základní část, 17. kolo
14.01.2024 14:30 CET
2 : 3
(1:2)

Reportáž

Hráči Ajaxu (© AFP)

Ajax zvládl přestřelku v Deventeru a pojistil si páté místo tabulky

Amsterdamský gigant nakonec těsně zvládl úvodní bitvu nového roku s houževnatým Go Ahead a na ligové scéně tak neprohrál již devětkrát za sebou, z toho posedmé vyhrál. V Deventeru sice hned dvakrát přišel o jednobrankové vedení, ovšem zhruba dvacet minut před koncem rozhodl o jeho výhře Devyne Rensch. Ajax si tak upevnil páté místo Eredivisie s osmadvaceti body a postupnými krůčky se přibližuje ke čtvrtému Alkmaaru.

Svěřenci trenéra Reného Hakeho se za nedělní výkon v žádném případě nemusejí stydět, nicméně v lize nevyhráli popáté za sebou a tabulkou klesli na sedmou příčku s třiadvaceti body. Úvodní dvacetiminutovka probíhala v opatrnějším duchu a nic zásadního nepřinesla, poté začal hrozit favorit - nejprve pálil o kousek nad horní tyčku Taylor a vzápětí si brankář De Lange poradil se střelou z hranice pokutového území v podání Bergwijna.

Skóre tohoto utkání se poprvé měnilo ve 27. minutě, kdy si kanonýr Brian Brobbey seběhl ke vzdálenější konstrukci na parádní centr Bergwijna z levého křídla a zblízka usměrnil balón do protějšího spodního růžku. Domácí tento inkasovaný gól v žádném případě nepoložil a naopak zvýšili aktivitu, ale gólman Ramaj brilantně zneškodnil pokusy Kuiperse s Victorem Edvardsenem a mezitím mířil Kuipers o pár decimetrů vedle pravé tyče.

Go Ahead se přeci jen dočkal kýženého vyrovnání v předposlední minutě základní hrací doby úvodního dějství, jelikož aktivní Edvardsen po fantastické patičce Kuiperse vůbec na nic nečekal a od pravého rohu brankového území nekompromisně zavěsil do bližší šibenice. Nicméně hosté si bleskově vzali zpět ztracený náskok ještě v nastavení první půle, protože Benjamin Tahirović v poslední možnou chvíli využil křižného volného kopu Berghuis a ze čtyř metrů propálil vše, co mu stálo v cestě - 1:2.

Domácí outsider však po změně stran znovu přidal, podruhé a naposledy srovnal krok v 58. minutě. Joris Kramer se totiž po standardní situaci z levé strany ocitl před hranicí brankového území a po hlavičce Willumssona zamířil taktéž hlavou k levé tyči. Jenomže o čtrnáct minut později rozhodl o důležité výhře favorita již zmiňovaný Rensch, který nikým nehlídán poslal balón k vzdálenější konstrukci technickou přízemní střelou z mírného úhlu.

Go Ahead ve zbývajícím průběhu předvedl heroický výkon a znovu si vytvořil několik gólových příležitostí, avšak třetího zásahu se nedočkal, i když v samém závěru orazítkoval břevno střídající Sow.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele