základní část, 30. kolo
23.04.2023 12:15 CET
3 : 3
(1:2)

Reportáž

Václav Černý (© AFP)

Sparta zachránila remízu v závěru a udržela si páté místo Eredivisie

Nedělní program 30. kola Eredivisie otevřela nesmírně dramatická přestřelka mezi pohárovými kandidáty Twente a Spartou, ovšem i přes šest vstřelených gólů vítěz znám nebyl. Domácí Twente i díky jedné brance a jedné asistenci českého útočníka Václava Černého vedlo téměř až do samotného závěru o jednu trefu, jenže v první nastavené minutě zařídil konečný nerozhodný výsledek 3:3 Shurandy Sambo, který byl posléze vyloučen.

Domácí celek tak nedokázal odčinit předchozí zaváhání v Utrechtu (0:1) a v tabulce zůstává na šesté příčce o bod právě za rotterdamským rivalem, naopak za čtvrtým Alkmaarem již zaostává o propastných osm bodů. Hosté teď ztrácejí na AZ sedm bodů a v tuto chvíli to tedy vypadá, že na oba celky čeká dodatečné play-off o Konferenční ligu. Úvodní dvacetiminutovka tohoto střetnutí nic zásadního nepřinesla, poté z ničeho nic udeřilo FC.

Černý byl po centru z levé strany napoprvé zablokován, nicméně poté našel svým načechraným pasem Joshuu Breneta a jeho pohotová hlavička zapadla přímo k pravé tyči. Hosté se však v žádném případě nevzdali a o deset minut později srovnali krok. Prosadit se dokázal norský kanonýr Tobias Lauritsen, jenž po centru Verschuerena téměř od brankové čáry předvedl dostatečný důraz mezi dvěma protihráči a zblízka hlavou rozvlnil síť.

Pětadvacetiletý útočník dokonce otočil vývoj utkání necelých pět minut před přestávkou, jelikož po rohovém kopu z levé strany se opřel do odraženého balónu z pěti metrů a poslal ho přímo do bližší šibenice. Twente po změně stran přitlačilo a v rozmezí 65. - 67. minuty znovu vedlo. Rotterdamský klub si druhou branku vsítil sám, protože bránící Dirk Abels po další akci Černého a závěrečné střele z dvanácti metrů chtěl odkopnout balón do bezpečí, ale smolně ho nasměroval do vlastní sítě.

Neuběhly ani další tři minuty a právě Černý zaznamenal rozdílovou branku. Svůj jubilejní desátý ligový zásah tohoto ročníku Eredivise přidal krásnou skákavou střelou z hranice pokutového území přímo k vzdálenější konstrukci - 3:2. Twente si od tohoto okamžiku hlídalo těsný náskok a zdálo se, že se výsledek měnit nebude, avšak v poslední možnou chvíli skóroval obránce Sambo.

Ten po přímém volném kopu Vita van Crooije ze střední vzdálenosti do horní tyčky stál ve správnou chvíli na správném místě a svou dorážku umístil z bezprostřední blízkosti nad bezmocného gólmana Unnerstalla. Sambo byl sice vzápětí vyloučen po druhé žluté kartě za nevhodnou reakci směrem k domácím fanouškům, nicméně svěřence trenéra Maurice Steijna to mrzet nemuselo.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele