhých šestnáct bodů a právě za Emmenem zaostává o propastných devět bodů, což v jeho případě zřejmě bude nedostižné manko. SC v současnosti prohrálo na ligové scéně pětkrát za sebou, po jasné porážce v Enschede s Twente (0:4) nemělo minule šanci ani proti vedoucímu Feyenoordu (0:3).

Domácí celek se poslední dobou taktéž zasekl, oproti svému soupeři má ale záchranu ve svých rukách. Po úspěchu s Fortunou (2:1) a nečekané bezbrankové remíze s Utrechtem těsně neuspěl v Heerenveenu (1:2) a naposledy držel krok s vysoce favorizovaným PSV, kterému podlehl o jednu branku po výsledku 2:3. Se svým nadcházejícím soupeřem se naposledy utkal začátkem ledna a na jeho půdě bez potíží zvítězil 3:0.

Lodivod Volendamu Wim Jonk by měl mít k dispozici kompletní kádr, jeho protějšek Sjors Ultee určitě nenasadí Mauluna, Mambimbiho, Van der Meera ani Gullita.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.76 - 4.19 - 4.28

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
29
21
7
1
70 : 27
70
2
AFC Ajax
29
18
8
3
79 : 29
62
3
PSV Eindhoven
29
19
5
5
78 : 35
62
4
AZ Alkmaar
29
17
6
6
56 : 32
57
5
Sparta Rotterdam
29
15
7
7
47 : 30
52
6
FC Twente
29
14
9
6
48 : 23
51
7
FC Utrecht
29
12
9
8
45 : 42
45
8
RKC Waalwijk
29
10
8
11
46 : 49
38
9
SC Heerenveen
29
10
8
11
34 : 42
38
10
NEC Nijmegen
29
7
14
8
38 : 34
35
11
Go Ahead Eagles
29
8
9
12
40 : 50
33
12
Fortuna Sittard
29
9
5
15
35 : 54
32
13
SBV Vitesse
29
7
9
13
36 : 48
30
14
FC Volendam
29
7
6
16
34 : 61
27
15
SBV Excelsior
29
8
3
18
27 : 66
27
16
FC Emmen
29
5
10
14
26 : 49
25
17
FC Groningen
29
4
5
20
28 : 59
17
18
Cambuur Leeuwarden
29
4
4
21
21 : 58
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele