Bundesliga - preview 20. kola: Probudí se Lipsko?

02.02., 08:57, aktualizováno 04.02., 08:48
Previews
Marie-Louise Etaová (© AFP)

Už tři porážky v řadě zaznamenali hráči Lipska, šanci na probuzení mají proti o záchranu bojujícímu Unionu. Wolfsburg se zase může ve vzájemném střetu dotáhnout na Hoffenheim a přiživit pohárové naděje...

VfL Wolfsburg - TSG Hoffenheim

neděle 15:30

Vzhledem k současným výsledkům obou týmů by nebylo překvapením, kdyby sázkaři tipovali remízu 1:1. Vlci se s ní museli spokojit v posledních třech duelech, zatímco TSG ji uhráli před týdnem, díky čemu drží nad svým nejbližším protivníkem tříbodový náskok.

"Myslím, že na obou stranách panuje velké očekávání. Postavení v tabulce samozřejmě sledujeme, takže jsme si dobře vědomí toho, že na pohárovou příčku ztrácíme šest bodů. Řekl bych, že letos je Budnesliga vyrovnanější, než byla ve stejné fázi před rokem. A věřím, že se po vzájemném utkání na Hoffenheim bodově dotáhneme," nechal se slyšet Niko Kovać.

Trenér, který na reprezentační úrovni během hráčské kariéry nastupoval za Chorvatsko, nebude moct poslat na hrací plochu Tiaga Tomáse, Lukase Nmechu a Patricka Wimmera, kdežto na opačné straně barikády zůstávají mimo Mergim Berisha, Florian Grillitsch, Marco John a Finn Becker. Wolfsburští navíc v uplynulých kolech nemohli považovat domácí Arenu za výhodu. Utěšit je však může to, že TSG při posledních čtyřech výjezdech ani jednou nebodovalo.

Před týdnem se představilo doma, kde proti Heidenheimu zachraňoval remízu díky proměněné penaltě Andrej Kramarić. Jeho spoluhráč Wout Weghorst zase nastoupí proti svému bývalému zaměstnavateli, kterému čtyři roky odváděl cenné služby, než se vydal na zkušenou do Turecka a Anglie, přičemž z tamního Burnley aktuálně v Německu hostuje.

"Utkání proti Wolfsburgu je samozřejmě důležité. Jenže to je v Bundeslize každé. Jsem si dobře vědom naší současné situace a vím, že jediné vítězství pro nás může znamenat zahájení úspěšné série," hodnotil stručně, jasně a výstižně Pellegrino Matarazzo, jehož skvadra při prvním vzájemném klání této sezony Vlky přehrála v poměru 3:1.

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Maehle, Lacroix, Jenz, Rogério - Vranckx, Arnold - Černý, Majer, Paredes - Wind

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kadeřábek, Kabak, Brooks, Nsoki - Prömel, Stach, Becker - Kramarić - Weghorst, Beier

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.90 - 3.28

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

RB Lipsko - Union Berlín

neděle 17:30

Loni tyto dva celky skončily v top čtyřce bundesligové tabulky, letos ale s průběhem sezóny nemůžou být spokojeny. Lépe řečeno domácí ne s uplynulými několika týdny, ve kterých se dostavila výsledková krize. U hostů je to poněkud horší, ti už od začátku ročníku nenaplňují svoje předsezónní přání. Úspěch tak ze vzájemného duelu potřebují oba, aby získaly vzpruhu.

Die Roten Bullen od zimního restartu velmi záhy přišli o postavení mezi čtyřmi nejlepšími. Trochu jim každopádně v pátek v rámci tohoto kola pomohl právě čtvrtý Dortmund, který nečekaně neporazil venku nováčka z Heidenheimu. Domácí tak mohou stáhnout manko na BVB na minimum, tedy na rozdíl jednoho bodu. Musejí ovšem bezpodmínečně porazit svého soupeře, jenž se nachází na opačném pólu bundesligového žebříčku.

Leden tohoto roku by v Sasku nejradši úplně vymazali z historie. Ze tří zápasů neuzmuli na své konto ani bod, na vítězství mimochodem čekají od půlky prosince. Hlavně před týdnem ve Stuttgartu se jasně ukázalo, že Lipsko není v současné chvíli v dobrém rozpoložení, především pak ne v obranných dovednostech. V bitvě dvou rivalů z popředí pořadí inkasovali hned pět branek, předtím před vlastními fanoušky tři od Leverkusenu.

Teď čeká mančaft kouče Marca Roseho po papírové stránce jednodušší zkouška. I tak se ale teď zřejmě stěží dostaví nějaký úspěch, pokud by se opakovaly ty výkony, jaké byly k vidění v minimálně předešlých dvou případech. "Ještě před několika týdny jsme našim protivníkům z běžných situací na hřišti nedovolovali tvořit si šance. V tomto ohledu se nám dařilo, v první polovině sezony jsme byli při těchto činností velmi stabilní,” snažil se najít podstatu problému domácí lodivod.

Jestliže lipský výběr má potíže v obraně, pak ten berlínský v útoku, a to z dlouhodobého hlediska. Ještě nedosáhl ani na dvacet vstřelených gólů, pouze skomírající Kolín nad Rýnem a Mohuč jsou na tom hůře. Dokonce i poslední Darmstadt uměl skórovat častěji. "Musíme být kompaktní a snažit se využít ty gólové příležitosti, které nám Lipsko povolí,” nastínila taktický plán Marie-Louise Etaová, hostující asistentka hlavního šéfa lavičky Nenada Bjelicy.

Ta na páteční předzápasové tiskové konferenci vlastně vůbec nebrala v potaz, že se oponentovi především minulá tři kola hrubě nevydařila. Mluvila o něm obecně jako o velmi nebezpečném. "Mění totiž úroveň intenzity hry v té době, kdy ztratí míč, či v době, kdy ho naopak získá,” všímala si. "Lipsko nevyhrálo čtyřikrát po sobě, lidé už si začali povídat o tom, že je v nouzi. Jenže v těch utkáních hrálo dobře a evidentně to všechno chtělo co nejrychleji ukončit,” dodala.

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Henrichs, Klostermann, Orbán, Raum - Kampl, X. Schlager - Simons, Dani Olmo - Openda, Šeško

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rönnow - Doekhi, Vogt, Diogo Leite - Juranovič, R. Khedira, Gosens - Schäfer, Haberer - Volland, Hollerbach

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 5.18 - 8.22

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SV Darmstadt - Bayer Leverkusen

sobota 15:30

Leverkusen před týdnem, trochu překvapivě, jen plichtil v bitvě o Severní Porýní-Vestfálsko s Mönchengladbachem. Pořád se sice drží na čele tabulky, už ovšem jeho náskok není nikterak velký. Bayern tohoto výsledkového zaváhání okamžitě využil a dotáhl se na první místo na rozdíl pouhých dvou bodů. Teď hosté budou bránit svou vedoucí pozici na půdě Darmstadtu.

Není pochyb o tom, že Bayer bude v Hesensku plnit roli favorita. Bundesligový nováček má zcela odlišné ambice než jeho protivník, pro něj je prvořadá hlavně záchrana. Zatím se mu ale cíle plnit nedaří, v současné chvíli je na samotném dně průběžného pořadí. Všudy všeho se mančaftu trenéra Torstena Lieberknechta podařilo získat jedenáct bodů, pouze dvakrát zvítězil. Jen o chlup jsou lepší Mohuč a Kolín nad Rýnem, patnáctý Union, který jako poslední drží zcela bezpečnou příčku, je každopádně vzdálený už na šest bodů.

Kdyby se domácím povedlo uzmout jakýkoli pozitivní výsledek z tohoto mače, nezlobili by se. Rozhodně ne. Je to zrovna střet, ve kterém fanoušci vyloženě nepočítají s nějakou bodovou odměnou. Už vzájemné klání ze září loňského roku ukázalo, že mezera mezi oběma týmy může být velmi propastná. Bayer si s chutí zastřílel, Darmstadt domů odcestoval s pětigólovým přídělem. Mimochodem právě obrana tíží Lieberknechta a spol. vůbec nejvíce, čtyřicet sedm inkasovaných branek je suverénně nejhorším číslem z celého německého pelotonu.

Hosté si nepřipouští, že by přišla na řadu další ztráta. Bezpochyby ne v tomto mači. Xabi Alonso, kouč Die Werkself, každopádně nechce za žádnou cenu svého soka podcenit. "Postavení v tabulce není podstatné, o ničem nerozhoduje,” říkal na předzápasové tiskové konferenci. "Ve fotbale je možné všechno. Darmstadt hraje s vášní, bojovným duchem a je vždy správně motivovaný. Musíme se dobře ovládat, hrál jsem na tom stadionu a vím, že je tam vždy parádní atmosféra. Nesmíme se nechat strhnout.”

SV Darmstadt - pravděpodobná sestava:
Schuhen - Klarer, C. Zimmermann, Maglica - Bader, Franjič, Holland, Karic - Holtmann, Skarke - L. Pfeiffer

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Stanišič, Tah, Hincapié - Frimpong, Andrich, Puerta, Álex Grimaldo - Hofmann, Borja Iglesias, Wirtz

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.60 - 6.20 - 1.27

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

VfL Bochum - FC Augsburg

sobota 15:30

Před týdnem se oba mančafty střetly s těžkými vahami. Zatímco Augsburg těsně nestačil na Bayern, Bochumští si přijeli pro porážku do Dortmundu. Při posledním vzájemném klání se zrodila remíza, přičemž i tentokrát se favorit hledá obtížně.

Před rokem a půl dokázali die Függerstädter obhájce bundesligového prvenství porazit, tentokrát se žádná senzace nekonala. I proto, že snížení na 2:3 přišlo až v samotném závěru. Svou druhou brankou v utkání se o něj postaral Ermedin Demirović, jenž pochopitelně nebude scházet v základní sestavě kouče Jesse Thorupa, pod jehož vedením přece jen nastal progres v organizaci hry bavorského klubu.

"Naše výkony v prvních třech zápasech nového roku nebyly vůbec špatné a jsem s nimi spokojený. Teď věřím, že nebudeme zaostávat ani v utkání s Bochumí. Bude se hrát o důležité body! Bochum je silná v osobních soubojích, hráči výborně napadají a hra ve vzduchu rovněž patří k jejim přednostem. Hráči jsou si ale dobře vědomí, o co se hraje, takže věřím, že se podaří uhrát dobrý výsledek," hodnotil před zápasem dánský lodivod.

Velkou hrozbou pro gólmana Dahmena by mohl být Christopher Antwi-Adjei, který se nevešel do ghanského reprezentačního výběru pro současný africký šampionát. Ze svých posledních tří bundesligových gólů poslal dva do augsburské sítě. VfL navíc v prostředí domácího Vonovia Ruhrstadionu šestkrát v řadě neprohráli a tuhle sérii nepochybně budou chtít prodloužit.

"Určitě nás nečeká žádná jednoduchá záležitost. Augsburg často praktikuje velmi agresivní pojetí hry. Efektivnost v zakončení bude hrát klíčovou roli, protože jsem přesvědčený o tom, že oba mančafty budou chtít hrát na tři body," řekl Thomas Letsch, který postrádá Takumu Asana, Michaela Essera a Mohammeda Tolbu.

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Gamboa, Ordets, K. Schlotterbeck, Bernardo - Losilla, Osterhage - Stöger - Bero, Paciência, Antwi-Adjei

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Dahmen - Mbabu, Gouweleeuw, Uduokhai, Iago - Jensen, Jakić, Rexhbecaj - Vargas - Demirović, Tietz

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.39 - 3.56 - 3.04

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - Werder Brémy

sobota 15:30

Jednadvacátého ledna Zelenobílí šokovali svým vítězstvím nad Bayernem. O tom, že nebylo náhodné, svědčí týden stará výhra nad Freiburgem. Svěřenci Oleho Wernera se rázem vyšplhali do poloviny tabulky. Na ni Mohuč aktuálně ztrácí dvanáct bodů, nicméně v bývalém klubu obránce Zdeňka Pospěcha věří, že se brzy podaří odrazit nad sestupové pásmo.

"V minulých utkáních nám chyběla větší odvaha a radost ze hry. S tím musíme vstoupit do střetnutí s Brémami, protože věřím, že díky tomu si dokážeme vytvořit více šancí. Rozhodně se chceme více soustředit sami na sebe, než na soupeře. Budeme chtít hrát aktivně a ne jenom čekat na chybu," nechal se slyšet kouč Jan Siewert.

Ke kormidlu přišel přesně dva měsíce po první vzájemné partii, kterou Werder vyhrál jednoznačně 4:0. Takový rozdíl by tentokrát ve skóre nastat neměl, jelikož jednačtyřicetiletý lodivod sledoval během svých dosavadních devíti zápasů na lavičce pouze šestkrát, kterak jeho defenziva inkasuje. Největší hrozbou pro ni tentokrát bude Marvin Ducksch.

Zanedlouho třicetiletý forvard se před týdnem proti SC dokázal jednou prosadit, takže na kontě má už devět branek. Odchod parťáka Niclase Füllkruga na jeho výkonnosti tedy výraznější stopy nezanechal. Snad i proto, že ve vynikajícím světle se zatím ukazuje Justin Njinmah, jenž se o minulém víkendu postaral o rozhodující trefu.

"Očekávám bojovný zápas, jelikož Mohuč velmi dobře brání. Nějaké podcenění z naší strany rozhodně nehrozí. Jejich předváděná hra nekoresponduje s jejich výsledky. Je to velmi dobrý tým, ve kterém je dost zkušených hráčů, kteří v Bundeslize nastupují už dlouho," prohlásil Ole Werner, jenž bude postrádat Angelidise, Keïtu, Opitze, Piepera a Veljkoviće.

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Widmer, van den Berg, Caci, Mwene - Barreiro, Kohr, Krauß - Burkardt, Onisiwo, Richter

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Zetterer - Stark, Friedl, Jung - Weiser, Schmid, Lynen, Stage, Agu - Njinmah, Ducksch

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.06 - 3.50 - 3.89

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SC Freiburg - VfB Stuttgart

sobota 15:30

V posledních letech vycházely vzájemné zápasy spíše Freiburgu, letos si ovšem z dua regionálních rivalů vede lépe Stuttgart. Platí to i po posledním ligovém kole. Domácí SCF si však na soupeře ze Švábska věří a rozhodit by je neměla ani volba neobvyklé barvy dresů.

S bílou barvou se zpravidla ztotožňuje Stuttgart, jenže ten v sobotu do Breisgavska dorazí s venkovní, tedy zelenou variantou dresů. A kvůli lepší rozeznatelnosti obou týmů učiní Freiburg - chtě nechtě - ústupek. Domácí tak na sebe místo červených dresů navléknou bílé trikoty, přestože tato barva je identifikačním znakem spíše hostujícího VfB.

Přímo na hřišti však budou fotbalisté obou týmů řešit důležitější věci. Freiburg by rád odčinil týden starou porážku v Brémách. Ani v sobotu to ovšem Breisgauer nebudou mít jednoduché. Stuttgart se totiž za poslední měsíce výrazně zlepšil, za což vděčí i svým sponzorům. "Samozřejmě mají možnosti díky firmám, které je podporují. Jsou velmi silným týmem, který si vede velmi dobře po taktické i fotbalové stránce," řekl o soupeři ze Švábska trenér SCF Christian Streich.

Hosté ze stuttgartské čtvrti Bad Cannstatt v uplynulém kole naopak zvítězili. A to celkem suverénně, neboť Lipsku vstřelili pět branek. Během středečního tréninku ovšem VfB zasáhla nemilá zpráva - stoper Dan-Axel Zagadou si totiž přetrhl vaz v koleni a sezona pro něj skončila. "Všichni jsme z diagnózy nesmírně zklamaní. Daxo je jedním z našich klíčových hráčů, jedním z nejlepších středních obránců v Bundeslize," smutnil kouč Schwaben Sebastian Hoeneß.

Vedle Zagadoua zůstává na marodce VfB též záložník Nikolas Nartey. Do Breisgavska se na straně VfB nevydají ani konžský křídelník Silas Katomba Mvumpa a guinejský útočník Serhou Guirassy - oba se v pátek utkají ve čtvrtfinále Afrického poháru národů. Na mistrovství Asie si zase reprezentační povinnosti odbývají japonský zadák Hiroki Ito a korejský záložník Woo-yeong Yeong. Do Freiburgu již naopak vycestuje středopolař Mahmoud Dahoud, jehož Stuttgart ve čtvrtek přivedl na hostování z anglického Brightonu.

Také SCF chybí jeden člen národního týmu, a sice japonský křídelník Ritsu Doan. Přetrvávající zdravotní problémy dál nepustí do hry obránce Philippa Lienharta s Kennethem Schmidtem ani forvarda Daniel Kofiho-Kyereha. Po delší absenci by se naopak mohl vrátit zkušený levý bek Christian Günter, spekuluje se taky o návratu záložníka Rollanda Sallaie. Streich oznámil, že po vypršení trestu za vyloučení nastoupí stoper Manuel Gulde. Na straně Stuttgartu neminulo disciplinární potrestání středopolaře Atakana Karazora, i on ale může v sobotu zpět do akce.

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Sildillia, Ginter, Gulde - Sallai, Eggestein, Höfler, Makengo - Röhl, Grifo - Höler

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Nübel - Vagnoman, Rouault, Anton, Mittelstädt - Karazor, Stiller - Leweling, Millot, Führich - Undav

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.23 - 3.54 - 2.29

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - Borussia Mönchengladbach

sobota 15:30

Když se Bayernu v lednu nevydařil zápas Brémami, schytávala to bavorská družina ze všech stran. Prakticky nikdo nebyl ušetřený, hovořilo se o tom, že titul už získá Leverkusen, že éra pod taktovkou tohoto klubu je po letech pryč. Uběhlo od onoho klání několik dnů a najednou je situace jiná. Domácí před střetnutím s Mönchengladbachem už neztrácejí na čelo mnoho.

Konkrétně mluvíme o dvoubodovém odstupu poté, co vedoucí Bayer před týdnem přece zaváhal. A zrovna se soupeřem, na kterého teď narazí také výběr Stern des Südens. A můžete si být jisti, že jestli někoho domácí nechtějí opravdu podcenit, pak Hříbata, která v minulosti proti německému gigantovi nikdy nepůsobila jako krotká zvířata. Ba naopak, Gladbach vždy vypadal jako silný kůň, který se může měřit se šlechtěnými oři z Mnichova.

Od srpna roku 2021 na sebe oba celky narazily v šesti případech, jednou z toho v rámci DFB-Pokalu, a Bayern urval jediné vítězství. Bylo tomu zkraje aktuálního ročníku v září a před pár měsíci se na výhru favorit stejně pořádně natrápil. V živé paměti musejí mít domácí fanoušci především zápas z Německého poháru z října roku 2021. Tehdy v Borussia-Parku schytal mančaft, ještě vedený koučem Julianem Nagelsmannem, pětigólový debakl. Doteď je tenhle rezultát považovaný pro Bayern za jeden z nejhorších za uplynulých několik roků.

Tradiční předzápasové tiskové konference se nemohl účastnit domácí stratég Thomas Tuchel. Během týdne totiž onemocněl, ale jak potvrdil jeho zastupující, konkrétně sportovní ředitel Christoph Freund, měl by se v utkání objevit na lavičce. "Tenhle duel je pro nás výzvou, ale naším jediným cílem je vyhrát,” vzkazoval. "Očekáváme, že soupeř bude hrát podobně jako minulý týden v Leverkusenu. Tvrdě tam bojoval o svůj bod. Jsme však připraveni. Nebude to určitě jednoduchý mač,” dodával.

Na poslední chvíli ještě mnichovský celek získal posilu do ofenzívy. Nebyla to zřejmě úplně jednoduchá jednání s Granadou ohledně příchodu Bryana Zaragozy, který se měl do Německa původně stěhovat až v létě. Jenže zranění Kingsleyho Comana zkrátka vyžadovalo rychlé řešení, sehnat náhrada se potřebovala, a tak se nakonec všechny zúčastněné strany dohodly na tom, že se přestup uskuteční již v zimě. "Teď si tu chci hlavně připsat svůj první start,” těšil se Španěl na své první minuty v novém klubu. "Chci tomuto týmu co nejvíce pomoci a učit se od těchto fantastických hráčů a trenérů.”

Podobně jako v předešlém kole i v tom aktuálním jsou hosté stavěni do role outsidera. Poslední výsledek z Leverkusenu každopádně naznačuje, že když parta trenéra Gerarda Seoaneho má svůj den, umí potrápit kohokoliv. "Potřebujeme poté, co Bayern bude držet míč a my ho získáme, rychleji přejít dopředu a lépe využívat volné prostory než naposledy,” nastínil taktický plán hostující lodivod. "Hodláme našeho protivníka co nejvíce prověřit a podat co nejlepší výkon po všech stránkách.”

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Boey, Dier, de Ligt, Davies - Pavlovic - Goretzka, Raphaël Guerreiro - L. Sané, Musiala - Kane

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Nicolas - Scally, Friedrich, Elvedi - Weigl - Honorat, Koné, Reitz, Netz - Pléa - Siebatcheu

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 10.20 - 20.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

1. FC Köln - Eintracht Frankfurt

sobota 18:30

Köln po Novém roce sbírá drobečky. Jestliže se však chce výrazněji přiblížit záchraně v nejvyšší německé soutěži, měl by dřív nebo později uzmout i větší sousto. Pochutná si na Frankfurtu? Nebo chod opět odmítne?

Ve třech lednových střetnutích uzmuli kolínští "Kozli" dva body. Remizovali s Heidenheimem i před týdnem ve Wolfsburgu, mezitím dle očekávání podlehli Dortmundu. Pořád ovšem zůstávají u dna bundesligové tabulky, konkrétně na šestnáctém místě. "Čeká nás domácí zápas, do něhož jdeme s vírou, že získáme tři body. Pro nás to bude o tom, abychom při každé fázi hry zůstali bdělí, abychom bránili především vlastní bránu a vyvíjeli takový tlak, aby soupeř udělal ojedinělou chybu," řekl před sobotním špílem trenér Kölnu Timo Schultz.

Frankfurt si zkraje druhé poloviny ročníku vede lépe. Ani jednou neprohrál, naopak ve dvou ze tří duelů zvítězil. A k tomu ještě slušně posílil. "Každý zápas chceme vyhrát. Stávající hráči, nově příchozí i trenérský štáb mají od své práce velmi vysoká očekávání," prohlásil trenér šestého nejlepšího týmu Bundesligy Dino Toppmöller.

Kádr Eintrachtu během zimního přestupového okna nabobtnal o několik hráčů. Naposledy "Orly" posílil útočník Hugo Ekitiké, jenž dorazil na hostování z Paris Saint-Germain. Teoreticky se mladý Francouz může představit už v Kölnu, neboť Toppmöllerovi nadále schází Omar Marmoush. Ten již sice nereprezentuje Egypt na Africkém pohárů národů, avšak nyní jej pro změnu limituje horečka. Hrát v sobotu nebude ani obránce Willian Pacho, který si musí odpykat trest za pět žlutých karet, které již za celou sezónu posbíral.

"Kozli" na seznamu zraněných evidují trojici útočníků - Davieho Selkeho, Lucu Waldschmidta a Marka Utha. Scházet bude též mladý forvard Justin Diehl, jenž je nemocný.

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - Carstensen, Hübers, Chabot, Finkgräfe - Huseinbasic, Martel - Alidou, Kainz, Maina - Thielmann

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Buta, Tuta, Koch, Nkounkou - Skhiri - Larsson, Götze - Chaïbi, Knauff - Kalajdýić

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.06 - 3.20 - 2.58

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

1. FC Heidenheim - Borussia Dortmund

pátek 20:30

Výsledek prvního vzájemného střetnutí v probíhající sezóně mezi Dortmundem a Heidenheim svým způsobem předurčil, jak si oba týmy budou počínat po celý podzim. Tehdejší srpnová plichta vyhovovala víc FCH, jež bylo taky s první polovinou ročníku mnohem spokojenější než BVB. V tabulce Bundesligy si ale pořád lépe vede Borussia, která bude favoritem i v nadcházející odvetě.

Po konci srpnového mače se dortmundským Westfalenstadionem nesl pískot. Příznivce domácích rozzlobilo, že jejich oblíbené mužstvo prohospodařilo dvoubrankový náskok a s nováčkem nejvyšší německé soutěže pouze remizovalo. To ještě netušili, že podobných zklamání zažijí během podzimu víc. Borussia totiž nezvládla držet krok s Bayernem či Leverkusenem a na honbu za vysněným bundesligovým titulem může zapomenout.

O Meisterschale, tedy trofeji pro mistra Německa, si může nechat pouze zdát také Heidenheim. V případě mančaftu ze spolkové země Bádensko-Württembersko to ale tolik nevadí. Bundesligu totiž hraje vůbec poprvé ve své historii, jeho prvotní cíl tedy spočívá v zabránění sestupu. A to se FCH zatím daří, neboť navzdory roli outsidera se drží v klidném středu tabulky.

Jako lépe postavený celek nicméně dorazí družina z Porúří, jíž se vydařil leden, ve kterém vyhrála všechna tři soutěžní utkání. A pokračovat ve vítězné sérii chce i v Heidenheimu. "Víme, že zápas a výsledek ovlivní především naše hra. Chceme předvést dobrý výkon a vrátit se do Dortmundu se třemi body," prohlásil trenér BVB Edin Terzić.

Heidenheim se ovšem na svého soupeře jistě pečlivě připraví. "Pro nás je klíčové, abychom vzali na vědomí jejich rozestavení 4-4-2. Útočníci se stahují do meziprostorů, což umožňuje Sanchovi a Malenovi pronikat z křídel. Musíme křídlům zabránit v jejich rychlé hře a držet linii. Proti Dortmundu bude smrtící, pokud ztratíme míč na vlastní polovině. Naším cílem je také vyvarovat se penalt, proto je třeba bránit mimo šestnáctku," prokázal kouč FCH Frank Schmidt opět pro jednou svou sečtělost.

Domácí trápí absence záložníka Benedikta Gimbera a útočníka Denise Thomally. Na straně Dortmundu hrozí, že nebudou připraveni brankář Gregor Kobel a středopolaři Julian Brandt s Marcem Reusem. Zcela fit není ani křídelník Jadon Sancho, zdravotní trable už naopak zažehnali stoper Mats Hummels se záložníkem Emrem Canem. Levý bek Ramy Bensebaini se již zase vrátil z Afrického poháru národů, na němž ovšem dál zůstává forvard Sébastien Haller. Dlouhodobě marodí středopolař Felix Nmecha, záložník Giovanni Reyna zase těsně před pátečním zápasem odešel hostovat do anglického Nottinghamu.

1. FC Heidenheim - pravděpodobná sestava:
K. Müller - Traoré, Mainka, Gimber, Föhrenbach - Maloney - Dinkci, Beck, Schöppner, Beste - Kleindienst

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Meyer - Meunier, Hummels, N. Schlotterbeck, Maatsen - Can - Sabitzer - Malen, Bynoe-Gittens - Füllkrug, Moukoko

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.26 - 4.27 - 2.05

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
19
15
4
0
50 : 14
49
2
Bayern Mnichov
19
15
2
2
56 : 18
47
3
VfB Stuttgart
19
12
1
6
43 : 25
37
4
Borussia Dortmund
19
10
6
3
40 : 26
36
5
RB Lipsko
19
10
3
6
42 : 26
33
6
Eintracht Frankfurt
19
8
7
4
30 : 22
31
7
SC Freiburg
19
8
4
7
25 : 31
28
8
TSG Hoffenheim
19
7
4
8
35 : 37
25
9
Werder Brémy
19
6
5
8
28 : 32
23
10
1. FC Heidenheim
19
6
5
8
28 : 35
23
11
VfL Wolfsburg
19
6
4
9
23 : 30
22
12
Borussia Mönchengladbach
19
5
6
8
35 : 38
21
13
FC Augsburg
19
5
6
8
28 : 36
21
14
VfL Bochum
19
4
8
7
21 : 37
20
15
Union Berlín
18
5
2
11
18 : 32
17
16
1. FC Köln
19
2
6
11
12 : 34
12
17
1. FSV Mainz 05
18
1
8
9
14 : 30
11
18
SV Darmstadt
19
2
5
12
22 : 47
11

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (69)

Přidat komentář
Werkrider

Dortmund má skvělou fazónu a na úkor Lipska jim nejde nepřát.

To já budu doufat, že se na Bayern naladíme pohodovou výhrou. O herní projev se úplně nebojím, ale bude to chtít poštelovat zakončení. Jsem zvědavý hlavně na rozehrávku vzádu, protože bez Tapsoby, Xhaka a Palaciose to vypadá na zmar. S tím, že odešel i Amiri, ale vrátil se Tah, tak tam bude jenom Andrich a ten, co si budeme říkat dopředu moc není. Trochu očekávám, že tam Xabi postaví Puertu, ale přál bych si Mbambu.

No a zakopnutí Bayernu by bylo vidět fajn, ale obávám se, že už vaříme z vody.

Reagovat
vladino10

Tabsoba bude kedy späť? Na bayern až?

Reagovat
Werkrider

Tapsoba je zpátky už od včera, dneska má narozeniny, řekl bych že dostane volno a nastoupí až na Bayern, ale bude to na něm.

Reagovat
Rudnevs

Už vidím ten scenár, Gladbach proti Bayeru nechal na ihrisku aj dušu a betónoval ako o život. A proti Bayernu sa pošetria na pohár. To by ma strašne nasralo.

Reagovat
Heresy

Kvalitni scenar

Reagovat
Salfovic

Naprosto logický

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Rudnevs

No šetrenie hráčov proti Bayernu bolo a je u ostatných bundesligistov bežná vec a pokiaľ ťa cez týždeň čaká štvrťfinále poháru, ktorý máš šancu vyhrať, ani by som sa nečudoval.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Sigma Olomouc

To doufám, že se nestane

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Mike_Litoris

Gól dá Černý, Jurásek si odbyde průměrnou prémiéru. Hložek bude marnej a Shick bude mít asistenci. Není zač.

Reagovat
Sigma Olomouc

*Schick bude marnej

Reagovat
Rudnevs

Boateng ide do Salernitany. Som rád, že sa v Nemecku nenašiel nikto, kto by tento odpad bral.

Reagovat
Pipo123

Co to Schalke? Dnes som cital ze maju velke dlhy a pravdepodohne nedostanu licenciu co by znamenalo preradenie do 4 sutaze. To ich ten odchod Gazpronu tak poznacil?

Reagovat
vladino10

Tak v prvom rade ide o licenciu na 3. ligu, kam ešte nespadli...viac informácií ti poskytne rudnevs keď sa dostaví

On je profík.

Reagovat
Rudnevs

Len v prípade zostupu a ani to ešte nie je isté. Dlhy každopádne majú. Odchod Gazpromu ich poznačil len mierne (aj keď je pravda, že so zháňaním sponzorov je od odchodu Gazpromu problém, ale stále to nie je hlavný dôvod), problémom bol najmä ten športový pád a s tým spojený úbytok príjmov.

Reagovat
fenixLFC

akurat som dopozeral video o schalke a oni realne dokazali za 5-6 rokov stratit priblizne stvrt miliardy eur za hracov z akademie co odisli zadarmo a nejakych 9 hracov na ktorych prerobili

Reagovat
Bayern +

Kde si to našiel? Hoď sem video pls

Reagovat
fenixLFC

https://www.youtube.com/watch?v=Mj3FNAtc_6A akoze nie je to nejak detailnejsie, co sa tyka dalsich dovodov. ale hovorim o spominanych prestupoch. predpokladam ze HTTC to pripravi ovela obsirnejsie a detailnejsie (naposledy robili o schalke pred tromi rokmi ale cakam ze spravia znova)

Reagovat
Bayern +

Diky

Reagovat
andrew96

To je ovšem zase luxusní sračka. Terzic ven!

Reagovat
vladino10

Asi je už čas...

Reagovat
Rudnevs

Ďakujem Nova Sportu, že dnes nevysiela zápas Schalke a ušetrí ma trápenia. Svoj čas môžem využiť aj na zmysluplnejšie veci, napr. pozeranie von z okna.

Reagovat
Werkrider

To vyzerá, že za pár týždňov nezostane len pri pozeraní...

Reagovat
Bayern +

Práveže potom mu zostane už len pozerať z okna

Reagovat
vladino10

Myslím, že mal na mysli skákanie z toho okna, ak to takto pôjde dalej

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Werkrider

Díky vladino, je to tak.

Reagovat
Rudnevs

1:0 dnes! Schalke žije! Očividne moja neúčasť za televíziou robí tímu dobre

Reagovat
Pablos

Jestli to neni okno do zdi… tak se to nepočítá

Reagovat
Breze

Dnes Müller v zaklade aj lavicka uz dnes vyzera zaujimavejsie

Reagovat
Salfovic

To je v prdeli, kvůli čemu teď budete pičovat na Tuchela

Reagovat
Breze

Kvoli mizernej hre a nevyrovnanym vykonom, ktore pod nim predvadzame.

Reagovat
Sigma Olomouc

Nemůžou za to hráči?

Reagovat
Breze

Za co je potom trener zodpovedny? Taktika a sposob hry idu jednoznacne za trenerom. Co sa tyka vykonov hracov, tak z casti su za to zodpovedni hraci, ale je ulohou trenera z nich dostat to najlepsie., vediet s nimi pracovat a motivovat ich. Kratkodoby vypadok je jedna vec, ale od nastupu Tuchela tam nebolo ziadne zlepsenie.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
db18

Reagovat
Bayern +

On aj keby ďalšiu sezónu napodobni Flicka z 19/20 (dúfam ale, že už u nás nebude) tak je to proste nepozerateľný sračka futbal, no.

Reagovat
Salfovic

Jak dlouho má být zraněnej Upamecano?

Taky ta blbá Korea už nemohla vypadnout, 2x taková klika jak od blázince.

Schick už leští lavičku (zaslouženě), hezký

Reagovat
Jardman

Už běhal na trávě

Reagovat
oli9

no zrovna Glesias který zapul roku ve Španelsku nedal ani gol. .ALe jo změnu to asi chtělo . Patrik sand do druhého poločasu

Reagovat
Rudnevs

Korea je Klinsmannova pomsta

Reagovat
O.Giroud

Strašne na neho nadávajú, ale možno to aj vyhrajú keďže Japonsko je out

Reagovat
FC-RUBRIKA

Proc nehraje Schick

Reagovat
djwenca

Buď ho chce pošetřit, když odehrál 3 celé zápasy teď a nebo ho v nich nepřesvědčil, tak dal šanci nové posile.

Reagovat
FC-RUBRIKA

Skoda zrovna tady sem doufal ze by se mohl rozstrilet.

Reagovat
djwenca

tak se rozstřílí posila a Schick už bude zas náhradník no, tak to bývá

Reagovat
FCSL

V úterý hrajou pohár se Stuttgartem. Alonso říkal, že udělá pár změn. Ale taky jsem čekal, že bude Patrik spíš dneska a Iglesias v poháru

Reagovat
Werkrider

Je jedno který z hroťáků se neprosadí.

Reagovat
ACSeRw!n

privedli misto nej posilu

Reagovat
bayern987

Müller základ a už jedem! Jen škoda, že zatím zakončoval jen Sané

Reagovat
Coutinho10

lol Hlozek co nedal

Reagovat
Hachim Mastour

kane konečne poriadne kopol štandardku

Reagovat
DidusIneptus

Bayer dneska asi spadne z 1.mista. Čeká se to.

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Hachim Mastour

goool

Reagovat
bayern987

Pavlovic

Reagovat
Bayern +

Müller zasa raz geniálna asistencia

Reagovat
Hachim Mastour

joo

Reagovat
bayern987

Müller

Reagovat
Yuriewitsch

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Hachim Mastour

deligt krásne

Reagovat
vilp

Má Bayern nějaký práva na Zirkzeeho?

Reagovat
Freedo

Werder dnes slaví 125 let.

Reagovat
Rudnevs

Nechápem ten Hoffenheim. Na LV alternovali Skov a Bulter, tak priviedli na tento post čistokrvného ľavého beka Juráska a nakoniec sa Matarazzo zrazu rozhodol, že nebude hrať nikto z nich a odteraz ľavého beka bude hrávať čierny vysoký stopér Nsoki, ktorý doteraz hral za Hoffenheim len stopéra?

Reagovat
vladino10

To ze je čierny je prečo dôležité v tomto príbehu

Reagovat
Rudnevs

Pre ilustraciu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele