Anglická Premier League - preview 13. kola

13.11.2010, 09:51, aktualizováno 14.11.2010, 08:33
Previews
V neděli jsou na programu dvě dohrávky 13. kola a v obou se představí londýnské kluby. Arsenal hraje na půdě Evertonu a rád by navázal na loňskou vysokou výhru 6:1. Něčemu podobnému by se nebránili ani v Chelsea, Blues hostí Sunderland, jemuž v únoru na Stamford Bridge nadělili sedm branek...
Everton FC - Arsenal FC  (neděle 15:00)
Po duelu s Newcastlem si Arsene Wenger stěžoval, že jeho svěřenci nedokážou přepnout na druhý převodový stupeň, když je potřeba. Po minulém klání s Wolverhamptonem možná může tvrdit to samé, ale pořád optimističtěji - po výhře. Teď na Arsenal čeká Everton, který se poslední dobou směle pasuje do role "oblíbeného soupeře" Londýňanů.

Minulou sezonu se oba celky potkaly na Goodison Parku už v prvním kole a Gunners tenkrát zvítězili jasně 6:1. Všeobecně navíc Kanonýři vyhráli v rámci Premier League více zápasů proti Toffees než proti komukoliv jinému. Proto by se teoreticky mohli na toto utkání těšit. K tomu všemu ještě Arsenalu vycházejí i souhrnně všechny výlety do Liverpoolu, kde už sedmkrát v řadě neprohrál. Naposledy v městě Beatles padl v březnu 2007. Mimo to se pak Arsenalu na venkovních hřištích celkem daří i v celé letošní ligové sezoně. Pouze na Stamford Bridge totiž nepobral ani bod.

Už jen čtyři body ztrácejí Karamelky na pohárové příčky. Přitom po úvodních kolech vypadaly zase jednou beznadějně. Dnes jsou však už sedm zápasů v řadě neporaženy a dohromady prohrály pouhá tři střetnutí z posledních 23! Navíc se Everton může pochlubit třetí nejlepší defenzívou v lize a v minulém kole ke všemu zažil dvě letošní premiéry. Jermain Beckford se stal prvním střídajícím hráčem, který zvládl skórovat, a naopak na černou listinu se zapsal Marouane Fellaini jakožto první vyloučený fotbalista Evertonu v tomto ročníku.

Kieran Gibbs se už podruhé v sezoně bude vracet po zranění. Tentokrát doufá, že jeho obnovená premiéra nevyústí v další zdravotní problémy jako minule. Dalšímu obránci Koscielnému pak zbývá odpykat si poslední část svého trestu, takže ještě v zadní linii bude muset nastoupit Švýcar Djourou.

Zmíněný hříšník Fellaini si postojí přesně tři zápasy. Naopak zpátky do služby se hlásí dlouhodobě zraněný Jack Rodwell a také Holanďan John Heitinga, jehož v nedávných časech trápilo bolavé koleno. Na marodce jinak dále zůstává například Leon Osman.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.30 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - Sunderland AFC  (neděle 17:10)
Jeden ze dvou nedělních zápasů se odehraje na Stamford Bridge, kde se bude snažit překvapit Sunderland. Bodový zisk Black Cats se však rozhodně nečeká, Chelsea hraje doma, navíc si chce pojistit vedení v tabulce. Pravdou však, že v posledních zápasech výkony Blues nejsou ideální.

Se Sunderlandem ale má Chelsea naprosto vynikající bilanci a ztráta obhájce titulu by byla skutečným překvapením. Blues navíc budou útočit na několik rekordů. Pokud Petr Čech neinkasuje, bude to nový klubový rekord v počtu čistých kont na domácí půdě v řadě. A jestli Chelsea zvítězí, pro Sunderland to bude už dvanáctá porážka se stejným soupeřem v řadě, což byl dokonce rekord celé Premier League.

Na Chelsea to prostě Black Cats neumí. Jen za poslední čtyři zápasy inkasovaly 18 gólů a na bodový zisk ze vzájemných duelů čekají od prosince 2001. Blues ale před zápasem řeší také méně příjemnější záležitosti. Jednak se opět odkládá návrat Franka Lamparda, který se sice plně zotavil po operaci kýly, ale pro změnu si natáhl sval a do zápasů ještě nezasáhne dva až tři týdny. Přitom je mimo hru už od srpna.

Hlavně se ale řeší konec asistenta Raye Wilkinse. Ten byl náhle a zcela nečekaně v týdnu odvolán a zatím není jasné, proč se tak stalo. Chelsea spolupráci se zkušeným asistentem ukončila po zápase s Fulhamem a je skutečnou záhadou, proč k tomu došlo. Všichni zatím mlží, ale kupříkladu Carlo Ancelotti prohlásil, že měl s Wilkinsem báječný vztah, že mu zejména v začátcích hodně pomáhal. Ve své nedávno zveřejněné autobiografii dokonce uvedl, že bez něj by nic nevyhrál.

S tímto faktem se však musí všichni rychle sžít a soustředit se na Sunderland. Vedle Lamparda chybí i další záložník Michael Essien, který bude tři zápasy pykat za červenou kartu. Nadále chybí také stoper Alex. Vrátit by se mohl Anelka.

Sunderland má situaci ještě horší kvůli absenci nejlepšího střelce Darrena Benta. Nenastoupí ani John Mensah, jenž má problémy s ramenem a očekává léčba Antona Ferdinanda jsou tři týdny.

Black Cats se v posledních dvou zápasech solidně oklepaly z výprasku, který jim udělil Newcastle, když získaly čtyři body. Manažera Steva Bruce však trápí fakt, že nemá v týmu střelce. Ve 12 zápasech se totiž zatím trefili jen dva hráči, útočníci Darren Bent a Gyan Asamoah.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.22 - 5.50 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aston Villa - Manchester United  (sobota 13:45)
Bývali to rivalové, jeden z nich vedl Liverpool, druhý úhlavního konkurenta z Manchesteru. Teď se pánové Houllier a Ferguson setkávají po šesti letech znovu, tentokrát však v docela jinačím postavení. Tedy - Sir Alex nadále vede United a neméně úspěšně - ovšem jeho francouzský protějšek tentokrát nemá za úkol jej prohánět v boji o titul. Budou stačit prosté poháry.

I tak je tu pořád hromada výzev pro někdejšího lodivoda Reds. Především je to už 15 let, co MU naposledy utrpělo v konfrontaci s Villans porážku. Dále tu pak je optimističtější vyhlídka. Houllierovi se totiž dříve proti Fergusonovi celkem dařilo (pětkrát jej porazil), takže by se teď určitě rád přiblížil Arsenu Wengerovi na žebříčku nejúspěšnějších manažerů, co se měření sil se skotským velikánem týče. Houllierův krajan má však velký náskok, zkušeného stratéga předčil již devětkrát. Zdaleka nejintenzivněji by ale novopečený manažer Villy měl usilovat o zdvojení posledního šťastného úspěchu nad Blackpoolem - to byl totiž teprve první triumf vínových od měsíce září.

O neporazitelnosti Red Devils jsme se tu rozepisovali už mnohokrát. Po středečním klání vězte, že tak můžeme činit i nadále. Ani manchesterské derby totiž obdivuhodnou sérii více než deseti zápasů bez porážky nezpřetrhalo. Nyní se tedy United dostali až na 12 minimálně zpola úspěšných zahajovacích utkání, což je pochopitelně jejich rekord. Na druhou stranu tabulka až tak optimisticky nevypadá. Ztráta bodů s hratelnými Citizens totiž zanechala Fergusonovy ovečky už čtyři body za vedoucí Chelsea.

Nekorunovaným králem těch nejoslabenějších týmů se poslední dobou stala Aston Villa. Vždyť v sobotu v nejhorším možném případě může postrádat až deset borců. Mezi nimi nechybí ani dva ústřední vůdci, Petrov s Reo-Cokerem, či forvardi Heskey a Carew. Nejčerstvěji pak na marodku přibyli i dva důležití obránci - Beye s Cuellarem.

Ani Manchester na tom ovšem není nejlépe. V první řadě bude postrádat karetního hříšníka Scholese, stejně jako nejspíš Ferguson bude muset oželet služby krajních obránců Rafaela s Evrou. Kotník pak stejně jako posledně jmenovaného dříve vyřadil ze hry i Valenciu s Rooneym.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.75 - 3.50 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Wigan Athletic - West Bromwich Albion  (sobota 16:00)
Na DW Stadium se v sobotu potkají dva nejmladší manažeři v Premier League. Roberto Martinez povede svůj Wigan proti West Bromwichi, který vede Roberto Di Matteo. Aktuálně je na tom někdejší hráč Chelsea.

Wigan vyhrál pouze jeden z posledních devíti ligových duelů, a tak spadl do sestupového pásma. Martinez však věří, že poslední remíza s Liverpoolem dodá jeho týmu potřebné sebevědomí a proti Baggies by mohla přijít výhra. Rozhodně to však nebude jednoduché. Na jedenáctý West Brom ale ztrácejí Latics pouze pět bodů, což není zas tak mnoho.

Martinez může být spokojen se stavem marodky, kde zůstávají jen Boyce, McCarthy a Pollitt, nikdo nový nepřibyl. Po trestu se navíc vrací Steve Gohouri.

West Bromwich naposledy remizoval s West Hamem 2:2 a opět skóroval Peter Odemwingie. Ten se vrátil po měsíční pauze zaviněné zraněním do základní sestavy a opět ukázal, jak moc je pro Baggies důležitým hráčem. Když nigerijský útočník nastoupil, West Brom prohrál jen jeden ze sedmi zápasů.

WBA se nachází v polovině tabulky, Di Matteo ale nadále myslí jedině na záchranu. V sobotu by mohl nasadit českého útočníka Romana Bednáře, který naposledy nehrál kvůli nemoci. Po trestu je zpět také Youssouf Mulumbu. Nejisté nejsou starty Dorranse a Shoreyho.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.30 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Wolverhampton Wanderers - Bolton Wanderers  (sobota 16:00)
Wolverhamptonu se v minulém kole proti Arsenalu ještě nepodařilo naplnit cíl znějící: Dostat se ze sestupové zóny. Teď je tedy na řadě Bolton, který poslední dobou hraje ve velmi slušné formě.

Vlci konečně ukončili svou "exkurzi" po klubech Big Four a mohou se soustředit na zápasy, které jejich osud v první lize určí daleko spíš než uplynulá klání s velkokluby. Do Vánoc tedy krom Boltonu Wolverhampton narazí ještě třeba na Blackpool, Blackburn, Birmingham - tedy potencionální rivaly v boji o záchranu. A nutno říct, že hoši z Midlands rozhodně mají na čem stavět. Chváleni byli už za představení proti ManCity, Chelsea, ManUtd i Arsenalu. To je tedy může naplňovat optimismem, třebaže za posledních jedenáct kol vyhráli pouze jedinkrát - právě proti Citizens.

Bolton přijíždí na Molineux coby šestý celek tabulky a mohl na tom být ještě lépe, kdyby si v poslední minutě nenechal vstřelit gól od evertonského Beckforda. Takhle s liverpoolským klubem jen remizoval a navíc opět nezvládl udržet čisté konto (na takový kousek čekají Trotters od zahajovacího klání ročníku). To je ovšem jediná výrazná slabina Coyleových svěřenců, jejich vizitka s jedinou prohrou za posledních osm zápasů totiž jinak budí patřičný respekt.

Stephen Ward si v utkání s Arsenalem rozsekl holenní kost, takže se do utkání s Boltonem těžko zapojí. Ve stejném zápase pak přišel k úrazu i forvard Kevin Doyle, jenž si pro zlomil kůstku v ruce. Spolu s Davidem Edwardsem je tudíž jeho start značně nejistý.

Pokud se Johan Elmander nezvládne dát včas do kupy poté, co si v týdnu poležel se zákeřným virem v těle, Ivan Klasnič určitě bude připraven jej zastoupit. Krom toho bude muset Owen Coyle udělat vynucenou změnu v obraně - Grétar Steinsson už totiž stihl zkompletovat patero žlutých karet.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tottenham Hotspur - Blackburn Rovers  (sobota 16:00)
Týden uplyne jako nic a vy můžete být z nebes rázem na zemi - po drsném dopadu. Podobně si totiž náhle připadají Spurs, kteří vytěžili jen bod z dvojzápasu s Boltonem a Sunderlandem, přestože jen sedm dní předtím slavně přemohli samotný Inter Milán. To Blackburn se tuhle sezonu nikdy nikde nevznášel, konstantně se drží v dolní polovině tabulky.

Tottenham byl dokonce při posledním domácím neúspěchu vypískán, tak moc namlsaní byli jeho fanoušci z nedávného skalpu posledního vítěze Ligy mistrů. Nicméně on to v rámci ligové soutěže nebyl nikterak osamocený jev, vždyť Kohouti na domácí scéně nevyhráli už čtyřikrát po sobě a tabulkou se propadli až na sedmou příčku. Pouze Blackpool, West Ham a Wigan dokonce vyhrály méně utkání před domácím publikem než Tottenham. To je značně tristní bilance. Hodně silně se teď začíná projevovat obzvlášť absence Jermaina Defoea a nebýt gólů Van der Vaarta, jsou na tom teď Spurs dokonce o devět bodů hůře.

I takový Blackburn už tedy dýchá Tottenhamu na paty, třebaže je na papíře řazen do zcela jinačí "cenové kategorie". Na rozdíl od Redknappovy party totiž Rovers zažívají spíše vzestup než úpadek, poslední dva ligové duely totiž zvládli na jedničku, a tak jsou i po 12 kolech od pohárových příček vzdáleni pouhé dva body. Listopad by tedy mohl pro Blackburn po krutém říjnu (pouhý bod ze čtyř zápasů) znamenat jakési vysvobození ze zajetí výsledkové krize.

Záda Romana Pavljučenka dostala v minulém utkání pořádně zabrat, takže si teď užila své, aby pustila svého majitele do sobotního střetnutí. Intenzivní sérii akupunkturových vyšetření musela podstoupit. Ještě hůře to vypadá s Keanem a Huddlestonem, oba dva totiž nepěkně trápí bolavý kotník.

Probuzený Jason Roberts, jenž jako žolík skóroval v obou předchozích duelech, by v sobotu tentokrát mohl startovat od začátku. Na takové privilegium pro změnu může zapomenout N’ Zonzi, Andrews, Benjani či Olsson - všichni čtyři jsou totiž na delší dobu ze hry venku.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.57 - 3.80 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Ham United - Blackpool FC  (sobota 16:00)
West Ham s Blackpoolem se naposledy střetl v roce 1971. Nyní dojde po 39 letech k dalšímu vzájemnému souboji a situace je podobná. V roce 1971 skončila sezóna pro Blackpool sestupem, West Ham se udržel jen se štěstím. Při dnešním pohledu na tabulku je situace opačná.

West Ham totiž leží na posledním místě, z 12 zápasů má jedinou výhru a zažívá nejhorší start do sezóny ve své historii. Svěřenci Avrama Granta sice v posledních zápasech ukazují menší zlepšení, ale stále to nestačí. Navíc bude Hammers pravděpodobně chybět Carlton Cole, jenž se zranil v duelu s West Bromem a mimo zůstává také Mark Noble. Samozřejmě se nemůže počítat ani s Ben Haimem, Collisonem, Hinesem, Kuruczem a Hitzlspergerem.

Blackpool jako nováček soutěže rozhodně zaujal. Jednak několika skvělými výsledky a také atraktivností. V zápasech, kde hráli Tangerines letos padlo už neuvěřitelných 45 gólů, takže fanoušci se povětšinou nenudí. V současné chvíli Blackpool okupuje 14. pozici.

Poslední dny však trochu kalí prohlášení manažera Iana Hollowaye, kterého rozhořčilo rozhodnutí o FA. Ta se totiž chystá vyšetřovat, proč Holloway nenasadil do středečního duelu s Aston Villou plnou sestavu a udělal v ní deset změn. Hollowayovi teď za to hrozí pokuta a 47letý manažer prohlásil, že pokud bude skutečně pokutován, na lavičce končí.

Alespoň před duelem v Upton Parku ale ještě jeho konec nehrozí, a tak bude moci Holloway dělat další změny. Ty s Aston Villou se však dají jednoduše odůvodnit, protože Holloway chtěl nechat v náročném programu odpočinout důležité hráče. V sobotu mu možná budou chybět Almond, Keinan a Cathcart.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.80 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Newcastle United - Fulham FC  (sobota 16:00)
Newcastle se letos jako nováček Premier League prezentuje hodně rozmanitými výsledky. Magpies dokázali rozdrtit Aston Villu 6:0, Sudenrland sestřelili pěti góly, ale rovněž se jim povedlo prohrát s Blackpoolem, Stokem a naposledy s Blackburnem. Přesto je z toho solidní pátá příčka.

Další ze svých výstřelků si v prohraném duelu s Blackburnem neodpustil potížista Joey Barton, jenž udeřil do břicha Pedersena a vysloužil si dodatečný třízápasový trest. "Hodně tvrdě na sobě letos pracoval a ví, že podobně reagovat prostě nemůže," řekl manažer Chris Hughton na hráčovu adresu, který se snažil od svých zkratů definitivně upustit.

Newcastlu by mohl chybět i Shola Ameobi, jenž ve středu o poločase střídal. Mimo hru jsou stoprocentně Ben Arfa, Gosling a Harper, otazník visí u Besta s Perchem.

Nyní na Magpies čeká Fulham a snad stačí říct jen to, že na domácí půdě. A když hraje Fulham venku, je slabý jako čaj. Cottagers čekají na vítězství na hřišti soupeře od prvního kola loňské sezóny. Manažer Mark Hughes nabádá, aby tuto statistiku hodili jeho svěřenci za hlavu, navíc budou mít v St James' Parku vydatnou podporu fanoušků, kteří musejí absolvovat desetihodinovou cestu. Ani oni určitě nejsou spokojeni s 15. místem, na němž se Fulham nachází, přestože letos jen třikrát prohrál.

V sobotu by mohla nastoupit stejná jedenáctka jako na Chelsea, po dobrém výkonu asi v základu zůstane Matthew Briggs. Zranění jsou Baird, Salcido, Senderos a Zamora.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - Birmingham City  (sobota 16:00)
Příznivci Citizens doufají, že v sobotu uvidí na Eastlands záživnější souboj než ve středu, kdy se hrálo velké manchesterské derby. Po něm odcházeli fanoušci zklamáni, protože viděli 90 minut nudy, žádné góly. Nyní Manchester City čeká Birmingham, kde to na nějakou branku vypadá.

Brums v posledních čtyřech zápasech dostal gólů 13, a tak si budou chtít přisadit i Citizens. Ačkoliv byl kouč Roberto Mancini po remíze z posledního zápasu spokojen, fanoušci to samé říci nemohou. Někteří po závěrečném hvizdu dokonce pískali. Manchester City však prozatím drží čtvrtou pozici, na vedoucí Chelsea ztrácí sedm bodů.

"Kdyby sezóna skončila nyní, byl bych spokojen. Naším cílem bylo dostat se do Ligy mistrů," prohlásil Mancini, jenž by měl v sestavě udělat nějaké změny. Hrát pravděpodobně bude křídelník Adam Johnson. Naopak si za červenou kartu nadále posedí Mario Balotelli.

Birmingham příliš důvodu k radosti nemá. Po matných výkonech s West Hamem a Stoke klesl tým Alexe McLeishe až na sedmnácté místo, kde je to k sestupu hodně blízko. Nyní je rozdíl jeden bod. Brums se pokusí soupeře překvapit možná s Keithem Faheym v základní sestavě, jenž skóroval proti Stoke. Na lavičku se po zranění nejspíše vrátí David Murphy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.33 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stoke City - Liverpool FC  (sobota 18:30)
Liverpool zažil v týdnu obrovské zklamání. Po třech výhrách totiž přišla nečekaná ztráta s Wiganem, takže se celá euforie kolem Anfieldu okamžitě rozplynula a Reds dopadli zpátky na zem. Teď na ně čeká neméně složitý výjezd - Stoke totiž na vlastní půdě moc často neprohrává.

Za poslední dva měsíce to byl pouze velký rival Liverpoolu z Manchesteru, kdo dokázal Britannia Stadium kompletně vyloupit. Jinak tu prohrál Blackburn, Aston Villa a naposled tady Potters přerušili čtyřzápasovou sérii bez bodu, když přestříleli Birmingham. Tahle skutečnost dostala do poněkud svízelné situace Tonyho Pulise, manažer Stoke City, který se nedávno ostře navážel do rozhodčích. Přitom právě v minulém utkání se zdálo, že Whitehead před rozhodujícím gólem zahrál rukou. Pulis, jehož klub platí za nejslabší, co se pouze prvních poločasů týče, se tedy namísto omluvy musel vyjádřit alespoň v tom smyslu, že na adresu sudích už nikdy nic nepronese.

Liverpool zažil v týdnu slušné turbulence. Everton zachraňoval bod až v poslední minutě, naopak Reds senzačně uhráli právě pouze onu remízu. Jediné, co zůstalo konstantní, byla kolonka gólu a asistence, případně jen jednoho z nich, které je už od srpna vyplňováno alespoň jedním ze jmen - Gerrard a Torres. Prvně jmenovaný navíc mohl v zápase s Wiganem sám rozhodnout, když nastřelil břevno. Inu, Reds se alespoň mohou utěšovat, že spolupráce těchto dvou už není jediným světlým bodem tohoto ročníku. Je jich víc, jako třeba čtyři vítězství z minulých pěti pokusů.

Ryan Shawcross si v trestu postál jenom jedno utkání, takže o víkendu bude proti Liverpoolu Pulisovi k dispozici. To jinak nelze říct pouze o Sidibem, všichni ostatní jsou fit. Leda Fullera by mohl manažer šetřit, přeci jen se po zranění ramene vrací až moc narychlo.

Angína už opustila pokoj Řeka Kyrgiakose, přičemž návrat se pomalu strojí pro Colea i Johnsona. V Liverpoolu tak mají alespoň z tohoto důvodu nadále veselo. Nepravděpodobný je ovšem start Meirelese, jenž duel s Wiganem předčasně opustil pro celkovou nevolnost.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.50 - 3.25 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Chelsea FC1291228:528
2.Manchester United1266024:1324
3.Arsenal FC1272324:1123
4.Manchester City1263315:1021
5.Newcastle United1252521:1617
6.Bolton Wanderers1237218:1716
7.Tottenham Hotspur1244414:1516
8.Sunderland AFC1237212:1316
9.Liverpool FC1244413:1516
10.Aston Villa1244413:1616
11.West Bromwich Albion1244416:2116
12.Everton FC1236313:1115
13.Blackburn Rovers1243513:1415
14.Blackpool FC1242619:2614
15.Fulham FC1227313:1313
16.Stoke City1241713:1813
17.Birmingham City1226414:1712
18.Wigan Athletic122559:2111
19.Wolverhampton Wanderers1223711:209
20.West Ham United1215611:228

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (910)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele