základní část, 17. kolo
13.01.2024 21:00 CET
3 : 1
(2:0)

Reportáž

Luuk de Jong (© AFP)

PSV díky hattricku kanonýra Luuka de Jonga zdolalo Excelsior a v Eredivisii je tak stále stoprocentní

Suverén první části letošního ročníku nizozemské nejvyšší soutěže nezaváhal ani ve svém úvodním vystoupení nového roku a díky skvělému začátku porazil rotterdamský Excelsior po výsledku 3:1. Ústřední postavou tohoto duelu se stal třiatřicetiletý ostrostřelec Luuk der Jong, který skóroval dvakrát během úvodních sedmnácti minut a svůj hattrick zkompletoval zhruba v polovině druhého poločasu. SBV se v závěru zlepšilo, avšak zmohlo se už jen na snížení.

Eindhovenský gigant tedy ovládl i sedmnáctý zápas tohoto ročníku Eredivisie a s plným počtem jednapadesáti bodů dominuje nizozemské scéně, před druhým Feyenoordem má aktuálně obrovský třináctibodový náskok. Naopak Excelsior nevyhrál v lize podesáté za sebou a v tabulce mu patří až čtrnáctá příčka se sedmnácti body. Svěřenci trenéra Petera Bosze vlétli do tohoto klání jako uragán, do vedení se dostali ve 12. minutě.

Kapitán PSV Luuk de Jong po rohovém kopu z pravé strany a následném skvělém zákroku brankáře Van Gassela stál ve správnou chvíli na správném místě a z pěti metrů nekompromisně dorazil balón přímo pod břevno. Neuběhlo ani dalších pět minut a stejný hráč se prosadil podruhé, jelikož si po precizním pasu z levé strany v podání amerického šikuly Desta udělal prostor k hlavičce před hranicí brankového území a s pomocí země pokořil marně se natahujícího strážce hostí.

Jasný favorit tohoto sobotního utkání nepolevoval ani v nadcházejícím průběhu a potřetí rozvlnil síť zhruba deset minut před přestávkou, avšak trefa Tila nakonec neplatila kvůli velmi těsnému ofsajdu. Ve druhém dějství se delší dobu nic zásadního nedělo, Luuk de Jong přidal svůj třetí zásah v 69. minutě. Tentokráte se po nepovedené ráně brazilského obránce Andrého Ramalha zjevil u levého rohu brankového území a poloprázdnou branku neminul.

SBV se dočkalo alespoň čestného úspěchu o čtrnáct minut později, neboť vůbec poprvé v Eredivisie se prosadil střídající Derensili Sanches Fernandes přesně umístěnou hlavičkou ze středu šestnáctky k pravé konstrukci. V nastaveném čase měl ještě přesnou mušku hostující Oscar Uddenas, jenže ten před kýženou trefou nepřelstil ofsajdovou past.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele