Brian Labone alias Mr. Everton

27.10.2008, 20:00
Životopisy
Zaujalo nás
Říká se, že královská krev má modré zbarvení. Brian Labone sice ze šlechtického rodu nepocházel, přesto jeho život provázela téměř na každém kroku právě modř a nepochybně vyznával heslo, že modrá je zkrátka dobrá. Celou svou fotbalovou kariéru totiž zasvětil liverpoolskému Evertonu, za nějž doslova dýchal.

Ačkoliv městu, které později proslavila hudební kapela Beatles, vládl v šedesátých letech spíše konkurenční FC Liverpool, on nikdy neuvažoval nad změnou dresu. Ani jednou neřekl křivé slovo o komkoliv a obecně vystupoval jako dokonalý gentleman. Když tedy roku 2006 předčasně odešel do fotbalového nebe, plakal celý národ, nejen ta jeho část s modří na štítě. Vždyť si mimo jiné zahrál na světovém šampionátu v Mexiku a ve výstavní skříni se na něj do poslední chvíle života usmívaly dvě trofeje pro vítěze First Division a rovněž jedna za triumf v FA Cupu. Byl úspěšný, všem v okolí sympatický, pro svůj klub by došel až na konec světa. Mohli si tedy na Goodison Parku vysnít ideálnějšího nositele neoficiálního statusu největší klubové legendy?

Brian Labone se narodil na břehu řeky Mersey začátkem roku 1940, přesně 23. ledna, tedy zrovna v době, kdy celou Evropou zmítala druhá světová válka. Už jako malý kluk rád čutal do balonu a nebylo tak divu, že hned coby školák táhl veškeré mládežnické výběry Liverpoolu. V patnácti letech si ho pak na zkoušku vybral Everton. Jenže hned záhy čelil jinak bystrý hoch velkému dilematu. Roku 1957, kdy měl správně přestoupit na univerzitu, mu vedení nabídlo profesionální kontrakt. Za oněch časů se fotbalem nemohl živit každý, proto byl značný risk praštit se studiem již v 17 letech. Jenže malý Brian měl talent, to nešlo přehlédnout, a jeho rodiče proto k tak odvážnému kroku svolili. Nápomocen při rozhodování byl manželům Laboneovým také někdejší hráč Liverpoolu Jack Balmer, jenž pochopitelně zavětřil ve vzduchu rodící se hvězdu.

Everton v té době nepatřil ani náhodou k anglické špičce. Jen stěží si držel prvoligovou příslušnost a na Goodison Parku tak mohli být mimořádně šťastni, že do svých řad zlákali právě talentovaného středopolaře. Ano, Labone byl skutečně zpočátku tehdejším manažerem Evertonu Ianem Buchanem etablován uprostřed záložní linie. Až postupem času se sesunul na pozici, se kterou si ho dnes všichni spojí především. Proslavil se totiž hlavně jakožto zadák držící stráž před vlastním brankářem. Odtud mohl skvěle dirigovat své spoluhráče, a to mu šlo znamenitě.

Co Labonea během jeho kariéry charakterizovalo? Nejdříve nejde nezmínit mimořádně vyvinutý smysl pro fair play. Jeho pozitivní pohled na svět, který nikdy nevyšuměl, a příkladná psychická vyrovnanost rovněž zkrotila například začínajícího útočníka Davea Hicksona, který do té doby jen těžko chápal význam slova "přátelský". Toť pohled do duše nakažlivého pohodáře. Co se týče jeho herních vlastností, překypoval jistotou ve hře hlavou a jeho odzbrojující zákroky leckdy braly dech. Navíc téměř nikdy neměly za důsledek faul, natož pak něčí zranění. Jeho elegance při odebírání balonů ve středu pole byla až neuvěřitelná, vezmeme-li v úvahu, že jeho soudobníci v anglické lize nechodili zpravidla pro ošklivé skluzy daleko. Labbyho, jak mu bylo často Evertonians přezdíváno, zdobil taktéž značný přehled ve hře a adekvátní rychlost. Zato kdekoho zaskočí, že při své obecné všestrannosti jen málokdy kopl do míče levačkou.

Jak už to tak bývá, přestože z Labonea vrozené nadání sršelo do všech světových stran, jeho kariéra se rozjížděla pozvolna. Zkraje nastupoval pravidelně za rezervu, stále na pozici středního záložníka, a debut v A-mužstvu si odbyl coby osmnáctiletý mládenec ke konci ročníku 1957-58. Tenkrát zaskakoval za zraněného Tommyho Jonese. Přes porážku od Birminghamu 1:2 byl teenagerův výkon chválen, pročež si Labone udržel místo mezi jedenácti vyvolenými i v následujícím kole. V tomto utkání byl ovšem talentovaný středopolař dokonale vyučen všestranným forvardem Spurs, Bobbym Smithem. Ten větral defenzívu Toffees se železnou pravidelností a měl velkou zásluhu na divoké výhře svého celku v poměru 4:3.

Když se oba kluby potkaly znovu na startu nadcházející sezony, v říjnu 1958, Labone již od počáteční minuty nenastoupil. A pro něj paradoxně jen dobře. Chyběl totiž u nejtěžší porážky Evertonu v historii. Sám legendární Smith nasázel liverpoolskému brankáři čtyři góly, jeho spoluhráči přidali ještě šest přesných zásahů a ve finále z toho byl potupný debakl 4:10. Po takové hrůze byla nutná totální rekonstrukce kádru. Není tak divu, že se Toffees po následném nevídaném řádění na přestupovém poli začalo přezdívat "Bank of England", tedy "Banka Anglie". Jedno místo v sestavě, jako skoro jediné, však nebylo zaplněno nikým zbrusu novým, nýbrž spíše staronovým. Uprostřed záložní linie se totiž počal konečně zabydlovat obletovaný talent jménem Brian Labone. Aby mu uvolnil místo, musel dokonce jeho konkurent Tommy Jones vzít zavděk postem levého beka. Tolik důvěry se do zázračného mladíka na Goodison Parku vkládalo. Ten jí posléze příznivcům a funkcionářům splatil do posledního písmenka.

Znamenitý průlom přišel s ročníkem 1960-61. Nejenže Everton po dlouhé době vybojoval umístění v horní polovině tabulky, sám Labone si svými výkony řekl o první pozvánku k reprezentačnímu výběru do 23 let. Tehdy již operoval v samém srdci obranné řady Toffees. Spolu se svými spoluhráči rostl jako houby po dešti a roku 1962 z toho bylo skvělé čtvrté místo. V příští sezoně dokonce Liverpoolští vystoupali na samotný piedestal anglické First Division. Spolehlivý stoper Labone na startu ročníku 1962/63 navíc okusil, jaké to je obléci dres národního výběru Albionu. Jeho reprezentační debut mezi dospělými však nápadně připomínal první krůčky na seniorské klubové úrovni. První poválečný Evertonian v "nároďáku" si tak musel po začátečnických nedbalkách protrpět delší chvíli bez pozvánky.

Po Euru 1964 Alf Ramsey, kormidelník Albionu, hledal náhradu za stopera Spurs Maurice Normana, který už prý na reprezentaci neměl. Hlavním adeptem na záskok byl právě Labone, přednost před ním ovšem zpravidla dostával Jack Charlton, daleko méně talentovaný zadák Leedsu. Oblíbenému Labbymu k vysněnému bílému trikotu nepomohly ani první zkušenosti s boji na mezinárodním kolbišti alespoň v klubu. Everton se pomalu propracovával do pohárové Evropy, ale v Poháru mistrů roku 1963 jen těsně v prvním kole nestačil na slovutný Inter (doma bez branek, v Itálii 0:1). Ani v rámci Fairs Cupu, neboli tak zvaného Veletržního Poháru, to Toffees příliš neklapalo. V sezoně 1964/65 smolně ztroskotali na Manchesteru United, aby o rok později nečekaně nestačili na Ujpešť. Tatáž sezona však byla pro liverpoolský celek úspěšná na domácí scéně. Famózní Labone a jím řízená defenziva Evertonu neinkasovala až do finále FA Cupu, přičemž během svého tažení znemožnila útoky obou manchesterských klubů, City i United. Finálové klání, v němž byl Toffees za soupeře Sheffield Wednesday, už bylo nejen ze strany Labonea spíše utrápené, přesto se nakonec tápající stoper se svými spoluhráči radoval z vítězné trofeje. Díky třem brankám ve druhé půli otočili Liverpoolští vývoj zápasu na svou stranu a dovršili tak velkolepou pouť nejstarší soutěží na světě. Památná byla tato sezona i pro Labonea samotného. Ten si během ní totiž připsal na konto jediné dva góly, které kdy za celou svou kariéru vsítil. Odnesl to Blackburn, respektive Burnley.

O to hořčí bylo záhy zjištění, že ho Ramsey opomenul též ve 40členné předběžné nominaci na světový šampionát, který roku 1966 hostila právě Anglie. V užším výběru už sice Labone své jméno našel a na životní turnaj by se pravděpodobně připravoval, nebýt nešťastně naplánované svatby. Tak kuriózní důvod zmeškání mistrovství světa snad historie nepamatuje. Alespoň doufejme, že byl se svou nastávající Pat, miss Nového Brightonu, posléze spokojen. Z fotbalového života byl každopádně příští roky spíše nešťastný. Reprezentačním koučem byl nadále ignorován, na klubové scéně také žádná sláva. V pouhých 28 letech tak šokoval celý svět oznámením, že by se rád vydal na dráhu obchodníka. Populární Mr. Everton, jak mu mnozí fanoušci Toffees přezdívali, byl znám pro svou nezdolnou oddanost a výdrž, přesto se náhle chystal manéž takovýmto způsobem opustit. Pro Everton bylo nemyslitelné, aby přišel o tak důležitou postavu mužstva. Nicméně stalo se, že Labone coby aktivní fotbalista nakonec pokračoval a rozhodně nelitoval.

Možná i jeho, dá se říct, trucování přimělo Alfa Ramseyho, aby ho začal častěji využívat jako partnera neohrozitelného Bobbyho Moorea ve středu obranné pevnosti Albionu. Mimo jiné určitě Laboneovi pomohl též fakt, že jeho Everton v sezoně 1969/70 ukořistil další trofej pro vítěze anglické ligy. Přesto to nebylo s jeho nominací na blížící se mexický šampionát úplně košer. Ke konci památné sezony se totiž zranil, a tudíž do střední Ameriky cestoval, aniž by za poslední dva měsíce odehrál jediné soutěžní utkání. Možná i tento zápasový deficit a ztížené podnební podmínky znamenaly krach nejen Laboneův, ale i celého ostrovního mužstva. Labby vynechal jen jediné střetnutí ve skupinové fázi turnaje (to poslední s Československem), ve čtvrtfinále už ale opět nastoupil, aby byl přímo u porážky od Západního Německa 2:3 až po prodloužení.

Brzké vypadnutí ze světového šampionátu v Mexiku bylo posledním představením třicetiletého Labonea na pořádné úrovni. Příští sezonu totiž téměř celou promarodil, ze sestavy ho pomalu vytlačil Roger Kenyon, a vážné poranění Achillovy šlachy nakonec roku 1971 ukončilo Labbyho kariéru nadobro. Jelikož měl Brian místo v srdci jen pro Everton, posléze působil alespoň jako fejetonista na klubovém webu a ředitel komunikace. Modrý dres oblékl celkově 534krát, tudíž je stále rekordmanem v počtu nasbíraných startů, a u příležitosti 125. výročí od založení klubu byl po právu zahrnut mezi nejlepších jedenáct borců, hájících kdy barvy Evertonu. Sám s oblibou prohlašoval, že "jeden Evertonian má větší cenu než dvacet Liverpudlianů", přičemž tímto heslem se ještě dodnes mnoho fandů Blues ohání. Za celou svou kariéru byl kartou potrestán jen dvakrát, což zapříčinil jeho nenapodobitelně elegantní styl zacházení s protihráči.

Brian Labone nepochybně svou poctivostí a oddaností jednomu klubu vešel do historie a do srdcí mnoha příznivců anglické kopané. Když se loučil s fotbalem, položil mu jeden z britských reportérů otázku, co pro něj znamená Everton Football Club. Labby se zhluboka nadechl, na chvíli se odmlčel a pak ztěžka vyslovil jediné slovo: "Všechno." Za pár okamžiků požádal televizní štáb, aby přestal natáčet a jeho oči se v tu ránu naplnily slzami, načež se s pocitem trapnosti omlouval, že pokaždé když mluví o Evertonu, dojme ho to. To jen demonstruje jeho vůli vydat ze sebe pro klub svého srdce úplně všechno. Mezi novináři byl známý pro svou vstřícnost při rozhovorech a nestrannost u zpovědí. Po každém vítězství se jen zlehka usmíval, po každé prohře pro změnu obvykle tvrdil: "Nevadí, příště." Pak si zapálil cigaretu a bezstarostně odkráčel.

Bohužel zřejmě největší Evertonian všech dob vydechl naposledy ještě poměrně mlád. Zrovna té noci, kdy se účastnil vyhlášení ocenění udílených samotnými fanoušky, se domů již nevrátil. Po cestě do svého Merseysideského domku zkolaboval a ani záchranáři ho již neprobrali k životu. Bylo mu teprve 66 let. "Všichni v klubu jsou zdrceni. V evertonském pantheonu legend by byl právě Brian Labone úplně tím největším z největších," prohlásil v den jeho smrti Ian Ross, jeden z klubových činovníků. Labbyho někdejší spoluhráč ze šedesátých let a později legendární manažer Toffees, Howard Kendall, zase litoval tímto způsobem: "Nikdy neřval na spoluhráče, vždy šel příkladem a jeho výkony na trávníku byly senzační. Byl to výjimečný fotbalista a gentleman, je to tragická ztráta."

Jistý fanoušek Blues jménem Kev Clarke pro změnu s mrazením v zádech vzpomíná na první setkání s Labonem, když mu bylo osm let. Byl prý velmi přátelský a tehdy dokonce obklopen několika příznivci Evertonu neváhal vypít půllitr piva, ač bylo krátce před výkopem. Ray Humphreys se zase s Labbym znal prostřednictvím své brigády. Po městě rozvážel ve svých šestnácti letech mléko a jedním z jeho zákazníků byl i sám Brian Labone. Když ho pak Ray jednou požádal, jestli by mu nemohl sehnat lístky na pohárové finále s West Bromwichem, obdržel dvoustránkový dopis s omluvou a přáním všeho nejlepšího na konec. Takový to byl gentleman! Zážitky fanoušků Blues se zkrátka různí, ale vždy mají společného kladného hrdinu a pokaždé končí stručnou charakteristikou vzpomínané legendy. Velký hráč, velký muž a velký Evertonian. Motto příznivců Toffees převzaté z latiny a v překladu pravící "Jen to nejlepší je nám dost dobré" je skutečné příznačné. Ani Kendall, Harvey či Young totiž nikdy nedosáhli velikosti toho největšího z největších, Briana "Labbyho" Labonea.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (113)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Fantastický článek.

Reagovat
smazaný uživatel

ty jsi to precet za minutu?

Reagovat
smazaný uživatel

No jasně a jestli nevěříš, tak je to tvoje chyba a nechci to už dále rozebírat...

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Klub rychločtenářů

Reagovat
smazaný uživatel

no a, my za to nemuzeme ze si negramotni

Reagovat
One-Real

Nepřijde ti to už trapné?

Reagovat
smazaný uživatel

Potrefená husa?

Reagovat
One-Real

Trapný gramofon? Něco nového nemáš?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Musiš furt zanášet životopisy takovými forky. Poprvé možná dobrá recese, ted už je to spíš trapné.

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
One-Real

Aby jses ty neozval.

Reagovat
božský John

btw. Byl si na zápase?..jsem koukal na TV..hledám známej obličej a ono houno...

Reagovat
-Kopy-

Byl jsem, ale často jsem byl pod transparentama.

Reagovat
božský John

Aha,to je potom jasný..já se kolikrát nesoustředil na fotbal ale jestli neuvidim Kopyho

Reagovat
PJ

Reagovat
smazaný uživatel

pan někdo

Reagovat
smazaný uživatel

Rešpekt

Reagovat
smazaný uživatel

tak já skončil se čtením u prvního odstavce, hele fantomasi - uprav si znalosti a pak uprav i ten odstavec - v 60 létech městu Liverpool rozhodně nedominoval klub Liverpool FC, oba kluby mají z této dekády po dvou mistrovských titulech, no a Toffees v této dekádě - až na jednu sezónu hrálí vždy v absolutní špičce......

Reagovat
fantomas

Já se nad tím zamýšlel, věděl sem že se někdo jako ty ozve...ale proto tam je to vcelku...nebylo to nic suverénního, ale Liverpool s výjimkou počátečních let, protože začátkem let 60. postoupil teprv do First Division, se pravidelně umistoval před Evertonem.

Reagovat
smazaný uživatel

no, tak v t

Reagovat
smazaný uživatel

no, tak v te dekádě to bylo vždy vesměs velmi těsné - a když už skončil LFC před Karamelkama, tak to bylo jen o pár blbých bodů a tahali se spolu až do konce o pořadí v tabulce, takže dominance vypadá úplně nějak jinak, třeba to neštěstí co bylo v 90 létech a na počátku tohoto tisíciletí v North Londonu, nebo dlouhodobá situace mezi klubu v Nottinghamu....ale v těch 60 létech byly v Liverpoolu dva naprosto vyrovnané fotbalové kluby, až 70 léta vytvvořila ten velký rozdíl

Reagovat
smazaný uživatel

ale jinak je to od tebe samozřejmě další výborný osvětový počin....

Reagovat
fantomas

S tím spíše je to lepší? Nebo to mám uplně překopat? Jinak díky, díky.

Reagovat
smazaný uživatel

no, já bych napsal, že se v té době ty dva kluby vzájemně přetahovaly o vládu nad městem - ale tím by ti smysl toho odstavce vzal za své,,,,,,,na druhé straně 99% čtenářů o tom stejně hovno ví, tak to nechej tak......

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

Řekni mi, jako někdejší sympatizant LFC, kdo ti byl nejsympatičtější z řad rivala, tedy Evertonu? Úplně ze všech hráčů vybírej.

Reagovat
smazaný uživatel

tak Dixi Dean je jejich jednoznačně největší legenda, pro mně to je ale určitě Gary Lineker.....který nakonec skončil na tom nejlepším možném místě - což bylo něco jako Jackpot

Reagovat
fantomas

Tak Dixie Dean, alias britský Bican, to je legenda no. Ale co sem si tak pročítal názory Evertonians, tak právě Labone byl tim největším.

Reagovat
smazaný uživatel

možná to je tím, že ti kdo by volili Deana tak už nežijí,,,,,

ale taková zásadní postava moderního EFC je asi Kendall, což je taková jejich malá obdoba Billa Nicholsona.....a nelze zapomenout ani na Southalla- což by mohl být námět pro nějaký další článek

Reagovat
honziss

Námět na další článek pro fantomase je Bobby Moore.

Reagovat
fantomas

Nene, jinej bek WHU.

Reagovat
božský John

Takhle to aspoň působí poutavěi,že hrál za klub co byl celou dobu ve stínu městského rivala...

Reagovat
Devil

Reagovat
smazaný uživatel

Fantomas

PS:dúfam že mi konečne poďakuješ

Reagovat
smazaný uživatel

*Fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Děkuju potom všem...bych se upsal, kdybych měl všem naráz.

Reagovat
fantomas

*zvlášt samozřejmě

Reagovat
smazaný uživatel

Ja by som poďakoval všetkým,ja som štedrý človek

Reagovat
honziss

Dobrý článek, jako vždy do fantomase. Jen bych se vložil do té diskuze bruce vs. fantomas, kdo vládl Liverpoolu v 60. letech. Je to zcela jednoznačné, v 60. letech vládli Liverpoolu Beatles a nikdo jiný.

Reagovat
smazaný uživatel

Moc hezký článek, gratuluji. Mám připravený seriál, který bude představovat hráče chorvatské ligy, aby se uživatelé nemuseli ptát pod články preview (i když i to velmi vítám).

Bohužel na to zatím redakce nemůže vhodný prostor, proto se třeba i aktuální informace včas nedovíte...

Reagovat
honziss

Hele, můžu mít takový dotaz? Bude se jednat pouze o současné hráče nebo i o chorvatské hráče, kteří už skončili? Ale co nebudu to zaobalovat, napíšeš článek o Davoru Šukerovi?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

V každém případě mám na mysli současné aktuální hráče. I když Davor Šuker je taková osobnost, že by si článek zasloužil, takže ho určitě připravím. Bude to ale chvilku trvat...

Reagovat
honziss

Děkuji ti moc!! Máš u mě velké plus! Konečně někdo vyslyšel mé dlouhodobé přání na napsání článku o mém nejoblíbenějším fotbalistovi. Ještě jednou díky. A těším se i na Nikolu Kaliniče..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

hele, a nechceš začít Modričem a Čorlukou?......navíc ty dva životopisy bys mohl uveřejnit i na jeden nejmenovaný fotbalový web.....a třeba bych ti za ně někdy v hospodě koupil pivo...

Reagovat
smazaný uživatel

Začne Šukerom

Reagovat
honziss

Hele, pěkně popořádku, jo?

Reagovat
smazaný uživatel

já mu ale nabídll za každý životopis pivo, mám tedy přednost....

Reagovat
smazaný uživatel

Ja mu ponúkam uznanie a to je viac ako pivo

Reagovat
honziss

Já bych možná měl v zásobě nějaké kapříky. Anebo že by padesátník na...

Reagovat
smazaný uživatel

Mno, spousta z Vás zná mojí práci o Chorvatsku a Francii z portálu FP. Jsem rád, že si toho vážíte a vzpomněli jste si, že jsem předpovídal přestup Modriče z Dinama a Vedrana Čorluky z Citizens, když i tento klub to dementoval...

Přiznám se, že pro mne je větší priorita psát články (životopisy o aktuálních hráčích HNL),abyste je poznali a začali více navštěvovat preview HNL, ale toho Šukera slibuji také!

Reagovat
honziss

Můžu se zaptat jak jsi se dostal k chorvatské HNL? Přeci jen ne to taková netradiční fotbalová země v naší zemi.

Za Šukera fakt mockrát děkuji a strašně se na něj těším. Je to opravdu legenda, nebál bych se použít slovo největší od oddělení od Jugoslávie. Snad možná se Zvone Bobanem.

Reagovat
smazaný uživatel

Dostal jsem se k ní tak, že jsem v Chorvatsku pár let žil a jako bývalý fotbalista mám rád i tamní fotbal. Jinak se za našozemce až tak nepokládám, prožil jsem spoustu let v civilizovanějších evropských státech...

Reagovat
honziss

Tak jasně, to já nevěděl.

A kdo si teda myslíš, že je tou největší chorvatskou legendou řekněme posledních 15 let? Respektive kterého chorvatského fotbalistu máš nejraději? I z těch současných, i z těch, kteří už skončili..

Reagovat
smazaný uživatel

Řeknu ti, pustil jsi se do dost sisifovské práce, přiznejme si, že HNL u nás není zrovna preferovaná. Já sám tam nakouknu jen zřídka. Ne, že bych nechtěl, ale poměr množství dat/čas v mém případě mluví hlavně pro GL a teď částečně PL (Hull jedééém). A myslím, že podobně na tom bude spousta dalších. V žádném případě tě však nechci odrazovat, nebo tak něco, když hrála Sparta s Dinamem, jak rád jsem byl za tvoji práci - a myslím, že část čtenářů by se v HNL zhlídnout mohla. Navíc to určitě sleduje spousta sázkařů. Takže přeji mnoho úspěchů a radosti z tebou vybraného tématu, byť to rozhodně není tak jednoduché jako servis třeba Serie A nebo PD.

Reagovat
smazaný uživatel

dobrá práce

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře, dobře, když si fantomas o to pomyslné poplácání po rameni tak pěkně říká, tady plácám. Sice si nevybavuji, že bych o tomto gentlemanovi v kopačkách se jménem Labone kdy slyšel, ale já do toho časem přijdu. I díky takovýmto životopisům.

Reagovat
Tomanatura

Fantomas by měl napsat na konec každého životopisu ,,Děkuji mockrát za vaše pochvaly, už se těším, až si je budu pročítat.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já mu poslední dva životopisy nic moc nepsal, tak zase teď. S robertocarlosem se rozepsali pěkně.Jenže já dost dobře nevím, jak jinak se jim odměnit. Nedalo by se založit dárcovské konto? Když jim každej, komu se to líbí, pošle bůra, budou mít aspoň na drink.

Reagovat
Tomanatura

Tak ať si založí společný účet, nebo lépe, ať si dají kasičku před Eden s názvem - Sbírka pochval za životopisy

Reagovat
smazaný uživatel

Co si budeme povídat, ty články zavádějí nějaké téma, každýmu z nás něco uvízne v paměti - a potom to začne dávat dohromady celek. Já si dnes uvědomil, že z jednoho z minulých životopisů si pamatuji Dese Walkera, obránce, který mi kdysi uvízl v paměti díky MS 90 a kterého mám spojeného se střelcem Anglie z tohoto mistrovství Linekerem. Dnes jsem se díky diskusi a příspěvku porcupina dozvěděl jen tak náhodou, že Lineker byl z Evertonu. A ty nitky už se spojují a kříží - časem z toho bude pár metrů anglického plátna. V mých pětatřiceti možná pozdě ale přece. Díky článku na téma Hull City dnes zpaměti odříkám prvních pět nebo šest týmů PL a jejich body - o tom jsem nikdy neměl přehled. Takže ono je za co děkovat.

Reagovat
Tomanatura

Člověk se učí v jakémkoliv věku. Jistě, toto je krásná ukázka lidské paměti. A jak říkáš, časem můžeš mít informace jak o Itálii, tak o Anglii. A když na to přijde, tak díky Ugljanovi i o Chorvatsku. Prostě - Fotbal je nejkrásnější věda na světě

Reagovat
smazaný uživatel

No věděl bych o krásnějších vědách , ale z té sportovní oblasti zcela určitě - alespoň pro mne a pár zdejších nadšenců. P.S. Nemyslel jsem sex.

Reagovat
Tomanatura

Já o žádné jiné nevím

Reagovat
smazaný uživatel

Vynikající postřeh od muzajs. Fakt dobrý!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Budeš se smát, ale já jsem založením matematik a filosof, navíc trocha humoru taky nezaškodí.

Reagovat
Tomanatura

Poslední číslo Pí? Když to vezmu takto, tak já jsem se zamiloval do češtiny. Ale od přírody miluju hlavně fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Abych to upřesnil. Nehrabu se s radostí ve složitých vzorcích a nepočítám si jen tak z plezíru, kde se střetne vozidlo A s vozidlem B při daných rychlostech a vzdálenosti. Ale stavař jsem mimojiné proto, že se často musím k něčemu dopočítat teoreticky a když to potom funguje i prakticky, naplňuje mě to uspokojením. A než to prakticky uskutečním a ověřím svůj matematický předpoklad, mám dost času u práce přemýšlet nad různými tématy, chováním lidí, politikou a světovým děním, životem, vesmírem a vůbec. Takže žádný Aristoteles, ani Einstein. Ale pí je samozřejmě nekonečné z podstaty svého výpočtu.

Reagovat
Tomanatura

Ty jsi stavbyvedoucí? Já to docela chápu, při již zažité práci taky často přemýšlím o hodně tématech, jenže v mých letech to ještě není moc o životě Spíš myšlenky ve stylu co budu dělat, až vypadnu z práce a nebo zkrátka o minulosti.

Napadl mě jiný člověk z dávné minulosti. Tím dotyčným je jistý Nostradamus. Úžasný příběh. Kdyby ještě žil, Fortuna by zkrachovala

Reagovat
smazaný uživatel

No stavbyvedoucí zrovna ne, spíš mistr. Organizuju zednickou partu (mezi 6-15 lidmi), rukama makám taky, jen kafrám do toho, co a jak se bude dělat, jednám se zákazníky a zajišťuju další servis (nářadí, nocleh, atp.), takže mám trochu víc odpovědnosti. Na to, abych stavěl přehrady, mosty a nákupní centra, jsem strašně malá rybička.

Reagovat
Tomanatura

Co není jednou může být

Reagovat
smazaný uživatel

Abych pravdu řekl, tak ani nechci, my občas na těch větších stavbách pod nějakým stavbyvedoucím děláme (nebo nějakou), a když vidím ty problémy, který tam vznikají, ať už kvůli lidem nebo materiálům - ne, je mnohem jednodušší si stavět svoje rodinný domečky, dělat fasádičky a předělávat koupelničky, na uživení to bohatě stačí a člověk nemá nervy v tahu.

Reagovat
Tomanatura

Tak to tě ctí Já bych chtěl jít rozhodně nahoru, ono se pak lépe spí. I když, jak si představím problémy s tím spojené, tak ani moc ne

Reagovat
smazaný uživatel

Ale já se fakt nesměju, naopak tě chválím !!!

Reagovat
smazaný uživatel

přejdi od slov k činům!

Reagovat
Tomanatura

Na Aston Ville vám to tam nainstaluju

Reagovat
smazaný uživatel

proč tam? Ale jinak klidně...

Reagovat
Tomanatura

Na Eden dojde asi víc lidí na Aston Villu, než na Brno, ne? I když možná ne, s těma cenama

Jenom pro informaci, byl to jenom žert, něco takového je neuskutečnitelné Podotýkám proto, abyste tam třeba s fantomasem neběhali a hledali to

Reagovat
smazaný uživatel

dobrý...S tou Villou mi to došlo. Víš já český fotbal vůbec nesleduju, tak to jde mimo mě...

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
smazaný uživatel

K činům klidně přejdu, jenže ono to není tak jednoduché jak jsem nahodil. Základní myšlenka - jeden bankovní účet (dnes už se dá splašit vedení zadarmo), každý autor má svůj variabilní symbol anebo každý autor jeden účet. Uvést na konci článku u podpisu číslo účtu, případně v.s. by nemusel být problém. Komu se to líbí, pošle keš. A teď negativní stránka věci - líbilo by se to PJ? Přece jen je to určitá komercionalizace. Navíc by možná měl práci s přerozdělováním z jednoho účtu (to by odpadlo s jednotlivými účty autorů) a zcela určitě by se objevila spousta dobráků, kteří si tady před nedávnem mysleli, jakýže to není bakšiš, být redaktorem EF. A problém snad největší, náš skvělý stát, který by nejraději zdanil, i když si přesunu peněženku z pravé kapsy do levé. Svoje účetnictví si ohlídám, ale nemám nejmenší představu, jak by to vlastně z hlediska legálnosti fungovalo v tomhle případě. Je třeba nějaký živnostenský list? Musí se to danit a jak? Chtělo by to nějakého odborníka na tohle téma - tedy pokud o tu základní myšlenku bude zájem na místě nejdůležitějším, to jest u PJ. Doufám že jsem neotevřel nějakou Pandořinu skříňku, to by mě strašně mrzelo.

Reagovat
smazaný uživatel

no zas tak vážně to brát nemusíš, my si vystačíme, ovšem kdo by se bránil? Iniciativě se meze nekladou..

Reagovat
smazaný uživatel

Odpovídám na více otázek, proto nový odstavec. Čestně se přiznám, že jsem v některém období svého života chorvatskou (jugoslávskou) ligu až tolik nesledoval. Takže si pamatuju třeba takového Oblaka z ME 1976 osobně, což byl vynikající záložník.

Poté sleduji HNL od roku 1998, kdy jsem tam začal žít, ale ty informace byly docela sporadické. Nicméně nějaké hráče si pamatuji a rozodně lze o nich sehnat spoustu informací. V čem jsem ale relativně dobrý, je posledních pět let, kdy jsem v CRO žil (a střídavě žiji) a navštěvoval stadiony jeden za druhým. (Ale ne všechny). Vzhledem k tomu, že chorvatská reprezentace je asi pátá na světě, myslím si, že by bylo dobré, kdyby naši uživatelé znali lépe jejich první ligu.

Reagovat
honziss

Souhlasím. Já Chorvaty sleduji a přeju jim od MS 98, kdy mě naprosto uchvátili. A určitě je dobře, že se o jejich lize doví zdejší komunita více.

Reagovat
smazaný uživatel

a jak bys porovnal HNL a Gambrinus Ligu?.....mně třeba docela překvapila velmi bídná návštěvnost chorvatské ligy.....

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodně porovnal. Návštěvnost je zhruba stejná, na Hajduk s Dinamem přijde 20 000 lidí, ale na Slaven s kýmkoliv 3000, protože to je stop stadionu!!! Co se týká srovnání s GL, tak ta HNL je rozhodně horší (neříká se mi to lehce), ale je to tak. Vzpomínám, že před pár lety jeden nejmenovaný český novinář prohlásil, že GL je srovnatelná s Bundesligou, tenkrát jsem se pob**l, pos**l a poch**l... Tohle srovnání bych opakovat určitě nechtěl

Reagovat
smazaný uživatel

mně přijde ta návštěvnost v Chorvatsku o dost slabší oproti Česku, a srovnávat Gambrinus a Bundesligu fakt nejde, tedy v případě, že v ničem nejedeš....:-)

1. HNL 2007-2008

Club Average vs '07 Highest

1 NK Dinamo Zagreb 7.165 - 1,4% 20.000

2 HNK Hajduk Split 5.088 -32,7% 15.000

3 HNK Rijeka 3.294 53,2% 10.000

4 NK Zadar 3.288 NEW 10.000

5 NK Osijek 2.518 - 8,2% 11.000

6 NK Varteks Varazdin 2.406 - 3,8% 4.500

7 HNK Sibenik 2.375 -32,1% 6.000

8 HNK Cibalia Vinkovci 1.906 7,4% 7.000

9 NK Slaven Belupo Koprivnica 1.829 - 9,1% 2.500

10 NK Zagreb 1.394 -29,1% 4.500

11 NK Medimurje Cakovec 1.288 -20,1% 5.000

12 NK Inter Zapresic 1.244 NEW 3.000

1. HNL 2006-2007

Club Average vs '06 Highest

1 HNK Hajduk Split 7.559 45,5% 30.000

2 NK Dinamo Zagreb 7.265 -34,9% 30.000

3 HNK Sibenik 3.500 NEW 9.000

4 NK Osijek 2.744 3,8% 8.000

5 NK Varteks Varazdin 2.500 -16,3% 7.000

6 HNK Rijeka 2.150 -48,7% 8.000

7 NK Slaven Belupo Koprivnica 2.012 38,7% 4.000

8 NK Zagreb 1.965 21,8% 7.000

9 HNK Cibalia Vinkovci 1.775 1,1% 6.000

10 NK Medimurje Cakovec 1.612 24,0% 4.500

11 NK Pula Staro Cesko 1.531 1,2% 3.500

12 NK Kamen Ingrad 1.281 -12,8% 4.000

Total 3.021 - 2,0% 30.000

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, kde jsi čerpal, ale je to přesně tak a takto jsem to i prezentoval!

V Chorvatsku je to trošku i finanční problém, ulaznica stojí cca 100 kn, což je třeba basa piva...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale no tak, to je typické zneužití jednoho z těch pochybných žebříčků, to snad nemáš zapotřebí, ne? Snad se k Chorvatům časem taky dohrabu, a když to bude díky tobě, bude to úspěch nás obou.

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli je to na mě, já velmi rád pomohu, pokud to bude v mých silách. Zároveň bych se přimluvil k založení další sekce (s názvem třeba "Legendy"), kde by se mohly prezentovat ty minulé, ale i současné (nebo tak něco)

Reagovat
smazaný uživatel

Přimlouváš se hezky, ale na "špatném hrobě", zkus se obrátit přímo na PJ.

Reagovat
smazaný uživatel

PJ to moc dobře ví, ale většinou kojí, takže nestíhá reagovat...

Reagovat
smazaný uživatel

Cože? Čtu dobře? Kojí?

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Ty se směješ, ale to vypadá, že nejlepší fotbalovej server ČR šéfuje ženská. Šmarja, kam ten svět spěje.

Reagovat
PJ

Reagovat
Tomanatura

Ale ulevilo se mi

Reagovat
One-Real

Tak to potěš koště .

Reagovat
Tomanatura

On je žena?

Reagovat
smazaný uživatel

Ale není žena. Má ale také děti jako třeba já i jiní..

Reagovat
Tomanatura

No ale když napíšeš, že PJ kojí Kolik mají tvoje děcka?

Reagovat
smazaný uživatel

Uf, to jsem si oddechl. Měl jsem strach, že poslední bašta proti feminizaci - fotbal - padla.

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
One-Real

Reagovat
smazaný uživatel

pekny clanek

Reagovat
One-Real

100. pro Briana a Real Madrid

Reagovat
smazaný uživatel

Good job.

Reagovat
fantomas

Opět děkuju všem za pozitivní ohlasy.

Reagovat
smazaný uživatel

co dodat díky eurofotbalu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele