1. kolo
19.08.2023 18:30 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Donyell Malen (© AFP)

Dortmund téměř doplatil na profesorský výkon. Oblibu BVB v zahajovacích kláních potvrdil Malen

Borussia Dortmund zvítězila v prvním kole Bundesligy na svém hřišti nad Kolínem 1:0. Vyprodaný Signal Iduna Park si zřejmě představoval jiný průběh, ale domácí si dlouho až na šanci Juliana Brandta ze 29. minuty nevytvořili nic, čím by Marvina Schwäbeho ohrozili. To změnila až 88. minuta a nizozemský útočník Donyell Malen, který trochu šťastným způsobem rozhodl o třech bodech pro černožluté. Nadále tak platí jejich úctyhodná bilance zahajovacích ligových duelů sezony, když v úvodním kole nevyhráli naposledy v roce 2014.

Závěr minulé sezony byl pro Borussii nesmírně těžký. V posledním utkání měla vše ve svých rukou, nakonec však kvůli lepšímu skóre oslavil titul Bayern. Před startem nového ročníku bylo ovšem z rozhovorů představitelů Dortmundu cítit větší sebevědomí než třeba právě loni. Hlavní pilíře mladého týmu, v němž měla řada hráčů svůj kariérní vrchol před sebou, zůstaly přes léto s výjimkou Judea Bellinghama pohromadě a i příprava ukázala, že se s BVB musí počítat.

Schwarzgelben od úvodních minut kralovali ve statistice držení míče, ale o první nebezpečnou situaci se postaral hostující Davie Selke, jehož ránu ve skluzu vytlačil na břevno Niklas Süle. BVB se dostalo pořádně do hry až po téměř půlhodině, kdy se skvěle uvolnil Brandt, kterého po skvělé kličce vychytal Schwäbe. Z následného rohu měl gól téměř na hlavě Mats Hummels, ovšem na prodloužený míč od Marca Reuse nedosáhl.

Opět to byli hráči Effzeh, kteří mohli otevřít skóre po přihrávce pod sebe z pravé strany, jenže Gregor Kobel byl připraven. I Dortmund se pokusil o kontr, jenže většina ofenzivních snah končila na kopačkách Sébastiena Hallera, který rozhodně neměl svůj den. Nejlepší výkon nepředvedl ani novopečený kapitán žlutočerných Emre Can, jenž byl vystřídán spolu s Hallerem už v 59. minutě.

Ani tři střídání z lavičky Edina Terziće nepomohla a nebezpečí působili opět hosté. Tentokrát z dálky napřáhnul Dejan Ljubičić, avšak branku domácích minul. Daleko ke vstřelení branky nebyl ani Sargis Adamyan, ovšem proti jeho prudké hlavičce zasáhl famózní Kobel. V 88. minutě však nakonec šli do vedení domácí. Po rohu Brandta se totiž v krkolomném pádu prosadil Malen.

Dortmund tak i s trochou štěstí začal bundesligovou sezonu výhrou. V příštím kole jej čeká 26. srpna zápas v Bochumi, Kolín nad Rýnem se ve stejný den střetne s Wolfsburgem.

Autor: Livesport.cz / Vojtěch Kryštof

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele