2. kolo
28.08.2010 15:30 CET
3 : 4
(3:1)

Reportáž

VfL Wolfsburg - 1. FSV Mainz 05 3:4

Premiéra brazilského ofenzivního virtuóze Diega se vydařila. Ovšem pouze do třicáté minuty. Wolfsburg totiž dokázal ztratit vedení 3:0 a ještě před vlastními fanoušky prohrát s Mainzem 3:4. Pro tým ze stáje Steva McClarena se tak koncovky zápasů stávají noční můrou.

Prvních dvacet minut ale jakoby přítomnost nového muže v bílém dresu nebyla znát. Hosté útočili ve třech lidech, domácí je do ničeho nepustili a měli drtivou převahu, z velkého tlaku ale vytěžili pouze nepovedený nákop Diega dva metry nad Wetklovu bránu. Jedinou zajímavou situací se tak stal tvrdý zákrok Mandžukiće na Zabavníka, za který si chorvatský záložník vysloužil žluté ocenění.

První gólem zavánějící šanci tak diváci ve Volkswagen Areně viděli až po jednadvaceti minutách hry. Džeko si zběhl na levou stranu pro míč, pak jej nasměroval pod sebe k Diegovi, ten ale bez střelou bez přípravy branku netrefil. Emoce tak byly zbytečné, za tři minuty už ale mohly vypuknout naplno. Fuchs prvně místo odhlavičkování míče do bezpečí zboural Zianiho na středové čáře, čímž posunul do šance Edina Džeka, který si poradil s Noveskim a zasunul míč pod bezmocného Wetkla, který při vyběhnutí vstříc domácímu kapitánovi ještě ke všemu uklouzl.

Ten, kdo očekával změnu herního projevu Tuchelovy družiny, se mýlil. Navíc za to tým od soutoku Rýna s Mohanem pykal. Džeko prodloužil míč k levé lajně na Mandžukiće, chorvatský mladík jej zavezl do šestnáctky, kde už mu nezbylo nic jiného, než předložit míč na tři nabíhající spoluhráče a utíkat slavit společně s Džekem, který se z nabíhajících Vlčákům míče chopil jako první.

Zmar hostí byl beze zbytku dokonán po půlhodině hry. Nad autostadtem sice vysvitlo na chvíli sluníčko, brankář hostí Christian Wetklo měl ale nadále před očima jen a jen černo. Svensson na půlící čáře až moc dlouho přemýšlel nad rozehrávkou, kdežto k němu rychle přispěchal Džeko, hostující stoper se tak unáhlil k záložnímu plánu zpětné přihrávky, kterou ale pouze poslal dopředu Diega. Brazilský záložník si pak už jen mohl vybrat, zda Džekovi dopřeje rychlý hattrick, nebo sám vstřelí svůj první gól v novém působišti. Nakonec si vybral druhou možnost a po kličce Wetklovi zvýšil na 3:0 pro předloňského mistra.

Wolfsburg tak skolil hosty jejich vlastní zbraní - ohromnou efektivitou. Diego se totiž nepostaral jen o třetí branku Vlků, ale také o třetí střelu svého týmu na branku soupeře. Pak ale přišel varovný prst v podobě snížení Mainzu z jeho prvního ohrožení domácí branky. Kjaer po rohovém kopu v závaru vykopl míč jen k Sotovi za šestnáctku, záložník Mainzu se dlouho nerozmýšlel, vystřelil a Morten Rasmussen s přispěním brankové konstrukce tečoval míč do branky.

Trenér Mainzu Thomas Tuchel do druhého poločasu poslal na hřiště místo nevýrazného Allaguie mladíka Schürrleho, což se nakonec ukázalo jako geniální tah. Mainz ale náskok Wolfsburgu stahoval postupně. Ve 49. minutě si Zabavníkův aut zpracoval u čáry Holtby, jeho následný centr do pokutového území sice Schürrle promáchl, nicméně za ním stojící Soto si jej srovnal do parády a nechal Benaglia podruhé kapitulovat.

Mladý útočník Mainzu mohl vyrovnat již v padesáté páté minutě, šťastné odvrácení Fuchse ale na něj bylo moc dlouhé a míč ještě stihnul urvat Benaglio. Schürrle, který kvůli zranění nehrál proti Stuttgartu, si vše vynahradil za tři minuty. Od Polanského totiž převzal přihrávku, pak se z ničeho nic odhodlal z třiceti metrů ke střele a překvapený Benaglio se ke své levé tyči natahoval marně.

Wolfsburg chtěl okamžitou odpověď, ale ta nepřicházela. Až v 65. minutě po Grafitově centru hlavičkoval Džeko, Wetklo ale na brankové čáře dokázal zasáhnout. Vlci pak nadále stupňovali svůj tlak, ale při jeho útočné síle byl počet střel na branku spíše zklamáním. Když už se k ní automechanici dostali, zblokovala ji pozorná obrana hostí, tak jako o tři minuty později po důležitém Wetklově zákroku Noveski Grafitův pokus.

To bylo z příležitostí bílých vše a nebezpečným začal být jen Mainz. Nejprve se mu v 78. minutě povedlo přečíslit soupeře, jenomže Fuchsův centr na poslední chvíli před Schürrlem odkopl vracející se Kjaer. Mainz ale nevyužité šance, při které by Schürrle zakončoval do prázdné branky, litoval jen jedenáct minut. Kjaer pak až moc staticky bránil Szalaie, který střelou za Benagliova záda dokázal nejen rozhněvat Steva McClarena na domácí lavičce, ale i to, čemu by po půlhodině hry nevěřil.

Zklamané domácí fanoušky se snažil ještě ve čtvrté minutě nastavení rozveselit střídající Dejagah, jeho ráně ale k cestě do brány scházelo hodně. Mainz tak pohádkově otočil utkání ve Wolfsburgu a vyvrátil pověst o týmu, jenž boduje pouze na domácím stadionu.

Autor: Daniel Polách

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

CO TO NA TOM HŘIŠTI VYVADĚLI SAKRA JAK TO MOHLY TAKTO PODĚLAT O POLOČASE 3:1 A PAK PROHRAT 3:4 TO JE OPRAVDU VYKON TO SE MUSI UZNAT

Reagovat
smazaný uživatel

vlci by meli prestat kupovat hvezdy dopredu a zamerit se na defenzivu to je neco stasneho co predvadi v obrane fazi

Reagovat
smazaný uživatel

starej Wolfsburg co byl před 5 lety :D 3:0 a 3:4 takovy meli zapasy furt

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele