Bundesliga - souhrn 20. kola: Lipsko konečně vyhrálo

02.02., 22:24, aktualizováno 04.02., 19:25
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Lipska (© AFP)

Leverkusen podle očekávání zvítězil v Darmstadtu a udržel si na čele tabulky dvoubodový náskok před Bayernem Mnichov, jenž otočil nepříznivý stav s Borussií Mönchengladbach. Stuttgart veze cenné body z Freiburgu, venku uspěly také Brémy. Borussia Dortmund na půdě Heidenheimu nepotvrdila skvělý vstup do jara a odváží si pouze bod za bezgólovou remízu, jejího zaváhání pak v neděli využilo Lipsko...

RB Lipsko - Union Berlín 2:0

04.02.2024 17:30

Góly: 11. Loïs Openda, 48. Benjamin Šeško

Hráči Lipska prolomili ve 20. kole Bundesligy třízápasovou sérii porážek a vítězstvím 2:0 nad Unionem Berlín si připsali první tři body v novém roce. Býci otevřeli skóre již v 11. minutě zásluhou kanonýra Loïse Opendy, jenž se prosadil ve třetím duelu v řadě. Povedený nástup na trávník pak zopakovali i po změně stran, kdy výhru pečetil Benjamin Šeško, jehož pečlivě skautuje několik top týmů.

Hosté, v jejichž sestavě scházel zdravotně indisponovaný Alex Král, tak nenavázali na solidní výkony z posledních týdnů a přiblížili se kvůli výhře Kolína sestupové zóně.

Hráče Lipska v letošním kalendářním roce opustila forma, což vedlo ke třem prohrám v řadě, přičemž v posledním duelu inkasovali pět gólů od Stuttgartu. Náladu si chtěli zlepšit na domácí půdě proti papírově slabšímu Unionu. Ten se začal po nepovedené první polovině sezony herně zvedat a i díky předchozí výhře nad Darmstadtem poskočil na nesestupovou 15. příčku.

Do utkání lépe vstoupili domácí. V 11. minutě vznikl ve velkém vápně po standardní situaci zmatek, po němž balon propadl k Opendovi, jenž otevřel skóre zápasu. Po půlhodině hry mohl Union srovnat, když si na centr Lucase Tousarta naběhl novic v sestavě Yorbe Vertessen, jeho hlavička ale skončila v náručí Pétera Gulácsiho. Na konci první půle se po rohovém kopu opřel do hlavičky Šeško, kterého fantastickým zákrokem vychytal Alexander Schwolow.

Do druhého poločasu nemohli Býci vstoupit lépe. David Raum rozehrál ve 48. minutě volný přímý kop, na který si naskočil Šeško, jenž usměrnil míč přesně k levé tyči a zvýšil vedení. O šest minut později vypálil Dani Olmo z pravé části velkého vápna a mířil na zadní tyč, jeho jedovatou ránu vyrazil Schwolow. Za chvíli se ochozy znovu otřásaly, když Dani Olmo parádní rabonou odcentroval míč, který si ve vápně našel znovu Šeško a dopravil jej do sítě. Radost domácích však netrvala dlouho, protože VAR gól neuznal kvůli ofsajdu slovinského střelce. V 73. minutě se situace pro Berlín ještě zhoršila. Christopher Trimmel dostal za nevybíravý skluz na Rauma červenou kartu a hosté dohrávali s 10 hráči. Býci neměli problém dotáhnout zápas k vítězství.

Lipsko tak doma zažehnalo výsledkové nezdary a získalo tři body. V příštím kole se 10. února střetne s Augsburgem, Union Berlín zavítá o tři dny dříve na půdu Mohuče.

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - TSG Hoffenheim 2:2

04.02.2024 15:30

Góly: 58. Lovro Majer, 70. Lovro Majer (pen.) - 6. Maximilian Beier, 66. Grischa Prömel

Wolfsburg remizoval ve 20. kole Bundesligy na svém stadionu s Hoffenheimem 2:2. O rychlý vstup do utkání se v šesté minutě gólově postaral hostující Maximilian Beier. Náskok modrobílí ztratili až po změně stran, a ačkoliv se do vedení dostali ještě jednou, do vítězného konce duel nedotáhli. V obou případech manko stahoval Lovro Majer, přičemž finální vyrovnání obstaral v 70. minutě z penaltového puntíku. Do zápasu opět nenaskočila čerstvá posila Hoffe David Jurásek. V defenzivě naopak nechyběl Pavel Kadeřábek, jenž se během prvního dějství střetl i s později střídajícím Václavem Černým, který již oba Chorvatovy zásahy sledoval z lavičky.

Hráči Wolfsburgu najeli v novém roce na remízovou vlnu, když třikrát v řadě skončil jejich duel shodným výsledkem 1:1. V mnohem horší formě se nacházel jejich soupeř z Hoffenheimu, jenž z posledních 10 ligových zápasů vyhrál pouze jednou, a to naposledy 8. prosince. Do karet mu nehrálo ani venkovní prostředí, kde padl společně s přátelským kláním pětkrát po sobě.

Start ale tentokrát hostům vyšel skvěle. Už v šesté minutě se po krásném sólu na levé straně uvolnil Beier a střelou ke vzdálenější tyči otevřel skóre. Vlci mohli srovnat o 13 minut později, kdy se po přiťuknutí od Černého opřel do balonu Jonas Wind, jehož rána skončila na pravé tyči. Dánský útočník po chvilce pálil znovu, když se protáhl do vápna a mířil do pravé části branky, Oliver Baumann byl ovšem připravený a míč vyrazil do bezpečí. Po půlhodině hry se dostal do šance opět Wind, ale jeho projektil po zemi znovu vykryl Baumann a z tohoto minisouboje vyšel už potřetí jako vítěz.

Druhý poločas začal už bez Černého, kterého nahradil Mattias Svanberg. První větší šance ve druhé půli přišla v 58. minutě, kdy se po krásné kombinaci z pravé strany odhodlal vypálit Majer, jenž přízemní ranou poslal míč k levé tyči a srovnal skóre.

O osm minut později špatně rozehrál Koen Casteels a jeho chybu dokázali modrobílí využít. Ke střele se dostal Grischa Prömel, který svůj pokus s odrazem od Majera procpal do sítě. Chorvatský záložník měl ale schované další eso v rukávu. Po vybojovaném faulu totiž kopal penaltu, jíž proměnil nechytatelným projektilem do pravé šibenice.

Wolfsburg si tak doma znovu došel pro tradiční výsledek z posledních duelů. V dalším utkání se 10. února střetne s Unionem Berlín, Hoffenheim vyzve o den později Kolín.

Více informací k zápasu

1. FC Köln - Eintracht Frankfurt 2:0

03.02.2024 18:30

Góly: 68. Faride Alidou, 80. Jan Thielmann

Fotbalisté Kolína nad Rýnem skolili v zápase 20. kola Bundesligy favorizovaný Frankfurt 2:0 a udělali významný krok směrem k záchraně. Kozli úspěšně odolávali výpadům hostujícího celku, který se v případě vítězství mohl posunout na pátou příčku tabulky. Po pauze ovšem přišlo zbytečné vyloučení Nielse Nkounkoua a přesilovku zvládli domácí promptně zužitkovat díky Faridovi Alidouovi, který je na hostování právě z kádru soupeře. Kolín tak nad Frankfurtem v domácím ligovém klání vyzrál již ve třetím ročníku po sobě, přičemž z posledních 10 vzájemných duelů Orli vyhráli pouze jednou.

Kolín nenastartoval k lepším výsledkům ani vyhazov svérázného trenéra Steffena Baumgarta. Pod jeho nástupcem Timem Schultzem totiž Kozlové ze tří zápasů ani jednou nezvítězili, a stále se tak nacházeli až na 16. příčce jen bod od úplného dna. Frankfurt naopak výsledkově vzkvétal, neboť v lize čtyřikrát po sobě neprohrál a v tabulce se dotahoval na top čtyřku.

Favoritovi však v úvodu prvního dějství chyběl pohyb a rychlost. Toho využívali domácí, ale Dejan Ljubičič poslal svůj volej pouze na tribunu. Následně se se štěstím nepotkal ani Jan Thielmann. Ten po úniku, i s přispěním Kevina Trappa, těsně minul vzdálenější tyč. Hosté si tak museli pomoct rohovým kopem. Po něm se Robin Koch odpoutal od svého strážce, krok mu ovšem nevyšel ideálně a hlavičkoval mimo. Krátce před odchodem do šaten zachránil své spoluhráče od inkasování Marvin Schwäbe, když tváří v tvář vychytal Ellyese Skhiriho.

Dino Toppmöller vyslal do druhého poločasu čerstvou sílu v podobě mladého Farese Chaibiho. Ten málem poslal svůj tým do vedení, když ránu z přímého kopu zakroutil přímo do šibenice. Jeho vyměřený pokus však perfektně lapil Schwäbe. Na druhé straně hledal Thielmann před odkrytou brankou nabíhajícího Alidoua. Učebnicovým defenzivním zákrokem ale celou situaci uhasil Nkounkou. O chvíli později ovšem hrdina předchozího okamžiku zbytečně nakopl Alidoua a po druhé žluté kartě putoval předčasně pod sprchy. Kozli zužitkovali početní převahu hned vzápětí. Po rohovém kopu se nejlépe zorientoval právě Alidou a lehkou tečí poslal míč na místo určení. V 80. minutě vysunul aktivní Ljubičič Thielmanna, jenž střelou na vzdálenější tyč rozvlnil síť. K definitivní zkáze Orlů přispěl v samotném závěru Tuta, který byl vyloučen za nebezpečný úder loktem.

Kolín tak doma zaskočil Frankfurt a získal velmi důležité tři body. V příštím utkání se 11. února střetne s Hoffenheimem, Orli změří o den dříve síly s Bochumí.

Více informací k zápasu

SV Darmstadt - Bayer Leverkusen 0:2

03.02.2024 15:30

Góly: 33. Nathan Tella, 52. Nathan Tella

Leverkusen porazil ve 20. kole Bundesligy Darmstadt 2:0. O výhře hostů rozhodl dvěma góly napříč poločasy Nathan Tella, díky němuž Bayer zůstal na první pozici v tabulce. Z českého tria nastoupil v základní sestavě pouze Adam Hložek, jenž po vystřídání v nastaveném čase stanovil nový rekord soutěže, jelikož ani ve svém 46. startu mezi německou elitou neodehrál celý zápas.

Lídr tabulky z Leverkusenu v minulém kole zažil něco málo vídaného, když teprve podruhé v této sezoně před vlastními fanoušky ztratil. Od té doby se navíc vyrojily hojné spekulace kolem Xabiho Alonsa a jeho možném odchodu do Liverpoolu. Sám lodivod tyto zvěsti vyvrátil se slovy, že se momentálně stoprocentně soustředí na práci v Německu. Další překážkou pro charismatického Španěla v cestě za vysněným titulem byl Darmstadt, který od října v lize nevyhrál.

Od dotěrné defenzivy domácích se dokázal po čtvrthodině hry odpoutat Hložek, jenž z hloubi pokutového území nasměroval míč kousek od pravé tyče. Na druhé straně prověřil gólmana Lukáše Hradeckého rychlou střelou z otočky Luca Pfeiffer. Ve 33. minutě využil volný prostor na pravé části vápna Tella, který se prosadil přesnou hlavičkou k tyči. V závěru poločasu se Bayer dostal do nadějného přečíslení, to ovšem skončilo uspěchanou ranou Floriana Wirtze.

Po změně stran se 20letý Němec ocitl v roli asistenta, když přesným pasem našel neobsazeného Tellu, který po pumelici z úhlu oslavil druhý zásah v utkání. Leverkusen se poté nehnal bezhlavě do útoku a snažil se spíše kombinovat na své polovině hřiště. Po sérii přihrávek hostů se v šestnáctce dostal ke střele Hložek, napálil však pouze stínícího obránce.

Leverkusen tedy neponechal nic náhodě a ze hřiště posledního týmu si odvezl povinné tři body. Nyní již bude upínat zraky k největšímu zápasu sezony, v němž 10. února vyzve doma Bayern Mnichov. Darmstadt ve stejný den zavítá do Mönchengladbachu.

Více informací k zápasu

VfL Bochum - FC Augsburg 1:1

03.02.2024 15:30

Góly: 33. Moritz Broschinski - 90+1. Ermedin Demirović (pen.)

Bochum ve 20. kole Bundesligy pouze remizovala s Augsburgem 1:1. I přes herní převahu a vedení, které skvělými nůžkami zařídil prvním gólem v ročníku Moritz Broschinski, obrana VfL v nastavení kapitulovala po penaltě Ermedina Demiroviče. Bavoři tak alespoň částečně vylepšili svou bilanci proti Bochumi, která je v předchozích šesti soutěžních zápasech hned čtyřikrát porazila. Celému duelu z lavičky hostů přihlížel i Tomáš Koubek.

Augsburg předvedl v minulém kole velmi dobrý výkon, když navzdory porážce v mnoha ohledech předčil mnichovský Bayern. Slušně se ve svém posledním zápase prezentovala také Bochum, jež více než hodinu odolávala Dortmundu. Po prohrách s giganty tak celky usilovaly o tříbodový zisk ve vzájemném klání, které při pohledu na tabulku slibovalo napínavou bitvu.

Důležité střetnutí odstartovali lépe domácí. Asistenci si málem připsal gólman Manuel Riemann. Ten ještě na vlastní polovině oslovil Patricka Osterhageho, jenž se dravě procpal až do pokutového území, ale svůj pokus namířil jen těsně vedle vzdálenější tyče. Ve 33. minutě přetavili Blau-Weiss územní převahu v kýženou trefu. Z velké části se o ni zasloužil Broschinski, který se po několika hlavičkových soubojích nejlépe zorientoval a nůžkami uklidil míč ve velkém stylu na místo určení.

Po změně stran nabídli útočné akce také Bavoři. Nebezpečný centr vyslal do vápna Jeffrey Gouweleeuw - ke svému adresátovi, kterým byl Demirovič, však míč nedoputoval. Kdyby se tak stalo, bosenský útočník by zakončoval z takřka stoprocentní pozice. Na druhé straně trestuhodně chyboval gólman Finn Dahmen a jeho laxní rozehrávku vystihl střídající Moritz-Broni Kwarteng. S nadějnou příležitostí si nicméně nedokázal poradit, a odmítl tak přidat uklidňující pojistku. V nastaveném čase dostali hosté možnost vyrovnat z pokutového kopu. K jeho exekuci se postavil Demirovič a s přehledem uklidil míč do Riemannova protipohybu.

Utkání tak skončilo remízou. Bochum čeká další zápas 10. února ve Frankfurtu, Augsburg ve stejný den vyzve Lipsko.

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - Werder Brémy 0:1

03.02.2024 15:30

Góly: 2. Marvin Ducksch

Brémy porazily ve 20. kole Bundesligy Mohuč 1:0. Hosté, v jejichž bráně znovu dostal před Jiřím Pavlenkou přednost Michael Zetterer, rozhodli o tříbodovém zisku už ve druhé minutě, kdy se prosadil Marvin Ducksch. Pro dortmundského rodáka šlo o devátý přesný zásah v ročníku, kterým odsoudil domácí k 10. ligové porážce. Werder naopak zvítězil potřetí v řadě a v tabulce se přiblížil pohárovým příčkám.

Hráči Mohuče okusili chuť vítězství v letošním ročníku pouze jednou, a to naposledy před dvěma měsíci. V tabulce se tak sice i nadále topili v sestupových vodách, jejich šance na záchranu však byla stále velmi nadějná. Na jejich hřiště ovšem přijely rozjeté Brémy, které po skvělé výhře na půdě Bayernu vyzrály v posledním kole i na Freiburg, čímž prodloužily ligovou neporazitelnost na šest klání v řadě.

Ty skvěle vstoupily i do duelu v Mohuči, když se ujaly vedení už po dvou minutách. Už se zdálo, že z rychlého brejku Werderu žádné nebezpečí nehrozí, ale pak jeden z domácích obránců nešťastně zasáhl balon tak, že se odrazil přímo k Duckschovi. Ten se pak s míčem obratně otočil a zakončil bezchybně do odkryté části brány. Na druhé straně vypálil nadějně k pravé tyči Tom Krauss, ale Zetterer jeho ránu pohotově vyrazil. Těsně před přestávkou se pohlednou individuální akcí blýskl hostující Justin Njinmah, který pronikl obranou soupeře a následnou střelou jen těsně minul levou tyč.

Na další příležitost si diváci museli počkat až do 61. minuty, kdy se po přihrávce ve vápně dostal ke střele z velké blízkosti Jesse Ngankam. Svůj pokus mířil šikovně pod břevno Zettererovy brány, německý gólman však míč skvělým zákrokem vytáhl na rohový kop. V šanci se objevil i Ludovic Ajorque, svou hlavičku ale nasměroval pouze vedle pravé tyče.

Mohuč Brémy ve druhé půli jasně přehrávala a hnala se za vyrovnávacím gólem. Ten mohl vstřelit Karim Onisiwo, který se ve vápně vyhoupl na nadýchaný centr a hlavičkou jen těsně minul. Vyrovnání však nepřišlo, a Brémy tak navázaly na vysoké vítězství z předchozího vzájemného duelu hraného na podzim.

Brémy tak potvrdily svou formu a z Mohuče si odvezly další tři body. V příštím kole se 10. února střetnou s Heidenheimem, Die Nullfünfer vyzvou o tři dny dříve Union Berlín.

Více informací k zápasu

SC Freiburg - VfB Stuttgart 1:3

03.02.2024 15:30

Góly: 45+11. Lukas Kübler - 3. Deniz Undav, 7. Chris Führich, 74. Maximilian Mittelstädt

Stuttgart porazil ve 20. kole Bundesligy Freiburg 3:1. Domácí tým ztratil naději na zisk bodů v utkání už po katastrofálních 18 minutách, kdy šli nejdříve "Švábové" po gólech Denize Undava a Chrise Führicha do dvoubrankového vedení a následně se za tvrdý faul nechal vyloučit Merlin Röhl. Červení tak zastavili sérii tří venkovních porážek v řadě a upevnili si třetí příčku v tabulce, bádenský celek naopak padl doma v ligovém utkání poprvé od 16. září.

Freiburg se po porážce na půdě Brém vracel zpět na vlastní hřiště, kde nepoznal přemožitele již sedm soutěžních utkání v řadě, což mu pomohlo k tomu, že se stále nacházel jen pár bodů od pohárových příček. Stuttgart na tom však byl o poznání lépe. Patřilo mu totiž třetí místo, přičemž v minulém kole fantastickým způsobem rozstřílel, i díky hattricku Undava, Lipsko.

A právě německý útočník o sobě dal vědět hned ve třetí minutě utkání, když obdržel dlouhou přihrávku na polovině hřiště od Waldemara Antona a svůj sprint zakončil úspěšnou ranou ke vzdálenjěší tyči. Na fantastický rozjezd "Švábů" navázal o chvíli později Führich, který usměrnil přihrávku Undava za záda Noaha Atubola.

Ani druhá branka domácí dostatečně neprobrala, když před čtvrthodinou hry nechali pálit osamoceného Enza Pilota, ten zamířil jen těsně nad horní tyč. Už od 18. minuty se navíc Freiburg musel obejít bez Röhla, jenž za nebezpečný šlapák viděl červenou kartu. Početní nerovnováha však tempu hry ublížila a nakonec se mohli ze snížení radovat domácí. V 11. minutě nastavení se totiž po rohu prosadil hlavičkující Lukas Kübler.

Po změně stran mohl znovu navýšit vedení Enzo Millot, který se prodral k zakončení, avšak gólman si ránu mezi nohy pohlídal. Krátce nato si navedl míč na střelu Undav, tentokrát ale mezi tři tyče nezamířil. Aktivní Němec se v 71. minutě pokusil i o zakončení hlavou, jeho slabý projektil ovšem gólmanovi příliš starostí nezpůsobil

.

Velké ovace vzbudil alespoň nástup Christiana Güntera, jenž se vrátil po téměř půlročním zranění. Střídání domácího kapitána však prakticky ihned zastínila další branka, kterou krásným lobem na bližší tyč zařídil Maximilian Mittelstädt. Závěrečnou šanci si pak připsal domácí Michael Gregoritsch, jehož hlavička sice překonala gólmana, ale na brankové čáře ho zastoupil Anthony Rouault.

Freiburg neudržel domácí neporazitelnost a odevzdal Stuttgartu všechny tři body. V příštím kole se 9. února střetne s Dortmundem, "Švábové" vyzvou o den později Mohuč.

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - Borussia Mönchengladbach 3:1

03.02.2024 15:30

Góly: 45. Aleksandar Pavlović, 70. Harry Kane, 86. Matthijs de Ligt - 35. Nico Elvedi

Mönchengladbach padl ve 20. kole Bundesligy na půdě Bayernu 1:3 a poprvé od ročníku 2016/2017 podlehl mnichovskému gigantovi v obou ligových duelech. Domácí začali velmi aktivně, nicméně po přesné střele Nica Elvediho vedla "Hříbata". Bavoři ale ještě do poločasu vyrovnali zásluhou Aleksandara Pavloviće a v 70. minutě jim tři body zajistil Harry Kane. Anglický kanonýr zaznamenal již 24. trefu v nejvyšší německé soutěži, víc se v premiérové sezoně povedlo jen v 60. letech Uwemu Seelerovi. V sestavě hostů znovu chyběl zraněný Tomáš Čvančara.

Bayern porážku s Brémami napravil dvěma výhrami, které ale nebyly příliš přesvědčivé. Union i Augsburg totiž Mnichovští porazili rozdílem jediného gólu. Na jejich hřiště navíc nyní přicestoval obávaný Mönchengladbach, který dokázal za poslední roky Bavory rozesmutnět jistě nejčastěji. "Hříbata" si navíc v posledním kole zvedla sebevědomí remízou s Leverkusenem.

V úvodu vyčníval ze všech nejvíce Leroy Sané, který stihl během prvních 10 minut zahodit dvě velké příležitosti. Nejprve se tvrdě opřel do odraženého míče na hranici vápna a orazítkoval břevno. Následně jej Thomas Müller našel šikovnou přihrávkou, po níž Sané překonal Moritze Nicolase, nicméně zamířil těsně vedle.

Po půlhodině hry se o slovo přihlásila i "Hříbata". Nejprve se Florian Neuhaus dostal k dorážce, kterou jeden z bránících hráčů vykopl před brankovou čárou. Po další šanci už outsider vedl, když se Elvedi uvolnil a zamířil z první přesně k pravé tyči. Bayern se nevzdal a ještě do poločasu vyrovnal. Ve 45. minutě Müller šikovně prostrčil balon na mladého Pavloviće, jenž z úhlu prostřelil Nicolase.

Už po necelých třech minutách mohl otočit vývoj duelu Jamal Musiala, jenž vypálil z pozice penaltového puntíku těsně vedle levé tyče. Po hodině hry z hranice vápna napřáhl Kane, a i když mířil přesně do levého dolního rohu, neuspěl, neboť Nicolas předvedl pohotový zákrok. V 70. minutě se již anglický snajpr radoval, když k němu propadl balon po špatném výběhu brankáře a hlavičkou jej poslal do sítě. Pojistku na vítězství bavorského celku přidal v závěru Matthijs de Light, když si nejlépe naběhl na centr z přímého kopu, jenž šikovně kopl Sané.

Mnichov tak zvítězil potřetí za sebou. V dalším kole jej čeká 10. února velmi důležitý souboj s Leverkusenem, Mönchengladbach se ve stejný den utká s Darmstadtem.

Více informací k zápasu

1. FC Heidenheim - Borussia Dortmund 0:0

02.02.2024 20:30

Góly: -

Hráči Borussie Dortmund nepotvrdili stoprocentní lednovou bilanci a v předehrávce 20. kola Bundesligy jen remizovali v Heidenheimu 0:0. Zápas se přitom mohl naklonit na kteroukoliv stranu, neboť největší šanci domácích zahodil už v první půli Tim Kleindienst a na druhém konci hřiště zase rozhodčí kvůli ofsajdu neuznal gól Donyella Malena. Nováček tak po třech remízách přidal dělbu bodů také proti velkému favoritovi a zároveň opět ukázal dobrý výkon před vlastním publikem, kde od startu ročníku padl jen dvakrát.

Borussia byla v lize po Novém roce jediným stále stoprocentním týmem. V předešlém kole zazářil hattrickem Niclas Füllkrug, jehož góly posunuly Dortmund už na čtvrté místo. Heidenheim naopak zažíval lednové duely jako přes kopírák, když třikrát remizoval 1:1. Nebezpečně pro BVB však vypadala jeho domácí statistika, na svém hřišti totiž od října neprohrál.

Neprostupnost obrany nováčka soutěže poznali hráči BVB záhy po úvodním hvizdu. Žlutým nebyla nic platná velká převaha v držení míče, defenziva Heidenheimu jim totiž umožňovala pouze kombinaci v bezpečné vzdálenosti od vlastní branky. V první obrovské příležitosti se tak na druhé straně hřiště ocitl Kleindienst, kterému při laxní rozehrávce namazal před odkrytou branku Salih Özcan, zkušený útočník ale z otočky mířil nad břevno. Krátce nato selhal Němec znovu, když z malého vápna hlavičkoval těsně vedle levé tyče. Jako první se tak z gólu radovali fanoušci hostů, jenže nabíhající Malen dostal přihrávku v ofsajdu.

Po změně stran se hráči Dortmundu přiblížili k brance domácího celku, Kevin Müller však proti jejich zakončením stále nemusel zasahovat. V 64. minutě si nabíhal do volného předbrankového prostoru Kleindienst, avšak přihrávka Marnona Busche byla příliš dlouhá. V 74. minutě se BVB připomnělo střelou z kopačky Oleho Pohlmanna, i on ale zamířil nad.

Poprvé ve druhé půli vypálil mezi tři tyče v 80. minutě Nico Schlotterbeck, zamířil však přesně na gólmana. Další šanci pak zaznamenal Füllkrug, premiérový obtížný zákrok ale předvedl Müller. Závěrečnou příležitost si připsal domácí Kevin Sessa, jehož hlavička z malého vápna proletěla těsně vedle vzdálenější tyče.

Dortmund tak poprvé v tomto roce remizoval. Další duel jej čeká 9. ledna s Freiburgem, Heidenheim se o den později střetne s Brémami.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
20
16
4
0
52 : 14
52
2
Bayern Mnichov
20
16
2
2
59 : 19
50
3
VfB Stuttgart
20
13
1
6
46 : 26
40
4
Borussia Dortmund
20
10
7
3
40 : 26
37
5
RB Lipsko
20
11
3
6
44 : 26
36
6
Eintracht Frankfurt
20
8
7
5
30 : 24
31
7
SC Freiburg
20
8
4
8
26 : 34
28
8
TSG Hoffenheim
20
7
5
8
37 : 39
26
9
Werder Brémy
20
7
5
8
29 : 32
26
10
1. FC Heidenheim
20
6
6
8
28 : 35
24
11
VfL Wolfsburg
20
6
5
9
25 : 32
23
12
FC Augsburg
20
5
7
8
29 : 37
22
13
Borussia Mönchengladbach
20
5
6
9
36 : 41
21
14
VfL Bochum
20
4
9
7
22 : 38
21
15
Union Berlín
19
5
2
12
18 : 34
17
16
1. FC Köln
20
3
6
11
14 : 34
15
17
1. FSV Mainz 05
19
1
8
10
14 : 31
11
18
SV Darmstadt
20
2
5
13
22 : 49
11

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (83)

Přidat komentář
Rudnevs

Heidenheim v 2024 zatiaľ 3x remíza 1:1 a raz 0:0. Naozaj atraktívny futbal

Reagovat
STR

Čekal jsem je mnohem níže v tabulce, hrají to na co mají kádr. Bod po bodu k záchraně.

Reagovat
oli9

Reagovat
db18

Po Leverkusenu nejdelší série bez prohry...

Reagovat
PePiG7

Chybel Sancho

Reagovat
PavlíčeQ

vcera jsem cekal zabavu ale nakonec strasna mizerie, mozna kdyby na zacatku promenil tu obri sanci kleindienst tak je to jiny, ale takhle z toho fakt bolely oci

Reagovat
MoonKnight

Terzic to mohli dát ještě sezónu Rosemu. Terzic který odcházel jako dočasný spasitel a frajer si ještě stihne úplně zničit pověst.

Reagovat
vladino10

Rose nebol riešením a nie je ním ani v lipsku

Reagovat
MoonKnight

Ale Terzic nakonec nebyl žádný upgrade.

Reagovat
Rudnevs

Rose alebo Terzic, to už máš jedno. Podľa mňa by do Dortmundu sedel niekto ako Mourinho, kvalitný zahraničný kouč, ktorý vie, čo robí. Trochu niečo iné oproti minulým koučom BVB.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
andrew96

Pod ním hra nebyla lepší.

Chyba nastala odvoláním Favreho.

Reagovat
Rudnevs

Možno by som to nenazval chybou. Je pravda, že z tých posledných trénerov bol najlepší, ale asi každý má nejaky expiračný dátum a Favre tam bol už skoro 3 roky.

Reagovat
andrew96

2 a půl. To není moc.

Reagovat
db18

Pro Favreho docela jo.

Reagovat
Rudnevs

Naopak, na jeho pomery to bolo relatívne krátke angažmá. Skôr na pomery Dortmundu to bolo dosť - Favre tam vydržal najdlhšie od čias Kloppa.

Reagovat
andrew96

Protože byl skvělý!

Reagovat
Rudnevs

Keď sa na to spätne pozriem, Bayern s Kovacom skoro porazil a následne tam mal proti sebe ten Flickov covidový rozbehnutý Bayern… kto vie ako by to dopadlo, kebyže tam minulý rok sedí Favre miesto Terzica (resp. teda Favre S Terzicom ako asistentom). Po dlhšom uvažovaní, asi máš pravdu, že ho vyhadzovať nemali. Resp. bolo by to okej, kebyže miesto neho priviedli niekoho lepšieho. Ale v Rosem kúpili mačku vo vreci. Mal jednu dobrú sezónu v Gladbachu a prehnaný hype, ktorému sme všetci nejak uverili.

Reagovat
andrew96

To období, kdy Favre letěl, rozhodně nebylo ideální (taky jeho vyhazovu předcházel) debakl od VfB). Nicméně ten propad byl spíš výsledkový než herní, což je něco, co lze napravit spíš než herní trápení. Terzic má dost štěstí a spoléhá se na individuální kvalitu, což ale není dlouhodobě udržitelné. Obzvlášť, když individuální kvalita mizí při zranění tří hráčů, jak ukázal zápas v Heidenheimu.

Ten popis Roseho je trefný.

Reagovat
Rudnevs

Na druhú stranu, nie že by som sa chcel zastávať Terzica, ale ona už tá individuálna kvalita taktiež nie je to, čo to bývalo, ak opomeniem teraz chvilkové lepenie kádra Sanchom. Napriek tomu to Terzic po sezóne asi už neprežije a zrejme to tak bude správne.

Potom by to chcelo akurát vyhľadať poriadnu náhradu, nie to zasa lepiť trénerom, ktorý mal jednu dobrú sezónu v tíme, ktorému by sa darilo aj bez neho. Ako spomínam vyššie, páčil by sa mi Mourinho, ale z realistických možností Hasenhüttl. No alebo samozrejme Jürgen, ale ten asi tiež úplne nespadá medzi realistické možnosti. Potom je tam ešte tá možnosť so Sahinom, ale to si zas úplne nemyslím, že by bola nejaka výrazná zmena oproti Terzicovi. Napriek všetkej futbalovej romantike, dôležité posty by sa mali obsadzovať podľa schopností a nie podľa lásky k tímu. Samozrejme je pekné, keď niekto občas splňa obe, ale vo veľkom sa obklopovať bývalými legendami asi zatiaľ tak uplne nefungovalo žiadnemu klubu.

Reagovat
andrew96

Chci Glasnera. Fakt moc.

Reagovat
vladino10

Reagovat
Breze

To radsej ten Hasenhüttl.

Reagovat
andrew96

Glasner je lepší, má i lepší CV. Kolem Hasenhüttla je dost hype, ale zatím neobstál v žádném elitním klubu (ani v Lipsku nenavázal na první sezónu).

Reagovat
vladino10

Co máš proti Glasnerovi?

Reagovat
Rudnevs

Čím nechcem povedať, že by bol Rose zlý tréner. Napriek tej mini kríze Lipska ho stále považujem za nadpriemer Bundesligy, ale asi to neni úplne to, v čo sme všetci verili. Podobne ako napríklad Tuchel.

Reagovat
andrew96

To já Tuchela stavím určitě výš. Kdyby nebyl paličák a zvládal mezilidské vztahy, tak je teď klidně nadále v PL. Stejně tak by vydržel déle v BVB, kde tehdy udělal bodový rekord druhého nejlepšího týmu v BL.

Reagovat
Rudnevs

“klidně nadále v PL”

Myslím, že v PL je len veľmi málo lukratívnejších postov než trénovať Bayern. Viem, že PL je PL, ale myslím si, že toto stále platí.

Ponúkala sa mi tá paralela s tým, že aj keď je to stále dobrý tréner, vzhľadom na počiatočný hype z neho nakoniec nie je to, čo sme úplne čakali. Len teda samozrejme je Tuchel na trochu vyššom leveli, možno aj tým, že trénuje dlhšie a že mu ide šťastie celkom naproti. CV má absolutne úžasné, ale skôr tak nejak celkovo herne a osobnostne z neho mám skôr pocit, že po tej prvej sezóne v BVB sklamal.

Reagovat
$dolar$

Reagovat
db18

Reagovat
Whitemedia

Adam Hložek je dnes v základní sestavě Leverkusenu. Pokud nevydrží do závěrečného hvizdu, vytvoří nový bundesligový rekord: 46 utkání, kdy buď střídal, nebo byl střídán. Ještě nikdy nehrál celých 90 minut.

O historické maximum se dosud dělil s Ahmedem Kutucu (Schalke, 2018–21).

rekordman

Reagovat
Salfovic

A pak že tam předurčenej nebude lámat rekordy, gratulace

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
fenixLFC

o tom musi xabi vediet inak by ho nevystriedal v 92. minute

Reagovat
Kryptos_

Přesně To muselo být naschvál

Reagovat
naheCZ

už začíná lámat ty rekordy

Reagovat
Igner Farnsworth

Rekord v bundeslize, kdo z nás to má?

Galaktickej wonderkid

Reagovat
PavlíčeQ

budou to na jare jeste velky nervy ale dalsi dulezity tri body proti neprijemnymu souperi jsou doma a pristi tyden uz radsi s nejakou lahvinkou, tam se muze zacit lamat chleba

Reagovat
kardous

Hložek bída teda, na hřišti nevýrazný. Ten měl jít někam hostovat i za cenu horší ligy/týmu,aby se dostal do herní pohody před Eurem.

Reagovat
Hasan Šáš

Mně se líbil celkem dost. A jak se dívám, všude známky nadprůměrný, takže fakt nevim co čem to točíš.

Reagovat
Acquanni

Koukal jsem asi od 30. minuty a opravdu nebyl moc vidět, ale ve druhé půli čím blíž ke konci, tím to bylo lepší Za mě slušný výkon, ale Bayer to tahal především přes strany a proto nebyl vidět zas tak moc.

Reagovat
Kryptos_

On totiž ve druhé půli změnil pozici. Původně hrál pod Borjou Iglesiasem a postupem času se vytáhl na úplný hrot. Myslím, že tam bylo někdy mezi 60. a 70. minutou vidět, jak ho k tomu Xabi instruuje.

Reagovat
Acquanni

zaregistroval jsem, že v pozdějších fázích zápasu byl výše

Reagovat
kardous

Měl tam světlý momenty ale jinak nic. S porovnáním s Wirtzem…

Reagovat
Sigma Olomouc

Mné nepřišel tak hrozný, navíc na Livesportu má hodnocení myslím 7,3

Reagovat
letitfly

Mně se vlastně líbil. Malinko mi přišlo, ze Wirtz ho tam mohl v precisleni třeba dvakrát/třikrát vyslat do šance a vždycky to zadrbal sám. Zároveň má teda Hložek fakt dobrou kopaci techniku. Ta střela levackou v prvni půlce měla sakra parametry a tesne před koncem dostal míč na penaltu mezi tri hráče a z místa tam taky vyslal docela delovku, která bohužel neprošla přes blok obránce.

Reagovat
oli9

Od něj má každý velké očekávání. Přitom si prostě odehraje svůj průměr. Má pořád nálepku nějakého supertalenta aspoň u nás. Je mu ale pořád 21. Prulomovou sezónu od něj asi už nečekám, jen bude dávat víc gólů no.. Prostě to bude hráč do týmu, do skládačky... Ne ten typ co bude tahat tým.. Ale uvidíme za 2, 3 roky..

Já když ho vidím v repre tak je to šílenost.. Kromě dobré střely nic

Reagovat
vladino10

Ta co ten aleksandar, celkom dobre sa mi javí...pošleme kimmicha na hosťovanie do schalke nech sa zachránia teraz keď ho netreba?

Reagovat
Rudnevs

Kludne i Goretzku. Alebo niekoho ako je Krätzig, stopera potrebujeme.

Reagovat
db18

Však máte Kalase, který chce ze Schalke na euro...

Reagovat
Rudnevs

A to je zrejme najlepší stoper Schalke

Reagovat
eder

Prašivej protekční Bayern by měli zakázat...

Reagovat
Jardman

Co se stalo?

Reagovat
eder

Vůbec nic neobvyklého...

Reagovat
$dolar$

Zase vypomoc? To uz je kolo co kolo.

Reagovat
Jardman

Phonsie se zranil

Reagovat
vladino10

Kraje pokryjeme mazravim a gererom, bude to ok

Reagovat
Whitemedia

Alphonso Davies has been diagnosed with a strained MCL in his left knee and will have to take a break, FC Bayern statement confirm.

Současný fotbal je kripl vedle kripla.

Reagovat
db18

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Martin9719

Tak nevím jestli se to dohraje. Hopiky stále létají. #BSCHSV

Reagovat
Rudnevs

Co sa tam deje?

Reagovat
andrew96

Klasika, protest proti DFL. Jen teda intenzivnější, když hráči museli do kabin. Já se divím, že zrovna na Olympiastadionu lze tímto způsobem narušit zápas.

A komentátor Sky teď dostává na sítích čouda, že si dovolil protestující kritizovat.

Reagovat
Rudnevs

Klobuk dole, ze prehodili cez tu drahu

Reagovat
andrew96

Asi místní atleti.

Reagovat
Martin9719

No rukou by tam nejspíš nikdo nedohodil, měli na to takový tyčky ve tvaru trubek, takže hopík zasadíš na začátek trubky a pak s tím dohodíš klidně 3x dál než rukou. Oni vždy čekali až se Hertha připraví na roh a takhle se to opakovalo asi 3x. Pak nastal klid, domluvy s pořadatelem. Zkraje jsme si mysleli že je to na chvilku, pak jsme se tomu tlemili, ale pak už začal spíš pískot a strach že se to nedohraje. Rozhodčí zastavil čas v 54. minutě a časomíra doběhla až do 81. než se vrátili na hřiště. Nejhorší bylo, že když to vypadalo, že to má končit tak tam týpek z klasického sektoru donesl další tašku, takže se pak pokračovalo v házení ještě než odešli do kabin. Taky tam v sektoru před hodem přelezli zeď a tam je pod Ostkurve na kraji elektricky vyjíždějící "podlaha" na tlačítko (mezi sektorem a atletickou dráhou je díra), tak si to týpek přelezl, pustil a měl to ještě o metr, dva blíž na hod.

Reagovat
Martin9719

No jinak ta délka přerušení vyhnala dva dědy vedle mě domů, protože se jim nechtělo čekat až se zase začne hrát. No, tak přišli o 3 góly. Tohle už se mi stalo i na LM na Bayernu s MU, že borka vedle mě se v 60. minutě zvedla a šla domů.

Reagovat
Rudnevs

Nevážia si to Oni to majú pomaly hned za domom a my kvôli BL musíme prejsť takú dialku... inak teda dobre vedieť, aj by som tipoval, že to tam nedohodia rukou. Aký bol zážitok z Olympiastadionu? Musí to tam byť krásne, snád sa mi tam podarí dostať ešte kým Hertha nebude mať nový štadión. Inak, som ti hovoril, že HSV vyhrá. Tri body odchádzajú z Berlína do HH

Reagovat
Martin9719

Atmosféra super, určitě o něco lepší než byla minulé jaro s Werderem, hlavně teda od domácích. Když se do toho opřel ještě kotel HSV tak si myslím že se jednalo možná o jeden z nejlepších zápasů atmosférou ve 2. BL. Stačí napsat až budeš moct, už jsem pochopil trochu i místní MHD, přijeli jsme asi ve 13:00 takže se stihlo ještě něco málo z města jako Teufelsberg, Checkpoint Charlie nebo Brandenburger Tor. Na Alexandrplatz jsme se díky demonstraci za Palestinu nedostali. Akorát počasí teda absolutně nevyšlo, prakticky celý den jsme byli na dešti takže bunda mě neuschla ani přes celý zápas po střechou na tribuně.

Zápas rozhodl střed zálohy jak jsme se bavili pár týdnů zpět. Ne jen gólově ale i herně. Důležitá byla taky rozehrávka. Fernandes jako libero udělal hodně. A i stopeři se kolikrát z presingu dokázali individuálně dostat. Samozřejmě i křídla mělo HSV kvalitnější, taky krajní beky. Dompe udělal hodně. Až když přišel Reese tak stačily asi 2 minuty a srovnáno. Jinak jsme zase inkasovali zpoza vápna. Už to ani nepočítám kolikátý gól jsme takhle dostali. A přitom nemáme kreativní záložníky, ale spíš defenzivní tudíž by se tohle nemělo stávat ani náhodou.

Reagovat
Rudnevs

Pekny zazitok

Dompé a Reese by boli dobra dvojka v jednom time. Individuálne veľmi silní hráči. Hertha s nim a Hertha bez neho je ako úplne iný tím.

Reagovat
Martin9719

Je to tak, proto tvrdím, že v případě Reeseho pravděpodobného odchodu do 1. BL náhradu těžko seženeme a Hertha se potom s odchovanci usadí spíš ve druhé polovině 2. BL.

Reagovat
$dolar$

Je nekde nejaky video?

Reagovat
$dolar$

Co se delo?

Reagovat
db18

Tuchel je hrozný magnet na zranění...

Reagovat
Heresy

Stacilo jen "Tuchl je hrozny"

Reagovat
Bayern +

Ešte by sa dalo doplniť čurák

Reagovat
Heresy

bez debat

Reagovat
db18

Reagovat
db18

Reagovat
Rudnevs

Admin Unionu sa toho dlhodobo nebojí

Reagovat
Breze

Reagovat
Snatus

Jurásek z jedné lavičky na druhou.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele