DFB-Pokal - souhrn osmifinále

22.12.2011, 20:46, aktualizováno 22.12.2011, 20:46
Komentáře a souhrny
Německý národní pohár za sebou má osmifinále, v němž svou pouť letošním ročníkem ukončilo hned šest z dvanácti bundesligových týmů. Největším překvapením je prohra Mainzu v Kielu, úplně se nečekal ani triumf druholigového Fürthu v norimberském derby.


Bochum - Bayern Mnichov 1:2
Bochum sice ve druhé Bundeslize na třetí místo zaručující účast v baráži ztrácí deset bodů, v závěru kalendářního roku 2011 však byla před svými fanoušky blízko senzaci. Na její hřiště totiž přijel Bayern, a ačkoliv byl v průběhu první půle aktivnějším, přesto v ní jako první inkasoval. Ve 26. minutě totiž domácí rozehráli skvělou akci, Inui našel Aydina, ten se snažil míč procpat do malého vápna, což se nakonec povedlo, míč skončil u neobsazeného Giovanni Federica a ten pohodlně doklepl míč do prázdné branky.

Mnichovští hosté do druhé poloviny vstoupili znovu aktivně a blízko srovnání byli prakticky hned po změně stran - Boateng však hlavičku po Ribéryho rohovém kopu nasměroval pouze do břevna. Bavoři však nemuseli smutnit dlouho - v 52. minutě pohlednou kombinaci rozehráli Gómez s Tonim Kroosem, který se zjevil sám před Luthem a střelou na zadní tyč mu nedal šanci. Bayern pak již otěže utkání nepustil, stále jej ale nemohl rozhodnout. Když už se zdálo, že utkání půjde do prodloužení, v první minutě hrané nad rámec předepsaných devadesáti minut vyzval Ribéry ke skórování Robbena a ten z první rozhodl o postupu přes tým, jehož fanoušky si proti sobě poštval zbytečnou a okatou simulací v závěru první půle v šestnáctce soupeře.

"Je pro nás nesmírně důležité, že jsme ve všech třech soutěžích zůstali i přes zimu a na dobrých pozicích. V Bochumi to byl velmi tvrdý oříšek, typický pohárový zápas s rychlou hrou. V druhém poločase jsme byli mnohem agilnější, silnější a měli větší radost ze hry," okomentoval výkony svých svěřenců kouč Bayernu Jupp Heynckes.

Branky: 25. Federico - 52. Kroos, 90+1. Robben.
Sestava Bayernu: Neuer - Boateng (68. Rafinha), van Buyten, Badstuber, Lahm - Tymoščuk, Gustavo (46. Alaba), Robben, Kroos, Ribéry - Olić (46. Gómez).


Norimberk - Fürth 0:1
Závěr podzimní části letošní sezóny měl pro Norimberk hořkou příchuť. Nejenže prohrál v derby s Fürthem, ale ještě bude mít také co do činění a práce s vlastními fanoušky, z nichž asi stovka po zápase prolomila ochranné bariéry a snažila se dostat do kotle fanoušků soupeře. Klub se od jejich chování distancoval.

O osudu 254. franského derby bylo prakticky rozhodnuto již po patnácti minutách hry, kdy Nöthe svůj centr nasměroval na hlavu Edgara Priba, který zblízka nedal Schäferovi žádnou šanci. Fürth pak první půli i nadále dominoval a Dieter Hecking se na obraz hry pokusil zareagovat dvojím střídáním o poločase. Hra se rapidně zlepšila, góly ovšem nepřišly ani po řadě šancí a Fürth tak narozdíl od Norimberku pokračuje ve skvělé sezóně.

"Chtěl bych pogratulovat soupeři. V prvních minutách hry předváděl, že je to tým na opravdu velké úrovni, z čehož praměnil i gól. Pak to bylo samozřejmě na nás. Po návratu ze šaten jsme sice svůj projev zlepšili a byli lepší, ale s mankem z první půle se vždy hraje velmi těžce. Měli jsme být více odhodlaní," posteskl si po zápase kouč poražených Dieter Hecking.

Branky: 15. Prib.
Sestava Norimberku: Schäfer - Feulner, Maroh (79. Bunjaku), Wollscheid, Chandler - Simons, Hegeler (46. Esswein), Cohen (67. Plattenhardt), Didavi, Eigler - Pekhart.


Hoffenheim - Augsburg 2:1
Další z řady utkání bundesligových týmů skončil triumfem Hoffenheimu. Ten na svém hřišti uvítal po první polovině sezóny předposlední Augsburg, s postupem to však jednoduché neměl. Ve 23. minutě sice domácí do vedení díky proměněnému volnému kopu poslal Sejad Salihović, hosté ale odpověděli za třináct minut, kdy Werner předvedl krásný individuální průnik kolem Becka, odcentroval do šestnáctky, kde se míč odrazil k nohám Torstena Oehrla, jenž srovnal skóre.

Augsburgu však nadějný stav vydržel jen chvíli po změně stran. Ve 49. minutě znovu doplatil na nedůsledné bránění standardních situací, Salihović tentokrát místo střely zvolil centr, který dopadl k volnému Vedadu Ibiševićovi, pro nějž nebyl problém rozhodnout o postupu svého celku. Na tom nic nezměnil ani skvělý volný kop Baiera ze čtyřicetimetrů, který domácí brankář Starke vytáhl z horního rohu.

"V tomto utkání bylo krásně vidět, že nestačí v zápase hrát jen třicet minut. Je hezké, že jsme takto zakončili tento rok," liboval si po utkání kouč Hoffe Holger Stanislawski. "Bylo nám jasné, že to nebude snadný zápas. Jsme rádi, že jsme postupili do příštího kola," stručně popsal pocity kabiny autor vítězného gólu Vedad Ibišević.

"Hráče nemohu z ničeho vinit. Do utkání dali vše, bohužel jsme nedokázali proměnit své šance," litoval po zápase kouč Augsburgu Jos Luhukay. "Hráli jsme opravdu dobře, jenomže při naší smůle v koncovce nám to nebylo nic platné," doplnil svého šéfa jediný hrot hostí v utkání Edmond Kapllani.

Branky: 23. Salihović, 49. Ibišević - 36. Oehrl.
Sestava Hoffenheimu: Starke - Beck, Vorsah, Vestergaard, Johnson - Rudy, Mlapa (83. Williams), Firmino, Salihović - Babel (67. Vukčević), Ibišević (88. Schipplock).
Sestava Augsburgu: Amsif - Verhaegh, Sankoh, de Jong, Callsen-Bracker - Werner, Hosogai (72. Baier), Davids (60. Gogia), Brinkmann (85. Hain), Oehrl - Kapllani.


Düsseldorf - Dortmund 0:1 po penaltovém rozstřelu
Z úterního osmifinálového programu lze jednoznačně vypíchnout utkání v ESPRIT Areně, kde domácí Fortuna Düsseldorf přivítala rivala z nedalekého Dortmundu. Druholigový celek dokázal zapomenout na loňskou rozporuplnou sezónu a hned od začátku té letošní dokazuje své dlouhodobé ambice, a to postup do nejvyšší soutěže. Fortuna byla od úvodu aktivnější, její snaha poté vyvrcholila po půlhodině hry, kdy byl po zbytečném zákroku na Röslera vyloučen zaskakující stoper Owomoyela. Postižený měl možnost okamžitě trestat, Weidenfeller ovšem jeho volný přímý kop zneškodnil.

Platonická převaha domácích pokračovala i po změně stran a nemuselo trvat dlouho a mohli jsme se dočkat kýžené vedoucí branky. Tu měl po Beisterově práci na kopačce kdo jiný než Rösler, zkušenému harcovníkovi se však ani napodruhé nepodařilo zacílit do černého. Oslabená Borussia pak již v poklidu dovedla zápas do prodloužení, ve kterém si oba celky vypracovaly jednu nadějnou možnost. Dumova snaha ale ztroskotala na Piszczekovi, na opačné straně si poté o nic lépe nevedl ani Gündogan. Utkání tak dospělo až k penaltovému rozstřelu, ve kterém byli střelci na obou stranách dlouho bezchybní, o konečném výsledku pak rozhodl neproměněný pokus Brökera ze čtvrté série.

"Povedl se nám neuvěřitelný husarský kousek. I přesto, že jsme byli před utkáním pronásledováni zdravotními problémy a navíc téměř devadesát minut odehráli v početním oslabení, tak musím říct, že jsme utkání zvládli se ctí. Byl to pro nás z mnoha ohledů zvláštní zápas, ovšem nakonec jsme zažili pěkný pohárový večer," prohlásil Jürgen Klopp. "Jen málokdy by mohl být trenér na své hráče pyšnější než já dnes," doplnil spokojený kormidelník.

Branky: rozhodující penalta Perišić.
Sestava Dortmundu: Weidenfeller - Piszczek, Owomoyela, Hummels, Löwe (80. Kringe) - Gündogan, Kehl - Blaszczykowski, Lewandowski, Großkreutz - Barrios (74. Perišić).


Hertha - Kaiserslautern 3:1
Už bez Markuse Babbela a pod dočasným vedením Rainera Widmayera vstupovala Hertha k utkání DFB-Pokalu s Kaiserslauternem. Stará dáma má i letos v poháru zvýšenou motivaci, neboť finále se, jako je již tradicí, odehraje na berlínském Olympiastadionu. Oba celky nemají v závěru podzimu kdoví jak přesvědčivou formu a v tomto duchu se zápas dlouho odvíjel. To mohl po půlhodině hry z ničeho nic změnit Nemec, z bezprostřední blízkosti ovšem na Krafta recept nenašel. A hned o pár minutek později přišel trest. Ronny oslovil Ramose, jenž z hranice penalty nezaváhal - 1:0.

Po obrátce měli navrch hráči Lauternu, kteří se také záhy dožadovali po souboji Fortounise s vůdcem domácí družiny Mijatovičem odpískání pokutového kopu, sudí Meyer ovšem na snahu nereflektoval a nechal pokračovat ve hře. Rudí ďáblové však i přesto vyrovnali. Sahan přistrčil Shechterovi a ten už Krafta prostřelil - 1:1. Netrvalo ale dlouho a po chybě Kircha s Amedickem posunul domácí znovu do vedení Lasogga, vzápětí mohl zajistit patovou situaci střídající Kouemaha, z dobré pozice ale branku přestřelil. Konečnou podobu pak dal výsledku v nastaveném čase Ebert - 3:1.

"Byl to podle očekávání těžký zápas, ale s přibývajícím časem jsme hráli pořád lépe a lépe. Hráči jen ukázali touhu a ambice, které jsou pro tento tým charakteristické. Nakonec jsme si podle mého pohledu vyhrát zasloužili," zhodnotil prozatímní kouč Rainer Widmayer, který hned záhy nadělil fanouškům nemilé překvapení, rozhodl se totiž z hlavního města odejít, čímž jen následuje svého spolupracovníka Markuse Babbela.

"V defenzivě jsme opět neukázali nic jiného než nedbalost. S lepším přístupem tady bylo možné bodovat," hlesl Marco Kurz. "Máme před sebou zimní přestávku, kterou musíme plně využít k odstranění nedostatků, jež nás pronásledují celým podzimem," dodal Florian Dick.

Branky: 43. Ramos, 59. Lasogga, 90+1. Ebert - 51. - Shechter.
Sestava Herthy: Kraft - Lell, Mijatović, Janker, Kobiašvili - Ottl, Lustenberger (80. Niemeyer) - Ebert, Ramos, Ronny (90. Ben-Hatira) - Lasogga.
Sestava K'lauternu: Trapp - Dick, Abel (46. Amedick), Rodnei, Bugera - Fortounis (77. De Wit), Tiffert, Kirch, Sahan - Nemec (68. Kouemaha), Shechter.


Kiel - Mainz 2:0
Nemilé překvapení museli skousnout fanoušci Mainzu, jejichž miláčci nezvládli duel na hřišti Kielu, tedy celku z Regionalligy - až čtvrté nejvyšší soutěže! Thomas Tuchel udělal oproti utkání s Hříbaty hned šest změn v základní sestavě, ovšem ani to jeho týmu nepomohlo. Severoněmecký celek měl start jako z říše snů, a to se nemusel ani takřka namáhat. Rohový kop rozehrál Heider, míč si poté do vlastní branky srazil Ujah, Müller neměl šanci zasáhnout - 1:0.

Šikovný útočník mohl ještě do přestávky sám navýšit vedení, ovšem ani jednu ze svých šancí se mu nepodařilo dotáhnout do úspěšného konce. Po krátkém oddychu nehrál FSV do karet ani neustále se zhoršující terén, i tak si ale hosté příležitosti na srovnání vypracovali. Bylo to převážně ze standardek, ani tato cesta však kýžený efekt nepřinesla, nejblíže bylo zakončení Bungerta, jež minulo branku jen o fous. Ovšem i tady platilo známé pořekadlo. Kirchhoff odhlavičkoval volný přímý kop jen k Müllerovi, a ten z úhlu překonal svého slavnějšího jmenovce - 2:0. V závěru už se oba celky i přes značnou snahu neprosadily.

"Porážka je pro nás velkým, opravdu velkým zklamáním, ale není to až tak překvapivé, je to pro nás takové symbolické zakončení podzimní sezóny. Opět jsme soupeře podcenili, i když moc dobře víme, že se něco podobného nemůže stát," konstatoval zklamaný Tuchel.

Branky: 6. vlastní Ujah, 64. Müller.
Sestava Mainzu: H. Müller - Pospěch, Bungert, Noveski, Fathi (46. Schönheim) - Kirchhoff, Baumgartlinger (64. Allagui), Soto, N. Müller - Gavranović, Ujah (68. Choupo-Moting).


Stuttgart - Hamburk 2:1
První prohra Hamburku pod novým koučem Thorstenem Finkem přišla až na závěr letošního podzimu. HSV totiž ve Stuttgartu nedokázalo dvakrát ubránit Cacaua, jenž si po nepovedené ligové polovině spravil chuť alespoň v DFB-Pokalu. Jeho první gól přišel ve 23. minutě, kdy Rincón špatnou rozehrávkou nabídl míč Molinarovi, jenž jej i s přispěním pádu Brumy jakožto posledního pilíře procpal před Drobného, který proti jeho střele pod břevno neměl šanci.

Vedení domácích vzalo záhy za své po změně stran. Petrić si vyměnil míč s Guerrerem, jenž se jej snažil dostat ještě do lepší střelecké pozice, přišel však nešťastný zákrok Williama Kvista, který si poslal míč do vlastní sítě. Rozhodnutí ale přišlo na druhé straně. Kuzmanović v 62. minutě skvělou křižnou přihrávkou vyslal do křídla Molinara, jehož pas skončil opět u neobsazeného Cacaua, jenž pohodlně doklepl míč za Drobného záda.

"Viděli jsme velice intezivní utkání, v němž se hra přelévala z jednoho konce na druhý. Jsme velmi rádi, že jsme v něm zvítězili. Připravujeme se celý rok a toto je skvělá odměna. Dny volna nám teď určitě jen prospějí. A pak už se budeme jen těšit na další výzvy v soutěži. Jsem rád nejen za tým, ale hlavně za Cacaua," pronesl na pozápasové tiskovce pochvalnou řeč domácí kouč Labbadia.

To Thorsten Fink pochopitelně tolik spokojen nebyl. "V prvních dvaceti minutách jsme hráli opravdu dobrý fotbal, přesto jsme inkasovali. Po poločase jsme se vrátili jako ještě lepší, srazilo nás však neproměňování šancí a brankář VfB. Budeme se muset zvednout. Je škoda, že jsme prohráli poslední zápas, ale jsem si jist, že do jara máme na čem stavět," řekl optimisticky.

Branky: 23. Cacau, 62. Cacau - 54. vlastní Kvist.
Sestava Stuttgartu: Ulreich - Molinaro, Tasci, Maza, Boka - Kuzmanović, Kvist - Harnik (77. Gebhart), Gentner, Okazaki (90. Niedermeier) - Cacau (76. Schieber).
Sestava Hamburku: Drobný - Diekmeier, Westermann, Bruma, Aogo - Jansen (46. Petrić), Rincón, Iličević, Kačar (69. Tesche), Töre (80. Son) - Guerrero.


M'gladbach - Schalke 3:1
Schalke mířilo do Mönchengladbachu opět bez hlavního kouče Huuba Stevense, jenž odcestoval za vážně nemocnou matkou. A jak se později ukázalo, tak rozhodně nemusel litovat, že své ovečky neviděl pěkně zblízka. Königsblauen dlouho drželi aktivnější Hříbata na uzdě, to však vydrželo jen do 18. minuty. Papadopoulos tečoval Reusův pas přímo k nohám Aranga, jež neváhal a parádní ranou zpoza vápna poslal svůj tým do vedení - 1:0. Poté se už začala naplno projevovat největší síla Hříbat, a to disciplinovaná hra v defenzivě, díky čemuž si horníci až do přestávky takřka neškrtli.

Ono to samé v podstatě platilo i krátce po změně stran, kdy se ihned ve čtyřicáté šesté minutě nechal za zbytečné protesty a nedisciplinovanost vyloučit Huntelaar. Schalke se nicméně nechtělo vzdát, Raúl mohl dokonce vyrovnat, jeho hlavičce ovšem chybělo to nejdůležitější - přesnost. A definitivní konec hostujících nadějí vzápětí dokonal Reus, jenž využil zaváhání Unnerstalla a přesnou střelou upravil na 2:0. Hostům pak sice dala malou naději korigující branka Draxlera, na konečných 3:1 ovšem dvě minuty před koncem zavěsil opět Reus. V nastavení byl potom ještě po střetu s De Camargem vyloučen Jones.

"První polovinu jsme po zásluze ovládli a dostali se do vedení, po přestávce se to ale obrátilo, někdy je to zvláštní, ale nás vysvobodila až druhá branka, poté jsme se uklidnili a zápas dohrávali v klidu," uvedl hlavní konstruktér úspěchů Mönchengladbachu Lucien Favre.

"První poločas jsme naprosto bezdůvodně prospali, výsledek 1:0 byl pro nás ještě milosrdný. Ve druhé půli jsme se sice zlepšili, zastavilo nás ale vyloučení, potom už jsme hráli na riziko, čehož tým jako je Borussia dokáže naplno využít, což se také ukázalo," pronesl asistent trenéra Seppo Eichkorn.

Branky: 18. Arango, 56. a 88. Reus - 70. Draxler.
Sestava M'gladbachu: ter Stegen - Jantschke, Stranzl, Dante, Daems - Nordtveit, Neustädter - Herrmann (88. Marx), Arango - Reus (90+2. Brouwers)- Hanke (71. De Camargo).
Sestava Schalke: Unnerstall - Höwedes, Papadopoulos, Matip, Fuchs - Jurado (80. Baumjohann), J. Jones - Höger (71. Marica), Raúl, Pukki (46. Draxler) - Huntelaar.
Los čtvrtfinále:
Hoffenheim - Fürth,
Hertha - Mönchengladbach,
Stuttgart - Bayern,
Kiel - Dortmund.

Partie se odehrají v úterý 7. a ve středu 8. února, finálové utkání je na programu 12. května na Olympiastadionu v Berlíně.

Autor: Daniel Polách, Jiří Vojík / oficiální stránky klubů

Komentáře (25)

Přidat komentář
Erdovec

pěkný pohár

Reagovat
smazaný uživatel

Furth Ale přenášedlo bych přál Gladbachu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Schalke odehrálo pochybný zápas. Hlavně brankář by se měl stydět.

Reagovat
Al Capone

tož co to je Schalke, po takovým výkonu v lize přijde toto

Reagovat
stas87

tak prehrat tragicky werder vonku nieje tak tazke ten rozdiel je obrovsky ked hraju bremy doma a vonku

Reagovat
raduinho

Raffael je zraněný ? a co Nico Schulz ?

Reagovat
Arne

Ne, i v Pokalu má distanc za vyloučení... Už ani nevím, jestli to bylo loni nebo předloni.

Schulz zatím nic, v létě prodělal nějakou infekci, či co to bylo a nenabral žádnou fyzičku... Pro jaru mám trochu naděje, že by mohl nahradit Kobiho, ale spíš bude mít pořádnou šanci až od příští sezóny. Mimochodem ve Freiburgu nepočítají s Bastiansem, byl by hřích toho nevyužít.

Reagovat
smazaný uživatel

to i jeho chtějí využít k zisku prostředků na stopery?

Reagovat
jv

No a zbavit se chtějí i Butschera.

Reagovat
smazaný uživatel

nepřestávam žasnout nejdřív Cissé a pak toto (každopádně to chce zainvestovat i do zálohy, protože tam je dopřednu schopnej něco vymyslet snad jen Rosenthal a to je při hře na Cissého dost málo) - ale na náhrady jsem fakt zvědavej, za ty 3 hráče (ikdyž teda hlavně za Cissého - snad ho nezíská Wolfsburg) by měli získat slušnou sumu

Reagovat
jv

Jj, podle mě už se z tohohle nedostanou... Jedinej hráč, kterej dokáže dávat pravidelně branky odejde, s ním i dva nedávno ještě základní stavební kameny obranný čtverky, nedokážu si za ně představit adekvátní náhrady, ono to ale snad ani nejde.

Reagovat
JozkokozleJ

Tak Dembélé prichadzal s velkou pompou, tak snad dostane viac priestoru a ukaze sa (samozrejme nahradit Cissého, to tazko...).

Reagovat
smazaný uživatel

...ikdyž ono bude asi nejpravděpodobnější, že 2 z těchto 3 hráčů získá Wolfsburg

Reagovat
jv

Místo Franze by se dal jako třetí stoper využít do aspoň do léta i Butscher, kdyby byl za levno, tak by nebylo o čem...

Reagovat
jv

A nebo zkusit Pezzoniho, jako trojka by stačil v pohodě a navíc by nebyl drahej, svý by si odehrál.

Reagovat
JozkokozleJ

Tak ten vo svojom uvodnom tohtosezonnom zapase pekne kiksoval.

Reagovat
Arne

Butschera ne a Pezzoni měl letos věci, že to by byl zlej sen... Já upřímně doufám, že nikoho nepřivedeme a dostanou šanci Neumann, popř. Brooks, navíc Janker to jistí.

Jestli někoho, tak mám jedno jméno - Maroh.

Reagovat
jv

Tak to by bylo nejlepší (nejlevnější) řešení, ale jinak Pezzoni by se snad dal dohromady, předtím nehrál špatně, i když letos je mimo.

Marohovi končí v létě smlouva, ale poslední zápasy hraje v základu, tak třeba s ním počítají jako s náhradou za Wollscheida nebo ho naopak chtějí zviditelnit a ještě během zimy zpeněžit...

Reagovat
jv

Jinak o Pezzoniho i Freise zájem poměrně je, v obou případech je hodně namočenej třeba zrovna Freiburg...

Reagovat
JozkokozleJ

Fiha, Bastians by bodol, to urcite.

Reagovat
JozkokozleJ

Ale zaujimalo by ma co planuje Freiburg stvarat v obrane, ked chcu tak pustat zilou.

Reagovat
doNny

tak v Norimberku byla menší koulovačka

Reagovat
didosh

Škoda Fortuny Gladbach i Kiel

Reagovat
smazaný uživatel

Nový amatersky web

www.hsv.wgz.cz

....................................................................

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele