Od těžkých začátků v Bundeslize ke Scudettu. Příběh Osimhena z Neapole

23.02.2023, 18:12
Životopisy
Victor Osimhen (© AFP)

SSC Neapol je momentálně bezesporu jedním z nejskloňovanějších týmů. Má nakročeno k zisku italského Scudetta a dobře si vede rovněž v Lize mistrů. Výraznou měrou se na tom podílí útočník Victor Osimhen (24), jenž na MS do 17 let vystřílel Nigérii zlato a pro sebe korunu krále střelců, navzdory tomu se stal v Bundeslize nepotřebným...

V malé lekci dějepisu je třeba zkraje podniknout cestu do fotbalových archivů. U Victora Osimhena to je historie nedávná. Krátké, nepříliš úspěšné a v podstatě zapomenuté intermezzo kariéry nigerijského útočníka, okolo kterého začínají kroužit nejbohatší kluby světa, proběhlo v bundesligovém VfL Wolfsburg.

"Abych byl upřímný, úplně jsem zapomněl, že Osimhen někdy hrál v Bundeslize. Vlastně jsem si to uvědomil, až nedávno díky krátké poznámce v článku o Serii A, kde se o něm mluvilo jako o bývalém hráči Wolfsburgu," píše ve svém blogu Michael Pesseg z německé redakce Flashscore.

Na můj první dotaz v redakci, zda si někdo pamatuje Osimhena ve Wolfsburgu, odpověděl kolega, kterého si velmi vážím: "Ano, ale byl absolutně strašný! Je neuvěřitelné, že teď hraje takhle." Jisté je, že Osimhen se dlouhou dobu zdál být absolutně nepoužitelným i pro odpovědné osoby ve VfL.

Šestnáctiletý superstřelec

Osimhen na sebe poprvé upozornil díky fantastickým výkonům na mistrovství světa U17 v roce 2015. Na turnaji v Chile tehdy Nigérie vyhrála zlato a on se stal ve svých 16 letech nejlepším střelcem turnaje s 10 góly v sedmi zápasech.

O necelý rok a půl později oznámil tehdejší výkonný ředitel VfL Wolfsburg Klaus Allofs spolupráci s jeho nigerijským klubem. "S velkým potěšením vítáme akademii Ultimate Strikers jako prvního mezinárodního partnera VfL Wolfsburg. Pro talentované hráče, jako je Victor Osimhen, bude velkou výhodou, že poznají tréninkové a pracovní postupy evropských profesionálních klubů, dokud jsou ještě mladí."

Victor Osimhen po svém přestupu do Wolfsburgu. (©Profimedia)

Předpisy FIFA zakazovaly přestup afrických hráčů do Evropy před dosažením plnoletosti. Ale na začátku ledna 2017, pár dnů po Osimhenových osmnáctých narozeninách, už bylo možné talentovaného mladíka ve Wolfsburgu oficiálně zaregistrovat jako hráče, aby mohl absolvovat první tréninky se zkušenými bundesligovými matadory, jakými byli Mario Gómez nebo Jakub Blaszczykowski.

Osimhen měl sloužit jako vzor spolupráce. Za jeho přestup byla zaplacena částka 3,5 milionu eur a očekávání byla velká. Vždyť Wolfsburg skončil v předchozí sezoně na osmém místě a měl v plánu útočit na evropské poháry. Po mizerném začátku sezony však euforie rychle vyprchala. Z prvních devět zápasů tým získal šest bodů a trenéra Dietera Heckinga nahradil Valérien Ismaël. Dlouho se ignorovala realita boje o sestup. Osimhen sice už trénoval s profesionály, ale rychle se ukázalo, že jeho tělo ještě nezvládá vyšší zátěž vrcholového evropského fotbalu. Občas chyběl kvůli bolestem kolena, jindy ho bolelo lýtko, pak zase rameno. Navíc lidé, kteří ho přivedli, museli kvůli špatným výsledkům klub opustit...

Do baráže s Braunschweigem

Jaro roku 2017 vrcholilo dramatem v posledním kole. Na hřišti Hamburku šlo o všechno jak domácímu HSV tak i Wolfsburgu. Po prohře 1:2 se VfL musel smířit s tím, že půjde do baráže. Pro 18letého novice to byla těžká chvíle. Osimhen sice byl na hřišti jen několik minut, ale podíl na prohře mu přičítali i kvůli nepříliš přesvědčivému bránění před centrem, po kterém padl rozhodující gól.

Sen o tom, že se stane profesionálním fotbalistou a někdy v budoucnu třeba i světovou hvězdou, se skoro rozplýval. Klub, který snil o Lize mistrů, byl nakonec rád, že v baráži upachtil dvě vítězství 1:0 nad Eintrachtem Braunschweig.

Osimhen se rozhodně nenacházel na místě, kde by měl ideální podmínky k růstu. Jakékoliv chyby na hřišti byly vidět, tlak byl gigantický. Navíc se musel vypořádat s cizí kulturou a jazykovou bariérou. V týmu neměl krajana, ani nikoho, kdo by mu pomohl se začleněním. Klub měl své vlastní problémy a málokdo měl nervy na to, aby s nadějnými hráči jednal citlivě.

Není třeba velké představivosti, aby si člověk uvědomil, že talentovaný teenager se za velmi nejistých okolností mohl jen stěží pozitivně rozvíjet. Prostor na hřišti dostával jen zřídka. "Počasí, jazyk, jídlo. Byl jsem poprvé v Evropě, bylo mi teprve 18 let a neměl jsem dost času na aklimatizaci," řekl tehdy Osimhen pro Sport1 o působení ve Wolfsburgu. Po roce a půl v klubu odcházel s bilancí 15 zápasů, když jen třikrát nastoupil v základní sestavě. Dohromady nasbíral 333 minut a nedal jediný gól.

V Charleroi se mu začalo střelecky dařit. (©Profimedia)

V nedávném rozhovoru pro magazín Kicker vzpomínal Jörg Schmadtke na dobu, kdy přicházel do Wolfsburgu. Před sezonou 2018/19 jako sportovní manažer revidoval hráčský kádr. "Vyjádření, které jsem tehdy v klubu dostal, znělo: Nemáme útočníka. Ti, které máme, jsou nepoužitelní," vzpomínal. Dost působivý popis nedostatku uznání pro ještě nevybroušený klenot.

S Osimhenem se ještě potkal na chodbě, ten už ale byl v podstatě na odchodu. Možnost získat zkušenosti na hostování v belgickém prvoligovém klubu RSC Charleroi mu přišla velmi vhod. Právě tam začal jeho příběh úspěchu - ve 34 soutěžních zápasech za Charleroi vstřelil 19 gólů a přidal čtyři asistence.

Geniální obchod

Teprve v Charleroi byl jeho talent skutečně rozpoznán. A Belgičané moudře využili opci na Osimhenovu koupi za 3,5 milionu eur. Tedy stejnou částku, za jakou jej kdysi Wolfsburg převedl z Nigérie. A hned o měsíc později na něm vydělal, když ho za 22,4 milionu eur prodali do Lille.

Svou střeleckou zdatnost prokázal Osimhen i v Ligue 1. Severofrancouzský celek pod vedením současného trenéra PSG Christopheho Galtiera skončil v sezoně na čtvrtém místě a Nigerijec byl velkou oporou v ofenzivě. Ve Wolfsburgu museli bouchat hlavou do zdi. Jak mohl být tak talentovaný hráč prodán bez výčitek svědomí?

Nikdy nelze vyloučit, že někteří velmi talentovaní hráči i přes propracovaný skautink a podrobný sběr dat zcela propadnou. Jedna věc je sledovat talent a netušit jeho skutečný potenciál. Poté se stává, že dojde k vědomému rozhodnutí hráče nezískat. Druhou stranou je ale to, když máte špičkový talent přímo pod nosem a svou prací mu rozvoj znechutíte a donutíte ho k odchodu.

Bude to znít krutě, ale tvrdý boj o sestup zcela zničil pozitivní prostředí ve Wolfsburgu. Nebyl tam potřebný klid pro zdravý úsudek, nebral se ohled na Osimhenovy potřeby.

Po jediné sezoně v Lille zaplatila Neapol za Osimhenovy služby 75 milionů eur. Tehdy se možná pochybovalo o tom, zda může nahradit nedávno odcházející středopolaře Fernanda Llorenteho a Arkadiusze Milika. Dnes už je ale jasné, že i Neapol trefila jackpot.

Světová superstar

V sezoně 2022/23 je Osimhen se svými 18 ligovými góly klíčovým faktorem v boji o titul v Serii A. Vede tabulku střelců před mistrem světa Lautarem Martínezem z Interu Milán. Pod trenérem Lucianem Spallettim udělal další výrazný krok dopředu - jak po taktické, tak i po fyzické stránce. Dnes je mnohem atletičtější a dokáže velmi dobře pracovat i zády k soupeřově brance.

Ale nejen díky svým gólům je pro Neapol tak důležitý. Umí získávat míče, clonit a dává tak svým spoluhráčům spoustu času na přechod do ofenzivy. Když se to zkombinuje s jeho rychlostí, chladnokrevností před brankou a dovednostmi s míčem, je tu komplexní útočník světové třídy.

Na úpatí Vesuvu má Osimhen platnou smlouvu do roku 2025. Je ale velmi pravděpodobné, že klub opustí dřív. Už nyní se mluví o zájmu většiny předních klubů Premier League. Neapoli by pak mohl přinést nejen první mistrovský titul po více než 30 letech, ale také spoustu peněz. Peněz, které kdysi proklouzly mezi prsty VfL Wolfsburg...

Autor: Livesport.cz / Micha Pesseg

Komentáře (34)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Díky za článek o mistrovi Osimhenovi. Už na začátku této sezony jsem si ho přál do Bayernku, bohužel to nevidím úplně reálně když tu je United nebo Chelsea

Reagovat
Largo

Reagovat
Rudy

Skvely hrac. Bezpochyby nejzhavejsi zbozi Serie A. Real bude potrebovat utocnika

Reagovat
ACSeRw!n

Real potrebuje Kvaradonu.. Osimhen nebude prestupovat, aby lestil lavicku

Reagovat
mimi_united

Náš letný cieľ číslo 1

Reagovat
Roman Berbr

Je sranda jak si to příjmení hlava zapamatuje, protože to je podobné jako osm hoven. Jinak respekt je to super hráč. Jen mě sere, že se hned bude prodávat do PL. PL je teď prostě superliga. Přál bych si, aby v Neapoli zůstal pár let a těch titulů vyhrál víc

Reagovat
Kocour Klapuška

V zivote by me osm hoven nenapadlo

Reagovat
cr7sux

Reagovat
Roman Berbr

Vymýšlet si tyhle blbosti mě pomáhá si zapamatovat věci. U jeho přijmení mě to prostě napadlo. Jinak on je super a je to můj oblíbený hráč.

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
supporter

Kdyz mas v hlave nasrano

Reagovat
JackDaniels.

Dik, teraz ma to napadne vzdy ked uvidim jeho meno...

Reagovat
Zemun

Ten skončí v Reale

Reagovat
Rudy

Doufam. S takovou rychlosti v utoku bude radost to sledovat, uplne nove moznosti

Reagovat
m.sali

změnte už mu tu vejšku v biu.... před sezónou sem se na něj koukal, jestli by za to stál přivést a kvůli těm 160 cm sem ho pasoval na lepšího obafemi martinse

Reagovat
Mr.Mike

Pekny pocteni.. Klidne bych uvital vic podobnych clanku

Reagovat
Bakary3

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Largo

Reagovat
uff

V minulosti ich bývalo viac. Dúfam, že sa k tomu Eurofotbal vráti. To je dôležitejšie ako nejaký nový design.

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
exot12

Ak ho Neapol bude chcieť predať, tak bude chcieť zarobiť, myslím, že sa bude začínať na nejakých 120M

Reagovat
mastakillah

Rozený zakončovatel ta spolupráce s Kvarou je prostě geniální

Reagovat
Tommy$

Jinak z Neapole kromě Osimhena a Kvaradony, se mi dost líbí Kim na stoperu.

Reagovat
vilp

Kim a Lobotka jsou nejlepší hráči sezony.

Reagovat
Tomanatura

Tak to ve sportu chodi. Casto je hrac jedno vetsi zraneni, jeden zly prestup, ci jeden spatny trener od velke kariery. Po svete behaji mraky hracu, kteri se kvuli spatnemu rozhodnuti nedokazali napoprve prosadit a pote jim nedostatek sebevedomi znemoznil cestu k vrcholovemu sportu. Jak se rika, i nejtalentovanejsi hraci potrebuji notnou davku stesti, aby se dostali tak daleko. Pri tom se strasne podcenuje prace agenta, ti nejlepsi se casto snazi i pres nizsi pocatecni zisk radit hraci v prospech jeho kariery a vyvoje, cimz znasobi svuj budouci prijem.

Vsechna cest pred Osimhenem, ze ten krok do Belgie a nasledne opet do top ligy zvladl s takovou bravurou a jak fyzicky nadupany ten hrac momentalne je.

Reagovat
GEGE

Reagovat
Kucka

Reagovat
Seydou Doumbia

Jo to jsem tady psal už minule. Ono je jednoduchý hráče hodnotít podle jeho výkonu, ale to jestli se z něj stane mistr nebo bude sračka tam je tenký led a hodně faktorů hraje roli. Každopádně Osimhen

Reagovat
xjert02

Skoro by jeden zamackl slzu

Reagovat
FuckT

Reagovat
Vasil

Jen kdyby to tady náhodou četl někdo kdo píše články - bojuje se vždycky o záchranu, ne o sestup. Když jsou na tom týmy fakt blbě, někdy to vypadá že o ten sestup fakt bojují, ale nemělo by to tak být (v Brně máme určitý zkušenosti).

Reagovat
Vasil

Jen kdyby to tady náhodou četl někdo kdo píše články - bojuje se vždycky o záchranu, ne o sestup. Když jsou na tom týmy fakt blbě, někdy to vypadá že o ten sestup fakt bojují, ale nemělo by to tak být (v Brně máme určitý zkušenosti).

Reagovat
PBLead

dobrý článek. Pro letošek už mám splněno a mohu zas číst jen diskuse.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele