Eredivisie - preview 2. kola

18.08.2017, 08:45, aktualizováno 20.08.2017, 09:13
Previews
Malé rotterdamské derby nabídne ihned po obědě v neděli nizozemská Eredivisie, když na sebe narazí Excelsior s mistrovským Feyenoordem. Spartu později čeká Zwolle. Ajax bude favoritem proti Groningenu, PSV zase na půdě Bredy. Utrecht vyzve Willem II...
SBV Excelsior - Feyenoord Rotterdam  (neděle 12:30)
První velké derby nového ročníku Eredivisie se odehraje v Rotterdamu a znovu bude mít jasného favorita, nicméně domácí Excelsior již několikrát ukázal, že umí překvapit. Letos se mu navíc výborně povedl start, když na půdě Tilburgu zvítězil 2:1. Obhájce mistrovského titulu z Feyenoordu zvítězil stejným poměrem nad Twente a jednoduchá cesta to nebyla, předtím po nervydrásajícím penaltovém rozstřelu s Vitesse získal nizozemský superpohár.

Feyenoord má po loňské veleúspěšné sezóně jen ty nejvyšší ambice, chce uspět na domácí i evropské scéně a úvodní dvě utkání zvládl obstojně. Kádr přeci jen doznal několika výrazných změn, nicméně kouč Giovanni van Bronckhorst věří, že je tým stále velmi silný. "Před námi je náročný program, především v Lize mistrů není slabých soupeřů. Musíme postupovat zápas od zápasu, velkou roli bude hrát i psychika," uvedl van Bronckhorst.

Domácí výběr se v Eredivisii dlouhodobě pere o záchranu a i tento úkol pro něj letos bude prioritní, nicméně trenér Mitchell van der Gaag tentokráte myslí i na vyšší příčky. "Potřebujeme stabilizovat dlouhodobou výkonnost, a pokud přijde úspěch, tak se s ním nesmíme uspokojit. Tilburg je kvalitní soupeř a porazit ho bylo potěšující, jenže Feyenoord je momentálně ještě úplně někde jinde."

Van der Gaag nemůže využít služeb van Duinena, jenž má problémy s kolenem, hosté postrádají van Beeka (zraněný prst) s brankáři Vermeerem (problémy s rukou) a Jonesem (potíže se zády). "Toto derby je vždy specifické, soupeř se na nás umí skvěle namotivovat. Nebezpečné jsou hlavně jeho standardní situace a střelba z větší vzdálenosti. Myslím si, že oproti duelu s Tilburgem bude hrát mnohem opatrněji," dodal závěrem lodivod Feyenoordu.

Co se týče vzájemných duelů, tak v nich dominuje věhlasnější celek. Jenže loni si v předposledním kole zkomplikoval cestu za titulem, když ve 33. kole na stadionu Woudestein prohrál hladce 0:3. Skončila tak jeho dlouhá šňůra vítězství, která se proti SBV zastavila na čísle devět. "Tato výhra prakticky znamenala jistou záchranu, tentokráte by nás mohla poslat do čela tabulky," zavtipkoval si před nedělním výkopem dobře naladěný van der Gaag.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.70 - 4.90 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AFC Ajax - FC Groningen  (neděle 14:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 6.00 - 8.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Utrecht - Willem II  (neděle 14:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.47 - 4.45 - 6.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Rotterdam - PEC Zwolle  (neděle 16:45)
V úvodním kole jako jediný z rotterdamských celků neuspěla Sparta, jež prohrála na půdě nováčka z Venla hladce 0:3, nyní bude mít šanci na reparát proti Zwolle. PEC naopak vykročilo do tohoto ročníku Eredivisie tou správnou nohou, když otočilo nepříznivý vývoj s Rodou Kerkrade a díky čtyřem vstřeleným brankám nakonec bralo tři body po výsledku 4:2. Nyní se očekává vyrovnaný duel, mírná psychická výhoda by měla být na straně hostů.

Sparta již loni při své obnovené premiéře v nejvyšší soutěži měla velké problémy se záchranou, zuby nehty obsadila první nesestupovou patnáctou příčku a jen o skóre předčila Nijmegen. Ve Venlu si vytvořila několik gólových příležitostí, jenže je nedokázala využít a naopak nabuzený soupeř byl téměř stoprocentní. Rotterdamský výběr selhal na konci prvního a začátkem druhého poločasu, kdy inkasoval hned dvakrát.

V tomto nedělním duelu se bude muset obejít bez teprve devatenáctiletého obránce Juliana Chabota, jenž byl vyloučen po druhé žluté kartě právě v utkání s Venlem. Na marodce se k tomu nacházejí van Moorsel (problémy se zády) s Finem Sakselou (potíže s kolenem). PEC nemělo proti Kerkrade nijak snový vstup do utkání a prohrávalo, avšak brankou do šatny srovnalo a ve druhém dějství rozhodlo o svém tříbodovém zisku hned třemi brankami.

Nový trenér John van 't Schip, jenž na začátku července nahradil po čtyřech letech na lavičce Zwolle Rona Janse, postrádá Dekkera s Karagounisem (oba dlouhodobě poraněné koleno), dále Marinuse (zraněný zadní stehenní sval) a Kopperse (po operaci kotníku). "Jsem moc rád, že jsme soupeře překvapili dostatečným důrazem i skvělou produktivitou, ve stejném trendu chceme pokračovat i proti Spartě," uvedl pozitivně naladěný van 't Schip.

Oba dva celky na sebe narazily hned ve 2. kole i v uplynulé sezóně a tehdy byl překvapivě úspěšnější rotterdamský tým, když ve Zwolle zvítězil bez větších potíží po výsledku 3:0. Mírně favorizovaný protivník mu porážku oplatil v únorové odvetě, kdy uspěl v poměru 3:2 a to ještě v 90. minutě vedl taktéž o tři góly. "Rádi bychom měli na kontě dvě výhry, musíme ale podat podobný výkon jako v prvním střetnutí," dodal třiapadesátiletý hostující stratég.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.74 - 3.54 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
NAC Breda - PSV Eindhoven  (neděle 16:45)
Breda hned ve svém prvním zápase po návratu do nejvyšší soutěže zaplatila nováčkovskou daň, v konkurenci silného Arnhemu ukázala spíše své slabiny a soupeři podlehla vysoko 1:4. Nyní se poprvé představí před vlastními fanoušky, ovšem bodový zisk by byl i tentokráte velkým překvapením. Ve 2. kole nizozemské Eredivisie totiž narazí ještě na zvučnějšího protivníka z PSV Eindhoven, jenž v úvodním ligovém souobji zdolal Alkmaar 3:2.

Mistr z let 2015 a 2016 nemohl být s uplynulým ročníkem příliš spokojen, neboť obsadil až třetí místo v lize a zbyla tak na něj pouze kvalifikace Evropské ligy. V té letos selhal, ve 3. předkola totiž prohrál s chorvatským Osijekem (v obou případech 0:1) a letošní putování Evropou tak pro něj senzačně skončilo ještě dříve, než vůbec začalo. O něco lepší výkon přeci jen předvedl proti Alkmaaru, nicméně o body se musel strachovat až do konce.

I v tomto utkání totiž prohrával, pak ale konečně prolomil střeleckou nemohoucnost a díky třem brankám vybojoval důležité tři body. "Takovýto výsledek jsme rozhodně potřebovali, i když jsme se na něm hodně nadřeli. Pevně věřím, že s přibývajícími zápasy budeme působit sehranějším dojmem a naplníme své cíle. Momentálně se soustředíme pouze na Bredu, kterou v žádném případě nesmíme podcenit," varuje před nedělním duelem kouč PSV Phillip Cocu.

Ten znovu bude postrádat vykartovaného Luckassena, NAC nemá k dispozici Haemhoutse (přetržená achilovka), N'Toka (poraněný lýtkový sval), Meijerse (problémy s ramenem) a Brusselerse (potíže se zadním stehenním svalem). Breda proti Vitesse nezvládla především úvodní půlhodinu, kdy inkasovala hned třikrát a prakticky ztratila šanci na body. "Nic to nemusí znamenat, bude to jiné utkání," nebere Cocu v potaz předchozí neúspěch soupeře.

Eindhoven v současné době jedná o možném odchodu svého kanonýra Lukka de Jonga, o kterého projevil zájem německý Hannover. Před střetnutím s Bredou naopak posílil brankářský post. Z Arnhemu totiž přišel gólman Room, který by měl být velkou konkurencí pro dosavadní jedničku Zoeta. Poslední vzájemné zápasy jsou datovány do sezóny 2014/2015, kdy PSV nejprve deklasoval Bredu 6:1 a pak v odvetě na její půdě zvítězil 2:0.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.40 - 6.30 - 1.28
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Twente - VVV Venlo  (sobota 18:30)
Twente Enschede loni skončilo v horní polovině tabulky a toto umístění by jistě rádo zopakovalo i nyní, hned ve svém prvním zápase rozhodně nepředvedlo špatný výkon. Představilo se totiž na půdě loňského mistra z Feyenoordu Rotterdam a drželo s ním krok, nakonec mu po bojovném výkonu podlehlo 0:1. Nyní v domácím prostředí přivítá nováčka z Venla, který měl snový start do sezóny a snadno přehrál Spartu Rotterdam v poměru 3:0.

Domácí výběr neměl v posledních letech lehkou situaci, trápili ho finanční problémy a kromě odečtu bodů mu hrozilo i přeřazení do druhé ligy. Před startem uplynulé sezóny se tak dokonce stalo, ovšem po úspěšném odvolání nakonec mezi smetánkou zůstal. V prosinci roku 2015 ho Nizozemský fotbalový svaz potrestal zákazem startu v evropských pohárech na tři roky, proto se loni i přes sedmé místo nemohl zúčastnit dodatečné kvalifikace o EL.

Enschede před začátkem tohoto soutěžního ročníku přišlo o svého nejlepšího střelce Enese Ünala, jenž odešel do španělského Villarreallu, celkově se kádr výrazně obměnil. "Nemyslím si, že bychom měli být výrazně horší než loni, našim cílem je znovu skončit v elitní devítce. Zápas s Feyenoordem nám jasně ukázal, že jsme konkurenceschopní a teď jsme odhodláni uspět proti Venlu," řekl s velkou dávkou optimismu trenér René Hake.

Ten se v sobotním střetnutí bude muset obejít bez nové posily Vukčiče, jenž laboruje se svalovým zraněním v oblasti stehna. VVV se vrátil do nejvyšší soutěže po dlouhých pěti letech a jeho jasným úkolem je záchrana, za kterou vykročil vskutku velmi slušně. Herně proti Spartě nijak nevyčníval, nicméně prokázal výtečnou produktivitu. "Tohoto protivníka nesmíme podcenit, může hrát opravdu vysoko," dodal s uznáním Hake.

Oba dva soupeři na sebe naposledy narazili v roce 2013, kdy se rozešli smírně po výsledku 2:2, teď se ale bude jednat o zcela jiný duel. Kouč Maurice Steijn postrádá Opokua kvůli zraněným tříslům, karetní trest si ještě bude odpykávat Post. "Twente dlouhodobě patří mezi špičku a rozhodně máme z tohoto soka respekt, na druhou stranu se ho nebojíme. Jsme povzbuzeni úvodní výhrou, odvedeme maximum," uvedl třiačtyřicetiletý Steijn.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.50 - 3.66
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - ADO Den Haag  (sobota 19:45)
Alkmaar bude v letošní sezóně skládat reparát za loňský nepříliš povedený ročník a hned v úvodu sezóny neměl k bodovému zisku až zase tak daleko, ovšem nakonec podlehl vysoce favorizovanému PSV nejtěsnějším poměrem 2:3. Nyní bude v domácím prostředí plnit úlohu mírného favorita proti Den Haagu, jemuž se vstup do Eredivisie taktéž příliš nepovedl a v domácím prostředí jasně prohrál s Utrechtem po výsledku 0:3.

AZ loni měl blízko k Evropské lize, jenže nejprve ve finále národního poháru nestačil na Arnhem (0:2), vzápětí v odvetě prohospodařil i třígólový náskok s Utrechtem. V Eindhovenu začal dobře a šel do vedení, nicméně poté třikrát inkasoval a k bodovému zisku mu nepomohlo ani snížení v podobě pokutového kopu. ADO vyhořel ve všech ohledech, po několika neproměněných příležitostí měl alespoň k bodu vskutku velmi daleko.

Domácí kouč John van den Brom doufá, že jeho svěřenci tentokráte potvrdí úlohu favorita. "Proti PSV jsme herně nepředvedli až zase tak špatný výkon, jenomže rezervy tam samozřejmě byly. Nebyli jsme dostatečně důrazní hlavně v defenzívě, proto jsme hned třikrát inkasovali. Náš sobotní protivník by měl spoléhat především na rychlé protiútoky, ze kterých umí udeřit v jakékoliv situaci," uvedl opatrně van den Brom.

Ten bude mít dispozici téměř kompletní výběr, chybět bude pouze Boadu kvůli poraněnému kolenu. Den Haag se při loňském působení dlouho nacházel v sestupovém pásmu, nakonec se však s přehledem zachránil a skončil jedenáctý. "Po Utrechtu nás čeká další nesmírně favorizovaný protivník, potřebujeme odvést stoprocentní výkon a čekat na příležitosti. Porazit ho můžeme, ale potřebujeme hrát zodpovědně po celý duel," řekl trenér ADO Alfons Groenendijk.

Co se týče vzájemných zápasů, tak v nich je dlouhodobě úspěšnější AZ. Ten v uplynulé sezóně nejprve zvítězil na půdě soupeře těsně 1:0, v následné domácí odvetě mu nedal žádnou šanci na úspěch a zdolal ho hladce 4:0. Celkově z minulých šesti střetnutí pouze jednou prohrál a hned pětkrát zvítězil. "Tato statistika nemusí nic znamenat, oba potřebujeme první body jako sůl," dodal závěrem třiapadesátiletý Groenendijk.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 5.20 - 6.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - Heracles Almelo  (sobota 20:45)
Heracles Almelo se v prvním kole postaralo o největší překvapení Eredivisie, když v domácím prostředí otočilo vývoj s trojnásobným vicemistrem z Amsterdamu a vysoce favorizovaný Ajax zdolalo nejtěsnějším poměrem 2:1. Nyní ho čeká další těžká úloha na půdě Heerenveenu, jenž hned na úvod předvedl gólovou přestřelku s Groningenem a po velmi divokém průběhu se s ním rozešel smírně v poměru 3:3.

Hosté krátce před přestávkou obdrželi branku a s jejich ambicemi do vypadalo všelijak, nicméně ve zbývajícím průběhu v sobě našli vnitřní sílu a duel otočili. "Takovýto den zažijete párkrát za život, kluky musím pochválit za obrovskou dávku bojovnosti a sebedůvěry. Je to pro nás ten nejlepší start, jaký jsme si mohli přát, na druhou stranu potřebujeme zůstat nohama na zemi," kroutí přílišnou euforii trenér Almela John Stegeman.

Ten před zápasem s Heerenveenem věří, že jeho svěřenci znovu předvedou zodpovědný výkon. "SC dlouhodobě patří mezi špičku nizozemské nejvyšší soutěže a musí se s ním počítat každý rok. Jeho první zápas jasně ukázal, jak velké ofenzivní kvality má, na druhou stranu my můžeme využít případných mezer defenzívě. Očekávám vyrovnaný souboj, ve kterém bude favoritem soupeř," dodává čtyřicetiletý stratég.

Domácí celek udržel před sezónou důležitého íránského kanonýra Rezu Ghoochannejhada, jenž v Groningenu zvyšoval již na 2:0. V závěru zápasu ještě vedl 3:2, jenže po druhé proměněné penaltě soupeře v 88. minutě nakonec o plný bodový zisk přišel. "Určitě nás výsledek mrzí, určitě jsme měli udržet nadějný náskok. Věřím, že se poučíme a tentokráte poprvé před vlastními fanoušky uspějeme," vyjádřil se optimisticky kouč Jürgen Streppel.

SC by měl mít k dispozici kompletní výběr, hosté nemohou počítat se zraněným van den Buijsem (poraněný kotník). V loňských vzájemných duelech byl vždy úspěšnější domácí výběr. Heerenveen nejprve na podzim přehrál Heracles po výsledku 3:1, jenže v jarní odvetě naprosto propadl a ze stánku Polman si odvezl vysokou porážku 1:4. Celkově ze čtyř minulých soubojů vyhrálo Heracles hned třikrát.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Roda JC - SBV Vitesse  (pátek 20:00)
V páteční předehrávce 2. kola nizozemské nejvyšší soutěže na sebe narazí dva celky, které mají opačné ambice a i jejich vstup do Eredivisie byl také naprosto odlišný. Zatímco Kerkrade nedokázalo najít recept na Zwolle a po divokém průběhu mu podlehlo 2:4, tak Arnhem si bez větších potíží poradil s nováčkem z Bredy po výsledku 4:1. Již předtím předvedl dobrý výkon v superpoháru s mistrovským Feyenoordem, kterému podlehl až po penaltovém rozstřelu.

Roda v loňském roce obsadila předposlední sedmnáctou pozici a o setrvání v první lize musela bojovat v dodatečné dvoukolové baráži. V té nakonec přehrála druholigové celky Helmond i Maastricht a udržela se mezi smetánkou, ovšem nadcházející ročník pro ni znovu bude nesmírně obtížný. Na úvod zavítala do Zwolle a i přes vedení 1:0 nakonec prohrála o dva góly, teď ji navíc čeká papírově ještě těžší protivník.

Domácí výběr před sezónou značně obměnil kádr, který se na první pohled zdá být silnější. Hned ve svém úvodním zápase za Rodu se ve skvělém světle představil švédský záložník Simon Gustafson, jenž vsítil obě branky svého výběru. "Tým se samozřejmě stabilizuje, v útočné fázi to rozhodně nebylo špatné. Jenže v obraně jsme se dopustili několika neakceptovatelných chyb, které nás stály body," uvedl trenér Kerkrade Robert Molenaar.

Ten převzal tým na začátku letošního ročníku, když nahradil prozatímní duo René Trost - Rick Plum. V uplynulé sezóně vedl celek řecký stratég Yannis Anastasiou, jenž z týmu odešel po úvodním kole baráže. "Čeká nás hodně práce, rádi bychom se vyhnuli bojům o holé přežití co nejdříve. Vitesse má kvalitní kádr a hraje uvolněně. Na druhou stranu nechceme v úvodním domácím zápase zklamat," dodal závěrem Molenaar.

Vitesse se letos může těšit na základní skupinu Evropské ligy, do které se probojovalo díky výhře v národním poháru. Loni v obou vzájemných zápasech s Rodou uspělo, když ji zdolalo po výsledcích 3:0 a 1:0. "Musíme si dávat pozor na její rychlé protiútoky, v duelu se Zwolle prokázala velkou bojovnost a slušnou produktivitu. Našim cílem je vítězství a při zodpovědném výkonu na něj můžeme dosáhnout," řekl kouč mírného favorita Henk Fräser.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.90 - 3.70 - 1.88
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SBV Vitesse11004:13
2.VVV Venlo11003:03
 FC Utrecht11003:03
4.PEC Zwolle11004:23
5.PSV Eindhoven11003:23
6.Feyenoord Rotterdam11002:13
 Heracles Almelo11002:13
 SBV Excelsior11002:13
9.SC Heerenveen10103:31
 FC Groningen10103:31
11.AZ Alkmaar10012:30
12.AFC Ajax10011:20
 FC Twente10011:20
 Willem II10011:20
15.Roda JC10012:40
16.NAC Breda10011:40
17.Sparta Rotterdam10010:30
 ADO Den Haag10010:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (19)

Přidat komentář
Stiksxx

Ten koeficient dostava na frak.

Reagovat
jáá

raději to ani nekomentuji dost jsem se bál že po odchodu Petera to půjde do kytek...ale že až takhle...Utrecht vyhrál nad zenitem a popravdě jsem počítal s naší jistou výhrou doma i když ta forma není úplně košér

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi v Amsterdamu? Ja to bohuzel vcera sledoval na stadione

Reagovat
jáá

nene bohužel, ale nálada fanoušků byla dost slyšet a na ten výkon ani nevím co říct, vypadalo to jako by byli na motýlech bez jakýhokoliv nátlaku a nasazení, úplně bez zájmu..a když jsem viděl ty nakopávaný míče bez nějaký konstruktivní hry, tak se mi udělalo zle....

Reagovat
smazaný uživatel

nechteli vas v ty ostude nechat samotny

Reagovat
Stiksxx

Osijek ve 3. predkole je porad vetsi ostuda než Trondheim ve 4.

Reagovat
Stiksxx

Tvl. Larsson do Feye? To je pro mě teda prekvapeni. Ale urcote pro něj dobry krok vpřed. Feyenoord ma jednoznacne podle papiru nejlepší kadr.

Reagovat
smazaný uživatel

Tyve co je tohle za obraty, vsak uz podepsal jinde, to stejny sem nepochopil, ze ste nakonec udelali do kasy Eloye, ten mel byt podle vseho uz taky venku.

Jinak Feye skvele zalepilo odchody a jesli nepusti Jorgensena tak pro me papirovej favorit na obhajobu. Larsson je posila jak vino

Reagovat
Stiksxx

Presne. Maji vyborne pokryta kridla. Stabilni stred a vhodne doplnili obranu. Jorgensen podle me nepujde. Ma jistotu zakladu a LM. Ja nejvíc lituju Lamproua do Ajaxu. U nas by byl jednička po odchodu Zoeta.

Reagovat
jáá

Jorgensen navázal na minulý rok, za to Dolberg je neviditelný...

Lamproua taky nechápu, děsně se mi líbil, u nás mi přijde zbytečný, to měl jít raději k vám jak říkáš

Reagovat
Stiksxx

Nechápu že po Dolbergovi šly ty největší kluby. I když mu vyšla jedna sezona. Ještě toho moc neukázal. A teď se to může ukázat.

Reagovat
jáá

koukni jak teď u nás dopadají povedená jednoroční angažmá....Sanchez, Peter, Traore pryč, a to se ještě říkalo, že jestli půjde Mbappe do RM, tak Monako za Dolberga nabídne 40m €

Reagovat
Stiksxx

Ted jsem četl že snad Mbappe do PSG za 140 nebo 180 mega. Ale že snad by chtělo Monaco zkusit Belottiho z Turína za 100 a pak když ne, tak by zkusili Dolberga. Jako na druhou stranu já osobně bych ho za nějakou takovou cenu klidně prodal 40+. Když ty týmy ty peníze ted mít budou, tak proč je nepodojit. Za takové peníze si pak můžete koupit 10 takových Dolbergů.

Reagovat
Stiksxx

Tak už máte náhradu za Sáncheze. Maximilian Wöber (19) z Rapidu Vídeň za 7,5 mil. eur.

Reagovat
Venny

Černý v základu

Reagovat
REPLIKATOR

Černý asistence

Reagovat
REPLIKATOR

Černý druhá asistence

Reagovat
REPLIKATOR

Černý střídání

Reagovat
REPLIKATOR

Černý hráč zápasu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele