Eredivisie - preview 31. kola: Formalita pro PSV?

29.04.2022, 08:58, aktualizováno 01.05.2022, 09:50
Previews
Pěti zápasy bude dnes dohráno další kolo nizozemské ligy. PSV Eindhoven má jen malou naději na zisk titulu a k jejímu udržení musí porazit Willem II, Feyenoord cestuje do Sittardu, Vitesse nastoupí proti Go Ahead Eagles...
SC Heerenveen - Cambuur Leeuwarden  (neděle 12:15)
Letošní ročník Eredivisie se pomalu a jistě chýlí ke svému konci, nedělní program 31. kola otevře sledované Fríské derby mezi Heerenveenem a Cambuurem. V tuto chvíli je na tom o něco lépe domácí celek, který doposud vybojoval čtyřiatřicet bodů a je jedenáctý, jeho rival má na kontě o bod méně a patří mu třináctá příčka. Ani jeden z nich zatím nemá zajištěnou záchranu, ovšem v případě tříbodového zisku by si ji ten úspěšnější mohl definitivně zajistit.

SC se v průběhu tohoto ročníku spíše trápilo a dlouho to vypadalo, že bude bojovat o udržení prvoligové licence až do samotného konce. Nicméně pak přeci jen zabralo a nyní drží celkem solidní osmibodový odstup od šestnácté barážové pozice Willemu. Až do minulého utkání neprohrálo v nejvyšší nizozemské soutěži pětkrát za sebou a i naposledy na stadionu favorizovaného Alkmaaru nepředvedlo špatný výkon, jenomže AZ nakonec podlehlo 1:2.

Oba dva celky přitom ještě mohou usilovat i o dodatečné play-off Konferenční ligy - to totiž zajišťuje elitní osmička a Heerenveen zaostává za osmým Groningenem o dva body, zatímco klub z Leeuwardenu o body tři. Nováček soutěže se dlouho vyhříval v horní polovině tabulky a vedl si skvěle, teď ovšem upadl do obrovské krize. Nyní má na kontě šest porážek v řadě, z předchozích deseti utkání získal jen tři body za výhru s konkurenční Fortunou (2:1).

Poslední tři Fríské derby ovládl Heerenveen, v tomto ročníku si odvezl z Leeuwardenu výhru 2:1 a za favorita bude považován také teď. SC v tuto chvíli dočasně vede dánský rodák Ole Tobiasen, jehož po konci sezóny nahradí dosavadní lodivod Go Ahead Eagles Kees van Wonderen. Domácí nemohou využít služeb Van Akena s Bochniewiczem, Cambuur postrádá Banguru, Boereho, Gullita, brankáře Stevense a kvůli vyloučení s PSV (1:2) i Syllu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 4.05 - 4.56
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Go Ahead Eagles - SBV Vitesse  (neděle 14:30)
Nováček soutěže Go Ahead Eagles může být se svým působením v nejvyšší nizozemské lize spokojen, protože mezi elitou obstál a téměř jistě se mezi osmnáctou nejlepších udrží. V tuto chvíli má na kontě solidních šestatřicet bodů a je devátý, před šestnáctou barážovou příčkou Willemu si vytvořil téměř nedostižný desetibodový odstup. Na vlastním stadionu nyní přivítá silné Vitesse, kterému se naopak nevede příliš dobře a snaží se vrátit na vítěznou vlnu.

Domácí výběr překvapivě usiluje o evropské poháry, protože za osmým Groningenem zaostává jen vinou horšího skóre a dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy by pro něj bylo obrovským zadostiučiněním. Po třech výhrách za sebou s Cambuurem (3:0), Zwolle (1:0) i Willemem (4:0) přišel o svou neporazitelnost i neprůstřelnost naposledy v Sittardu, jelikož konkurenční Fortuně podlehl nejtěsnějším poměrem 0:1.

Klubu z Arnhemu se tradičně vedlo v první polovině sezóny a pohyboval se v blízkosti elitní čtyřky, jenomže pak začal strádat a v předchozích šesti duelech na ligové scéně porazil jen Cambuur (1:0). Naposledy doslova vyhořel proti zachraňujícímu se Willemu (0:1), i přesto zůstává na šesté pozici se čtyřiačtyřiceti body a čtyřčlenné play-off o KL má prakticky zajištěno. Teď navíc bude chtít Go Ahead vrátit nečekanou podzimní porážku 1:2.

Německý trenér SBV Thomas Letsch nemá k dispozici Hernándeze, Houwena, Witteka, Fredriksena, Gboha a ani trio Bero - Tronstad - Rasmussen, naopak po trestu za pět žlutých karet se vrací Buitink. Jeho protějšek Kees van Wonderen, který po sezóně odejde ke konkurenčnímu Heerenveenu, nemůže v Deventeru nasadit Botose s Idzesem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.69 - 3.28 - 2.72
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PSV Eindhoven - Willem II  (neděle 14:30)
Favorizované PSV si v této sezóně vede poměrně dobře a rádo by ji zakončilo nečekaným ziskem double, jelikož v polovině dubna překvapivě zvládlo finále KNVB Bekeru s Ajaxem (2:1). A právě amsterdamského giganta se po dlouhých letech snaží sesadit z trůnu, avšak čtyři kola před koncem za ním zaostává o čtyři body a situaci proto nemá ve svých rukách. Nyní bude plnit úlohu jasného favorita proti Willemu.

Celek z Eindhovenu doposud posbíral osmašedesát bodů, v předchozích devíti duelech na ligové scéně zvítězil hned osmkrát a jen jednou remizoval. Naposledy zavítal do Leeuwardenu a houževnatý Cambuur udolal nejtěsnějším poměrem 2:1. Díky tomu si udržel solidní sedmibodový náskok před třetím Feyenoordem a o druhou pozici zaručující předkolo Ligy mistrů s největší pravděpodobností již nepřijde.

Německý trenér Roger Schmidt sice po sezóně odejde do Portugalska a ujme se kormidla lisabonské Benficy, dle vlastních slov však jeho současná práce ještě nekončí. "Máme za sebou celkem dobrý ročník. Titul není daleko, ale Ajax má opravdu zkušený kádr a čtyřbodové manko může být neřešitelnou překážkou. Pokud na něj ještě chceme myslet, tak ve zbývajících čtyřech zápasech musíme vyhrát," řekl Schmidt s jasným plánem.

Domácím se letos dařilo také na evropské scéně, protože se dostali až do čtvrtfinále Konferenční ligy a v něm těsně nestačili na favorizovaný anglický Leicester (0:0 a 1:2). Jejich nedělní soupeř Willem minule přerušil svou dlouhou šňůru bez vítězství v Arnhemu (1:0), která trvala více jak dva měsíce. Díky tomu opustil poslední osmnáctou příčku a teď je se šestadvaceti body sedmnáctý, i tak ale nadále potřebuje každý bod jako sůl.

Klub z Tilburgu dokázal v podzimní části zaskočit PSV a senzačně ho zdolal 2:1, v tuto chvíli však bude považován za jasného outsidera. Do tohoto duelu nenasadí Neloma, Meervelda, Ulrika Jenssena a Oostinga, Schmidt má na marodce Obispa, Mweneho i Thomase.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 8.92 - 22.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fortuna Sittard - Feyenoord Rotterdam  (neděle 16:45)
Feyenoord ze všech osmnácti účastníků Eredivisie momentálně čelí nejnáročnějšímu programu a jako jediný ještě bojuje na dvou frontách. Ve čtvrtek totiž sehrál ofenzivně laděné semifinále Konferenční ligy s francouzskou Marseille, a i když neudržel rychle nabité dvoubrankové vedení, tak se nakonec radoval z vítězství 3:2. Na ligové scéně se snaží udržet současné třetí místo, ale ve zbývajících čtyřech kolech to rozhodně nebude mít jednoduché.

Rotterdamský celek doposud posbíral v Eredivisii jednašedesát bodů a je třetí s téměř nedostižným sedmibodovým mankem na druhé PSV, naopak před čtvrtým Twente drží tříbodový odstup a před pátým Alkmaarem je dokonce o bodů šest. V lize nyní vyhrál třikrát za sebou, po smolné porážce 2:3 v Amsterdamu s vedoucím Ajaxem postupně zdolal Willem (2:0), Heracles (4:1) i naposledy houževnatý Utrecht (2:1).

Jeho nedělní protivník by měl mít více fyzických sil a v poslední době se navíc hodně zvedl, čímž výrazně oživil svou naději na záchranu. V tuto chvíli neprohrál třikrát po sobě - nejprve si přivezl cenný bod z Utrechtu (1:1) a vzápětí si v domácím prostředí poradil se Spartou (3:0) i s nováčkem Go Ahead Eagles (1:0). Díky tomu se vyhoupl na čtrnácté místo s devětadvaceti body a před šestnáctou barážovou pozicí Zwolle si vypracoval tříbodový náskok.

Hostující trenér Arne Slot doufá, že jeho svěřenci navážou na dobrý výkon proti Marseille. "V defenzívě to z naší strany nebylo ideální, na druhou stranu jsme rádi, že jsme se oklepali z vyrovnání a nakonec zvítězili. Fortuna si věří a v každém případě se pokusí vymyslet systém, který by na nás fungoval. Chceme se však soustředit pouze na naší hru, která poslední dobou funguje."

Slot opět postrádá Toornstru, Tila a brankáře Bijlowa, tým ze Sittardu nemůže využít služeb Rienstry s Roelem Janssenem. V předchozích pěti vzájemných duelech obou nedělních rivalů dominoval favorit, Feyenoord navíc v první polovině sezóny deklasoval Fortunu vysoko po výsledku 5:0.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.68 - 5.20 - 1.39
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
RKC Waalwijk - FC Groningen  (neděle 20:00)
Waalwijk i v této sezóně bojuje o holé přežití a stejně jako v předchozích sezónách ho zřejmě čeká nervydrásající bitva o udržení prvoligové licence. V tuto chvíli se nachází až na patnáctém místě se ziskem osmadvaceti bodů a před šestnáctou barážovou pozicí Zwolle je o nicotné dva body. Nyní se pokusí rozšířit své konto proti Groningenu, který má záchranu prakticky jistou a naopak se snaží skončit mezi elitní osmičkou zaručující dodatečné play-off evropských pohárů.

RKC se lehce zvedlo od poloviny března, kdy třikrát za sebou neprohrálo a navíc získalo nesmírně cenné vítězství 2:1 v Arnhemu nad místním Vitesse. Pak ale nedokázalo zaskočit favorizované PSV a podlehlo mu po výsledku 0:2, následně stejným poměrem selhalo v klíčovém střetnutí se Zwolle a v tuto chvíli tedy má co napravovat. FC skvěle vstoupilo do druhé poloviny sezóny, jenomže teď prohrálo třikrát v řadě.

Po vítězství 3:1 v Groningenu nestačilo shodným výsledkem na vedoucí Ajax a pak i na Heerenveen, před týdnem těsně podlehlo konkurenčnímu Heraclesu (0:1). I přesto mu patří osmá příčka se šestatřiceti body, avšak další zaváhání by ho mohlo poslat i o několik příček dolů. Waalwijku se na nedělního soupeře celkem daří, protože s ním neprohrál dvakrát po sobě, v tomto ročníku s ním remizoval 1:1.

Domácí kouč Joseph Oosting nenasadí dlouhodobé marody Augustijnse s Minem. "Prohra se Zwolle byla krutá, ale nepředvedli jsme dobrý výkon a na tento zápas je potřeba zapomenout. Každé utkání teď může být klíčové a my se na něj musíme stoprocentně připravit. Groningen je samozřejmě těžký soupeř, ovšem porazit ho můžeme," řekl Oosting s optimistickými vyhlídkami. Jeho protějšek Danny Buijs postrádá Suslova, Hoekstru, Balkera a vykartovaného Duarteho.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.88 - 3.23 - 2.58
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AFC Ajax - PEC Zwolle  (sobota 18:45)
Ajax v poslední době rozhodně nepůsobí tak dominantně. Ale svůj náskok na čele si hájí, kolo od kola je obhajobě ligového triumfu blíže a blíže. Až do konce ročníku má jen jediný úkol, a to udržet na uzdě dotírající PSV. Zwolle by mu nyní nemělo stát zásadním způsobem v cestě, v tabulce se nachází na opačném pólu, navíc s de Godenzonen prohrálo už dvanáctkrát v řadě.

V Amsterdamu se všichni pomalu a jistě smiřují s faktem, že po této sezóně klub opustí jeden ze strůjců mnoha úspěchů. Erik ten Hag, jenž se od léta pokusí probudit jednoho z evropských gigantů Manchester United, kterého nově povede, se míní se svým angažmá rozloučit titulem. Nic jiného si nepřipouští, obzvláště vzpomeneme-li na nedávnou porážku Ajaxu v samotném finále KNVB Bekeru s eindhovenským rivalem, za kterou může v Eredivisie najít adekvátní omluvu. Zatím domácí kouč trumfy drží ve svých rukou, PSV je vzdáleno na rozdíl čtyř bodů.

Naposledy v Nijmegenu se ten Hagovi svěřenci neprezentovali v nejlepším světle. Očekávaný skalp získali s vypětím všech sil, herně měli k ideálům vážně daleko. "Nejsme sebevědomí," přiznával amsterdamský forvard Dušan Tadič. "Nejdůležitější však je, že dokážeme vyhrávat. Musíme ovšem předvádět lepší fotbal. Nejsme špatní po fyzické stránce, spíše jde o psychiku. Tým je prostě ještě stále hodně zklamaný po vypadnutí z Ligy mistrů," vyjmenovával potíže.

Hosté mají jediný cíl v závěrečných čtyřech zápasech, a to uzmout takový počet bodů, díky kterému by se vyhnuli jakýmkoli sestupovým starostem, včetně baráže. Od sedmnácté příčky je dělí aktuálně pouze lepší skóre, než má Willem II. "Hrát na Ajaxu vždy představuje těžkou zkoušku," neříkal v podstatě nic nového pod sluncem Dick Schreuder, šéf lavičky ve Zwolle. "Ukázali jsme nicméně v minulosti, že umíme klást odpor i proti špičkovým soupeřům. Ušli jsme dlouhou cestu, jsem tak rád, že pořád jsme mimo červené pozice. Kabina je nabuzená."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.63 - 15.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heracles Almelo - FC Twente  (sobota 20:00)
Ještě před pár lety si Twente prožívalo velkou krizi, sestoupilo totiž z Eredivisie. Urychleně se ovšem mezi nizozemskou smetánku navrátilo a ve třetí sezóně od postupu zpátky usiluje opětovně o evropské poháry, kterých se v minulosti pravidelně účastnilo. Na půdě Heraclesu bude hájit především svou čtvrtou pozici, zároveň nicméně může zaútočit taktéž na tu třetí.

Celek z Almela se aktuálně nachází ve středu tabulky, protože je však situace v průběžném pořadí poměrně hodně napjatá, může také ještě zabojovat o kvalifikaci do pohárové Evropy, lépe řečeno o první osmičku, která by mu zaručila posezónní play-off. Svěřenci kouče Franka Wormutha jsou od téhle mety vzdáleni jen na tři body. Nesmějí ovšem zapomínat rovněž na zadní vrátka, byť záchranářské starosti se jich vlastně týkají pouze po matematické stránce.

Klub z Enschede je aktuálně v parádní formě, v uplynulých osmi utkáních šestkrát vyhrál a dvakrát remizoval. Klíčové je pro něj držet se v top čtyřce, aby se vyhnul nevyzpytatelným soubojům o Konferenční ligu po skončení základní části. Daleko přitom není ani Feyenoord, na ten ztrácí pouhé tři body. "Soustředíme se plně na sebe. Zápasy na evropské scéně máme ve svých rukou a hodláme se k nim nasměrovat," sliboval fandům hostující lodivod Ron Jans.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.65 - 3.38 - 2.12
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Sparta Rotterdam - AZ Alkmaar  (sobota 21:00)
Rotterdamská Sparta sehrála ve čtrnáctidenní přestávce dvě dohrávky, ve kterých zaznamenala poloviční úspěšnost, a po minulé porážce 0:2 v Enschede s rozjetým Twente klesla v tabulce Eredivisie na poslední osmnácté místo s pětadvaceti body. Na druhou stranu není čtyři kola před koncem nic ztraceno, protože za patnáctým Waalwijkem zaostává jen o tři body. Teď potřebuje nutně uspět, ovšem proti ní stojí vysoce favorizovaný Alkmaar.

Domácí výběr prohrál z předchozích čtyř duelů hned třikrát, v dohrávaných šesti minutách dokázal pouze udržet náskok s Vitesse (1:0). Momentálně zaostává o bod za šestnáctým Zwolle i sedmnáctým Willemem a určitě nechce, aby mu ujel vlak. "Jsou před námi čtyři zápasy, ve kterých půjde o všechno. Našim jednoznačným úkolem je sbírat pravidelně body a zachránit se, ať proti nám stojí kdokoliv," uvedl odhodlaně kouč Maurice Steijn.

Pro něho to bude na lavičce rotterdamského celku premiéra, jelikož teprve v pondělí nahradil Henka Frasera. Týmu se měl ujmout až po sezóně, avšak po odchodu Frasera vedl již toto úterý svůj první trénink. "Není čas na to, abych se nějak výrazněji aklimatizoval. Pro nikoho z nás to není snadná situace, ale nechceme se vzdát a budeme bojovat o prvoligovou licenci až do samotného konce," dodal Steijn při své vůbec první tiskové konferenci. Do tohoto duelu nemůže nasadit Pinta s Engelsem.

AZ také není se současnou situací příliš spokojeno. V tuto chvíli je až páté s osmapadesáti body a za třetím Feyenoordem zaostává o bodů šest, na čtvrté Twente má manko tří bodů. A právě jen elitní čtyřka zaručuje přímou účast v pohárech pro nadcházející sezónu, jinak by muselo bojovat alespoň o předkolo Konferenční ligy až v dodatečném play-off. Trenér hostujícího celku Pascal Jansen postrádá Helmera s Duijnem. Jediné vzájemné střetnutí tohoto ročníku vyznělo ve prospěch favorita (3:1).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.08 - 3.55 - 1.78
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Utrecht - NEC Nijmegen  (pátek 20:00)
Nizozemská nejvyšší soutěž vstupuje do své závěrečné fáze a nyní zbývají odehrát poslední čtyři kola. V předehrávce 31. kola na sebe narazí dva celky, které momentálně bojují o dodatečné play-off předkola Konferenční ligy. Zatímco v případě Utrechtu se toto umístění čekalo, tak nováček z Nijmegenu se měl podle papírových předpokladů pohybovat v dolních patrech Eredivisie, nic takového se ale momentálně nekoná.

Utrecht zažil celkem povedenou první polovinu tohoto ročníku a snažil se umístit v nejlepší čtyřce, to se však rozhodně nestane. V tuto chvíli totiž nevyhrál mezi nizozemskou smetánkou již šestkrát v řadě, z toho získal pouhopouhé tři body a patří mu sedmé místo s dvaačtyřiceti body, za šestým Vitesse zaostává o body dva. Pokud nyní prolomí dlouhou sérii bez tříbodového zisku, tak o elitní osmičku už s největší pravděpodobností nepřijde.

Svěřenci prozatímního trenéra Ricka Kruyse naposledy vedli v Rotterdamu nad vysoce favorizovaným Feyenoordem, jenomže náskok neudrželi a prohráli 1:2. NEC teď ještě nemá jistou záchranu, protože je desáté s pětatřiceti body, ale na šestnáctou barážovou příčku Zwolle má náskok solidních devíti bodů a o ten prakticky přijít nemůže. Stejně jako jeho následujícímu soupeři se mu nedaří, neboť z minulých osmi střetnutí vyhrálo jen jednou.

Po skalpu Cambuuru (2:1) přivítalo doma ambiciózní Twente a podlehlo mu 0:2, před týdnem i přes solidní výkon těsně nestačilo na mistrovský Ajax (0:1). Svému protivníkovi má rozhodně co vracet, neboť v předchozích dvou případech mu podlehlo vysoko po výsledku 0:3. Do tohoto duelu nenasadí Jordyho Bruijna s Pedrem Ruizem, trest za vyloučení s týmem z Enschede navíc bude stále odpykávat Ali Akman. Utrecht postrádá Maedu, Henka Veermana, Mamengiho a St. Jaga.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.99 - 4.94
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax30243386:1575
2.PSV Eindhoven30232575:3571
3.Feyenoord Rotterdam30204669:2964
4.FC Twente30187548:3361
5.AZ Alkmaar30184858:3658
6.SBV Vitesse301351235:4544
7.FC Utrecht301191047:4042
8.FC Groningen30991237:4436
9.Go Ahead Eagles301061435:4436
10.NEC Nijmegen30981335:4735
11.SC Heerenveen30971429:4034
12.Heracles Almelo30961531:4133
13.Cambuur Leeuwarden301031745:6333
14.Fortuna Sittard30851731:6129
15.RKC Waalwijk306101431:4828
16.PEC Zwolle30751824:4426
17.Willem II30751824:5226
18.Sparta Rotterdam305101522:4525

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele