Eredivisie - souhrn 17. kola: PSV zůstává beze ztráty

12.01., 22:13, aktualizováno 14.01., 18:44
Komentáře a souhrny
Luuk de Jong (© AFP)

PSV Eindhoven přehrál Excelsior a i po 17 kolech je stoprocentní. Twente vyhrálo 2:1 nad Alkmaarem, jenž na celek z Enschede ztrácí již čtyři body. Sparta Rotterdam zvítězila v Sittardu a drží se na místech zaručující play-off o Konferenční ligu. Ajax zapomenul na pohárový nezdar z konce minulého roku a venku si poradil s Go Ahead Eagles, Feyenoord ztratil dvougólový náskok a doma s Nijmegenem jen remizoval...

Feyenoord Rotterdam - NEC Nijmegen 2:2

14.01.2024 16:45

Góly: 17. Javairô Dilrosun, 28. Santiago Giménez - 45+1. Dirk Proper, 53. Magnus Mattsson

Obhájce mistrovského titulu Feyenoord skvěle zahájil nedělní vystoupení s Nijmegenem a během necelé úvodní půlhodiny bleskově vedl o dva góly, jenomže poté naprosto zkolaboval a nakonec se musel smířit s nerozhodným výsledkem 2:2. Svěřenci kouče Petera Bosze tedy zaznamenali další nečekanou ztrátu, s devětatřiceti body zůstali na druhém místě tabulky o dva body před Twente, ale na stále stoprocentní PSV ztrácejí hrozivých dvanáct bodů.

NEC naopak navázalo na fantastické výkony z konce uplynulého roku a po nesmírně cenném bodu na stadionu De Kuip mu v Eredivisii patří solidní osmá pozice s dvaadvaceti body. Úvodní čtvrthodina nic zajímavého nepřinesla, poté však dostal domácího favorita do vedení Javairô Dilrosun. Pětadvacetiletý forvard si totiž po pobídce Stengse navedl balón na levačku a svůj tečovaný pokus z patnácti metrů zakroutil přímo k levé tyči.

O pár minut později napřáhl z hranice pokutového území Paixão, avšak jeho projektil minul pravou konstrukci o několik decimetrů. Ve 28. minutě navýšil náskok Feyenoordu mexický kanonýr Santiago Giménez, jenž se v tomto ligovém ročníku trefil už podevatenácté a osamostatnil se tedy na čele tabulky střelců. Tentokráte po akci na pravé straně převzal finální patičku od Wieffera a z první se trefil přesně k protější konstrukci.

V následujícím průběhu mohl definitivně pečetit výhru rotterdamského klubu Timber, ovšem napoprvé ho výtečně vychytal brankář Cillessen a stejný hráč vzápětí pálil příliš vysoko. NEC se vrátilo do hry o tříbodový zisk v nastaveném čase úvodního dějství, když se Dirk Proper za hustého deště po přímém volném kopu zjevil u pravé tyče a poloprázdnou branku neminul. Nijmegen vstoupil aktivně také do druhého dějství a kýženého vyrovnání se dočkal v 53. minutě.

Čtyřiadvacetiletý dánský záložník Magnus Mattsson napřáhl z dobrých dvaadvaceti metrů a jeho razantní projektil zaplachtil do sítě kolem marně se natahujícího brankáře Bijlowa. Jasný favorit pak sice tlačil, ale kromě nadějných pokusů Timbera s Wiefferem si nic dalšího nevypracoval a výsledek se proto nezměnil. V domácím dresu naskočil do hry od 71. minuty český útočník Ondřej Lingr.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - FC Utrecht 0:0

14.01.2024 14:30

Góly: -

Celek z Arnhemu zažil jednu z nejhorších prvních polovin Eredivisie ve své historii, tradiční účastník totiž posbíral v šestnácti duelech pouhých jedenáct bodů a nacházel se na úplně posledním osmnáctém místě tabulky. Nyní v boji o záchranu zahájil rok 2024 nepříliš přesvědčivým výkonem proti konkurenčnímu Utrechtu, nicméně nakonec vybojoval bod za bezbrankovou remízu a posunul se na sedmnáctou pozici s dvanácti body.

Ani jeho nedělní rival nemohl být s podzimní částí příliš spokojen, na druhou stranu se v jejím závěru přeci jen zlepšil a aktuálně je třináctý s osmnácti body. Utrecht zahájil tento zápas s větší aktivitou a už po necelých osmi odehraných minutách rozvlnil síť, avšak trefa Flaminga nemohla být uznána kvůli ofsajdovému postavení. Ve 14. minutě se postavil k přímému volnému kopu ze střední distance Bozdoğan, jenomže pravou tyč minul o několik decimetrů.

Svěřenci trenéra Rona Janse měli mírně navrch také ve zbytku prvního poločasu a zhruba deset minut před přestávkou se trefil do černého Victor Jensen, ale ani on nepřelstil ofsajdovou past. Domácí celek se po změně stran zlepšil a otevřít gólový účet mohl v 53. minutě, ovšem Kozlowski ze stoprocentní pozice pouze orazítkoval břevno.

Po necelých sedmdesáti odehraných minutách uchránil SBV od inkasovaného gólu brankář Room, neboť parádně zneškodnil bombu Viergevera, a když v 88. minutě neplatil zásah střídajícího Vissera vinou velmi těsného ofsajdu, tak se výsledek nezměnil. Vitesse v příštím kole přivítá obhájce mistrovského titulu Feyenoord, Utrecht se střetne s naprosto suverénním PSV.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - AFC Ajax 2:3

14.01.2024 14:30

Góly: 44. Victor Edvardsen, 58. Joris Kramer - 27. Brian Brobbey, 45+4. Benjamin Tahirovic, 72. Devyne Rensch

Amsterdamský gigant nakonec těsně zvládl úvodní bitvu nového roku s houževnatým Go Ahead a na ligové scéně tak neprohrál již devětkrát za sebou, z toho posedmé vyhrál. V Deventeru sice hned dvakrát přišel o jednobrankové vedení, ovšem zhruba dvacet minut před koncem rozhodl o jeho výhře Devyne Rensch. Ajax si tak upevnil páté místo Eredivisie s osmadvaceti body a postupnými krůčky se přibližuje ke čtvrtému Alkmaaru.

Svěřenci trenéra Reného Hakeho se za nedělní výkon v žádném případě nemusejí stydět, nicméně v lize nevyhráli popáté za sebou a tabulkou klesli na sedmou příčku s třiadvaceti body. Úvodní dvacetiminutovka probíhala v opatrnějším duchu a nic zásadního nepřinesla, poté začal hrozit favorit - nejprve pálil o kousek nad horní tyčku Taylor a vzápětí si brankář De Lange poradil se střelou z hranice pokutového území v podání Bergwijna.

Skóre tohoto utkání se poprvé měnilo ve 27. minutě, kdy si kanonýr Brian Brobbey seběhl ke vzdálenější konstrukci na parádní centr Bergwijna z levého křídla a zblízka usměrnil balón do protějšího spodního růžku. Domácí tento inkasovaný gól v žádném případě nepoložil a naopak zvýšili aktivitu, ale gólman Ramaj brilantně zneškodnil pokusy Kuiperse s Victorem Edvardsenem a mezitím mířil Kuipers o pár decimetrů vedle pravé tyče.

Go Ahead se přeci jen dočkal kýženého vyrovnání v předposlední minutě základní hrací doby úvodního dějství, jelikož aktivní Edvardsen po fantastické patičce Kuiperse vůbec na nic nečekal a od pravého rohu brankového území nekompromisně zavěsil do bližší šibenice. Nicméně hosté si bleskově vzali zpět ztracený náskok ještě v nastavení první půle, protože Benjamin Tahirović v poslední možnou chvíli využil křižného volného kopu Berghuis a ze čtyř metrů propálil vše, co mu stálo v cestě - 1:2.

Domácí outsider však po změně stran znovu přidal, podruhé a naposledy srovnal krok v 58. minutě. Joris Kramer se totiž po standardní situaci z levé strany ocitl před hranicí brankového území a po hlavičce Willumssona zamířil taktéž hlavou k levé tyči. Jenomže o čtrnáct minut později rozhodl o důležité výhře favorita již zmiňovaný Rensch, který nikým nehlídán poslal balón k vzdálenější konstrukci technickou přízemní střelou z mírného úhlu.

Go Ahead ve zbývajícím průběhu předvedl heroický výkon a znovu si vytvořil několik gólových příležitostí, avšak třetího zásahu se nedočkal, i když v samém závěru orazítkoval břevno střídající Sow.

Více informací k zápasu

FC Volendam - Almere City 0:1

14.01.2024 12:15

Góly: 12. Thomas Robinet

Záchranářský souboj mezi Volendamem a Almere nepřinesl dle očekávání nijak zajímavou podívanou a taktická stránka převládala nad tou ofenzivní, z velmi důležitého tříbodového zisku se ale nakonec raduje nováček z Almere. Ten vsítil jediný gól po necelé čtvrthodině hry a těsný náskok udržel až do závěrečného hvizdu, tabulkou se rázem posunul na přijatelnou dvanáctou pozici s devatenácti body.

Volendam naopak nenačal rok 2024 vůbec dobře a s pouhými jedenácti body klesl na úplně poslední osmnácté místo Eredivisie o bod za sedmnácté Vitesse. Domácí celek sice držel míč z více jak šedesáti procent, ale stejně jako jeho rival vyprodukoval jen dvě přímé střely mezi tři tyče a ke vstřelené brance měl poměrně daleko. Rozhodující okamžik tohoto střetnutí se zrodil již po dvanácti odehraných minutách.

O osudu zápasu rozhodl sedmadvacetiletý francouzský útočník Thomas Robinet, který se po skákavém přízemním centru Cathlineho z pravého křídla opřel do míče z voleje a ze středu šestnáctky soupeře ho usměrnil kolem marně se natahujícího gólmana Backhause. Hosté mohli pojistit svůj náskok po odehrané půlhodině, avšak Norman Hansen minul pravou konstrukci o několik decimetrů.

Domácí mohli srovnat krok ve 33. minutě, jenže pohotovou dělovku Oulda-Chikha bravurně zneškodnil brankář Bakker. Po změně stran tempo hry výrazně opadlo a Volendam si ani přes sílící tlak žádnou gólovou možnost nevypracoval. Z druhého poločasu stojí za zmínku jen šance Robineta, jenž v 50. minutě hlavičkoval o kousek vedle pravé tyče.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - SBV Excelsior 3:1

13.01.2024 21:00

Góly: 13. Luuk de Jong, 17. Luuk de Jong, 69. Luuk de Jong - 83. Derensili Sanches Fernandes

Suverén první části letošního ročníku nizozemské nejvyšší soutěže nezaváhal ani ve svém úvodním vystoupení nového roku a díky skvělému začátku porazil rotterdamský Excelsior po výsledku 3:1. Ústřední postavou tohoto duelu se stal třiatřicetiletý ostrostřelec Luuk der Jong, který skóroval dvakrát během úvodních sedmnácti minut a svůj hattrick zkompletoval zhruba v polovině druhého poločasu. SBV se v závěru zlepšilo, avšak zmohlo se už jen na snížení.

Eindhovenský gigant tedy ovládl i sedmnáctý zápas tohoto ročníku Eredivisie a s plným počtem jednapadesáti bodů dominuje nizozemské scéně, před druhým Feyenoordem má aktuálně obrovský třináctibodový náskok. Naopak Excelsior nevyhrál v lize podesáté za sebou a v tabulce mu patří až čtrnáctá příčka se sedmnácti body. Svěřenci trenéra Petera Bosze vlétli do tohoto klání jako uragán, do vedení se dostali ve 12. minutě.

Kapitán PSV Luuk de Jong po rohovém kopu z pravé strany a následném skvělém zákroku brankáře Van Gassela stál ve správnou chvíli na správném místě a z pěti metrů nekompromisně dorazil balón přímo pod břevno. Neuběhlo ani dalších pět minut a stejný hráč se prosadil podruhé, jelikož si po precizním pasu z levé strany v podání amerického šikuly Desta udělal prostor k hlavičce před hranicí brankového území a s pomocí země pokořil marně se natahujícího strážce hostí.

Jasný favorit tohoto sobotního utkání nepolevoval ani v nadcházejícím průběhu a potřetí rozvlnil síť zhruba deset minut před přestávkou, avšak trefa Tila nakonec neplatila kvůli velmi těsnému ofsajdu. Ve druhém dějství se delší dobu nic zásadního nedělo, Luuk de Jong přidal svůj třetí zásah v 69. minutě. Tentokráte se po nepovedené ráně brazilského obránce Andrého Ramalha zjevil u levého rohu brankového území a poloprázdnou branku neminul.

SBV se dočkalo alespoň čestného úspěchu o čtrnáct minut později, neboť vůbec poprvé v Eredivisie se prosadil střídající Derensili Sanches Fernandes přesně umístěnou hlavičkou ze středu šestnáctky k pravé konstrukci. V nastaveném čase měl ještě přesnou mušku hostující Oscar Uddenas, jenže ten před kýženou trefou nepřelstil ofsajdovou past.

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - SC Heerenveen 2:2

13.01.2024 20:00

Góly: 64. Younes Namli, 73. Lennart Thy - 7. Anas Tahiri (pen.), 90+1. Ché Nunnely

Heerenveenu se nepovedl závěr uplynulého roku a vítězně nevstoupil ani do toho nového, protože ve Zwolle nepředvedl optimální výkon a nakonec mohl být rád, že vybojoval alespoň bod za nerozhodný výsledek 2:2. SC nevyhrálo v nejvyšší nizozemské soutěži již potřetí za sebou a v tabulce mu patří devátá příčka, PEC má na kontě o bod méně a nachází se na desátém místě.

Svěřenci trenéra Keese van Wonderena přitom zahájili tento duel naprosto fantasticky a již po necelých sedmi odehraných minutách vedli. Unikajícího Wålemarka totiž podrazil na hranici pokutového území El Azzouzi a rozhodčí Makkelie po konzultaci s VAR ukázal na penaltový puntík. Nabídnutou možností nepohrdl Anas Tahiri, jelikož po zemi s přehledem zamířil do pravého spodního růžku.

Hosté měli mírně navrch i v následujícím průběhu prvního poločasu, ovšem kvůli několika neproměněným šancím svůj náskok nenavýšili. Domácí celek naopak po změně stran přidal a kýženého vyrovnání se dočkal v 64. minutě. Skórovat dokázal Younes Namli, který potrestal obrovskou hrubku v rozehrávce v podání brankáře Nopperta a zcela osamocen se zkušeně trefil k pravé konstrukci.

Neuběhlo ani dalších devět minut a vývoj tohoto střetnutí otočil jednatřicetiletý německý kanonýr Lennart Thy, neboť si seběhl do brankového území na parádní centr Namliho z pravého křídla a pohotovou hlavičkou rozvlnil síť poloprázdné branky. Ve zbývajícím průběhu se zdálo, že se výsledek už měnit nebude, ale v první nastavené minutě z ničeho nic zařídil konečnou remízu střídající Ché Nunnely šťastnou střelou z hodně ostrého úhlu.

Více informací k zápasu

FC Twente - AZ Alkmaar 2:1

13.01.2024 18:45

Góly: 42. Manfred Ugalde, 70. Manfred Ugalde - 4. Jens Odgaard

Alkmaaru se příliš nepovedla první část letošního ročníku a dobře nevstoupil ani do té druhé, jelikož v Enschede nedokázal udržet rychle nabité vedení a houževnatému Twente nakonec podlehl nejtěsnějším poměrem 1:2. V tabulce Eredivisie sice zůstal na aktuálním čtvrtém místě s třiatřiceti body, ovšem za vedoucím PSV již zaostává o hrozivých osmnáct bodů a právě na Twente, které je třetí, momentálně ztrácí čtyři body.

Svěřenci trenéra Josepha Oostinga naopak udělali další důležitý krůček v cestě za postupem do skupinové fáze některého z evropských pohárů. Tento šlágr 17. kola přitom pro ně začal katastrofálně, protože už po necelých čtyřech odehraných minutách prohrávali. AZ dostal do vedení z první vážnější akce utkání Jens Odgaard, k němuž propadla kolmice Lahda z pravého křídla a čtyřiadvacetiletý dánský forvard pak se štěstím usměrnil balón do bližšího spodního růžku.

Domácí však od tohoto okamžiku nečekaně přidali a srovnat mohli krátce po dvaceti odehraných minutách, nicméně ránu Vlapa směřující pod břevno skvěle vytáhl nad branku famózní gólman Owusu-Oduro. Twente srovnalo krok necelých pět minut před přestávkou, neboť hrdina tohoto sobotního klání Manfred Ugalde si po vynikající pasu Eitinga z levé strany seběhl před hranici brankového území a razantní hlavičkou chladnokrevně rozvlnil síť.

Po změně stran se delší dobou hrálo v mnohem opatrnějším duchu a ubylo také vyložených příležitostí, zápas tedy směřoval k celkem zasloužené remíze. Avšak tu odmítl stále teprve jednadvacetiletý kostarický kanonýr Ugalde, který v 70. minutě rozhodl o trochu překvapivém úspěchu svého týmu pohotovou dorážkou z pěti metrů kolem marně se natahujícího Owusua-Odura. Otřesený Alkmaar se ve zbývajících pětadvaceti minutách vůbec k ničemu nebezpečnému nedostal.

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - Sparta Rotterdam 0:2

13.01.2024 16:30

Góly: 33. Shunsuke Mito, 48. Metinho

Rotterdamské Spartě příliš nevyšel závěr uplynulého roku a její pohárové ambice utrpěli dost značné trhliny, nicméně během krátké zimní přestávky zmobilizovala síly a nyní ve svém prvním utkání roku 2024 vyloupila Sittard po vítězství 2:0. V tomto sobotním klání sice nebyla výrazně lepší než její protivník, ale vyškolila ho z produktivity a tabulkou se prozatím vyhoupla na šestou pozici s pětadvaceti body.

Domácí celek naopak nenavázal na povedený závěr předešlého roku a po osmé porážce této sezóny je desátý s devatenácti body. Hosté zahájili tento duel s větším nasazením a během úvodní dvacetiminutovky si vytvořili své nadějné možnosti, avšak brankář Koopmans nejprve zneškodnil prudkou hlavičku Shunsukeho Mita a vzápětí si poradil i s jeho nebezpečným projektilem z hranice pokutového území.

Výběr vedený koučem Dannym Buijsem mohl z ničeho nic udeřit přesně v polovině úvodního dějství, ale Sierhuisovu střelu s přehledem zneškodnil pozorný gólman Olij. Jeden z rozhodující okamžiků se zrodil krátce po půlhodině hry, neboť gólový účet zaslouženě otevřel aktivní Mito. Teprve jednadvacetiletý japonský šikula po famózní kolmici do běhu od Kitolana vůbec na nic nečekal a ze čtrnácti metrů nekompromisně propálil Koopmanse.

Sparta pojistila svůj náskok tři minuty po změně stran, protože nová posila Metinho stanul před hranicí brankového území po přistrčení Lauritsena a zcela osamocen pohotově zavěsil pod břevno. Fortuna se poté snažila tlačit a těsně před koncem mohla vykřesat naději na bodový zisk, ovšem když střídající Alžířan Mouhamed Belkheir orazítkoval levou spojnici z nařízeného pokutového kopu za nedovolený zákrok Eerdhuijzena na Petersona, tak se výsledek nezměnil.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - Heracles Almelo 1:2

12.01.2024 20:00

Góly: 53. Michiel Kramer (pen.) - 35. Emil Hansson (pen.), 59. Mario Engels

Waalwijk ve svém prvním utkání roku 2024 nepotvrdil úlohu mírného favorita proti nováčkovi z Almela a po porážce 1:2 na vlastním stadionu si opět zkomplikoval svou situaci v boji o záchranu. Krátce po změně stran sice srovnal stav díky proměněné penaltě Michiela Kramera, ale na rozhodující trefu Maria Engelse po necelé hodině hry už odpověď nenašel. RKC tak v tabulce zůstává na šestnácté barážové příčce se čtrnácti body.

Heracles naopak po nepovedeném konci uplynulého roku slaví velmi důležitý úspěch a s osmnácti body poskočilo na dvanáctou pozici Eredivisie. Domácí celek sice měl v páteční předehrávce 17. kola navrch po herní stránce a vyprodukoval i mnohem více střeleckých pokusů, jenže zaostával v produktivitě. V úvodní půlhodině se zrodily dvě solidní možnosti, avšak ránu pozdějšího hrdiny Engelse pohotově zneškodnil brankář Vaessen a na opačné straně se vytáhl brankář Brouwer proti pokusu Lokesy.

První klíčový okamžik se zrodil ve 33. minutě, kdy po hlavičce Sonnenberge zahrál nešťastně rukou ve vlastní šestnáctce bránící Aaron Meijers a rozhodčí Dieperink ukázal na penaltový puntík. Nabídnutou možností nepohrdl tradiční švédský exekutor Emil Hansson, jenž zakroutil balón do levého spodního růžku. Necelých pět minut před přestávkou mohl srovnat Niemeijer, ovšem Brouwer neměl s jeho střelou větší potíže.

RKC po změně stran přidalo a zaslouženého vyrovnání se dočkalo v 53. minutě. Pas Lelievelda totiž tečoval rukou Hansson a Dieperink po přezkoumání videozáznamu nařídil druhý pokutový kop zápasu. K němu se postavil zkušený Kramer a ten poslal bezmocného Vaessena na opačnou stranu. Nicméně o šest minut později přisoudil Heraclesu tři body třicetiletý německý záložník Engels úspěšnou hlavičkou ze sedmi metrů po krásném obloučku aktivního Hanssona.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
17
17
0
0
59 : 7
51
2
Feyenoord Rotterdam
17
12
3
2
50 : 16
39
3
FC Twente
17
11
4
2
36 : 20
37
4
AZ Alkmaar
17
10
3
4
36 : 16
33
5
AFC Ajax
17
8
4
5
38 : 32
28
6
Sparta Rotterdam
17
7
4
6
24 : 22
25
7
Go Ahead Eagles
17
6
5
6
28 : 26
23
8
NEC Nijmegen
17
5
7
5
33 : 30
22
9
SC Heerenveen
17
6
2
9
26 : 32
20
10
PEC Zwolle
17
5
4
8
25 : 30
19
11
Fortuna Sittard
17
5
4
8
17 : 30
19
12
Almere City
17
5
4
8
19 : 34
19
13
FC Utrecht
17
4
6
7
17 : 26
18
14
Heracles Almelo
17
5
3
9
22 : 40
18
15
SBV Excelsior
17
3
8
6
28 : 35
17
16
RKC Waalwijk
17
4
2
11
16 : 30
14
17
SBV Vitesse
17
3
3
11
12 : 37
12
18
FC Volendam
17
3
2
12
18 : 41
11

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele