18. kolo
20.01.2024 15:30 CET
0 : 4
(0:1)

Reportáž

Niclas Füllkrug a Edin Terzić (© AFP)

Aura kolínského stadionu proti BVB vyprchala díky skvělému představení Malena

Dortmund zvítězili v 18. kole Bundesligy na hřišti Kolína nad Rýnem 4:0. Přerušil tak sérii nezdarů na RheinEnergieStadionu, kde v posledních třech letech nevyhrál. Klíčovými se v duelu staly úvody obou poločasů. Nejprve se ve 12. minutě prosadil nakonec dvougólový Donyell Malen a po změně stran černožlutí slepenými trefami odpor "Kozlů", kteří se nadále sklání na předposledním místě tabulky, definitivně zlomili.

Zatímco tragický prosinec bez jediné soutěžní výhry fanoušky BVB zdeptal, přestupové okno jim vlilo novou krev do žil. Velký návrat totiž hlásil Jadon Sancho, jenž se okamžitě zapojil do utkání v Darmstadtu a hned se blýskl asistencí. Posílenou ofenzivu měl za úkol zastavit Kolín, který v předchozích pěti domácích kláních nebodoval jen proti Bayernu. Tentokrát mu ale chyběl Davie Selke, autor posledních tří soutěžních branek "Kozlů".

Oba celky si v úvodu duelu musely zvykat na nepříliš dobře připravený trávník, který jim zprvu dělal velké problémy především se stabilitou. Výrazně to komplikovalo kombinační hru BVB, a tak si černožlutí ve 12. minutě pomohli standardní situací. Po skvěle sehraném signálu od rohového praporku se do přihrávky Juliana Brandta z první opřel Malen a střelou k levé tyči otevřel skóre.

Svěřenci Edina Terziće mohli přidat druhý gól po půlhodině hry, jenže proti zakončení Niclase Füllkruga z velké blízkosti se skvělým zákrokem blýskl brankář "Kozlů" Marvin Schwäbe. Závěr první půle patřil domácím, ale ani střelecká převaha jim k vyrovnání před pauzou nepomohla.

Největší příležitost Kolína tedy přišla až krátce po změně stran, kdy se na Gregora Kobela řítil sám Jan Thielmann. Švýcarský gólman Borussie ale rychlým výběhem zmenšil střelecký úhel a reflexivním zákrokem změnu skóre nepřipustil. Ještě blíže srovnání byli Die Geissböcke po projektilu Lintona Mainy zpoza vápna, technický pokus 24letého útočníka však skončil na tyči.

Nevyužité příležitosti domácí musely mrzet dvojnásob, protože v 58. minutě přišel krutý zásah do sebevědomí. Sancho po individuálním průniku vybojoval penaltu, kterou bezpečně proměnil Füllkrug. Tři minuty nato navíc přidal Malen po samostatném úniku třetí přesný zásah hostů, a definitivně tak zničil jakékoliv naděje Kolína na bodový zisk. V nastavení ještě stav kosmeticky upravil na rozdíl čtyř branek Youssoufa Moukoko.

Lednové probuzení Dortmundu tedy pokračovalo druhou venkovní výhrou v řadě. V příštím kole přivítá 28. ledna Bochum, Kolín bude hrát o den dříve ve Wolfsburgu.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (1)

Přidat komentář
oli9

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele