Anglická Premier League - preview 1. kola

14.08.2010, 09:17, aktualizováno 16.08.2010, 08:05
Previews
Newcastle se po roce vrátil mezi anglickou elitu a na úvod ho čeká hodně složitý úkol. Straky cestují na Old Trafford, kde změří síly s favorizovaným Manchesterem United...
Manchester United - Newcastle United  (pondělí 21:00)
Jako poslední vstupuje do nového ročníku vicemistr z Manchesteru a hned spolu s Newcastlem zažije déja-vu. Před dvěma roky oba celky načínaly sezonu rovněž proti sobě a remíza 1:1 tenkrát odstartovala stračí cestu do druhé ligy a naopak jízdu Red Devils za dalším titulem. Na čem asi tak budou moci oba soupeři stavět letos?

Magpies svou úlohu zvládly. Očekávalo se od nich, že se okamžitě vrátí do Premier League, a to ony také dokázaly s relativní lehkostí. Už čtyři kola před koncem měly prvoligovou příslušnost zase v kapse. V zakončení vůbec nejefektivnější tým League Championship teď ale pochopitelně čeká tuhý boj o setrvání v nejvyšší soutěži. A dost možná nejtěžší oříšek hned na úvod. Vždyť Old Trafford Newcastle naposledy vyloupil v době, kdy se na svět chystal Pavel Nedvěd či Karel Poborský, tedy v roce 1972. A také doma Straky na Manchester nevyzrály devět let. K tomu všemu jim ani zpravidla nevycházejí vstupní zápasy - z posledních jedenácti strhly na svou stranu pouhé tři.

Podobně je na tom ale i Manchester, který vloni těsnou výhrou nad Birminghamem po dvou letech konečně v prvním kole zase zvítězil. Na druhou stranu za minulých čtrnáct let United na úvod podlehli jen jednou Chelsea před šesti lety, jinak přinejmenším jeden bod vždy uhráli. Za to může dost možná i fakt, že nyní startují už popáté v řadě před domácím publikem. Začínají tedy tamtéž, kde loni neslavně končili. Navzdory drtivé výhře nad Stoke tenkrát slavila Chelsea, která podobně jako Manchester finišovala ve velkém stylu a alespoň náskok jednoho bodu si zvládla uchovat.

Owen Hargreaves znovu upadl do zajetí marodky a spolu s ním bolavé koleno trápí rovněž Andersona. Tentýž problém pak sužuje ještě Ria Ferdinanda, jehož návrat se strojí až pro září. Na opačné straně barikády stojí definitivně uzdravený Andy Carroll coby vůdce stračí ofenzivní vozby a ve včasné uzdravení doufá i ex-ďábel Smith. Zato Best, Simpson, Taylor a také zadarmo získaný Gosling do hry nezasáhnou na sto procent.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.75 - 13.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Liverpool FC - Arsenal FC  (neděle 17:00)
Jen těžko si ať už Liverpoolští, nebo Londýňané vysnili takového soupeře pro úvodní kolo nového ročníku. Obzvlášť "obnovení" Reds, kteří si letos po dlouhé době nezahrají milionářskou Ligu mistrů, asi neradi narážejí na mužstvo z Big Four, se kterým navíc loni v lize dvakrát prohráli. K tomu všemu Arsenal start do sezony zpravidla vychytat umí.

Načasovat si dobře formu pro vstup do sezony, to Gunners vždycky uměli. Z posledních devíti pokusů se jim povedlo vítězně načít nový ročník hned osmkrát. Loni deklasovali třeba i takový Everton 6:1. Navíc Arsenal umí také konkrétně na Liverpool, ten na něj kupříkladu vyzrál pouze třikrát za minulých 18 vzájemných střetnutí. Na druhou stranu proti Kanonýrům jako obvykle mluví jejich rozsáhlá marodka. Zápasovou zátěž zřejmě zatím nesnese ani Van Persie ani Fabregas, nejistý je navíc i start Diabyho se Songem a improvizovat Wenger bude muset rovněž v obraně, z níž opět vypadl stoper Djourou.

Jak tvrdí i Steven Gerrard, Liverpool startuje novou éru. Po loňské otřesné sezoně Anfield zase hřeje všudypřítomný optimismus. Za něj může několik faktorů. Kupříkladu setrvání Fernanda Torrese, zvládnutý dvojzápas s Rabotnicki Skopje, slibné posílení v osobách Joea Colea a Christiana Poulsena, ale i odchod manažera Beníteze. V městě Beatles se navíc všichni těší na oslavu jubilejního 2000. triumfu v lize - a kdyby se jí Reds dočkali právě po skalpu nepříliš oblíbeného Arsenalu, šlo by samozřejmě o ještě větší satisfakci. Satisfakci hlavně pro Roye Hodgsona, který prvotně přišel vytáhnout Liverpool z "bryndy" a hned se může stát prvním manažerem, který za posledních více než sto let zvládl vyhrát svá první tři utkání ve funkci (odkoučoval již obě klání v Evropské lize).

Jestliže se Arsenal dost možná bude muset obejít minimálně bez jednoho z dvojice Persie-Fabregas, tak také liverpoolští zřejmě budou oslabeni o jednu svou hvězdu. Fernanda Torrese totiž už sice nepobolívají třísla, ovšem na start od začátku to ještě nevypadá. Kdežto Christian Poulsen, jenž do Anglie dorazil teprve ve čtvrtek, patrně naskočí rovnou do základu.

Mezi jedenácti vyvolenými na straně Arsenalu by neměl chybět Andrej Aršavin, dvorní kat Reds. Ten při svých dvou výletech na Anfield vsítil hned pětkrát a každý si jistě vzpomene na jeho úchvatnou one-man show z předminulého ročníku, kdy se o remízu 4:4 zasadil právě čtyřmi zářezy. Do základní sestavy se ovšem nemusí propracovat novic na soupisce Marouane Chamakh, zatímco jiná posila, stoper Koscielny, se po zranění Djouroua o své místo vedle Vermaelena zřejmě nemusí strachovat.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.30 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tottenham Hotspur - Manchester City  (sobota 13:45)
Bohatí Citizens v létě opět nezaháleli a přivedli posily zvučných jmen za celkově stovky miliónů euro. Nyní se představí v prvním utkání na White Hart Lane, kde se střetnou s ambiciózním Tottenhamem.
Tři body a jedna příčka. Tyhle dva faktory od sebe dělily tyto dva kluby na konci loňského ročníku. Spurs díky vítězství 1:0 v Manchesteru získali možnost zahrát si předkolo Ligy mistrů. Oproti minulému ročníku se toho ale hodně změnilo. Tottenham vsadil na osvědčený kádr, udržel své hráče a Harry Redknapp do něj během léta nijak nezasahoval. To u City je tomu díky velkému objemu peněz arabských šejků přesně naopak.
Manažer hostí Roberto Mancini na konci sezóny jasně zdůrazňoval, že do svého kádru potřebuje přivést posily, aby zvýšil konkurenci. Z hostování v Birminghamu se vrátil brankář Joe Hart, který měl začít sezónu. Jenže rychleji, než se očekávalo, se dal po zranění dohromady Shay Given, který byl jedničkou Citizens v minulém ročníku. Tudíž se dá očekávat, že o místo mezi třemi tyčemi svedou urputný boj.
Manciniho tým navíc posílili Yaya Toure, Jerome Boateng, David Silva nebo Aleksandar Kolarov. V nejbližších dnech by se měly dotáhnout také přestupy Maria Balotteliho a Jamese Milnera. Mužstvo z Manchesteru tak s tímto potenciálem může mít jen jeden jediný cíl - zisk titulu v Premier League. S příchody jdou ruku v ruce také odchody, a tak několik hráčů muselo tým opustit, nebo je přestup jinam ještě čeká. Mezi tyto hráče patří Sylvinho, Martin Petrov, Benjani, Valeri Božinov, Javier Garrido nebo také Craig Bellamy, který se nevešel na soupisku.
Je tedy jasné, že Manchester City má mnohem silnější tým, než tomu bylo v loňském roce, alespoň podle papírových předpokladů. Není však vůbec jisté, jestli Mancini ze skvělých individualit udělá také skvěle hrající tým. Celá Anglie samozřejmě čeká, jestli se mu to povede a fanoušci City doufají, že tahle sezóna bude pro klub průlomová.
Tottenham tedy udržel kádr prakticky celý pohromadě a právě ze sehranosti a dlouhodobé spolupráce bude těžit manažer Spurs Harry Redknapp. Anglická média hodně mluví o tom, že hlavně Bale a Lennon budou mít možnost prověřit nové posily Citizens Kolarova s Boatengem, a právě tyhle dva klíčové prostory na lajnách hřiště by mohly rozhodnout celé utkání.
Pro domácí hovoří také historické statistiky. Ze dvanácti vzájemných duelů jich totiž Spurs vyhráli na svém stadionu hned jedenáct a v sobotním prvním utkání by tohle číslo samozřejmě chtěli ještě zvednout. Největším otazníkem v sestavě domácích je útok. Nejlepší pozici má trio Defoe, Crouch, Keane, jenomže nastoupit mohou jen dva z nich.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Gomes - Čorluka, Dawson, Bassong, Assou-Ekotto - Lennon, Palacios, Modrič, Kranjčar - Keane, Defoe
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Given - Boateng, K Toure, Lescott, Kolarov - Yaya Toure, de Jong - Johnson, Silva, Tevez - Adebayor
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.30 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Wolverhampton Wanderers - Stoke City  (sobota 16:00)
Wolverhampton se loni zachránil relativně v klidu. Ne tolik jako Birmingham, na druhou stranu neměl tak dlouho starosti o svou prvoligovou identitu jako jiný kolega nováček z Burnley. Nakonec z toho byla slušná 15. příčka. Pulisovo Stoke zase stoupá vzhůru pěkně schůdek po schůdku. Při své premiéře mezi elitou skončil dvanáctý, loni jedenáctý. Dodrží teď kontinuitu a dosáhne na první desítku?

Stoke při svých dvou sezonách pobytu v Premier League zažilo pokaždé jinačí vstup do nového ročníku. Poprvé o dva góly prohrál, podruhé vyhrál. Wolverhampton rovněž doteď startoval v Premier League dvakrát a pro změnu se pyšní sedmi obdrženými brankami. Takže z jeho pohledu jde o bilanci ryze špatnou. Vzhledem k loňským dvěma remízám, které se urodily při vzájemných střetnutích obou těchto mužstev, by však teď Vlci konečně mohli alespoň bodovat.

A k tomu by mohl přispět třeba i Steven Fletcher, nový doplněk k dříve osamocenému střelci Kevinu Doyleovi, nebo třetí ofenzivní eso do party jménem Stephen Hunt. Na přestupovém poli vůbec docela aktivní McCarthy mimo to přivedl kupříkladu belgického internacionála Jella Van Damma nebo jiného obránce Mouyokola. To Potters upoutali snad jen jediným přestupem, a to zrovna nedávno, když Sunderlandu přetáhli forvarda Kenwyna Jonese. Za něj vedení vysázelo na stůl necelých 10 milionů eur, čímž stanovilo nový klubový rekord a zároveň vhodně nahradilo Jamese Beattieho. Rory Delap, jen svými auty vloni vyprodukoval rovných 25 gólových šancí, tak bude mít nový, poměrně urostlý cíl.

Mick McCarthy už strojí debut pro Mouyokola, Fletchera i Van Damma, na výkon Stephena Hunta si však bude muset ještě nějaký čas počkat. Toho, stejně jako jeho krajana Doyla, trápí určité zdravotní problémy. V případě vlasatého útočníka jde o chodidlo, jeho reprezentační parťák zase laboruje s lýtkem, které by ovšem mohl vyléčit ještě včas. Podobnou diagnózu doktoři vyřkli i směrem ke Kenwynu Jonesovi na opačném konci barikády. Jistojistě ale nenastoupí Faye s Lawrencem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.10 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sunderland AFC - Birmingham City  (sobota 16:00)
Souboj komety loňské sezony s jedním z největších zklamání nabídne první kolo zbrusu nového ročníku Premier League. Přitom Sunderland měl také skvěle našlápnuto a koncem podzimu dokonce pomýšlel na poháry. Po čtrnácti zápasech bez vítězství už to ale nešlo, Black Cats se spíše bály o holou kůži. Jaký příběh asi tak Bruceovi svěřenci napíšou letos?

Oproti minulému létu, kdy si Bruce na přestupovém trhu jako malý kluk plnil snad každé své přání a nakupoval jednoho borce za druhým, letos manažer SAFC působil daleko umírněněji a soustředil se spíše na podepisování hostovaček. Takhle získal třeba Onuohu či mladého útočníka Welbecka. A to i přesto, že se údajně na finance nemusel nijak ohlížet. Naopak 24gólovému střelci Darrenu Bentovi ubyl významný parťák, neboť se Kenwyne Jones vydal do Stoke. Tak schválně, jak tahle skutečnost ovlivní útočníkovu potenci v nadcházejícím ročníku. Nebo rovnou v prvním kole, kde Mackems zpravidla nepálí ostrými. Při vstupu do předcházejících devíti ročníků Premier League dohromady nasázeli pouhých pět branek.

To Birmingham přivedl jenom dvě opravdu důležité postavy. Mezi třemi tyčemi navrátivšího Harta nahradí Ben Foster a mizernou produktivitu, obzvlášť tu v domácích zápasech, má přiživit dlouhán Žigič. Vytáhlý Srb by zároveň mohl pozměnit statistiku pravící, že v loňské sezoně Brums nejsporadičtěji z celé ligy rozvlnili síť hlavou. Přirozeně právě v této disciplíně by měl Žigič kralovat. A třeba už v zahajovacím klání, kde Birmingham potřebuje podporu dvojnásob. Úvodní zápas Premier League totiž dosud strhl na svou stranu jen jedinkrát - před sedmi lety.

Na Darrena Benta se v Sunderlandu samozřejmě bude spoléhat ze všeho nejvíce, a proto si málokdo dokáže představit jeho absenci v utkání s Birminghamem. Ta přitom nemusí být úplně nereálná, vždyť schopný střelec kvůli problémům se zády vynechal i reprezentační přátelák. Na sto procent ovšem bude chybět suspendovaný Turner a také brankářská jednička Craig Gordon, kterého zastoupí nová akvizice jménem Simon Mignolet.

Také Alex McLeish by mohl mít potíže s obsazením toho nejdůležitějšího strážce vlastní svatyně. Ben Foster totiž podobně jako Bent nemohl být kvůli zranění účasten na nedávném přípravném zápase národního výběru. Zmeškat úvodní klání by mohl také pravý bek Steven Carr, zatímco duo Parnaby-Phillips je ze hry venku už teď.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.25 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Wigan Athletic - Blackpool FC  (sobota 16:00)
Proti nováčkovi z Blackpoolu začne svou letošní sezónu Wigan Athletic. Samozřejmě že pro domácí znamená tohle utkání jediné a to okamžitě zisk tří bodů. Pokud však někdo nováčka Premier League podcení, mohlo by ho to poté hodně mrzet.

Manažer domácích Roberto Martinez poslal v loňské sezóně do druhého Carling Cupu prakticky rezervní mužstvo, které v Blackpoolu prohrálo 1:4. I tenhle zápas je jasným důkazem toho, že na Bloomfield Road fotbal rozhodně hrát umějí. "Těšíme se na první utkání, ale rozhodně ho nesmíme podcenit. Už zápas v minulé sezóně nám ukázal, že fotbalisté Blackpoolu se nás nemusí bát a oni se také bát nebudou," nechal se slyšet manažer Latics.

Domácí v létě posílili o Boselliho, Al Habsiho, McArthura a Stama. Naopak pryč odešli Cywka, Kupisz, Koumas a Kapo. "Je velice těžké jít do takového utkání jako favorit, ale musíme se s tím poprat. Hráči se toho v minulé sezóně dost naučili, teď to musí zúročit a ukázat na hřišti, co v nich je," dodal Martinez. Největší potíže dělalo domácímu lodivodovi udržení Charlese N'Zogbii v týmu. O tohoto francouzského fotbalista se totiž intenzivně zajímalo několik klubů a už to vypadalo, že přestup je na spadnutí. Nakonec však N'Zogbia zůstal ve službách Latics.

Manažer hostujcího týmu Ian Holloway okamžitě po zveřejnění losu prohlásil, že se na souboj s Martinezem velice těší: "Roberto odváděl skvělou práci už za jeho působení ve Swansey. Pro mě byl také velkou inspirací, jelikož jsem od něj pár věcí pochytil. Moc se na náš vzájemný souboj těším. Naše cesta v Premier League nemohla ani začít lépe."

Bylo jasné, že se nováček z Blackpoolu bude muset posílit, aby mohl pomýšlet na záchranu v letošní sezóně. I proto do mužstva přišli Martin, Sylvestre, Grandin, Cathcart a Harewood. Všichni u mužstvu nečekaného nováčka nejvyšší anglické soutěže vědí, že k záchraně povede jen zodpovědná práce, disciplína a dřina.

Pro české fanoušky ostrovního fotbalu bude určitě také zajímavé sledovat, jak se s Premier League popasuje Ludovic Sylvestre, kterého prakticky do velkého fotbalu znovu přivedla Sparta a poté Mladá Boleslav. Anglická média totiž píšou o tom, že francouzský fotbalista by rozhodně neměl chybět v základní sestavě Blackpoolu.
Wigan Athletic - pravděpodobná sestava:
Kirkland - Boyce, Stam, Gohouri, Figueroa - Diame, McCarthy, McArthur, Rodallega, Gomez - Moses
Blackpool FC - pravděpodobná sestava:
Rachubka - Cathcart, Coid, Crainey, Eardley -Sylvestre, Ormerod - Harewood, Vaughan, Taylor-Fletcher - Evatt
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.60 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bolton Wanderers - Fulham FC  (sobota 16:00)
Oba touží prakticky po tom samém - po umístění v první desítce. To se loni nepovedlo ani Boltonu ani Fulhamu. Teď mají na reparát přibližně stejné šance, vždyť je loni dělila pouhá jedna příčka. Jak asi za splněním svých cílů vyrazí naposledy 14., respektive 12. tým Premier League.

Oba celky letos v létě hlavně šetřily, omezené finanční dispozice jim ani nedovolovaly nic jiného. Přesto by se třeba přesun Martina Petrova na Reebok Stadium mohl klidně stát nákupem léta. Zkušený křídelník totiž přichází zadarmo, stejně jako již vloni odzkoušený Klasnič. To Fulham, který se v červenci zmohl vlastně jen na jedinou posilu (krom Greeningova opětovného získání), si svou novou akvizici musí nedobrovolně pošetřit. Phillipe Senderos, rovněž příchozí coby volný hráč, totiž ihned po svém příchodu ulehl na nemocniční lůžko a ve stavu pracovní neschopnosti setrvá dost možná i půl roku.

Cottagers byli pro změnu účastni nejvýznamnější manažerské rošády tohoto léta. Namísto Roye Hodgsona, jehož zlákal Liverpool, si totiž přivedli Marka Hughese, který dříve předváděl psí kusy s jiným menším týmem, Blackburnem. A Fulham na ukázku jeho umění nemusel čekat dlouho - hned při svém prvním a zatím posledním účinkování na lavičce Cottagers dovedl Hughes své nové svěřence k drtivému vítězství 5:1 nad věhlasným Werderem Brémy. Hned na úvod ligové sezony ovšem nedávného lodivoda ManCity čeká úkol z nejtěžších. Na venkovních hřištích totiž muži ze srdce Londýna zpravidla nevyhrávají, přičemž právě takový start si samozřejmě na Craven Cottage všichni vysnili. Jestliže tedy vloni Fulham mimo vlastní stánek bodoval naplno jen jedinkrát (!), Hughes by tenhle výkon nejradši vyrovnal hned na první pokus.

Bolton naproti tomu může zase jásat. Už popáté v řadě startuje před domácím publikem, a jestli má dodržet tradici, při níž se střídaly výhry s prohrami, protentokrát vykročí do nového ročníku vítězstvím. Vloni totiž Trotters podlehli 0:1 Sunderlandu a odstartovali tak třízápasový bodový půst. Zároveň však na Wanderers čeká mužstvo, na které nevyzráli déle než tři roky. Vždyť svůj poslední triumf nad Fulhamem datují do roku 2007, tehdy v únoru přemohli Londýňany na Reebok Stadium 2:1.

Dá se očekávat, že Owen Coyle do vítězné sestavy z utkání s Osasunou (2:0) sahat nebude. Proto by se vedle sebe opět měli postavit Elmander s Daviesem a mezi jedenácti vyvolenými by neměl chybět ani Petrov. Absence McCanna s O’Brienem tedy Coylea příliš trápit nemusí. Hůře je na tom Hughes, jenž nemůže počítat s triem potencionálních tahounů ve složení Senderos-Duff-Johnson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.25 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aston Villa - West Ham United  (sobota 16:00)
V dalším utkání prvního kola anglické Premier League budeme svědky souboje dvou týmů, které uznávají stejné domácí barvy. I přes veliké problémy v poslední době je favoritem na vítězství v tomto utkání domácí Aston Villa, která v minulé sezóně obsadila šestou příčku. West Ham bojoval o záchranu a ani letos se s ním nepočítá do horní poloviny tabulky.

Oblíbený manažer v Aston Ville Martin O'Neill nečekaně týden před začátkem ligy rezignoval a nadělal tak vedení spousty problémů. Není se však čemu divit. Aston Villa se již tři roky po sobě snaží probojovat do Ligy mistrů, ale pokaždé týmu něco chybí. Ani letos to nevypadá na útok na nejvyšší příčky, protože vedení hodlá prodat jednu z opor týmu Jamese Milnera a navíc neuvolnilo žádné další peníze na přestupy. To byl hlavní důvod odstoupení Martina O'Neilla, kterého nahradil dosavadní asistent Kevin McDonald.

Toho tak čeká na úvod sezóny nelehký úkol a to dát zapomenout na odchod O'Neilla a zvládnout úvodní domácí zápas. V přípravě podávali Villains střídavé výkony. Mezi ty lepší můžeme zařadit vítězství nad Feyenoordem nebo remízu s Valencií. Mezi ty horší rozhodně vysokou porážku od Benfiky Lisabon v poměru 4:1.

Poslední dva zápasy proti sobě oba týmy sehrály minulou sezónu v rámci Premier League a lépe si překvapivě vedl West Ham. Ten doma dokázal Aston Villu udolat 2:1 po gólech Marka Nobla a Zavona Hinese. Za Villains snižoval anglický reprezentant Ashley Young. Ve druhém zápase ve Villa Parku dokázal West Ham ubránit bezbrankovou remízu.

Ve středečním přátelském zápase anglické reprezentace se v prvním poločase představila jedna z největších opor týmu Ashley Young a vedl si slušně. V poločase ho však nahradil Steven Gerrard a postaral se dvěma góly o vítězství Anglie. Ve druhé půli hrál také právě James Milner, kterého chce vedení klubu pustit do konkurenčního Manchesteru City.

Na straně West Hamu také došlo před začátkem sezóny k výměně manažera. Ital Gianfranco Zola byl nucen odstoupit kvůli tomu, že hrál s týmem o záchranu a na jeho místo přišel Avram Grant, který v minulosti trénoval například Chelsea. Ten nedokázal v minulé sezóně zachránit Portsmouth, ale přesto dostal důvěru v dalším klubu.

Ve West Hamu si Grant hned řekl o několik nových posil a ty přišly. Jedná se o Frederica Piquionneho z Lyonu, dále si z Portsmouthu přivedl Thomase Hitzlspergera a přišli také Winston Reid, Pablo Barrera a Tal Ben-Haim, který cestuje s Grantem po všech jeho angažmá díky stejnému občanství. Všechny posily by se mohly dokonce prosadit v základní sestavě. Velikým příslibem je Pablo Barrera, který se výborným způsobem předvedl na mistrovství světa v Jižní Africe.

Na straně domácí Aston Villy do zápasu určitě nenastoupí Carlos Cuellar, kterého trápí svalové zranění v oblasti třísel. Nejistý je také start Jamese Collinse, který má natažené lýtko. Do pořádku se naopak stihli dát Gabriel Agbonlahor a Curtis Davies. Na soupisce pro utkání je také James Milner, ale jelikož se rozhoduje o jeho přestupu do Manchesteru City, nedá se předpokládat, že by nastoupil.

Trenér Grant musí řešit zranění Thomase Hitzlespergera, který přijel z reprezentačního srazu s bolavým kotníkem. Koleno trápí Zavona Hinese a v případě zranění Greena by nemohla nastoupit ani dvojka v bráně Peter Kurucz, který se stále zotavuje z vážného zranění kolene.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Friedel - Beye, Dunne, Davies, Warnock - A Young, Petrov - Reo-Coker, Downing - Agbonlahor, Carew.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Green - Tomkins, Gabbidon, Upson, Ilunga, Faubert - Parker, Noble - Barrera, Cole - Piquionne.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.50 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Blackburn Rovers - Everton FC  (sobota 16:00)
Blackburn Rovers hostí v rámci úvodního kola Premier League na stadionu Ewood Park Everton. Rovers skončili v první polovině tabulky čtyřikrát z posledních pěti sezon a to hlavně díky dobrým výkonům na domácím hřišti. Hostující celek z Liverpoolu je ale jedním z pouhých tří týmů, které zde minulou sezonu naplno bodovaly.

Koneckonců, pro Merseysiders je Ewood Park v posledních letech oblíbenou ligovou zastávkou, svěřenci trenéra Moyese na horké půdě v Blackburnu neprohráli už šest posledních ligových zápasů.

Další sérii, na kterou mohou být v Evertonu právem pyšní, je jedenácti zápasová série bez prohry v Premier League, Toffees v lize naposledy poznali přemožitele v únoru, kdy podlehli Tottenhamu 2:1.

Trenér Blackburnu Sam Allardyce věří, že jeho tým je silnější než minulou sezonu a jedním z důvodů je hostování útočníka Dioufa z Manchesteru United.

Ani Everton nesáhl k výrazným změnám v kádru, skromný klub má za cíl udržet své největší hvězdy Cahilla s Artetou, o které je v Evropě velký zájem. Zajímavou posilou je útočník Beckford z třetiligového Leedsu. "Na hřišti má úžasný v okolí pokutového území. Svou hrou nám nabízí něco jiného,"řekl na jeho adresu trenér Evertonu David Moyes, který v Liverpoolu kroutí už osmou sezonu.

Oba trenéři mají po jedné absenci v týmu. Kormidelník Allardyce postrádá Grellu, jeho protějšek Moyes Anichebeho.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.20 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - West Bromwich Albion  (sobota 18:30)
Hned na úvod sezóny čeká nováčka z West Bromwich Albion také s českým legionářem Romanem Bednářem velmi ostrý test. Představí se na hřišti posledního mistra z Chelsea a bude chtít vylepšit bilanci s tímto londýnským velkoklubem. Jasným favoritem je také podle sázkových kanceláří domácí Chelsea.

Utkání bude mít zvláštní náboj pro manažera West Bromwich Roberta Di Mattea. Ten totiž v roce 1997 napomohl Chelsea k zisku FA Cupu svým gólem už ze 42. sekundy zápasu proti Middlesbrough. Chelsea tehdy získala tuto trofej po dlouhých 26 letech. Na londýnský velkoklub má tak plno vzpomínek. Ty však bude muset v zápase hodit za hlavu a soustředit se na to, aby jeho celek neudělal na Stamford Bridge ostudu.

Vzájemná bilance obou týmů v Premier League vyznívá jednoznačně pro Chelsea. Ta totiž dokázala zvítězit ve všech osmi vzájemných zápasech. V tom posledním v předminulé sezóně si doma poradila s West Bromwich výsledkem 2:0, když se trefili Frank Lampard a Didier Drogba. V tu samou sezónu dopadlo W.B.A. ještě hůře doma, když dostalo výprask 0:3.

Chelsea letos nebyla na přestupovém trhu tolik aktivní a hráči spíše odcházeli než přicházeli. Manažer Carlo Ancelotti již nemůže počítat s Michaelem Ballackem, Joem Colem, Decem, Julianem Bellettim a Ricardem Carvalhem, kteří zamířili zkusit štěstí do jiných klubů. Naopak jedinou výraznou posilou Chelsea se stal Yossi Benayoun, který přišel z Liverpoolu. Také díky tomu Chelsea letos není takovým favoritem na titul, jako v minulé sezóně.

West Bromwich má na svém kontě další nepříznivé bilance z Premier League. Při všech čtyřech účastech totiž pokaždé prohrál úvodní utkání a vstřelil v nich pouhý jediný gól. Český útočník ve službách nováčka Roman Bednář však letos vidí šance svého klubu jinak. "Máme mnohem silnější tým než před dvěma lety a tentokrát se chceme v Premier League udržet a potrápit nejen soupeře se kterými budeme bojovat o záchranu, ale také některé favority."

Na straně West Bromwich opustilo v létě tým hned pět hráčů a stejný počet přišel. Patří mezi ně Tamas, Reid, Ibanez, Shorey a Myhill. Ti by měli zalepit díry v sestavě a pomoci k tomu, aby se W.B.A. po dvou letech v lize tentokrát zachránilo. Romanu Bednářovi se podařilo ve vlastní generálce za reprezentaci vstřelit gól v utkání proti Lotyšsku a očekává se, že nastoupí v základní sestavě výběru trenéra Di Mattea.

Před začátkem sezóny trápilo zranění zejména českého gólmana Petra Čecha, který se omluvil také z reprezentačního srazu. Díky tomu se však stihl dát do pořádku a do prvního ligového kola by měl naskočit. Malé problémy měl také nejlepší útočník Blues Didier Drogba, ale také on by měl v pohodě nastoupit v základní sestavě. Hlavním problémem tak je odchod jednoho z klíčových obránců Ricarda Carvalha do Realu Madrid. Na pravém beku zřejmě nastoupí další Portugalec Paulo Ferreira a ve stoperské dvojici Terry s Ivanovičem.

Také trenér Di Matteo musel na poslední chvíli řešit lehká zranění. Ta potkala jednoho z klíčových hráčů Grahama Dorranse, který přijel z reprezentačního srazu s lehkým svalovým zraněním. V přátelském utkání proti Osasuně si zase poranil kotník Pablo Ibanez. Nakonec to však vypadá, že oba dva do zápasu nastoupí.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Ferreira, Ivanovič, Terry, Cole - Mikel, Essien, Lampard - Anelka, Drogba, Malouda.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Carson - Jara, Tamas, Ibanez, Shorey - Mulumbu, Brunt; Morrison, Dorrans, Thomas - Bednář.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.75 - 16.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Wigan Athletic00000:00
 West Ham United00000:00
 Tottenham Hotspur00000:00
 Sunderland AFC00000:00
 Birmingham City00000:00
 Wolverhampton Wanderers00000:00
 Blackpool FC00000:00
 West Bromwich Albion00000:00
 Newcastle United00000:00
 Stoke City00000:00
 Manchester United00000:00
 Bolton Wanderers00000:00
 Blackburn Rovers00000:00
 Aston Villa00000:00
 Chelsea FC00000:00
 Everton FC00000:00
 Manchester City00000:00
 Liverpool FC00000:00
 Fulham FC00000:00
 Arsenal FC00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1492)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele