Z chudoby a hladu vzešla šelma. Přišel jsem vyhrávat trofeje, hlásí posila Liverpoolu Núňez

17.06.2022, 10:41
Životopisy
Na trávníku připomíná šelmu, jejíž kořistí jsou góly. Spousty gólů. Možná za to mohou i rodinné problémy, s nimiž se Darwin Núňez potýkal v dětství. I přes hlad a těžká zranění se však probojoval z chudinské čtvrti na uruguaysko-brazilských hranicích až na slavný Anfield. To vše s vizitkou jedné z vůbec nejdražších akvizic v historii Premier League.

V životě to neměl vůbec jednoduché, už v útlém mládí na něj čekalo několik nástrah. Tou hlavní byla chudoba. Darwin Núňez vyrůstal s rodiči a starším bratrem Juniorem na uruguaysko-brazilských hranicích ve 40tisícovém městečku Artigas.

Protože otec Bibiano jako stavební dělník nevydělával moc peněz, chod rodiny často závisel na matce Silvii Ribeiro, která sbírala a následně prodávala lahve. I proto se mnohokrát stalo, že Darwin společně se svým bratrem usínali o hladu. "Ano, několikrát jsem šel spát s prázdným žaludkem. Spíše to ale byla moje maminka, která zajistila jídlo pro mě a mého bráchu, a sama nejedla," vzpomínal pro sportovní deník Marca zanedlouho třiadvacetiletý fotbalista.

Aby toho nebylo málo, obyvatele chudinské čtvrti v Artigasu netrápil jen hlad, ale také přírodní živly. Rodinný domek Núňežových se totiž nacházel nedaleko řeky Quaraí, která jednou za čas město zaplavila.

Stejně jako drtivá většina chlapců v Jižní Americe našel i Darwin útěchu ve fotbale. S ostatními mladíky si začal kopat na ulici a když si osahal základy, nastoupil do akademie. Jeho první adresou byl klub La Luz, který se nacházel nedaleko jeho bydliště. Právě tady poznal Núňez svého osudového trenéra, na nějž dodnes vzpomíná. "Góly věnuji do nebe příteli, který bude navždy v mém srdci. Bylo mi teprve šest let, když mě naučil hrát fotbal. Dal mojí mamince práci, vždy dohlížel na mou rodinu. Rukama ukazuji k nebi a říkám: 'Budu tě navždy nosit v srdci'," zdůvodňoval svou oslavu.

I díky svému hrdinovi se Darwin brzy stal nejlepší hráčem napříč kategoriemi a bylo zřejmé, že nastal čas pro krok vpřed. Další zastávkou na cestě za slávou se stala akademie San Miguel de Artigas, která byla úzce napojena na slavnější kluby z hlavního města Uruguaye Montevidea.

Stesk po domově

Kariéra malého Darwina nabrala na obrátkách v roce 2013, kdy na utkání jeho týmu s Bella Unión dorazila fotbalová legenda Uruguaye a skaut v jedné osobě José Perdomo. Bývalého záložníka Janova či Realu Betis upoutal hubený a dravý mládenec natolik, že bezprostředně po zápase oslovil jeho rodinu.

Výsledek? Ve 14 letech se Darwin přesunul do Montevidea, aby pronikl do opravdového fotbalového světa. "Autobus mě vysadil v Tres Cruces. Bál jsem se, protože jsem do té doby neviděl velké město. José a někteří zaměstnanci Peňarolu na mě čekali, následně mě ubytovali v komplexu, kde žili ostatní děti z vesnic," vybavoval si Núňez své začátky.

Dlouho to však nevydržel. Velkoměsto a stesk po rodině donutily Núňeze k návratu. Po dohodě s klubem se tak stěhoval zpátky do 600 kilometrů vzdáleného Artigasu, aby se rok připravoval na nový život v metropoli.

Po souhlasu rodičů se Darwin v 15 letech vydal do Montevidea znovu, tentokrát plně připraven a odhodlán čelit nové výzvě. K radosti rodiny i agenta Perdoma mladík při zkoušce uspěl a stal se právoplatným členem slavné akademie Carboneros.

Po dvou letech se ze skromného a bojácného chlapce stal gólový stroj, který nejen v Uruguayi považovali za obrovský talent. I proto si jeho služby v CA Peñarol pojistili profesionální smlouvou.

Ještě před skokem do profesionálního fotbalu však na Núňeze čekala těžká výzva v podobě vážného zranění. "Pamatuji si, že jsem skočil do souboje o míč a při pádu si ohnul koleno. Ta bolest mě málem zabila," okomentoval první těžší moment kariéry. Kromě fyzických následků pociťoval také psychické potíže. Dokonce takové, že uvažoval o předčasném konci s fotbalem. Po roce a půl dlouhé přestávce se však rozhodl u něj zůstat.

Důvod? Rodina. "Bratr trénoval s prvním týmem Peñarolu. Jednoho dne jsem se vracel domů do Artigas s myšlenkou, že s fotbalem skončím. On mi ale zavolal a řekl, abych zůstal. Řekl mi, že mám budoucnost a že to byl on, kdo s fotbalem skoncoval," vysvětloval.

Darwinův starší bratr Junior zkrátka musel doma v Artigas pomoci s uživením rodiny. "Kvůli mně opustil kariéru, kvůli těm smutným věcem, které se v životě dějí," vzpomínal na zásadní krok v jejich životě mladší z Núňezů.

Návrat na hřiště a první přestup

Comeback na fotbalový pažit se nerodil vůbec snadno. Krátce po začlenění do chodu peñarolského áčka totiž Darwin utrpěl další zranění kolene. Tentokrát musel podstoupit operaci čéšky, což jej donutilo pochybovat o budoucnosti.

Za pomoci rodiny a přátel se však dal do kupy a konečně dostal prostor přesvědčit nejen sebe sama, že jej čeká velká kariéra. První úspěchy v Peñarolu vynesly rodákovi z Artigasu pozvánku do národního týmu do 20 let, s nímž získal na Copa América 2019 bronzové medaile.

Kvalitní výkony na klubové i mezinárodní scéně zaujaly evropské skauty, kteří se na urostlého snajpra začali vyptávat. Poslední dílek do přestupové skládačky zapadl v polovině července 2019, kdy Uruguayec zaznamenal hattrick do sítě Boston River a nabídky se začaly hrnout. Ta nejlákavější přiletěla až ze Španělska. Druholigová Almería vysázela za tehdy dvacetiletého útočníka 13 milionů eur (322 milionů korun) a přesun na starý kontinent byl na světě.

Hned v první sezoně nasázel Núňez ve druhé La Lize 16 gólů ve 32 zápasech a strhnul tak na svou osobu ještě větší pozornost. Kromě toho, že za vydělané peníze postavil v rodném Artigasu svým nejbližším nový dům, se takřka 190 centimetrů vysoký útočník chystal na nové angažmá.

Nejen skvělými čísly totiž zaujal řadu evropských velkoklubů. Těsně předtím, než udeřil covid-19, projevila velký zájem portugalská Benfica, která poslala do Almeríi rekordní přestupový poplatek ve výši 24 milionů eur, tedy skoro 600 milionů korun.

"Nemůžu se dočkat, až si obléknu dres Benfiky a začnu trénovat se spoluhráči," uvedla nová akvizice Orlů při prvním kontaktu s portugalskými médii. Obrovskou důvěru do něj vložilo také vedení klubu v čele s legendárním Ruiem Costou: "Věříme, že bude jedním z nejlepších světových útočníků dekády!"

34 gólů ve 41 zápasech

Jestli bude patřit k vůbec nejlepším na celém světě, ukáže až čas. Minimálně Portugalsko si však Núňez podmanil. První sezonu ještě narušil koronavirus, v té druhé však zářil. Ve 28 zápasech nastřílel 26 gólů a udivoval i na evropské scéně. Benfice se sice nedařilo v domácí soutěži, v Lize mistrů však došla nad očekávání daleko.

K postupu ze základní skupiny i k následnému úspěchu s Ajaxem v play off Orlům vypomohl Darwin Núňez šesti přesnými zásahy v 10 zápasech. "Jsem rád za vítězství a postup, nechali jsme na hřišti všechno a hodně běhali. Jsem unavený, ale šťastný," pronesl pro klubové stránky autor vítězné trefy po duelu s nizozemským velkoklubem v Champions League.

Pozadu Núňez nezůstal ani v reprezentačním dresu, když v důležitém utkání o postup na letošní MS asistoval u vítězné branky do sítě Peru. Výsledná čísla? 41 zápasů, 34 gólů, nálepka vycházející hvězdy a s ní spojený zájem evropských gigantů.

Zájem mělo hned několik slavných značek. Ještě v zimě o služby Uruguayce, který udivuje rychlostí i silou, projevovaly zájem West Ham United či Manchester United.

Rudí ďáblové se do hry o angažování lisabonské hvězdičky pustili i v létě. Neúspěšně. Cesta Uruguayce byla totiž předem daná. A vedla na Anfield. "Jsem opravdu šťastný a potěšený, že jsem tady v Liverpoolu. Je to obrovský klub," pronesla nová akvizice, která klub z města Beatles vyšla na astronomických 75 milionů eur (1,9 miliardy korun).

S bonusy se Núňezova cena může vyhoupnout až k rovným 100 milionům eur (2,5 miliardy korun), což by v kontextu slavné Premier League znamenalo jeden nejdražších transferů vůbec! Přinese tato obrovská investice po roční pauze do vitrín v zázemí ikonického Anfieldu vytoužené trofeje v čele s tou za vítězství v Lize mistrů?

"Přišel jsem do Liverpoolu vyhrávat trofeje. Chci jich vyhrát hodně," vyhlásil pro stránky klubu samotný Núňez. Jürgen Klopp a spol. budou doufat, že tomu tak skutečně bude.

Autor: Livesport.cz / Dominik Reiniš

Komentáře (75)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Toto je pravda?

Luis SUAREZ v roce 2020 na adresu Barcelony: "Zaměřte se na Darwina Núñeze. Je v něm něco výjimečného."

Reakce Barcy: "Ne, hraje druhou ligu a je ještě moc mladý."

Jinak doufám že Nunez půjde ve stopách Forlána, Kousáče a Cavaniho, sympaták

Reagovat
smazaný uživatel

Potvrdzujem, že to tak bolo. A ešte im to povedal česky.

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
Seydou Doumbia

možná proto tam byla ta nedůvěra no...

Reagovat
wyqinac

Reagovat
Salfovic

Protože to opsal ode mě

Reagovat
havrys99

Reagovat
Pijanista

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mr.Silver

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
SixtoRodriguez

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
Jason_

Reagovat
Gazdo

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Figi

To bude jeste vetsi delo.

Reagovat
kissak

Škoda,. že nejde ve stopách Santiho Muneze.

Reagovat
O.Giroud

jj, vtedy si Barca este myslela ze sak ho kupime za 100 ked bude dobry.

Reagovat
GrimeBaller98

Potvrzuji, jsem Luis Suarez

Reagovat
Lemond Laws

OT z nejlepší ligy světa:

Kozák do Slovácka

Reagovat
FUnk

pristi sezona, kozak 12 golu, jurecka 10 golu

Reagovat
Salfovic

Já myslel ten mladej

Reagovat
$$CaptainKokotko

Však pro nás mladej je

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli jsi přišel s mentalitou "přišel jsem vyhrávat hodně trofejí", po tom, co jsi odehrál jednu top sezónu v Portugalsku, tak asi budeš hodně zklamaný sám se sebou.

Reagovat
Mastný Chobot

Zaujímal by ma logický a úvahový postup, z ktorého vyústil tento tvoj naozaj len ťažko predvídateľný postulát po spojení dvoch napohľad absolútne nesúvisiacich tvrdení.

Reagovat
DonAndres

Říkejme tomu kritické myšlení fanouška Tottenhamu

Reagovat
smazaný uživatel

Jednoduché, je vždycky zvláštní, když hráč hned po příchodu začne takto mluvit o trofejích, zvlášť když se jedná o týpka, kterému je 22 a na takové úrovni ještě nehrál. Vyznívá z toho trochu to, že bere trofeje jako samozřejmost, která sama přijde, což může vést k tomu, že podcení situaci a nebude na sobě dostatečně pracovat.

Hranice mezi výhrou trofeje a nevýhrou trofeje je hrozně tenká a když někdo tohle veřejně deklaruje do médií, tak si dobrovolně na svoje bedra naloží větší zátěž.

Reagovat
rave

Na to, jak je ta hranice tenká, tak má třeba Tottenham dost velké problémy ji překonat.

A k těm tvým dedukcím asi škoda něco vůbec psát.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nepiš, aspoň tím nebudu ztrácet čas.

Reagovat
Jardin

Reagovat
Ranoth

Clovek ktory ani nevie, aky to je pocit vyhrat trofej ( audi cup sa nepocita) ide rozdavat mudra o vyhravani trofeji

Reagovat
FUnk

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rich

Gratulace Liverpoolu, skvělá posila a sázka na budoucnost.

Reagovat
kylo ren

Dobře kde hrál byla mexická vlna, ještě by mohli přivést harrise

Reagovat
krupa1919

OT: Mohl by mi někdo prosím říct, proč ten Cucurella stojí City 60 mega eur? Přiznávám, nejsem úplně fanouškem Brightonu, takže ho moc nakoukaného nemám. V PL odehraná 1 sezóna, nevím no..

Reagovat
Nikikrew

Prestrelena cena. Mal vybornu sezonu ale taku hodnotu nema

Reagovat
SpecialOne

23 let, adaptovaný v PL, měl smlouvu ještě na 4 sezóny. Ale natáhli je, do Brightonu přišel za 20 mega, takže momentální cenu bych teď čekal kolem 40.

Reagovat
Seydou Doumbia

Hodnotu má tak 40 mega, ale 10 přirážka za to že ho nemusí prodávat, 10 za to že sám netlačí na přestup a má dlouhou smlouvu. Plus teda na levém beku za mě hráč sezony. V PL většina hráčů nemá tu cenu za kterou chodí, ale tam se to šponuje no.

Reagovat
LAM

Tohle bude asi nejvíc přestřelce přestup ever

On hrál v poslední sezóně dobře, ale taktika a kombinace nejsou jeho nejsilnější zbraně,tak nevím na co ho chce City.

Není to ani klasický křídlo a ani LB,jelikož neumí bránit.Cena tak do 20

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El Cid z City

Dost podobně byl popsán Cancelo.

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
Leo Rekordman

ty si ho videl naposledy ešte,keď bol v Barcelone,ze

Reagovat
penepi

Reagovat
Gazdo

Reagovat
Greny

Protože to City zaplatí aby ho nekoupil případně nikdo jinej...

Reagovat
Talker

1) Ty nejlepší hráče, které kluby mají, si cení. Je to asi stejné jako kdyby ses ptal, proč si Chelsea cení Mounta nebo Jamese na stovky milionů a jsou prakticky neprodejní - protože klub na tom bude hůř bez nich.

2) PL kluby jsou finančně silné, nepotřebují prodávat pro přežití/udržení rozpočtu.

3) Hráč má dlouhodobou smlouvu, k tomu je mladý, takže ho můžou prodat teoreticky i za 2-3 roky za 30-40 mega, pokud se výrazně nezhorší/nezraní.

4) Risk - je to jeden z jejich nejlepších hráčů, koupili ho za 20, ale to neznamená, že jeho náhrada za 20 bude stejně dobrá. K tomu se může zhoršit jejich umístění v PL, tím pádem i jejich příjmy za umístění, přinejhorším i spadnout atd.

5) Stojí o něj TOP kluby, takže cena půjde automaticky nahoru v tomto případě.

Reagovat
zurix_new

Guardiola by neunesl, že mu šejci kupují náhradníka pod 50 mega.

Reagovat
Nikikrew

Priznam sa ze som ho vobec nepoznal ale zaujal prave na tom zapase na Anfielde kde dal tusim 3 goly a 2 z toho boli neuznane kvoli offsidu. Technicky vyborny a vyzera ze ma super instinkt najst si vhodne miesto v 16tke. Super posila pre nich

Reagovat
havrys99

Stesk po domově sakra, to je nostalgie na FM 2005, kdy jste si koupili hvězdu z ciziny, ale po měsíci chtěl domů

Reagovat
MarcoBanco

To bežalo aj vo FIFE mal si v španielskej lige hrača z brazilie, začal plakať že mu chyba domov a prestupi do City

Reagovat
Seydou Doumbia

třeba jeho rodina žila tam

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
Gazdo

Co ale mne zacal Iniesta v Barcelone vyplakavat ze chce opustit klub lebo mu je smutno za rodinou

Reagovat
vceradnesazitra

Tyhle řeči, že občas neměli večeři Tak co, přerušovanej půst jim jen pomohl, tahle hysterie že člověk musí jíst 4x denně, jinak umře, už by mohla odeznít.

Reagovat
Bakary3

Tak doufam, ze to praktikujes na svych dětech, nebo budes, jestli je budes mit

Reagovat
Remt

Já doufám že na sobě, deckam by jsi měl jít přeci příkladem :D

Reagovat
Bakary3

Pravda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kapřík

Ja teda taky často nemel a dosud nemam veceri. Kdyby jo, mam uz asi 200 kilo.

Reagovat
miguel bain

Jestli se ten článek zakládá na pravdě tak bych se trochu bál jeho mentality, aby to nebyl druhý Tevez co po dvou letech pláče, že chce domů. Každopádně jsem na něj zvědavý a mám radost, že další tým PL doufám přestane hrát bez typického útočníka.

Reagovat
martin.b

Mané do Bayernu done deal. Ale vypadá to, že jsme se dostali někam k požadovaným £40m, což je super

Reagovat
Remt

Kdyby 40, byl bych spokojený. Věk, rok smlouvy, chtěl jít pryč, dlouhodobě se podle mě se Salahem nemuseli - oba sobci, plus vypadl ze svého postu

Na druhou stranu dříč, jeden z nejlepších a pro mě nejoblíbenějších hráčů týmu. Sadio mi bude opravdu hodně chybět. Ale v určitou chvíli bylo potřeba už do toho sáhnout a pokud se podaří z těch hráčů něco vytriskat tak jenom dobře. Teď důležitý úkol zpeněžit Oxe co nejlépe. Já bych se zbavil Keity ale toho zřejmě nikdo nechce a ani Jurgen ho podle mě prodat nechce. Škody, kdyby někdo nabídl 30 poslal bych ho v dárkovém balení

Reagovat
martin.b

Jen u toho Oxe nevím no, vypadá to že už nikdo nepřijde, do cupů by se ještě hodil, ať tam nehrajou jen mladíci s Milnerem

Reagovat
Remt

Já mám pocit že toho odehraje min a min a i když hraje stojí to za prd. Pak je nemocnej pak je na lavičce páč nemá výkonnost a fyzičku a pořád dokola. Nesmysl. Plus plat jak prase, to fakt raději Milner a mladíci:D

Reagovat
martin.b

@_pauljoyce

Liverpool and Bayern Munich reach agreement on Sadio Mane deal. Guaranteed fee of £27.5million [€32million], plus £5million based on appearances and £2.6million based on individual and team achievements. The total package is worth £35.1million

Tak nás ten nesympatickej bosňan vyžidil ale holt poslední rok smlouvy, 30 let, dobrý vztahy, Thiago za 25m€…

Reagovat
Fenix

Budu držet palce v hlavě by to měl mít srovnaný

Reagovat
Coutinho10

úplně nevím, co od něj čekat, ale věřme teda, že Maného zastoupí

Reagovat
GrimeBaller98

Darwin FLOPnez

Reagovat
Rich

Proč na něj taková kritika?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele