Eredivisie - souhrn 23. kola: PSV deklasovalo Zwolle

23.02., 22:03, aktualizováno 25.02., 21:50
Komentáře a souhrny
Luuk de Jong (© AFP)

PSV smetlo sedmi brankami Zwolle na jeho hřišti a jasně ukázalo, kdo je pánem téhle soutěže. Tři body slaví i Feyenoord, šlágr kola vyzněl vítězně pro Alkmaar.

FC Volendam - SC Heerenveen 0:4

25.02.2024 20:00

Góly: 13. Pelle van Amersfoort, 66. Simon Olsson, 68. Pelle van Amersfoort, 90. Thom Haye

Volendam minule doslova vyválčil bod v souboji posledních dvou celků Eredivisie s Vitesse (1:1), nicméně teď v dohrávce 23. kola od samého začátku zaostával za nevyzpytatelným Heerenveenem a před vlastními fanoušky utrpěl vysokou porážku po výsledku 0:4. Kvůli několik hodin staré výhře celku z Arnhemu nad Excelsiorem (2:1) se tak propadl na úplně poslední osmnácté místo tabulky s pouhými třinácti body, za Vitesse zaostává o body tři.

FC tentokráte předvedlo bezkrevný výkon v ofenzivní fázi a po druhé inkasované brance naprosto odpadlo, i když soupeř dohrával samotný závěr v oslabení. SC naopak odčinilo týden starou porážku s Go Ahead (0:2) a aktuálně mu patří desátá pozice s osmadvaceti body. Svěřenci trenéra Keese van Wonderena přehráli svého protivníka ve všech ohledech, do důležitého vedení se dostali po necelé čtvrthodině hry.

Prosadit se dokázal sedmadvacetiletý záložník Pelle van Amersfoort, jenž po parádním pasu pozdějšího střelce Thoma Hayeho vůbec na nic nečekal a z první se trefil přímo do levého dolního růžku. Mírný favorit si pak s přehledem hlídal hubený náskok a navýšit ho chtěl ihned po změně stran, avšak gól po hlavičce Pawla Bochniewicze ze středu pokutového území nakonec neplatil kvůli ofsajdu.

Domácím s přibývajícím časem evidentně docházely síly a Heerenveen toho využil ke dvěma rozhodujícím brankám v rozmezí 66. - 68. minuty. Nejprve navýšil jeho náskok švédský špílmachr Simon Olsson pohotovou dorážkou k pravé tyči z necelých pěti metrů a pak se podruhé v zápase prosadil Van Amersfoort ukázkovým lobem z dvanácti metrů přes naprosto bezmocného brankáře Backhause.

Hosty sice potkal nepříjemný moment dvě minuty před vypršením základní hrací doby, kdy byl ani ne po dvanácti minutách strávených na trávníku přímo vyloučen střídající dvacetiletý mladíček Espen van Ee za naprosto zbytečné nakopnutí anglického obránce Coxe do kotníku v blízkosti půlící čáry, avšak SC i v deseti přidalo ještě jeden zásah po famózní individuální akci sebevědomě hrajícího Hayeho na levém křídle.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - AFC Ajax 2:0

25.02.2024 16:45

Góly: 7. Ruben van Bommel, 67. Ruben van Bommel

Amsterdamský celek ve čtvrtek sehrál nesmírně dramatickou bitvu v odvetě play-off o osmifinále Konferenční ligy se severským vyzyvatelem Bodø/Glimt a nakonec díky zvládnutému prodloužení postoupil mezi šestnáctku nejlepších. Ovšem po návratu na nizozemskou scénu mu evidentně chyběly síly ve šlágru 23. kola Eredivisie na půdě konkurenčního Alkmaaru, kde po trefách Rubena van Bommela prohrál 0:2.

Svěřenci trenéra Johna van 't Schipa tak nevyhráli v Eredivisie již počtvrté v řadě a v tabulce zůstávají na nelichotivé páté pozici se šestatřiceti body, přičemž právě jejich aktuální úhlavní rival Alkmaar si upevnil čtvrtou příčku a vytvořil si před nimi šestibodový náskok. AZ po sérii špatných výsledků se štěstím otočilo týden staré utkání v Sittardu s Fortunou (2:1), tento nadcházející ostře sledovaný duel zahájilo naprosto famózně.

Ani ne po sedmi odehraných minutách totiž otevřel gólový účet teprve devatenáctiletý talent Ruben van Bommel, jenž si po kolmici Pavlidise navedl balón blíže do středu hrací plochy a pravačkou z hranice pokutového území ho uklidil do bližšího spodního růžku kolem dívajícího se brankáře Ramaje. Hosté se v následujícím průběhu snažili útočit, jenže pozornou defenzívu soupeře nedokázali ničím překvapit.

Obrázek hry se prakticky neměnil ani ve druhém poločase - tým okolo Maartena Martensa se vůbec nikam netlačil, s přehledem zastavoval náznaky šancí Ajaxu a čekal na svou další šanci. Ta nakonec přišla přesně v polovině druhého dějství, kdy definitivní pojistku přidal hrdina utkání Ruben van Bommel. Tentokráte po nahrávce Lahda nic neuspěchal a jako zkušený mazák obstřelil bezmocného Ramaje razantní střelou nártem ze čtrnácti metrů.

Hosté mohli vykřesat jiskřičku naděje na bodový zisk v předposlední minutě základní hrací doby, neboť síť rozvlnil nejlepší střelec týmu Brian Brobbey, avšak jeho úspěšnému pokusu z bezprostřední blízkosti předcházel těsný ofsajd, a výsledek se proto až do závěrečného hvizdu nezměnil. AZ se příští víkend pokusí potvrdit zlepšenou formu v Rotterdamu se Spartou, AFC naopak bude mít co napravovat proti rozjetému Utrechtu.

Více informací k zápasu

FC Twente - Go Ahead Eagles 3:0

25.02.2024 14:30

Góly: 12. Sem Steijn, 36. Sem Steijn, 60. Joshua Brenet

Celek z Enschede se dokázal oklepat z týden staré nečekané porážky s Utrechtem (0:1) a tentokráte na stadionu De Grolsch Veste po konstantním výkonu od začátku až do konce přehrál ambiciózní Go Ahead hladce po výsledku 3:0. O svém úspěchu rozhodl již v prvním poločase, kdy hned dvakrát skóroval Sem Steijn, po odehrané hodině stvrdil tříbodový zisk Joshua Brenet.

Svěřenci trenéra Josepha Oostinga si tak upevnili třetí místo tabulky se ziskem sedmačtyřiceti bodů a za druhým Feyenoordem stále zaostávají o bodů osm. Klub z Deventeru naopak přerušil svou sérii pěti ligových utkání bez porážky a se čtyřiatřiceti body zůstává na šesté pozici. Mírný favorit zahájil tento nedělní duel s velkým elánem a do důležitého vedení se dostal po necelé čtvrthodině hry.

Klíčový vedoucí gól Twente vsítil aktuálně nejlepší střelec týmu Steijn, jenž si po chybě protivníka ve středu hrací plochy a parádní finální kolmici Breneta posunul míč na svou pravačku a pak z otočky nekompromisně zavěsil pod břevno kolem dívajícího se brankáře De Langeho. Stále teprve dvaadvacetiletý záložník vsítil dokonce svou dvanáctou trefu tohoto ročníku Eredivisie necelých deset minut před přestávkou.

V tuto chvíli se po zpětné nahrávce Smala téměř od brankové čáry opřel do balónu ze čtrnácti metrů a usměrnil ho přímo do pravého dolního růžku. Jasný favorit měl navrch i po změně stran a hned v úvodu se musel vytáhnout De Lange proti ráně Smala, vzápětí chybělo Steijnovi ke zkompletování hattricku jen několik decimetrů. Twente se přeci jen definitivně uklidnilo v 60. minutě, neboť Brenet po rohovém kopu Vlapa chladnokrevně hlavičkoval z pěti metrů k bližší konstrukci.

Více informací k zápasu

Almere City - Feyenoord Rotterdam 0:2

25.02.2024 14:30

Góly: 72. Yankuba Minteh, 90+2. Yankuba Minteh

Rotterdamský klub se poslední dobou může pyšnit vynikající formou a tu potvrdil i teď na půdě nováčka z Almere, i když proti houževnatému protivníkovi se na třech bodech pořádně nadřel. Ještě zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem totiž svítil na tabuli nerozhodný bezbrankový stav, avšak poté hned dvakrát udeřil střídající Yankuba Minteh, a Feyenoord si tedy upevnil druhé místo s pětapadesáti body.

Svěřenci trenéra Arneho Slota navíc stále živí naději na obhajobu loňského titulu. Za suverénním PSV dlouhodobě zaostávají o deset bodů, naopak před třetím Twente udrželi nadějný osmibodový náskok. Domácí outsider se za svůj nedělní výkon proti gigantovi Eredivisie v žádném případě nemusí stydět, nicméně jeho třízápasová ligová šňůra bez porážky přece skončila. A v tabulce mu patří dvanáctá příčka se sedmadvaceti body.

Feyenoord měl za sebou nesmírně náročnou odvetu v play-off o osmifinále Evropské ligy v Římě, kde po nerozhodném výsledku vypadl s místním AS až po nevyzpytatelné penaltové loterii, a hlavně v prvním poločase bylo toto zklamání na jeho výkonu znát. Jasný favorit po úvodní opatrné čtvrthodině z ničeho nic skóroval zásluhou pohotového zásahu Lutsharela Geertruidy, ale ten nakonec nebyl uznán kvůli těsnému ofsajdu.

Naopak ihned na to mohl na opačné straně udeřit Cathline, jenže jeho dorážku doslova zázračně zneškodnil brankář Wellenreuther. Hosté se ani po změně stran nedostávali k ohrožení branky soupeře, ovšem krátce po hodině hry přišel na trávník právě Minteh a ten kromě výrazného oživení dosavadní hry vsítil rozdílovou branku v 72. minutě. Na pravém křídle měl dostatek času na zakončení a jeho nečekaný technický pokus levačkou z hranice šestnáctky zaplachtil přesně do vzdálenější šibenice kolem překvapeného gólmana Bakkera.

Almere se ve zbývajícím průběhu vůbec na nic nezmohlo a ve druhé nastavené minutě naopak inkasovalo podruhé - Minteh tentokráte po zpětném přistrčení Stengse "dloubl" do míče špičkou kopačky a ze sedmi metrů ho uklidil do levého dolního růžku. V dresu favorita mimochodem znovu zůstal jen na lavici náhradníků český krajánek Ondřej Lingr.

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - SBV Vitesse 1:2

25.02.2024 12:15

Góly: 46. Lance Duijvestijn - 53. Paxten Aaronson, 86. Nicolas Isimat-Mirin

Celek z Arnhemu se v tomto ročníku výrazně trápí a ještě před tímto důležitým zápasem v Rotterdamu to vypadalo, že záchrana mezi elitou bude nesmírně složitým úkolem, nicméně teď po inkasované brance na začátku druhého poločasu zmobilizovalo své síly a nakonec díky trefám Paxtena Aaronsona s Nicolasem Isimatem-Mirinem vydřelo nejtěsnější vítězství 2:1 a v Eredivisii tak slaví tříbodový zisk poprvé od začátku prosince uplynulého roku.

Vitesse v tuto chvíli opustilo poslední místo tabulky a je předposlední sedmnácté se šestnácti body, před Volendamem je o body tři a na šestnáctou barážovou příčku Waalwijku ztrácí body dva. Naopak Excelsior prohrál v lize počtvrté za sebou a je stále až patnáctý s jednadvaceti body. První poločas nebyl z diváckého pohledu nikterak atraktivní a žádná gólová možnost se za celých pětačtyřicet minut neurodila.

Avšak ihned po změně stran přišel obrat, jelikož domácí výběr z ničeho nic vedl již po čtyřiadvaceti sekundách druhého dějství. Na levém křídle odvedl skvělou práci Zagré a skákavou přihrávkou oslovil ve středu pokutového území nabíhajícího Lance Duijvestijna, jenž z první usměrnil balón přesně do protějšího spodního růžku. Svěřenci trenéra Edwarda Sturinga to ale rozhodně nezabalili a za dalších sedm minut bleskově vyrovnali.

Prosadit se dokázal jednadvacetiletý americký záložník Aaronson, když po tečované ráně Arcuse z dvaceti metrů stál ve správnou chvíli na správném místě a sražený míč zblízka usměrnil kolem bezmocného gólmana Van Gassela. Poté se zdálo, že se nerozhodný stav měnit nebude, ovšem v 86. minutě nečekaně rozhodl Isimat-Mirin. Zkušený dvaatřicetiletý obránce si po rohovém kopu Hadjiho-Moussy udělal dostatek místa k hlavičce a z pěti metrů s pomocí vzdálenější konstrukce pohotově rozvlnil síť.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - Sparta Rotterdam 2:0

24.02.2024 21:00

Góly: 32. Dirk Proper, 36. Calvin Verdonk

Sparta v sobotním utkání 23. kola nejvyšší nizozemské soutěže nedokázala navázat na heroickou otočku v městském derby s Excelsiorem (4:2) a tentokráte na půdě nevyzpytatelného Nijmegenu neskórovala, soupeř naopak díky dvěma trefám v prvním poločase potvrdil bodový zisk v Amsterdamu s Ajaxem (2:2) a s třiatřiceti body se prozatím vrátil na sedmé místo tabulky jen o bod za osmé Go Ahead.

Rotterdamský klub se dlouhodobě potýká s nevyrovnaností výkonů, teď ho v Nijmegenu zklamala koncovka a v Eredivisii mu patří devátá příčka s devětadvaceti body. Úvodních pětadvacet minut tohoto střetnutí spíše probíhalo v opatrnějším duchu a míč se nejčastěji nacházel v blízkosti středové čáry, ihned na to však mohl z ničeho nic udeřit hostující kanonýr Lauritsen.

Ten po krásném centru z křídla nejvýše vyskočil do vzduchu a svou razantní hlavičkou mířil do levého spodního růžku, avšak s famózním zákrokem přispěchal brankář Cillessen a balón na poslední chvíli vyškrábl do zámezí. NEC se dočkalo kýženého vedení ve 32. minutě, když Dirk Proper převzal přihrávku od Hoedemakerse a pak z otočky vypálil z dobrých dvaceti metrů, jeho skvostný projektil zapadl přesně do levé šibenice kolem bezmocného gólmana Olije.

Neuběhly ani další čtyři minuty a svěřenci trenéra Rogiera Meijera přidali druhou pojistku, neboť Calvin Verdonk se postavil k přímému volnému kopu taktéž z nějakých dvacet metrů a levačkou zavěsil pod břevno kolem marně se natahujícího strážce hostí. Sparta se chtěla vrátit do hry o bodový zisk ještě do přestávky, ale nepříjemný pokus Saita zneškodnil pozorný gólman Cillessen.

NEC si po změně stran hlídalo dvougólové vedení a diváci se mnoho vyložených možností nedočkali. Teprve v samém závěru zahrozili hostující Saito a domácí žolík Olden Larsen, nicméně oba dva pouze orazítkovali brankovou konstrukci, a výsledek se proto nezměnil.

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - PSV Eindhoven 1:7

24.02.2024 20:00

Góly: 41. Eliano Reijnders - 29. Johan Bakayoko, 32. Luuk de Jong, 51. Luuk de Jong, 61. Johan Bakayoko, 71. Luuk de Jong, 73. Sam Kersten (vl.), 86. Ricardo Pepi

PSV od začátku tohoto ročníku předvádí fenomenální výkony a na ty navázalo i ve 23. kole ve Zwolle - po jeho drtivém vítězství 7:1 navíc není téměř nikdo, kdo by pochyboval o tom, že se po šesti letech vrátí na nizozemský trůn. Eindhovenský gigant je tak v tabulce stále první se ziskem pětašedesáti bodů a po jednadvacáté výhře z třiadvaceti případů si prozatím vytvořil obrovský třináctibodový náskok před druhým Feyenoordem.

PEC drželo krok se svým favorizovaným protivníkem v prvním poločase, jelikož do kabin odcházelo s jednobrankovým mankem, ale svěřenci trenéra Petera Bosze po změně stran rozjeli další ofenzivní podívanou a skórovali dokonce pětkrát. Ústřední postavou tohoto sobotního klání se stal hostující kapitán Luuk de Jong, jenž vsítil hattrick a s dvaadvaceti ligovými zásahy se rázem vyhoupl do úplného čela tabulky střelců, další dvě branky přidal Johan Bakayoko.

Nováček této sezony tedy utrpěl druhou porážku v řadě a v tabulce mu náleží desátá příčka se sedmadvaceti body. Jasný favorit si v úvodních dvaceti minutách "oťukával" svého protivníka a nic nebezpečného si nevypracoval. Ihned nato rozvlnil síť Jordan Teze, ale tento zásah po přezkoumání VAR nebyl uznán kvůli těsnému ofsajdu. Krátce po polovině úvodního dějství mohl otevřít gólový účet Veerman, jenže jeho ránu vytěsnil brankář Schendelaar na tyč.

PSV se dočkalo zaslouženého vedení ve 29. minutě, neboť stále teprve dvacetiletý belgický forvard Bakayoko si po pasu Desta z levého křídla seběhl do středu šestnáctky PEC a hlavou s pomocí země zamířil přímo k levé konstrukci. Neuběhly ani další tři minuty a náskok hostů navýšil právě Luuk de Jong, který po rohovém kopu Veermana prokázal dostatečný důraz a hlavou z hranice brankového území zavěsil pod břevno.

Zwolle vykřesalo naději na bodový zisk necelých pět minut před přestávkou, jelikož Eliano Reijnders si po rychlém brejku navedl míč na svou pravačku a jeho střela z osmnácti metrů přeci jen zapadla do bližšího spodního růžku. Nicméně ve druhém poločase už dominovalo na trávníku jen PSV. V 51. minutě se podruhé prosadil nezastavitelný Luuk de Jong, neboť po finální pobídce Boscagliho nemohl minout zcela odkrytou branku - 1:3.

Za dalších deset minut přidal svůj druhý zásah také Bakayoko, po skákavé nahrávce De Jonga totiž nikým nehlídán napálil balón do levé šibenice. V 71. minutě zkompletoval hattrick hvězdný De Jong, protože využil křižné přihrávky Lozana z pravé strany a snadno zamířil do poloprázdné branky - 1:5.

Eindhovenský klub uzavřel své úchvatné galapředstavení dvěma trefami v závěrečné dvacetiminutovce, jelikož nejprve si pobídku Lozana smolně srazil do vlastní sítě vracející se Sam Kersten a pak se ještě prosadil střídající americký útočník Ricardo Pepi přízemní střelou z pěti metrů doprostřed branky.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - Fortuna Sittard 0:1

24.02.2024 18:45

Góly: 89. Kaj Sierhuis

Waalwijk nezvládl důležitý domácí duel s Fortunou a v boji o vytouženou záchranu ztratil další cenné body, jelikož po trefě Kaje Sierhuise v samém závěru utkání odcházel z trávníku poražen po nejtěsnějším výsledku 0:1. RKC tak nenavázalo na zlepšené výkony z poslední doby a momentálně neskórovalo v Eredivisii dlouhých 248 minut, v tabulce tedy stále zůstává na šestnáctce barážové pozici s osmnácti body.

Klub ze Sittardu naopak udělal výrazný krok za udržením prvoligové licence a po sérii tří ligových utkání bez vítězství tentokráte poskočil na dvanácté místo se sedmadvaceti body. Toto sobotní utkání dle očekávání nepřineslo příliš strhující průběh a na obou soupeřích spíše byla znát mírná nervozita z aktuální situace. První vážnější možnost se zrodila přesně po dvaceti odehraných minutách.

Dostal se do ní hrdina nedávného střetnutí s Nijmegenem (2:0) David Min, jenž napřáhl z dobrých pětadvaceti metrů, ale jeho rána skončila o decimetry vedle pravé konstrukce. Hosté se poprvé ozvali ve 27. minutě, kdy zahrozil španělský forvard Iňigo Córdoba, nicméně jeho dělovku směřující doprostřed branky skvěle vyrazil pozorný brankář Vaessen. Po změně stran se obrázek příliš neměnil, ovšem Fortuna byla přeci jen o něco aktivnější.

Do kýženého vedení se mohla dostat zhruba deset minut po přestávce, jenomže Guth po krásném pasu z křídla hlavičkoval jen do levé konstrukce. V 65. minutě stejný hráč dokonce rozvlnil síť, avšak tento jeho zásah nebyl uznán kvůli zřetelnému ofsajdu. Svěřenci trenéra Dannyho Buijse však nakonec rozhodli o svém úspěchu v předposlední minutě základní hrací doby, neboť již zmiňovaný Sierhuis napřáhl z více jak pětadvaceti metrů a jeho ukázkový táhlý projektil zapadl přímo do levé šibenice nad plachtícího Vaessena.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - Heracles Almelo 1:0

23.02.2024 20:00

Góly: 79. Victor Jensen

Hráči Utrechtu se v předchozích třech zápasech dostali na vítěznou vlnu a hlavně kvůli devíti vstřeleným brankám získali plný počet devíti bodů - v páteční předehrávce 22. kola tak plnili úlohu jasných favoritů proti zachraňujícímu Heraclesu, a i když se jim střelecky tolik nedařilo, tak díky precizní práci v defenzivě a trefě dánského záložníka Victora Jensena zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem ukořistili další výhru.

Svěřenci trenéra Rona Janse tak aktuálně neprohráli v Eredivisii již patnáctkrát v řadě a teď po čtvrtém vítězství za sebou poskočili v tabulce na solidní sedmou pozici s dvaatřiceti body. Výběr z Almela předvedl na půdě favorita houževnatý výkon, ovšem směrem dopředu toho příliš nevymyslel a prohrál tedy počtvrté z předchozích pěti případů. V tabulce mu aktuálně náleží čtrnácté místo s dvaadvaceti body.

Domácí výběr od samého začátku kontroloval hru a neustále se tlačil na polovinu soupeře, zatímco výběr vedený koučem Erwinem van de Looiem spíše vyčkával na svou šanci. Úvodní větší možnost byla k vidění po necelé čtvrthodině hry, ale hrdina posledního střetnutí se silným Twente Jens Toornstra byl na poslední chvíli zablokován. FC se znovu ozvalo necelých deset minut před přestávkou, ale ránu Lammerse brilantně zneškodnil pozorný gólman Brouwer.

Po změně stran se obrázek hry prakticky neměnil a s přibývajícím časem se zdálo, že se diváci na stadionu Galgenwaard žádného gólu nedočkají, avšak v 79. minutě rozhodl právě Jensen. Ten si za vytrvalého deště seběhl do brankového území na prudký střílený centr El Karouaniho a i s trochou štěstí pokořil zasahujícího Brouwera. Hosté mohli nečekaně vyrovnat o čtyři minuty později, jenže Sankoh v jasné pozici selhal a zbrkle mířil daleko od pravé konstrukce.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
23
21
2
0
77 : 11
65
2
Feyenoord Rotterdam
23
17
4
2
58 : 17
55
3
FC Twente
23
14
5
4
45 : 22
47
4
AZ Alkmaar
23
12
6
5
44 : 22
42
5
AFC Ajax
23
10
6
7
51 : 43
36
6
Go Ahead Eagles
23
9
7
7
37 : 32
34
7
NEC Nijmegen
23
8
9
6
43 : 37
33
8
FC Utrecht
23
8
8
7
29 : 30
32
9
Sparta Rotterdam
23
8
5
10
29 : 33
29
10
SC Heerenveen
23
8
4
11
38 : 44
28
11
PEC Zwolle
23
7
6
10
32 : 41
27
12
Fortuna Sittard
23
7
6
10
23 : 39
27
13
Almere City
23
7
6
10
22 : 39
27
14
Heracles Almelo
23
6
4
13
29 : 53
22
15
SBV Excelsior
23
4
9
10
36 : 47
21
16
RKC Waalwijk
23
5
3
15
20 : 40
18
17
SBV Vitesse
23
4
4
15
18 : 47
16
18
FC Volendam
23
3
4
16
23 : 57
13

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele