Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

Reportáž

Litva - Bosna a Hercegovina 0:1

Bosna a Hercegovina díky jasně lepšímu skóre slaví postup na mistrovství světa z první příčky! Ani Řekové se sice nenechali na závěr kvalifikace zahanbit, na postavení lídra jim ale ani tři body nestačily. Z celkového prvenství se tak díky brance Vedada Ibiševiće raduje Bosna!

Třicet nastřílených branek dává tušit, že s tímto týmem by se na mistrovství světa mělo počítat. Navíc, svěřenci trenéra Safeta Sušiće se mohou pochlubit také dobrou obrannou linií, inkasovali jen šestkrát. Definitivní jistotu přímého postupu jim dnes večer zajistil Vedad Ibišević, jehož gól stačil k poražení domácí Litvy.

Do první velké šance se probíjel hostující Edin Džeko, ale bývalý hráč Teplic na Salihovićův pas nedosáhl. Výbornou práci v pokrývání útočníka Manchesteru City odváděl především stoper Marius Žaliukas. Ačkoli je zkušený obránce bez angažmá, nachází se ve skvělé formě a Edin Džeko v něm měl důstojného soupeře. Ještě v rámci prvních deseti minut se mohl o změnu skóre postarat záložník Miralem Pjanić, hvězda AS Řím dokonce donutila brankáře Arlauskise k senzačnímu zákroku a následnému vyražení míče na roh.

Ke gólu nevedla ani spolupráce sklepávajícího Džeka a zakončujícího Zvjezdana Misimoviće, tečovaná rána hostujícího záložníka mířila nad branku. Bez práce dlouho nezůstal ani Asmir Begović, i když jej nepřesné centry soupeře zaměstnávaly mnohem méně. Pro ránu z větší vzdálenosti se rozhodl Mindaugas Kalonas, jehož projektil ze třiceti metrů Begović zkrotil jen s námahou. O něco podobného se pokusil ještě jednou Miralem Pjanić, ani tentokrát ale na domácího brankáře nevyzrál. První půli uzavřel poněkud překvapivě domácí tým - centr Vićiuse ze strany sice litevský útočník Deividas Matulevičius zasáhl, ale poslal jej jenom nad Begovićovu bránu.

Hosté tedy museli zabrat, aby postoupili z první příčky. O to se starala především dvojice Džeko - Pjanić, ale střely obou hráčů postupně Arlauskis vychytal. Bosna se hodně snažila o pojištění postupu, který bezbrankový stav právě nepotvrzoval. Tím pádem se Litvě otevíraly prostory pro rychle protiútoky. Kalonas ale dobrou šanci nevyužil a hosté mohli trestat. Dokonce se jim podařilo dostat míč za záda brankáře Litvy, kvůli ofsajdovému postavení Senada Luliće byla ale radost předčasná.

Neuznaný gól ale bolel jen chvíli - dvacet minut před koncem totiž Vedad Ibišević využil centru Edina Džeka a Kaunas zaplněný fanoušky Bosny a Hercegoviny propukl v oslavnou euforii - 0:1. V samém závěru se sice Ibišević po akci Senada Luliće neprosadil, mrzet jej to ale vůbec nemuselo, protože se i tak zaspal do historie a posunul Bosnu na mistrovství světa!

Autor: Ondřej Pražák / soccernet.com, onlajny.cz

Komentáře (15)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Doufám že X 1:1.

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

tip 2...0:3

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
veikko

1:2, Bosna

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:3 a greci nech potom v barazi vypadnu

Reagovat
smazaný uživatel

1:3 Bosna na MS, Řekové ať táhnou

Reagovat
smazaný uživatel

BOSNA

Reagovat
smazaný uživatel

Vítejte v Brazílii!

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

Recko si pohlida 1misto takze Bosna bude muset na baraz

Reagovat
REPLIKATOR

Bosna poprvé na MS!

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele