Souhrn evropské kvalifikace MS 2014 - úterý 15.10.

15.10.2013, 21:00, aktualizováno 15.10.2013, 22:59
Komentáře a souhrny
Rusko uhrálo v Ázerbájdžánu potřebný bod a postupuje na MS stejně jako Bosna a Hercegovina, která zvítězila v Litvě. Letenky do Brazílie je zajistili také Španělé a Angličané. Do baráže musejí výběry Portugalska a Řecka, Islandu, Rumunska, Francie a Ukrajiny. Češi uspěli v Bulharsku, Slováci neudrželi dvougólové vedení v Lotyšsku, Němci přestříleli Švédy...
Skupina A

Belgie - Wales 1:1

15.10.2013 21:00

Góly: 64. Kevin De Bruyne - 88. Aaron Ramsey

Kvalifikace na světový šampionát v Brazílii je u konce a jedním ze sedmi neporažených celků evropské části zůstala i po posledním kole Belgie. Černý kůň mistrovství doma s Walesem remizoval 1:1 - o branky se postarali soupeři v Premier League - Kevin de Bruyne a Aaron Ramsey.

Belgie vstupovala do utkání s klidnou hlavou a naprosto bezstarostně. Podle toho vypadala i základní sestava, v níž chybělo několik tradičních opor. Obránci Lombaerts s Vertoghenem, záložník Defour, nezcela připravený útočník Christian Benteke nebo jedna z největších hvězd světového fotbalu Eden Hazard.

Přesto se dostali k první střele na branku - De Bruyne oslovil Lukakua a Hennessey musel po čtvrthodině hry zasahovat. Krátce před poločasovým hvizdem dokonce zachránila gólmana Walesu konstrukce branky, přesto se diváci dočkali úvodní branky až po změně stran.

Postarali se o ni někdejší spoluhráči z londýnské Chelsea. Romelu Lukaku, který však nyní z klubu úřadujícího vítěze Evropské ligy hostuje v Evertonu, obloučkem přes hlavu vyslal do souboje s nejistým Wilsonem Kevina de Bruyneho, jenž si poradil nejen se střídajícím obránce, ale následně i s Hennesseym, jehož pokořil přesnou střelou k tyči.

Přesto nakonec Ostrované odjížděli z Belgie s bodem. V úplném závěru utkání využil svých zkušeností Craig Bellamy, skrytým pasem vybídl do šestnáctky Aarona Ramseyho a záložník Arsenalu jedním dotekem vyrovnal mezi Courtoisovýma nohama na konečných 1:1.

Více informací k zápasu

Skotsko - Chorvatsko 2:0

15.10.2013 21:00

Góly: 28. Robert Snodgrass, 73. Steven Naismith

Domácí Skotové sice v posledním kvalifikačním utkání zabojovali, když porazili nevýrazné Chorvaty, ale ani tři body nestačí na víc, než je čtvrté místo. Chorvati se můžou těšit na nevyzpytatelnou baráž.

Za suverénní Belgií se na druhé pozici krčí Chorvatsko, které ani dnes nepodalo dobrý výkon a po dvou brankách zaslouženě prohrálo. Největší šanci hostí zahodil naturalizovaný Brazilec Eduardo. Od úvodu se ale hosté tlačili do zakončení, první střelecký pokus si připsal Nicola Strinić. Centr do pokutového území mohl o pár minut později zužitkovat útočník Nikola Kalinić, ale na míč těsně nedosáhl a brankář Allan McGregor si mohl oddechnout. Do obrovské šance se dostal také ve formě hrající Mario Mandžukić, hvězda bavorského Bayernu dokonce udělala kličku brankáři a mohla zakončit, ale vracející se obrana nebezpečí zažehnala.

Staré známé pravidlo o neproměněných šancích a jejich potrestání bylo k vidění i dnes večer, když se o pět minut později dostal k míči Robert Snodgrass, který zužitkoval centr Charlieho Mulgrewa a poslal Skoty do vedení!

Skotští fanoušci se mohli dočkat dalšího dárku v podobě druhé branky, ale již jednou skórující Snodgrass tentokrát napálil jen tyč. Hosté si v první půli nevypracovali již žádnou větší akci a zvláště neproměněné sólo Mandžukiće je mohlo velice mrzet. Vysunutého útočníka hledal po návratu z kabin také ofenzivní klenot Luka Modrić, jeho pas ale nebyl útočníkem dobře zpracován. K velmi aktivním hráčům patřil také zkušený bek Darijo Srna, jehož centry znamenaly nebezpečí snad pokaždé. Místo Kaliniće se vydal škádlit domácí obranu Eduardo, který o pár minut později mohl srovnat. Stejně jako jeho kolega z první poloviny utkání, také bývalý Kanonýr dokázal obejít brankáře McGregora, ale poté si míč zbytečně předkopl a střílel jen do boční sítě.

Skotové opět trestali, když si Ikechi Anya dobře pokryl míč a počkal na Vidu, který jej v pokutovém území fauloval. Sudí Ovidiu Hategan neměl na vybranou a pískl do píšťalky. K pokutovému kopu se postavil záložník Barry Bannan, ale míč směřoval jen do míst, kam brankář Stipe Pletikosa dosáhl. Nicméně, ten balon vyrazil jen k nohám dobíhajícího Stevena Naismithe, který stanovil konečný výsledek zápasu na 2:0 pro domácí tým.

Více informací k zápasu

Srbsko - Makedonie 5:1

15.10.2013 20:30

Góly: 16. Štefan Ristovski (vl.), 19. Dušan Basta, 38. Aleksandar Kolarov (pen.), 54. Dušan Tadić, 74. Stefan Šćepović - 83. Adis Jahović

Srbové nenechali nic na pochybách, na rozdíl od svého nedávného parťáka z Černé Hory závěrečný domácí zápas nevypustili a outsidera z Makedonie rozstříleli jasně 5:1.

V malém balkánském derby už nešlo prakticky o nic - Srbové nenaplnili ambice a do Brazílie se nepodívají, což bylo jasné už delší dobu (velký rival z Chorvatska na tom byl zkrátka lépe), Makedonie o postup ani reálně nikdy nebojovala. Právě ona se však ukázala jako klíčový důvod srbského úpadku - porážka ambiciózního týmu ve Skopje (0:1 v říjnu 2012) dala vlastně jasně najevo, že o postup budou tentokrát hrát spíše Chorvaté s Belgičany.

Alespoň tedy že odveta se domácím vydařila na jedničku - na brzký vlastní gól Stefana Ristovského navázali postupně Dušan Basta, Aleksandar Kolarov, Dušan Tadić i Štefan Ščepović. Za hosty snižoval až v závěru utkání Adis Jahović.

Skóre se poprvé měnilo krátce po úvodní čtvrthodině hry, kdy se Ristovski nepomohl s gólmanem Tome Pačovskim a nešťastně srazil balon na jeho záda, a vítěznou branku pak o pouhé dvě minuty později zaznamenal Bašta, který perfektně zpracoval Kolarovův pas a ošálil Pačovského podruhé.

Ještě do poločasu přišla definitivní pojistka tří bodů: Boban Grnčarov fauloval ve vápně Branislava Ivanoviće, rozhodčí nekompromisně ukázal na bílý puntík, a bezchybná exekuce v podání Aleksandra Kolarova zajistila favoritovi už tříbrankové vedení. Až na 5:0 se mu následně po změně stran podařilo zvýšit zejména zásluhou Dušana Basty, který se převtělil ze zakončovatele v kreativce a připsal si na konto hned dvě brankové asistence - nejprve v 54. minutě přesným pasem vyzval Tadiće, poté o 19 minut později našel hlavu skórujícího Ščepoviće. Jahovićův zásah sedm minut před koncem už tak měl pouze kosmetickou funkci.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Belgie1082018:426
2.Chorvatsko1052312:917
3.Srbsko1042418:1114
4.Skotsko103258:1211
5.Wales103169:2010
6.Makedonie102177:167
Skupina B

Itálie - Arménie 2:2

15.10.2013 20:45

Góly: 24. Alessandro Florenzi, 76. Mario Balotelli - 5. Jura Movsisjan, 70. Henrich Mchitarjan

Domácí tým v Neapoli pouze formálně dohrával poslední utkání kvalifikační skupiny, motivovaní Arméni si snažili napravit renomé. To se jim zčásti podařilo, protože Italům vstřelili dvě branky. Stejný počet ale v závěru inkasovali, takže ve skupině končí na pátém místě.

Itálii sice již o nic nešlo, pro zachování pokoje v srdcích fanoušků i typicky italské hrdosti ale trenér Cesare Prandelli sliboval velkou podívanou. K ní se začalo schylovat již po třech minutách, k nelibosti toskánského trenéra však na opačné straně. Po chybě zadáka Davide Astoriho mohl jít do brejku Movsisjan, ale jeho ránu vracející se obrana Azzurri zablokovala. Brankář Federico Marchetti přesto věděl, že podobné zaváhání by mohlo Italy přijít draho.

A pokud to není jen moje hypotéza, brankáři Lazia se jeho předpověď vyplnila bezezbytku. Po ofsajdu snipera Pabla Daniela Osvalda se totiž Movsisjan dostal do druhého zakončení a tentokrát si již vedl úspěšněji. Chybujícího Alberta Aquilaniho obral o míč Henrik Mchitarjan, vybídl Movsisjana a ofenzivní klenot Arménie prostřelil zkušeného strážce tří tyčí!

Šokovaní Italové chvíli nevěděli, jak reagovat. Na nahrávku Alessandra Florenziho si sice naběhl hrot Osvaldo, spolupráci současného Římana s bývalým ale Osvaldo nevyřešil ideálně. Branku před vlastním publikem nepřidal po střele z dvaceti metrů ani Lorenzo Insigne, i když se brankář Berezovskij musel hodně natahovat. Chyb se nevyvarovali ani hosté, když nechali proniknout Pabla Osvalda, kterému už napodruhé spolupráce s Florenzim vyšla. Záložník římských Vlků využil schopností dvojice Osvaldo - Insigne a hlavičkou srovnal stav utkání.

Lorenzo Insigne byl v rámci první půle hodně vidět, protože z krajních prostor často podnikal nebezpečné útoky. Hráč, který svůj talent rozvíjel například pod Zdeňkem Zemanem v Pescaře, se prosmýkl kolem stínícího obránce a vypálil. Bránu ale o pár centimetrů minul.

Nesouvisle vypadající úvod druhého dějství se snažil narušit Pablo Osvaldo, ani jeho míčová ekvilibristika ale k vytvoření gólové šance nevedla. Jeden extravagantní hráč byl střídán druhým, když se na hrací plochu podíval Mario Balotelli. Ten se stal cílem přihrávky maestra Pirla, bývalý hráč Citizens ještě hledal Lorenza Insigneho. Mladý talent z Neapole sice vyzrál na dotírající beky, ale brankář hostujícího celku byl ve střehu a jeho ránu vyrazil. Před neapolské publikum vyběhl také Antonio Candreva, který vystřídal střelce jediného italského gólu. Do útrob stadionu San Paolo se dnes dostal také domácí trenér Benitez, Insigne se tedy snažil potěšit svého nadřízeného. Jeho rána po Balotelliho vybídnutí ale mířila jen doprostřed brány.

Když se domácí tým začal nadechovat k náporu, hosté jej uzemnili vstřeleným gólem. Na začátku všeho byl nepovedený zákrok brankáře Marchettiho, po jehož zásahu dostali Arméni šanci na rozehrání rohového kopu. Toho využili skvěle, na centr Ghazarjana si naběhl Henrik Mchitarjan a hlavičkou opřel míč o břevno - 1:2.

Bývalý trenér Fiorentiny se rozhodl na nepříznivý vývoj utkání reagovat nasazením toskánského útočníka "Pepita" Rossiho, jehož neustálý pohyb se téměř ihned projevil. Po nenápadné nahrávce si na Pirlův míč naběhl Mario Balotelli, kterému právě díky Rossimu obránci nevěnovali tolik pozornosti a jen tak mimochodem zavěsil pod břevno!

Itálie nesložila zbraně - na domácí půdě nechtěla ztratit body. Branku Maria Balotelliho ale překazil útočný faul, který ji učinil neplatnou. Azzurri se s bodem smířili a konec utkání dohrávali bez větších akcí před bránou soupeře. Výjimku tvořila snad jen šance Maria Balotelliho z nastaveného času.

Více informací k zápasu

Bulharsko - Česko 0:1

15.10.2013 20:15

Góly: 51. Bořek Dočkal

Česká reprezentace svou kvalifikační cestu o postup na mistrovství světa 2014 zakončila se ctí. V závěrečném utkání v Bulharsku po celý zápas tahala za delší konec provazu, na tříbodový zisk jí přitom stačila jediná trefa Dočkala z jednapadesáté minuty. V konečném zúčtování je z toho pro Čechy třetí příčka ve skupině B...

Trenér Pešice, který dnes naposledy během své krátké mise u reprezentačního týmu usedl na lavičku, poslal do hry podobnou jedenáctku té, která v pátek přivezla tři body z Malty. Jen vykartovaného Sivoka nahradil na pozici stopera Mazuch, v útočné dvojici doplnil Kadlece Kozák a místo Hušbauera dostal šanci v základu Jiráček.

A Češi hned od začátku ukazovali, že to budou oni, kdo dnes bude diktovat tempo hry. Nově složená obrana fungovala perfektně, ve středu pole se hostům poměrně dařilo kombinovat, a tak se Bulhaři k míči zase tolik nedostávali, a když už ano, bylo to dostatečně daleko od branky Petra Čecha. První šance zápasu byla k vidění ve čtrnácté minutě, ovšem hned to byla příležitost z kategorie vyložených. Rajtoral parádním pasem za obranu našel rozběhnutého Kozáka, jenž najednou pelášil s míčem úplně sám na bulharskou svatyni, v rozhodující moment ovšem v zakončení selhal a míč poslal vysoko nad branku.

Podobnou situaci přinesla i minuta sedmadvacátá, jen se dvěma podstatnými rozdíly. Kozákovu roli převzal Jiráček, místo nad břevno zakončoval do vyběhnuvšího gólmana Stojanova a gól z toho tedy opět nebyl. Po půlhodině hry poprvé zkoušel své štěstí Dočkal, ovšem to ještě teprve rovnal svá mířidla. Brankář Čech se k první práci dostal až krátce před koncem prvního poločasu, kdy ho prověřil bulharský kapitán Popov, ten však stejně stál v několikametrovém ofsajdu. A tak mohli ještě před odchodem do kabin udeřit Češi, Kozákova hlavička po skvělém centru Jiráčka ale skončila na levé tyči.

Do druhého dějství vstoupili Bulhaři o něco aktivněji, střídajícího Rangelova ale famózním zákrokem vychytal Čech a Manolevova hlavička pro změnu skončila mimo tři tyče. A domácí za své nevyužité příležitosti velmi rychle pykali. V jednapadesáté minutě rozjel stoper Suchý elegantní kličkovanou kolem dvou Bulharů povedenou akci českého týmu, na jejíž konči byla až Dočkalova skákavá rána, která zaskočila Stojanova a skončila až v síti.

Češi se po vstřelené brance zatáhli a rozhodli se jen kontrolovat příznivý výsledek, a to se jim dařilo na jedničku. Domácí celek se vůbec nedostával do blízkosti Čechovy branky, a tak nejnebezpečnější moment přišel po dalekonosné ráně Popova, kterou hostující brankář konečky prstů vytáhl na roh. Pokud se navíc Bulhaři chystali k nějakému závěrečnému náporu, v pětasedmdesáté minutě dostali pořádnou ránu do vazu. Levý bek Zanev nejprve fauloval ve výskoku Rajtorala, aby si následně neodpustil ironický potlesk na adresu sudího Kassaie a ten byl nekompromisní - červená karta.

Závěr zápasu už žádnou zajímavou situaci nenabídl, a tak se Češi rozloučili s nepodařenou kvalifikací alespoň částečným úspěchem, z Bulharska si vezou vítězství 1:0 a přestože světovému šampionátu v Brazílii budou přihlížet jen z pozice diváků, snad by se přeci jenom mohlo blýskat na lepší časy...

Více informací k zápasu

Dánsko - Malta 6:0

15.10.2013 20:15

Góly: 8. Morten Rasmussen, 11. Daniel Agger (pen.), 28. Andreas Bjelland, 39. Daniel Agger (pen.), 74. Morten Rasmussen, 84. Nicki Bille Nielsen

Dánové splnili úkol, když doma rozdrtili trpaslíka z Malty jasně 6:0 a zajistili si druhou příčku v "české" skupině B, ale přesto si mohou zoufat - jako nejslabší tým z druhých míst se do baráže nakonec nepodívají.

Na hřišti přitom bylo rozhodnuto rychle - dvě proměněné penalty Daniela Aggera a úspěšné zásahy Mortena Rasmussena a Andrease Bjellanda zajistily favoritovi pohodlné čtyřbrankové vedení už po přestávce. Oo změně stran se pak podruhé prosadil Rasmussen a premiérově i Nicki Bille Nielsen, čímž ustanovili celkového "kanára".

V podobných utkáních bývá důležité vsítit brzký gól, a Dánům se to dnes povedlo už v osmé minutě - Peter Ankersen utekl po pravém křídle a předložil Rasmussenovi přesný centr, do kterého stačilo správně trknout hlavou. O dvě minuty později potom John Mintoff fauloval ve vápně Michaela Krohn-Dehliho, a bylo vlastně definitivně rozhodnuto - Agger nekompromisně napálil míč za záda Justina Habera.

Další šanci si v 19. minutě připsal po Krohn-Delhiho centru Bjelland, ale tentokrát už byl Haber na místě včas; maltský gólman rozhodně neprožíval jednoduchý večer, protože než se stačil pořádně rozchytat, prohrával jeho tým už 0:3. Bjelland, který svůj první souboj s hostujícím strážcem prohrál, byl ve 27. minutě už úspěšný - asistoval centrem opět Ankersen, tentokrát zleva, a obránce Twente přibil míč hlavou přesně do rohu branky.

Kasper Schmeichel si na druhé straně vůbec poprvé zachytal až 10 minut před pauzou, kdy jej prověřil Clayton Failla tvrdým projektilem z pětadvacetimetrů; Schmeichel však míč vyrazil a natolik tím sebral Malťanům vítr z plachet, že stihli ještě do poločasu inkasovat počtvrté. Andrei Agius stáhl k zemi Emila Larsena, a verdikt byl jasný - opět penalta, opět levačka Daniela Aggera, opět gól.

Dánové mohli dokonce ještě do půle vést i o pět branek, to by však Haber nesměl skvěle zasáhnout proti Rasmussenově ráně po rohu; domácím to však vadit nemuselo, neboť věděli, že o vedení už v žádném případě nepřijdou, a navíc se i po změně stran hrálo takřka výhradně na jednu bránu. Pouze zlepšený výkon maltské defenzivy i samotného Habera držel severského soka na uzdě až do 74. minuty.

Do té doby o sobě dali vědět prakticky pouze William Kvist Jorgensen a z přímého kopu i Aleksandr Kuski, které shodně vychytal šikovný Haber, a aktivní Ankersen, který pálil mimo; čtvrthodinku před vypršením normální hrací doby si však Rasmussen narazil s Krohn-Delhim a zvýšil na 5:0. Finální branku přidal o deset minut později Bille Nielsen, který zkušeně uklidil do sítě Larsenův pas.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie1064019:922
2.Dánsko1044217:1216
3.Česko1043313:915
4.Bulharsko1034314:913
5.Arménie1041512:1313
6.Malta101095:283
Skupina C

Švédsko - Německo 3:5

15.10.2013 20:45

Góly: 6. Tobias Hysén, 42. Alexander Kačaniklić, 69. Tobias Hysén - 45. Mesut Özil, 52. Mario Götze, 57. André Schürrle, 66. André Schürrle, 76. André Schürrle

Stejně jako předchozí vzájemné střetnutí Švédů s Nationalelf nabídlo velmi zajímavou podívanou, která rozhodně bavila, neboť bylo znovu k vidění celých osm branek. Domácím ani tři góly na body nestačily....

Severský tým se musel obejít bez kanonýrů Zlatana Ibrahimoviče (disciplinární trest) a Johana Elmandera (záda), ovšem jejich absence znát nebyla. Hned po šesti minutách Larsson parádním míčem oslovil na hranici pokutového kopu jejich "zástupce" Hyséna, který nezaváhal a pohotovou střelou otevřel skóre - 1:0! Bylo tak znovu jasné, že o branky nebude nouze.

Němci podle očekávání hned záhy svého protivníka přikovali na vlastní polovinu, ovšem jednu jedinou nebezpečnou akci měl na svědomí hlavičkující Müller, jehož pokus se "otřel" pouze o břevno švédské branky! Jinak si však svěřenci Erika Hamréna drželi favorita na distanc. Srovnat krok mohl Schürrle, ovšem Wiland byl na místě a Özil pro změnu o chvíli později ideální chvíli ke střele propásl a z velmi nadějné příležitosti tím pádem nic nebezpečného nevzešlo.

Krátce po půlhodině hry se po zákroku Källströma dožadoval odpískání pokutového kopu Schürrle, ovšem rozhodčí Collum na místo toho ukázal na druhou stranu za údajné simulování křídelníka londýnské Chelsea. Krátce nato po rychlé kombinaci přestřelil Schweinsteiger a navíc udeřilo před opačnou brankou: Kačaniklić dovedl bezchybnou střelou ideálně zužitkovat chybu německého středu pole a na světě byl výsledek 2:0! Ještě do pauzy však pohotově snížil Özil - 2:1.

Po obrátce se na místo Thomase Müllera postavil Mario Götze a André Schürrle se díky tomu posunul zpátky na levé křídlo. To se ukázalo jako rozhodující tah. Jako první se však dočkala nová akvizice mnichovského Bayernu: Özil přízemním balónem oslovil právě Götzeho, jenž z ideální střelecké pozice srovnal na 2:2! A to nebylo rozhodně všechno. Obrovské zaváhání Nilssona s díky využil Schürrle, jenž si ukázkově vychutnal i brankáře a střelou k tyči zavěsil - 2:3. A defenzivní linie Švédska si neodpustila ani další zaváhání, které opětovně trestal expres Schürrle - 2:4.

Trvalo však pouhopouhé tři minutky, než bylo znovu zaděláno na drama. Postaral se o to Larsson, který skvěle zahraným volným přímým kopem nedal Neuerovi možnost zasáhnout - 3:4. Jednalo se však o Schürrleho večer. Bývalá opora Mainzu nebo Leverkusenu si dobře zpracovala míč a potom technickým pokusem nezastavitelně poslala mičudu na určené místo - 3:5.

Více informací k zápasu

Faerské ostrovy - Rakousko 0:3

15.10.2013 20:45

Góly: 16. Andreas Ivanschitz, 64. Sebastian Prödl, 67. David Alaba (pen.)

Alpský celek naplnil předpoklady a z maličkého souostroví v Atlantickém oceánu si odváží povinné tři body, které však Rakušanům nestačí ani na druhé místo zaručující baráž. Domácí zůstávají na chvostu skupiny C.

Rakousko mělo od samého začátku jasně navrch, pohodlně kombinovalo a čas od času si vytvářelo nebezpečné situace před soupeřovou brankou. Alaba sice ještě na Nielsena recept nenašel, ovšem Harnik po šestnácti minutách před brankou našel Ivanschitze, který z bezprostřední blízkosti snadno uklidil - 0:1. Zanedlouho však mohlo být srovnáno, když už se radoval Holst, překonaného Lindnera ale za minutu dvanáct na brankové čáře zastoupil obětavý Prödl!

Skromná družina mohla udeřit do pauzy ještě jednou, konkrétně to ostrým pokusem zkoušel Justinussen, ale na hostujícího strážce branky nevyzrál. Ivanschitz po změně stran promrhal i další velkou možnost, ovšem chvíli nato si mohl konečně oddechnout, když jeho centr dopravil na určené místo hlavičkující Prödl - 0:2. Vzápětí navíc Benjaminsen ve vápně nedovoleně zastavil Harnika a sudí Liany nařídil pokutový kop! Balón si tradičně postavil Alaba a nechytatelnou střelou do šibenice zavěsil na končených 0:3! Čerstvý Sabitzer poté ještě zamířil do tyče!

Více informací k zápasu

Irsko - Kazachstán 3:1

15.10.2013 20:45

Góly: 17. Robbie Keane (pen.), 26. John O'Shea, 77. Dmitrij Šomko (vl.) - 13. Dmitrij Šomko

Alespoň malou náplastí na nepovedenou kvalifikaci může být Irsku vítězství nad Kazachy, kteří sice záhy vedli, ovšem ještě do pauzy dvakrát lovili kulatý nesmysl ze sítě a nakonec už se do zápasu nevrátili.

Přitom asijský tým měl přímo snový rozjezd. Psala se teprve třináctá minuta, když se do míče z ničeho nic opřel Šomko a parádní technickou ranou do šibenice nekompromisně zavěsil - 0:1! Radost však hostům dlouho nevydržela. Vlastně jen pouhopouhé čtyři minutky. Kislicin ve vymezeném prostoru zahrál rukou a na světě byla penalta! Tu si musel vzít na starost velezkušený kapitán Robbie Keane a do protipohybu brankáře vyrovnal na 1:1. Ještě před odchodem na zasloužený odpočinek byl obrat dokonán, když se z bezprostřední blízkosti prosadil O'Shea - 2:1!

"Boyn in Green" měli od první do poslední minuty herně navrch a tento fakt se musel chtě nechtě prostě ukázat. Naprosto jasně byla výše napsaná slova zřetelná při spolupráci Andyho Reida s Whelanem, ovšem druhý jmenovaný zamířil pro změnu do tyče! Srovnat krok se pak neúspěšně pokoušel střídající Jurin, zatímco McGeady krátce po svém nástupu za přispění Šomka uzavřel na 3:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo1091036:1028
2.Švédsko1062219:1420
3.Rakousko1052320:1017
4.Irsko1042416:1714
5.Kazachstán101276:215
6.Faerské ostrovy100194:291
Skupina D

Maďarsko - Andorra 2:0

15.10.2013 20:00

Góly: 51. Nemanja Nikolić, 76. Ildefons Lima (vl.)

Fotbalisté Maďarska po minulé drtivé porážce v Nizozemsku v poměru 1:8 neměli vývoj této skupiny ve svých rukách a museli čekat na zaváhání dvou svých konkurentů. Turecko sice svůj zápas prohrálo, ovšem Rumunsko zvládlo roli favorita s Estonskem a Maďaři tak po hubené výhře 2:0 nad trpaslíkem z Andorry obsadili třetí místo ve skupině se sedmnácti body. Andorra suverénně obsadila poslední pozici s nula body na kontě a s celkovým skóre 0:30!

Andorra nyní odehrála s Maďarskem velmi slušný zápas a opravdu nebyla daleko ke vstřelení své první branky v kvalifikaci. V prvním poločase byla k vidění jedna větší příležitost na každé straně. Po čtvrthodině hry pálil z hranice pokutového území domácí Nemanja Nikolić, u levé tyče byl včas brankář Pol a odvrátil první pohromu. Deset minut před přestávkou hrozil na druhé straně Sonejee, ale jeho střela před poloprázdnou brankou byla tečována na roh.

Hosté byli blízko vedoucí trefě ihned po změně stran. Emili García to zkusil z velké dálky po zemi a jeho pokus netrefil domácí svatyni pouze o decimetry. Nicméně Maďarsko potvrdilo úlohu favorita v 51. minutě a šlo do vedení. Po pasu Dzsudzdsáka se k hlavičce dostal zcela osamocený Nikolić a s přehledem hlavičkoval do volného prostoru. O tři minuty později mohl navýšit vedení Maďarska Koman, jenže v tváří tvář proti Polovi neuspěl.

Dvacet minut před závěrečným hvizdem mohl srovnat stav utkání znovu aktivní Martínez. Právě k němu propadl centr z levé strany, ovšem brankář Király se skvěle přesunul a famózním způsobem jeho pokus zneškodnil. Domácí se uklidnili v 76. minutě po vlastní brance Ildefonse Limy. Po centru obránce Vanczáka chtěl ve skluzu zabránit pohromě, jenže míč velmi nešťastně tečoval za Polova záda - 2:0. V samém závěru obdržel během jedné minuty dvě žluté karty Moisés San Nicolás a outsider tak ještě k tomu dohrával duel v oslabení.

Více informací k zápasu

Rumunsko - Estonsko 2:0

15.10.2013 20:00

Góly: 30. Ciprian Marica (pen.), 81. Ciprian Marica

Nejvíce zamotaná z celé kvalifikace zřejmě byla skupina D, kde o postup reálně bojovaly ještě tři celky. Nakonec do baráže postoupilo Rumunsko, které bylo před posledním kolem nejvíce favorizováno právě na druhé místo. Vzhledem k prohře Turecka v domácím prostředí s Nizozemskem by jim k tomu stačil pouze bod, ovšem výhra nad Estonskem byla větší jistotou a to se domácím povedlo. Obě branky zápasu vsítil Ciprian Marica.

Rumuni nakonec získali celkem 19 bodů a o dva body skončili před třetím Maďarskem, kterému výhra nad Andorrou nestačila. Estonci skončili ve skupině na pátém místě se sedmi body daleko za vedoucí čtveřicí i před trpaslíkem skupiny z Andorry. V úvodní dvacetiminutovce se hrálo opatrně z obou stran a ani jedna branka nebyla výrazněji ohrožena. Přesně v polovině prvního poločasu překvapivě poprvé zahrozili hosté, zároveň ale naposledy.

Kink utekl na levé straně a tvrdě vypálil, brankář Tătăruşanu dokázal jeho pokus vyrazit před sebe. Ihned na to se Kink odhodlal ke střele z pětadvaceti metrů a fantastický Tătăruşanu musel jeho ránu znovu odvracet. To však byla největší šance Estonska v zápase a od této chvíle vládli na hřišti domácí. Nejprve po centru Bourceana a následné narážečce pálil v těžké pozici Stancu a branku asi o metr minul. Přesně ve 30. minutě byl však k vidění klíčový okamžik utkání.

Reintam na poslední chvíli fauloval v pokutovém území unikajícího Stancua a sudí Strahonja bez rozmyšlení nařídil pokutový kop. K němu se postavil Marica a s naprostým přehledem poslal balón do horního pravého růžku - 1:0. O pět minut později mohlo Rumunsko pojistit svůj náskok a znovu byl u toho Marica. Ten si v záklonu naskočil na centr Tanaseho a brankář Parejko měl co dělat, aby míč odvrátil alespoň na rohový kop.

Ve druhém poločase vyložených příležitostí ubylo a Rumunsko především nechtělo udělat chybu. Čtvrthodiny před koncem mohl svůj tým uklidnit Grozav, po rohovém kopu Torjeho však brilantně zasahoval Parejko. Domácí nakonec vsítili důležitou pojistku v 81. minutě zásluhou Maricy, který svůj druhý gól vstřelil po přesném pasu Măţela a následné hlavičce na zadní tyči - 2:0. Posléze se duel pouze dohrával a Rumuni tak alespoň částečně mohou slavit dílčí úspěch.

Více informací k zápasu

Turecko - Nizozemsko 0:2

15.10.2013 20:00

Góly: 8. Arjen Robben, 47. Wesley Sneijder

Nizozemsko ani na horké turecké půdě v improvizované sestavě nezaváhalo a odváží si všechny body za výhru 2:0. Přestože již Oranjes o nic nešlo, neboť postup na mistrovství světa si již s předstihem zajistili, brankami Robbena se Sneijderem pohřbili turecké naděje na kvalifikační baráž.

Šlo již o devátou nizozemskou výhru z posledních deseti zápasů v rámci kvalifikace, zatímco Turci díky večerní porážce obsadili ve skupině D až čtvrté místo za Rumunskem a Maďarskem. Byť hosté byli vzhledem k nedávné výhře 8:1 nad Maďary zjevně při chuti a domácím Turkům navíc šlo o všechno, pokud si chtěli udržet naději na cestu do Brazílie, úvodní dvacetiminutovka nabídla pouze jedinou střelu na bránu. I tato rána však stačila k prolomení bezbrankového skóre.

V osmé minutě totiž Hasan Ali Kaldirim složil na zem Robbena a sám postižený z nařízeného trestného kopu překonal skákavou ranou brankáře Demirela. Jestliže do té doby Turci ani jednou nevystřelili, obdržená branka je zarazila ještě více. Až po půlhodině hry se poprvé do akce dostal i brankář Ajaxu Jasper Cillesen při ráně Turana. V možných šancích na vyrovnání pak neuspěli ani Kaya s Yilmazem, a tak iniciativu znovu převzali hosté. Před odchodem do kabin ještě těsně minul jak Robben, tak Sneijder, ovšem po změně stran se již hvězda tureckého Galatasaraye přece jen dočkala.

Dirk Kuyt, jenž v poločase vystřídal Robina van Persieho, naservíroval Sneijderovi míč až pod nos, zvýšit vedení na zadní tyči již pro něj nebylo nic složitého. Po pětašedesáti minutách hry se turecký tým znovu dokázal nakrátko oklepat a vyvinul na soupeře hektický tlak, jenže i tentokrát Cillesen se svou obranou obstál na jedničku. Zuby si na nich vylámali postupně Tore, Turan, Sahan i Inan. Nejblíže měl alespoň ke zkorigování výsledku Cenk Tosun, naneštěstí pro domácí trefil hlavičkovým pokusem pouze brankovou konstrukci. Turecko tak definitivně na mistrovství světa neuvidíme, zato Nizozemci v závislosti na suverénním postupu skrze kvalifikaci patří momentálně k favoritům celého turnaje.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko1091034:528
2.Rumunsko1061319:1219
3.Maďarsko1052321:2017
4.Turecko1051416:916
5.Estonsko102176:207
6.Andorra1000100:300
Skupina E

Norsko - Island 1:1

15.10.2013 20:00

Góly: 30. Daniel Braaten - 12. Kolbeinn Sigthórsson

Dobojováno! Reprezentace Islandu je blízko historickému úspěchu - poprvé ve své dlouhé historii se může probojovat do hlavní soutěže jedné ze dvou největších akcí mezinárodního fotbalu. Po remíze 1:1 z Norska a porážce konkurenčního Slovinska ve Švýcarsku se do listopadové baráže podívají právě severští fotbalisté.

Jaký kontrast oproti minulé kvalifikaci. Island v boji o Euro 2012 získal v celé kvalifikaci pouhopouhé čtyři body a v posledních kolech bojů o šampionát už neměli o co hrát. Dnes tomu bylo jinak, díky gólu Sigthórssona si odváží z Norska bod a prošli do kýžené baráže.

Island si pro svůj sen kráčel velmi rázně a už ve dvanácté minutě šel zaslouženě do vedení. Gylfi Sigurdsson si všiml skvělého náběhu Kolbeinna Sigthórssona, jenž zakončil přesně na přední tyč i přesto, že byl pod tlakem jednoho z obránců soupeře - 0:1.

Norsku se podařilo vyrovnat stav utkání po půlhodině hry. Velkou zásluhu má na gólu Per Ciljan Skjelbred - záložník berlínské Herthy dost akrobatickým způsobem narýsoval přihrávku do samostatného úniku Danielu Braatenovi a ten se štěstím dokázal dostat míč pod vybíhajícím Halldorssonem do sítě - 1:1.

Druhá půle už branku nenabídla a diváci nebyli svědky ani příliš velkého množství gólových šancí. Tu největší měl v dresu hostů legendární Eidur Gudjohnsen, kterého vychytal brankář Jarstein. A jelikož stejně dopadl na druhé straně Tettey, mohli po skončení utkání Islanďané slavit postup do baráže.

Více informací k zápasu

Švýcarsko - Slovinsko 1:0

15.10.2013 20:00

Góly: 74. Granit Xhaka

Je po nadějích. Slovinci nenavázali na povedený páteční výkon z utkání s Norskem a po porážce ve Švýcarsku musí od nadějí na světový šampionát v Brazílii upustit. Místo nich se do baráže o mistrovství podívá překvapení kvalifikace Island.

Slovinsko mělo před sebou přetěžký úkol - uhrát lepší výsledek ve Švýcarsku než Island v Norsku. Jelikož severský rival v posledním kvalifikačním duelu uhrál bod za remízu, museli se Slovinci překonat a na půdě alpského státu vyhrát. Opak se však stal pravdou a po gólu Xhaky si všechny tři body ponechává právě přímý postupující.

Do utkání však podle předpokladů vstoupili aktivněji Slovinci, kteří potřebovali útočit o poznání více. Pečnikovu ránu musel vyrážet Sommer nad břevno. Poté už se ale prokázala kvalita Švýcarů - zasahoval tak Samir Handanović. Zieglerův přímý kop i Mehmediho ránu zastavil.

Hosté věděli, že jediný gól znamená s největší pravděpodobností postup do baráže. Naději po Kamplově střele ovšem zhatil skvělým zákrokem Sommer. A čtvrt hodiny před koncem udeřili Švýcaři. Xhaka přijal pas od Džemailiho, napálil míč do sítě a utnul veškeré jiskřičky naděje Slovinců na postup do Brazílie.

Více informací k zápasu

Kypr - Albánie 0:0

15.10.2013 18:00

Góly: -

Souboj posledních dvou celků v nejvyrovnanější skupině E určitě přinesl přijatelnější výsledek pro hostující Albánii - ta i přes závěrečnou pátou příčku dokázala favority několikrát potrápit a urvat i tři výhry. Domácímu Kypru už bezbranková remíza k vzestupu ze dna nikterak nepomohla.

Utkání se vlastně odehrálo z povinnosti, ani jeden ze soupeřů už reálně nebyl ve hře o nic důležitého, a na atmosféře to bylo znát - v Nikósii panovala spíše ospalá nálada, a sami hráči v celé první půli neudělali prakticky nic, aby ji trochu rozproudili. Jedinou zajímavou střelu zaznamenal hostující Valdet Rama, ale kyperský gólman Antonis Georgallides s ní neměl vlastně vůbec žádné problémy a v pohodě zachránil.

Kyperští hned v úvodu kvalifikace doma porazili eventuálního barážového postupujícího Island, a nevyhrál zde ani pozdější vítěz skupiny ze Švýcarska; Albánie proto představovala papírově jen malou hrozbu. Bavíme-li se však o obrazu na hřišti, byla hra domácích zoufale bezkrevná: ve druhé půli sice ovládali tempo a nutili soupeře omezovat se na střely zdálky, ale jediná skutečná šance, rána Efstathiose Aloneftise z 58. minuty, skončila pohotovým zákrokem brankáře Etrita Berishy.

A protože platonický "tlak" domácího celku k ničemu nevedl, v posledních 20 minutách se ke slovu několikrát dostali opět hosté - kromě Valdeta Ramy, jehož soukromý souboj s kyperskou obranou přinesl další dva plusové body pro hosty, stojí za zmínku zejména pokus Odise Roshiho, jejž musel likvidovat brankář Georgallides. A to bylo vlastně všechno - žádné gólovky, unylé tempo, několik málo pološancí a logické skóre 0:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Švýcarsko1073017:624
2.Island1052317:1517
3.Slovinsko1050514:1115
4.Norsko1033410:1312
5.Albánie103259:1111
6.Kypr101274:155
Skupina F

Ázerbájdžán - Rusko 1:1

15.10.2013 19:00

Góly: 90. Vaqif Cavadov - 16. Roman Širokov

Rusové sice v závěru přišli na půdě Ázerbájdžánu o slibné vedení, i přes výhru Portugalců nad Lucemburskem ale o první místo nepřijdou a letenky do Brazílie si mohou zajistit již nyní. V posledním kvalifikačním duelu se za Capellův tým trefil Roman Širokov, konec ale zvládli lépe domácí. Branka Cavadova znamenala dělbu bodů.

Domácí tým se Rusů v žádném případě nezalekl a od úvodních minut se jal se soupeřem hrát otevřenou partii. Alespoň tomu nasvědčoval neustálý pohyb a také průnik Abdullayeva. Jeho rána ale mířila těsně nad bránu. Stejně dopadl pokus hostujícího Samedova, míč z jeho kopačky se snesl výrazně mimo tři tyče. Bojovný výkon domácích zlomili Rusové po patnácti minutách, když Roman Širokov využil přihrávky do běhu a jemným lobem přehodil brankáře Agayeva!

Svěřenci trenéra Fabia Capella se rozhodli kout železo, dokud je žhavé, což v praxi znamenalo nápor pomocí krátkých přihrávek. Veškerá aktivita ale končila před velkým vápnem domácích hráčů. Po půlhodině mohl pečlivý zámek proměnit v další gól zkušený střelec Aleksandr Keržakov, ale jeho pokus skvělým zákrokem zneškodnil brankář Agayev. První poločas ukončili hosté z Ruska v poklidné rozehrávce a pokusem Fajzulina.

Právě zmíněný Fajzulin se ale při ráně z konce první půle zranil a musel být vystřídán. Jeho místo na hrací ploše zaujal Oleg Šatov. Capellův celek chtěl hned v úvodu druhého poločasu prokázat svou dominanci a obránci Ázerbájdžánu se museli hodně ohánět, aby stíhali bránit kombinace Rusů. Po další z nich mohl unikat na Agayeva Roman Širokov, ale nerozuměl si se spoluhráči. Do další šance se po zvýšeném tlaku dostal Aleksandr Keržakov, ani střela zkušeného internacionála však mezi tři tyče díky obrannému zákroku zamířit nemohla.

Rusové nemohli nic ponechat náhodě, protože na ně portugalský tým neustále vyvíjel nátlak. Ani po hodině hry to však na hřišti nevypadalo na zvrat. Po spolupráci Samedova se do zakončení prodral opět Širokov, ale ani on nebyl úspěšný. Veškeré sny domácího týmu o tříbodovém rozloučení s kvalifikací vzaly za své dvacet minut před koncem utkání, když byl Medvedev po faulu na Keržakova a druhé žluté kartě sudím Mažićem vyloučen. Zkušený taktik Capello dobře ví, jak bránit těsnou výhru, s čímž musel počítat i dnes večer. Jeho hráči správně pochopili, že klíčem k úspěchu je aktivní hra až do konce s míčem na svých kopačkách.

Rusové měli zdánlivě otěže utkání pevně v rukou, ale právě ve chvíli, kdy to bylo nejméně vhodné, Ázerbájdžán udeřil! Na centr ze strany si totiž pouhou minutu před koncem naběhl Vagif Cavadov a přesnou hlavičkou šokoval hostující (a vlastně i domácí) fanoušky! Ani oslabení nezabránilo outsiderovi na domácí půdě vybojovat bod, takže Capellův tým dosáhl jen na remízu. I ta mu však stačila k zajištění přímého postupu do Brazílie.

Více informací k zápasu

Izrael - Severní Irsko 1:1

15.10.2013 19:00

Góly: 43. Eden Ben Basat - 72. Steven Davis

Severní Irsko zakončilo svou nepovedenou kvalifikaci na mistrovství světa překvapivě pozitivně - remízou 1:1 v Izraeli. Domácí sice dlouho vedli, ovšem osmnáct minut před koncem se prudkou ranou prosadil kapitán Steven Davis, a tak došlo na zaslouženou dělbu bodů.

Po ostudných porážkách s Lucemburskem či Ázerbájdžánem tedy svěřenci Michaela O’Neilla dokázali zabrat. Byť z důvodu karetních trestů chyběli důležití hráči jako Jonny Evans, Gareth MacAuley či Oliver Norwood a do zápasu od úvodu nenaskočil ani zkušený Chris Brunt, působili Severní Irové paradoxně mnohem lépe. Obranná dvojice Cathcart, McArdle i záloha s Bairdem a Clinganem se postarali o dostatek zkušeností v týmu.

V devatenácté minutě se zranil po souboji s Yeini Corry Evans a záložník West Bromwiche Brunt se přece jen brzo poté na hřiště podíval. Téměř okamžitě dal o svém nástupu vědět prudkou ranou, která jen těsně přeletěla domácí branku. Na druhé straně měl dobrou příležitost Refaelov, jenže nedokázal dobře zpracovat odražený míč po hlavičce McArdlea a z celé akce nic nebylo. Po půlhodině hry až na poslední chvíli záchranným zákrokem nedovolil domácím skórovat McGinn, ovšem Izrael se nakonec ještě do poločasu stejně dočkal.

Aktivní Meshumar zprava poslal přesný centr na hlavu Basata, jenž z deseti metrů s přehledem skóroval přímo mezi oběma hostujícími stopery. Brankář Carroll se tak oprávněně zlobil, gól do šatny byl zbytečnou komplikací. Po změně stran zápas pokračoval v průměrném tempu především bojovného fotbalu, kde se šance objevovaly jen pomálu. Oživení přinesl až pětadvacet minut před koncem střídající Ward.

Vyrovnání na sebe nenechalo dlouho čekat. S příchodem Warda přešli Severní Irové na rozestavení 3-5-2, Ward po vybojovaném míči Clinganem vybídl na hranici šestnáctky ke střele Davise a jeho pumelice nechala brankáře Aouateho pouze naprázdno proletět vzduchem. Záložník Southamptonu tak poslední dobou prožívá skvělé období, v reprezentaci navíc s kapitánskou páskou na ruce. Viditelně nabuzení Severní Irové pokračovali v honbě za vítězstvím, ovšem podruhé již na izraelského gólmana nevyzráli. V samotném závěru pak sice znovu převzali iniciativu domácí, ale ani územním tlakem si již nic zajímavého nevytvořili, a tak se oba celky rozešly smírně po remíze 1:1.

Více informací k zápasu

Portugalsko - Lucembursko 3:0

15.10.2013 19:00

Góly: 30. Silvestre Varela, 36. Nani, 78. Hélder Postiga

Fotbalisté Portugalska zvládli duel proti outsiderovi skupiny z Lucemburska, jenže nakonec ve skupině končí na druhém místě. K alespoň nějaké naději potřebovali prohru Ruska na půdě Ázerbájdžánu, to se ovšem nestalo. Rusové sice přišli o výhru brankou v poslední minutě, jenže kýžený bod jim stačil a nakonec přímo postupují do Brazílie. Portugalsko celkově získalo o bod méně a v dodatečné baráži bude zřejmě mezi nasazenými celky.

Lucembursko se i přes prohru za své vystoupení v této kvalifikaci stydět nemusí. Se šesti body sice skončilo na poslední příčce ve skupině, nicméně jedna výhra a tři remízy je pro tohoto fotbalového trpaslíka úspěchem. Domácí nebyli v první půlhodině příliš aktivní, jenže poté jim pomohlo brzké vyloučení hostujícího Joachima a následně vstřelili dvě rozhodující trefy ještě do konce úvodního dějství.

Portugalci až do 30. minuty zahrozili pouze jednou, když se k hlavičce probojoval obránce Coentrão a z první vážnější šance orazítkoval břevno. Od 28. minuty hráli hosté bez Joachima, který nevybíravým způsobem atakoval Andrého Almeidu a rozhodčí mu rovnou udělil červenou kartu. Dvě minuty na to se skóre utkání již měnilo. Po krásné kolmici Moutinha za obranu se k míči dostal Silvestre Varela a zcela osamocen zakončil technickou ranou k tyči - 1:0.

O sedm minut později se favorit definitivně uklidnil a prakticky rozhodl o svém vítězství. Po krásné přízemní kombinaci naservíroval Moutinho elegantně míč patičkou Nanimu a ten se s ničím nepáral, tvrdou ranou pod břevno nedal brankáři Joubertovi žádnou šanci - 2:0. V předposlední minutě prvního poločasu ještě skóroval Coentrão krásnou ranou k tyči, jenže branka nemohla být uznána kvůli ofsajdu.

Portugalci s vědomím, že pravděpodobně na první místo už nedosáhnou, polevili a výrazná šance nebyla k vidění až do 79. minuty. V této minutě se po odraženém balónu ve vápně nejlépe zorientoval Hélder Postiga a nekompromisně zakončil - 3:0. V samém závěru mohl zvýšit vedení Portugalska střídající Hugo Almeida, jenže před prázdnou brankou fatálně selhal a trefil jen břevno. Hosté si v celém zápase nevytvořili jedinou gólovou příležitost.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rusko1071220:522
2.Portugalsko1063120:921
3.Izrael1035219:1414
4.Ázerbájdžán101637:119
5.Severní Irsko101459:177
6.Lucembursko101367:266
Skupina G

Lotyšsko - Slovensko 2:2

15.10.2013 20:10

Góly: 47. Valērijs Šabala, 90+2. Renars Rode - 9. Martin Jakubko, 16. Kornel Saláta

Fotbalisté Slovenska nedokázali dotáhnou do úspěšného konce dobře rozehraný zápas v Lotyšsku a po gólu z nastavení si připsali jen čtvrtou remízu ve skupině, kde skončili třetí hluboko pod vedoucí dvojicí. Páté Lotyšsko potvrdilo, že vzadu mu to stále hodně skřípe, avšak nepříznivý stav zvrátilo alespoň v nerozhodný výsledek.

Slováci bez kvinteta zraněných hráčů vstoupili do utkání, jak nejlépe mohli. Už v 7. minutě měl po centru Kóni gól na hlavičce Ďurica, tentokráte střela skončila jen nad břevnem. O chvilku později se již hosté radovali z vedení. Kóňa rozehrál rohový kop na bližší tyč, kde už si poradil Jakubko.

Šabala s Gorkšsem sice mohli záhy odpovědět, byl to ovšem nakonec soupeř, kdo udeřil podruhé. Kóňa zase zahrál rohový kop velmi dobře, Lotyši si znovu nepohlídali přední tyč a Saláta navýšil účet. Slovensko bylo v tu chvíli na koni, ve 21. minutě nezakončoval přesně Jakubko a po něm ani Ďuriš.

Kóňa byl jinak sále jedním z nejnebezpečnějších hráčů, jeho pobídku po půlhodině hry nevyužil Jendrišek. Jestliže Slovensko pěkně nastoupilo do dějství prvního, v tom druhém se mu začátek nepovedl. Šabala si zaběhl za obranu, a jakmile se dostal před gólmana Kozáčika, v pravý čas zacílil.

Domácí ucítili šanci, svěřenci Jána Kozáka byli jako opaření. Nepříjemná situace navíc nastala záhy, kvůli zranění musel odstoupit Jakubko. Kdyby přitom ihned po svém nástupu zužitkoval centr Šestáka střídající Bakoš, mohlo být o vítězi rozhodnuto. Naopak na druhé straně mělo Lotyšsko smůlu, že Višnakovs po úniku neskóroval.

Stejně jako zpackali Slováci začátek druhého poločasu, ani závěr zápasu jim prostě nevyšel. Celkem dobře se bránili mnoha atakům svého soka, možná ten poslední se však zastavit nepodařilo. Rozhodla standardka, po rohovém kopu byli hosté nedůrazní, takže míč uklidil za záda bezmocného Kozáčika šťastně postavený Rode.

Více informací k zápasu

Řecko - Lichtenštejnsko 2:0

15.10.2013 19:00

Góly: 7. Dimitris Salpingidis, 81. Giorgos Karagounis

Řekové se ani doma proti trpaslíkovi z Lichtenštejnska příliš "neodvázali" a svoji pověst týmu, který vítězí sice pravidelně, ale zato možná co nejtěsněji, udrželi až do samého konce. Netřeba dodávat, že výsledek 2:0 v konkurenci rozstřílené Bosny k prvnímu místu ve skupině nestačil, a to i přesto, že Řecko nasbíralo famózních 25 bodů.

Rovněž statistika balkánského týmu totiž před finálním kvalifikačním dnem mluvila jasně - sedm výher, jedna remíza, jedna prohra, a navíc mnohem lepší skóre. Reálně jim tak v Litvě stačila jakákoliv výhra, která nakonec i přišla (1:0), a Řekům, kteří si pojistili body už rychlou brankou Dimitrise Salpingidise a následně je stvrdili v závěru díky Giorgosi Karagounisovi, tak zbyly jen oči pro pláč. Svěřenci Fernanda Santose se nyní budou muset popasovat se zrádnou baráží.

Šance, že by snad Řekové proti Lichtenštejncům uklouzli a nezachránil by je tak ani případný úspěch Litvy, byla od začátku spíše teoretická, ale favorit se přece jen hodně rychle ujistil, že u toho také zůstane - už po sedmi minutách prorazil hostující obranný zámek Salpingidis, který zblízka uklidil míč přízemní ránou do pravého rohu. Následně pálil příliš vysoko Panagiotis Kone, zatímco na druhé straně musel gólman Orestis Karnezis vyrážet nepříjemnou střelou Sandra Wiesera. Lichtenštejnci následně z nařízeného rohu vytěžili ještě pokus Martina Stocklasy, ale s tím si poradil blokující Siovas.

To byla, koneckonců, hodně vzácná situace - Lichtenštejnci se jinak očekávaně dopředu příliš nehrnuli, ale ani domácím se nedařilo hubené vedení pojistit. Dvakrát stál v cestě gólman Peter Jehle, který vyrazil jak projektil Kostase Mitrogloua, tak nebezpečnou hlavičku Samarase po Karagounisově centru; proti Salpingidisovi zkušený strážce zasahovat ani nemusel, neboť ten střílel ze slibné situace nad. Zblízka se netrefil ani Siovas, a zdálo se, že Řekové i nyní vyhrají pouze 1:0.

Krátce před finálním hvizdem si však vysoký favorit nejisté vedení přece jen pojistil, a to zásluhou veterána Karagounise - už šestatřicetiletý harcovník ukázal, že kopací technika se zkrátka nezapomíná, když z pětadvaceti metrů uklidil nařízený přímý kop zkušeně do vinglu Jehleho brány. Na 3:0 pak mohl dalším dalekonosným pokusem zvyšovat Christodoulopoulos, ale hostující gólman se proti němu vytáhl, stejně jako ve finální šanci utkání proti Tziolisovi.

Více informací k zápasu

Litva - Bosna a Hercegovina 0:1

15.10.2013 19:00

Góly: 68. Vedad Ibišević

Bosna a Hercegovina díky jasně lepšímu skóre slaví postup na mistrovství světa z první příčky! Ani Řekové se sice nenechali na závěr kvalifikace zahanbit, na postavení lídra jim ale ani tři body nestačily. Z celkového prvenství se tak díky brance Vedada Ibiševiće raduje Bosna!

Třicet nastřílených branek dává tušit, že s tímto týmem by se na mistrovství světa mělo počítat. Navíc, svěřenci trenéra Safeta Sušiće se mohou pochlubit také dobrou obrannou linií, inkasovali jen šestkrát. Definitivní jistotu přímého postupu jim dnes večer zajistil Vedad Ibišević, jehož gól stačil k poražení domácí Litvy.

Do první velké šance se probíjel hostující Edin Džeko, ale bývalý hráč Teplic na Salihovićův pas nedosáhl. Výbornou práci v pokrývání útočníka Manchesteru City odváděl především stoper Marius Žaliukas. Ačkoli je zkušený obránce bez angažmá, nachází se ve skvělé formě a Edin Džeko v něm měl důstojného soupeře. Ještě v rámci prvních deseti minut se mohl o změnu skóre postarat záložník Miralem Pjanić, hvězda AS Řím dokonce donutila brankáře Arlauskise k senzačnímu zákroku a následnému vyražení míče na roh.

Ke gólu nevedla ani spolupráce sklepávajícího Džeka a zakončujícího Zvjezdana Misimoviće, tečovaná rána hostujícího záložníka mířila nad branku. Bez práce dlouho nezůstal ani Asmir Begović, i když jej nepřesné centry soupeře zaměstnávaly mnohem méně. Pro ránu z větší vzdálenosti se rozhodl Mindaugas Kalonas, jehož projektil ze třiceti metrů Begović zkrotil jen s námahou. O něco podobného se pokusil ještě jednou Miralem Pjanić, ani tentokrát ale na domácího brankáře nevyzrál. První půli uzavřel poněkud překvapivě domácí tým - centr Vićiuse ze strany sice litevský útočník Deividas Matulevičius zasáhl, ale poslal jej jenom nad Begovićovu bránu.

Hosté tedy museli zabrat, aby postoupili z první příčky. O to se starala především dvojice Džeko - Pjanić, ale střely obou hráčů postupně Arlauskis vychytal. Bosna se hodně snažila o pojištění postupu, který bezbrankový stav právě nepotvrzoval. Tím pádem se Litvě otevíraly prostory pro rychle protiútoky. Kalonas ale dobrou šanci nevyužil a hosté mohli trestat. Dokonce se jim podařilo dostat míč za záda brankáře Litvy, kvůli ofsajdovému postavení Senada Luliće byla ale radost předčasná.

Neuznaný gól ale bolel jen chvíli - dvacet minut před koncem totiž Vedad Ibišević využil centru Edina Džeka a Kaunas zaplněný fanoušky Bosny a Hercegoviny propukl v oslavnou euforii - 0:1. V samém závěru se sice Ibišević po akci Senada Luliće neprosadil, mrzet jej to ale vůbec nemuselo, protože se i tak zaspal do historie a posunul Bosnu na mistrovství světa!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bosna a Hercegovina1081130:625
2.Řecko1081112:425
3.Slovensko1034311:1013
4.Litva103259:1111
5.Lotyšsko1022610:208
6.Lichtenštejnsko100284:252
Skupina H

Anglie - Polsko 2:0

15.10.2013 21:00

Góly: 41. Wayne Rooney, 88. Steven Gerrard

Skeptici a zlí jazykové mají utrum, reprezentace Albionu zdolala díky Rooneymu a Gerrardovi Polsko v rozhodujícím utkání kvalifikace 2:0 a dostala se na světový šampionát do Brazílie přímo. Ukrajina tak i přes vysokou výhru v San Marinu musí absolvovat listopadovou baráž.

Anglie potřebovala před závěrečným kvalifikačním kolem k jistotě postupu vyhrát. Za třemi body nakročila už v první půli, kdy se prosadil útočník Manchesteru United Wayne Rooney. V závěru zpečetil postupové oslavy kapitán Steven Gerrard.

Zápas začal divokým stylem, ale branky se fanoušci dočkali až v závěru poločasu. I v úvodu se vak bylo na co dívat - Bainesův dobrý centr odvrátil Wojtkowiak, Townsendovu navštívenku pak lapil Szczesny. Tiše však nezůstali ani hosté, Lewandowski ani Sobota ovšem neuspěli.

Blízko branky byli Angličané znovu po dvaceti minutách, kdy Gerrardův přímý kop těsně minul Smallingovu hlavu i zadní tyč. O chvíli později napálil z dálky Townsend tyčku. Wembley jásalo až pět minut před přestávkou, kdy na Bainesův centr nejvýše vyskočil Wayne Rooney, jenž i bez ochranné čelenky nasměroval balon do sítě.

Ve druhé půli se museli mít Angličané na pozoru, Hart po čtvrt hodině skvěle vychytal Lewandowskiho. Na druhé straně pak Szczesny dobře zakročil proti dalekonosné ráně Rooneyho. Poradil si i z pokusem Sturridge.

Definitivní tečku za postupovou honbou tak musel učinit symbolicky kapitán Steven Gerrard. Střídající Jack Wilshere poslal legendu Liverpoolu do souboje s několika obránci Polska a zkušený záložník si počínal jako mladý junák. Hbitě se prosmýkl mezi dvěma a v pádu dokázal před třetím dobíhajícím přehodit vybíhajícího Szczesnyho.

Více informací k zápasu

San Marino - Ukrajina 0:8

15.10.2013 21:00

Góly: 13. Jevhen Selezňov (pen.), 15. Marko Dević, 18. Jevhen Selezňov, 51. Marko Dević, 55. Andrij Jarmolenko, 57. Marko Dević (pen.), 65. Roman Bezus, 90. Vitalij Mandzjuk

Ukrajina nepřipustila žádné překvapení a po jednoznačném vítězství 8:0 v San Marinu stvrdila alespoň druhou barážovou pozici, jelikož Anglie nezaváhala s Polskem a skončila o bod první. Hattrick si na své konto připsal Marko Devič, dva góly přidal Jevhen Selezňov, o další se podělili Andrij Jarmolenko, Roman Bezus a Vitalij Mandzjuk.

Domácí prožili stejnou ostudu jako ve Lvově na začátku září, kde inkasovali dokonce devětkrát, a utržili totožný debakl jako od Anglie v březnu tohoto roku. Tuhle kvalifikaci zakončili stejně jako všechny předchozí na posledním místě s hrozivým skóre, zato s jedním vstřeleným gólem proti Polsku.

San Marino navíc nemohlo čekat o trochu lepší výsledek, bereme-li v potaz, že prakticky celý druhý poločas dohrávalo o deseti hráčích. K vyloučenému Mirkovi Palazzimu z 56. minuty poté ještě přibyl v samotném závěru Alessandro Della Valle, k tomu fotbalový trpaslík utržil dalších pět žlutých karet.

Hostům trvalo jen třináct minut, než se gólově prosadili. Ve vápně byl totiž faulován Devič a sudí Lechner nařídil první pokutový kop, který proměnil Selezňov. O dvě minuty později navýšil účet přízemní střelou Devič po asistenci od Jarmolenka a v 19. minutě přidal třetí branku znovu Selezňov.

Brankář Simoncini do konce poločasu již žádný míč ze své sítě lovit nemusel, po přestávce ho však stejně překonal tvrdou hlavičkou Devič. Jarmolenko v 55. minutě zařídil v pořadí pátý zásah a Devič o pár minut později z penalty potřetí zaúřadoval. Následně se na střeleckou listinu zapsal i náhradník Bezus a v 90. minutě rovněž Mandzjuk.

Více informací k zápasu

Černá Hora - Moldavsko 2:5

15.10.2013 21:00

Góly: 55. Stevan Jovetić (pen.), 90+1. Stevan Jovetić - 28. Alexandru Antoniuc, 62. Igor Armaş, 64. Eugeniu Sidorenco, 73. Artur Ioniţă, 89. Alexandru Antoniuc

Černá Hora sice po slušném začátku kvalifikace začala klopýtat a už před posledním zápasem bylo jasné, že souboj o postup mezi Ukrajinou a Anglií se mladého balkánského státu týkat nebude, domácí drtivá prohra 2:5 s Moldavskem přesto šokovala snad každého.

Moldavané do té doby zvítězili pouze dvakrát s trpaslíkem ze San Marina, jinak sledovali skupinové soupeře tradičně z uctivé vzdálenosti; Černohorci oproti tomu ještě do závěrečného dvojutkání vstupovali s reálnou nadějí na vstupenku do Brazílie. Páteční prohra s Anglií však učinila velkým plánům přítrž, a zklamaný celek už se nedokázal namotivovat - v Podgorici mu k bodům nestačily ani dvě branky největší hvězdy Stevana Jovetiće.

Hosté, kteří svého soka dokonce i celkově přestříleli, se poprvé prosadili těsně před půlhodinou hry; střelu Vitalije Bordiana sice ještě zblokoval obránce Savo Pavičević, ale dorážející Alexandru Antoniuc už mířil přesně. Do druhé půle tak nastoupily týmy za nečekaného stavu 0:1, a domácí favorit dokázal v 55. minutě odpovědět - Victor Golovatenco fauloval ve vápně Vladimira Božoviće, míč si na bílý puntík postavil Jovetić a srovnal na 1:1.

Domácím však úspěch nebyl přán - vyrovnané skóre vydrželo pouhých šest minut, po nichž přesným volejem opět zvrátil misky vah na moldavskou stranu Igor Armas, a vítězná branka Eugenia Sidorenca přišla pouhých několik desítek vteřin poté (forvard Tomsku napálil míč do šibenice z 20 metrů). Černohorci se s postupujícím časem čím dál více těšili na finální hvizd a zároveň konec nadějně rozehrané, ale nakonec zpackané kvalifikace; čtvrtý gól Artura Ionity ze 73. minuty a další trefa Antoniuce, která přišla minutu před vypršením základní hrací doby, zvedly skóre už do hokejové výše. Joveticóva konsolidační trefa z první minuty nastavení tak už pro šokované domácí fanoušky nebyla prakticky k ničemu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anglie1064031:422
2.Ukrajina1063128:421
3.Černá Hora1043318:1715
4.Polsko1034318:1213
5.Moldavsko1032512:1711
6.San Marino1000101:540
Skupina I

Francie - Finsko 3:0

15.10.2013 21:00

Góly: 8. Franck Ribéry, 75. Joona Toivio (vl.), 87. Karim Benzema

Francie dál pálí ostrými, posledním soupeřem kvalifikace pro ni bylo Finsko. Do té doby defenzivně laděný tým svou odhodlanost neprokázal a v Paříži prohrál o tři branky.

Od úvodních minut bylo cítit, že tým Galského kohouta hraje ve velké pohodě. Není divu, když v posledních dvou zápasech nastřílel tým trenéra Didiera Deschampse dohromady deset branek. Bělorusům čtyři, Australané z přípravného utkání odešli po vysoké porážce o šest branek. Navíc se po dlouhotrvajícím půstu trefil i útočník Karim Benzema. Francouzi pojali první chvíle spíše jako exhibici, spolupráci Nasriho s dnes excelentním Franckem Ribérym diváci ocenili potleskem. Zmíněné duo se dočkalo podobné reakce publika také díky krásné kombinaci s Paulem Pogbou. Hvězda turínského Juventusu ale branku Finů minula.

Smutek ale nebyl namístě, neboť o pouhou minutu později si Valbuena narazil patičkou s Franckem Ribérym a záložník Bayernu Mnichov nechytatelnou střelou poslal Francii do vedení!

Od té doby se francouzská mašina na pár chvil zadrhla, zpět k životu ji přivedl až neúnavný sprinter Ribéry. Jeho přihrávka na Oliviera Girouda téměř vyšla. První náznak přítomnosti Finů se konal po dvaceti minutách hry, když se do vápna Les Bleus dostal Kasper Hämäläinen, ale jeho unáhlené zakončení nemuselo brankáři Hugovi Llorisovi dělat příliš mnoho starostí. Olivier Giroud sliboval střeleckou formou z Arsenalu další brankové hody, takže nechtěl do kabin odejít bez naplnění svého slibu. Po centru Ribéryho se dotkl míče, ale stínující Niki Mäenpää na poslední chvíli míč odrazil.

Aktivitu domácích jasně dokumentovaly poločasové statistiky, jejichž vládcem se Francouzi stali. Ti za prvních pětačtyřicet minut vyzkoušeli soudržnost finské obrany dvanáctkrát, Lloris musel zasahovat jen dvakrát. Deset minut po změně stran si Ribéry s míčem u nohy udělal výlet do pokutového území Finů, kde upadl a očekával hvizd sudího Koukoulakise. Když se nedočkal, musel neochotně vstát a pokračovat v napadání. Nápor Francouzů sílil a bylo jen otázkou času, kdy ho domácí promění v další branky.

Stalo se tak dvacet minut před koncem, kdy centr od Debuchyho našel Olivier Giroud, jehož hlavička překonala brankáře Mäenpääho. Za něj se snažil situaci napravit dobíhající Joona Toivio, ale míč si nešťastně srazil do vlastní brány - 2:0.

Do další šance se řítil Loic Rémy, který v nadějné pozici napálil dokonce tyč! Po akci Patrice Evry se dostal k zakončení střílející Yohan Cabaye, ale minul odkrytou bránu. Divákům i Finům bylo zřejmě jasné, kdo že je pánem dnešního večera, což Deschampsovi hráči potvrdili ještě jednou. Franck Ribéry nahrávkou oslovil střídajícího Karima Benzemu, který si i přes zmíněnou střeleckou pauzu stále pamatuje na lepší včerejšky. Útočník Bílého baletu nekompromisně zakončil a stanovil konečný stav atraktivního (i když poněkud jednostranně se vyvíjejícího) utkání.

Více informací k zápasu

Španělsko - Gruzie 2:0

15.10.2013 21:00

Góly: 26. Álvaro Negredo, 61. Juan Mata

Mistrovští šampioni ze Španělska neponechali nic náhodě a po pohodovém vítězství 2:0 nad Gruzií si v Albacete pohlídali přímý postup na mistrovství světa v Brazílii. V prvním poločase se o první branku postaral Negredo, po změně stran přidal druhou branku večera další španělský hráč z Premier league, Juan Mata.

Oproti úterní umolousané výhře nad Běloruskem udělal Vicente del Bosque hned šest změn v sestavě. Z nastoupivších tváří vyčnívali Andrés Iniesta, pro nějž šlo o emotivní zápas vzhledem ke strávenému dětství právě v Albacete, debutant na levém kraji obrany Alberto Moreno, a také Álvaro Negredo, jenž se momentálně pyšní skvělou střeleckou formou. Zpočátku však byl hlavní hrozbou španělského výběru Pedro. Útočník Barcelony přinutil brankáře Loriu ke dvěma kvalitním zákrokům a poté další šanci zahodil ranou vedle.

Negredo se však nechtěl nechat zahanbit. Nejprve sice ještě jeho akrobatický pokus dokázal Loria bravurně vyrazit, ovšem v šestadvacáté minutě již ani gruzínský gólman nedokázal na ránu útočníka z Manchesteru City dosáhnout. Díky Negredově zasunutí míče do sítě na přední tyči si mohli domácí v poklidu oddechnout a již jen kontrolovat zápas. Ještě do poločasu Negredo málem zvýšil na 2:0, ovšem jeho střela ze čtyřicáté minuty skončila pouze na tyči.

Obhájci světového i evropského titulu drželi pevně otěže zápasu i po změně stran. V 61. minutě se jim to povedlo přetavit i v druhý gól večera, který měl na svědomí střídající Mata. Playmaker Chelsea hned po čtyřech minutách pobytu na hřišti skvělou ranou levačkou nedal Loriovi šanci. Více branek již Španělé nepřidali, mrzet je to však nemusí. Výhra 2:0, první místo ve skupině I a přímý postup na akci do Brazílie jim pro dnešek mohou bohatě stačit.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko862014:320
2.Francie852115:617
3.Finsko82335:99
4.Gruzie81253:105
5.Bělorusko81167:164

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (139)

Přidat komentář
Aldeano

Rusko

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně, Bosna a Hercegovina

Reagovat
Aldeano

Reagovat
oli9

taky jim budu fandit na MS

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
rufus

Reagovat
smazaný uživatel

tak Bosna si u nás buduje fanouškovskou základnu Jen tak dál, taky jim to přeju.

Reagovat
smazaný uživatel

co je na nich vlastně tak super? Když vidím ty kladné reakce...

Reagovat
Shevchenko

30 gólů v 10 zápasech

Reagovat
smazaný uživatel

jo ale jako komu je dávali že

Reagovat
cetto

No tak řekové mají skvělou obranu a stejně 3x inkasovali. Slováci jsou kapitola sama pro sebe, ale taky to určitě není tým, který by měl dostávat od Bosny pětky..ten zbytek - no budiž, i když kolikrát je právě těžší dát gol betonujícímu lotyšsku, než kvalitnějším týmům chtějícím hrát

Reagovat
smazaný uživatel

Výsledky 1:0 a 1:2 mi ako "pětky" nepripadajú.

Reagovat
cetto

No vždyt to píšu, že slováci by od nich pětku dostat neměli (a taky nedostali)

Reagovat
smazaný uživatel

Malá chudá země z východu, s slabým klubovým fotbalem předvádí efektivní ofenzivní fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

,,,,,

Reagovat
smazaný uživatel

jo, to zní dobře

Reagovat
smazaný uživatel

Slovensko

Reagovat
Elliasson

Vedad

Reagovat
Azza

Reagovat
smazaný uživatel

Bosna a Rusko. Dobrá práce.

Reagovat
JIMMY-PO

Bosna a Belgicko na MS..parádička

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Shevchenko

Nizozemci

Reagovat
smazaný uživatel

BaH, Edin... parádička

Reagovat
smazaný uživatel

Belgie bodejt by nepostoupila s těma hráčema co má... mají úžasnou generaci.

Reagovat
iamek

Hlavne at vyhraji dneska

Reagovat
smazaný uživatel

To snad není možný. Oba tikety mi pokazí gol v 90 minutě

Reagovat
smazaný uživatel

Slovensko, Chorvati Bosna, Anglie, Češi

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo teda baraz, Dansko nebo Island?

Reagovat
smazaný uživatel

Island

Reagovat
smazaný uživatel

ted jsem taky slysel..Jupiii!

Reagovat
smazaný uživatel

Jasná vec na MS 2014.

O Bronz by mali hrať Ghana vs. Belgicko

o zlato (titul) Brazília vs. Nemecko.

Reagovat
smazaný uživatel

SWE-GER zatial neskutocny futbal. radost pozerat !

Reagovat
herbage

to jo. A ty góly

Reagovat
vinetou

Island!

Reagovat
herbage

Schürrle

Reagovat
smazaný uživatel

Schurrle

Reagovat
smazaný uživatel

Podme Polsko kto sa ma na tu anglicku atletiku pozerat na MS?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Marv

Reagovat
smazaný uživatel

Cokoliv lepšího jak Španělská házená,.

Reagovat
smazaný uživatel

tohle ne

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu, co je na tom pro vás tak odpudivého.. první půle byla nahoru, dolů, mělo to spád, tunu šancí..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Áfram Island - největší překvapení, ale ne pro ty co ho pravidelně sledují jako já. Parádní výsledek

Reagovat
smazaný uživatel

Kdy se losuje baráž?

Reagovat
smazaný uživatel

Slovenskoooooo... vyborna remiza z horucej pody v Rige, najma po skvelom druhom polcase. Hraci ako Duris, Jendrisek, Guede a Bakos to je nasa nadej. Buducnost je ruzova...

Reagovat
smazaný uživatel

Prva polhodina vyborna, potom katastrofa, nerobim z toho vedu, hrali sme v ppdstate bez nasich 4 najlepsich hracov + Hubocana, ale aj tak cokolvek ine ako vyhra z Lotysska je neuspech

Reagovat
smazaný uživatel

dělejte pšonci, my chceme Ukrajinu na MS

Reagovat
smazaný uživatel

Schürrle se ukazuje ve vynikající formě. Taky Mario hrál dobře

Reagovat
db18

Třeba mu ty výkony vynesou pozvánku do sestavy Bayernu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Wellbeckovo kličky Vasell >>> Wellbeck

Reagovat
iamek

Belgie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

co je? veril som ze sa rozluci vyhrou za tri body

Reagovat
smazaný uživatel

= jakože mi tě líto. Taky by mě to nasralo no..

Reagovat
stas87

boha,tym ostrovnym sracom zakazat hrat kvalifikacie,ked potrebujes aby vyhrali tak zremizuju,ked potrebujes ich prehru tak by sa mohli pretrhnut a zremizuju ci vyhraju

ale pre mna mal som dat povodne holandsko2 a nemusel riesit belgicko,som vahal ci francuzsko alebo belgicko

Reagovat
smazaný uživatel

to jo. Proto už raději nesázím ani na Anglii - Mě to zase pro změnu posrali rusáci

Reagovat
Aldeano

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
iamek

Reagovat
stas87

kolko si mohol mat?

Reagovat
iamek

2500 v kombinaci. Tak se mi vrati jen vklad 1000.

Reagovat
cristiano.K.

příšernej tiket, míchat kurs 1.17 s kursem 2.0

Reagovat
stas87

blah blah,som to chcel vytiahnut nad 7 kil no dobre mi tak

Reagovat
cristiano.K.

tak doufám,že ses spálil a příště to neuděláš. Já měl dneska jen Slovan v hokeji a doubl doma

Reagovat
smazaný uživatel

to jsou právě ty nejlepší tikety

Reagovat
Azza

dobře tě vyjebal

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
SunFells

Reagovat
madridcan

Tak Anglicko...dik za posledny zapas a teraz to mozte ist dotiahnut tak maximalne do osemfinale

Reagovat
OVi.77

Zkurvení welšani, naraz začnou hrat, exoti..a Lukaku to taky mohl trefit parkrát teda ..to jet ak když máte Belgii jako poslední zapas na tiketu...

Reagovat
iamek

Reagovat
OVi.77

???

Reagovat
Shevchenko

Island na 2. místě, i když při losování byl v 6. koši A Norsko, které bylo v 1. koši, je na 4. místě

Reagovat
smazaný uživatel

ISLAAAAAAAND

Reagovat
stas87

uz by mohol zo severu niekto postupit na ms ci euro,svedi to nebudu tahat stale sami

Reagovat
alcantara

La Furia Roja!!! Pekny zapas, dufam, ze Desperado si to zapol aj dnes...

Reagovat
alcantara

Vie niekto povedat rozdelenie medzi jednotlive stvorice v barazi?

Reagovat
Shevchenko

Shevchenko15.10.2013 13:35

Takže to vypadá na nasazené: Chorvatsko, Portugalsko, Řecko, Švédsko a nenasazené: Francie, Ukrajina, Rumunsko, Island. Ideální by bylo: Portugalsko - Francie, Chorvatsko - Rumunsko, Řecko - Ukrajina a Švédsko - Island

Mělo by to být takhle.

Reagovat
alcantara

Dik. Tak hlavne, nech sa tam nedostane Portugalsko a Grecko, zvysok ujde.

Reagovat
Arne

Ukrajina nasazená místo Švédska, viz. článek vedle.

Reagovat
Shevchenko
Reagovat
Shevchenko

No jo, to je starý žebříček

Reagovat
Arne

Četka přišla, ale čekám, že to mají dobře... Stejně jako včera to, že měli jistotu baráže jenom Švédové, nad čímž jsem taky zprvu kroutil hlavou.

Reagovat
Paddy

to ani nepujde nefandit na MS Belgii a Bosne

Reagovat
dantetomas

ale pojde...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

André

Reagovat
Azza

Wales

Reagovat
dadoprso

Scotla nd

Reagovat
dadoprso

pěkně se mi ty palce zpřeházely . Pro mě je tohle ale největší překvapení dne, větší než remíza Arménů s Itálií nebo Walesu s Belgií.

Reagovat
smazaný uživatel

největší překvapení je vysoká výhra Moldavska

Reagovat
smazaný uživatel

Ozil

Reagovat
Arne

Němci

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

co si pod tím mám představit? vorne Hui, hinten Pfui?

Reagovat
Arne

Přesně... Myslel jsem si, že se defenziva lepší, viz. poslední zápasy, ale tohle mě zase vytrhlo z naivity... Ne teda že by Rakousko nebo Irsko byli nějací extra soupeři, ale to Paraguay (3:3) taky nebyla.

Reagovat
smazaný uživatel

no... Příjde mi, jakoby střed defenzívy málo bránil. Kroos hrát hodně vytaženě a Schweinsteiger byl jediné klasické DM a měl mizerný den. Jinak mi ta obranná hra nepřišla zase tak špatná. Švédové měli snad 4 šnace a dali 3 goly - to je ekfetivita jako prase. ( a byly to hloupé chyby v obraně - jakoby chyběla 100% koncentrace po celou hrací dobu)

Reagovat
smazaný uživatel

Muzeste mi vysvetlit, jak se vlastne Norsko dostalo do prvniho kose?

Reagovat
smazaný uživatel

Vysledkami z predchadzajucich kvalifikacii a priatelakov, hlavne na slabsich superoch.

Reagovat
Usty

Pro mě samotnýho obrovská záhada toho systému

Norsko, který chybělo na posledních šesti velkých turnajích, šlo do kvaldy z prvního koše. How is this fucking possible?

Reagovat
Usty

Plus k tomu na posledních třech kvalifikacích (2012, 2010, 2008) se nedostali ani do baráže... Něco je tam špatně.

Reagovat
smazaný uživatel

Mexico nevie ani samo ako uhralo tu baraz :D Panama to su.. nemam slov tak si prehrat zapas v nadstaveni

Reagovat
Minister

jj... ale bodaj by ich Novy Zeland v barazi vyradil

Reagovat
smazaný uživatel

Toto mi niecim smrdi Oni si vybrali stastie na 50 rokov dopredu. Chudaci v Paname

Reagovat
smazaný uživatel

Sirl

Reagovat
Free_player

Belgieeee

Reagovat
smazaný uživatel

Musím říct, že jsem přestup Schurrleho považoval za jeden vůbec z nejzbytečnějších, ale hodně jsem si ho oblíbil, fakt žeru jeho herní dravost a přímočarost, takovej torpédovej hráč nebo jak to nazvat a to ještě torpédo s obrovskou průrazností, jedno z mála pozitiv na téhle sezoně.

Reagovat
smazaný uživatel

+ má fakt dobrou střelu

Reagovat
smazaný uživatel

Tuhle sezonu z Blues asi i nejlepší, teda ne že by to bylo nějaký měřítko letos.

Reagovat
Miguel19

Nejlepší je Oscar

Reagovat
smazaný uživatel

Bavíme se o střele...

Reagovat
Miguel19

Tak to už vůbec ne no..

Reagovat
smazaný uživatel

Prosimtě jdi si ještě hajnout.

Reagovat
Miguel19

Reagovat
mimi_united

Anglicko Do MS sa môže ešte veľa zmeniť ale Anglicko medzi favoritmi pravdepodobne nebude...konečne na nich nebude taký tlak a môžu len prekvapiť.

Je mi lúto že ich už predbehlo aj také Belgicko...škoda že za anglicko nehrá Bale to by bola iná káva

Reagovat
Ronaldo.com

Ja myslim ze na anglii bude obrovskej tlak vzdycky

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že najväčšou prdelou pri žrebe bude to, že medzi nasadenými budú : Brazília, Španielsko, Nemecko, Argentína, Kolumbia, Belgicko, Uruguaj a Švajčiarsko. Medzi nenasadenými potom budú európske celky typu Taliansko, Holandsko a tiež (ak postúpia) Anglicko, Francúzsko a Portugalsko.

No musím povedať -

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ono jak sem si všiml, místo České Reprezentace, se tu bude ve velkém fandit Bosnanum , už se na nich taky těším, beru je tak jako by to byla ČR

Reagovat
smazaný uživatel

mužu se zeptat, proč tolik lidí fandí Bosně? To jsem jaksi nepochopil

Reagovat
smazaný uživatel

Je to jednoduche hraju rychly kombinacny a utocny futbal na ktory sa perfektne pozera v minulej kvalifikacii o MS mali tak trochu smolu aj ja im fandim a tesim sa na ich vystupenie na MS tak ako na Belgicko, Holandsko a Chile

Reagovat
smazaný uživatel

ENGLAND každopádne úspech bude závisieť na tom, či prídu odprosiť Terryho

V repre mi ešte chýba Lennon a Micah Richards, ale už sa dá na tú hru pozerať

Reagovat
Le Gunner

Na MS pro mě černý kůň Anglie, vidím to na 4. místo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele