základní část, 30. kolo
23.04.2023 16:45 CET
3 : 1
(1:0)
Stadión:
De Kuip, Rotterdam

Reportáž

Santiago Giménez (© AFP)

Feyenoord si poradil i s Utrechtem a je krůček od zisku mistrovského titulu

Feyenoord ve čtvrtek nedotáhl do úspěšného konce odvetu čtvrtfinále Evropské ligy s italským soupeřem AS Řím o po porážce v prodloužení byl z evropských pohárů pro letošek vyřazen, ovšem na ligové scéně neohroženě kráčí za svým cílem a teď mu schází jen malý kousek k tomu, aby po šesti letech znovu usedl na nizozemský trůn. V nedělním utkání 30. kola totiž porazil Utrecht 3:1 a před druhým PSV udržel pohodlný osmibodový náskok.

Svěřenci trenéra Arneho Slota prohráli v této sezóně pouze jednou a to právě v Eindhovenu s PSV. Doposud posbírali úctyhodných třiasedmdesát bodů a k jistotě ligového titulu potřebují ve zbývajících čtyřech kolech vybojovat pět bodů, což rozhodně je v jejich silách. Utrecht naopak nenavázal na týden staré vítězství s Twente (1:0) a v tabulce zůstává na sedmé pozici s pětačtyřiceti body, před osmým Waalwijkem je v současnosti o bodů sedm.

Domácí na sobě nedali znát žádnou únavu a od samého začátku na trávníku dominovali. Hned svou první větší možnost přesně po odehrané čtvrthodině přetavili ve vedoucí gól, neboť Pedersen odvedl skvělou práci na pravé straně šestnáctky a poté uvolnil osamoceného polského šplímachra Sebastiana Szymańského, jenž bombou nakonec propálil zasahujícího brankáře Barkase.

Rotterdamský favorit v následujícím průběhu ubral a ve zbývajícím průběhu první půle si nic dalšího nevypracoval, avšak ihned po změně stran měl opět navrch. Mexický útočník Santiago Giménez sice napoprvé neměl potřebné štěstí a v 51. minutě těsně minul pravou tyč, nicméně o tři minuty později se po dělovce kapitána Kökçüa a zákroku Barkase dostal k dorážce hlavou z bezprostřední blízkosti a bez potíží rozvlnil síť.

Utrecht se mohl vrátit zpět do hry o bodový zisk zhruba v polovině druhého dějství, jenomže ve stoprocentní pozici selhal řecký ostrostřelec Douvikas, jelikož v pádu trestuhodně přestřelil zcela odkrytou branku. Feyenoord definitivně rozhodl o důležitém tříbodovém zisku v 82. minutě. Íránský forvard Alireza Jahanbakhsh se totiž opřel do odraženého balónu z hranice pokutového území a parádně se trefil do pravé šibenice.

Poté se zápas spíše dohrával, Utrecht alespoň zaznamenal český úspěch minutu před koncem základní hrací doby. Na rozdíl dvou branek snížil zkušený Bas Dost svou devátou ligovou trefou tohoto ročníku, protože po pasu Klaibera z pravého křídla usměrnil míč z první přesně k protější konstrukci.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele