34. kolo
22.05.2021 15:30 CET
5 : 2
(4:0)

Reportáž

Robert Lewandowski (© AFP)

Lewandowski novým králem! V závěru klání s Augsburgem překonal rekord legendy Müllera

Přece se podařilo. Bayern v bavorském derby s Augsburgem neměl potíže urvat během oslav prvenství v Bundeslize očekávané vítězství, jenomže na střeleckou listinu ne a ne se prosadit útočník Robert Lewandowski. Přitom pro něj představoval byť jen jediný gól velmi důležitý artikl k překonání letitého rekordu Gerda Müllera. A toho se nakonec dočkal až v 90. minutě.

Už do přestávky domácí přelstili soupeřovu obranu hned čtyřikrát, ani v jednom případě však nefiguroval v důležitých zápiscích Lewandowski. A když už se tenhle duel pomalu chýlil ke konci, polský forvard zaúřadoval. Sané vypálil ze střední vzdálenosti, gólman Gikiewicz míč vyrazil pouze před sebe, Lewandowski se ho volný zmocnil, udělal kličku a snadno zacílil.

V tu chvíli zaznamenal na své konto již jednačtyřicátý přesný zásah na ligové scéně a vecpal se v historických tabulkách právě před Müllera. Der Bomber totiž během jedné sezóny vsítil o jednu branku méně, a byl tedy v tomto ohledu odsunutý na druhé místo. Lewandowski je tím, kdo nově od roku 1972 vládne nejproduktivnějším hráčům Bundesligy v rámci jednoho ročníku.

Na svůj počin potřeboval pouze devětadvacet utkání, jedno vynechal na konci října, čtyři další pak v dubnu kvůli poraněnému kolenu. A kdo ví, kdyby byl v tomto klíčovém období zdravý, zda by Bayern nepokračoval třeba v Lize mistrů doteď a nevypadl by s PSG už ve čtvrtfinále. Své zdravotní neduhy však stačil překonat na čtyři poslední duely, v nichž skóroval šestkrát.

Se svými spoluhráči mohl Meisterschale pozvednout nad hlavu i on po přesvědčivé výhře nad svým lokálním rivalem. Už v 9. minutě se poprvé měnilo skóre, po Gnabryho přihrávce do nebezpečného prostoru v brankovém území si srazil balón do vlastní sítě stoper Gouweleeuw. A ve 23. minutě zakončil přesně sám Gnabry, jenž hlavou dotlačil merunu za brankovou čáru.

Augsburg mohl záhy snížit stav, bránící Hernández fauloval ve vlastní šestnáctce Niederlechnera a sudí Schmidt nařídil pokutový kop. Jenže exekutor Caligiuri ho zahrál vážně dost mizerně a jeho střelu doprostřed brány zlikvidoval gólman Neuer. A tohle neproměnění šance ve 33. minutě ztrestal ukázkovou pumelicí do šibenice ze střední vzdálenosti Kimmich.

Dvě minuty před obrátkou se ještě prosadil Coman, za vápnem si narovnal míč na pravačku a zamířil po zemi přesně na bližší tyčku. Augsburg se ve druhém poločase dočkal svých dvou odměn, v 67. minutě zužitkoval centr Bénese ze standardky hlavičkující Hahn a po něm v 71. minutě oblouček od Hahna využil Niederlechner. Až poté teprve mohl zářit Lewandowski.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, kicker.de

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele