25. kolo
18.03.2023 18:30 CET
6 : 1
(4:1)

Reportáž

Sebastien Haller (© AFP)

Dortmund nadělil Kölnu šest branek a posunul se do čela tabulky

Teď budou Černožlutí čekat, jak si povede Bayern, který zajíždí do Leverkusenu. Fakt, že Borussia zvítězila vysokým rozdílem, není v jejích kláních proti Kozlům nic až tak neobvyklého. Od roku 2011 dokázala soupeři z RheinEnergieStadionu nadělit minimálně pět gólů hned v pětici případů. Po finálním hvizdu se mluvilo především o Marcovi Reusovi, jenž skóroval dvakrát a v historické tabulce klubu ze Signal Iduna Parku mu patří se 161 zásahy druhá pozice za Adim Preißlerem (177).

Nicméně jako první se prosadil Raphaël Guerreiro, kterému finální výsledek tohoto mače nepochybně evokoval osmifinále loňského mistroství světa, ve kterém jeho Portugalsko rozdrtilo Švýcarsko ve stejném poměru 6:1. Domácí obránce si před tradiční osmdesátitisícovou kulisou vyměnil balon s Donyellem Malenen, zaběhnul si až do vápna, kde vnějším nártem pravé nohy uklízel k protilehlé (levé) tyči - 1:0.

Hosté ani nedostali příležitost se z inkasovaného zářezu vzpamatovat a hned dostali druhý. Po rozehrávce totiž svěřenci Edina Terziće sehráli parádní akci, v jejímž závěru autor úvodní trefy na hranici vápna posunul na Sébastiena Hallera, jenž tváří v tvář Marvinu Schwäbemu volil razantní zakončení pod břevno - 2:0.

Další šance patřila Sargisi Adamyanovi, který nesnížil pouze proto, že paní Štěstěna stála na straně Alexandera Meyera, který děkoval brankové konstrukci, že za něj vyžehlila jeho nepřesvědčivý zákrok. Další pokus patřil Daviemu Selkemu, nicméně Nico Schlotterbeck míči pomohl na horní síť. Ve 26. minutě to vypadalo, že Mahmoud Dahoud zahrál ve vlastní šestnáctce rukou. Daniel Siebert však dostal echo, že všechno bylo v souladu s pravidly.

A tak se třetí branka této partie dostavila až krátce po uplynutí úvodní půl hodiny. Jude Bellingham šikovným obloučkem pobídnul Malena, kterého vychytal muž v rukavicích. Jenže akce BVB pokračovala přes Raphaëla Guerreira, jenž pobídnul Marca Reuse, který v podstatě vymetl šibenici protivníkovy svatyně.

Šestatřicátá minuta přinesla Baumgartovu výběru další pohromu. Niclas Süle z vlastní poloviny vysunul Malena. Holandský fotbalista se pranic neohlížel po svých spoluhráčích a jeho tvrdá střela se s trochou štěstí odrazila na místo určení - 4:0. Ve 42. minutě rozehráli borci hájící barvy klubu z města nad řekou Rýn pěknou akci, při níž kulatý předmět doputoval k Daviemu Selkemu. Jeho první ránu Meyer ještě kryl, leč na dorážku z úhlu už byl krátký - 4:1.

Borussia si nepřekvapivě udržovala převahu i po změně stran. Trvalo to ovšem 22 minut než ji hosté pustili do další příležitosti. Timo Hübers ve vzdálenosti osmnácti metrů od brány fauloval Hallera. Dahoud mířil pod břevno, jenže tam dokázal neskutečně zasáhnout Schwäbe. Bohužel pro něj i pro celý Köln, odražené meruny si jako první všimnul Sébastien Haller a zblízka uklízel do odkryté klece - 5:1.

Jestli se snad náhodou v Signal Iduna Parku našel někdo, kdo si myslel, že Dortmundští už budou mít dost, ten se šeredně spletl. Už za 120 sekund si Haller pohrál s balonem, načež pobídnul Mariuse Wolfa, který posunul dál na Reuse, jenž prostřelil gólmana - 6:1. Záhy poté přišel na hrací plochu Anthony Modeste, který v městě s proslulým Dómem zažil v podstatě nejlepší období svojí kariéry.

Avšak teď kope za Borussii. Za dvacet minut si však žádnou možnost ke skórování nevypracoval. Na rozdíl od Dejana Ljubičiće, který pořádně vyzkoušel Meyerovu pozornost. V 88. minutě rozehrávali domácí první rohový kop v zápase. Po Bellinghamově centru se k hlavičce dostal Süle a orazítkoval patu levé tyčky. Následoval rychlý protiútok, resp. samostatný únik Lintona Mainy, jehož zakončení tečoval brankář ke Kingsleymu Schindlerovi, který neměl optimálně srovnaný krok, a tak z bezprostřední blízkosti rovněž cílil pouze do tyče.

Autor: Tomáš Kordík / kicker.de

Komentáře (1)

Přidat komentář
DidusIneptus

Mizernej Kolín nad Rýnem. Buď je bundesliga letos fakt mizerná soutěž v západní Evropě, nebo Kolín nad Rýnem patří o soutěž níž!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele