19. kolo
27.01.2024 18:30 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Matěj Kovář (© AFP)

Kovář při bundesligové premiéře ukul čistý štít. Leverkusenu se po remíze přiblížil Bayern

Gólman Matěj Kovář udržel ve svém bundesligovém debutu v rámci 19. kola čisté konto, když Leverkusen na domácím hřišti remizoval s Mönchengladbachem 0:0. Nadějného brankáře doplnil v základní sestavě Patrik Schick, ani on však nedokázal gólově zužitkovat herní převahu Bayeru. Náskok Farmaceutů v čele tabulky se tak kvůli výhře dotahujícího se Bayernu zúžil na dva body. Třetí z enklávy českých fotbalistů Adam Hložek naskočil do utkání v 84. minutě. V kádru hostů naopak chyběl zraněný Tomáš Čvančara.

Leverkusen si i po zimní pauze držel fantastickou sérii výher. Na rozdíl od "pohodových" podzimních úspěchů však v prvních dvou lednových kolech vydřel tři body až v nastavení. Proti Mönchengladbachu už Bayer toužil po klidnějším vítězství, ke kterému mu měl pomoct i Schick, jenž ale po parádním představení v Bochumi střelecky mlčel.

Svěřenci trenéra Xabiho Alonsa byli od úvodu zápasu aktivnějším týmem a rovněž si vypracovali první vážnější příležitost. Nadiem Amiri si navedl balon k hranici pokutového území a ze své pravé nohy vyslal tvrdou ránu letící pod břevno, kterou konečky prstů vyškrábnul Moritz Nicolas. Kovář musel poprvé zasahovat ve 22. minutě, kdy ho střelou zevnitř šestnáctky prověřil Luca Netz. Jen o minutu později zahodil Leverkusen tutovku. Schick na úrovni penalty připravil gólovku pro Floriana Wirtze, který ve stoprocentní šanci před odkrytou bránou trefil jen gólmana Nicolase. Blízko úvodní trefy byl i Alejandro Grimaldo, jehož projektil z hranice pokutového území prosvištěl těsně kolem levé tyče.

V 57. minutě spálil Bayer další velkou příležitost ke skórování. Konkrétně to byl Jeremie Frimpong, který se po průnikové Wirtzově přihrávce ocitl prakticky sám před brankářem Nicolasem, ale křižnou střelou minul zadní tyč. O chvíli později se ve vápně dostal k volnéḿu míči Grimaldo, a přestože měl hodně času na přípravu zakončení, usměrnil svou ránu jen nad břevno. Od tohoto okamžiku byla Borussia pod obrovským tlakem a velmi těžko se dostávala byť jen z vlastní poloviny hřiště. Leverkusen však výraznou herní převahu ve tři body přetavit nedokázal, a zápas tak žádnou branku nepřinesl.

Bayer tak doma nečekaně jen remizoval. V dalším kole Leverkusen zavítá 3. února do Darmstadtu, Gladbach ve stejný den vyzve Bayern.

Autor: Livesport.cz / Šimon Juračka

Komentáře (2)

Přidat komentář
DidusIneptus

Kovář neudržel čistý štít! To udrželi spoluhráči. Trošku uvažujte

Reagovat
DidusIneptus

Nevím, ale Bayer si tu Ligu mistrů snad letos vybojuje. Dokonce je ještě daleko a pronásledovatelů mnoho

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele