12. kolo
04.11.2011 20:30 CET
3 : 1
(0:0)

Reportáž

1. FSV Mainz 05 - VfB Stuttgart 3:1

Pět zápasů po sobě se chodili příznivci Mainzu do Coface Areny pouze dívat na porážky svého týmu. Změna nastala až během předehrávky dvanáctého kola, kdy svěřenci Thomase Tuchela třemi góly v rozmezí jedenácti minut rozhodli o osudu utkání.

Během první půle to na výraznou změnu v projevu domácích moc nevypadalo. Poté, co se v sedmé minutě bravurním zákrokem proti hlavičce Kuzmanoviće musel vytáhnout Wetklo, se Mainz do první slibné příležitosti dostal až na začátku druhé půle prvního poločasu, jenomže pokus kapitána Sota z dobrých dvaceti pěti třiceti metrů přikryl Ulreich.

Hned na to měl největší šanci hostů v prvních čtyřiceti pěti minutách Cacau, jenomže jeho hlavička po Hajnalově volném kopu z malého vápna jen trefil šťastného Wetkla. Podobně blízko či daleko od vsítění branky byl za dvanáct minut i Ivanschitz, jenž svůj dravý průnik chtěl zakončit mezi nohy Ulreicha, jenomže střelu otřel o levou nohu hostujícího brankáře a vracející se Boulahrouz tak míč skluzem metr před brankovou čárou odpálil pryč. Velké chvíle Cacau a Ivanschitze však měly přijít.

Pořádnou sportovní zápletku oba týmy zaplněnému stadionu nabídly až ve druhé půli. Vše načala kombinace Ivanschitze s Ujahem, kdy se druhý jmenovaný řítil dírou v obraně hostí sám na Ulreicha, jenomže místo rázného zakončení se snažil ještě popotáhnout míč, což byla chyba - míč mu uskočil a vybíhající Ulreich zasáhl.

Nigerijský útočník si o to více mohl rvát vlasy hned vzápětí, kdy Harnikův přízemní centr od postranní čáry prakticky okopíroval pohyb obranné řady domácích, z níž jej však nikdo nedokázal zastavit a neobsazený Cacau tentokrát z bezprostřední blízkosti nezaváhal.

Odpověď však byla rychlá. Domácí kapitán Soto jen nepatrně před šestnáctkou dloubl do míče, ten se snesl právě na hlavu Anthonyho Ujaha, jehož zprvu nenápadná hlavička skončila za Ulreichovými zády a Ujah tak mohl slavit první bundesligový gól ve své kariéře.

Jen dvě minuty nato bilanci spálených šancí v druhé půli vyrovnal hostující záložník Okazaki. Maličký Japonec se ocitl sám před Wetklem, jenomže místo razantní rány stejně jako před několika minutami Ujah zvolil ještě jeden dotek navíc a domácí charismatický strážce tyčí jej vytlačil. V tento moment se hra přelévala od jednoho pokutového území ke druhému.

Avšak pohlednému fotbálku udělala přítrž 58. minuta. Centr od pravé lajny směřoval na Müllera, jenomže toho odstrčil stoper Maza s udí Winkmann nemilosrdně ukázal na značku pokutového kopu. Míč si i přes protesty hostí vzal pod svou péči Andreas Ivanschitz a nařízenou jedenáctku s přehledem proměnil.

Hlavní sudí Winkmann zápasu již od začátku nastolil velmi volný metr, hra se mu po hodině hry začala vymykat z rukou a fanoušci v Coface Areně se měli na co těšit a to nejen po té fotbalové stránce. Všem pak pořádně zatrnulo v 63. minutě hry. Na první pohled neškodný centr se domácímu stoperovi Bungertovi podařilo odhlavičkovat tak nešťastně, že Wetklo musel narychlo pospíchat zpátky na čáru a míč posunout na roh.

Jen pár vteřin nato se fotbalová nevyzpytatelnost opět ukázala v celé své kráse. Pospěch milimetrovým přetažením našel na druhé straně Ivanschitze, ten míč prostrčil dopředu na Ujaha, jenž využil nedorozumění Molinara s Ulreichem a přidal tak do prázdné branky svůj druhý gól v utkání.

Stuttgart se ani třemi góly v jedenácti minutách nenechal zlomit a v sedmdesáté minutě mohl ještě vykřesat jiskřičku naděje - zafungovala totiž stejná spolupráce jako při jeho prvním gólu, jen s tím rozdílem, že Harnik tentokrát centroval vzduchem a Cacau jeho nabídku nevyužil.

Kouč hostí Bruno Labbadia se snažil hru zvrátit všelikerými taktickými tahy a střídáními. Jedno z nich se mu málem vyplatilo čtvrt hodiny před koncem, Hemlein ale svou volej po propadnutém míči z rohového kopu nedokázal zrealizovat tak, jak by chtěl.

Poslední zdramatizování zápasu tak měli na svědomí domácí. Konkrétně Eugen Polanski, jehož v 83. minutě po právu do sprch poslal rozhodčí Winkmann - polský defenzivní štít naprosto zbytečně zezadu zastavil do zkonsolidované obrany mířícího Hemleina a oslabil tak na závěrečné minuty svůj tým.

Mainz však v nastaveném čase i s nasazením vlastního zdraví výhru uhájil, v závěru mohl ještě hattrick dokonat Ujah, ale opět jej zradilo zpracování. Stuttgart tak šanci posunout se na druhé místo tabulky nevyužil.

Autor: Daniel Polách

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:4

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele