Eredivisie - preview 9. kola

02.10.2009, 08:37, aktualizováno 04.10.2009, 08:48
Previews
Utrecht zatím předvádí povětšinou výborné výkony, nyní má chuť na velké sousto - vedoucí Eindhoven. Na zaváhání PSV čeká Twente, které hraje na půdě Heracles, i Ajax, jehož dnešním soupeřem je Roda. Heerenveen přivítá Venlo.
SBV Vitesse - Sparta Rotterdam  (pátek 20:45)
Souboj ze spodku tabulky otevře před reprezentační pauzou poslední deváté kolo a čeká se velmi drsné střetnutí. Arnhem totiž hraje velmi nevyrovnaně a buď se veze na vítězné šňůře, nebo naopak nezvládá jeden duel za druhým. To Sparta nestačí na silnější protivníky a body proti nim bere velmi zřídka, nicméně proti srovnatelným sokům zahrát umí a možná proto se ještě nenachází v sestupové zóně.

V minulém klání Arnhem po třech úspěších v řadě, kde bodoval, podlehl na půdě rozjetého Groningenu a nyní tak má možnost na reparát. Dokázal postoupit do dalšího kola národního poháru přes druholigový Oss a tak se sezóna vůbec špatně nevyvíjí. Sparta též slaví postup v poháru dále, avšak po dramatické bitvě po penaltách ve Volendhamu. Sparta přerušila dobrou sérii také, a proto chce napravit domácí porážku od tápajícího Heerenveenu.

Loni oba soupeři hráli na Gelredome smírně 1:1 a i nyní se očekává velmi podobný výsledek. Trenér Vitesse Theo Bos naznačuje, že by prohraný duel s Groningenem neměli brát jeho svěřenci až zase tak špatně. "Pohřbil nás první gól. Tak, jak jsem hráli v druhém dějství, musíme také začít proti Spartě," snažil se najít pozitiva. "Rozdíly v dolní polovině tabulky jsou velmi malé, před vlastními fandy prostě musíme Spartu porazit," předsevzal si jasný cíl Bos.

Pro svá tvrzení má také odůvodnění: "Z domácího hřiště celkově musíme získat mnohem více než 50% bodů. Chceme hrát hodně atraktivní fotbal, ale rozhodně ne na úkor záchrany," mluví o průběhu sezóny Bos. V sestavě by měl být na pozici levého beka Calvina Jong-a-Pin. Do sestavy by se také zřejmě vrátí Alexander Büttner, který po matném výkonu Juliana Jennera proti Groningenu bude tou první volbou. "Rozhodl jsem se pro tuto volbu, hodí se na to více a Jenner si musí někdy odpočinout," odůvodni svůj verdikt Bos. Sparta bude hrát v kompletní sestavě.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.90 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
ADO Den Haag - FC Groningen  (sobota 18:45)
Groningen se po několika týdnech konečně dostal pryč ze sestupových vod, a tak již pochopitelně myslí na rychlý postup minimálně do středu tabulky. Poslední výhru se bude nyní snažit potvrdit na půdě Haagu.

V letošní sezóně začali svěřenci kouče Rona Janse nejhůře za několik poslední roků. V nedávných zápasech se už ale zdá, že se konečně začali zvedat. Za minulá tři kola uhráli rovných šest bodů a posunuli se již na třinácté místo.

Naposledy si poradili doma s Vitesse, kdy vytěžili z minima maximum. I když měli jen pár šancí, jediný gól utkání byl na jejich straně. Venku dosud Groningen předváděl o poznání lepší výkony, a tak věří, že to potvrdí i tentokrát a potřetí v sezóně si na konto připíše tři body. Mimo hru je však záložník Petter Andersson, který už byl velmi blízko návratu po zranění, v pondělním zápase rezervy ale utrpěl další šrámy na těle, a tak nemůže nastoupit.

Haag z úvodu sezóny všechny překvapoval přímo fantastickými výsledky. Zdá se ale, že jej už nadobro dobrá forma opustila. V posledních dvou kolech to bylo z jeho strany hodně špatné. Nejprve přišla prohra doma s Utrechtem a o týden později naopak porážka proti Ajaxu, kde nakonec mohli být hráči rádi, že si odvezli jen tři inkasované branky.

Stále však v tabulce patří Haagu skvělé osmé místo, i přesto by se už ale měl strachovat. Na šestnáctý Heerenveen má totiž náskok pouhých tří bodů. I tentokrát se navíc musí vypořádat s absencemi dlouhodobě zraněných Richarda Knoppera a Aleksandra Rankoviče. Start záložníka Achmeda Ammiho je stále v ohrožení.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.25 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Willem II - NEC Nijmegen  (sobota 19:45)
Výkony Nijmegenu jsou prozatím proměnlivé jako jarní počasí. Jednou svěřenci trenéra Lodewegese zazáří, podruhé naopak propadnou. Jakou tvář ukáží proti Willemu, na jehož půdu v rámci devátého kola zavítají?

Sázet na NEC se letos skutečně vůbec nevyplácí. Jeho výsledky se totiž dají tipovat jen stěží. Vcelku nevyrovnané výkony ho prozatím vynesly na slušné desáté místo. Po tomto kole ale určitě Nijmegen doufá, že na tom bude ještě o něco lépe. Za posledních sedm dnů odehrál v rámci Eredivisie hned dva zápasy a oba byly rozdílné jako den a noc. O víkendu zcela nečekaně podlehl doma Heraclesu, v úterý naopak uhrál hodně cennou remízu s Utrechtem.

Na straně Nijmegenu je před tímto utkání řada zraněných. Do zápasu určitě nezasáhne Bas Sibun a Lasse Schone, dále hrozí, že nebude moci nastoupit ani Ricky ten Voorde a Joey Brock.

Willem zatím potvrzuje prognózy, že bude bojovat pouze o záchranu. Dosud toho příliš nepředvedl - z osmi zápasů prohrál rovných šest, a tak je v tabulce předposlední s pouhými šesti body na kontě. Naposledy si prožil muka na půdě Eindhovenu, kde už po poločase prohrával o tři branky. Prohru zmírnil přesnou trefou alespoň útočník Demouge. Tricolores se musí obejít bez dlouhodobě zraněného Mehmeta Akguna, kromě něj už ale nemá kouč Groevendijk žádné starosti s absentujícími hráči.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.20 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AZ Alkmaar - NAC Breda  (sobota 19:45)
Fotbalisté Alkmaaru se pokusí dostat před vlastními fandy z krize a konečně chtějí vydolovat vítězství, na které čekají už hezkou řádku zápasů. Po perfektním úvodu jako kdyby se vše dobré utlo po prohře na půdě outsidera z Den Haagu a série neúspěchů trvá kromě jednoho už pět uelů v řadě.

Hosté předvádějí střídavé výkony, je to ale dáno tím, že narážejí na silné a potom slabé protivníky. Na špičku evidentně nemají, ale povinné duely zvládají. Proto mohou v klidu bojovat opět o pohárovou Evropu. Oba mančafty se potkaly na DSB stadionu letos v poháru, Breda dokázala vyhrát 2:1 stejně jako v dalších dvou minulých vystoupeních!

Domácí kouč Ronald Koeman nehlásí v průběhu těžkého období žádná nová zranění. Nicméně mimo bude Simon Poulsen, jenž je pro tuto bitvu vykartován. Hodně na očích bude opět Moussa Dembele, který předvedl zcela úchvatný výkon proti Lutychu a rád by pomohl týmu k návratu na výsluní. "Je hodně těžké zvyknout si na náročný program, všechno se to na nás valí," stěžuje si mírně na vytíženost Koeman.

"V nastaveném čase proti Lutychu jsme ztratili cenné korálky a to naší náladu rozhodně nezvedlo. Náš výběr je však hodně silný, a pokud zapracujeme na disciplíně, mělo by to přijít samo," snaží se najít prostředky ke zlepšení Koeman. K soupeři mluvil s velkým uznáním a pokorou: "Breda má velmi vyspělý kádr. Silná je hlavně v brejcích a její obrana patří k nejlepším v lize. Pokud je ovšem někdo natlačí do vlastní šestnáctky, mají problémy," snažil se najít pravdivou analýzu Koeman.

Breda přijede na půdu favorita bez zraněných Kurta Elshota a Tommyho van der Leegteho. V útoku by měl řádit Leonardo, jehož forma každým zápasem roste. "Oni sice body nesbírají, jenže většinu prohraných střetnutích měli dotáhnout do vítězného konce, byli mnohem lepší. V druhém poločase proti Lutychu jsem viděl z jejich pohledu překrásný fotbal, proto další ztráta určitě mrzela," politoval sobotního protivníka trenér NAC Robert Maaskant.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.00 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Feyenoord Rotterdam - RKC Waalwijk  (sobota 20:45)
Feyenoord před týdnem uspěl a díky skvělé obraně se drží v tabulce Eredivise na čtvrté pozici. V sobotní podvečer na něj čeká soupeř z nižších pater tabulky, vlastně protivník z absolutního chvostu. Waalwijk získal letos pouze tři body, ovšem ty si připsal právě v minulém kole a proto může hodně kousat.

Feyenoord dokázal v minulém utkání vyhrát na půdě Bredy a nyní nejméně podobný výsledek před vlastními fandy téměř nutně musí zopakovat. Jinak totiž možná přijde o pověst spolehlivého mančaftu. Loni na stánku De Kuip domácí dominovali poměrem 3:1 a i předtím celkem často vyhrávali, ale nedávno byla k viděli také třeba plichta 1:1. Trenér Mario Been bude postrádat zraněného španělského obránce Daniho Fernandeze, zpátky v sestavě by se ale mohl objevit Darley.

Brazilský gólostroj nastoupí po dlouhé pauze, kdy si léčil poraněné koleno. Na trávníku se možná kvůli mírným trablím neobjeví ani Leroy Fer a Danny Landzaat, avšak jejich start není vyloučen. "Od začátku ročníku jsem tvrdil, že útočníci jsou potřeba, aby se na něj soupeř nemohl dokonale připravit. A to se teď může vyplatit," věří v tuto psychologii Been. "I když se to nemusí zdát, ve Waalwijku je to profesionalitou prolezlé," uvedl na rovinu své mínění Been.

"Sice se mu moc nedaří, ale dokáže překvapit. Proti Rodě bylo jasně vidět, že kvalita kádru nechybí a že předchozí slabé výkony nemusí mít na všechno velký vliv. Tak jednoduché porazit je to nebude," snaží se zabránit podcenění harcovník Been. Waalwijk možná nenastoupí s důležitými záložníky Kemym Agustienem a Antonem Jongsmou, navíc otazník visí i nad startem Hubertsona Pauletty, proto může hodně váznout rozehrávka.
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Van Dijk - Leerdam, Vlaar, Bahia, De Cler - El Ahmadi, De Guzman, Van Bronckhorst - Slory, Tomasson, Biseswar.
RKC Waalwijk - pravděpodobná sestava:
Wevers - Dustley Mulder, Gudde, Luirink, Colin - Obodai, Berger, Varela - Benschop, Idabdelhay, Boerrigter.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.50 - 11.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Roda JC - AFC Ajax  (neděle 12:30)
Po čtyřech ligových výhrách v řadě zavítá Ajax na půdu Rody. I když chce svou sérii prodloužit o další zápas, musí se připravit na tuhý odpor svého soupeře.

Při pohledu na výsledky se to sice možná nezdá, hlavní zásluhu na posledních dobrých výkonech Ajaxu má především jeho bezchybná defenzíva. Kouč Jol konečně našel tu správnou čtyřku, a také proto jeho tým nedostal už pět zápasů v řadě gól. Hlavní chválu sklízí stopeři Jan Vertonghen a Toby Alderweireld, kterým je v průměru pouhých 21 let.

"Toby i Jan jsou nadaní obránci. Lépe řečeno, mimořádně nadaní," neskrýval nadšení z výkonů svých svěřenců trenér Martin Jol. Slušně však hraje na levé straně obrany také Urby Emanuelson, na pravé pak Gregory van der Wiel. Díky nim se mohou Suárez a spol. vždy spolehnout, že je jejich spoluhráči vzadu podrží.

Za poslední čtyři kola vsítil Ajax pokaždé minimálně tři branky. Nikoho tak určitě nepřekvapí, že je to nejlépe střílející tým celé soutěže. Do úspěšného týmu se příliš často nezasahuje, dá se však očekávat, že v útočné řadě vedle Suáreze tentokrát už neuvidíme Cvitaniche, nýbrž Marka Panteliče, který nastoupil také ve čtvrtečním duelu Evropském ligy proti Anderlechtu.

Roda si v minulém kole utrhla pořádnou ostudu, a tak má fanouškům co oplácet. Prohrála totiž na půdě podceňovaného Waalwijku, navíc vysoko 1:4. Po výborném vstupu do soutěže tak nyní stále tápe a doplácí především na mizernou defenzívu, která si i proti Ajaxu užije svoje. Pokud hráči předvedou stejné výkony jako s RKC, mohou se těšit na pěkný debakl. Roda však na amsterdamský celek doma umí. Z posledních čtyř vzájemných duelů vyhrála hned tři.

Nyní se ale kouč van Veldhoven musí obejít hned bez trojice fotbalistů. Na seznamu zraněných jsou Harry Gommans, Kris de Wree a Jamaique Vandamme. Pozitivní zprávou je alespoň, že by do zápasu mohl nastoupit Anouar Hadouir. Na druhé straně bude chybět opět jen Gabri, který už ale pomýšlí na návrat.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.00 - 4.10 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Utrecht - PSV Eindhoven  (neděle 14:30)
PSV zatím boduje jak na domácí, tak i na mezinárodní scéně. Nikoho nepřekvapuje, že se stále drží na vedoucí příčce. Nyní si ale užije pořádně těžký duel, jelikož zavítá do Utrechtu, kterému se až doposud nebývalé daří.

Každý, kdo bude chtít vidět pořádný holandský souboj, si v neděli určitě pustí právě tento duel. Fanoušci obou celků věří ve vítězství, což dodává tomuto klání ještě větší prestiž.

Hostující tým zavítá na stadión Galgenwaard jako v současnosti nejlepší tým Eredivisie. V případě prohry by však zřejmě tuto pozici ztratil, jelikož hned v závěsu se drží celky Twente a Ajaxu. To však nechce kouč Rutten za žádnou cenu připustit a po čtvrtečním duelu v Evropské lize proti Kluži věří, že jeho svěřenci budou fyzicky dostatečně silní na to, aby dokázali bojovat o tři body také tentokrát.

PSV to navíc na Utrecht umí. Vždyť z posledních osmnácti vzájemných duelů vyhrálo hned čtrnáct. Takto úspěšnou statistiku nemá snad s žádným jiným týmem soutěže. Loni venku vyhrálo navíc vysoko 5:1 a díky šesti výhrám v řadě je favoritem i nyní. Bude to mít však zatraceně těžké.

Na marodce Eindhovenu se totiž objevilo několik nových jmen. A nejedná se o jen tak ledajaké hráče. Zraněné lýtko nepustí na trávník kanonýra Otmana Bakkala. Podobně je na tom také mladík Erik Pieters a Jan Kromkamp. Schopný nastoupit zřejmě nebude ani útočník Danny Koevermans.

Utrecht začal skutečně velkolepě. Zatím mu vše vychází, a tak věří, že bude letos bojovat až do konce na horních patrech tabulky. Doposud si na konto připsal jedinou porážku, a to na půdě Twente, což rozhodně není žádná tragédie. Během minulého týdne si poradil s Alkmaarem a v úterý uhrál bod v rámci dohrávky 4. kola bod proti Nijmegenu. Navíc doma je Utrecht téměř stoprocentní. Dosud na svém stadiónu vyhrál tři zápasy a všechny s čistým kontem.

Ani domácím se nevyhnuly hráčské ztráty. Mimo hru je obránce Tim Cornelisse, zatímco nad starty Alje Schuta a Francise Dickoha se vznášejí otazníky.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.15 - 3.35 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Heerenveen - VVV Venlo  (neděle 14:30)
V úvodu sezóny to vypadalo, že Heerenveen možná nebude bojovat o nejvyšší příčky na úkor špatné defenzívy, jenže je to přesně naopak. Obrana dokáže občas zahrát velmi dobře, ovšem pouhé čtyři branky v osmi ligových kolech, to je vážně hodně slabá ofenzivní vizitka na účastníka letošních pohárů.

K tomu nyní na vlastním stánku přivítá remízového krále Venlo. Nováček z dosavadních osmi kol hned 5x remizoval, jeho kouzlo však postupně upadá. Po šesti duelech, kde získalo bod, nyní vyšlo dvakrát naprázdno a bude určitě chtít proti 16. mančaftu tabulky zase nějaké ty bodíky vydolovat. A pokud zahraje stabilně v obraně, mělo by to vyjít. Povzbuzení nese i duel v Evropské lize, kde Heerenveen hrál na půdě lotyšského Ventspilisu "překvapivě" 0:0.

Domácí trenér Jan de Jonge se musí obejít v domácím prostředí bez čtveřice zraněných Mika Vayrynena, Geerta Arenda Roordaa, Kennyho Steppa a Arnóra Smárasona. Na očích bude nejvíce švédský záložník Viktor Elm, který rozhodl minulé střetnutí s Bredou. "V poslední době jsme se zbytečně honili za míčem a soupeř nás přehrával takticky. Nepovedené vystoupení v Evropské lize chceme napravit. Nejprve teďka, a pak s Hertou," věří de Jonge v lepší zítřky.

Hosté přijedou bez stopera Dennise Gentenaara, který si poranil koleno a bude chvilku mimo hru, což celkem mění plány na čisté konto trenérovi Janu van Dijkovi. V útoku se opět může spolehnout na duo Keisuke Honda - Ruben Schaken, možná to proto půjde opačnou cestou. Mezi další absentované patří obránce Frank van Kouwen, Kevin van Dessel a v neposlední řadě i Ken Leemans.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heracles Almelo - FC Twente  (neděle 14:30)
Fotbalisté Twente letos válčí hned na třech frontách a na všech si prozatím vedou velmi dobře. Nedávno sice ztratili v Evropské lize, jinak se ale stále drží na čele. V Eredivisi se nacházejí s pouhými dvěma remízami bez prohry na druhém místě za prvním PSV pouze o skóre. A přesvědčivý výkon v poháru zatím naznačuje, že by tahle sezóna mohla být dokonce lepší než ta historická loňská.

Nyní ale jede na půdu týmu, který se zatím překvapivě drží v první polovině tabulky a je možná vůbec největším příjemným překvapením letošního ročníku. V lize sice nestačí na nejlepší a prohrává s nimi, vyjma duelu s Venlem však dokáže snadno porážet mančafty za sebou. Nedávno k tomu v poháru udolalo konkurenční Waalwijk, v lize překvapivě vykradlo stánek v Nijmegenu a prozatímní sedmá příčka je zasloužená.

Na Polman Stadion loni Enschede zvítězilo 2:1 a o rok dříve dokonce 3:0, proto i nyní je ve skvělé formě považováno za favorita. Gertjan Verbeek nehlásí ve svém výběru žádné nové ztráty, na derby se hodně těší: "Twente se v konkurenci dobře prosadilo. Ještě lépe než my, ale klidně můžeme soupeře porazit. Mělo méně dnů na odpočinek, ve fotbale se může stát všechno a vyhraje ten lepší," uvedl otřepanou frázi Verbeek.

Trenér hostů Steve McClaren bude postrádat zraněné duo Slobodan Rajkoviče and Jeroene Heubacha, navíc kvůli karetnímu trestu není připraven David Carney. Nejvíce na očích bude levé křídlo Bryan Ruiz, jenž předvádí skvělé výkony. "Heracles je neskutečně silné v organizaci hry, jeho taktika je opravdu špičková. Sledoval jsem vítězný duel s NEC a je jasné, že nás čeká těžké vystoupení," má dobře přečteného protivníka McClaren.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.25 - 3.75 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven862022:1020
2.FC Twente862014:620
3.AFC Ajax861125:519
4.Feyenoord Rotterdam852114:617
5.FC Utrecht852111:617
6.AZ Alkmaar840415:812
7.Heracles Almelo83237:811
8.ADO Den Haag831410:1110
9.NAC Breda83147:1510
10.NEC Nijmegen82339:109
11.SBV Vitesse822411:148
12.VVV Venlo815212:168
13.FC Groningen82247:118
14.Sparta Rotterdam82244:108
15.Roda JC82248:168
16.SC Heerenveen82154:117
17.Willem II820610:146
18.RKC Waalwijk81077:203

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

dobré ráno,vsázíte někdo přes internet u fortuny? potřebujete k tomu bankovní účet? díky moc

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, k internetovému sázení potřebuješ bankovní účet, jinak se nemůžeš ani zaregistrovat

Reagovat
Zajda

sázím a účet nepotřebuješ :)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak vole, je Ti dobře? Stačí maličkost - podívat se, viz. zde: http://www.ifortuna.cz/cz/registrace/index.html

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele