15. kolo
09.01.2021 18:30 CET
1 : 3
(0:0)

Reportáž

Erling Håland (© AFP)

Lipsko na první místo nepostoupilo, doma padlo s Dortmundem

Lipsko odmítlo příležitost posunout se na čelo tabulky poté, co v páteční předehrávce vedoucí Bayern venku nestačil na Mönchengladbach, doma jasně nestačilo na Dortmund, a zůstalo tak na průběžném druhém místě. O všem podstatném se rozhodovalo až po přestávce, přičemž BVB úřadovalo především zásluhou hráčů Jadona Sancha, Erlinga Hålanda a Marca Reuse.

Die Roten Bullen potvrdili, že celek ze Severního Porýní-Vestfálska pro ně dlouhodobě nepředstavuje vůbec oblíbeného soupeře. Od roku 2018 ho neporazili ani v jedné z pěti možností, na šestý pokus s ním prohráli už počtvrté. Die Schwarzgelben naopak navázali na svůj minulý skalp Wolfsburgu a upevnili si své postavení v první čtyřce průběžného pořadí.

Možná že právě tenhle duel maximálně ukázal, jak je pro Dortmund důležitý Håland. Když mu norský forvard minulý měsíc chyběl, v osmi zápasech napříč všemi soutěžemi vyhrál jen v polovině případů. Právě jeho podíl na úspěchu byl nyní více než klíčový. Norská stopa byla mimochodem v tomto klání znát i díky Alexanderovi Sørlothovi, jedinému střelci Lipska.

První poločas byl podstatně méně zajímavý než ten druhý. Oba týmy se do nějakých šancí dostávaly pouze sporadicky, vůbec první střelu na bránu vyslal až ve 25. minutě Poulsen, avšak hostující gólman Bürki si s touto zlobivkou soupeře poradil. Ještě se pokoušel ve 41. minutě změnit dosavadní bezgólový stav Daniel Olmo, pálil ale mimo dortmundskou bránu.

Ani úvodní pasáže pětačtyřicetiminutovky druhé rozhodně nenabídly žádnou ofenzivní a dechberoucí podívanou. Borussia se alespoň poprvé dokázala zásadněji osmělit ve 49. minutě, leč Reusovu levačku vychytal pozorný brankář Gulácsi. Až 55. minuta výrazně dopomohla rozhýbat skóre tohoto utkání a důvody k radosti měli v tu chvíli svěřenci kouče Edina Terzice.

Håland se uvolnil na pravé straně, poslal přihrávku do šestnáctky, kde Reus chytře a elegantně tečoval míč patičkou na Sancha, který z blízkosti pohotově zacílil na bližší tyč. Lipsko nenašlo odpověď na tuhle inkasovanou branku, ba naopak působilo v útoku stále spíše bezradným dojmem, Gulácsi přitom v 65. minutě zastavoval těžko udržitelného Hålanda.

Největší možnost na vyrovnání si mužstvo trenéra Juliana Nagelsmanna vytvořilo krátce po Hålandově tutovce. V 67. minutě napřáhl svou pravou nohou Daniel Olmo, jenomže ke své smůle orazítkoval jenom brankovou konstrukci. A naopak o čtyři minuty později Dortmund svůj náskok navýšil, to když Håland po pěkné kombinaci zužitkoval hlavou centr Sancha.

Zbývající dvacetiminutovka nabídla ještě dva přesné zásahy. Definitivně hosté zlomili odpor svého soka v 84. minutě, jelikož Håland přebral kolmici od Reuse, obehrál Gulácsiho a nasměroval balón pohodlně za brankovou čáru. Domácí stačili v závěru už jenom zmírnit nepříjemné následky, síť se podařilo rozvlnit po pasu zleva od Angeliňa z dorážky Sørlothovi.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (8)

Přidat komentář
Elmas

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Pharrell

Elmasi měl by sis zkusit živit tipováním přesných výsledku. Už delší dobu tady sledují že ti to jde skvěle.

Reagovat
Elmas

Jak kdy, třeba v EL nebo LM to není nic moc. Ale dík.

Reagovat
Pharrell

+***měl by si zkusit

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele