Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

zóna UEFA (Evropa) - skupina B
15.10.2013 20:15 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Češi se s kvalifikací rozloučili zaslouženou výhrou v Bulharsku

Česká reprezentace svou kvalifikační cestu o postup na mistrovství světa 2014 zakončila se ctí. V závěrečném utkání v Bulharsku po celý zápas tahala za delší konec provazu, na tříbodový zisk jí přitom stačila jediná trefa Dočkala z jednapadesáté minuty. V konečném zúčtování je z toho pro Čechy třetí příčka ve skupině B...

Trenér Pešice, který dnes naposledy během své krátké mise u reprezentačního týmu usedl na lavičku, poslal do hry podobnou jedenáctku té, která v pátek přivezla tři body z Malty. Jen vykartovaného Sivoka nahradil na pozici stopera Mazuch, v útočné dvojici doplnil Kadlece Kozák a místo Hušbauera dostal šanci v základu Jiráček.

A Češi hned od začátku ukazovali, že to budou oni, kdo dnes bude diktovat tempo hry. Nově složená obrana fungovala perfektně, ve středu pole se hostům poměrně dařilo kombinovat, a tak se Bulhaři k míči zase tolik nedostávali, a když už ano, bylo to dostatečně daleko od branky Petra Čecha. První šance zápasu byla k vidění ve čtrnácté minutě, ovšem hned to byla příležitost z kategorie vyložených. Rajtoral parádním pasem za obranu našel rozběhnutého Kozáka, jenž najednou pelášil s míčem úplně sám na bulharskou svatyni, v rozhodující moment ovšem v zakončení selhal a míč poslal vysoko nad branku.

Podobnou situaci přinesla i minuta sedmadvacátá, jen se dvěma podstatnými rozdíly. Kozákovu roli převzal Jiráček, místo nad břevno zakončoval do vyběhnuvšího gólmana Stojanova a gól z toho tedy opět nebyl. Po půlhodině hry poprvé zkoušel své štěstí Dočkal, ovšem to ještě teprve rovnal svá mířidla. Brankář Čech se k první práci dostal až krátce před koncem prvního poločasu, kdy ho prověřil bulharský kapitán Popov, ten však stejně stál v několikametrovém ofsajdu. A tak mohli ještě před odchodem do kabin udeřit Češi, Kozákova hlavička po skvělém centru Jiráčka ale skončila na levé tyči.

Do druhého dějství vstoupili Bulhaři o něco aktivněji, střídajícího Rangelova ale famózním zákrokem vychytal Čech a Manolevova hlavička pro změnu skončila mimo tři tyče. A domácí za své nevyužité příležitosti velmi rychle pykali. V jednapadesáté minutě rozjel stoper Suchý elegantní kličkovanou kolem dvou Bulharů povedenou akci českého týmu, na jejíž konči byla až Dočkalova skákavá rána, která zaskočila Stojanova a skončila až v síti.

Češi se po vstřelené brance zatáhli a rozhodli se jen kontrolovat příznivý výsledek, a to se jim dařilo na jedničku. Domácí celek se vůbec nedostával do blízkosti Čechovy branky, a tak nejnebezpečnější moment přišel po dalekonosné ráně Popova, kterou hostující brankář konečky prstů vytáhl na roh. Pokud se navíc Bulhaři chystali k nějakému závěrečnému náporu, v pětasedmdesáté minutě dostali pořádnou ránu do vazu. Levý bek Zanev nejprve fauloval ve výskoku Rajtorala, aby si následně neodpustil ironický potlesk na adresu sudího Kassaie a ten byl nekompromisní - červená karta.

Závěr zápasu už žádnou zajímavou situaci nenabídl, a tak se Češi rozloučili s nepodařenou kvalifikací alespoň částečným úspěchem, z Bulharska si vezou vítězství 1:0 a přestože světovému šampionátu v Brazílii budou přihlížet jen z pozice diváků, snad by se přeci jenom mohlo blýskat na lepší časy...

Autor: Michal Hruška

Komentáře (415)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele